- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- LordOLOG Szféra
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz
bambano #5275 üzenetére
"azon a ponton, ahol a csomag érkezik, nullához közelítő hatékonyságot lehet elérni."
Ahogy nézegettem az RC changelog-ot, nemsoká a ROS is engedi majd az ingress QoS-t. Bár persze fogalmam sincs milyen formában oldják meg és hogy fog működni a gyakorlatban.
Én évek óta használom a router-ként is üzemelő Linux PC-n ezt a script-et (némi módosítással, pl. felvettem még egy alacsonyabb HTB prioritást és port számok alapján besoroltam oda olyasmiket, mint pl. a torrent forgalom): https://wiki.gentoo.org/wiki/Traffic_shaping
Annyi benne a "trükk", hogy átirányítja a forgalmat egy virtuális eszközre, amitől tükörképként jelenik meg a ki/be irány, így rá lehet húzni kimenő forgalom szabályzási sémát a bejövő forgalomra.Nem tudom miért nem kéne tudni működnie, hisz a feladó oldal lényegében a te tetszőlegesen megszabott limitedet "érzi" ahelyett, amit a szolgáltatód szabott meg az élőfizetésedhez (nyilván míg a te limited kisebb, mint a szolgáltatás valós elérhető sebessége).
A tapasztalatom az, hogy nyilván nem "tökéletes", de messze jobb, mint a "nulla közeli hatékonyság". Nyugodtan lehet pl. futtatni ésszerű számú torrent letöltést anélkül, hogy bármi korlátozás lenne a torrent kliensben és jelentősen megnőne a késés, vagy használhatatlanra zuhanna a magasabbra priorizált forgalom sebessége. Általában legalább a max sebesség harmadát, de inkább a felét megkapja a magasabbra priorizált forgalom még akkor is, ha viszonylag drasztikus dolgok mennek az alacsonyabb prioritású portokon (olyan, ami shaping nélkül úgy le tudná lohasztani a netet, hogy a kliens gépeken sorról sorra tölt be minden kép a weboldalakon, mint ha betárcsázós modemről jönne a net).
Volt már egyszer, hogy kernel frissítés után eltűnt az IFB (régen két ilyen eszköz volt az alapértelmezés, ha be van forgatva a modul, most nulla, külön paraméterrel kell kérni egyet is), így véletlenül kipróbáltam, hogy milyen mikor elveszem a shaping-et. Hamar elkezdtem turkálni a dolgokat és meglett a hiba.
Na persze a dual-WAN load-balance az megint más, sohasem próbáltam, nem is szeretném. De sokszor olvastam már tőled a traffic shaping / QoS kérdésben a fenti is idézett kijelentést (és most láttam, hogy a Mikrotik sem ért vele egyet, mert jön a feature).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Pioneer PD-203 CD-lejátszó megkímélt, működőképes állapot, Szegedi átvétellel
- Egreat R6C asztali médialejátszó kompakt, megbízható, keveset használt
- Bontatlan utángyártott toner Samsung CLP-310/315 és CLX-3170/3175 nyomtatókhoz
- Zotac Geforce RTX 3060 (működik, de hibás!)
- Lenovo Thinkpad X1 Carbon Laptop 14" i7-8565U 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- LG UltraWide 25UM58-P LED Monitor
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra Ultra White Használt, karcmentes állapot, Kamerás csúcsmobil
- Bomba ár! Acer Aspire A515 - i5-8GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I Nvidia 2GB I Cam I W11 I Gari!
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- Új, Garanciális (1-3ÉV) Gamer PC-Számítógép, néve szóló számlával! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest