- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
MC Pite #40737 üzenetére
A Sigma MC-11 adapterrel rengeteg Canon EF és Sigma APS-C és FF lencse működik fotózásnál teljes funkcionalitással, elsősorban természetesen a Sigma újabb, biztosan támogatott obijai, de sok egyéb is.
Fontos viszont, hogy a PDAF-et tudó Sony modellekkel működik így és az gépfüggő, hogy az egyéb kínálatból melyik működik jól egy adott vázzal. Van, akinél például a Canon 85mm f1.8 csodásan muzsikál - az A6000-en sajnos lassú.
-
törölt tag
válasz
MC Pite #40692 üzenetére
Ennyit ne írj, könyvet nincs időm olvasni
A másik amiről sok szó nem esik de nem is kérek reakciót, mert úgy is tudom mit írnátok.
Igen gondolatolvasó vagyokA megbízhatóság, természetesen tisztában vagyok vele, hogy mint bármi a mai világban, így a fotóeszközök is időtartamra vannak, érvelnek, hogy úgy is kijön majd az újabb és megveszik stb...ja ha megtehetik.
A régi dslr-ek nagyon-nagyon megbízhatóak, talán az újakkal sincs nagy gond de hallottam már, és főleg a drágább gépeknél meghibásodásról...viszont az én milcem is, az egyik srácé is ismeretségi körben, és külföldi oldalakon is elég sokat olvasni a különböző problémákról...én soha egyetlen egy gépet nem vittem szervízbe, a milcen kívül...engem ez is aggaszt...de mielőtt megint nekem estek, gondolom rengeteg az ellenpélda is, de hogy több a meghibásodás az biztos....ez nem a milc hibája és gondolom gyártó függő is.
Nem vagyok Canon márkahű, tévedés, de Nikon, Pentax dslr, és Milc oldalon több meghibásodáról olvasok mint canon dslr oldalon, pedig azt is vegyük figyelembe, hogy a milc még mindig csak terjeszkedik, még nincs annyi kint mint dslr, mi lesz ha mindekinek az lesz..és ez annak tudható be, és ezért írtam a Nikont és a Pentaxot is, mert a köcsög nagy fejlesztés miatt a gyártók mivel máshol szerzik be az alapanyagot romlik a minőség, összeszerelik és kész.
A fejlesztés így gyors és látványos, de mi az ára?
-
B-Clone
aktív tag
-
törölt tag
válasz
MC Pite #40652 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy a milc mint könnyű és kicsi vs DSLR vita még sokáig fogja foglalkoztatni a fotósokat de szerintem nem lehet lecserélni egy dslr-t egy milcre ha munkáról beszélünk, és nem a tudása miatt, hanem pontosan a fogása miatt, nyűg cipelni a dslr-t de fotózni élmény vele.
Fogtam az eos M-et, marha jó, hogy elfér egy kisszütyőben de gyorsan és pontosan fotózni vele szerintem lehetetlen, értem ezt mondjuk természet-madárfotózás stb. A dslr-t a szemedhez kapod és lősz, egy szempillantás alatt, ezt sima lcd-vel, hát nekem nem megy, pedig akkora az egész gép mint a dslr-em kijelzője, ez van...
-
tvamos
nagyúr
válasz
MC Pite #40585 üzenetére
Nem ertem, miert baj az, ha valaki egy nagy, csattogos gepet akar, mer'... akarmiert. Nem tudom, miert.
Ha esszel valaszt, ugyis merlegelni fogja ezt a fokusz problema dolgot, es ennek fenyeben veszi a canikopentaxot, vagy panasonolyt. Ha eszetlen, akkor meg ugyis mindegy, mit mundanak neki.
Amugy meg, szerintem sokkal fontosabb a vaz, a szenzor, mint ahogy itt elbagatelizaljatok. Ha valaszt egy jo szenzoros gepet, ami ISO 6400-on, vagy meg feljebb is jo kepeket lo, akkor az minden objektivvel jobb kepeket fog loni, televel, fix-szel, UVA-val, es ha nem akarja a vekony DOF-ot, akkor rekeszelhet, mert tolhatja az ISO-t. Szerintem. A fenyeros manualok apropenzert meg mar reg nem kaphatok, es megkockaztatom, hogy az idetevedok 10% nem ragad benne a manualozasban.
Amugy biztos jo a G6. En nem tudom, nem is akarok lebeszelni senkit rola. Rabeszelni sem.
-
Throme
veterán
válasz
MC Pite #40585 üzenetére
"A legtöbb ember a csattogót azért veszi, mert komolynak néz ki"
Ezek a dogmák már soha nem fognak kikopni a köztudatból. Nem tudom, hogy honnan van a mintavételed, de szerintem ez nettó hülyeség, és eddig csak milcesektől olvasom itt a fórumon, hogy erre hivatkoznak.
Esetleg saját élményed, mert neked ez volt a szempontod anno...Egyedül a fókusz problémák, amik visszatarthatják a kezdőket a tükrös vonaltól.
Ez tényleg vicc, hogy nem oldják meg (pedig nem lenne nagy kaland).
Ha erre hivatkoznál kizárólag, akkor nem tudnék rá mondani jelenleg semmit, mert az gáz, hogy haladó szinttől van csak némi lehetőség ennek megoldására...Akinek nagyon könnyen használható és baromi könnyű fényképezési lehetőség kell, azok régen mobillal fényképeznek.
Ha veszünk kezdő fotósokat, budget lencsékkel, akkor pl canon fronton van olcsó nagylátó (kb 75k új), utazózoom (kb 75k új, 3rd party ), és kezdésnek jó 50-es fix (ez is kb 50k ... nem tudom, nem vok canonos), nikonosoknak ugyan nincs olcsó nagylátó (de olcsóbb az oly 9-18-nál, igaz 3rd party, nem nikon), aztán ugyanúgy kb 75k új utazózoom, és kb 60k a 35/50 fixek.
Ezekkel szépen el lehet indulni. Milcen a 14-140/150 nem éppen olcsók, még tamronból se. Az említett 9-18 mellett nem tudom milyen nagylátó van még, pláne olcsón...
A fixekből mondjuk a sigmákat szoktátok említeni, szóval ott nincs tükrös előny árban.Szerintem emiatt keresgélnek még mindig tükrös gépet , ahol azért már egész jó aps-c szenzorok vannak belépő szinten is.
Ami nektek sony/fuji fronton van csak, nem éppen olcsó (vagy olcsóbb) kezdő obiparkkal.Nyilván tükrösön is a komolyabb obiknak ugyanúgy megkérik az árát, és akinek számít a méret az erősen elgondolkodik mondjuk a sony alfákon.
De hagyjuk már ezt a menőzést, meg komoly kinézetet, ez olyan kispályás érv.
Tudom, hogy nem lehet itt igazam, mert talán már egy dslr-es sincs ezen a fórumon, de nem számít.
Majd a tükrös érdeklődök felkeresik a cél topikokat (canikontax), ha akarják. -
jjeahh
nagyúr
válasz
MC Pite #40568 üzenetére
Igény kérdése, én amikor kipróbáltam a d3300-at iso-ban annyival nem tűnt jobbnak, azon viszont ledöbbentem mennyivel jobban bírja raw-ból a bebukott részek felhúzását... viszont el nem cserélném az evf-et olyan pici ovf-re már és back-front fókusszal sem szívesen vacakolnék. Bár akkor már inkább g7-et, gx80-at, e-m10-et vagy a6000-et vennék ma már, a g6 ugyan szolgáltatásokban többet nyújt mint egy belépő canikon, de azért már vannak jobbak nála...
MrChris: Ja, a kettő közül inkább a nikont szerintem is..
-
MrChris
nagyúr
válasz
MC Pite #40570 üzenetére
Abból indultam ki, hogy ő dslr-t keres, milcet kizárta. Nem kell mindenkit megtéríteni
Amit kérdezett abból a Nikont választanám, valszeg egy obival fogja leginkább használni, később a kötelező tele, viszont azok annyira xarok, nagyok, hogy otthon maradnak
Ezért jobb választás a 18-105-ös zoom, mellé kevés fényhez egy fényerős normál fix oszt csókolom.
-
MC Pite
veterán
válasz
MC Pite #40370 üzenetére
Namégeccer:
Kolléga főként sport (mtb maraton, dh) illetve portréra keresne új rendszert. Korábban canont használt, de összesen egy üvege maradt, úgyhogy akár indulhat tiszta lappal is.
Egy fényerősebb alapzoom és relatív fényerősebb tele zoom lenne az elsődleges (70-200 f4 ill pl sigma valamelyik fényerős alapzzom lenne canonnál valószínű).
350, max 400 körül jó lenne ha kijönne használtból.
Én E2/T1/T10 ill XF18-55+XF55-200 kombó mellé keresnék akár canon dslr, de főként milc oldalról még egy alternatívát. [Canon evf-es milc még drága.]Következő körben (nyáron) egy dedikált portréobi a soros beszerzés; tükrösnél esetleg fókusz shift problémákat hozhat elő, illetve amúgy is előnyös lenne szemüvegesként neki szeritem egy jó, dioptriakorrekciós lehetőséggel ellátott evf.
Pana, Oly vagy egyéb MILC rendszerből mit tudnátok ajánlani?
Köszönöm a segítségeteket! -
-FreaK-
veterán
válasz
MC Pite #26720 üzenetére
Igen ezen még gondolkodtam, csak két dolog miatt nem ez mellett döntöttem: 1: Az A58-hoz van 55-200-as zoom is, bár franc tudja ugye hogy mennyire fog az kelleni nekem ,mennyit fogom használni (majd kiderül) 2: itt a topicban is írtátok sokszor, hogy a képminősége nem az igazi állóképek esetén (videóban viszont penge).
-
-FreaK-
veterán
válasz
MC Pite #26701 üzenetére
Azért itt az ár is közbeszólhat. Ha valaki első gépre tud költeni (és most csak az új gépekről beszélek) 250-300 körül, akkor azért már van bőven választék MILC fronton is.
Én pl. 150-nél húztam meg a határt, de ebbe még az SD kártya is bele kell azért férjen pl., tehát nem csak váz only.
Nos, ezen az árszinten nem sok választásom van..Milc: E-PL5, Sony A5000, pana GF6
DSLR: Nikon D3300,Canon 1200D, Sony SLT-A58 (dupla kit), Pentax K-500
(a jobbak, persze van még ez-az amit bele lehetne venni)Itt funkciókban, kezelhetőségben, minőségben (szóval úgy mindent figyelembe véve) nálam a Sony A58 a nyerő. Ráadásul ebben is EVF van
Nagyon tetszik, meg szeretném is az Oly E-M10/E-M5-öt mondjuk, de az árban jóval feljebb van.
-
-
MrChris
nagyúr
válasz
MC Pite #26636 üzenetére
nekem 700d volt rövid ideig, onnan váltottam g6-ra. Többet tükröst már nem veszek. Oly e510 után vártam a canonnal a wow érzést, de semmi, csak a táskám lett hozzá kicsi meg a mérettöblet az obikkal elgondolkodtatott, hogy nem lesz ez így jó. Első adandó alkalommal otthon hagytam, ne kelljen gyerek mellett még ezt is...
Aztán észrevettem hogy hol front, hol back fókuszos. És az aps-c többletre nem is figyeltem, észre se vettem. Megszabadulva tőle lett egy pici gépem apró 3db mécsesnyi obi, oszt jónapot
-
MC Pite
veterán
válasz
MC Pite #26611 üzenetére
szerk: Mintavétel 7-8 4x-5x éves kolléga/ismerős, ill 4-5 20 év körüli delikvens. Egyiket sem érdekli a technika, az idősebb faszik inkább áldoznának tizenezreket pluszba, hogy ne is kelljen semmit megtanulniuk, legyen az a drágább gép annyival jobb szerintük, hogy nekik ne kelljen már ügyesnek, tudatosnak lenni. Vérmérséklet függvényében a 2-4. mondat körül állítanak le, hogy inkább mégsem érdekli őket hogy tudnának jobb videót gyártani. Maradnak a sok gyengénél, válogatatlanul/vágatlanul, soha vissza nem nézve, me' digitális, ingyé' lehet sok szemetet gyártani, agyat nem kell már használni, hogy mire lövünk el 36 kockát/x percet. Csak bármi változtatás nélkül megpróbálni még 4x, ugyanúgy ha elsőre nem tetszik az eredmény - majd odasandítani a mellette állóra: A te géped jót csinált?...
-
k1csi
senior tag
válasz
MC Pite #26589 üzenetére
Ilyen és hasonló példákra szokta mondani az egyik ismerősöm, hogy nincs lehetettlen csak tehetettlen.
Ha nem megfelelő a beépített mikrofon hangja akkor külső mikrofont kell használni.Ha minden szempontból a legjobb minőség kell akkor bizony DSLR-hez/MILC-hez is jópár kiegészítő kell. Könnyen lehet, hogy összeségében a váz a költégek kisebb részét fogja csak felemészteni. Ez egy ilyen játék, nincs ingyen semmilyen minőségi előrelépés.
MrChris
A teljes szenzort kiolvasni technikai korlátok miatt nem lehet. Azok a vázak tudnak több részletet ahol pixel binning van line skipping helyett. Ilyen pl. a Pana GH sorozat (de inkább MILC-ek közt van amik ezt tudják). Ahol line skipping van binning helyett ott vagy moiré van vagy kevés részlet... -
MrChris
nagyúr
válasz
MC Pite #26587 üzenetére
Aszem ez a hsz-em nagyjából megválaszolja miért olyan furcsán életlenek a DSLR és a milc FHD videók. Bárki letesztelheti, hogy tud e a váza valódi 1080p-t vagy csak interpolálja. Ha lesz időm leírom hogyan...
-
k1csi
senior tag
válasz
MC Pite #26587 üzenetére
Egészen addig, amíg nagyon sok fény van (mondjuk akkor is hullámzik a felvétel, mint egy tenger), aztán ha egy kicsit is kevesebb fény van már csak valami mosott részlettelen massza lesz az egész.
A telefonnak 1 előnye van, hogy kb. mindenkinek van, szóval akkor is lesz valami felvétel (ez kb. minden közelmúltbeli rendkívüli eseménynél így volt), amikor nincs lehetőség semmi másra. A minőséget meg gondolom mindenki ismeri netes forrásokból/tudósításokból szóval aligha kell bemutatni (sztárolni meg lehet nem kéne).
-
MC Pite
veterán
válasz
MC Pite #26423 üzenetére
Szerk: úgy látom a palacsintás duplakit már nem nagyon kapható itthon (vaku van valahol akciósan épp hozzá), akkor viszont Olympus EPL3/EPL5 kit + 45mm 1.8 amit az első helyre tennék, és kb a D3300 kit árába bele is fér. Ez leginkább portrézásra alkalmas obi, elég korrekt ezért az árért, pl flickr-en lehet keresni adott obikkal képeket ha nem tudjátok nagyon hova rakni hogy mire való.
-
MC Pite
veterán
válasz
MC Pite #26406 üzenetére
Megvan, ennél a tudományos érdeklődés hajtott, alap jpg kicsit meghuzigatva, azaz durván az említett szint alatt van.
Szerintem rawból, azt normálisan megszűrve teljesen vállalható képek kaphatóak, átlagos hdr igényes szituációkban (napkitörést meg nem szoktam fotózni, passzolom, de egy lefagyasztott napkitörésről csinálnék bracketinget is, tuti).Poénkodás ON:
Amúgy meg: "Mi az a minimum váz, amiben már van "jó" automata HDR?" Fujifilm X100
(na jó, bracketing még van benne, de abszolút antifeature gép, ezt imádom benne ) -
csige791
tag
válasz
MC Pite #26371 üzenetére
Mi nemrég jöttünk vissza Izlandról és utolsó éjszaka sikerült látnunk belőle valamit, de sajnos a 9-es skálán csak 2-es szintű volt az aktivitás, ami szabad szemmel ilyen szürke-világoskéknek látszik. Az említett SX40-el csináltam pár képet.
Ebben az albumban megtudjátok nézni őket, nagyon hulladékok lettek, de szabad szemmel nem volt ilyen zöld színe a fénynek.Iso: 3200
Záridő: 1"
Rekesz: F2.7 -
whYz
őstag
válasz
MC Pite #26368 üzenetére
Szia
Bocsi, ha ertelmetlen dolgokat irok, de mint az elejen leirtam, teljesen amator vagyok, nem profi fotozasrol lenne szo csak dokumentalasrol.
LX100 teljesen jo lenne, viszont mint kiderult nem ment at a konyvelesen, igy max ugy tudnam megoldani, hogy 100k-s gep es 100k-s objektiv(francos burokracia) ezert is dontottem inkabb az E-PL5 mellett ami cserelheto objektives es meg viszonylag kicsi is. Nem szeretnek baromi nagy fenykepezovel maszkalni a rengeteg mas cucc mellett.
Szoval adott egy E-PL5 + M.Zuiko Digital ED 14-42mm 1:3.5-5.6 II R es meg van folosleges 100k amit objektivre tudnek kolteni. Esetleg egy olcsobb pancake lens?
Felesleges lenne objektivet vennem? Zoomra egyaltalan nincs szuksegem, viszont wide angle jol jonne, ezert gondoltam csak.
Bocsi ha megsertettelek a hulyesegemmel.
-
MrChris
nagyúr
válasz
MC Pite #24457 üzenetére
Video: GH2 és G6 most már egy árban van, nekem volt/van mindkettő. Elég hasonló képi világú, de ha a videó tényleg fontos akkor mindenképp a hackelt GH2. Azzal dolgozni is lehet. G6 alacsony bitrátája csak amatőr felhasználásra jó, nincsenek tartalékok igazi urómunkára.
-
MrChris
nagyúr
-
m3ss
veterán
válasz
MC Pite #24240 üzenetére
ja, csak sztem felesleges igy kezdeni, mert a vege az lesz mindig hogy lodozi majd a gyereket este a szobaban felpattintott vakuval, mint terry richardson...
amikor meg egy d7k+17-50 2.8-cal csinalhatna nezheto kepeket magas ison. ha ragaszkodik a zoomhoz. es nem kell ahhoz erteni a fotozashoz hogy megertse h auto iso, 2.8 vmilyen zarido es kesz...ha ezt nem kepes befogadni, vagy esetleg azt hogy egy fixobival neha setalgatni kell, gondolkodni...akkor jo esellyel felesleges ilyen "komoly" fenykepezot venni, egy kompakt is megteszi.
-
qpakcovboy
őstag
válasz
MC Pite #24240 üzenetére
Én szívesen megpróbáltam volna, de visszavittem a gépet (E-PL5), mert:
- akksi kiemelés után elfelejtette az időt
- 1 nap után porszem ment a 14-42 obiba
- kijött a kijelzőn egy kék pötty, ami az elkészített képeken is látszott (mint kiderült ez orvosolható valahogy)
- és sötétben, vagy félhomályban kézben tartva nem tudtam éles képet készíteni auto üzemmódban.Ami viszont nagyon tetszett, hogy egybe van a fényképező, és a "rábökéses" fókuszt és képkészítést más is eltanulhatná. Egyébként meg a színei (jól sikerült kép esetén) sokkal teltebbek, mint a nikoné volt.
Egy szó mint száz, jó az E-PL5, de kell hozzá venni legalább egy százasért egy normális obit, ami továbbra is azt jelenti, hogy sok pénz = szép éles kép.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
MC Pite #23257 üzenetére
Látom már miért szeretnek téged itt a fórumon, Pite.
Stauffenberg igen jó és korrekt tanácsokat szokott adni. Most sem történt másképp, teljesen egyetértek vele. Aki két hónapja vett egy DSLR-t ne kezdjen el kütyüzni, hanem menjen és élvezze a fotózást, még akkor is ha mások nagyobb tapasztalattal másik gép vagy rendszer mellett döntöttek volna. És hagyjuk meg neki a jogot, hogy örüljön a választásának.
"Inkább tárgyaljunk arról mikor célozzák be az mft gyártók a belépő tükrösök árkategóriáját is egy-egy EVF-es géppel végre"
Minek és miért ezen a fórumon? Változhat tőle bármi is? A gyártók elég jól tudják, hogy hová árazzák a cuccot ahhoz, hogy ne alakuljon ki jelentős hiányhelyzet és ne is maradjon a nyakukon.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
MC Pite #23252 üzenetére
Pite most úgy csinálsz, mintha nem lehetne tökéletesen jó fotókat készíteni egy 1200D-vel is. Ráadásul tudott venni hozzá jó áron egy rendes fix objektívet.
Fölösleges szerencsétlent beletaszítani a kütyübuzéria nyomorába. Lett volna jobb váz is ennyi pénzért? Igen. De és akkor mi van? Jobb fotós lenne tőle? Nem.
Inkább élvezze a fényképezést, mint állandóan azon kattogjon, hogy mire cserélje le a felszerelését, amivel ráadásul nem lesz jobb fotós, csak lesz egy kicsivel jobb szerszám a kezében. Ha meg már itt tartunk: Olyan hatalmas vízválasztó nincs a Canon 1200D meg a Nikon D3200 között, mindkettő fapados váz és egyikből sem nézem ki, hogy jelentősen tartósabb lenne a másiknál. A D3200-ban lévő szenzor persze príma darab, de ettől még jobb fotós nem lesz senkiből, sőt azt is megkockáztatom, hogy olyan sem nagyon fordul elő, hogy valamit azért nem tudsz meglőni, mert 1200D van a kezedben, nem egy D3200.
De én kérek elnézést. Néha elfelejtem, hogy ez egy hardver fórum, ahol a vas mindenek felett áll.
-
obalze
tag
válasz
MC Pite #23252 üzenetére
Kinek a pap, kinek a papné. Nekem a Canonra esett a választásom, de nem tudnám megmondani, hogy pontosan miért. Egyszerűen megtetszett. Profi gépet 1-2-3 számjegyűt meg nem akartam venni, mert kezdetnek ez is oké (nem reklámcélból írom és szigorúan csak saját vélemény 😎) meg nem akartam vázra sokat költeni.
Csak a saját véleményemet írtam le, mint itt mindenki más.
Mindenki maga dönt.
Szvsz. 😉 -
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
MC Pite #23163 üzenetére
A Sony NEX-3 fogyasztásától (és a kis akkujától) én is lehidaltam: hajdanán a Canon 30D portrémarkolatos DSLR-rel (2x2 db akkuval: 1 gyári + 3 utángyártott) elmentem egy egész hetes fotós táborba (egész nap kattogtattunk) és a hét alatt nem kellett elővenni a töltőt.
A kis NEX a 2 db akkut (gyári + 1 utángyártott) egy nap alatt csontig lezabálja, nem is túl sok használat mellett. Kiránduláskor minden este 2 akku feltöltése az esti program.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
MC Pite #23098 üzenetére
A Sony 50-es fémborítású és stabilizált, persze nem annyira minőségi felépítésű mint a Fuji 60-as, cserébe viszont a felébe sem kerül. Az Oly 45-ös műanyag, cserébe sokkal kisebb és könnyebb, és ugye ez is csak felébe kerül a Fujinak. A Fuji 60-as nem ezeknek a viszonylag kedvező árú üvegeknek a konkurenciája, hanem egy magasabb kategóriájú makróbjektív. A használt cuccokat árát is kár belekeverni, de persze ha így gondolkozunk a Sony is megvehető használtan, és az Oly is.
Az E-M10 kitobival és a 45-össel kihozható 250-260 körül, vadiújan, számlával 3 év garival. A Fuji 60 önmagában 180e körül van, szóval szerintem ne erőlködjünk tovább ebben az irányban. Jó a Fuji, nagyon jó, de más (ár)kategória.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
MC Pite #23095 üzenetére
Én a Pana 14-42II-től dobtam egy hátast. Olyan szinten röhögi körbe az amúgy nem gyenge Nikon 16-85-öt - ezt a zúmot használtam utoljára -, hogy csak lesek. Persze felépítésre és fényerőre nem Fuji kitobi, csak egy 30e-ft-os műanyag vacak.
Biztosan jó a Fuji 60-as makró, de a listaárából kompletten (kábé) kihozható egy Olympus kit és egy 45-ös, vagy egy Sony kit az 50-essel együtt. -
válasz
MC Pite #23095 üzenetére
Azért az a Fuji 60 nem kicsit van elszállva árban és méretben, ha konkrétan portréra akarnánk csak használni. Az 55mm F4 sem az az igazi portré gyútáv/fényerő és a kit sem épp olcsó. A 27/2.8-nak pedig abszolút semmi keresnivalója a portérobik között. Azért lássuk be, hogy a Fuji még messze van attól, hogy minden létező problémára instant megoldást nyújtson. Meg lehet próbálni megerőszakolni a dolgokat, de abból sok jó nem sül ki.
-
madgie
titán
válasz
MC Pite #23078 üzenetére
Az X-A1-re nincs kereslet, azért árazzák le. A 35-ös mindig ennyi volt, én is 130-ért vettem.
Az X100 meg 125-nél nem ér már többet, objektív ide vagy oda. Két frissítés is volt már rá. Tegnapelőtt a Limitet Black X100 nagylátóelőtéttel 185 körül ment el (Új, EU-s szállítással). És az Limited Edition, nem a sima.
-
válasz
MC Pite #22964 üzenetére
Mozgó célpontra? A c-af így működik: hunting-hunting-hunting-mellé
Az s-af sokkal hatékonyabb mozgó célpontra. Ami viszont azt eredményezi, hogy a sorozatokat elfelejtheted, és lemondhatsz a képek 90%-áról. Időnként lehet lövöldözni sportot is, csak úgy viccből, lesznek sikeres képeid is, de konkrétan erre a célra cd-af gépet venni merő pénzkidobás.
-
HalasKYO
aktív tag
válasz
MC Pite #20089 üzenetére
Átnyálaztam a lehetőségeket.
NEX-3 kezd kiesni, az ára egyedüli előnye és a mérete.
Megnéztem az új Alpja A6000 képeit, és a zaj (főleg a szín) az szerintem nagyon sok a képeken.Ami miatt jó lenne a NEX 6 vagy az A 6000 illetve még a Nikon 1 J3 vagy V2-3 az az, hogy hibrid AF-jük van azaz a szenzor mögé van építve fázis alapú élességállító rendszer.
Ami nagyon szépen működik is a tesztek szerint.
Ez ütött szöget a fejembe:[link]
A táblázatban az AF-részVideóban az A6000 nagyon erős lett, viszont a képzaja hát köhöm... ISO 800 is még úgy ahogy illetve JPEG ben 1600 ig, de itt már lágyul erősen.
[link]
Érdemes itt megnézni. Engem nagyon meglepett egy alapobival 230 ezres géptől jóval többet vártam.
Szemben a Fuji szerintem ISO6400 ig használható.
[link]
Tudom, hogy ez az M1 tesztje, de az A1 és az M1 közt zajban nincs nagy különbség, illetve az A1 en kicsivel kisebb a színzaj.
A Nikon 1 nek szintén nagyon jó az AF-je, tud lassított felvételt akár HD-ban, de zajban csúnyán elvérzik szerintem.Jelenleg az alapján nézem a gépeket, hogy főként képekre milyen minőséget tudnak, alacsony fény mellett, akár ha feljebb kell menni ISO-ban.
És ebben szerintem MILC-ben a jelen pillanatban A1 a legjobb. Ár/értéke is eléggé rendben van.Nem tudom, ti láttátok e a fenti teszteket, ha nem akkor mi a véleményetek ?
Mivel a jelenlegi gépem ISO200 ig használható, illetve sokszor nem talál, vagy nehezen fókuszál. Fókuszban jobbak a fent említettek, de lehet hogy ez a fázis detektálás lesz a MILC következő forradalma.
Onnantól meg csak hűteni kell a szenzorokat és nagyon szép képek lehetnek.
A legszimpatikusabb a 144 ezres 2 aksis változat, talán később megveszem a tele obit hozzá, de kezdésnek szerintem nagyon rendben lesz.
Pana GH3 nak még utánanézek de ára miatt kiesik szerintem.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
MC Pite #20081 üzenetére
Bocsi, ne haragudj, összekevertelek azzal a fórumozóval, aki ezt írta:
"Ez a videós... bonyolítás... tragikomikus általában."
Meg aki minden alkalommal felbukkan, mikor a Fujifilm gépek videós képességeit valaki gyengének nevezi és önjelölt igazságosztóként fújja állandóan, hogy ő márpedig nem ért egy cseppet sem a videózáshoz, de azért a Fujifilm gépe tökéletes videózásra...
Az már mindegy, hogy szar a tömörítés, szar a bitráta (darabos mozgások), az égvilágon semmi manuális állítási lehetőség nincs, focus peaking szintén nincs, rolling shutter is tragikusan erős. Meg ugye az is tök mindegy, hogy ugyan annyi pénzért kapható olyan gép ami minden paraméterben messze jobban teljesít.
Azzal semmi baj, hogy valakinek ez is elég, csak ugye nem kell ahhoz profi videósnak lenni, hogy valakinek meg ne legyen.
De tényleg bocsi, összekevertelek ezzel a komment-terminátorral...
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
MC Pite #20077 üzenetére
"Videóról szokták mondani itt páran hogy csináljuk igényesen, ne abból induljunk hogy ki point and shoot stílusban videózunk"
Azt már mind tudjuk, hogy imádsz hisztizni ha valaki nem úgy gondolkozik mint Te, tisztelt Pite. De akkor felteszek egy kérdést:
- Szeretnék egy gépet amivel fényképeznék.
- Szeretnék egy gépet amivel videóznék.A két állítás közül miért jelenti automatikusan, hogy a fotó minőségből a legjobbat várja el a kérdező és miért jelenti automatikusan, hogy a videó minőségéből megelégszik egy sereghajtóval is?
Ezen a gondolatmeneten a fotósok 90%-nak rohadtul felesleges egy 30 ezer forint értékű kompaktnál jobb fényképezőgépet vásárolnia, mert hiába vesz cserélhető objektívest, sosem fog olyan fotókat készíteni amit ne lehetne megcsinálni a legolcsóbb kompakttal is.
Na de ez nem igaz, mert sokan szeretnénk arra pénzt áldozni, hogy jó fotó minőséget kapjanak, akkor is ha nem értenek a fotózáshoz. Amíg valaki nem fejti ki egészen pontosan, hogy mit vár el és közli, hogy videózni is akar, akkor abból indulunk ki, hogy nem a legrosszabb videós gépet akarja a pénzéért. Nem vagyunk gondolatolvasók, hogy milyen minőséggel és funkciókkal elégszik meg valójában.
De még szerencse, hogy itt vagy nekünk Te megmondóembernek, aki tudja jól, hogy aki nem tud legalább Oscar-díjas operatőrökkel versenyre kelni, annak bőven elég videózásra a pénzéért kapható legrosszabb ajánlat is.
Köszönjük, hogy hordozod a prométheuszi lángot és nem hagyod, hogy félrevezessük a kérdezőket!
-
HalasKYO
aktív tag
válasz
MC Pite #20077 üzenetére
Videózáshoz, és annak a beállításához nem értek, képek viszont szívesen csinálom manuálban, félmanuálban stb.
Igaziból ami a pakliban van nekem :
Fuji X-A1 - legjobb jpeg képminőség egy elég jó 16-50mm es optikai stabis optikával, két vezérlőtárcsával, és 144k ért egy jó kezdő vakuval. 960k kijelző, és 25600 kiterjesztett ISO- elvileg magasan a legjobb alacsony fényben (DPreview real life test scenes képek nagyon tetszenek)
Van benne wifi- igaz főleg csak fájlátvitekre (későbbiekben változhat ??)NEX-3N szintén APS-C szenzoros , de kevésbé jó képminőség mint a A-1 nél viszont kissebb nála, több objektív érhető el rá, illetve jobb a videója. Focus peaking je mint sokan írták elvileg a legjobb.
Kijelző 460k - ezen kell komponálni így nem mindegy.
100k val a legolcsóbb. nincs benne wifi, viszont egyszerűen microUSB-vel is lehet tölteni.Sony A5000 - ez 20MP el ugyanazzal az optikával mint a NEX3N, van benne wifi, és 150k.
Árban a nex3n nyer és ő az amelyik a mérete miatt nem marad otthon, de a fuji mellett szól a jó képminősége.
Méretben kb most is a fuji méretű gépem van, amit azért sokszor otthon hagytam, mind a mérete, mind a gyenge fókusz ha nem tökéletesek a fényviszonyok.Ha valamit nem jól írtam javítsatok ki .
Van itt a fórumon valakinek NEX-3N ? (vagy irány a nex topik ?)
-
válasz
MC Pite #20021 üzenetére
(#20021) MC Pite: Kössz a választ, de A Fuji-k videójától nem estem hasra. Ha milc, akkor MFT vonal szimpatikusabb.
Ezen belül is a Pana GH4 képe tetszik leginkább minden téren. A Sony SLT 77 is esélyes még (fogás, Minolta obik, APS-C képérzékelő, stb.), de egyelőre nem találtam összehasonlítást videó és RAW képminőség alapján.
(#20015) schawo: Nem csak MILC-ben gondolkodom, lényeg, hogy cserlhető obis legyen.
(#20023) .: JuSzT :. : Kössz, ennek utána is nézek. Döntő tény lehet Pana irányba.
A Pentax csak amiatt nem tetszik, hogy videója elég mosott. Gondolom, az alacsony bitráta miatt.
-
bypet
tag
-
Tin_Shield
őstag
válasz
MC Pite #20021 üzenetére
Más kérdés hogy annyiért amiért egy G6 kitet mérnek, én elgondolkoznék X-E1 kiten is
XE1 videózni? Mert az is elvárások között szerepel
Sony lesz abból, valamelyik NEX/alpha +18-105 f4, bár itthoni vétellel nem fog beleférni a 300 ezerbe, esetleg használt vázzal. (a SEL 18-105-tel meg az baj, hogy videózni biztosan jó, de MILC vázakhoz képest akkora mint egy vállról indítható rakéta) -
atirag
őstag
válasz
MC Pite #19935 üzenetére
Köszönöm a válaszokat. Próbáltam visszaolvasni,de legonkább obi-k voltak vagy drágább gépek.
Nem teljesen igaz,hogy nagyon nem ismerem a tükrösöket mert régen még volt egy konica minolta gép amit sokat használtam.
Csak nagyon nagy volt és emiatt nem volt nálunk mindig.
És azért gondoltam egy "kompaktabb" méretüre. Igazából amire szeretném használni ahogy írtam is az a lányom fotózása ha megyünk valahova és most megy iskolába gondolom ott is lesznek események amit szereték jó minőségben lefényképezni.
Majd bemegyek egy szaküzletbe és megnézem melyik az ami kézreálló leginkább.Köszönöm a válaszokat.
-
atirag
őstag
válasz
MC Pite #19931 üzenetére
Köszi. Inkább tükröst szeretnék. Ezeket a MILC-eket nem igazán ismerem még.
Két obit szeretnék hozzá. Egyet amit adnak gyérilag majd egy 70-300-astis. Nem fogok minden nap fotozni csak ha a családot elviszem valahova. De valahogy ezek a gépek jobb képet csinálnak még az én kezemben is
Még régen vettem egy kompaktot egy canon s3is-t ,de nem tudtam igazán tetszetős képet csinálni vele.
Nem volt rossz,de mikor tükrös gép volt nálam az ég és föld volt. -
jjeahh
nagyúr
válasz
MC Pite #19823 üzenetére
ha lenne pénzem e-p5-re, akkor valszeg vf-4-re is, és a a kettő együtt nekem tuti jobban kéne mint e-m10, ez a kombináció számomra mindenben jobb
a dinamikát meg nem értem, gondolom olyan képet láthattál, amin alaposan el van baltázva a fénymérés...a szenzor ugyanaz, a zár gyorsabb, egyedül a képfeldolgozó proci más, de az nem hiszem akkorát dobna a dinamikán
-
.mf
veterán
válasz
MC Pite #19814 üzenetére
"Hmm, nemrég néztük mi drága meg mi nem, az oly EPL3 feletti gépei EM10 kivételével elég zúzós árban vannak, pl EP5+14-42 20 ropira van az X-E2 kittől."
Na de kartárs, ne unfairkedjünk már megint
Az EP5 a csúcs-PEN, az EVF kivételével többet tud az EM5-nél is (pl. wifi, vagy 1/8000-es záridő, amit pl. egyik Fuji sem tud), s nála újabb modell is.
Az EPL3 felett van az EPL5, amiben ugyanaz a 16 Mpx-es Sony szenzor van, mint az EM5-ben. Ez most dupla-zoom kitben (14-42 és 40-150) 150k; sőt, tagsági kártyával még -15%, tehát 127.5k. Ja és még egy ajándék hátizsákot is bedobnak. Szóval mi zúzós? -
.mf
veterán
válasz
MC Pite #19788 üzenetére
Akkor tévedtem, Arn volt, aki XT1-et próbált nemrégiben, és EM5-öse van (volt?).
Az egyik meeten mutattad az XE1-esed, amin akkor már frissített fw volt, úgyhogy azt nem csak kételkedés nélkül elhittem, hanem én is láttam saját szememmel, hogy amint megmozdítottad, az EVF fps-e durván leesett és elég nagy késéssel érte csak utol a gépet. EM5-tel eddig sosem volt ilyen, még ennél sokkal rosszabb fényviszonyok között sem. Kezet a szívre: gondolom nem véletlenül cserélted le az XE1-et 2-re. Masszív vas, jó képminőség, alacsony zaj, jó üvegek, de: azért valljuk be, hogy lagzik és lassú. Korrekt, sőt, képileg nagyon is jó gép, de ettől még megvannak a maga gyengéi.Az Oly EM10 most jelent meg, az XE1-et pedig most váltották le, tehát ez nem lenne épp fair összehasonlítás. Az XE2 400k.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
MC Pite #19688 üzenetére
Ne vedd már állandóan támadásnak ha valaki a kijelentésed kritizálja.
Arról volt szó, hogy a Fujifilm X rendszer drága. Pont. Semmi egyéb nem volt hozzáfűzve. Ez épp olyan kijelentés, hogy a Leica vagy a Hasselblad drága. Értelmes ember ezt nem kezdi vitatni, mert tényleg az. A Fujifilm csak olcsóbb ezeknél, de nem olcsó.
Ezen nem tudom mit lehet ennyit akadékoskodni. Kérdezz meg random 10 átlagos fotóst, hogy mit gondol a Fujifilm objektívpaletta árairól. Utána visszatérhetünk arra, hogy tényleg olyan elérhető-e mindenkinek csak azért mert találtál egy-két üveget amit külföldről, meg bontott használtként olcsón meg lehet venni.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
MC Pite #19683 üzenetére
"Hogy nem bírsz leszakadni a (leg)drágább üvegekről, azzal nem tudok mit kezdeni."
Pont ezek azok az üvegek amelyekre a legtöbbeknek szüksége van (vagy lenne). Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ezek a legnépszerűbb látószögek (ekv. gyújtótávolságokból levezetve).
"Én annyit mondtam hogy normális áron is össze lehet már rakni x rendszert, van 3 olcsó/normál árú üvegük."
Túlzás az olcsó jelző, egyik sem olcsó. Azt aláírom, hogy cserébe tényleg jók, de a két átlagos fényerejű zoom nem hinném, hogy túl sok ember álma lenne, ahogy az XF 27mm f/2.8 is olyan, hogy csak az képes megvenni aki nem várja el ennyi pénzért a jelentősen jobb fényerőt. Mert ugye mástól ennyiért kapsz jóval jobb fényerőt.
De mindegy, ez a vita parttalan, nem először mutatod meg, hogy mekkora fanboy vagy aki nem képes elfogadni, hogy nem felelhet meg a világon mindenkinek a Fujifilm X rendszer. Én nagyon szeretem, korrektül árazottnak tartom a legtöbb objektívet, mert tényleg nagyon jó minőségűek.
De nem akarod azt felfogni, hogy nem túlárazott fosnak nevezem a rendszert, csak egyszerűen arról beszélek, hogy közel a nullával egyenlő a lehetőség olcsón kiépíteni egy szettet. Olyan szettet amiben több van, mint egy átlagos fényerejű fix, meg két fényerőtlen zoom. A Fuji X topikban is van olyan akinek egyetlen egy üvegre az XF 27mm-re volt szüksége, boldog vele, nem is kell több... ez így tök jó, de ez nem jelenti, hogy mindenki megelégszik ezzel.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
MC Pite #19678 üzenetére
Pite, nem akarod érteni amit mondok.
Van aki ha feje tetejére áll és bármennyire is vágyik olyan objektívekre, mint ami a Fujifilm X rendszer gerincét adja (azaz a drága, kiváló minőségű darabok), egyszerűen nem képes megvásárolni.
Ne tegyünk már úgy, hogy minden fotós a magyar átlag felett keres. Tudod mennyi a magyar átlag bér? Nettó 140k, de ha súlyozottan néznénk (azaz nem hagynánk annyira elszállni felfele a kevés gazdag által), akkor inkább 110k körül jönne ki.
Ebből a büdös életben nem fog kispórolni annyit, hogy felépítsen egy XF 23mm, XF35mm, XF 56mm sort, ami önmagában, újonnan 850.000 Ft körül van. És akkor még nincs vázad, ha a legolcsóbb X-A1-et veszed mellé, akkor is már megugrottad a milliót.
Lehet azt mondani, hogy használtan olcsóbb, de akkor is 600k-700k fölé kell menned. Ez egyszerűen irreális egy 110k nettó körüli bérből kigazdálkodni. Sokan ekkora fizetésből ilyen értékű autót sem tudnak megfizetni.
Könnyű úgy beszélni, hogy rövid idő alatt bevásároltál két X vázat (X-E1, X-E2), néhány objektívet és még Fuji X kompaktra is futotta mellette. Távol álljon tőlem, hogy mások pénztárcájában kotorásszak, én örülök, hogy erre futja, de ez messze van attól amit a magyar átlag megengedhet magának. Sőt még az átlagos USA polgár is vakarja a fejét, hogy ér-e neki ennyit.
A Fujifilm X rendszer nem olcsó. Nem való azoknak, akik egy belépő gép árát is alig nyögik ki. Lehet még jönni az XF 27mm "olcsóságával", de az sem olcsó, csak ha éppen akciós és 60-70k körül megrendeled külföldről, egyébként 130k körül az is drága, főleg ha azt nézzük, hogy sokan nem adnának 130 ezret egy olyan fixért ami csak f/2.8-at tud. És ez még mindig csak egyetlen objektív... a legolcsóbb fix a rendszerben.
Szóval ez egyáltalán nem arról szól, hogy ki mire költ szívesen. A legtöbben ha beleszakadnak sem tudnak annyit költeni amennyit egy Fujifilm X rendszer igényel. Használt cuccokat nézve sem!
Szerk: Ez kísértetiesen olyan vita, amit egy tehetős Apple fanboy művelt karácsony előtt. Akkor kifejtette, hogy ostoba mindenki, aki olcsó Androidos táblagépet vesz a gyereknek, hiszen egy kis spórolással mindenki megengedheti magának, hogy mindhárom gyerkőcnek vegyen egy-egy iPad-et. Csak vakarta a fejét és nem értette, hogy miért nem képesek az emberek ilyesmire spórolni. Hát azért, mert nem mindenki teheti meg, hogy alsó hangon fél milla körüli összeget csengessen ki "gyerekjátékokra".
Szóval én örülök, hogy sokaknak jól megy, megvallom én is jobb körülmények között élek, mint az átlag, de nem csak felfele nézek, hanem lefele is. Ne csináljunk struccpolitikát, hogy csak a saját környezetünket vesszük alapul a magyar viszonyok megítélésében.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
MC Pite #19673 üzenetére
Létezik olyan akinek gyenge objektívekre van igénye?
Aki olcsó objektívet vesz, az nem azért teszi mert kedveli a kromatikus aberrációt meg a nyitott rekeszen adott lágy rajzot. Szóval induljunk ki abból, hogy a fotósok 99%-nak arra van igénye, hogy az anyagi lehetőségeiből a legjobbat hozza ki.
Az igény még nem egyenlő azzal, hogy meg is tudod fizetni.
Nekem igényem van PPL vagy akár CPL pilótaengedélyre, de megfizetni nem tudom.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
MC Pite #19669 üzenetére
Akárhogy csűrjük-csavarjuk, ez a Fujifilm X rendszer drága. Ha az objektívek drágák, akkor azok használtan is drágák lesznek. Egy fiatal, de patent állapotú használt BMW akkor is drága, ha a szalon árhoz képest 30-40% mínuszt mutat. A Fujifilm X rendszer is ilyen.
Csak annak való aki:
1.) Aki van olyan anyagi helyzetben, hogy nem gond kifizetni (akár újat, akár használtat).
2.) Aki tud rá spórolni és még türelme is van hozzá.
3.) Aki gyökér módon halmozza az áruhitelt. -
Colonel993
senior tag
válasz
MC Pite #19661 üzenetére
Igazából nemigen talált...
Sokkal inkább volt a Filmes és Digitális korszak között kihagyásom / Bridge bohóckodás...
de mindkét végletbe illetve most az utóbbiba kezdek szépen asszimilálni.Elsőre két képet tudok mutatni Flckr-ről... elég nyúzós az elkövetkezendő hetek mert készülődés van külföldibe meló miatt... és egy csomó RAW itt áll a gépen feldolgozattlanul.
Én is szeretem a madarak kattintgatni, bármennyire is utálom a buta sirályokat... nagyon szeretem őket fotózni... mert küllemre / vizuálisan kellemesek.300-as obim még nincs... de majd hamarosan
de azért ez is 210-180-on volt...
A kacsa az pl pont Stabi nélkül készült véletlen, mert csajszi játszott a kapcsolókkal a gépen... hogy Ő majd megmutatja milyen nagy fotóművész
A lencsémben meg alapjáraton nincs semmi stabi -
MC Pite
veterán
válasz
MC Pite #19597 üzenetére
Ja, már meg lett véve. Hát, olyan fixet amilyen gyutáv kell, és amire van lé. Ekv 35-90mm között legalább 2,8, de inkább jobb fényerővel. Egy órába telne ezt itt most kigugliznom, úgyhogy nem teszem. Általános látószög kb 15mm lehet, kistele portréhoz 32mm környékén (van ilyenjük tán 1.2es, de vmi horror áron). Vagy huszonx milis manuálüvegek... (kis méret, kis bázistáv előny)
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nyaralás topik
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Zephyrus G14 notebook - R9 4900HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 2060 6GB Max-Q WIN10
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- Bomba ár! MacBook PRO 13" 2020 4TB3 - i5 I 16GB I 512SSD I OS X Sequoia I Cam I Gari!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest