Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2024 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék minden érdeklődő fórumozót megkérni, hogy hűtő választáshoz a Topik Összefoglaló elején lévő 6 pontos kérdéssorra igyekezzen minél pontosabb választ adni, hogy érdemben segíteni tudjunk.
A jelenlegi ár-érték arányban legjobbnak tartott hűtőkről az összefoglaló táblázatot árkategóriánkénti besorolásban itt találjátok: > > > Hűtő toplista. < < <
Egyéb, forgalomban még kapható és ajánlott hűtők: Aktív hűtők.
Forgalomban már nem kapható, leginkább használt piacon fellelhető hűtők: Kifutott hűtők.
Jó minőségű, ajánlott zsírok hűtő alá: Hővezető paszták.
A topikhoz nem, vagy csak részben kapcsolódó témák linkjei:
Hogyan javítsam a házam szellőzöttségét? - > Léghűtés topik
Ha nem szellőzik jól, akkor cseréljem? - > Milyen házat vegyek?
Kéne új venti! - > Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Csak a hűtő marad? - > Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Többet szeretnék tudni a hővezető pasztákról! - > Hővezető paszták
Hogyan feszeljem alul a procim? - > Az adott tokozás saját topikja
Hogyan delideljek? - > Tuning kezdőknek
AiO-t tudtok ajánlani? - > Még mindig nem! Kompakt vízhűtés
Kérek mindenkit, hogy a topik szakmaiságát őrizzük meg, így a témába nem vágó hozzászólásokat inkább privátban, vagy az adott téma saját topikjában beszéljük meg.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
Új hozzászólás Aktív témák
-
stellaz
veterán
i3-10105 CPU @ 3.70GHz
Egy videóban ezt a hűtőt építették a procira. -
Topikgazda
válasz stellaz #99698 üzenetére
Legalább a processzor pontos típusát írd meg, például i3-10100. Hangosnak feltételezem azért hangos, mert a gyári hűtés van benne. Ha a gép gyári weboldalán nincs adat a hűtő férőhelyével kapcsolatban, akkor le kellene mérni a processzor kupakja és a ház oldala közötti magasságot. Annak függvényében lehet hűtőt ajánlani bele.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
stellaz
veterán
Sziasztok!
Van egy DELL Optiplex 3080 MT, aminek most járt le a garija. A probléma, hogy nem igazán csendes. Terhelésre sem hangoskodik, cserébe alapjáraton is már zavaróan zümmög. Úgy tűnik, hogy ez a széria ilyen, a fórumokon panaszkodnak rá.
Az enyén I3-as procival szerelt, van benne 24 GB ram (a gyári 8 lett kiegészítve típus azonossal, csak 16 GB), van egy plusz vinyó és egy GTX1050Ti.
Tudnátok javasolni, hogy mit kellene cserélni benne? Néztem olyan videót, ahol a hűtés is szét van szedve, ott úgy látom, hogy a légkamra végén is van egy külön ventilátor. Nem tudom, hogy melyik a hangos, vagy mindegyik az-e.
Árban passz, semmi extra igény nincs, legyen csendes, aztán ennyi.[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
-
parfish
csendes tag
Köszönöm az ajánlást, ma meg is érkezett és már a gépben van. Én, mint totál amatőr is könnyen beszereltem. Minden állítgatás nélkül, terhelés mentesen az alap 45-50c-ról most olyan 36-37-re csökkent. Tesztelem majd terhelés alatt is.
Még egyszer köszönöm. -
Topikgazda
válasz parfish #99692 üzenetére
Igen, valamivel jobb náluk, nekem is ilyen van jelenleg az 5600x-en. A gyárihoz képest jelentős a különbség mindenféle értelemben. Ha csendes procihűtőt akarsz, ahhoz még lehet beállítani pár dolgot az UEFI-ben is, pl. PBO, egyedi ventilátorprofil, stb.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
parfish
csendes tag
Nem tervezek processzor cserét egy ideig. A választásom a Thermalright Burst Assassin 120 lesz, mert ha jól sejtem , ez valamivel már jobb mint a másik 3. Ami még esetleg szempont lehet a választásnál, az a zajszintek. Gondolom sokkal csendesebbek az említettek mint a mostani gyári, de ha esetleg van köztük kifejezetten halk, akkor lehet afelé húzok majd.
-
Topikgazda
válasz parfish #99690 üzenetére
Szia,
A gépházad igencsak behatárolja az ajánlható hűtők mennyiségét (156 mm), így 10k forintig csak ezeket tudom ajánlani:
ID-COOLING SE-214-XT ARGB ~ 8k
Thermalright Assassin X 120 Refined SE - 9k
ID-COOLING SE-224-XTS Black (SE-224-XTS-BK) - 9kPicivel többért:
Thermalright Burst Assassin 120 - 12k
Szerelhetőség tekintetében nekem igazából egyik linkelt gyártó termékével sem volt problémám, az időtállóság végett pedig, ha úgy sem nyúlsz a géphez (procicsere sem lesz?), akkor ezek mindegyike elbír az 5600-zal.
A ventilátorok várható élettartama pedig lutri. Pár év alatt egyiknek sem szabadna meghalnia, ha jól tudom, akkor az ID-Cooling hűtőkön valamilyen módosított siklócsapágyas ventilátor van, a Thermalrightokon pedig folyadékcsapágyas. Elméletileg az utóbbi időtállóbb, a gyakorlatban meg már láttunk csodákat. Pontosabban csodák nincsenek, csak silány anyagból hanyagul legyártott termék.
[ Szerkesztve ]
-
parfish
csendes tag
Sziasztok!
10k környékén nézelődök.
Zalman s2 tg.
MSI b550-pro-vdh
Ryzen 5 5600. A videókártya még nincs eldöntve, de kb. egy rx 5600/6600xt környékén lesz. (jelenleg egy rx 470el fut a gép)
G.Skill Aegis F4-3200c16D-16GIS 2x8gb.
Könnyen szerelhető és időtálló legyen, nem szeretnék a géphez nyúlni pár évig. Nem számít a kinézet sem és az rgb sem, ha van rajta, mert pont az a típus a jó, akkor nem gond, ha nincs az sem.Köszönöm.
-
Topikgazda
válasz ZsoZso78 #99688 üzenetére
Örülök neki, használd egészséggel! Észrevételek, teszt eredmények jöhetnek a CPU léghűtés kibeszélőbe. -> [link]
[ Szerkesztve ]
-
TamasM05
csendes tag
válasz hajraolaj1 #99683 üzenetére
Szia,
a választott RAM fölé vajon be fog-e férni a procihűtő, vagy érdemes olyan RAM-ot választani ehhez a hűtőhöz, ami alacsonyabb profilú?
Nekem hasonló setupom van és azt javasolnám, hogy alacsonyabb RAM-okat nézz, mert nekem a procihűtő (Thermalright Peerless Assassin 120 SE) rálóg, ezért a ventit egy picit feljebb kellett emelnem.
A gépház leírásában 160mm maximális CPU-hűtőt írnak ha jól értelmezem (CPU HEIGHT CLEARANCE angolul), a procihűtő leírás alapján 154mm magas. Ebből lehet bárminemű szerelési-fenntartási-üzemeltetési probléma akár építés során, akár később?
Akkor be fog férni. Nekem 162 mm volt a max a ház leírása alapján és kényelmesen befért a fent említett hűtő. Később sem lesz probléma belőle.
Utolsó kérdés annak, akinek van ideje ránézni vagy ennyire tapasztalt, hogy mennyire választottam jól szerintetek, mennyire kompatibilisek egymással-egymáshoz az alkatrészek, ti melyiket cserélnétek valamilyen jobbra, valami másra?
Alapvetően szerintem rendben van a setupod. Nekem annyi különbség van, hogy a tápom 850W-os, de én több HDD-t használok, valamint 7 db házventivel dolgozik a gép, ellenben a GPU-m egy polccal alacsonyabbról származik:
CPU: 7800x3D
GPU: XFX 7900 GRE
Lap: ASUS ROG Strix B650E-F Gaming Wifi
Hűtő: Thermalright Peerless Assassin 120 SE
RAM: 2x16 GB G.Skill Flare X5 DDR5 6000 MHz CL30
SSD: 1 TB Samsung 990 PRO
Ház: CM Storm Scout 2
Táp: Thermaltake Toughpower GF3 silent 850W 80+Gold
HDD: 3 db WD (1 db 500GBs Raptor, 1 db 4TB purple, 1 db 2 TB Green)
Házventi: 7 db Arctic P12 PWM PST[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz hajraolaj1 #99683 üzenetére
Rövidre zárva a történetet, ha nem ragaszkodsz a házhoz, akkor nézz egy nagyobbat, de ehhez a házas topikot keresd fel, mert itt már ezzel nem foglalkozunk. Ha fontos a RAM clearance, akkor egy testesebb single tower hűtőt ajánlanék helyette. Tápegységeknek szintén ott a tápos topik.
Nyilván, aki segíteni akar, semmi akadálya, de kérek mindenkit, hogy az már vagy privát üzenetben történjen, vagy az adott szaktopikba átirányított hozzászólásként.
[ Szerkesztve ]
-
Rottweiler89
senior tag
válasz sacren #99682 üzenetére
Tudom, hogy van több fajta is. Azért küldtem, mert a sima XT spectrum led ventis.
DeepCool CH370, Gigabyte B550M K, AMD Ryzen 5 3600+Thermalright Assassin King 120 SE, 2x8GB Corsair Vengeance RED D4 3200Mhz, Sapphire Pulse RX 6700 XT 12GB, Micron 2450 256GB, Micron 3400 512GB, Kioxia Exceria 960GB SATA3, Fractal Design Anode Bronze 650W, MEETION K9320 RGB, THE G-LAB Kult Helium
-
hajraolaj1
tag
Sziasztok, pár napja kérdeztelek benneteket ebben a hozzászólásban, most az újonnan összerakandó géphez a következő alkatrészek vannak kinézve:
7800X3D proci
7900XT GPU
Lian Li LANCOOL 205 MESH C Black gépház
Thermalright Phantom Spirit 120 SE ARGB procihűtő
MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI alaplap
G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Ripjaws M5 RGB Black RAM
Kingston Fury Renegade 2TB M.2 NVMe SSD
Western Digital Purple 3.5 6TB 5400rpm SATA3 256MB (WD64PURZ) HDD
Tápegységet továbbra sem néztem ki, de a GPU leírás alapján 750W-os moduláis tápot fogok választani. A múltkori hsz-t annyiban módosítom ezzel kapcsolatban, hogy úgy kérnék erre jó ár-érték arányú ajánlás(oka)t, amiket a tisztelt hozzászóló megbízhatósági, biztonsági, időtállósági szempontok alapján választana a saját gépébe.
Hűtőpasztát nem veszek úgy döntöttem, maradok a procihűtőhöz csomagoltnál.További kérdéseim; a választott RAM fölé vajon be fog-e férni a procihűtő, vagy érdemes olyan RAM-ot választani ehhez a hűtőhöz, ami alacsonyabb profilú?
A gépház leírásában 160mm maximális CPU-hűtőt írnak ha jól értelmezem (CPU HEIGHT CLEARANCE angolul), a procihűtő leírás alapján 154mm magas. Ebből lehet bárminemű szerelési-fenntartási-üzemeltetési probléma akár építés során, akár később? Érdemes volna esetleg új gépházat kinéznem magamnak? Vagy ez a 6mm különbség a maximális beépíthető procimagasság és a processzor valós magassága között elegendő lehet? Elsődleges szempont a gépház kiválasztása során a színes 2 előlapi és 1 hátlapi beépített ventilátor, porszűrő, tartsa halkan a gépet és jól szellőzzön. Ha ez számít, leírás alapján a GPU 313mm széles.Végül csak úgy döntöttem, hogy legyenek benne fények, aztán ha nem kell, max kikapcsolom őket. Nem akarom, hogy később megbánjam, hogy nincs benne ilyen funkció, árkülönbség 10% sincs sok esetben.
Utolsó kérdés annak, akinek van ideje ránézni vagy ennyire tapasztalt, hogy mennyire választottam jól szerintetek, mennyire kompatibilisek egymással-egymáshoz az alkatrészek, ti melyiket cserélnétek valamilyen jobbra, valami másra?
Előre is köszi!
-
sacren
junior tag
válasz Rottweiler89 #99681 üzenetére
Igen van ebből több fajta is sima,ledes és argb is ha jól látom a dolgokat a tied sima gondolom
[ Szerkesztve ]
-
Rottweiler89
senior tag
Sziasztok!
Kis segítség nektek, remélem nem gond.
Nem RGB-s a venti, sima 4pines, spectrum(ID-COOLING SE-214-XT) [link][ Szerkesztve ]
DeepCool CH370, Gigabyte B550M K, AMD Ryzen 5 3600+Thermalright Assassin King 120 SE, 2x8GB Corsair Vengeance RED D4 3200Mhz, Sapphire Pulse RX 6700 XT 12GB, Micron 2450 256GB, Micron 3400 512GB, Kioxia Exceria 960GB SATA3, Fractal Design Anode Bronze 650W, MEETION K9320 RGB, THE G-LAB Kult Helium
-
blp85
aktív tag
válasz sacren #99677 üzenetére
Ennek pl. szerintem csak 4 pines csatlakozója van (a sima XT-re figyelj, illetve az ID oldalán egy össznépi videó van, az az A-RGB végződésű, amit mutatnak):
vagy ez kisebb, de ez is csak 4 pines csatlakozós:
[ Szerkesztve ]
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
Topikgazda
Közben találtam egy kicsomagolós videót a linkelt hűtőről: [link]
Nézd meg te is, én úgy látom, hogy egyetlen 4 pin PWM csati van a ventilátoron és így is tudja az RGB-t. Szóval ennek tükrében én egyelőre ezt ajánlanám.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
Topikgazda
válasz sacren #99674 üzenetére
Ebben az esetben ezt az egyet tudom ajánlani.
ID-COOLING SE-214-XT ~ 8k
Annyit megjegyzek, hogy még ez sem biztos, hogy simán csak RGB, mivel a gyári oldalon nem írják az ARGB csatit, az ÁK-n, illetve pár webshopnál írják. Aztán találd ki, hogy ki adta meg hanyagul az adatokat.
[ Szerkesztve ]
-
sacren
junior tag
Kösz ,de konkrétan rgb hűtőt keresnék nem argb-t csak a jelenleginél (ami egy xilence 402) több hőcsövest.A ház fekete ,külön argb vezérlővel nem akarok már bajlódni mivel a többi ventim is sima ledes nem igazán van rá szükségem.Valamint azt nem tudom az mennyire lényeg ,hogy teljesen lefedje a procit ,mivel a jelenlegi hűtőm nem egészen takarja.Ennek ellenére a 30-35 fok a proci terhelés alatt 50-55 fok.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz sacren #99672 üzenetére
Szia,
ami nem igényel külön argb vezérlőt mivel az nincs csak az alaplapi cpu csatira dugva világítson és hűtsőn
Hű, hát... Igazából én pont olyanokat tudnék jobban ajánlani, aminek külön ARGB csatija is van, így ennél tovább nincs ötletem. Megoldás lehet egy külső, RGB kontrollert venni, ami alaplaptól függetlenül működik, de nyilván az adott készülék programozottságától függően tud csak színeket előállítani. Például: [link].
Feltételezem a gépházad fekete színű és nem fehér? Ha igen, akkor hirtelenjében én ezeket tudom ajánlani:
ID-COOLING SE-214-XT ARGB - 8k
Thermalright Assassin X 120 Refined SE ARGB - 9k
Thermalright Assassin Spirit 120 EVO ARGB - 9k
ID-COOLING SE-224-XTS ARGB Black - 10k
ID-COOLING SE-224-XT ARGB V3 - 12kFelépítést tekintve szinte mind egyforma, ha van közöttük különbség, akkor az szvsz nem lehet jelentős. Ugyanúgy 4 hővezető cső, 120-as PWM venti és HPDT kialakítás. Magasságra is hasonlók.
ami csendes,jól hűt, processzorcsere esetén nagyobb tdp-st is képes lesz lehűteni
A jó hír, hogy a 3600-nak ezek közül mind maradéktalanul elég, a kérdőjel viszont az, hogy az erősebb procikon mennyire fognak ezek halkan üzemelni később? Ez esetben érdemesebb emelni a ráfordítandó keretet.
[ Szerkesztve ]
-
sacren
junior tag
Sziasztok!
Jelenlegi hűtőm szeretném majd cserélni ami még elfér ebben a házban
Mivel 4 db ledes házhűtőm van ezt is szeretném kicserélni egy ledesre(nem argbsre!).
Mennyit szánsz a hűtőre? 10-12k max
2.: Milyen házba kerül? Aerocool Aero-300
3.: Milyen alaplapra lesz? Msi gaming plus max
4.: Processzor és videókártya típusa? ryzen 3600 és rx 580
5.: Ramok pontos típusa? g skill 3600 2x8gb
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.) Ledes cpu hűtőt szeretnék 120-ast lehetőleg ami csendes,jól hűt, processzorcsere esetén nagyobb tdp-st is képes lesz lehűteni, illetve ami nem igényel külön argb vezérlőt mivel az nincs csak az alaplapi cpu csatira dugva világítson és hűtsőn[ Szerkesztve ]
-
cntschibo
csendes tag
válasz Rottweiler89 #99668 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
Topikgazda
válasz cntschibo #99667 üzenetére
Szia,
Amit Rottweiler89 kolléga ajánlott, illetve:
RAIJINTEK Themis II (0R10B00220) - 9k
ID-COOLING SE-224-XTS Black (SE-224-XTS-BK) - 9k
Deepcool AK400 (R-AK400-BKNNMN-G-1) - 12k
Deepcool AK400 Zero Dark 120mm (R-AK400-BKNNMN-G-2) - 13k
ID-COOLING SE-226-XT BLACK - 14k
ID-COOLING FROZN A610 Black - 16kJelen listából bármelyik szóba jöhet, ez egy könnyen hűthető proci. Jövőtállóság végett érdemes lehet a nagyobb tömegű és több hővezető csővel szerelt hűtőkre ránézni.
[ Szerkesztve ]
-
Rottweiler89
senior tag
válasz cntschibo #99667 üzenetére
Bőven elég rá, de ha már lúd, legyen kövér --> [ID-COOLING Frozn A410 SE]
-
cntschibo
csendes tag
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni megfelelő, jó ár/érték arányú cpu léghűtés vásárlásához:
10-15ezer Ft maximum
Fractal Design Meshify 2 Compact Black Solid
Asrock H170 PRO4 (ATX, LGA1151)
Intel Core i5-6500 3,2 GHz (6MB)
MSI nVidia GF GTX 970 4G
2x8GB DR4 SDRAM 2133 MHz Kingston HyperX Fury Black CL14
nincs szükség RGB világításra, és egyéb igény sincs.Segítségeteket előre is köszönöm!
-
Topikgazda
[link] Igen, szerintem mindenképpen jobb lenne. Ez sem egy világbajnok szellőzésű ház, de a Pure Rock 2 bőven elfér benne.
-
Topikgazda
Akkor viszont nem is fér bele a házba. Ha nem gond, akkor a gépház oldalát leszerelve használható a Pure Rock 2-vel is.
150W max van írva, így nem merem feltenni
Ha CSAK CAD lesz rajta használva, mint írtad, akkor szvsz nem lesz vele probléma. A CAD-ek inkább egy magot használnak ki, a műveletek javát egy szálon végzik.
[ Szerkesztve ]
-
fabko
tag
válasz Rottweiler89 #99662 üzenetére
Meglévő. Van kéznél egy be quiet Pure Rock 2, de arra 150W max van írva, így nem merem feltenni. A gépház pontosan az.
[ Szerkesztve ]
-
Rottweiler89
senior tag
Ez már meglévő konfig, vagy ez lesz tervben?
-
Topikgazda
Szuper, köszönöm! Megerősítésként kérlek nézz rá erre az oldalra, hogy valóban erről a házról van-e szó? [link]
Ha igen, akkor igazából annyit már megjegyeznék, hogy elég kicsi a férőhely benne, azaz 140 mm magas hűtő fér bele, valamint a szellőzése sem kompromisszumoktól mentes. Előre és hátra egy-egy 90-es venti szerelhető, illetve a tápegység a hűtő fölé került, ami hosszabb távon megint nem az igazi.
Szerencsére a CAD jelenlegi tudásom szerint egy egy szálon dolgozó program, amitől nem kéne túlzottan megizzadnia a procinak, ebből a szempontból akár egy kevesebb magos, de magasabb órajeles proci is elég lehetne neki.
Hűtőajánlásom ezeknek megfelelően 140 mm magasságig, ár szerint növekvő sorrendben:
ID-COOLING SE-224-XTS MINI BLACK - 11k
Thermalright Assassin King 90 - 14k
ID-COOLING SE-207-XT Slim Black - 17k[ Szerkesztve ]
-
fabko
tag
1.: Mennyit szánsz a hűtőre? 20.000- ft
2.: Milyen házba kerül? Chieftec Elox HO-11B-OP
3.: Milyen alaplapra lesz? ASUS B660M-K D4
4.: Processzor és videókártya típusa? i7-12700KF, MSI RTX 4060 VENTUS 2X BLACK 8G OC
5.: Ramok pontos típusa? 2*16GB Kingston Fury Beast
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.) Semmi RGB, a gép CAD-re lesz használva -
Topikgazda
Szia,
Kérlek a topikösszefoglaló alapján kérdezz. Alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk.
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)[ Szerkesztve ]
-
fabko
tag
Sziasztok,
Mivel tudnám meghűteni a 12700KF-et? Low Budget kellene, a gép kizárólag CAD-re lesz használva.
Köszönöm a segítséget! -
Topikgazda
válasz CriticalHit #99656 üzenetére
Ezt nem lehet kimondani, hogy a Kryonaut a csúcs. Valamikor az lehetett, de azóta már a versenytársak leelőzték őket, amíg ők feltételezem ugyanazzal a receptúrával dolgoznak tovább. Az Arctic MX-6 szintén tudja ugyanazt, töredék áron.
Ezért is írtam, hogy a paszta nem annyira fajsúlyos a történetben, mert ezek a paszták 1-2 fok különbséggel ugyanazt tudják.
Kép forrása: [link][ Szerkesztve ]
-
CriticalHit
őstag
válasz hajraolaj1 #99650 üzenetére
Jó a Thermalright paszta (a TX és a TFX-9 is) de valóban a Thermal Grizzly Kryonaut / Extreme a csúcs és ilyen áron jó vétel főleg ha extrém tuning is a célod.
"We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
Topikgazda
válasz ZsoZso78 #99654 üzenetére
Szia,
Szívesen! Szuper, akkor a gépházadba gyakorlatilag bármi elfér. Egy hozzászólással lentebb ajánlottam hajraolaj1 kollégának egy csomó ikertornyosat, azokból szóba jöhet szinte bármelyik. [link]
Néztem ezt is Thermalright Phantom Spirit 120 SE cpu hűtőt esetleg ez jó választás lenne?
Igen, teljesen jó!
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz hajraolaj1 #99648 üzenetére
Szia,
Részemről 36k forinttal bezárólag:
Thermalright Peerless Assassin 120 SE - 17k
Zalman CNPS14X DUO BLACK - 19k
ID-COOLING FROZN A620 BLACK - 20k
Thermalright Phantom Spirit 120 SE - 20k
Deepcool AK620 (R-AK620-BKNNMT-G) - 24k
Deepcool AK620 ZERO DARK (R-AK620-BKNNMT-G-1) - 26k
Thermalright Frost Spirit 140 V3 Black - 27k
be quiet! DARK ROCK PRO 5 (BK036) - 35k
Deepcool ASSASSIN IV (R-ASN4-BKNNMT-G) ~ 36kÁr-érték arányban a Phantom Spiritet én is tudom ajánlani, nekem is volt, bár én csak ~88 watt körül tudtam megkínálni, amit hangtalanul hűtött 60 fok környékén. Ez amúgy abszolút elvárható egy ilyen kaliberű hűtőtől.
Nincs még kiválasztva.Itt megjegyzem, ha a lehetőségek adottak, akkor érdemes lehet egy szélességre kicsit férőhelyesebb megoldást választani, azaz legyen mozgástere a procihűtőnek, ha éppen magasabb méretű ramokat választanál és az ikertornyos hűtőn az első ventit pl. fentebb kell tolni. Érdemes lehet ezzel is kalkulálni.
Nincs még kiválasztva, DDR5, AM5 foglalat.Ha olyan hűtőt választanál, amin 140-es ventilátor van, akkor én az ATX-es lapot ajánlanám. Egyik fórumos cimborám futott bele abba, hogy a nagyobb, szélesebb hűtője belelógott a VGA hátlapjába egy mATX méretű alaplapon. Sajnos ez előfordulhat, ezért is jobb elsősorban 120-as ventivel szerelt hűtőket nézni, amiknek a bordázata is 120 mm-ig szélesedik ki csak.
Nincs még kiválasztva, valamilyen 2x16GB-os DDR5-ös 6000 MHz-es CL 30 körülit választanék majd, ha ez számít.Ha van low profile RAM, vagy éppen valamilyen nem túlzottan magas hűtőbordás, akkor én olyat ajánlanék. Nekem Corsair Vengeance ramjaim vannak, előtte G.Skill Aegis volt (ezek még DDR4 ramok). Hűtő szempontjából mindkettő hibátlan, soha nem volt problémám velük, hogy túl magasak lettek volna (igaz, a házam sem kicsi).
Legyen halk, minél jobban hűtse a processzort, nem tudom a maximális 60-70 fok reális elvárás-e.
Akár, viszont akkor jól szellőző házat kell választani, meshes előlappal és valószínűleg majd a PBO-n is állítani kell az UEFI-ben.
További kérdés, hogy melyik hűtőpaszta ajánlott? Kryonaut Grizzly-t használtam az előző gépemhez, azóta van jobb ár-érték arányú, ami jól átadja a hómérsékletet a hűtőnek?
Amiket felsoroltam hűtőket, azoknál úgy gondolom, hogy bármelyik jó, amit a gyártó a dobozban a hűtő mellé csomagol. Teljesítményre ezek között nagyon max pár fok eltérés lehet, ami igazán érdekes az, hogy hosszú távon hogyan viselkedik a paszta? Pl. kinyomódik-e rövid időn belül (pump out)? A pasztás topikban a kollégák jelenleg az Alphacool Subzero pasztát ajánlják mind procira, mind VGA-ra és laptopra is.
Hosszútávra venném a gépet, legalább 5, de inkább mégtöbb évre, ha nem muszáj, 5 évig nem cserélnék benne semmit. Megbízhatóan működő alkatrészeket keresek.
Szerintem a felsorolt hűtők egyikével sem kellene, hogy gond legyen. A Thermalrighttal jó tapasztalataim vannak, de leginkább azért, mert azokra voltam hajlandó költeni, olcsóak voltak. Ettől függetlenül a többi is hozza a várt teljesítményt, azokra is megéri ránézni.
Előre is köszönöm az ötleteket, akár alaplap, memória, gépház, táp ajánlásokat is szívesen veszek.
Többi hardverral kapcsolatban részemről már offtopik a dolog, így konkrétumokba nem mennék bele. Minden hardvernak van saját ajánlós topikja, ott lenne érdemes szétnézni. Minden topikgazda szép munkát végez a hardverajánlós táblázatok és anyagok szerkesztésében, így megéri azokat átolvasni.
A Zen4 topikot kifejezetten ajánlom neked, ott Cifu igen színvonalas munkát végez.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
Topikgazda
válasz ZsoZso78 #99647 üzenetére
Szia,
Érdeklődni szeretnék, hogy a Dark rock pro 4 használt vásárlásán gondolkozom.
Fontos lenne tudni a gépházad PONTOS típusát, mert a PGS Xpredator az feltételezem valamelyik régebbi Aerocool ház lesz. Talán ez? [link] Amit én jelenleg a neten találtam, annak 158 mm a hűtő férőhelye, a DRP4 viszont 163 mm magas. Abba nem fog beférni, plusz számolni kell azzal is, hogy a ramjaid miatt az első ventilátor eleve picit fentebb fog kerülni.
Más szóba jöhető hűtők:
ID-COOLING FROZN A610 Black - 16kEzek is bőven elegek az 5700X3D-hez. Ha ikertornyosat szeretnél, ami esetleg hosszabb távon kiszolgál, akkor mindenképpen tudnom kellene a ház típusát és akkor többet fogok tudni ajánlani.
[ Szerkesztve ]
-
hajraolaj1
tag
válasz CriticalHit #99649 üzenetére
Köszi az ajánlást! Úgy látom mellékelnek hozzá pasztát, érdemes lehet lecserélni szerinted egy Kryonaut Grizzly-re? 2000Ft-ot nekem megér, ha tovább bírja a paszta és akár pár fokkal hűvösebb marad tőle a proci.
-
CriticalHit
őstag
válasz hajraolaj1 #99648 üzenetére
"We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
hajraolaj1
tag
Sziasztok, új gép összerakásán dolgozom, egyelőre csak a proci és videókártya adott.
Legyen minél jobb ár-érték arányú, max. 35k, ha kevesebb, az jobb.
Nincs még kiválasztva.
Nincs még kiválasztva, DDR5, AM5 foglalat.
7800X3D processzor és a 7900XT GPU.
Nincs még kiválasztva, valamilyen 2x16GB-os DDR5-ös 6000 MHz-es CL 30 körülit választanék majd, ha ez számít.
Legyen halk, minél jobban hűtse a processzort, nem tudom a maximális 60-70 fok reális elvárás-e. A mostani gépemben Alpenföhn Ben Nevis hűtő van, ami 20 db-en működik és nem engedi az i5 6500-as procit 60 fok fölé játékok alatt sem! Ráadásul ezt anno 8k alatt vettem...
LED nem baj, ha van rajta, de nem az esztétika az elsődleges, hanem a hűtési teljesítmény és a zajszint!További kérdés, hogy melyik hűtőpaszta ajánlott? Kryonaut Grizzly-t használtam az előző gépemhez, azóta van jobb ár-érték arányú, ami jól átadja a hómérsékletet a hűtőnek?
Hosszútávra venném a gépet, legalább 5, de inkább mégtöbb évre, ha nem muszáj, 5 évig nem cserélnék benne semmit. Megbízhatóan működő alkatrészeket keresek.
Előre is köszönöm az ötleteket, akár alaplap, memória, gépház, táp ajánlásokat is szívesen veszek.
-
ZsoZso78
tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy a Dark rock pro 4 használt vásárlásán gondolkozom. Érdemes ezt a hűtőt megvásárolni ,vagy van esetleg más alternatíva ,vagy ár érték arányban esetleg jobb?
1.: Mennyit szánsz a hűtőre? 30-40ezer
2.: Milyen házba kerül? PGS Xpredator
3.: Milyen alaplapra lesz? MSI B450 Tomahawk Max
4.: Processzor és videókártya típusa? Ryzen 7 5700x3d
5.: Ramok pontos típusa? 4x8gb G Skill RipjawsV
6.: Egyéb igények? (szín:Mindegy, RGB mindegy, stb.)
Előre is köszönöm!Üdv; Zsolt
-
Topikgazda
Az viszont megint kérdőjel, hogy ez az ikertornyos hűtő hogyan fog elférni nálad a merevlemezektől? Az biztos, hogy rambarát kialakítású, és a ramokra nem lóg rá. Hát, ha bevállalod az esetleges visszaküldést, akkor rá kell próbálni. Ha megfelelő lesz a méret, akkor még egy ventirácsot is ajánlanék hozzá, vagy esetleg használd a hűtőt csak 1 ventivel (középső).
Jut eszembe, el is felejtettem, hogy ilyen ikertornyos hűtőben van ám másik, ami kicsi. Pl.:
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz energy4ever #99644 üzenetére
Mielott feltettem itt a kerdest, addig a Scythe Fuma 3-as proci hutot neztem.
A 2200G nem indokolja, kivéve, ha nem tervezel valami jóval komolyabb, sok szálon dolgozó procit venni bele. Kérdés az is, hogy azok a feladatok, amikre ezt a szervert használod, mennyire tudná kihasználni? Nem-e csak unatkozna ott a proci félgázon?Vizzont lattam, hogy az AM5os microatx lapokon mar mashol van a proci foglalata, azokhoz lehet nem lenne jo(?).
Ezt sajnos nem tudom megmondani, eddig az alaplapok ilyen részletességű megismerésébe még nem folytam bele, de adtál vele egy jó tippet. Ránézek.
Persze azota meg a nagykerekbol kifogyott ez a huto
Kiskernél szoktam látni leginkább (K4z1) elfogadható áron, de azt is időszakosan, amikor meg van akciózva. Sőt, most hirtelenjében rákerestem és ott látom so-so árban. [link] Ennél alacsonyabb nem gondolom, hogy lesz az ára, ha akarod, akkor most kell venni, amíg van készletük.
-
energy4ever
addikt
A merevlemezek gyari befogadoja egyszeru acel lemez, ami az osszes rezgest atvitte. Ezek a szerver merevlemezek amiket hasznalok nagyon megbizhatoak, de hangosak is... igy masik gephazbol szarmazo gumigyuruk vannak alatta 7es furatban, lepcsos csavarral.
Megy egesz nap a gep, ejszaka nem lehetett mar aludni a merevlemezektol. A 4terrasak meg ugy ahogy elviselhetoek voltak, de az uj 8asok mar joval hangosabbak.Mielott feltettem itt a kerdest, addig a Scythe Fuma 3-as proci hutot neztem. Vizzont lattam, hogy az AM5os microatx lapokon mar mashol van a proci foglalata, azokhoz lehet nem lenne jo(?). A mostanit meretezve, illetve a gyarto(scythe) nagyon pontos jol atlathato meretezese szerint ugy ferne be a huto, hogy a gyari ventiket a gyari helyukon hagynam.
Persze azota meg a nagykerekbol kifogyott ez a huto, es az 1-2 webshop ami irja, valoszinuleg hibasan irja, igy ha lerendelnem, mar csak egy uzenetet kapnek, hogy megsincs... -
Topikgazda
válasz ZsoZso78 #99641 üzenetére
Szia,
Légy szíves a topikösszefoglaló kérdéssora alapján tedd fel újra a kérdésedet. PONTOS alkatrész megnevezéseket kérünk.
[ Szerkesztve ]
-
ZsoZso78
tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy a Dark rock pro 4 használt vásárlásán gondolkozom. Érdemes ezt a hűtőt megvásárolni ,vagy van esetleg más alternatíva ,vagy ár érték arányban esetleg jobb?
Am4-es lapra kell 3700x3d processzorra, 4db 8 Gb normál méretű ram található az alaplapon ,ház elég nagy három tégla beleférne még a videokártya felé.
Kb.30-40 ezret rászánnék. Tudnátok esetleg segíteni?Előre is köszönöm!
Üdv; Zsolt
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz energy4ever #99639 üzenetére
Vagy egy keskeny, slim kialakítású single tower kell venni és ott a ventilátorra egy 120-as rácsot, hogy véletlenül se lógjon bele az adatkábel, vagy a ventilátort a borda mögé kell rakni szívóra. Utóbbira nem biztos, hogy mindegyik venti és borda alkalmas, valahol elképzelhető, hogy nem kívánt rezonáló zajok fognak jelentkezni. Vagy nem cseréled a hűtőt, csak a rajta lévő ventilátort.
A merevlemezt nem értem, hogy miért ilyen állásban van? Alatta mi van?
-
energy4ever
addikt
Koszonom!
Atkabeleztem, lemertem a dolgokat.
A sarga vonal: 45mm a sata kabelektol a proci huto kozeppontjaig. Van benne 2-3mm rahagyas, hogy ha baj van valamelyik merevlemezzel letudjam huzni a sata kabelt.Esetleg letezik valami ezeknel komolyabb huto ami beferne?
Pl: egy dupla torony huto, aminek az elso ventijet elhagynam, es maradna a ket torony kozti venti. -
Topikgazda
Őszintén örülök neki, hogy elégedett vagy vele. Igen, az egy nagyon szuper hűtő. Én jelenleg a kiváló ár-érték aránya miatt már leginkább a Thermalright felé húzok termékajánlások során is. Tudom, hogy semlegesnek kell maradni, mert az a kívánatos hozzáállás, ám tényleg szuper az, amit a TR mostanában a hűtőpiacon csinál és igen, inkább ajánlom őket, mert bennük eddig még nem csalódtam.
-
Lala6
őstag
Szia!
Ismét köszönöm szépen a segítséged, végül a Thermalright Peerless Assassin 120 SE hűtő mellett döntöttem, meg is érkezett, be is szereltem.
Ez valóban egy nagyon szuper hűtő, ég és föld a különbség a gyári intelhez képest. Szinte semmi hangja nincs (pedig tartottam a két ventilátortól), a procit pedig 20!!! fokkal hűvösebben tartja teljes terhelés alatt.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz Zsírkrétamen #99631 üzenetére
Semmi gond nincs. Én csak úgy szeretek ajánlani bárkinek bármit is, ha a részletekkel is tisztában vagyok. Minden fontos lehet, amit esetleg a leendő vásarló még most nem tart annak.
-
Topikgazda
válasz energy4ever #99630 üzenetére
A kedvedert. De az esetemnel amiket kitoltottem pluszba, nemnagyon szamitanak sajnos.
Már bocsánat! Azt sem voltál hajlandó leírni, hogy milyen processzorra keresel hűtőt, akkor szerinted mire tegyek ajánlatot?! Legközelebb ne is ide írj be, a látóasszony topikot erre találod! -> [link]
SilverStone PS07. 165mm-es hutesmagassagot hatarozzott megy a gyarto, de itt nem ez fog limitalni.
Ehhez bármelyik 4 hővezető csöves és 120-as PWM ventivel szerelt alap single tower hűtő elég. Esetedben:
ARCTIC Freezer 36 ACFRE00123A - 13k
ID-COOLING FROZN A610 Black - 16kNagyon szívesen!
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
-
energy4ever
addikt
A kedvedert. De az esetemnel amiket kitoltottem pluszba, nemnagyon szamitanak sajnos.
Lenyegtelen, barmeddig elmehetunk. ~250.000Ft max.
SilverStone PS07. 165mm-es hutesmagassagot hatarozzott megy a gyarto, de itt nem ez fog limitalni.
Asus Prime b450m-a
2200G, VGA nincs. A proci teljesitmenye es hotermelese lenyegtelen. Nem keves a mostani huto, csak mar csapagyas annyit ment, es mas elrendezesut szeretnek a merevlemezek miatt.
Lenyegtelen. Egyszeruen nem erhet el addig a hutes, nemis tudna, a merevlemezek teljesen eltakarjak a memoriakat, es meg tovabb is lognak a processzor fele.
Szin mindegy, rgb lehetoleg ne, de ha csak olyan van, azis jo. Allo toronyhutes legyen. A leheto legnagyobb ami befer. Kesobb minjen fel AM5re is.A gephazban a merevlemezek gyarilag megkozelebb voltak a procihoz. Azzon modositottam kepek szerint, hogy a gephaz elejehez legyenek kozelebb par mm-el.
-
blp85
aktív tag
válasz Zsírkrétamen #99625 üzenetére
Szia!
Szerintem a Deepcool AK620-as a jó választás a kettő közül, nekem ugyan AMD 5700X-en volt az eSport DUO, de lecseréltem. Esetleg a [Thermalright Phantom Spirit 120 SE] -t vagy, ha fehér kell [Thermalright Peerless Assassin 120 SE ARGB White] ajánlanám a figyelmedbe.
A [Kompakt vízhűtés] topikban lehet a vízhűtéssel kapcsolatban kérdezni, de a 360 mm-es a gyári adatok szerint csak előre lehet kényelmesen szerelni, felülre csak 55 mm vastagság az ajánlott [MasterBox TD500 Mesh V2] .
[ Szerkesztve ]
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
Topikgazda
válasz energy4ever #99627 üzenetére
Szia,
Valahogy töltsd ki az összefoglaló kérdéssorát, ezzel így nem lehet mit kezdeni.
-
energy4ever
addikt
Sziasztok!
Adott egy SilverStone PS07-be epitett gep, ami megy az ev osszes perceben. Szerver feladatokat lat el.
Szeretnek bele egy allo hutest hogy kozvetlenebben aramoljon a levego kifele, leginkabb a merevlemezek miatt. Nyilvan a sata tap, es adat kabeleket 90°osra cserelnem. Ide mi ferne be? Leheto legnagyobb, hogy folyamatosan halk legyen. Ar nem szamit... rgb lehetoleg ne legyen, ha van, akkor veszek valami ertelmes ventit a helyere.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz Zsírkrétamen #99625 üzenetére
Szia,
Rögzített hozzászólásban ki van emelve, hogy vízhűtésekkel itt nem foglalkozunk. #97404
Továbbá érdemes lenne normálisan leírni a RAM pontos típusát, mert ez:
RAM: Kingston Fury
nem értelmezhető. Elhiszem, hogy nagyon kéne meg most azonnal kéne, de akkor már spórolhattunk is volna időt azzal, ha legalább a topikösszefoglalóra ránézel.Léghűtés terén pedig nagyon le vagyok maradva, ezt a kettőt néztem: DeepCool AK620, ARCTIC Freezer 34 eSports DUO.
Vegyed az AK620-at.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a megfelelő hűtés kiválasztásában. Igazából mindegy hogy AIO vagy lég, sajnos az alkatrészek még úton vannak, így nem tudom mi fér el a házban.
Keret: Mindegy, ma kell és tudja lehűteni a procit
Ház: Cooler Master Masterbox TD500 Mesh V2
Proci: i5 13400F
Alaplap: Asrock B760M Pro RS
RAM: Kingston FuryEgyéb: Igazából az Arctic LF III 240-et néztem ki (vagy a 360-at), csak nem tudom elfér-e normálisan, meg hogy ajánlott-e ez a hűtő. Léghűtés terén pedig nagyon le vagyok maradva, ezt a kettőt néztem: DeepCool AK620, ARCTIC Freezer 34 eSports DUO. Jó lenne légből is fehéret venni, de ha egyik sem ajánlott akkor lehet fekete is.
-
Topikgazda
válasz bandi0000 #99621 üzenetére
Elvileg a ram 35mm a hűtő teljes magassága meg 154 mm gondolom ha kivonom a 120-at, akkor kijön, hogy a venti 34mm magasan fog kezdődni +- ez így elférhet?
Megmondom őszintén itt némi zavart szoktam én is érezni az ajánlás során, mert ezt a részét még 100%-ban mindig nem értem. Tehát, amikor a RAM modul magasság a RAM technikai adatlapján oda van írva, azt nem teljesen értem, hogy a foglalatba behelyezést követően a magassága, vagy pedig önmagában lemérve? Nem mindegy a kettő. 170 mm magas hűtőt enged a házad, egy 154 mm magas hűtőnél bőven tudod felfelé állítani a ventilátort, ha kell.
További érdekes adat lehet, hogy az ikertornyos hűtőknél néhány gyártó megadja az ún. "RAM clearance" értéket (pl. Noctua honlapján: [link] ), azaz mekkora hely van az első ventilátor alatt, mekkora magasságú RAM fér el ott? Ha nem ad meg ilyet a gyártó, akkor különböző fórumos bejegyzésekből lehet összevadászni a szükséges infót és az alapján dönteni a vásárlás mellett vagy esetleg másik terméket nézni.
Ha hátra rakom az első ventit, akkor az ronthat valamennyit a teljesítményen?
Valamennyit igen, de szerintem nem veszélyes a helyzet. A 7800X3D egy jól hűthető processzor, így azzal úgy vélem, hogy nem lesz probléma.
A vizen amúgy agyaltam már én is , lehet annak is utánanézek majd közben
Vízzel kapcsolatban itt nem tudunk segíteni. Nekik megfelelő témák:
[ Szerkesztve ]
-
bandi0000
nagyúr
Köszönöm a kimerítő választ
A hűtő magasságánál arra voltam kíváncsi, hogy elfér a Ram felett?
Ezt végül is meg is válaszoltad szerintemElvileg a ram 35mm a hűtő teljes magassága meg 154 mm gondolom ha kivonom a 120-at, akkor kijön, hogy a venti 34mm magasan fog kezdődni +- ez így elférhet?
Ha hátra rakom az első ventit, akkor az ronthat valamennyit a teljesítményen?
Szerk A vizen amúgy agyaltam már én is , lehet annak is utánanézek majd közben
[ Szerkesztve ]
Xbox One: bandymnc
-
Topikgazda
válasz bandi0000 #99618 üzenetére
Ezek hány memóriát fognak takarni? Mert csak 2 slotot használok
Az alaplapod kézikönyve szerint 2 modul esetén a DIMMA2 és a DIMMB2 foglalat van használatban. A DIMMA2 foglalatra biztosan rá fog lógni.
Nem fogja kiszaggatni a lapot?
Olvasd el a topikösszefoglalót, benne vannak a válaszok. Már te vagy kb. a 10. aki rákérdez és unom leírni állandóan. Röviden: ha minden rendben van, akkor nem, bővebben topikösszefoglaló.
MX-2 paszta gondolom jó lesz alá, az van itthon
Persze, de a hűtőhöz eleve kapsz a dobozában friss pasztát. Bármelyiket használhatod, az MX-2 is jó még.
Amúgy van helyben egy ilyen, ehhez mit szólsz
Teljesen jó, veheted azt is. A Phantom Spirit ventijei állítólag valamivel halkabbak, így azt vettem előre az ajánláshoz, de a Peerless Assassin is jó hűtő nagyon.
Tudjuk milyen magas a hűtő?
Én tudom, mert anélkül nem is tudnék a gépházadba ajánlani hűtőt. Elsőnek a gépházad gyári oldalán megnézed a műszaki adatokat és "Maximum CPU Cooler Height" -nél oda van írva, hogy mekkora hűtőt képes fogadni a ház. Ezt követően a kinézett hűtőnek szintén a gyári oldalán a műszaki adatoknál, hogy milyen magas a hűtő. Ha a hűtő magassága kisebb vagy egyenlő a ház férőhelyéhez képest, akkor vehető bele, DE...
Ha az első ventilátor rálóg a RAM-ra, akkor számolni kell azzal a magassággal is, amivel az első ventit fentebb kell tolni, hogy a RAM elférjen alatta.
nem figyeltem ,hogy milyen magas ramokat veszek
Ezért sem tanácsos manapság már magas RAM-párokat venni, mert a nagy teljesítményű léghűtéseket nem lehet velük kompromisszumok nélkül használni. Ez egy tanulási folyamat, nincs ezzel gond, ha elsőnek valami nem úgy sikerül, ahogy. A tapasztalattal mindenképpen gazdagabb leszel.
Szerk.: bocsánat, annyival kiegészíteném magamat, hogy lehet venni magas RAM-okat, viszont akkor nagyobb házat és esetleg AiO-t kell nézni, vagy egy erősebb single tower hűtőt.
[ Szerkesztve ]
-
bandi0000
nagyúr
Köszönöm, akkor maradok a nagynál szerintem
Ezek hány memóriát fognak takarni? Mert csak 2 slotot használok
Sose volt még ilyen nagy hűtőm, csak felpattintom és kész? Nem fogja kiszaggatni a lapot?
MX-2 paszta gondolom jó lesz alá, az van itthon
Amúgy van helyben egy ilyen, ehhez mit szólsz:
Thermalright Peerless Assassin 120 SE ARGB WhiteXbox One: bandymnc
-
Topikgazda
válasz bandi0000 #99616 üzenetére
Szia,
Thermalright Phantom Spirit 120 SE - 20k
Ha zavar, hogy rálóg az első venti a ramokra, akkor érdemes lehet hátra helyezni, vagy pedig egy erősebb single tower hűtőt nézni, pl:Thermalright Burst Assassin 120 - 12k
ID-COOLING FROZN A610 Black - 16k
ENDORFY Fortis 5 (EY3A008) - 17k
Deepcool AK500 120mm Black (R-AK500-BKNNMT-G) - 19k[ Szerkesztve ]
-
bandi0000
nagyúr
Sziasztok,
Hűtőt keresnék bármilyen meglepő
Minél kevesebbet, de talán a max 20k lenne (Új/használt)
Corsair Carbide Series 275R
Asus B650E-F
Jelenleg egy Ryzen 7600 van benne, de később elképzelhető, hogy cserélek valami 7800x3d körüli verzióra
VGA: Gigabyte Windforce 4070 TI super
[Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30]
Szeretnék minél halkabbat, de leginkább talán az a fontos, hogy ne legyen kotyogós hangja, tehát ha hangosabb is, akkor inkább statikus mintsem valami fura hangja legyen
Illetve nem nagyon vagyok oda az extra nagy batár hűtőkértKöszönöm
Xbox One: bandymnc
-
Topikgazda
válasz m.lala #99614 üzenetére
Arctic MX-6 van most. Maga a paszta úgy gondolom, hogy nem annyira fajsúlyos a történetben, mert nincsenek a hőfokok kicentizve. Egy jó középkategóriás paszta megteszi, amiket a lentebb ajánlott hűtők mellé csomagol a gyártó, az bőven megteszi.
Hosszú távon érdekesebb a paszta állaga a kinyomódás végett (pump out), ez ellen a pasztás topikban leginkább az Alphacool Subzero és az SYY-157 pasztákat ajánlják. Ezek közvetlenül lapkán (laptop, videokártya, stb) is hatékonyan szerepelnek.
[ Szerkesztve ]
-
m.lala
aktív tag
Hát ez elég meggyőző. Nekem ugye pár száz mhz minusz és olyan 60% venti a plafon, de streszteszten inkább 70 körül karcol...pedig papiron kb. egál a kettő, ennyit a számokról.
Megkérdezhetem milyen pasztával használod?Doktor úr kérem segítsen, valami baj van a memóriámmal. Mióta? Mit mióta?
-
Topikgazda
válasz m.lala #99612 üzenetére
Köszönöm szépen az ajánlásod, valószínű középre lövök visszaolvasgatva mintha neked is ilyen lenne: Thermalright Burst Assassin 120
Pontosan. Én eddig elégedett vagyok vele és egy 5600X-en dolgozik.
Szerk.: a PBO azért állítva van rajta és úgy van most idle 33-34 fokos.
Most toltam neki egy stressz tesztet és úgy 62 fokos, de azt azért hozzá kell tenni, hogy max ~40% fordulatig engedem pörögni a ventit, így lett beállítva UEFI-ben. Szóval így még szinte nem is hallani.
[ Szerkesztve ]
-
m.lala
aktív tag
Egyébként nem rossz. Leszabályozva használom és szépen működik, csak átgondolatlan az a része. De távol áll tőlem, hogy egy hozzáértővel vitatkozzak. Amikor anno kiválasztottam, véleményeket néztem, méretet, meg légszállítást, mondhatni ár/érték arányt, a lefogatást meg sem álmodtam....
Köszönöm szépen az ajánlásod, valószínű középre lövök visszaolvasgatva mintha neked is ilyen lenne: Thermalright Burst Assassin 120
Néztem felhelyezős vidit am4-re...hát igen ég és föld, és egy szolid 25 decibel körül megáll szerintem jó is lesz, de azért megnézem a többieket is.Doktor úr kérem segítsen, valami baj van a memóriámmal. Mióta? Mit mióta?
-
Topikgazda
válasz m.lala #99610 üzenetére
a jelenlegi lefogatása kb. egy rémálom. Fülecskés beakasztós majd procira féloldalról izomból rányomós
Igen, erről írtam az összefoglalóban is, hogy ez a típust már kerüljük el, amennyire lehet. Konkrét példát is hoztam fel, amikor valakinek eltört az a műanyag pöcök, amibe a fület beakasztod és az lett a következménye, hogy a hűtő ráborult a videókártya hátlapjára. Ebből akár komolyabb anyagi kár is keletkezhetett volna, úgyhogy ezeket a bóvli hűtőket inkább kerüljük el jó messzire. Örökzöld mondás, hogy olcsó húsnak híg a leve és itt is igaz.5600-hoz ajánlások ár szerint növekvő sorrendben 163 mm magassággal bezárólag:
ARCTIC Freezer 36 ACFRE00123A - 13k
ID-COOLING FROZN A610 Black - 16k
ENDORFY Fortis 5 (EY3A008) - 17k
Thermalright Peerless Assassin 120 SE - 18k
Zalman CNPS14X DUO BLACK - 19k
ID-COOLING FROZN A620 BLACK - 20k
Thermalright Phantom Spirit 120 SE - 20k20k forinttal bezárólag sok olyan hűtő van, amelyiket rá lehet AM4-re szerelni és simán elbánik az 5600-zal, ezért is ajánlok ennyit. A lista vége felé már a combosabb, ikertornyos hűtők találhatóak, az elején pedig az olcsóbb, de szolid teljesítményre képes alsó-közép kategóriás single tower hűtők. Mindegyik vagy utángyártott hátlapos, vagy pedig az AM4 alaplap gyári hátlapját használja a felerősítéshez.
Bármelyiket veheted, ha elvesznél a választékban, akkor kérdezz nyugodtan és segítek leszűrni mégjobban.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
m.lala
aktív tag
Processzorhűtőt néznék énis. Az okom prózai, a jelenlegi lefogatása kb. egy rémálom. Fülecskés beakasztós majd procira féloldalról izomból rányomós…..szóval az alap paramétereken túl olyan kellene, ami csavarral megoldható, már ha elfér persze.
jelenlegi hűtőm: [link]
Elvárások: legalább a linkelt hűtő paramétereit tudja, legyen relative csendes, nagy légszállítással.
Szeretnék kérni 1 ajánlást 10-15, míg egy másikat max 20 környékére…mivel igazából nincs nagyra szükségem jelenlegi TDP 65W, egy R5 5600 van a gépben, várható max TDP 100-120W-től nem lesz több.
2.: Milyen házba kerül? [link] max beépíthető méret 163mm
3.: Milyen alaplapra lesz? MSI Gaming Plus MAX AM4 [link]
4.: Processzor és videókártya típusa? R5 5600, msi RX 6600 MECH 2X 8GB
5.: Ramok pontos típusa? : Crucial Ballistix Sport LT [link]
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.) nincs, a felfogatás értelmezhető legyen, tehát ne pattintós inkább csavaros.Köszönöm az ajánlást.
[ Szerkesztve ]
Doktor úr kérem segítsen, valami baj van a memóriámmal. Mióta? Mit mióta?
-
Topikgazda
válasz RootOfOrigin #99608 üzenetére
Thermaltake Smart SE 530W
Azt is érdemes lenne cserélni egy legalább DC-DC konverteresre, mert nem valami fejlett a belseje.
AM5-ös platform esetén ugyanezek a hűtők szintén jók lesznek?
Valószínűleg igen, de akkor az erősebbeket (ikertornyosak) érdemes előtérbe helyezni.
[ Szerkesztve ]
-
RootOfOrigin
csendes tag
Köszönöm az ajánlásokat! Úgy néz ki , hogy lesz miből válogatnom
Igen, az alaplap nem a legjobb, illetve a ház sem (jelenleg egy Cougar MG110-W-m van, ami nem igazán lenne jó szellőzés szempontjából egy erősebb konfignak), a jelenlegi konfigot még egyetem mellett, diákmunkás fizetésből raktam össze, ráadásul ekkor volt a nagy GPU + RAM válság is, ezért spóroltam 1-2 alkatrészen (a tápon kevésbé spóroltam - egy Thermaltake Smart SE 530W van most nekem). A jelenlegi anyagi keretem egy kicsit korlátozott egy hasonló teljesítményű AM5-ös cserére (de az sincsen 100%-ban kizárva), ezért is maradok egyelőre AM4-en.
AM5-ös platform esetén ugyanezek a hűtők szintén jók lesznek?
Xperia tipo -> Xperia E4 -> Redmi 5 3/32 -> Redmi Note 7 4/64 -> Redmi Note 12 Pro 5G 6/128 /// Pentium E6300 -> Ryzen 5 2400G ///
-
Topikgazda
válasz RootOfOrigin #99604 üzenetére
Szia,
Tehát, ha jól értem, akkor a ház még nem végleges, hogy fehér vagy fekete lesz és olyan hűtőtípus érdekelne, amiből szükség esetén akár fekete vagy fehér verzió is elérhető a boltokban, ráadásul RGBs? Ilyen felállásban:
Thermalright Assassin Spirit 120 EVO hűtők - 8-9k
ARCTIC Freezer 36 A-RGB hűtők - 13-14k
Deepcool AK400 Digital hűtők - 17-18k
Thermalright Peerless Assassin hűtők - 17-21k
ID-Cooling FROZN A610 hűtők - 16-20k (fekete RGB épp hiánylistás)
Thermalright Phantom Spirit 120 SE ARGB - 22k (csak egy féle, de jó deal)
ID-Cooling FROZN A620 hűtők - 20-26kHa nem feltétlenül kell az RGB, akkor ezen típusok nem RGB-s verziói is elérhetőek a piacon.
Bár nem tartozik a témához, azért megjegyzem, hogy nagyon gyenge az alaplapod. Ha hosszú távon tervezel még AM4-gyel - ami amúgy is egy haldokló platform - akkor még érdemes lehet cserélni azt is. Ha nem, akkor mindegy. A tápegységet meg sem merem kérdezni.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz metrion #99603 üzenetére
Valo igaz, hogy főleg az ARGB-s A620 nagyon szép. Viszont a TR meg a legjobb hőfokokat hozza. Szerintem nem fogsz benne csalódni.
-
RootOfOrigin
csendes tag
Sziasztok! Gépfelújítás előtt állok (proci + ház csere), és a kiszemelt processzorhoz keresek megfelelő CPU léghűtést.
10-25k Ft közötti összeg.
Fractal Design Pop Air RGB TG
Gigabyte A320-M S2H
AMD Ryzen 7 5800X (erre fogok most cserélni) és Inno3D GeForce GTX 1660 Super (később fog cserére kerülni)
G.Skill Aegis DDR4 2x8 GB 3000 MHz
RGB, de nem kötelező jelleggel, illetve fekete/fehér hűtők, hogy jobban passzoljanak a házhoz, ha fekete/fehér színűt veszek.Köszönöm szépen a segítséget!
Xperia tipo -> Xperia E4 -> Redmi 5 3/32 -> Redmi Note 7 4/64 -> Redmi Note 12 Pro 5G 6/128 /// Pentium E6300 -> Ryzen 5 2400G ///
-
metrion
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt Nehézfém: Montech Metal DT24 Base hűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt IceGiant ProSiphon Elite: jéghideg szódával
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest