Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chal
addikt
Sziasztok!
iMac-ről váltanék PC-re sok év után, de az alaplapok kapcsán kicsit elvesztem az információrengetgben Alapvetően valamilyen h97/z97 chipsetes lap lenne a cél, mi most ezekből a legfájdalommentesebb? Azt látom, hogy manapság már elég bő a választék "DSDT patch free" téren (Tonymacx86 buyer's guide alapján), de én ennél picivel többet szeretnék azért
Létezik egyáltalán olyan, aminél a LAN és az audio nem igényel külső kextet? Tulképpen két utat látok: az egyik, hogy veszek egy jobb alaplapot (a gépen Windows is futna natívan, gaming céllal, szóval nem lenne rossz), de az is egy opció lenne, hogy egyszerűbb alaplap + pci-e NIC + USB audio, és akkor meg lehetne talán úgy csinálni hogy csak a fakeSMC és a GPU (GTX 970 a cél) igényelne mókolást.
Ki mit ajánl a két esetre? Az előbbi (integrált LAN és audio, kext nélkül) egyáltalán megoldható bármilyen mai alaplappal?
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz cildren #25915 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek, akkor van remény
@Syd2012:
Ezek szerint akkor a Realtek ALC898 audio a kiindulási pont, a tiéden ilyen van, gondolom ha találok z97 vagy h97-es lapot ugyanezzel a hangchipel, akkor szintén nem fog hozzá kelleni kext.
A gigabyte.com viszont eléggé szűkszavú a NIC-el kapcsolatban, csak annyit ír hogy Intel. Esetleg meg tudnád nekem nézni hogy pontosan milyen van rajta?
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Tud valaki itthon is beszerezhető működő usb Bluetooth donglet ajánlani? Illetve jöhet ajánlás PCI-E vagy USB 5Ghz wifi adapterre is.
Könnyen lehet jó ajánlásokat találni ezek kapcsán pl Tonyéknál is, de nekem itthon beszerezhető kéne, ekkora összegeknél felesleges külföldről rendelgetni szerintem, meg 1 hónapot várni rá.
Előre is köszi!
-
Chal
addikt
Success story:
- Asus z97-AR
- i5 4690
- 32GB ram
- Fractal Design Define R5
- Samsung 850 EVO 250GB
- Seagate 2TB SSHDMegy minden Nagy truvájság volt a dologban, hogy ez nem egy új telepítés, hanem a meglevő iMacemről (27") költöztettem át a rendszert. További érdekesség, hogy ezt az OSX-et a gép vásárlásakor kaptam előtelepítve (ha jól rémlik akkor Snow Leopard volt talán), azóta csak upgradeket kapott, természetesen perpill up2date Yosemite. A clean install intézményében nem hiszek, ez gondolom látható
A rendszer átklónozását Carbon Copy Clonerrel csináltam (USB2-es mobilrackkel az imacen ez mintegy 12 óra volt ), bootloadernek Clovert használtam. Semmilyen DST, vagy egyéb hack nem kellett, inkább azzal ment el sok időm, hogy a default config.plist-ben levőket kikapcsoljam/kitöröljem, mert semmi szükség rájuk. 2db kextet használok összesen, egyet az integralt Intel NIC-hez, egyet pedig az audiohoz.
Egyetlen bánatom, hogy monitort még nem vettem, jelenleg az iMacem használom target displayként, és így nem tudok rajta fényerőt állítani
További tervek:
- GTX 980 vagy 970 beszerzése, még nem döntöttem el hogy melyik legyen
- az SSD-ből és az SSHD-ból egy fusion drive készítése[MODERÁLVA]
[ Módosította: #65675776 ]
-
Chal
addikt
válasz Wiz Khalifa #25987 üzenetére
Hálózati vezérlő.
Egyébként honnét vetted hogy nem mennek az Intel IGP-k? Azok is ott vannak szinte minden macben amikben nincs diszkrét gpu. Tökéletesen működnek hackosx esetén is.
-
Chal
addikt
válasz Wiz Khalifa #25989 üzenetére
Be kell megfelelően állítani a config.plist-ben. Nálam a 4690-ben levő IGP (intel 4600) hasít, ezen játszok amíg nem jön meg a gtx970.
-
Chal
addikt
válasz Wiz Khalifa #25992 üzenetére
Nyilván nem jövök azzal egy OSX-es topicban hogy nekem de jól mennek a játékok intel IGP-vel windows alatt Szóval igen, OSX-en játszok, mivel nincs windowsom már vagy 8 éve.
Azzal tudsz érdemben játszani, ami van OSX-re. Amiket felsoroltál, azok közül egyik sincs. Windows emulátorból pedig felesleges futtatni, rengeteg teljesítményt + DX featureket buksz. Inkább bootolj át ha játszani akarsz.
Hogy mi jött ki OSX-re azt egyszerűen megtalálod a Steamen, van rá külön kategória. Jelenleg főképp az Elite: Dangerousal játszok, illetve Blizzard játékok szoktak még menni ha időm engedi (SC2, Diablo 3).
-
Chal
addikt
válasz Wiz Khalifa #26005 üzenetére
A virtualizáció lényege hogy hw független, tehát igen, teljesen mindegy milyen gép van alatta.
A VT-d CPU feature is csak a hypervisornak (virtualbox, vmware, akármi) kell.
-
Chal
addikt
Továbbra is remekül működik minden, már csak apróságok vannak hátra. Pl. jó lenne egy mikrofon, de olyan ami nem headsetes, tehát mondjuk "asztali". Az iMac beépített mikrofonja remekül tette a dolgát, a hangminőséget mindig dicsérte a hívott fél ha rákérdeztem. Erre kéne valami alternatíva, talán monitorra csiptethető lenne jó. Nem mondom hogy nem számít a pénz, de nem gond ha nem olcsó kacat, ha hasonló minőséget tud produkálni
Tapasztalati úton szerzett ajánlásokat várok elsősorban, előre is köszi!
(Webcamel egybeépített nem jöhet szóba.)
-
Chal
addikt
Na, közben bekerült a szörnybe a gtx 970 is, ez alapján jártam el:
1. Clean install of Yosemite with Clover, without the video card.
2. Add nv_disable=1 in boot args
3. Connect the card
4. Reboot
4. Install the latest NVIDIA Web Drivers
5. Remove nv_disable=1, add nvda_drv=1
6. Reboot, but don't connect your screen to the video card yet.
7. Go into the bios and disable IGFX, select PCIe 1st slot as the first selection. This will enable the bios to be displayed on your main screen connected to the video card. Now you can connect your screen to the video card.
8. Boot into OSX, this will now be even faster than before( Direkt linkek nvidia osx driverekhez:
http://www.macvidcards.com/which-driver-should-i-install-for-my-new-gpu.html )Az 1-es pontot persze kihagytam, de az mindegy is.
Két furcsaság van:
1. Ha injekt nvidia opcióval nyomom a clovert, akkor rommá fagy minden a login képernyőnél, illetve csíkos lesz a kép. Eddig a HD4600 IGP esetén használtam injektet, ott nem volt ilyen. Ha kikapcsolom az injekt opciót, akkor bebootol rendben. Ez így normális, tuti hogy nincs szükség az injektre?
2. Nvidia web driver látja a kártyát jól, de folyton OSX default gfx driver módot ír. Kézzel át tudom kapcsolni Nvidia Web Driverre, de látszólag nem történik semmi. Ha pedig vissza akarnék váltani OSX driverre, akkor rebootot kér. Lehet, hogy eleve az NV driver van betöltve, csak rosszul mutatja?
Persze elkezdhetnék futtatni benchmarkokat meg játékokat, csak nem tudok mihez viszonyítani, szóval gondoltam inkább első körben kérdezek
Ja, system profiler releváns része így néz ki:
https://www.dropbox.com/s/wuy7wjj9g7noq1o/Screenshot%202015-09-10%2023.41.32.png?dl=0
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Majdnem ugyanannyira mint egy nem hackintosh.
Azért csak majdnem, mert itt kerül be néhány kext pluszban, amikben ugye lehet bármi. De egyrészt ezek többnyire opensource dolgok, szóval látszana könnyen ha valamit beletesznek aminek nem lenne ott a helye. Másrészt ez a pár kext apróság ahhoz a veszélyhez képest, amit a tonnaszámra telepített appok hordozhatnak, azokat meg fel lehet telepíteni mac-re is, meg hackintoshra is.
-
Chal
addikt
Na, csak belefutottam egy szopásba így a végleges vassal:
A gtx 970 bepakolása után látszólag minden rendben ment (Smiley: tényleg a webdriverrel megy akkor is amikor OSX default drivert ír, és nagyon frankón hasít játékok meg benchmarkok alatt ). Aztán reggel jött a meglepetés mikor sleepből ébreszteni próbáltam: nincs hang. Próbáltam sok mindent, találtam rengeteg panaszt hasonló problémára, de azoknál roppant macerás a megoldás (Xcode-al kell lefordítani valami kextet, ráadásul DSDT patchelés is szóba kerül), és minden esetben statikusan nem működik a dolog ezen usereknél, már az első sleep/wake alakalom után, diszkrét vga kártya nélkül sem. Nálam viszont teljesen oké volt a dolog, egészen addig, amíg nem tettem be a gtx970-et.
Arra is gondoltam, hogy talán a kártya hdmi audio megoldása kavar be valamit, de ilyen irányba keresgélve meg azt találtam, hogy azt eleve nem kis szívás működésre bírni, szóval szinte biztos, hogy nem tud róla semmit az OSX, csak akkor, ha igen sokat tesz érte az ember.
Amúgy az alaplapon levő hangchip ALC892, és az on-the-fly-os "audio_cloverALC-110_v1.0e.command" scriptes megoldással patchelem hozzá az AppleHDA.kext-et.
Valakinek valami ötlet?
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Akkor javaslom a Clovert, eleve sokkal tisztább és jobb megoldás. Nem mondom hogy én megnéztem a forrását, ennél fontosabb dolgokra sincs időm. De az embernek valahol meg kell húznia a határt, és nekem az még belefér, hogy kint van közszemlén a kód, rengeteg ember nézi, módosítja. Nagy esélyét látom hogy már rég sipákolás lett volna belőle ha valami sárkányság van benne.
Pontosan mivel nem boldogultál?
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Pontosítsunk akkor, hogy ki mire gondol, mert elbeszélünk egymás mellett
Szóval az hogy bugos a kód, és ezáltal támadható, a egy dolog. Ez egy OSX bootloader esetén szerintem érdektelen, hiszen ha már a rendszeren van egy trójai, malware, vírus, akármi, akkor miért akarná csesztetni az EFI partíción a Clovert? Túl bonyolult. Amúgy is azt csinál amit akar, nem fog ezzel szórakozni. Bár biztos remek proof on concept bemútatókat lehetne tartani Clover-el beinjektált kext-ekről, amiket validnak mond az OSX, de közben pl backdoor van bennük
Na szóval, én arra gondoltam hogy a Cloverben (vélhetően!) NINCS gyárilag se backdoor, se trójai. Ami persze nem biztos, de az hogy opensource, meg hogy rengetegen piszkálják és nézik a kódot már nekem belül van azon a határon, hogy használni merjem. Persze ez a határ lehet máshol mindenkinél, én vállalhatónak tartom még bőven a dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Persze, igazad van, csak arra reflektáltam, hogy egyáltalán nem mindegy hogy bugos a kód, vagy hogy "gyárilag" van benne backdoor. Ez utóbbit azért sokkal könnyebben észre szokták venni a contributorok, mert nem egy hiba, hanem egy szándékos "plusz funkció" van benne. A példának felhozott Linuxban sem volt soha ilyen jellegű dolog.
Én egyébként csak opensource kextet használok, van kemény 3db, mindegyiket több ezren használják, githubon 40+ forkjuk van darabonként. Ráadásul ezek nagyon pici kódok, nehéz elképzelni hogy nem tűnik fel valakinek, aki forkolja, átírja, hozzátesz, stb.. (és sok ilyen ember van). Persze ettől még lehet. Erre mondtam hogy ez így nekem még belefér.
[ Szerkesztve ]
-
-
Chal
addikt
Valaki próbált már eredeti Apple wifi/BT mini pci-e modult? Találtam több fórumot amik alapján egész sokan oldják meg így. Ebayen 6-8eFt egy AC képes wifi kártya BT 4.0-al-val egyetemben. Papíron eredeti Apple, Imachez árulják, de tulképpen ez teljesen lényegtelen, ha rajta van az a Broadcom chip amit az Apple is használ, akkor a kutyát nem érdekli hogy eredeti e. Ennyiért AC képes wifi megoldást (pláne BT-vel) nem nagyon lehet kapni amúgy se.
A trükk amúgy abban rejlik hogy egy mini-pcie->pci-e koverterbe teszik a kártyát, valahogy így:
http://x86wifi.blogspot.hu/2010/04/how-to-build-your-own-real-airport-card.html
Persze ez egy régebbi cikk, nem az AC-s modul van a képeken, és átalakítóból is vannak már újabb megoldások, de a lényeg jól látszik.
Szívott valaki már ezzel? Megéri a pöcsölést? Illetve nekem dual bootos rendszerem van, jó lenne ha menne Windows alatt is a kártya, kérdés hogy van e hozzá driver.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Igazából ezeket talán ki lehet ejteni, mert elve Imachez és macbookhoz árulják őket, sokat eladnak, csak pozitív feedback van, illetve nem egy seller árulja hanem sok.
Tulképpen az a dilemmám, hogy elkezdjek e egy ilyennel barkácsolni, vagy vegyek egy TP-LINK WDN4800-at, ami árban ugyanennyi, de nincs benne AC, és bluetooth, ráadásul tonymacx86 fórumokon azért elég sokan panaszkodnak rá, hogy nem megy nekik kext nélkül, vagy pl Mavericks alatt ment, Yosemite alatt már nem. Furcsa a dologban, hogy az userek fele meg nem érti a dolgot, mert nekik meg pöccre működik. Annyi amúgy kiderült, hogy erősen HW revision függő is a dolog, mert a rohadék TP-LINK simán megváltoztatta némelyiknél a vezérlőt (pl broadcomról atherosra), miközben a termék neve maradt ugyanaz. De a jónak mondott broadcomos sem megy mindenkinél.
Na mindegy, majd eldöntöm, aztán írok a tapasztalatokról
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz #92049152 #26068 üzenetére
Köszi, nagyon jókis infó forrás a témában.
Egyébként ez alapján amit a kínaiak árulnak, abban nincs is BT Viszont a chipset alapján tényleg natív Apple Airport eszköz, illetve megy vele az 5Ghz, és az AC is.
Példa (de van egy csomó ezen kívül is, más sellereknél):
Amúgy szerintem bontott cucc, és eredeti, de majd meglátjuk, mindjárt megrendelem, csak előtte próbálok olyat keresni amiben van BT is
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz McSzaby #26095 üzenetére
Az csak egyfajta minőségi ajánlás. Természetesen teljesen mindegy milyen a ram, az ssd és a táp.
Ami fontos az az alaplap és a CPU (CPU esetén is csak annyi hogy ne AMD legyen), és másodsorban a VGA. A többit ne nézd, max az értelem szerű dolgokat (bluetooth dongle, wifi kártya, ilyenek).
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Na, próbálta valaki már ráküldeni a cuccra az El Captain updatet? Főleg Clovert használó userek beszámolója érdekelne
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Na, nekiestem a Kapitány updatenek, szerintem ment volna jól.. (részletek erről lentebb) Clover esetén elég fájdalommentes a dolog elvileg. Clover frissít, kext-ek bemásolnak a 10.11 dirben, SIP kikapcs (az új rootless feature), installer indít, ennyi. Nálam még kellett egy nv_disable=1, mert egyébként crashelt az installer, a telepítés után természetesen erre nem lenne már szükség (viszont új NV webdriver kell hozzá!).
Ahogy elnéztem a külföldi fórumokat, elég smooth a dolog mindenkinél,néhányan már-már egyenesen eredeti Mac update élményt emlegetnek (ami azért túlzás, mert ott nem kell kexteket másolni, se plistet editálni, még ha ez egyszerű is, és 1 perc alatt megvan, akkor se ). Persze sokan beszopnak valamit, de 99%-ban két hibáról olvastam, az egyik figyelmetlenség, a másik megoldása meg adja magát:
- új Clover installnál az új Clover-EFI drivereket is telepíteni kell, mert ezek is frissültek, a régiekkel pedig NEM indul el az installer (a Yosemite viszont indul, szóval látszólag műxik a Clover). A benézés abból adódik hogy a Clover telepítőben default ki van szedve a pipa a driver szekciónál.
- install után nincs hang: itt meg egyszerűen csak újra kell patchelni az applehda-t, annak aki ezzel a módszerrel használta eddigÉn magam ott buktam be, hogy kézzel felácsoltam egy Win10-et a Yosemite mellé még régebben, ami miatt sírt az El Capitan installer hogy ha telepítene, akkor a Windows nem tudna többé elindulni, így aztán nem is engedett rányomni a startra. Gondolom meg lehetne oldani, de nincs erőm átvariálni a partíciókat most, illetve belemélyedni hogy pontosan hogy is szeretné a layoutot a telepítő. Amúgy is kell vennem egy külön SSD-t a Winnek, ha meglesz, akkor megoldom a dolgot, és megírom a végeredményt.
Én főképp ezzel mentem amúgy, egyéb helyeken is sok iromány van, de szinte tök ugyanazzal az eredménnyel amit fent írtam, illetve ami ebben a fórumban is szerepel:
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz Smiley #26106 üzenetére
Nekem egy olyan Yosemitem van hackintoshon, ami Leopard-ként indult 2009-ben egy iMacen. Fakesmc kell csak neki, intel ethernet kext, meg patchelt applehda. Ez lenne elvileg a hatodik major OSX update amit megkap. Ezen nem is szeretnék változtatni, soha semmi baja nem volt, remélem most sem lesz
For the record: erre az OSX installeres Windows partíciós hibára amúgy van egy olyan workaround is hogy:
- USB diskre aktuális OSX klónoz
- El Capitan update rátol az USB diskre
- USB diskről visszaklónoz az eredeti helyére
- örülLehet hogy ez lesz amúgy, majd még meglátom mennyire lesz kedvem SSD-t venni, vagy akár legyalulni az amúgy sem nagyon használt Win10-et
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz Smiley #26108 üzenetére
Szerintem ez az esetek nagy részében csak placebo. Persze szét is lehet gányolni annyira hogy egy clean install problémákat vagy lassulásokat oldjon meg. De ha ezek nincsenek, akkor teljesen felesleges. Mondjuk én mindig is törekedtem rá, hogy a stock appokat használjam ahol csak tudom (mert jók), az egyéb telepített cuccoknál meg igyekszem a minőségi dolgokat használni, warez, apró tweakek meg okosságok, házibarkács körülmények között fejlesztett alkalmazások nincsenek.
-
Chal
addikt
válasz Wiz Khalifa #26110 üzenetére
Windows-al
De viccen kívül: ha össze is tudnád faragni, kizárt hogy bármire is mennél vele, hacsak nem szeretsz 2-5fps-el játszani. Ha izom kártyád meg CPU-d van, akkor a WOT esetleg játszható lesz, de ha nem akarsz szívni, azt se erőltesd osx alatt. Hivatalos WOT fórumon kérdezd meg hogy kell Wine-ból futtatni, ha mégis bele akarnál vágni, van ott ennek külön topic.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Az új rootless feature hivatalos neve:
https://en.wikipedia.org/wiki/System_Integrity_Protection
Install és az applehda patchelése után amúgy vissza lehet kapcsolni. Legközelebb majd frissítésnél kellhet.
"hasonló problémám van nekem is
egy 3TB GPT sémás hdd-re nem akar települni, hiába hagytam neki egy üres partíciót, formázásnál hibát dob rá"Én azóta megoldottam, volt egy ötletem, kipróbáltam, bejött. Így nézett ki a layout nálam előtte:
1: EFI
2: OSX root
3: windows recovery part.
4: windowsVégül azt csináltam, hogy lecsökkentettem az OSX root méretét 10GB-vel, így lett egy lyuk a 2-es és a 3-as part. között. Az volt a tippem ugyanis, hogy fog oda majd csinálni egy OSX recovery partíciót, mert eddig nem volt, és ez így tarthatatlan neki. Hát nem csinált, ott maradt az üres hely Viszont a 2-esen levő Yosemitére gond nélkül felmászott ezután, valamint a Windows is hibátlanul indul.
Minden tök jól működik amúgy, egyedül a Disk Utility idegesít baromira, mert teljesen megújították. Nincs pl már debug mód, nem látom a rejtett partíciókat, nincs benne jobb klikkes context menü (mount, umount, restore, stb..), ezeket mind a fenti menübe tették, totál idegesítő. És ami a legszebb, hogy nem tudtam törölni vele a fent említett 10GB-s semmire se használt partíciót. De majd próbálkozok shellből a diskutil-al, valószínűleg az a jövő ilyen téren, mert a GUI-s használhatatlan
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz Wiz Khalifa #26116 üzenetére
A Windowst kb. a 95 idejében kellett hetente újratelepíteni, win7 után pedig kb soha (esetleg hízni tud benne a winsxs könyvtár, amire a mai napig nincs megoldás, esetleg ha valakit ez zavar, akkor lehet újratelepítgetni), egyszerűen csak vigyázni kell rá, szóval valami nem kerek nálad.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz Wiz Khalifa #26118 üzenetére
Akkor ott valami komoly gond van. Memtestet futass, akár 1 napig is. Utoljára két esetben láttam windowst ilyen szinten megdögleni: az egyik az volt hogy laikus szétgányolta, amivel nem lehet mit kezdeni, ők mindent szétgányolnának, nem kell ahhoz windows. A másik pedig az, amikor memória hiba miatt maga alá piszkított (rendszerfile-okat írt hibásan a ramban levő sérült adatok miatt).
-
Chal
addikt
válasz Wiz Khalifa #26122 üzenetére
De miért nem próbálod ki Cloverrel és szűz/gyári apple telepítővel?
-
Chal
addikt
Én ez alapján csináltam, step 3-at nézd. 0x3 - disable, 0x0 - enable. Miután felment az update, és megpacheltem az applehda-t is én vissza is kapcsoltam (0x0).
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz Wiz Khalifa #26130 üzenetére
Az unibeast-et felejtsd el. Simán csak csinálj egy pendrive-os telepítőt így:
https://support.apple.com/en-us/HT201372
...és használd a Cloverrel.
Előtte persze töltsd le a store-ból az El Capitant, majd amikor elindul a telepítő, ne nyomj neki semmit. Ha install-t nyomsz, akkor kimásolja magát egy image-be amiről updatelné következő boot után a jelenlegi rendszered, majd törli magát. Tehát a fenti linken említett tool addig van csak /Appliactions-ben ameddig nem nyomod meg az "installt"-t. Értelem szerűen futtasd le a createinstallmediat, zárd be a telepítő ablakát, majd törölheted is akár az egész rendszert.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz Wiz Khalifa #26133 üzenetére
A fenti linken 1db parancs van, amit be kell copyzni. Attól hogy nem "OK" meg "next" gombok vannak, hanem szöveg aminek a végén entert kell nyomni, még nem mágia
Egyébként nem bántásból mondom, de ha ennyire nem megy az angol, meg egy terminal copy&paste, akkor kevés örömed lesz a dologban, mert ezeket azért nem árt tudni. Ez egy nem támogatott dolog, rengeteg a hibalehetőség, és kevés info áll rendelkezésre magyarul. Akik itthon használják azok meg egyáltalán nem biztos hogy pont azokba a hibákba futnak bele amikbe esetlegesen te bele fogsz.
Clovert telepítheted bárhova, pendrive is jó, de mehet a hdd/ssd-dre is.
-
Chal
addikt
EFI partíció esetén nem számít, mert az eleve fat32-n van (és amúgy is így érdemes használni, ha nem régi alaplapja van az embernek). ESP esetén a rendszerpartíción vannak a kext-ek (/EFI/CLOVER/...), de itt se világos teljesen hogy miért számítanak a jogok, hiszen még a kernel betöltése előtt olvassa be a kexteket a Clover.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz Wiz Khalifa #26147 üzenetére
Ha az adatlapodon szereplő alaplapról van szó (Gigabyte GA-B85N), akkor az DSDT free, szóval nem kell hozzá DSDT, megy helyből.
Én egyébként is alulról építkeznék inkább, azaz első körben Clover + fakesmc.kext, SEMMI más. Ha ezzel elindul, akkor egyesével megnézném mi nem megy (audio, ethernet), majd keresnék hozzájuk kext-et.
Fakesmc-t egyébként ne ilyen szedett-vedett fórumhozzászólásokból szerezz be, van nekik weblapjuk, ott a legújabb:
http://sourceforge.net/projects/hwsensors/
A "files" menüben 6.16.1372 a legújabb, azt szedd le. Kétféle csomag van belőle: a pkg-s egy osx telepítő, ami felpakolja az összes általuk fejlesztett kextet + egy utilt amivel lehet nézni a hőfokokat meg a ventiket. Én inkább a dmg-t ajánlom, azt megnyitod egy már működő OSX-en, és kimásolod belőle a fakesmc.kext-et a Cloverbe, másra első körben nincs szükséged. Később ráérsz majd tanulmányozni hogy mik vannak benne még, és abból mi lehet hasznos neked. Szerintem amúgy semmi, én mindenféle hőfok/fordulatszám monitorozó hackelt kextért nem áldoznám be az OSX stabilitását, a fakesmc elég, illetve az amúgy is elkerülhetetlen.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz Wiz Khalifa #26150 üzenetére
Elvileg Cloverrel + 3db kext-el meg tudod úszni (fakescm, ethernet, audio).
És amúgy az a boot cd amit fentebb linkeltem (azaz ez) nem jó kezdésnek?
Lövésem sincs hogy ez mire jó. Clovert használj, más nem kell.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
válasz Wiz Khalifa #26152 üzenetére
Itt a Clover hivatalos weblapja, ennél jobb úgysem lesz:
-
Chal
addikt
válasz Bkrisz9 #26154 üzenetére
OSX nélkül sehogy. Egyébként nem paradox, mert macen vagy van osx, vagy van recovery partíció, illetve jó pár éve van már internet recovery mód is, ezért nincs szükség másra.
A legjobban akkor jársz, ha megkérsz egy mac-es ismerőst hogy csináljon neked egy pendrive-os telepítőt, vagy letöltesz egy kész osx imaget virtuális géphez, és megcsinálod azzal. Opcionálisan kereshetsz valami torrentes telepítő imaget is, biztos csinált már valaki, és feltöltötte, de ez esetben nem tudhatod milyen okosságokat (trójaik, malwarek, stb..) tett még bele.
-
Chal
addikt
válasz Smiley #26167 üzenetére
Sajnos ha nem akarsz kétes helyről beszerezni telepítőt, akkor nem lehet. Mindenképpen kell hozzá OSX a store elérés miatt. Hogy ezt havernál oldod meg, vagy magad indítasz egyet vm-ben, vagy van már egy régi egy elfekvő vinyón, az végül is mindegy, a lényeg hogy kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Háztartási gépek
- Milyen autót vegyek?
- Autós topik
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hálózati / IP kamera
- OLED TV topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest