Hirdetés

2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-08-17 20:43:18

LOGOUT.hu

Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5281) janos666 válasza bambano (#5275) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

"azon a ponton, ahol a csomag érkezik, nullához közelítő hatékonyságot lehet elérni."

Ahogy nézegettem az RC changelog-ot, nemsoká a ROS is engedi majd az ingress QoS-t. Bár persze fogalmam sincs milyen formában oldják meg és hogy fog működni a gyakorlatban.

Én évek óta használom a router-ként is üzemelő Linux PC-n ezt a script-et (némi módosítással, pl. felvettem még egy alacsonyabb HTB prioritást és port számok alapján besoroltam oda olyasmiket, mint pl. a torrent forgalom): https://wiki.gentoo.org/wiki/Traffic_shaping
Annyi benne a "trükk", hogy átirányítja a forgalmat egy virtuális eszközre, amitől tükörképként jelenik meg a ki/be irány, így rá lehet húzni kimenő forgalom szabályzási sémát a bejövő forgalomra.

Nem tudom miért nem kéne tudni működnie, hisz a feladó oldal lényegében a te tetszőlegesen megszabott limitedet "érzi" ahelyett, amit a szolgáltatód szabott meg az élőfizetésedhez (nyilván míg a te limited kisebb, mint a szolgáltatás valós elérhető sebessége).

A tapasztalatom az, hogy nyilván nem "tökéletes", de messze jobb, mint a "nulla közeli hatékonyság". Nyugodtan lehet pl. futtatni ésszerű számú torrent letöltést anélkül, hogy bármi korlátozás lenne a torrent kliensben és jelentősen megnőne a késés, vagy használhatatlanra zuhanna a magasabbra priorizált forgalom sebessége. Általában legalább a max sebesség harmadát, de inkább a felét megkapja a magasabbra priorizált forgalom még akkor is, ha viszonylag drasztikus dolgok mennek az alacsonyabb prioritású portokon (olyan, ami shaping nélkül úgy le tudná lohasztani a netet, hogy a kliens gépeken sorról sorra tölt be minden kép a weboldalakon, mint ha betárcsázós modemről jönne a net).

Volt már egyszer, hogy kernel frissítés után eltűnt az IFB (régen két ilyen eszköz volt az alapértelmezés, ha be van forgatva a modul, most nulla, külön paraméterrel kell kérni egyet is), így véletlenül kipróbáltam, hogy milyen mikor elveszem a shaping-et. Hamar elkezdtem turkálni a dolgokat és meglett a hiba.

Na persze a dual-WAN load-balance az megint más, sohasem próbáltam, nem is szeretném. De sokszor olvastam már tőled a traffic shaping / QoS kérdésben a fenti is idézett kijelentést (és most láttam, hogy a Mikrotik sem ért vele egyet, mert jön a feature).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.