Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shade45
senior tag
válasz akela91 #37665 üzenetére
Az "instant" túlzás, eladás/feltörés és utalás jóváírás kb. 4-5 munkanap, ha készpénzben van szükséged az összegre, akkor csak a kijelölt pénztáraknál (asszem 1 milliót meghaladó) és napokkal előtte bejelentve veheted fel!
Ha kp-ban van szükséged majd a pénzre, akkor érdemesebb a MÁK-ot választani, kevesebbet vonnak le, mint egy banknál!
-
vnorbi
aktív tag
válasz akela91 #37671 üzenetére
A MÁP+ esetén egy hetes jegyzési időszak van sorozatonként, és azzal nem ér hátrány, ha az egy hét alatt több napon keresztül jegyzel a kártya limitjének erejéig. Ha holnap nyitod a számlát, akkor most a munkaszombat miatt két napod lenne a jegyzésre, de ha így sem férsz be a limitbe, akkor igen, meg kell emelni a kártya virtuális vásárlási limitjét (és esetleg még a "rendes" vásárlási limitjét is).
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz akela91 #38856 üzenetére
az elejen "megijedtem" h ebbol tuti valami daytrade okoskodas lesz..
de ha eleve hosszu tavon index koveto etf, Reit ill a felsoroltak erdekelnek akkor nem biztos h tuls sok ertelme van a probaszamlanak. max olyan szinten h rajossz melyik gombokra kell nyomni vasarlaskor. mivel hosszu tavban gondolkodsz az eredmenyeket is hosszu tavon kell varnod, igy eleve nem is biztos h pont felfele indul meg es egy esetleges vallalhato portfoliobol is kiszallsz mondjuk egy ev mulva h nem jott be mondjuk, ami hiba lenne.
szerintem inkabb olvasgass aztan szepen kezdd el epiteni lepcsozetesen.youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
mgoogyi
Topikgazda
Olvasgass a portfólióépítésről kicsit, az összefoglaló végén is van pár link.
Azt kell jól eltalálnod előre, hogy mekkora átmeneti veszteséget vagy hajlandó eltűrni, mert ettől fog függni, hogy hány %-a lehet részvény etf-ben a portfóliódnak.
Ha ezt rosszul találod el és kiszállsz, miután -30%-ban vagy, akkor kár volt elkezdeni.
Hogy melyik konkrét részvény etf-et használod, az rajtad múlik. Kiindulási alapnak a globálisok ajánlhatóak. Ha ennél többre vágysz, akkor emellé lehet rakni majd mást kisebb arányban.
Kezdésnek MÁP+ és MSCI World kombó is működhet. -
TCSZ
senior tag
Szia! Ha még nem olvastad az intelligens befektetőt, akkor olvasd el. Jó támpontokat nyújt. + Kérdések magadnak: Van e legalább fél évi likvid tartalékod? Meg vannak e határozva a rövid, közepes és hosszú távú céljaid? És mennyire vagy kockázat tűrő?
Tóth Csaba Amit most csinálsz az közelebb, vagy messzebb visz a céljaidtól? Mert ami nem visz közelebb, az messzebb visz.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz akela91 #38865 üzenetére
"A kockázattűrésem közepes szintet képvisel, ami számomra annyit jelent, hogy a fent említett MÁP+ a portfólióm alapja(jelenleg ez a teljes portfólióm , nyilván ezt csökkeni fog arányában, de ilyen 20%-ot tervezek ebben hagyni minimum)"
Úgy értem a kockázattűrést, hogy a teljes félretett pénzed hány százalékának elvesztését viseled el. Számolhatsz azzal, hogy a teljes részvényoldalad 50-60%-a eltűnhet átmenetileg egy válságban. Ha csak 20%-ot hagysz MÁP+-ban vagy úgy általában kötvényben és 80%-ban leszel részvény etf-ben, ahhoz elég magas kockázattűrésednek kell lennie.
Képzeld el, hogy már összegyűjtöttél 30 misit és fél év alatt az egész egyenleged leesik 15 misire, miközben mindenki pánikol, az ismerőseid sorra vesztik el a munkahelyüket, a hírekben csupa negatív dolgot hallassz. Ha ezt el tudod viselni és ilyenkor részvény etf-et vásárolsz, mert olcsó, akkor gondolkozhatsz ekkora részvénytúlsúlyban.
15-20 év alatt 100M-t összehozni évi 2M félretételével nehéz ügy érzésre, csináltál már kalkulációt, hogy mekkora hozamra van szükséged hozzá?[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz akela91 #38870 üzenetére
Akiket felsoroltál, azokról nekem is nagyjából az a véleményem, mint neked.
Mészáros Péternek (Pénzügyi fitnesz) vannak még hasznos videói, de nála én szelektálok, nem minden témában értek vele egyet.
Külföldiek közül Ben Felix videóit általában megnézem. Ő egy kanadai fazon, és néha bele is megy a helyi sajátosságokba, amik minket nem érintenek, de amúgy hasznos dolgokról beszél, és ritkán lehet belekötni az érvelésébe (van egy podcastja is Rational reminder néven, de ebbe csak ritkán hallgatok bele).
Meg ott van még a Dave Ramsey. Az ő videói inkább populisták, bármilyen pénzügyi témában előfordul videója, és általában elég sarkos véleménye van. Vele sem értek gyakran egyet (ő például azt promózza, hogy az ETF-ek szarok, az aktívan kezelt befektetési alapjaival ő tönkreveri őket, de nem árulja el, hogy melyikekkel ). Szóval vannak érdekes videói, de én őt inkább pénzügyi bulvárként nézem.
[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz akela91 #38870 üzenetére
Ben Felix - youtube / cikkek
whitecoatinvestor
bogleheads.org
András György - Lustaport blog és a könyvei
Kiszamolo szerintem is csak az elején hasznos, portfóliótervezésről/rebalanceról és hasonlókról nem nagyon hallottam tőle.
Bence Balázst is követem, de csak érdekességképp.
Illetve Mészáros Pétert is követtem egy ideig, amíg nem kezdett - szerintem - túlzásokba esni a fiat pénzzel kapcsolatban.
A topik összefoglaló végefelé találsz egy-két linket. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz akela91 #38876 üzenetére
Mindkettő bróker megfelel a célnak.
Az RC olcsó és egyébként jó nevű emberek alapították/irányítják, de nincs mögötte banki háttér. Fapados, kevés tőzsde, de a lényeg megvan.
KBC-nél a banki háttér megvan, jól kezelhető a felületük és sok tőzsdét elérsz. Viszont egyre drágábbak és elég patkányul készítenek elő / kommunikálnak le díjemeléseket.
Én idén fogok nyitni az RC-nél számlát. Eddig KBC-s voltam, több TBSZ-t nem nyitok náluk. A meglévőek meg majd kifutnak. -
vnorbi
aktív tag
válasz akela91 #38876 üzenetére
Én RC számlát tavaly nyitottam költségcsökkentés céllal. Hasonló megtakarításom az OTP-nél van, és még nem tudom, hogyan fogom menedzselni őket hosszabb távon. RC-nél nem szeretnék 100 ezer eurónál többet tartani, ami ugyan még messze van (és lehet, hogy el sem jön), de nem tudom, hogy az a jobb, ha olyan 50 ezret összegyűjtök náluk amilyen gyorsan csak tudok, és onnan majd nagy reményekkel csak várom, hogy megduplázza magát, amikor elkezdhetem átcsatornázni máshová, vagy inkább eleve több helyen gyűjtsem, ami plusz költséget jelentene folyamatosan, de később "telne be" az RC-s számla, így később kellen költeni az átcsatornázásra. Költségek szempontjából valószínűleg az első lenne a jó, de ezt azért még átgondolom. Lesz rá idő
-
kovisoft
őstag
válasz akela91 #38900 üzenetére
Neked kell gondoskodnod róla, hogy USD legyen az értékpapírszámládon, ha USD alapú értékpapírt akarsz venni. Vagy úgy, hogy beutalsz forintot és az RC-vel átváltatod USD-re, vagy úgy, hogy eleve USD-t utalsz be (de készülj fel rá, hogy ennek plusz költségei lehetnek a közbeékelődő levelező bankok miatt).
-
vnorbi
aktív tag
válasz akela91 #38902 üzenetére
Az USD alapú ETF-ednek is európai kibocsátásúnak kell lenni az EU-s befektetővédelmi szabályozás miatt. Európai tőzsdén veszed meg euróért, de a befektetés végig USD kitettséget jelent, ami azt jelenti, hogy az árfolyam minden pillanatban tartalmazza a mögöttes index változását és az EUR-USD árfolyamváltozást is (azaz az eurós árfolyam mindig korrigálva van a dollár hozzá képest mért elmozdulásával). Ha ez nem szimpatikus, akkor nézz utána a currency hedged ETF-eknek, de jelenleg olyat nem nagyon fogsz találni (Randomnál biztos nem), amit közvetlenül dollárért megvehetsz.
[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz akela91 #38900 üzenetére
Igen, ETF csak EUR-ban van ott.
Ugyanazon ETF-et vehetsz különböző pénznemben egy adott tőzsdén. Ezekből csak az EUR-ban nyilvántartottat tudod venni az RC-nél.
Pl nézd meg ezt:
https://www.justetf.com/uk/etf-profile.html?query=IE00B5BMR087&groupField=index&from=search&isin=IE00B5BMR087&tab=listing
Ez mind ugyanaz az ETF különböző tőzsdéken különböző pénznemben.
Ha EUR-ban vagy ha USD-ban veszed ugyanúgy az az ~500 amcsi részvény lesz a birtokodban. Tökmind1, hogy az EUR hogy mozog közben. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz akela91 #38906 üzenetére
Hosszú távon az a mondás, hogy a vezető devizák között nincs nagy jelentősége a currency hedgingnek hozam szempontjából, emiatt részvény etf-eknél általában feleslegesnek tartják.
Kötvény oldalon viszont szeretik elkerülni az ebből adódó volatilitást, ezért ott célszerű a saját pénznemedre vagy a hozzá eső legközelebbi erős devizára hedgelni, pl. esetünkben az euróra. Ha megnézed a global aggregate bond etf-eket a justetf.com-on, a többségük hedgelt.
Ez a global aggregate cucc kb a globális részvény etf-ek kötvény párja.[ Szerkesztve ]
-
zichie
senior tag
válasz akela91 #38999 üzenetére
Kérdés, hogy 20 év múlva az a 100M mennyit fog érni?
Én több, mint 20 éve csinálom, bár eleinte csak keveset tudtam félre tenni, mert akkor még az egészségügyben dolgoztam. 20 éve nem 100M volt a cél, hanem egy jóval kisebb összeg, ami akkor még nagynak számított, de most már nem. A 20 éve kitűzött összeget el is értem, sőt valamennyivel túl is léptem, de ez az összeg ma már egy jobb lakásra sem elég, pedig 20 éve nagynak tűnt és egy elérhetetlen álomnak. A cél az volt, hogy úgy 40-45 éves korom körül abbahagyjam a munkám és a megtakarításaimból éljek. Nem jött össze és valószínűleg nem is fog. A 20 éves terv miatt gyakorlatilag teljesen minimalista életet élek, élem, pl. nincs kocsim, soha nem is volt. Csomó mindent megvontam magamtól, amit így utólag meg is bántam.
Ha valaki most kezdi és kitűzi a 100M összeget 20 évre, akkor tíz év után arra jut, hogy fel kell emelni a lécet 150M-re, 20 év múlva meg pl. 200M-re, végül soha nem éri el az összeget, ami ahhoz kéne, hogy a megtakarításaiból éljen. -
Lex Icon
senior tag
válasz akela91 #39011 üzenetére
Sokan azt is kihagyják a számításból, hogy ha eljött a korai nyugdíj nagy pillanata, akkor többféle módon lehet kezelni az összejött vagyont. Lehet úgy, hogy az infla. fölötti hozamot éli fel és a pénz megtartja értékét, lehet továbbadni az örökösöknek. Lehet felélni a teljes hozamot, ekkor elinflálódik a pénz, de nominális értéke megmarad. És lehet járadékszerűen egy kitűzött korig (pl. 90 -100 év) felélni a teljes vagyont.
Az utóbbi módszernél kevesebb pénz is elég a jobb megélhetéshez mint az előtte lévőkhöz. -
Ijk
nagyúr
válasz akela91 #39011 üzenetére
Most komolyan te elhiszed ha te mai értéken havi 200k-t félreteszel és befektetsz majd abból 20 év múlva elmész nyugdíjba akkor kijössz belőle 40-50 éven keresztül, magyarul befektetésekkel megháromszorozod a vagyonod?
10 évig sem fog kitartani.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Dare2Live
félisten
válasz akela91 #39902 üzenetére
Nem rád gondoltam hanem akiknek a startégia a BUY&HOLD akármi van, mert hosszú távon az éri meg.
szerk: Amúgy sztem nagyon dőre dolog hulló kés után kapni... A BUY&HOLDot még megértem, de azt megtippelni, hogy "tegnap, ma, holnap" fordul sztem lotto...
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Ixion77
addikt
válasz akela91 #39907 üzenetére
Kizárólag lejtmenetben tolok be pénzt. Azután pedig buy & hold amíg szükség nem lesz egyszer rá.
(#39901) Dare2Live: Persze. Nem spekulánsok vagyunk, hanem befektetők. Mondjuk amit a Supra most művelt mint abszolút alap, az fáj kissé, de amit a tőzsdék csinálnak az nem. Azok egyelőre csak a korábban felgyűlt nyereséget csökkentik...
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz akela91 #39907 üzenetére
Igen. Minden befektetendő összeg legalább 500k lesz.
Illetve figyelek arra, hogy a rebalancenak megfelelő irányba haladjanak az arányok.
Ha nem tudnám most így relatíve költséghatékonyan darabolni az idei összeget, akkor csak egy egyszeri rebalancet tolnák és idénre le lenne tudva a dolog.
Most annyiból "szerencsés" a helyzet, hogy a részvényoldalam beszakadt, így tudok úgy rebalancolni, hogy csak abba tolok pénzt. -
veterán
válasz akela91 #41754 üzenetére
Én azt várom, amikor az első hivatalos adatok megjelennek a visszaesésről. Ugye eddig mindenki csak találgatott, és szélbe kiáltott szavak vannak. De nemsokára jön a statisztikai hivatalok által publikált dzsihád, illetve a céges gyorsjelentések. Na, akkor lesz jó beszállni!
A cég, ahol dolgozom még sohasem zárt ilyen jó negyedévet, mint a mostani. Q2-re kíváncsi leszek.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz akela91 #41754 üzenetére
Bizom benne, hogy az.
Mostanaban tudok megint beszallni, de elszalltak az arak megint.
Max egy hetet varok, ugyse tudok idoziteni normalisan.
825 euros csomagokban fogok fixen kethetente beugrani aztan kesz, igy legalabb marad egy kis penzem ha gyorsan kell lepni.
(RC-nal vagyok, 6.5EUR a minimum dij, emiatt a 650-es csomag 1%-os felara meguti az ingerkuszobom, de ha 1000-rel szallok be akkor meg nem marad penzem hovegere, igy lett 825 ) -
Ixion77
addikt
válasz akela91 #42362 üzenetére
Ha esemény van, az Erste árjegyzés meg szokás szerint nem működik:
Szánalmas ez a magyar futures piac.A DAX száguld már vagy három hete, de hogy mire fel azt én se mértem.
Mondjuk ez a divergencia sem egészséges:
S&P500 FUTURE +2.94%
RUSSELL2000 FUTURE -0.28%"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
-
vnorbi
aktív tag
válasz akela91 #44549 üzenetére
"Követem a vásárlás napján lévő MNB-s forint/deviza árfolyammal is a nyereséget/veszteséget, az adózás miatt jövőre hasznos lesz tudtommal."
Az adózás az eladás utáni évben lesz érdekes, de amúgy igen, ezek az árfolyamok hasznosak lesznek, csak nem a vásárlás és eladás napján érvényes árfolyammal kell majd számolni, hanem az elszámolás napján érvényessel. Ez általában a tranzakciót követő második munkanapot jelenti (tőzsdétől függ az elszámolás napja).
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz akela91 #48677 üzenetére
Revoluttol ne parazz ennyire. Ami neked sok pénz, az valójában lószar, már elnézést, egy ilyen jellegű cégnek. 50 milliót felett meggondolnám, hogy egy számlán tartsam a pénzt, de pár ezer euró az egy-két havi fizetés. Szerinted a Business accountokon nincs akár millió eurós összeg néhány helyen?
while (!sleep) sheep++;
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Dacia topic
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Autós topik
- Politika
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Még javulhat az Arrow Lake-S platforn teljesítménye
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- Apple Watch Series 5 44 mm GPS+Cell
- PANASONIC TOUGHBOOK CF-54 7. gen. I5 katonai laptop (4X2710 Mhz, 8 GB DDR4, 256 GB SSD, WIN10)
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer PC! I7 10700F / ROG RTX 2070 Super / 128GB + 1TB SSD!
- ÚJ / MINI PC / HP EliteDesk 800 G6 - I5-10500T, 16 DDR4 / 256 NVMe SSD / INTELUHD +SZLA! +GAR!
- Victus 16-e0900ng 16" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3050 16GB 512GB magyarított vbill gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest