Hirdetés
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Amiga A500 - A régi barátnő
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Digitális Állampolgárság Program
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2024 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék minden érdeklődő fórumozót megkérni, hogy hűtő választáshoz a Topik Összefoglaló elején lévő 6 pontos kérdéssorra igyekezzen minél pontosabb választ adni, hogy érdemben segíteni tudjunk.
A jelenlegi ár-érték arányban legjobbnak tartott hűtőkről az összefoglaló táblázatot árkategóriánkénti besorolásban itt találjátok: > > > Hűtő toplista. < < <
Egyéb, forgalomban még kapható és ajánlott hűtők: Aktív hűtők.
Forgalomban már nem kapható, leginkább használt piacon fellelhető hűtők: Kifutott hűtők.
Jó minőségű, ajánlott zsírok hűtő alá: Hővezető paszták.
A topikhoz nem, vagy csak részben kapcsolódó témák linkjei:
Hogyan javítsam a házam szellőzöttségét? - > Léghűtés topik
Ha nem szellőzik jól, akkor cseréljem? - > Milyen házat vegyek?
Kéne új venti! - > Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Csak a hűtő marad? - > Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Többet szeretnék tudni a hővezető pasztákról! - > Hővezető paszták
Hogyan feszeljem alul a procim? - > Az adott tokozás saját topikja
Hogyan delideljek? - > Tuning kezdőknek
AiO-t tudtok ajánlani? - > Még mindig nem! Kompakt vízhűtés
Kérek mindenkit, hogy a topik szakmaiságát őrizzük meg, így a témába nem vágó hozzászólásokat inkább privátban, vagy az adott téma saját topikjában beszéljük meg.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Topikgazda
válasz Mans20 #97198 üzenetére
Állítólag a felbontott cuccokat újra eladják a vásárlóknak... Nem tudom mi az igazság belőle, de több terméknél is láttam olyan negatív véleményt, hogy azt állította az illető, hogy felbontott árut kapott... Német Amazonról én többször rendeltem már, eddig gyári csomagolású cuccokat kaptam.
"Nézve a teszteket alig jobbak sokszor a kéttornyos téglák, mint az egytornyosok, így meg kb ugyanott vagyok kisebb hűtővel is."
Konkrét tesztet tudnál mutatni, hogy melyik termékek vannak rajta összehasonlítva?Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Mans20
addikt
Erről a Ultra120EX-ről vélemény? [link] Sajnos csak amazonon kapni, ott meg szerencse kell, hogy ne hiányosan vagy sérülve jöjjön az árú ahogy olvastam pár véleményt. Pl PA120-nál. Nézve a teszteket alig jobbak sokszor a kéttornyos téglák, mint az egytornyosok, így meg kb ugyanott vagyok kisebb hűtővel is.
[ Szerkesztve ]
-
xtremist
senior tag
-
Scale
őstag
Ezeket el is olvastam viszont arra nem felel explicit hogy ha a szeleire nem jut pont akkor ott pl a hezagok miatt mennyire romolhat el a hoatadas ha csak a két fém ér össze és az sem hezagmentesen
De lehet túl komolyan veszem a témát, én egy nagyobb pottyot tettem most a lapka tetejére. -
Topikgazda
A topikösszefoglalóban találsz útmutatást a pasztázásra vonatkozóan is. Röviden, felesleges túl sokat használni, mert:
1. a túl sok paszta ronthat a hőátadáson.
2. a paszta szerepe a kupak és a hűtő talp közötti apró, mikroszkopikus hézagok kitöltése, ezáltal a hőátadás javítása, éppen ezért egy vékony réteg elég.
3. mint, ahogy írtad is, szanaszét folyik mindenhová a fölösleg, aztán lehet takarítani. Legrosszabb esetben a socketbe is befolyik...Én spatulázni szoktam, de mostanában kezdek lustulni, így csak egy X-t rakok.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Scale
őstag
Annyi kérdésre keresem a választ, hogy ha pl nem megfelelően pasztaztam, vagyis hát egy hiba fordulhat elő esetleg hogy nem nyomtam eleget rá, pl nem jutott elég a szeleihez (úgy tudom ott adják le főleg a hőt ezek) akkor az mennyire okozhat esetlegesen tulmelegedest?
(Mindig túltoltam ezelőtt és mikor szedem le a cpu-t általában a CPU oldalára is kifolyik és onnan is szedhetem fel) -
dokee78
félisten
Kaptam egy Gammax 300-as CPU hűtőt,de nincs meg az Intel lefogató hozzá.
Lehet külön kapni ilyet? -
Scale
őstag
válasz vezeralmos2 #97184 üzenetére
Mielőtt elküldtem a második posztom nem láttam hogy írtál, még mondjuk csak annyit csináltam hogy PBO-t engedélyeztem de semmit mást nem állítottam, hátha lehet finomhangolni, amúgy semmi bajom ezzel a lappal, csak igen a BIOS nem a legjobb. Viszont egyelőre maradnék ennél sztem hacsak nem találok vmi jó áras lapot.
-
vezeralmos2
senior tag
Dobd ki azt az alaplapot és vegyél egy Asus Prime B550 Plust, vagy használtan valami strix X470-et. Gigabyte lapok híresek arról hogy feleslegesen túl nagy feszültséget adnak a ryzen prociknak és a bios is hulladék szóval még le se tudod normálisan korlátozni a feszültséget.
Haveromnak ugyanez az 5600-as proci Asus Strix X370-F Gaming lapban R7 1700 gyári réz magos stock hűtőjével hidegebb mint neked a Peerlessel.
Mind amellett hogy a gyári teljes teljesítményét gyönyörűen hozza.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
Scale
őstag
Szerencsére adtak hozzá, túl korán írtam be ide
Amúgy így hőfokilag egy ryzen5 5600x-nek 100% közeli terhelésnél egy peerless assassinnal mennyit kellene tartania?
Így alakultak egy rövidebb 100%-os terhelés mellett a hőfokok:
Bár itt se tudom biztosan melyiket kell nézni, r5 2600-nál csak a package volt és ott 60-65 fok körül megállt ugyanennél a mérésnél.Csak hogy tudjam hogy elcsesztem-e a pasztázást vagy bármit, vagy esetleg kuka a házam szellőzése vagy ezek normálisnak számítanak-e.
(PBO-t engedélyeztem egyelőre csak a biosból) -
hyperst
tag
Nincs gond vele!!! Sőt, jobb eredmények hoznak amennyire tudom.
Csak nem szeretnék azt. Ha már nem igazán jó az elképzelt top-flow akkor ismét egy aio-t választanék, a mostani [link] is kiválóan teszi a dolgát már 2k17 v 18 óta (gondolom jól kifogott darab) még 4.6-ra húzott 4690k-val is.[ Szerkesztve ]
Elég bölcs vagyok, hogy tudjam, hogy nem tudok szart se. :)
-
Scale
őstag
Megjött a peerless assassinom viszont most néztem hogy a lapokon csak egy CPU fan csati van... Ilyenkor mi a jó megoldás lap csere elkerülése mellett?
1. Egy ventit rakjak fel rá és azt dugjam rá, ha igen akkor azt az egyet középre rakjam vagy a szélére?
2. Rakjam fel mindkettőt és csak az egyiket dugjam be?
3. Rakjam fel mindkettőt és egyiket a cpu-ba, a másikat dugjam szabad System fan venti helyre?
Ez egy gigabyte aorus b450 Elite alaplap.Köszi előre is a segítséget
-
hyperst
tag
gyors nézelődés után őket szemeltem ki.
1: [link] [link]
2: [link] [link]
De válaszodon elgondolkodva, lehet jobban járnék egy 240es AIO-val fentre. Torony hűtőt nem szeretnék. A mostani konfigot (i5-4690k) is egy AIO hűti már hosszú évek óta eredményesen csak nem szerettem volna ismét AIO-t.Elég bölcs vagyok, hogy tudjam, hogy nem tudok szart se. :)
-
Zamma
őstag
válasz hyperst #97170 üzenetére
Szerintem először derüljön ki hogy milyen házad lesz, ugyanis ettől nagyban fog függni hogy egyáltalán milyen magas top flow hűtő jöhet szóba.
A kinézett cpu-k kapcsán lehetnek gondjaid ha túl kicsi/nehezen szellőző házat választassz. Ha a vrm/ram/ssd hűtése miatt fontos a top flow akkor szerintem engedd el, mert ha nincs OC csak kompromisszumos megoldás van ilyen hűtőkkel. Ugyanis ezek a hűtők egy valamit nem segítenek elő: a határozott, hatékony légmozgás irányát. Minél kisebb egy tér annál kevésbé tudja a hőtermelés okozta sokkot túlélni, azaz mihamarabb a felmelegedett levegőt a házon kívülre vezetni. A torony hűtők viszont ebben lényegesen hatékonyabbak, szinte nem marad beszorult meleg olyan házban ahol toronyhűtőt - azaz határozott irányú légátamot használnak.
Nem azt mondom hogy teljesen tegyél le a top low-ról, csupán azt javaslom hogy olyan házat válassz ahol a cpu hűtője 155 mm magas is lehet, mert akkor rengeteg szívást el fogsz kerülni. -
hyperst
tag
Üdv.
Tanácsot szeretnék kérni a régi gép lecserélése elött a cpu hűtésre.1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
Nincs összeg határ.
2.: Milyen házba kerül?
Még nincs eldöntve, de szeretném minél kisebbe amiben elférnek a dolgot. ATX táp, Asus 2080Ti vel.
Amit biztosan szeretnék az olyan ház amiben elöl/felül legalább 2x120 vent elférjen.
3.: Milyen alaplapra lesz?
Ő a kiszemelt: ASUS TUF GAMING B760M-PLUS
4.: Processzor típusa?
3 kiszemelt van: i5-12600KF / i5-13400F / i5-13500
5.: Ramok típusa?
Corsair Vengeance 2 x 16 GB DDR5
6.: Egyéb igények?
Az elképzelés az Top-flow hűtés lenne amennyiben lehetséges. Pl: Noctua NH-L12S 120mm vagy valamilyen alacsony profilú amennyiben elégedő lenne a cpu-nak, semmi oc nincs tervben.
Köszönöm.Elég bölcs vagyok, hogy tudjam, hogy nem tudok szart se. :)
-
borat26
aktív tag
Érdemes akár akkor két nagyobb légszállítású ventit belerakni, (Értem ez alatt: a jelenlegi helyett egyet plusz még egyet?)hogy halkabb maradjon? Igazából nem költség, csak erre eddig nemgondoltam.
ASROCK B365 M Pro4 |Intel I5-9400F|Corsair Vengeance 2x8GB DDR4 2666 Kit|Gigabyte GTX 1070 Windforce 8GB OC |Thermaltake Element V3|Zalman ZM600 LXII|LG 29WN600
-
borat26
aktív tag
Szasanyi szerintem a ház első, belső feléről hiányolja a plusz ventillátorokat.
Szasanyi:
A frontba valami spec ventillatort szokás rakni?Zamma:
Jogos, háanyossagomat pótolnám.
CoolerMaster Hyper TX3-at cseréltem Thermalright Peerless Assassin 120 SE torony hűtőre. Mivel eddig sem mértem hőfokot, így releváns adatokat erről nem tudok megadni. Hogy halkabb lett, az nem kifejezés. Lényegében hangtalanul végzi munkáját az új CPU hűtő, míg az elődje tényleg nagyon zajos volt. Még fülesben is lehetett hallani. Meg az asszony is megjegyezte, hogy most nincs hallható hangja a gépnek. Pedig a régi hűtő hangját a ház másik feléből is hallotta. Összerakni rém egyszerű volt, úgyhogy a kevesebb rutinnal bírók is meg tudják oldani a beszerelesét.Szóval megegyszer köszi a segítséget!
[ Szerkesztve ]
ASROCK B365 M Pro4 |Intel I5-9400F|Corsair Vengeance 2x8GB DDR4 2666 Kit|Gigabyte GTX 1070 Windforce 8GB OC |Thermaltake Element V3|Zalman ZM600 LXII|LG 29WN600
-
Zamma
őstag
válasz borat26 #97158 üzenetére
Köszi a fotókat!
Ne vedd zokon, de nem lettünk túlterhelve a rengeteg adattól, és a hasznos tapasztalatok mennyiségétől...Azaz mégis, összeraktam:
- Köszi az ajánlást -> Hálás vagy
- hihetetlen különbség -> és elégedett
- kuss van -> a halk működés miatt
- csend megfizethető -> és a jó ár/érték miattÖsszegezve: Hálás vagy és elégedett a hűtő halk működése miatt és a jó ár/érték miatt.
Ez eddig megvan.Ami kimaradt, de az olvasóknak fontosak lehetnek:
- mit cseréltél le -> milyen modell-re?
- hány fok lett a különbség, vagy
- mennyivel lett halkabb?
- stb.Köszi!
-
Topikgazda
válasz borat26 #97160 üzenetére
Nem ördögtől való, van több olyan ikertorony, amit gyárilag egy ventilátorral dobnak piacra, pl. ID-Cooling SE-207-XT Slim vagy Noctua NH-D15S.
HA jók a hőfokok, akkor mindegy, hogy egy vagy két venti van rajta.
[ Szerkesztve ]
-
borat26
aktív tag
Köszi az ajánlást, ma meg is jött és a helyére is került az új hűtő. Hihetetlen különbség! Játék közben sincs változás a fordulatszámban, kuss van! Hőfokot nem néztem eddig sem, de a csend megfizethető!
-
abdulka1
őstag
-
Zamma
őstag
Az SE valószínű hogy a Standard Edition akarna lenni, mert a másikat csinálták meg a szemnek kedvezve...
Nem tudom hogy melyik adat a valós (a szöveges vagy a méretezett képen lévő), mindenesetre a méretezett képek így néznek ki:Sima:
SE:
Illetve a SFF adatbázisa alapján pedig ez:
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz Joco_77 #97141 üzenetére
Nem-SE adatlap: [link]
SE adatlap: [link]Látható különbségek az adatok alapján:
SE - Alacsonyabb (-2 mm), könnyebb borda (-20 gramm) és másik ventilátor (1,5 mm-rel vékonyabb és 15 gramm-mal könnyebb), illetve 3-mal kevesebb borda (fin).
Egészen pontosan nem tudom mit jelent az SE, talán Special Edition, vagy Second Edition.
Összehasonlító teszt: [link] Minimális a különbség közöttük.
[ Szerkesztve ]
-
TMaX
csendes tag
válasz Joco_77 #97144 üzenetére
igen, itthon nem kapható a sima csak az SE változat, de ha van felesleges pénz akkor lehet rátenni másfajta ventiket vagy ilyen talpas szilikon rezgéscsillapítókat is lehet kapni ventikhez és akkor ez is rezgés csillapítást kap. De ha nem rezonálnak annyira a ventik akkor az sem szükséges.
[ Szerkesztve ]
-
TMaX
csendes tag
válasz abdulka1 #97137 üzenetére
jó hogy említed, ezt már rég elfelejtettem hogy ezen 120mm-es felfogatás van, akkor marad úgy ahogy van az eredeti venti, és inkább cserélek egy jobban szellőző Lian Li Lancool 216 házra, abban már nem lesz probléma sem a cpu hűtése sem pedig a vga-é.
[ Szerkesztve ]
-
TMaX
csendes tag
nem szeretek utólag mókolni, ha összerakok valamit az úgy is marad pár évre ha csak nem hibásodik meg valami benne és cserélni kell.
Max. annyira szedem szét pár havonta hogy kifújjam a port a házból.
Már kinőttem abból hogy cserélgessek, próbálgassak, tuningoljak, méregessem a dolgokat, se türelmem se kedvem sincs már ehhez, csak egy jól működő konfig kell ami nem melegszik túl és nem túl hangos sem. Ennyi, nincsenek nagy igények és nem évente cserélek alkatrészeket csak azért mert van újabb és jobb.[ Szerkesztve ]
-
Zamma
őstag
válasz Joco_77 #97138 üzenetére
Sajnos még alapból is képes meglepetésekre ez a proci. Ha nem szeretnél throttlingot, nem szeretnél hangos hűtőt és pénzügyileg is jól akarsz járni, akkor ezeket javaslom:
Thermalright Peerless Assassin 120 - itthon hapható
Thermalright Phantom Spirit 120 - a német amazonról rendelve 5-7 napHa a házad engedi a 140 mm-es ventis modellt is (160 mm magas!), akkor:
Thermalright Frost Spirit 140 - szintén a német amazonról -
Joco_77
senior tag
Sziasztok
X7800X3D AMD hez milyen processzorhűtőt ajánlotok? Semmi extrém tuning, csak az alap turbo 5ghz a terv.
-
abdulka1
őstag
-
Zamma
őstag
Itt van a kutya elesve! Az induló hőfoknál már minden kiderül (10-15 perccel a bekapcsolás után). Ha ott nem tudja a hűtő hatékonyan lehúzni a hőt a prociról és 38-40 fok feletti hőmérsékletet produkál akkor felesleges stressztesztelni, biztosan vagy elhasal vagy hangos lesz...
Miközben ezt írom a böngésző és 1 proggi órák óta megy, 35-36 fokos az i7-10700-am, ~420-on pörög a cpu-n a Scythe Mugen 5-ön 2 db Noctua NF-A12x25 venti. -
-
blp85
aktív tag
Egyetértek veled, mivel saját tapasztalatom az, hogy az Arctic eSport Duo, ami direkt kontaktos volt, nekem sokkal jobb a TR Phantom Spirit, mivel már az induló hőfoknál nyertem talán 3-4 fokot, illetve tesztet futtatva is olyan hőfok érték jött ki, amit vártam, mivel bőven 60 fok alatt volt (mindez egy AMD Ryzen 5700X és 28- 30 fok körüli szoba hőmérsékleten).
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
spleenszuru
őstag
Én nem vennék azonnal hűtőt.
Igaz, nekem eleve dupla torony van az X3D-n, de szerintem előbb nézd meg, elég lesz-e rá a Brocken 3.
Feltételezem, hogy igen.Normál használatban teljesen kezelhető a proci, PBO nélkül is. Normál alatt azt értem, hogy nem állandóan stressz teszteled, a pontokat hajtva...
#97123TMaX
Tomaban biosban tudod majd a PBO-t állítani, nem nehéz, de a topikjában majd olvashatsz róla.Malaka!
-
TMaX
csendes tag
válasz vezeralmos2 #97128 üzenetére
már írtam az alaplapot(MSI B550 Tomahawk), amúgy úgy néz ki hogy házat is kellene cserélnem a vga hűtés végett is(alulról beszívó ventik), szóval lehet marad a brocken 3 és ráteszek 2db P14 PWM PST ventit és megoldva egy darabig a dolog, majd meglátom milyen házat sikerül szereznem mert ez a brocken 3 165mm magas és elég kevés házba fér be.
-
vezeralmos2
senior tag
Hűtési teljesítményben ugyannyira képes mint a Noctua NH-U9S, csak teszi ezt harmad annyi pénzért. A noctuában egyel több a hőcső, de nem DC contact.
Eme videó inspirált a vásárlásra: [link]
Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
TMaX
csendes tag
válasz vezeralmos2 #97125 üzenetére
én pont ezt vettem tavaly(pontosítok, a 12cm-es nagytesóját) az intel i5 2500k-s fileszerveremre mert a TX3 Evo kevés volt rá, nem gondoltam volna hogy egy 5800x3d-t is képes hűteni, elég kis bordának tűnik a brocken 3-hoz képest(legalább 2x nagyobb mint ez).
[ Szerkesztve ]
-
Zamma
őstag
válasz vezeralmos2 #97122 üzenetére
Én nem vagyok meggyőződve arról hogy az ellaposított profilú/elköszörült hőcső a jobb, vagy pl. a 8 mm-es, mint ami a Frost Spirit 140-ben is van.
Márpedig hiába csak 4 hőcsöve van, de nem direkt kontaktos, mégis veri az egész mezőnyt...
Tehát a hőcső átmérőn sok múlik. Ha leszűkíted oda lesz a hatékonyság. Márpedig a direkt kontaktos hűtők hőcsöve a kontaktfelületnél ilyen. Nem azt mondom hogy rosszak, hanem azt hogy bizonyos hő felett már nem annyira hatékonyak.
Az összes top hűtőn nincs már DC.[ Szerkesztve ]
-
TMaX
csendes tag
válasz vezeralmos2 #97120 üzenetére
igen, ezt olvastam hogy a cache szigetel és a cpu mag nem képes normálisan lehülni ez miatt. De ez épp azt is jelenti hogy a legdurvább vízhűtéssel is épphogy megfelelő hőm. értékeket fog adni ez a cpu, ezért kell neki túlméretezett hűtés.
Meg alul kell feszelni valami PBO tunerrel vagy mivel és biosból is lehet ezt állítani, még ennek majd utána kell néznem mert nem tiszta a dolog hogy mit kell majd állítani hogy ne legyen thermal throttling a cpu-nál.[ Szerkesztve ]
-
Zamma
őstag
Nézd meg ezt: The Best Ryzen CPU Coolers you can Buy, próbáld ki a Brockent és meglátod. Én 4-5 fokot merek mondani a PA 120 SE javára, mert plusz 1 hőcsőve van, dupla tonyos és 2 halk venti dolgozik rajta.
Én a Scythe Mugen 5-öt cserélem le a Phantom Spirit SE-re, hasonló a helyzet, csak nálam már eleve 6 hőcső van. Ez egyben egy egy elég nagy blokk, amin nehezebb átnyomni a levegőt mint 2 külön tornyon...[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
Sztem tedd rá fel a hűtőt, akkor kiderül hogy elég-e vagy sem.
De az egy elég masszív torony szóval szinte biztos hogy elég lesz, 108 wattól nem fog felmelegedni egy ekkora hűtőborda.
Ennél a cpu-nál hőmérséklet künönbséggel hűtünk mert le vannak szigetelve a magok.(Tehát míg egy régi FX procin ha 60 fokosak a magok akkor valszeg maga a borda is forró, de az új ryzeneknél hiába marad hideg a borda, a magok annyira melegszenek hogy majdhogynem gyorsabban melegszik mint amilyen gyorsan képes a réz a hőt vezetni, X3D procira ez fokozottan érvényes)
[ Szerkesztve ]
-
TMaX
csendes tag
válasz vezeralmos2 #97117 üzenetére
MSI B550 Tomahawk lapom van szóval az egyik legjobb AM4 lap, szerintem normálisan le fogja kezelni a 5800x3d-t. Ebben a brocken 3 review-ban [link] a két ventis vált.-ozat csak 1-2 fokkal van lemaradva a Noctua NH-D15-től, akkor lehet elég lenne ha a gyári brocken 3 ventit mondjuk lecserélném 2db Arctic P14 PWM PST ventikre push and pull felállásban?
De a PA120SE is jól néz ki csak nem tudom hogy mekkora különbség lenne a Brocken 3-hoz képest már ha egyáltalán lenne a PA120SE javára?
Sajnos ez a Brocken 3 hűtő annyira nem elterjedt ezért nehéz találni teszteket véleményeket főleg az újabb hűtőkhöz képest. -
Zamma
őstag
Én biztosan lecserélném egy duplatornyos 2 ventis modellre, a PA 120 SE tökéletes választás!
Hallgathatsz vezeralmos2-ra is, illetve még nézz be a proci topikjába: AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4) nehogy meglepetések érjenek...[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
Elég nagy az, bőven elég lesz rá.
Nekem SE-914-XT van ezen az X3D procin és gyári ASUS biosos 108W TDP limittel gond nélkül kihűti, gaming alatt kb. 50 fokon mennek a magok.
4 direct contact heat-pipe-os.
De ahogy látom a tiéd is direct-contact, és 5 pipe. Ennél a procinál jól jön a DC heat pipe, mivel magát a hűtőt érdemes szobahőmérsékleten tartani.Az 5800X3D egyátalán nem fogyaszt sokat ha rendesen kezeli a lap biosa.
Ideális esetben 108 wattnál nem szabad feljebb engedni, mivel a 3D cache szó szerint szigetel, és nem tud belőle kijönni a hő, öregíti a szilíciumot.
Ha 108 helyett 115-öt engedtem meg neki akkor már kúszott is fel a 90 körüli értékekre, amellett hogy maga a hűtő csont hideg marad.ASUS biosok kíméletesen kezeli ezt a CPU-t azt tudom.
MSI-ről nem tudok nyilatkozni.
Ha Gigabyte biosod van akkor sz*rrá melegszik ez a cpu akármilyen hűtőt raksz rá.Üdv
Almos[ Szerkesztve ]
-
TMaX
csendes tag
Sziasztok! Lenne egy Brocken 3 hűtőm, ez még a régebbi nem festett vált. egy 14cm-es wingboost 3 ventivel szerelt, és jelenleg egy ryzen 5 3600 cpu-t hűt megfelelően.
Most akarom lecserélni a procit egy 5800x3d-ra és az lenne a kérdésem hogy elég lesz-e ez a hűtő ennek a procinak?
Tudtommal elég melegedős fajta, van itt olyan aki brocken 3-mal hűt 5800x3d-t?
Volna értelme lecserélni ezt a hűtőt a most felkapott Thermalright PA120SE-re? -
Csaby2021
tag
válasz vezeralmos2 #97114 üzenetére
szia értem akkor delid nélkül is elvan egy közepesen jó hűtésel
-
-
Csaby2021
tag
Sziasztok egy i7 4770 menyire melegedős cpu ? milyen hűtés ajánlott hozzá ?
-
Zamma
őstag
Ez nem lemaradt, hanem a konfigodat még nem írtad át én meg feleslegesen tépem a számat...
Ezeket módosítsd:
Inkább 3 db 120-as ventit használsz 2 db 140-es helyett.
Alulra erős szívó venti(ke)t tegyél (ha fér 2 akkor kettőt), ami a vga irányába szívja be a hideget
A ház lábait is megemelheted 2-3 centivel a jobb hatékonyságért. -
Zamma
őstag
A ház hűtése itt már off, csak azért válaszolok itt, mert számottevő cpu hűtési előzménye van...
Először is megjegyezném hogy általánosságban a Fractal házak, de a tiéd biztosan igen gyatra szellőzéssel bír, mert elől meg van törve a légbeszívás útja, illetve le is van szűkítve. Sokkal többre mennél egy mesh frontú házzal. Leírom ugyan hogy ebből mit lehet kihozni, de egy szellősebb ház kell az 5800x3d-nek... az hogy egy olyan procit raktál ebbe a házba ami hírhedten tud melegedni - sőt emiatt nem kevesen vízzel hűtik - nem segít az összképen.
Nem a felfelé kifújó ventitől kell várni hogy jobb lesz a légmozgásod, hanem ha:
0. inkább 3 db 120-as ventit használsz 2 db 140-es helyett.
1. az első ventik erősebbek lesznek (Vento Pro), mert biztosan kevés az egész rendszernek a légbetáp.
2. ha alulról egy erős szívó ventit raksz (Vento Pro szintén), ami a vga irányába szívja be a hideget - ugyanis előlről nem képes semmi legyűrni a fizikai akadályokat.
3. a ház lábait is megemeled 2-3 centivel.
4. az elölről kiszedett ventiket berakod hátra/föntreEz már fog észrevehetően hozni a konyhára.
-
Pet84
tag
Hi!
Mostanra lett időm összerakni a gépet. Minden simán ment, elülső ventit kissé felcsúsztattam. Hőfokok rendben, 30-35 fok idle. Gyári bios beállítással megráncigálja a hűtőket, de az asus programját feltéve auto beállításokon csendes. Kissé alul is feszeltem egy yt video szerint, és így tartja szépen a 4450mhz-et benchmark alatt is- passmark-kal teszteltem. Játékra nem nagyon volt még időm.
Összehasonlítva a 10400f- cryorig m9 kombóval azért így is jelentősebben hallhatóbbak a ventik, de ez normális is gondolom.Bocs, a lényeg lemaradt : 5800x3d és Peerless Assassin lett, ahogy tervben is volt
Illetve még egy 14-es ventit fogok felé rakni kifúvásra, valamennyit lehet az is fog még hűteni rajta.[ Szerkesztve ]
Nasenscheidewandverkrümmung
-
Zamma
őstag
válasz vezeralmos2 #97104 üzenetére
Nem kell egyetértenünk, de egy 14 magos szerver procit sem te, se más nem fog egy fingilingi kis bordával lehűteni...
Mekkora? Nézd meg hogy mekkora azaz alaplap amibe ez belemegy...Kicsit nézz szerintem utána a témának mielőtt leírsz valamit.
-
elbandi2
tag
-
vezeralmos2
senior tag
Ezzel nem értek egyet, nekem egy Thermalright Assasin King 90 van, 180 wattot gond nélkül elbír. Méretre ugyanakkora mint a Freezer 13, csak 5 hőcsöves.
A három hűtő amit írtál olyan nagy hogy letakarja az egész alaplapot.Arra a cpu-ra egy itthon kapható [Burst Assasin 120] bőven elég.
[ Szerkesztve ]
-
Zamma
őstag
válasz elbandi2 #97102 üzenetére
Én a helyedben ezt nem tenném. Egy 145 W-os procit csak komolyabb hűtővel érdemes hűteni - pláne 3080-as kártya társaságában - ez a kis hűtő édeskevés lesz neki, megeszi reggelire...
A házadba 160-ig több jó hűtő is elfér, pl:
Thermalright Peerless Assassin 120
Thermalright Phantom Spirit 120
DeepCool AK620Drágábban:
Noctua NH-D15S -
elbandi2
tag
Sziasztok, feltennék egy költői kérdést. Jövő hétre megjönnek a cuccok egy low budget építéshez, egy családtagnak. Egy LGA 2011-v3 lapba lesz egy Xeon e5-2697v3 proci, all core turbo unlock bios moddal. Az volt az alapvető ötletem, hogy indulásnak feltennék rá egy régóta itthon a fiókban levő Arctic freezer 13pro-t. Felfogatása nem kompatibilis, de azt meg tudom oldani. Viszont , -és itt jön a kérdés- a proci IHS kb.20-25 %-al nagyobb mint a hűtő talpa. Ezen agyalok, hogy ez működhet így? Mert ha alapból bukó, akkor nem fektetek energiát a tartó gyártásába,. Inkább veszek rá valamit. Mit gondoltok?
Köszi[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt Nehézfém: Montech Metal DT24 Base hűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt IceGiant ProSiphon Elite: jéghideg szódával
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- Cooler Master MA612 ARGB Proceszor hűtő
- INTEL LAMINAR RM1 (LGA1700/1851) vadonatúj, 0 perces, rézmagos, pasztázott hűtők! 1299-2999 Ft/db!!!
- ARCTIC Freezer 34 eSports DUO Grey
- Dideregne a CPU-d? Itt jó cooler Deepcool AK500 ZERO DARK univerzális CPU hűtő INGYÉ FOX
- Jonsbo CR-2000GT Dual Tower 2x120mm PWM ARGB processzor hűtés (új, bontatlan, garancia)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest