- eBay-es kütyük kis pénzért
- Xiaomi Power Bank - az ár-érték bajnok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsero
aktív tag
-
kovaax
őstag
válasz
zsero #114464 üzenetére
Nem tudom már szerkeszteni az előzőt: szóval ez a része biztos volt, hogy adózni kell utána, meg szochót is fizetni tavaly nyártól, csak azt nem tudtam, hogy a belgák által beszedett 30% adóval mit lehet csinálni. Ugye itt nekem eddig nagyjából 100 ft-ról van szó, amit nem fogok visszaigényelni tőlük, de illetőségigazolást azt lehet kérek, és akkor utána csak 15%-ot vonnak majd, már ha tudja ezt kezelni a Wise.
-
kovaax
őstag
válasz
PredatorZoli #114475 üzenetére
Most nincs energiám végigtúrni a törvényt (kb. Szja tv. 77/B. §), de az említett "Magánszemélyek külföldről származó jövedelme" információs füzet pont nem ír a részvény opciókról. De ha ezt írták, akkor én hiszek nekik.
-
tototos
addikt
Sziasztok!
A lakásvásárlással lehetőségünk lenne teremgarázst is venni. Ti vennétek 8 millióért garázst amit 25-30 ezer forintért lehet bérelni? Nagy kérdés, hogy mikor lesz megint eladó garázs és hogy mennyiért.
-
kozeposztaly
csendes tag
1) PMAP
2) FIXMAP
3) BMAPKi mit vár 1-3-5-10 éves időtávon ezen konstrukcióktól. Mibe érdemes szívetek szerint fektetni leginkább?
OK, értem, hogy ezen időtávokba egyes konstrukciók nem férnek bele, viszont tegyük fel a kapott adott éves/negyedéves kamatokat újrafektetném az aktuálisan elérhető azonos papírtípusba. Persze, hogy majd akkor mi lesz a djk hozam/infla, vagy a kamatfelár, ki tudhatja.Kicsit polloznám a közönséget, kinek mi a preferenciasorrendje a fentiek közül?
1év: 1) 2) 3) ?
3év: 2) 1) 3) ?
5év: 3) 2) 1) ?
10év: 3) 2) 1) ? -
Johnyy
tag
Sziasztok!
A justetf oldal mától ilyeneket ír a VBTC-re: This fund is only available for users from Austria, Switzerland, Germany, Denmark, Spain, France, Italy, Luxembourg, Netherlands, Norway, Sweden.
This fund does only have marketing distribution rights for Austria, Switzerland, Germany, Denmark, Spain, France, Italy, Luxembourg, Netherlands, Norway, Sweden
[link]Szerintetek mi történt?
Mit csináljon akinek van? -
válasz
FrozeN` #114486 üzenetére
ez pontosan egy ilyen szürkezóna. a lényeg, hogy hol vagy adórezidens. ha az osztrák fizudból ausztriában adózol, akkor a tbsz-re vásárolt befektetéseid után ott adóznod is kell. etf-ek esetén ez kifejezetten rohadt bonyolult, mert nem csak eladáskor adózol utánuk. persze ez lehet soha nem derül ki, viszont ha igen, akkor elég komoly büntetésre számíthatsz.
másik opció, hogy elintézed, hogy magyar adórezidens maradhass. erre elvileg van lehetőséged, ha az életed egyébként magyarországhoz köt. ennek nem tudom pontosan mi a folyamata és hogyan kell ilyen esetben az osztrák munkabéredből adózni. ilyenkor jogosult maradsz a magyar adórendszer minden featurejére és bugjára is. illetve gondolom ebben az esetben magyar lesz a tb-d is, meg a nyugdíjad is, és nem osztrák. vannak egyébként ilyesmivel foglakozó tanácsadó cégek, ők kifejezetten az ingázókra specializálódtak. őket érdemes lehet felkeresni, nekem az osztrák ügyek irodával jó tapasztalatom van.
-
FrozeN`
tag
Picit off, de remélem a TBSZ miatt belefér: határmenti ingázás és TBSZ tartás témában van itt bárkinek első kézből infója? Picit konkrétabban, lehet-e élvezni a TBSZ nyújtotta adóelőnyöket a befektetéseknél, amennyiben valakinek kinti (például osztrák) munkahelye van, de a nap végén hazajön és itthon tölti az éjszakát? (tehát magyar lakcím és itt is él életvitelszerűen)
Egyelőre ez mind csak elméleti, de ennek függvényében nyitnék (vagy nem nyitnék) IB TBSZ-t.
Sajnos a neten utánaolvasva eléggé szürke zónának tűnik, nem egyértelmű a helyzet, vagy persze az is lehet, hogy csak nekem nem érthető. Bármilyen használható infót előre is köszönök!
-
Brandynew
őstag
válasz
Gergi #114482 üzenetére
Kalkulátornak elege lehetett a kérdésekből, mert most írt cikket a jelenségről
-
julius666
addikt
Hátha más is elfelejtette:
IB-n be kell(ett volna év elején) állítani, hogy magyar állampolgárként már nem vonatkozik ránk USA adóegyezmény.Settings -> Profile Information -> Neved melletti kis kék i ikonra katt -> felugró modalon ablakon "Combined CRS/IRS Tax Form". Itt azt kéne látnod, a "Do you qualify for the benefits of a US income tax treaty?" mezőnél, hogy "no"-ra van állítva. Ha nincs, updateld, ami végigvisz több lépésen (adataid módosítása), az utolsó lépésnél lehet az adóegyezményt kinyomni.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
kovaax #114461 üzenetére
Ez az értelmezés lenne a legkedvezőbb, mert így akkor akinek van máshonnan elég jövedelme, akor így már csak a 15% SZJA-t kéne befizetni az ajándék részvények után (tehát ezesetben gyakorlatilag ha vesteléskor egyből eladod, akkor úgy kell kiszámolni az adót mintha 0-ért vetted volna és a teljes eladási ár 15%-a lesz az adó.)
De nem tudom hogy ezt miért kötötte össze a NAV-os az osztalékok adózásával, nem tudom ez helyes-e párhuzamot vonni a kettő közt. -
korcsi
veterán
Az normális, hogy 2030/I-ről hétvégén már nem tudtam rendelkezni, mert a 19-e egy nappal van a kamatforduló előtt, mára meg se pénz se kamat?
Gondolom holnap megjelenik a pénznél, de ma annyival kisebb értékű a portfólió.Hogy sikerült ezt ilyen ügyesen leprogramozni?
-
Gondolom ehhez "MBH Bank bevezette az első nemzetközi, MREL-képes kötvényeit a Budapesti Értéktőzsde hitelpapír szekciójába" mi nem férünk hozzá!
-
tomazin
veterán
Ujabban mar nincs ott a jovairas 4orakor?
-
DopeBob
addikt
válasz
Oppenheimer #114462 üzenetére
Asszony a saját megtakarításával nem akar semmi kockázatosabbat, mint az állampapír, FixMÁP és PMAP között gondolkodom, hajlok én is Fix felé.
-
Oppenheimer
nagyúr
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Válaszolt a NAV a Wise euró kamatos és IBKR ajándék részvényes kérdéseimre. Értelmezésem szerint ez a lényeg:
Wise euró kamat: csak 15%-ot kéne adózzak, de ők levonják a 30%-ot, mert "nem tudják", hogy hol adózok (illetőség). Ezt elkerülendő, a NAV-tól kell kérni illetőségigazolást (ingyenes), és akkor csak 15%-ot fognak vonni, és itthon nem kell leadózni, csak bevallani. Ahogy itt már írtátok, a belgáktól tudnám visszakérni az eddig levont többlet adót. És be kell fizessem a 2023. július 1 utáni kamatok után a 13% szochót is.
IBKR ajándék részvény: Vesting date-tel lesz bevételem, ami adó és szochó köteles, pont úgy, mint az osztalék.Jól gondolom?
Itt a teljes válasz:
--------------------------------------------------
Tisztelt Ügyfelünk!
Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbiakban foglalt általános tájékoztatást adjuk.
A Wise egy olyan digitális pénzügyi platform, amelynek segítségével a felhasználók a nemzetközi utalásokon kívül számos részvényhez, alaphoz férhetnek hozzá, valamint még a befektetés előtt pénzt kereshetnek, mert az alkalmazáson tartott be nem fektetett pénzükre kamatot kapnak.
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) értelmében a belföldi illetőségű személy adókötelezettsége összes bevételére kiterjed (teljeskörű, a külföldön keletkezett jövedelmeket is magában foglaló adókötelezettség). A nemzetközi szerződés előírását kell alkalmazni, amennyiben törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés e törvénytől eltérő előírást tartalmaz [Szja tv. 2. § (4)-(5) bekezdés].
Ha a belföldi magánszemély egy külföldön - Belgiumban és Írországban - székhellyel rendelkező cégtől/brókercégtől, digitális pénzügyi platformon tartott befektetéseiből különböző nyereségeket realizál (kamatjövedelem, értékpapír, osztalék) a bevételek adóztatási helyének meghatározására a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló nemzetközi egyezményekben foglaltakat kell alapul venni: Belgium esetében a 20/1984. (IV. 18.) MT rendelettel, Írország esetében pedig a 1999. évi XI. törvénnyel kihirdetett Egyezmény (a továbbiakban: Egyezmények).
Tekintettel arra, hogy a nemzetközi egyezmények alapját az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) Modellegyezmény és Kommentárja képezi, ezért a szabályozás az egyezményekben általában hasonló. Ha egy fogalomra az Egyezmények nem tartalmaznak definíciót, a Modellegyezmény Kommentárjában foglaltakat kell alapul venni.
Nemzetközi ügyletek esetében az adóügyi Illetőség meghatározása alapvető jelentőségű az adóztatás helyének meghatározásában. Az illetőség azt fejezi ki, hogy a magánszemély adóztatás szempontjából melyik állammal áll a legközelebbi kapcsolatban.
Ha jövedelmet szerző magánszemély Magyarországon lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, adóztatási szempontból vélelmezhetően belföldi illetőségűnek minősül [Egyezmények 4. cikk].
A belföldi illetőségről szóló igazolást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a magánszemély kérelmére állítja ki magyar, illetve magyar/angol nyelven.
Belgiumból származó kamatjövedelem
Az Egyezmény 11. cikke szerint a kamat főszabály szerint az illetőség államában, vagyis Magyarországon adóztatható. Azonban az ilyen kamat megadóztatható a forrás államában is, amelyben keletkezik, de ha a kamat haszonhúzója a másik Szerződő Államban belföldi illetőségű, az adó mértéke nem haladhatja meg a kamat bruttó összegének 15 százalékát.
Az e cikkben használt „kamat” kifejezés mindenfajta követelésből származó jövedelmet jelent, akár biztosítva van jelzálogjoggal, akár nem, és akár ad jogot az adós nyereségeiben való részesedésre, akár nem, különösen pedig állami kölcsönökből és kölcsönkötvényekből származó jövedelmet jelent, beleértve az azokhoz kapcsolódó prémiumot és jutalmat; a „kamat” kifejezés azonban nem foglalja magába, a jelen cikk értelmében, a 10. cikk (3) bekezdésének második mondata szerint osztalékként kezelt kamatokat.
A tényleges haszonhúzó a gazdasági értelemben vett jogosultat jelenti, vagyis azt a személyt, aki a jövedelemben részesül és ezzel a jövedelemmel rendelkezni jogosult.
Annak érdekében, hogy a belföldi illetőségű magánszemélytől a külföldi hitelintézet által jóváírt kamatból ne vonjanak le az Egyezményben szabályozottaktól magasabb mértékű forrásadót, a magánszemély a külföldi banknak illetőségigazolást nyújthat be.
A külföldön megfizetett adó beszámításának általános szabálya szerint a belföldi illetőségű magánszemély által megszerzett külön adózó jövedelem esetében az adót csökkenti a jövedelem után a jövedelemszerzés helye szerint külföldön megfizetett adó. Nem vehető figyelembe külföldön megfizetett adóként az az összeg, amely törvény, nemzetközi szerződés rendelkezése vagy külföldi jog alapján a jövedelem után fizetett adó összegéből a magánszemély részére visszajár. [Szja tv. 8. § (2) bekezdés]. A forrásállamban „túlvont” (15 százalékos adó) a Belgiumban hatályos szabályok szerint, és a nemzetközi egyezmény alapján kérelmezhető vissza a belga adóhatóságtól.
Ha a kamatjövedelem nem kifizetőtől származik (ebbe a körbe tartozik a külföldről származó kamatjövedelem), a kamatjövedelem utáni adó megállapítására és megfizetésére a kamatjövedelmet szerző magánszemély kötelezett. A magánszemélynek az adót az adóhatósági közreműködés nélkül elkészített tárgyévről szóló jövedelemadó bevallásában, vagy a bevallási tervezet adatainak kiegészítésével kell megállapítania és a megállapított adót a bevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetnie [Szja tv. 65. § (2) bekezdés b) pont].
Külföldi pénznemben megszerzett kamatjövedelemből az adót ugyanazon külföldi pénznemben kell megállapítani, levonni és a jövedelem megszerzésének időpontjában érvényes árfolyamon átszámítva, forintban kell megfizetni [Szja tv. 6. § (2) bekezdés].
A kamatból származó külföldön (is) adóköteles jövedelmet és adóját a 23SZJA bevallás 05-ös lapjának 183. és 191. sorában kell feltüntetni a bevalláshoz fűzött kitöltési útmutató alapján. Az adó beszámítás szabálya értelmében belföldön adókötelezettség nem keletkezik, ezért a 183. sor c) oszlopában nulla szerepel.
2023. július 1-jétől a veszélyhelyzet ideje alatt - a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (a továbbiakban: Szocho tv.) rendelkezéseitől eltérően - a természetes személyt szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli az Szja tv szerinti kamatjövedelmének - az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével - a kamatjövedelmet terhelő személyi jövedelemadó alapjaként figyelembe vett összege után [a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 205/2023. (V. 31.) Korm. rendelet].
A szociális hozzájárulási adó alapja megegyezik a kamatjövedelmet terhelő jövedelemadó alapjával, tehát annak teljes összege után meg kell fizetni a szociális hozzájárulási adót, mert az adófizetési felső határ nem vonatkozik a kamatjövedelmekre. A szocho mértéke 13 százalék.
Az adófizetési kötelezettség kezdete a kamatjövedelem típusától függ, ezért az adó először egyebek mellett, az alábbi kifizetéseket terheli:
- a hitelintézeti betéteknél, takarékbetéteknél, fizetési számláknál a 2023. július 1-jét követő időszakra járó kamatot.
Az ezt megelőző időszakban keletkezett kamatjövedelemre csak a 15 százalékos mértékű jövedelemadót kell megfizetni.
Ha a kamatjövedelem nem kifizetőtől - például külföldről - származik, vagy azt a kifizető nem tudja levonni, a szociális hozzájárulási adót a kamatjövedelmet szerző természetes személynek a jövedelemadó bevallásban, vagy az adóhatóság által összeállított bevallási tervezet felhasználásával elkészített bevallásban kell megállapítania és megfizetnie, valamint erről az éves bevallást benyújtani, a jövedelem szerzését követő év május 20-ai végső esedékességgel [Szocho tv. 18. § (3) bekezdés, 27. §].
Ez esetben a magánszemély 2023. évi szociális hozzájárulási adójának elszámolására a 23SZJA-09-es lapja szolgál, ahol az adókötelezettséget a 293. sorban kell feltüntetni.
Írországból származó részvény opció, osztalék juttatása
Egy vállalat részvényeinek megvásárlására a befektetők javadalmazási, ösztönzési célú vételi opciót (vételi jogot) szerezhetnek, amely a részvények kedvezményes/ingyenes megszerzésére jogosítja a magánszemélyeket egy meghatározott időtartam elteltével. Amennyiben a részvény opció jogosultja él a vételi jogával, úgy a jogosult magánszemély értékpapír formájában szerez bevételt. Értékpapír megszerzéséről azon időponttól kezdve beszélhetünk, amikortól a magánszemély megszerezte a részvények feletti rendelkezési jogot.
A kettős adóztatás kizáró Egyezmény értelmében az „osztalék” kifejezés a részvényekből vagy egyéb jogokból - kivéve a követeléseket - származó jövedelmet jelent, továbbá magában foglal minden részvényből származó jövedelemmel hasonlatos bevételt vagy felosztást annak a Szerződő Államnak az adójoga szerint, amelyben az osztalékot vagy jövedelmet fizető vagy felosztást végző társaság belföldi illetőségű [Egyezmény 10. cikk 3. pont]. A Modellegyezmény Kommentárja szerint osztaléknak kell tekinteni továbbá a nyereségrészesedést lehetővé tevő egyéb jogokból származó jövedelmet.
Az osztaléknak minősülő jövedelem esetében az egyezmény az illetőség államának adóztatási jogát teszi lehetővé, azonban a jövedelmet a forrásállam is adóztathatja korlátozott, 15 százalékos mértékben [Egyezmény 10. cikk 1. pont].
Ha a jövedelemszerzés helye szerinti államban, vagyis az Írországban bejegyezett brókercég levonja az Egyezmény szerinti 15 százalékos mértékű adót, az Szja tv. beszámítási szabálya alapján belföldön adókötelezettség már nem keletkezik.
A jövedelmet és az adót a jövedelmet szerző magánszemély a kifizető által kiállított bizonylatok, igazolások, illetőleg az általa vezetett nyilvántartás alapján az adóévről benyújtandó bevallásában bevallja, valamint a kifizető által levont adó (adóelőleg) figyelembevételével az adót a bevallás benyújtására előírt határidőig megfizeti.
E jogcímen megszerzett jövedelem összegét 13 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adó terheli, az adófizetési felső határig (tárgyévi szocho tv. szerinti jövedelem eléri a minimálbér összegének huszonnégyszeresét) [Szocho tv.) 1. § (5) bekezdés c) pont, 2. § (1)-(2) bekezdés].
A 2024. adóévben megszerzett és külföldről származó osztalékjövedelmet a 2025. év elején publikált 24SZJA-05-ös lapján a 182. és 189. sorban kell feltüntetni, a kitöltési útmutató szerint. A fizetendő szociális hozzájárulási adóról a bevallás 09-es lapján kell elszámolni a magánszemélynek.
Az Szja tv. alapján a külföldi pénznemben keletkezett bevételt, felmerült kiadást, valamint bármely bizonylaton külföldi pénznemben megadott, az adó mértékének meghatározásához felhasznált adatot a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) hivatalos devizaárfolyamának alapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyam alapulvételével kell forintra átszámítani.
Külföldi pénznemben megszerzett bevétel forintra történő átszámításához az (MNB) által, a jövedelem szerzésének napján közzétett hivatalos devizaárfolyamot kell alkalmazni. A magánszemély választhatja, hogy az MNB által a jövedelem szerzésének hónapját megelőző hónap 15. napján közzétett hivatalos devizaárfolyamot alkalmazza [Szja tv. 6. § (1) bekezdés a) pont, (4) bekezdés b) pont].
Az adókötelezettség teljesítéséhez segítségül szolgál, ezért szíves figyelmébe ajánljuk, hivatalos internetes portálunkon elektronikus formában elérhető „Magánszemélyek külföldről származó jövedelme” című, 4. számú információs füzetünket, valamint a tárgyévről szóló személyi jövedelemadó bevallás kitöltési útmutatóját:
Információs füzetek - 2024 - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)
Nyomtatványkereső - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)
A válaszlevélben foglaltak szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem bírnak.
Tisztelettel:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Irányítás
Adójogi és Tájékoztatási Főosztály -
Tottu
senior tag
A fórumban még nem olvastam ilyen jellegű NAV (Csongrád-Csanád Vármegye) válaszról a TBSZ nyitáshoz kapcsolódóan, de ezek szerint ilyen is lehet:
Január 21.-én jelentettem a TBSZ nyitásom ePapíron keresztül és csak az automatikus visszaigazolást kaptam meg eddig. Ma írtam a NAV-nak egy e-mailt, hogy esetleg van-e még bármi teendőm ezzel kapcsolatban, mert eddig nem kaptam a feldolgozásról választ.Az e-mailemre ez a válasz jött:
"Az adatszolgáltatását e-Papíron részünkre megküldte, ahogy a bevallásokra, így az adatszolgáltatásra is csak automata visszaigazolása lesz NAV iktatószámmal. Más jelzést, választ nem küldünk." -
peetie1
aktív tag
válasz
Freeman11 #114449 üzenetére
Fehér holló vagy, de az outside rth kapcsolót néz meg mikor adod a megbízást. Ha az nincs engedélyezve akkor normál időben fogja megvenni.
-
Joe123
senior tag
válasz
student #114457 üzenetére
Ha lehet is, ingyenes biztos nem lesz, mert nem magánszámlára megy. LY-t nem tudom, de IB-nél lehet gond abból, hogy be tudják-e azonosítani a befizetést, mivel egy központi MÁK számláról megy.
Revon és Wise-on keresztül ingyen át lehet folyatni az IB-hez. Én épp tegnap kezdtem el kisebb tételekben átjátszani Revon keresztül. (Egyszerre nem sokkal, hogy ha netán valamiért blokkolhatnékjuk lesz, akkor ne sok ragadjon be.)
-
student
őstag
MÁK-ról lehet direktbe utalni saját IB és LY számlára?
-
akela91
addikt
Szia.
Ezt a második levélben nem csatoltam valóban, csak az elsőben, ahol elismerték a TBSZ-t, de a beutalás még nem.
Szerintem a két ügyintéző nem kötötte össze, hogy volt előzménybe már ez a csatolmány (behivatkoztam pedig az előző iratszámot).
Beküldöm újra mindegyiket egyben, már csak azon izgulhatok, hogy a 30 nap letelte miatt visszadobják-e, de én bejelentettem már régen ugye, csak nem fogadták el...Köszi mindnekinek.
-
IG55
senior tag
-
akela91
addikt
válasz
stingy2 #114452 üzenetére
Agyrém, tényleg próbáltam tök értelmesen, becsatovla -elnevezve mindent érthetően leírni nekik jogkövető állampolgáként, erre 2. alkalommal dobták vissza a bejelentésem.
Legalább írják le, hogy melyik csatolmányommal van a konkrét problémájuk, vagy miből kéne szereznem konkrétan más igazolást mint amit az IBKR reporting tud adni. -
stingy2
senior tag
válasz
akela91 #114451 üzenetére
"befektetési szolgáltató illetőleg a
hitelintézet által kiállított igazolással kell a szerződéskötés tényét"- ez baromság. Sajtpapíron is lejelentheted a tényt, hogy TBSZ-t kötöttél + kell a befizetésről a hitelt érdemlő igazolás. Azt, hogy a TBSZ tényleg megfelel-e a jogszabályoknak, csak egy esetleges ellenőrzéskor vizsgálják. Még szerencse, hogy a rájuk vonatkozó jogszabályokat is lusták elolvasni... -
akela91
addikt
Sziasztok!
NAV-nak szerettem volna bejelenti a TBSZ-em amit IBKR-en nyitottam, plusz az első beutalási bizonylatot (25k huf), de szívóznak.
A TBSZ szerződést becsatoltam nekik (igazolás erről IBKR portalról letöltve)
Az első beutalásom a főszámlámra (igazolás erről IBKR portalról letöltve)
Az első TBSZ-re történő transferem a főszámlámról (igazolás erről IBKR portalról letöltve)Ez mellet a levél szövegében megadtam nekik minden egyéb adatot, amit a jogszabály elvár és esetleg a fenti doksikba nem fellelhető.
Erre ezt a választ kapom 10 napra a beküldés után:
"A tartós befektetési szerződés megkötése esetén a befektetési szolgáltató illetőleg a
hitelintézet által kiállított igazolással kell a szerződéskötés tényét és a befizetett
pénzösszeget közölni a NAV-val az első befizetést követő 30 napon belül az alábbiak szerint.
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja tv.) 67/B. §
(8) bekezdése alapján:
„Ha a befektetési szolgáltató, illetőleg a hitelintézet adatszolgáltatásra nem kötelezett, e §
rendelkezései akkor alkalmazhatóak, ha a magánszemély a befektetési szolgáltatóval,
illetőleg a hitelintézettel megkötött tartós befektetési szerződéssel igazolhatóan a
szerződéskötést, lekötési átutalás esetén e tényt - neve, adóazonosító jele, a befizetett
pénzösszeg, az átutalt pénzügyi eszközök, pénzösszeg értékének feltüntetésével - az első
befizetést, lekötési átutalás esetén a lekötési átutalást követő 30 napon belül bejelenti az
állami adó - és vámhatóságnak, és rendelkezik a befektetési szolgáltató, illetőleg a
hitelintézet által a (6) bekezdés szerinti tartalommal kiállított olyan igazolással, amelyből
a tartós befektetésből származó jövedelem megállapítható.”Mit csináltam rosszul? Ráadásul így már kifutottam a 30 napból is, mert rohadt lassan válaszolnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Politika
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Sorozatok
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- iKing.Hu - Apple iPhone 12 Pro Max - Silver - Használt, megkímélt
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 Gen3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 14" WUXGA I MAGYAR I W11 I NBD Gar!
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- Nincs még weboldala, vagy szeretne újabbat? 50.000-ért teljes oldalt kap
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest