Keresés

Hirdetés

!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• domedee

senior tag

válasz .mf #68932 üzenetére

[visszamondós on] :DDD
    Azért ha szólhatok a saját védelmemben, kialakult szokásaim vannak, voltak. DE: Ezeket a mindenkori rendszeremhez igazítottam, mert sosem volt olyan rendszerem, ahol meglett volna választásom és a rendszer képességei ki is tudták volna ezt szolgálni. Hiába akartam én nagyon keskeny éles részt, ha kis méretű szenzorom volt és ekv. 70mm-en már 4/5,6-n jártam. Így használtam azt, amit jutott. Még akkor is, ha nem volt optimális. Inkább a fényerőt, mint látószöget választva.

Egy erősen limitált rendszeren megszokott helyzeteket meg szerintem vétek alapul venni. Még a 330-at is ide sorolnám a 2 kit obival úgy, hogy nem volt más objektívem és egyetemistaként nem is tudtam volna igazán felfejleszteni a rendszert.

De aztán láttam, hogy az MFT-hez már elérhetőbb áron vannak fényerős(ebb) fixek, vagy akár 1-1 zoom is. Szóval újra a cserélhető obik világában vagyok. De a pénzem azért nem lett annyival több, mint amennyi éve szeretnék egy rendszert, ami legyen tele F2 alatti fixekkel és zoom esetében is max F2.8.... A legjobban egy 9-180/1.8-as zoomobit szeretnék, mondjuk a 75/1.8 élességével (ez tökéletesen illene szokásaimhoz ;) ). Ilyen viszont nincs, úgyhogy marad a kompromisszum. Így, ha nem bánod, nem döntök rögtön, hanem keresem a nekem legjobb megoldást. Addig, pedig amíg kétségeim vannak, tapasztalatokat gyűjtök olyanoktól, akik ismerik az MFT-t. Mondhatni elvárások és elképzelések nélkül kezdtem az ismerkedést az MFT obikkal. Azt tudtam, hogy még az FT-s időkben, az Olynak (és a Panának is) nagyon kellemes objektívjei voltak. Meg amikor elkezdtem nézelődni, mondhatni zavarba ejtő is volt a nagy választék hirtelen. Minden fókusztáv tartományra jut 3 objektív legalább, ha nem több. Csak a 14-20 tartományt nézve is, hiába is sokat számít it 1-2mm ide vagy oda. Őszintén, ha nem ismernéd, hogy mit tudnak az MFT obik és akarnál egy optimális rendszert, akkor mennyire lennél megkavarodva a választék láttán? Főleg úgy, hogy ha sajnos, igazából soha nem volt lehetőséged kipróbálni a fényerősebb obik világát? Mondhatni csak képen láttál fényerős obival készült fotót és nem te készítetted.

Mindenki a 17/45 párost (vagy annak Pana megfelelőit) emlegette jórészt. Amik tényleg jók, csak nem biztos, hogy nekem is a legjobb választás.
    De elkezdtem ezt nézni, mert jók, de közben láttam a Sigma objektíveket. Bevallom és bevállalom, hogy megtetszettek (képminőség vs. ár viszonylatban főleg), de nem mindenáron, csak az árának is akkora súlyt adok, mint az objektív többi jellemzőjének. Közben a 12-40 bennem volt, mint távlati terv (értsd jövő karácsony esetleg). A Pana 25/1.4 pedig a 17/45 párost látva sokszor, egyszerűen a választás elején kiesett a látószögemből, emiatt nem is jártam utána mélyebben neki. De közben tovább fórumozva és infót gyűjtve, olvastam pár olyan véleményt, tapasztalatot, hogy változott az álláspontom, rájöttem, hogy nem elvetendő ötlet a 25/1.4 beszerzése sem. Ha lehet úgy mondani, hogy azokban a mondatokban magamra ismertem. Hogy hogyan, miként, mit fotóznék vagy nem fotóznék... A filmes 50/1.8-cal fotózott képeimet nem csak én imádtam, másoknak is tetszettek. :B Szóval úgy érzem, ezt tudnám használni. De az ilyen 50/1.8-as "látásmód" elveszett az eddigi digitális gépeimen. Mondhatni én is elfelejtettem.

Az összesítésem szép dolog. Csak sokkal limitáltabb rendszereken készült, mint amit ma el lehet érni. Amúgy azért tekergettem zoomobit, mert azt volt csak. Szerintem azzal te is egyet tudsz érteni, hogy ha csak zoom objektívem van, akkor nincs más út, azt kell tekergetni, de még jó, hogy nem kell örök életemre így maradnom. Akár használhatok fix obikat is. :DDD

A Sigma 60-at amúgy kinti használatra írtam, nem bentre. Tudom, hogy mennyi a ekv. 120mm szobában. Nem kell kipróbálni. Amit néztem, mert jobban észrevehető, az a nagylátó esetén a 17/19/20 közötti különbségek.
    A 19/30-as Sigmán gondolkodtam még, de jórészt az ára miatt. Használtan a 2 van ott, mint egy 17-es. Igen, nézem, hogy mennyibe kerül. Nem akarok csak úgy venni obikat, hogy ha nem jön be, majd eladom. Néha az az érzésem, hogy tele van lottó ötössel a topik. Többször írtam, hogy az árat is nézem, nem csak a legjobb képminőséget keresem. És az sem baj, ha éppen egy kicsit vesztek a fényerőben (+DOF,...) a fixekkel szemben, ha mondjuk a 12-40-nel kevesebbet kell cserélgetni az obit.
    [visszamondós off]
    Arra jutottam, mint írtam is, hogy megpróbálom a PL25/1.4-et és a S60/2.8-at. Úgy látom, hogy ezeket a 12-40 mellett is fogom használni, ha azt választom. A 12-40 felé húz a szívem ma. De ha változik is és még több fix lesz a cél, akkor az előbbi 2 mellé el tud férni a 12/45/75 közül bármelyik. A Sigmával nagyot nem vesztek, ha már ennyit akarok és tudok is a fixekre költeni. A filmes korszakban a 28/35/50/80/135 sor általános volt. Ez valami hasonló lenne így.

• istvan170

aktív tag

Köszönöm! A 14-42 meg a pancake verzio között van képalkotásban érdemi különbség? E-PL7 kitet tervezek venni, és mindkettővel lehet. A pancake kicsit drágább.

• qpakcovboy

őstag

Megrendeltem a Nissin-t. Nem szeretnék kompromisszumokat és ezt sajnos meg kell fizetni. Kicsi, sokat tud, és remélem értékálló.

Dslr-ről is azért váltottam milcre mert a nagy vázat sosem vittem magammal és nem csináltam képeket. Ebből kiindulva kell a kisméretű vaku hogy minden esetben nálam legyen.

Új hozzászólás Aktív témák