Keresés

Hirdetés

!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!

Új hozzászólás Aktív témák

• Lassú Víz

addikt

válasz domedee #68955 üzenetére

"Szerintem azzal te is egyet tudsz érteni, hogy ha csak zoom objektívem van, akkor nincs más út, azt kell tekergetni,"

Hát, baromira nem. Először oda kell menni, ahonnan jó a perspektíva, mert azt semmilyen zoom nem változtatja meg. Utána a zoom majd eldönti, hogy mi kerüljön még rá a képre. A zoom tekergetés majd csak akkor jön, amikor az előbbi módszer nem választható. Pl. sport fotót csak a pálya széléről lehet csinálni, hiába lenne ideális esetleg a 16-os sarkánál felállítani a kamerát.

• ANOka

őstag

Dobj kockát és vedd azt az obit, ami azon kijön! :D
    Már a legtapasztaltabbak sem tudnak tanácsot adni neked, mert ők (is) másképp látják a dolgot, mint ahogy te - a hozzászólásaid alapján - szeretnéd/elképzelted.

A 12-40 f2.8 illetve a 75 f1.8 beszerzésének minimális esélye van a használt piacon. Így ha ezeket akarod, inkább az új, bolti áraival számolj!

• .mf

veterán

"Néha az az érzésem, hogy tele van lottó ötössel a topik. Többször írtam, hogy az árat is nézem, nem csak a legjobb képminőséget keresem."
    "megpróbálom a PL25/1.4-et és a S60/2.8-at [...] az előbbi 2 mellé el tud férni a 12/45/75 közül bármelyik"

Ehhez képest olyan obikat és sorokat emlegetsz egyből, amiket még az itteni, több éve ebben a rendszerben lévő, elvetemült fotósok sem gyűjtöttek össze :))
    Legtöbben sokáig elvoltunk a kitobi-alapzoommal, pár manuál obival, és egy olcsóbb használt 20 vagy 45-össel, mielőtt jobban belemerültünk a rendszerbe, nemhogy ilyen fejessel kezdtük...

"Főleg úgy, hogy ha sajnos, igazából soha nem volt lehetőséged kipróbálni a fényerősebb obik világát?"

Ad1. A fényerős obi nem instant megváltás. S főleg nem a széles oldalon.
    Ad2. Fixben f2.8 nem fényerős
    Ad3. Lehet manuálozni is, olcsón fényerős portréobik az 50 f2, f1.8, f1.4-esek.

"Addig, pedig amíg kétségeim vannak, tapasztalatokat gyűjtök olyanoktól, akik ismerik az MFT-t."

Éppen ezért mondjuk azt, amit, mert mi is végigjártunk már hasonló köröket, és sokunknál a kinézett obik jelentős része is megvan.
    Ha a 12-40 úgyis terv, akkor 19 és 30 felesleges lesz. Főleg a 30, úgyis egy meh gyútáv. A 19 nem fényerősebb, a 12-40 praktikusabb, hiába olcsó, ha nem fogod őket használni. A 20-as kompakt és pengeéles, de gyerekekhez sötétben lassú. A 17-es gyors, de alig élesebb a 12-40-nél; ár-értékben a 12-40 sokkal jobb, és praktikusabb. A 15 túl drága, és kicsit széles, beltérben a gyerek normál távon már kezd kicsit elveszni, képet jobban kitöltő távolságból viszont torzul. A 12 pedig már messze túl széles.
    Ha a 12-40 mellé gyors fixet akarsz, akkor értelmes választásnak maradnak a 25-ösök:
    "A Pana 25/1.4 pedig a 17/45 párost látva sokszor, egyszerűen a választás elején kiesett a látószögemből, emiatt nem is jártam utána mélyebben neki. De közben tovább fórumozva és infót gyűjtve, olvastam pár olyan véleményt, tapasztalatot, hogy változott az álláspontom, rájöttem, hogy nem elvetendő ötlet a 25/1.4 beszerzése sem. Ha lehet úgy mondani, hogy azokban a mondatokban magamra ismertem. Hogy hogyan, miként, mit fotóznék vagy nem fotóznék... A filmes 50/1.8-cal fotózott képeimet nem csak én imádtam, másoknak is tetszettek. :B Szóval úgy érzem, ezt tudnám használni."

Ha korlátos a keret, akkor miért nem az Oly 25 f1.8 sokkal olcsóbban? Vagy épp most jön a Pana f1.7 is. A Panalajka egy drága, nagy, nehéz obi (a rendszer többi fixéhez képest, kivéve a 75-öst és 42.5 f1.2-t). A maga helyzetében jó cucc, de mióta megvettem, kijött az Oly és jön a Pana, s a hazai árakon, már nem venném ismét meg. Most is csak porosodik és csak speciális helyzetekre veszem elő.
    De ha úgyis 12-40 a terv, és a keret szűkös, meg gyerekek, akkor lehet, hogy arra a tartományra nem is vennék mást. Fölé a 60-as, és kész. Aztán utána, ha nagyon kell, akkor 25 f1.8 vagy 1.7, esetleg 1.4. Vagy ha addig kijön egy épkézláb 17-es...

Új hozzászólás Aktív témák