- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
föccer
nagyúr
Érdekes jelenség, hogy a nagyobb lakásokat sem lehet sokkal drágábban kiadni. Ezért is kell a legolcsóbb, legkisebb lakásokat. Nagyságrendileg ugyan azt a pénzt hozza, viszont a négyzetméter árban alig jön ki többre.
Másfél éve foglalkozom a témával, és ez az észrevételem.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
válasz
attiati #9545 üzenetére
Nekem sehogy sem jön ki ez az évi -3-400k.
Tegyük fel hogy:
Nagyban utazom, és veszek 2 garzont, összesen 12 milláért. Találok lépcsős törlesztéses, akciós tuti kitelt, aminek a havi k+kk 60k körül jön ki, mindez 25 számított futamidőre. E mellé pörgetek egy életbiztit 40k-ért, ami azt jelenti, hogy a karbantartási és biztosítási díjat nem számítva havi 100k ráfordításom van. Namost kiadom a 2 garzont mondjuk havi 100k-ért, amit a törlesztőre fordítok, így a 2 garzon fenntartását megúszom 2*50 (karbantartás)+2*12 (biztosítás) = 124 ezer forint. Ha ezt veszem 14 évig +némi jövőértéket, akkor valahol a teljes bekerülésem 2 milla körüli bekerülésem van, és cserébe van 14 millás ingatlanod. (ez szintén jövőértékben).
Szóval én még mindig egyszerű ember vagyok, hol ebben a buktató?
üdv, föccer
-
attiati
veterán
3-4%-kal több hitelkamatot fizetsz a teljes lakás értékére, mint amennyi hozamot termel.
Vagyis 10 misi full hitelből vett lakás nettó 3-400e ft kiadást jelent évente (a bérleti díj már benne van) 10 év alatt 3-4 millió tiszta kiadás.
10 évvel később pedig eladod mondjuk 15%-kal többért (ha nem tér magához az ingatlanpiac), vagyis tompítod a veszteségedet 1,5 misivel. És a 10 év "múlvai" 11,5 millió ft-od mondjuk évi 4% inflációval számolva ma 6,7 misit ér.A hitelt alapvetően alapvetően arra találták ki, az a létjogosultsága, hogy a hitelből finanszírozott befektetés pozitív pénzáramot generáljon. Pontosan, hogy romba fogja dönteni a világot, mert a jelenlegi világrendszer a hitel lényegét eltolta teljesen más irányba, és fogyasztást finanszíroznak belőle, nem pedig értékteremtést.
-
föccer
nagyúr
válasz
attiati #9541 üzenetére
Nem értem a számokat. Én csak egyszerűen így látom a dolgokat:
Minimális pénzt és jelentős munkát beleáldozok, majd x év elteltével eladom a kéglit és megkapom belőle a zsozsót. Ez hol tud kijönni mínuszba?
Azt meg hogy a sok hitelkihelyezés dönti romba a világot átfogalmaznám úgy, hogy a nem fizetett hitelek döntik romba a világot. Azzal, hogy igénybe veszem (és tisztességesen fizetem) a banki hitelt önmagában nem lehet negatív befolyással a bankok megélhetőségére, sőt! Ők pont ebből élnek, ha nem tévedek.
üdv, föccer
-
_BM_
senior tag
válasz
attiati #9538 üzenetére
Vannak újépítésű garzonok, például a Rákóczi tér mögött, akár 7 milkáért is, például a Fecske utcában..Izraeli vállalkozó építette, majd eltünt, közben eladott vagy 15 lakást szintén izraelieknek, nehogy rátegye a kezét a felszámoló. Ezeket kissé körülményes megvenni, mert minden lakáson 2 milliárd ft (!!!!) jelzálog van, de meg lehet oldani okosban.
Már van ott lakásom, szuper minőségben épült a ház, folyamatosan követtem az építkezést (a környék persze szar, de az albérlőket ez kurvára nem érdekli). Ha érdekel, írj privit, tolok információt.NB1: hiába újépítésűek, jogilag már nem azok, mert mindegyiket eladták strómanoknak. De akkor is minimális az illeték.
NB2: azon röhögök, hogy a szomszédos putriban többet kérnek az egyszobás lakásokért, mint ebben az újban.
-
attiati
veterán
Nemhiába volt/van ingatlanpiaci válság (mert hitelből finanszírozott az áremelkedés.) (az lesz a szép, ha Kínában is kipukkad a lufi, mielőtt még észhez térne a világ többi része).
Manapság 11-14% hitelköltséggel finanszírozni egy 6-8% hozamot termelő befektetést nem túl vonzó. Most került a helyére, most reális az ingatlanpiaci hozamok és a finanszírozás költségének viszonya.10-12 évig finanszírozod a különbözetet. A mostani hitelállomány leépülős időszak nagyon sokáig elhúzódhat, a hitelből származó tőke nem fog beállni árakat támasztani, vagy árakat emelni, valódi áremelkedést támogató tényező pedig nincs. Közben a pénzed értéke inflálódik, és 10-12 év múlva eladod mondjuk 15%-kal többért.
amargo: nem tudom, nem látok bele a kiadásaid ütemébe
Végül is nem olyan rossz a 6,5% a hozzápakolgatós pénzekre. Ha meg összejön egy nagyobb állomány, amihez már nem nyúlnál hozz, akkor lehet érdemes a +1% miatt áttolni másik bankba.
-
föccer
nagyúr
válasz
attiati #9538 üzenetére
Én ezt úgy csinálnám, hogy minimális önerővel (akár 0-val, bár ez most már nem igazán megoldható) elindítani, és olyan kondíciót választani, amivel a törlesztőt közel ki lehet fizettetni. Így nem úgy jelenik meg az egész, mint befektetés, hanem úgy mint megtakarítás. Ha az albidíj fizeti banki költségeket, akkor gyakorlatilag csak a karbantartási ktg-ket kell saját részből állnod. Mindezt csinálod 10-12 évig, amíg ki nem fizette magát, és akkor az ingatlan eladásával realizálod a hozamot.
üdv, föccer
-
attiati
veterán
Miért csak akkor csökkenhetne az értéke? És alapból nem azért vennéd, hogy csak kiadd bizonytalan +1-2% hozamért, hanem hogy idővel majd növekedni fog az értéke. Márpedig azoknak a lakásoknak utolsóként fog elindulni az ára és jóval mérsékeltebb ütemben. Ráadásul millió lakást meg kéne nézned, mire kiválasztod a jót... aztán mire kiadod, mire felújítod, mire berendezed (rengeteg időráfordítás 60-100e ft-ért). Mindezt kárpótolná, ha a befektetés miatt lenne jó, nem pedig a cashflow miatt. Ehhez viszont értékálló, jól kiválasztott lakás kell befektetésnek (nem pedig egy átmenetileg jó cashflow-t termelő, utolsó lerobbant ingatlanban egy lakás)
Most azt látom, hogy az otthonosan berendezett, jó közlekedés melletti társasházi (max 10-15 éves épületben) kiadó garzonokat kézről kézre adva elviszik 70-75e ft-ért. De ez max 6-7% hozam (adózatlanul !) szvsz -
föccer
nagyúr
válasz
attiati #9534 üzenetére
25-30 m2, esetleg+galéria, 20 években épült, gangos társasházban. Ezeknek már csak akkor csökken az értéke, ha a szomszéd felrobbantja az egész kócerájt. Hidd el, ennél több nem kell egy albérlőnek. A lényeg az, hogy olcsó legyen. Ezeket a fajta lakásokat 1 nap alatt ki lehet adni, sosem fog üresen állni. Viszont a legnagyobb kockázatot ezek jelentik. Nem fizetnek ki, nem fizetik a számlát stbstb.
üdv, föccer
-
attiati
veterán
Lakásvétel témához még annyit, hogy korábban írtam, hogy nem látom az áremelkedést támogató tényezőket még 3-5 éves távlatban sem. De azért majd jövő szerdán elmegyek meghallgatni az okosokat a pf előadásán
Egy új tényező azért felmerült azóta:
A kockázatkerülő likvid eszköz (betét, pénzpiaci alap, párnapénz) egy jó része lehet átmenekülne ingatlanba, ha úgy érzi, hogy a ft és a bankrendszer nem biztos.
De szerintem az elszabaduló hozamok miatt az ingatlanok ára is beesne, és csak arra lenne elég ez az ártámogató tényező, hogy a pénzeszközök veszteségénél kisebb legyen az ingatlanbefektetők vesztesége.
(tulajdonképpen a ft-ból ingatlanba átmenekülés önmaga generálná mindkettő veszteségét.) -
attiati
veterán
-
attiati
veterán
válasz
concret_hp #9528 üzenetére
Jah, vételárban is valószínűleg magasabb a négyzetméterára.
Föcer: nade milyenek azok a 20-25 nm-es lakások? Gipszkartonnal leválasztott, vagy világháború idején épült lakásban cselédszoba? Csak olyan lakásba raknék pénzt, hol a 6-10-.... millió ft befektetés értékálló marad, mert mit ér a +1% évi hozamtöbblet, ha maga a befektetés semmit nem ér.
-
maross
nagyúr
Ha csak 1-2 szazezer forintos havi utalasok, akkor tartsd siman a szamlan, kar vele veszodni. Esetleg kosd le hetire. Sok okossagot nem hiszem hogy lehet ajanlani, a fennmarado osszeget kell jo helyre tenni. en a 200ezer forintra csucskamatra 45napra 1500 bruttot kaptam, es ez a csillagok szerencses egyuttallasanak volt koszonheto, gondolhatod hogy mit kapsz hatodannyi idore negyedekkora kamatra ezert, ugy hogy neha fel is torod.
-
föccer
nagyúr
válasz
attiati #9526 üzenetére
Még ez is nagy. Egyetemista 25m2-es bőven beéri, és sokat jelent nála az a -5k az albi díjba. Normális helyen (11k belső része) ez most 6 milla körül meg lehet venni.
mod: tapasztalat szerint nem lehet havonta 0-ba kijönni az albikkal. 5-10k ráfizetés van a törlesztőre, így csak abban lehet reménykedni, hogy ha kifizeti magát, akkor eladod és úgy hozza vissza a befektetett pénzt.
üdv, föccer
-
tkazmer
addikt
mit gondoltok mostanság a befektetési célú lakásvásárlásról? szigorúan budapest, elsősorban a IX. ker, az egyetemek miatt. 8-9%-os hozamelvárásom van, ahogy nézegettem az elmúlt 2 napban, ennyit talán lehetne velük keresni. valakinek valami vélemény?
-
attiati
veterán
csak szólok, hogy
cib 7% feltétel nélkül
rafi 7,5% feltétel nélkülígy a 6% és a 6,5% nem csábító
-
hati
addikt
AXA VIP betétszámla, 6.5% és látraszóló, azaz nem kell lekötni. A szla hozzá ingyenes, és 0 FT-ért tovább tudod utalni. Netbank nincs hozzá, de van telebankjuk.
-
glutamin
őstag
válasz
attiati #9511 üzenetére
Nekem van megtakarítási számlám Sopronbanknál. (min 500e Ft esetén ingyenes a számlavezetés)
A netbank egészen használható. A sima felhasználónév/jelszó páros mellé kapsz minden belépésnél vagy megbízásnál egy sms-t is telefonra, amit kér a rendszer (ez sztem elég jó biztonsági megoldás, asszem otp-nél is van valami hasonló)
Feltörni még nem próbáltam, kártyám nincs a számlához, mert egyelőre csak gyűjtöm ide e megtakarításokat.
6 hónapos lekötésre adnak 6%-ot, így ennek örömére 6 részletben van lekötve a pénzem, amihez minden hónapban az aktuális adaghoz csapom hozzá az új megtakarításomat.
-
stangli
senior tag
-
attiati
veterán
válasz
Flashcash #9510 üzenetére
Az akciós betéteket jellemzően olyankor mindig csak személyesen lehet, ha új forrásra vonatkozik, mert nem érdemes külön IT fejlesztést csinálni arra, hogy az ügyfél betétállomány növekményét kiszámolja. De most megtaláltam már a kondik között is leírva, hogy csak személyesen lehet náluk is.
A feltételeknél csak az új forrás kiszámításának módját ecsetelik hosszasan, nincs más feltétel (emiatt írtam). A felvétel, kiutalás díját meg szoktam nézni. Igazából lehet már 1% kamatkülönbözetért is megérné kitérőt tennem náluk. Csak utálok fiókba járni.
Úgy nézem, hogy van náluk SMS aláírás opció. Milyen lehet a netbankjuk?
-
Flashcash
Közösségépítő
válasz
attiati #9509 üzenetére
Akciós betéteket sokszor csak személyesen lehet lekötni, nincs abban semmi különös.
A Sopron banknál is vannak feltételek. (új forrás pl.)
Emellett én még azt is meg szoktam nézni, hogy a pénzed milyen feltételekkel tudod kivenni a bankból pl. elektronikus átutalással, mert van ahol az sem fix díjas. -
Flashcash
Közösségépítő
válasz
attiati #9507 üzenetére
-Nem lehet netbankon betétet feltörni az FHB-nál, az egész netbank felülete meglehetősen fapados még.
-A betétlekötéssel kapcsolatban pedig ezek a konkrét feltételek:
Kamatprémium feltétele:
Az FHB Aktív Betét futamideje alatt a betét vizsgálati időpontjáig az ügyfél lekötött betétszámlájához tartozó bankszámláján az alábbiakban
meghatározott feltételek együttesen teljesülnek:
Legalább az alább meghatározott darabszámú külső jóváírás teljesül jóváírásonként legalább 58.000 Ft értékben
Legalább az alább meghatározott darabszámú sikeres bankkártyás vásárlás teljesül minimum darabonként 4.000 Ft-os értékben
és a bankszámlán sikeresen terhelésre kerül. A minimum 4.000 Ft-os érték meghatározásánál a bankszámláról sikeresen terhelésre
került összeg kerül figyelembevételre.A külső jóváírás teljesülését a betét futamideje alatt csak meghatározott időintervallumokban vesszük figyelembe = megfigyelési időszak.
A megfigyelési időszakok minden hónap 25. naptári napjától következő hónap 15. naptári napjáig tartanak.
A Bank egy megfigyelési időszak alatt maximum 1 db külső jóváírást vesz figyelembe akkor is, ha az ügyfél egyébként többször teljesítette a
minimum 58.000 Ft összegű külső jóváírás feltételt, és az egy megfigyelési időszakban érkező, a feltétel teljesítéséhez elegendő többszöri
jóváírás nem helyettesíti a többi megfigyelési időszakra előírt jóváírás mennyiség teljesítési feltételét.
Vizsgálati időpont: A kamatprémium valamennyi feltételének teljesítését a Bank a betét fordulónapját megelőző második munkanapon
vizsgálja.A bank helyében én még hozzátenném, hogy csak természetes kék hajjal született ügyfelek vehetik igénybe a terméket, biztos ami biztos.
-
attiati
veterán
Ja rendben van, csak feltétele van.
A kamatprémium feltétele 4 darab, egyenként legalább 58 000 Ft értékű külső jóváírás, valamint 8 darab, egyenként legalább 4 000 Ft értékű sikeres bankkártyás vásárlás könyvelése a betétszámlához tartozó bankszámlán, a Hirdetményben megjelölt megfigyelési időszakok, illetve a lekötött betét futamideje alatt.
Bankol valaki az FHB-nál? Lehet betétet feltörni netbankon keresztül?
-
törölt tag
válasz
concret_hp #9503 üzenetére
300/270=11,11% hozam...kényelmes dolog, viszont nem túl gyakran ugrál a forint így (pl. az elmúlt másfél évben 265-275 között mozgott
) ez nem mindig működik.Hátránya, h ha bedől az ország, ugrik a zseton
azért remélem az ország nem dől be
-
törölt tag
válasz
attiati #9501 üzenetére
mi az az EFS?
ennyit találtam erről :[link]
amúgy filózom, h át kéne nyergelni valami másik valutára, csak míg megnyugszanak a kedélyek, vagy míg faszomvakaranoszékat kirakják a zónából...csak a nagy kérdés, h mire...
filóztam a mostani forint árfolyamon + 8% banki kamat...De a láthatáron sincs forinterősödés.Az hogy 308-ról visszament 300ra, az még nem elég meggyőző
-
attiati
veterán
válasz
#24334592 #9500 üzenetére
De van, görög, francia, német EUR-ban kibocsátott államkötvénynek hívják.
Vagy majd most lehet éppen a te pénzedet is keresi az EFS
Egyébként a magyar állam is bocsát ki eur, usd... devizakötvényt.Az az MKB 5% öt éves lejáratú, és lassan azt is nézni kell majd a végtörlesztés saját tőkére gyakorolt hatása miatt, hogy melyik bank megbízható. Bár ha egy nagyobb hazai bank megy a levesbe, akkor nagyon gyorsan egy másik banknak át kell vennie a teljes mérlegét, mert az OBA garancia oda nem lesz elég, és a pánik nagy úr.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Philips LCD és LED TV-k
- DV digitalizálás
- Kivizsgálja az Arc meghajtó magasabb többletterhelésének az okát az Intel
- EAFC 25
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- JBL PartyBox 200 használt bluetooth hangfal! Erőteljes hangzás!
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HyperX Cloud Alpha 2 Wireless + HyperX Cloud Alpha 2 Olvasd el
- AKCIÓ! ASUS ROG THOR 1000W Platinum II tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest