Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• mephisoft

csendes tag

válasz vond #91898 üzenetére

Sziasztok!

Pénteken beleugrottam egy GX80 megvásárlásába. Az egyik fő szempont a focus peaking volt, egyrészt a régi, nagy fényerejű manuális optikáimhoz (Canon FD 50/1.2, 85/1.8 és 135/2.0), portrékhoz, másrész makrózáshoz.

Az van, hogy gyakorlatilag szinte soha nincs focus peaking. Eleinte azt hittem, egyáltalán nem működik, vagy én vagyok a béna. Aztán akadt otthon pár dolog (nagyon éles élek, magas kontraszt), amire előjön, de gyakorlatban szinte soha. Egyrészt vagy másfél órát négykézlábaltam pár tő hóvirág körül, és talán egyszer villant fel, illetve egy délutáni családi összejövetelen egyszer sem. Magyarán egyáltalán nem segít az élesre állításban, pedig nagyon kéne, mert az a belenagyítós játék jó dolog ugyan, de nekem nem az igazi, külön nyomkodni kell, … lassú. Fura, hogy az Oly 45/1.8-cal viszonylag többször előjön. (Csak azzal nincs rá szükségem.) (Low/High beállítást próbáltam, low-ban inkább jön, csak persze nem igazán pontos.)

Van valakinek ezzel tapasztalata? Esetleg ha valakinek működik, azzal összejöhetnénk, kipróbálni, hogy én vagyok a béna, az én gépem nek van baja, vagy „ez ilyen”, vagy nemtudommi? Budapesten, a III. kerületben lakom és dolgozom, de ésszerű távolságon belül nyilván elmegyek a teszt kedvéért.

Előre is köszönöm.

Új hozzászólás Aktív témák