Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
-
LOGOUT
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Smiley #31691 üzenetére
"Ezt a windows-os hozzaallast.
Ez most nem neked szol, de minden windows user ezt csinalja, ha nemjo valami kezdjuk legelorol."
Ha már nagy a kavar, akkor ez a célszerű. Nem a mindig, a legkisebb a hiba esetén is telepitsünk újra metódust javasoltam. Azt én sem szeretem.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Wiz Khalifa #31689 üzenetére
Én Othersbe raktam, ahogy az intel lan kextet is, rehabman-ét vagy slice-át töldts le, legyen a legfrissebb... Az összefoglalós nagyon régi. Más nem is kell. Ha van OSX-ed, ott lehet vele játszani. Clover configuratorral felcsatolod a Pendrive EFi particióját, megnyitod finderrel, letörölöd a drviers64efi mappából az osxaptio****.efi-t, majd clover installert futtatod, és a másikat választod ki telepitéskor. A többi jó kell legyen.
Unibeast után mindig célszerűbb a rendes gyalu, de a vanila megoldás után csak akkor, ha már nagyon össze vissza hekkeltél mindent, és fingod nincs mit is kéne fixálni.
Nincs a telepitőben, clover configuratorral a legegyszerűbb felraknod/beállitanod a config.plist-et.
Illetve clover configuratorral tudod állitgatni, hogy melyik osxaptio legyen fenn.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Wiz Khalifa #31687 üzenetére
A 2-est, vagy a 3ast, de ne mindkettőt. Én a 3ast tettem most fel, de ne kérdezd, miért, valahol olvastam hogy mit javult, de nem emlékszem... A lényeg, csak az egyiket tedd fel.
FakeSMC kell clover kell, és a clover confi.plistben ez legyen benne:
<key>Arguments</key>
<string>-v kext-dev-mode=1 rootless=0</string>illetve a radeondeinit-et pipáld be a graphics oldalon.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Wiz Khalifa #31685 üzenetére
Amikor már nagyon kavarodottnak érzem, mindig inkább letörlöm windows alól egy jó ingyenes partició kezelővel a particiókat a pendriveről, sőt, biztos ami biztos, az első 10-250 MB felül is iratom valami számsorral, hogy biztos ne maradjon nyoma annak, ami ott gondot okozott. Ezek régen EASEUS partition master volt, most meg minitool partition wizardot használok. Sajnos a wines partició manager nem jó, nem engedi legyalulni az EFI particiót....
mindig innen a legfrissebbet.
Legyél biztos benne, hogy az EFI partició üres, a legjobb, ha az egész pendriveot letakaritod. Csinálj egy alap itteni telepitőt, ahogy elnézem nincs szükség unibeast multibeastre, hogy működjön a gépeden az osx.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Wiz Khalifa #31681 üzenetére
Azon a képen, miért tölti neked mindkét osxaptiofixdrv-t? VAgy egyik vagy másik maradjon.
Cloverből a legfrissebbet raktad fel? Cloverből tényleg a legfrissebbet rakd fel, volt valami buhera az OSXAptiodrv-kkel..
Ha azután is irja mindkettőt, jobban jársz, ha win alól valami prtició kezelővel letörölsz minden particiót a pendriveről, val az EFI particiódon "be vannak ragadva" a fájlok...
Ja, és smbios-t meg használd a 14,2őt.Ezekkel hogy állsz?:
:ch: Once the BIOS is updated, boot into the BIOS, use the Advanced Mode and make the following changes:
Extreme Tweeker
:ch: AI Overclocker Tuner > X.M.P.
:ch: Extreme Tweeking > Enable
Advanced Items
:ch: System Agent (SA) Configuration > VT-d > Disable
:ch: PCH Configuration > IOAPIC 24-119 > Disabled
:ch: USB Configuration > Legacy USB Support > Auto
:ch: USB Configuration > Keyboard and Mouse Simulation > Disabled <--- See BIOS Note below.
:ch: APM Configuration > Power on by PCI - E/PCI > Disabled
Boot Menu
:ch: Fast Boot > Disabled
:ch: Boot Logo Display > Disabled
:ch: Secure Boot > OS Type > Other OSfakesmcből keresd meg rehabman vagy slice legfrissebbjét ( hwsensorból az utóbbit ajánlom majd, rehabman-é nálam az RXVegára 127 fok hőt ad meg állandóan, illetve a cpu package/vrmhőfokát 110+ fokra veszi, és cpu hűtőként jeleniti meg...)
A radonodhoz meg nem kell semmi más, csak cloverban a radeondeinit-et aktiváld.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Wiz Khalifa #31678 üzenetére
Először csak -v kapcsolóval indítsd, mindenféle mókolás hekkelés nélkül. Imac 14.2 smbiossal. Nekem a 16.2 nem működik, pedig a gépem annak felel meg, s egy időben ment is rendesen, de 10.13.2 körül bütyköltek valamit appleék az smbiosokkal, s azóta csak pár smbiossal mennek a gépek.
-
Plasticbomb
addikt
-
Plasticbomb
addikt
válasz
madgie #31666 üzenetére
Remélhetőleg az USB telepitőt választottad ki a clovernek, hogy hova telepitse magát. Ha nem, akkor az USB-n nem lesz semmi boot rendszer, anélkül meg nem bootol a telepitő, ugyanis maceken a bootot az efiből kezdeményezi maga az alaplap, vagyis másképp közeliti meg a boot sorrendet. S maga az efi viszont tudja, hogy honnan mit inditson, vagyis a rendszer telepitő nem ir semmit sehova.
Keress rá tonymacx86on az alaplapodra, hogy van-e valami spécibb nyűgje, vagy megy mint a villám mint tlac és az én ASUS Z97i-plus-unk, majdnem mindenféle hekkelés nélkül. (kb csak a wifi modult kell kicserélni, meg egy toleda cloveralc scriptjét futtatni, és csókolom..)
Egyébként a legfontosabb az a megfelelő SMBIOS volt nekem, illetve az IGPhez kellett a helyes ig platfomr id megtalálása, de onnantól nem volt gond (egészen 10.13.3ig, amikor valamit elbacarintottak az SMBIOSok körül, és 16.2 SMBIOS-al nem bootolt a gép, szal ideiglenesen 14.2vel használtam, majd bányászat miatt windowson voltam jellemzően...)
Más:
Szal az a helyzet, hogy mikor legutoljára inditottam az OSX-et, akkor 10.13.3 betanal tartottunk, azóta volt valami bütykölés ami megboritotta a rendszereket? A VGA-im kibányászták az árukat, szal mostmár nem kötődöm annyira windowshoz, plusz épp rákerestem, és elvileg a WoT is fut OSX alatt, szal szeretném ott verni a nyálam, ha minden megy rendesen. (Tudom, inditsam el, és meglátom, de na, kérdezek azért, hogy mire készüljek...) Láttam az eGPU hireket, Radeon kextekben mahináltak valami komolyabbat, vagy minden megy mint akkor? Illetve az SMBIOSos balhé körül kitisztázódott, mi volt a gubanc?
Hja és tlac: tegyétek már bele az összefoglalóba az everymac.com-ot, mint az egyik legfontosabb infó forrást kompatibilitási problémák elkerülése végett...
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Wiz Khalifa #31321 üzenetére
HTPCnek inkább valamilyen kodi megoldást választanák, de ze az én meglátásom...
-
Plasticbomb
addikt
válasz
SidCorky #31284 üzenetére
Akár most is be tudod rakni. Csak csatlakoztasd a pendriveot arra a működő rendszerre, ahol megcsináltad clover configurator letölt arra a rendszerre, mackie akármi a hivatalos oldala, elinditod, mount efi a baloldali listában, itt kikeresed melyik efit kell felcsatlakoztatni (disk0s0 vagy disk1s0 lesz a megjelölés, de hogy melyik, azt neked kell azonosítani), majd lent az első nyilra kattintasz, megkeresed azt a particiot aminek EFI a neve, ott megkeresed a config.plist et a clover mappában, és átnézed az opciókat, fixusb az acpi oldalon, vagy devicesnél a fixownership stb. Próbálgasd.
-
Plasticbomb
addikt
-
Plasticbomb
addikt
válasz
SidCorky #31264 üzenetére
Az EFI particióra raktad, A Windows csak azt látja a pendriveon, a másik partició HFS fájlrendszeren van, amit a windows nem ismer. Viszont az EFI particióról nem fogod tudni futtatni, mert az OSX alapból nem fogja feldobni, mint látható, s eddigiek alapján te az egyszerű user vagy, aki nem fogja tudni terminalban felmountolni. Szal macosen pakold fel, ahova kell, a telepitő particióra.
Első körben arra tippelek, hogy kifelejtetted a Disk Utility-t akkor, amikor a telepitő bebootol.
-
Plasticbomb
addikt
HM. Kár is, meg nem is. Valami nagyon nem akaródzik normálisan működni nálam, iMac16,2 SMBIOS-al. Végre elindult valami ötletelés tonymacx86on, hogy mi lehet, (ki is vágtam egy halom szemetet, amit azt hittem, már töröltem az efi kext mappából, de a multibeast berakta őket system/library/extension-be meg library/extension+be is). Mondjuk megoldani nem oldotta meg a problémát, ugyanaz megy:
Mindkettő 16,2 SMBIOS, és mindkettő eddig ezt dobja. 14,2vel bootol a gép, de nem 14,2 gépet raktam össze... És Sierra alatt ment is.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Smiley #31206 üzenetére
Hol találom meg a log fileokat a kernel panicról?
Próbáltam videóra venni megint, most 1080 120fps felvételt készitettem, de még igy is egy nagy elmosott szöveghalom. De a szerint valami az IOUSBFamily-vel kapcsolatban. Most első sejtésem az a usb port raise, és hasonszőrű társai, azokat nézem át.
-
Plasticbomb
addikt
Hátha nektek lesz ötletetek: high sierra friss telepítés, megváltoztatom az smbiost 14,2ről 16,2re, ami ehhez a géphez illik, egyből nem bootol a gép.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Kalacskepu #31186 üzenetére
Nem HFS telepítést akarok, hanem el akarom kerülni, hogy az NVMe SSDmen lévő Windows telepítésemhez hozzányúljon, akárcsak annak az EFI partíciójához. Az OSXnek csak egy lemezem van jelenleg, egy 256GB Samsung 850Pro, ami teljesen megfelel a célnak. Sierra alatt nem is volt gond vele, csak a Vega nem működik negyed gőzzel sem Sierra alatt. Én meg ki akarom próbálni, mit tud FCPX-ben pl.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
ghostrider20 #31177 üzenetére
Vagyis volt benne egy 500GB samsung 840 SSD amit te downgradeltél egy 120GBos kingstonra...... WoW.
Urak, most mi a helyzet az APFS-el meg a High Sierra NVMe ismeretével? A Vegahoz fel kell rakjam, de szeretném jelenleg megőrizni a mostani felállást: NVMe ssdmen a Windows és a 850Pro-n meg az OSX, Sierra alatt bütykölni kéne, hogy felismerje az NVMe SSD-t, de jobb a békesség alapon inkább nem csináltam meg, hogy ne kuszáljon össze semmit Windowson nekem. Szal mehet a High Sierra és nem fogja cseszegetni az NVMe-t mert nem fogja látni, vagy inkább keressek rá a HFS High Sierra telepítés menetére?
-
-
Plasticbomb
addikt
Na, kezdődik megint: Megjött két hete a Vega64em, be is vágtam a gépbe, azóta Win10 alatt szórakoztam vele, berhelgettem, most, eszembe juttattátok, be is léptem Sierra-ba: Vega nem működik, frissíts High Sierra-ra... Na az meg az, amit most nem szeretnék megtenni....
-
Plasticbomb
addikt
Szánj rá egy kis időt, és próbáld meg. Nem állítom, hogy baromi egyszerű lesz, de lehet, hogy a végén te is ott fogsz tartani, mint én: majdhogynem semmi hack nem kell a géphez, kivéve a vgam boottoblackscreen hibáját, de ha igpvel bootolok, akkor az is hibátlanul működik, viszont fene fogja kapcsolgatni, szóval oda két kext lett felhasználva, és hasit kényelmesen.
-
Plasticbomb
addikt
Ma ki próbáltam, csak bedobod a whatevert meg a lilut az othersbe, kikapcsolsz minden gpuval kapcsolatos bütykölést, s mehet a menet. A ref rx480amat gond nélkül bevette (valami radeon pro 480 vagy milyen név alatt vette be), s nem kellett igpu sem (uefiben letiltottam). Amit át kell néznem, az a hdmi audio, valamiért nem rakta ki hdmire a hangot az OSX. 10.12.6-al próbálkoztam, nem akartam még High Sierrázni...
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Plasticbomb #30928 üzenetére
Korrekció. Lilu és WhateverGreen együtt és nem fog kelleni semmilyen segéd.
-
Plasticbomb
addikt
Ouch. Akkor kell egy segéd kártya neked, mert IGPU nélkül a Radeonokat hack alatt nem jól kezeli az OSX: legutolsó alkalommal amikor erről olvastam, akkor valami az EFIben másképp van rendes MACen, mint Hack-en.
Kérdezz rá ebben a topikban, hátha lesz ötlet (ahonnan a táblázatod is van): tonymac
-
Plasticbomb
addikt
0x67B1 / 0x67B0 csak egy része a fakeidnek. Írd utánuk a 1002 számokat is.
PL így: 0x67B11002itt hasonlóval szórakoztak: tonymacx86Most látom, ez a guide volt az első...Viszont egy hozzászólással később: tonymacx86
Esetleg itt akad info: tonymacx86
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Dimebag88 #30720 üzenetére
Az egy elég régi GPU, míg az újabb Geforceok már problémásak, és ha nem lenne az nvtől webdriver, akkor sokkal "copatósabbak" lennének, mint a radeonok, amik meg sokszor mennek OOB vagy egy nagyon kis hackel nativan osx-en.
sad: meglátjuk, a pénteken megrendelem szerintem, elvileg belefér a mostani tápom teljesitményébe (520Wból cirka 420 áll rendelkezésre, 100W max amit az összes többi alkatrész használ, ha használ...), de azért majd keresek valami nagyobb tépot, olyan 850W körül. Bár minek, azt még nem tudom, a következő konfig, amit össze akarok rakni, szintén ekörül fogyaszt majd...
-
Plasticbomb
addikt
Keress rá erre a torrentre: OS X 10.11 El Capitan Retail by TechReviews, arra hogy letöltsd egy otthoni gépen a telepítőt, tökéletes. Az első telepítőmet, ami működött, ezzel raktam össze, az utolsót azon a rendszeren raktam össze, amit az első telepítővel installáltam. Működik, és egyszerűbb.
Kérdés, azon a gépen, amire tenni akarod az osx-et, van más os is?
-
Plasticbomb
addikt
Na, később, otthonról próbálok egy csokor választ összeszedni neked..
CSM: nagyon lerövidítve régi biosos eszközök uefis supportja (támogatása). Namost buos macben nincs, ráadásul előfordulhat, hogy ha engedelyezve van, akkor az uefi BIOS módon kezeli az alkatrészeket, ami esetenként bekavarhat. Ezért ajánlatos kikapcsolni, mert akkor az uefi csak uefis módon kezeli le a gépben lévő alkatrészeket. Gondolom nem tervezel régi tervezésű alkatrészeket használni, szal ne is gondolkodj, nyomd ki.
Bios/uefi frissítés: nem ugyanaz az alaplapod, neki lehet, volt valami oka azon az alaplapon, amiért az újabb helyett visszarakta a régit. Nyugodtan frissítsd le a legújabbra.
Usb: csak akkor tilts le usb-t, ha tudod melyik foglalatokhoz tartozik az adott usb vezérlője, különben csak nézel majd, mint rozi a moziban, hogy miért nem működik.Az, hogy a z említett dolgok miért nem kellettek eddig os telepítéséhez, az annak az oka, hogy az osx nem arról szól, hogy általad összerakott rendszerre rakod, hanem előre elkészített konfigurációra kerül, s így csak azzal foglalkozik a gyártó, neki meg így egyszerűbb, hogy azokat az efiben felkonfigurálta már. Macan sincsenek ezek előtted, de te nem macre akarod tenni, ahol viszont ezekkel foglalkozni kell.
Többit később, vissza kell mennem dolgozni (engem innen nem akarnak kirúgni, hogy a fene essen beléjük, pedig egyszerűbb lenne nekem...)
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Smiley #30276 üzenetére
Vagy érdemes olyan macet választani mintának, ami kb fél éve piacon van, és ahhoz a mintához megkeresni egy hardver specifikációt, majd az alapján utána keresni az alkatrészeknek, mint pl proci, ahhoz a procihoz melyik alaplapot használták sokan, illetve amelyik a legproblémamentesebb. PL így ismertem meg az everymac-et, amit linkeltem rii-nek, ott sok paraméter alapján lehet keresgélni, mint pl proci, gyártási és stb, és specifikációban meg elég részletes ahhoz, hogy lehessen rá építeni.
-
Plasticbomb
addikt
Első körben nézd meg, hogy melyik machez van alapból vagy opcióként ez a processzor. Annak van egy "tipus" jelzése pl imac14.1 16.1 16.2 17.1 vagy hasonló. Ez imac lesz, macben ilyen nincs, valamit macbook smbiost sem célszerű használni.
Itt fakeCPUID-el oldják meg meg az igp fakeID-el
Everymac. Imac18,3
-
Plasticbomb
addikt
válasz
general #30229 üzenetére
Analógia akart lenni. Csavart becsavarod vagy bevered. Mindkét esetben bent lesz, csak az egyik a legszebb módon, míg a másik meg erővel. A cloveres telepítés a finom és célzott telepítés útja, megértés kell hozzá, az uni-multi a kalapács, fent lesz, de csak fent lesz. Jó alapnak, hogy elkezd tényleg felboncolni a gépet, mi kell tényleg, mi nem, mit hogy kell módosítani ahhoz, hogy rendesen működjön.
A hibáid meg nem tudom, még mindig a win a fő rendszer nálam, ráadásul most nálam mining is megy a gépen Windows alól, szal amúgy is ritkán indítom újra (kb két hetente), alvóba nem megy, s most meg főleg hagyom futni. Idővel csak át térek, pl tartalom gyártás végett, csak ahhoz még szoknom kell az árakat.. fcpx 200€.....
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Smiley #30212 üzenetére
Jó dolog a clover wiki, de te is elfeledkezel valamiről, ami elég nagy hátrány a magyaroknak=angolul tudni kell érteni. Én értek, de még itt külföldön is azt tapasztalom, hogy emberek jönnek ki úgy, hogy egy szót nem tudnak, s arról ne is beszéljünk, hogy google fordító, mert sosem hallott olyanról, hogy szótár.... Szép nyelv a magyar, de nem a világ egyik nagyobbacska nyelve.... Sőt, elég kicsi....
Azt hozzáteszem, hogy az összefoglalóban engem az a parancs összezavart, mert abban a formában azt sugallja, hogy egy lépést kihagytam, és próbáltam megkeresni a logikailag előtte levő lépést, ami nincs, illetve az esetemben maga a parancs nem létezett, mert uefi-s telepítőt csináltam.... És azóta is zavar, a fene essen bele,
Azért kellene az unibeastes verziót kiegészíteni a -v attribútummal, és hogy vegye videóra, fényképezze le. Akkor nem jönnének azzal, hoyg olvassunk távolról gondolatot/lássuk a képernyőt.
-
Plasticbomb
addikt
A Guidokkal az a helyzet, hogy tudni kell elég flexibilisen kezelni őket, és ahol szükséges, ott tudni kell feltölteni hiányzó infóval őket, de itt szintén bejön az, hogy sokaknak nem megy a google használat, próbálkoznak, csak nincs érzékük hozzá.
A baj a linuxxal pont az, hogy van olyan terület, ahol csúnyán el van maradva, sajnos pont olyan terület ahol sok átlagember tanyázik, pl játék. Persze, ha arról lenne szó, pl netezésre, meg filmnézésre meg dok szerkesztésre teljesen jó, sőt, vannak rá játékok, de az átlag ember megy a csordával, és a játékok készítői meg a csordát célozzák leginkább, és a csorda ma = windowsos játékos.
tlac: emlékszem. Sajnos itt jön képbe az, hoyg igazából marha jó lenne, ha végre lenne egy (EGY) közös nyelv, amit mindenki beszél és ért, és minden másik nyelv csak második lenne. Mert ugye a magyart elég kevesen beszélik, míg pl az angolt vagy 1 milliárd ember (ebból, ha jól rémlik ~400 milliónak az anyanyelve csak), ergo sokkal több anyag van fenn a neten osx-ről angolul, sok olyan is, ami magyarul nem is létezik, pl (rii) (u)efi - bios témákban. Vagy helyesebben BIOS -> EFI->UEFI
sad Vamp: szoktam mondani, hogy egy értékünk van, ami érték is, és ez az időnk.
-
Plasticbomb
addikt
Nekem anno a P2 gép volt a belépőm az informatikába, amit a nagyapámtól kaptunk, aki nagy informatikus volt a maga idejében. Csak egyszerűen felette is elhaladt a technika, pl mp3 rip, nekünk akkoriban ez kisujjból ment kattintgatós guival, ő meg kb nem is hallott róla. ez 2001 volt. Sőt, egy időben anyánk le akarta zárni a gépet előlünk. Nagypapi jött, megcsinálta, ahogy ő tudta, elment, 10 perc múlva anyánk engedélye nélkül újra a gép előtt ültünk, nagypapi lezárását másodpercek alatt kikerülve..
Mindig az léptet be egy adott témába, ami érdekel, nincs olyan, hogy mi kéne legyen, kivéve, ha iskolába jársz, ahol ezt verik beléd. Engem pl érdekelt, és igaz, hogy elvileg tiltva volt, hogy bütyköljem azt a gépet, de heteken belül os-t váltottam rajta, majd szétbontottam az egész gépet, majd megint másik os (XP), amit aztán addig boncolgattam, míg elkezdtem kiismerni, hoyg mikor mi nem tetszik neki, hogy lehet fejre állítani, amiből jött a tudás, hogy milyen hibát mi okozhat, stb. Majd elkezdtem érdeklődni más OS-ek felé is, (ez kb 2006) amikor találkoztam az OSX Leopard-dal, majd a Snow Leo-t megpróbáltam felrakni, egy AMD gépre, (azt a temérdek szívást máig nem feledem)majd másfelé léptem, de megmaradt, hogy szeretnék egy Hacklit, s végül eljutottam oda, hogy úgy raktam össze ezt a gépet, hogy full OSX compatible. Itt szenvedtem egy sort, mert nem tudtam elhinni, hogy mennyire OSX compatible, közben gyakorlatilag csak az ALC892höz kell némi clover hack (Amit toleda ráadásul már el is készített), meg be kell állítani az RXnek az id-et, meg az IGPnek az idet, és hasit a Sierra a gépen.
Szóval szerintem nincs olyan, hogy mi kéne legyen a belépő, hanem olyan van, hogy mi érdekel, és azon a vonalon merre lehet/kell eljutnom az adott célig.
És tapasztalat: Nagyon sok ember nem tudja használni a a google-t, nemcsak akár megérteni találatokat angolul, de a keresés megközelítése sem megy nekik, hogy mégis mit írjanak be keresőszavaknak ahhoz, hogy egyáltalán az adott téma közelébe jussanak. Teljesen mindegy, mi a téma, pc vagy film, vagy akárcsak egy hely megtalálása, az emberek nagyrésze ezekhez a dolgokhoz analfabéta, és az utánunk jövő generációk szemébe mi is javarészt azok leszünk. Mint ahogy sok geek analfabéta pl az állat tartáshoz, vagy a katonai dolgokhoz.
Egyébként szerintem alap esetben pont az osx az, ami a leg analfabétabarátibb os.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
sad_Vamp #30200 üzenetére
keress rá sierra hcl. ez olyan listát kell feldobjon egy wiki oldalon, ahol laptopok, desktop gépek, és alkatrészek (components) vannak felsorolva, amik lettek tesztelve emberek által, és a legtöbb mellett ott kell legyen, hoyg oob vagy kell-e neki valami mókolás, illetve az esetleges hibákról is részletek. Fontos, hogy a különböző osx verziók alatt nem mindig szerepel mindegyik alkatrész, pl lehet, hogy 10.12 alatt tesztelték mondjuk az 5850-et de 10.12.1 alatt már nem, de ha egy előző verzióban ment, akkor jó az esély az adott alkatrész üzembe helyezésére a későbbi verziókban is, egészen addig, amíg ki nem veszik a támogatást teljesen.
(csak rákerestem magam: Hardware Compatibility List . Szomorú, de azt hiszem a tonymacx86 os amd-s topikkal jobban jársz, eléggé el van hanyagolva a lista sierra első 3 verziója óta. )
egyébként installálni valamit és érteni is, mit miért mikor és hogy csinál az két külön dolog. a legtöbb embernek, akinek van közelebbi tapasztalata pcvel, el lehet magyarázni, hogy mit nyomkodjon, és akkor x idő múlva valahogy fent lesz a rendszer, de ahhoz hogy értse is, kell némi mélyebb tudás +/ megértés. PL öcsém fel tud telepíteni os-t, de ha hibafelderítésről van szó, akkor neki is a legtöbbször az a megoldás, hogy újratelepít és ő elvileg többet tud, mint mariska néni a szomszédból (vagy pl egy youtubernek raktak össze egy gépet, átment egy kölyök, hogy segít, és ahogy magyarázta a gyerek a youtubernek, kb 1 perc alatt lejött a hozzáértőnek, hogy a gyerek a szomszéd fiacskája, aki állandóan a gép előtt ül és játszik szinten van. De ezt a legtöbb ember már úgy aposztrofálja, hogy "ért hozzá"....). Nálam meg az, hoyg addig megyek utána a hibának, és annak a gyökerének, amíg megoldom.
hja: ha jól rémlik, van egy másik ssd-d windowsnak abban a gépben, igaz?
Én megnézném, hogy win alatt a két kártya működik-e, cf bridge nélkül is kell tudnod terhelni őket, pl luxmark-kal (opencl teszt alkalmazás, ennek a segítségével állítottam be anno az AMD A10-7870k APUmat, hogy 3D terhelés alatt a lehető legtöbbet hozza a CPU rész és az IGP rész is.).
-
Plasticbomb
addikt
kifutottam az előző szerkesztési idejéből, itt a gyerek a cloveres leirása nvidia vga-val NVMe ssd-vel! Ebból nem kell neked minden, gondolom én, de a lényeg itt van!
-
Plasticbomb
addikt
Kellene kövér betűkkel az összefoglalóba egy szinonimaszótár. GPT = GUID Partition MAP. Nem először nyalnak bele a kezdők ebbe pl. Valamint az USB készítésénél az MBR-es részt és a GPT EFI verziót is le kell tisztázni, kiemelni, hogy mi hova tartozik (pl a sudoparancsok hol mit), ha emlékszel, már jeleztem, hogy nem tiszta, és ma már a legtöbb alaplap UEFI-s (GPT EFI verzió), nem Bios (Legacy) módban indul.
Valamint nagyon kezdőknek egyszerűen az unibeast-multibeast páros a legjobb elsőre (pl sad-vamp is egyszerűbben meg tudta volna csinálni, ha nem pattog huszanhat fele, hanem csak leköveti az alap unibeast-multibeast leirást, pl unibeasttel megcsináltatni a telepítőt, telepíteni és lehúzni a pendrive-ot, multibeasttel megcsináltatni a maradékot, és voilá ha akarja érteni is, meg jobban megcsinálni, mint az unimulti páros, akkor van egy rendszer már neki, aminek a segitségével tud mit kezdeni magával.). Akit jobban érdekel, annak meg ezt a leírást megcsinálni.
Tudom, hogy ez a leirás nem analfabétáknak (a témában) szól, de az analfabéták (a témában) is macat/hacklit akarnak. PL hol volt yosemite-ben a GUID opció: yosemite guid partition és csak átkattintani képekre már sokszor nem is jut eszükbe az embereknekrii:
options gomb!!
és ez is elég jó lesz neked: tonymacx86
valamint pl hogy efi vagy legacy az az alaplapodtól függ, én azt mondom, hogy minden ~2015 utáni megjelenésű alaplapnál mehet az efi alapból, már e pendrive készítésénél, ráadásul egyszerűbb a clover configot is mókolni, mert csak a clover configurator kell hozzá, ami gui felületen segít mindent megcsinálni, ami kell elsőre, pl egyáltalán felmountolni az efi-t. onnan csak megnyitod a configuratorral a config fájlt, és bekattintod, ami kell, elsőre pl a boot argumenteket, például -v. valami jobb minőségű kamerát készítesz, és amikor bootol a gép, levideózod a boot folyamatot, szal látni fogjuk, hogy mi a hiba azonosító, és nem kell szó szerint vadászni a másodpercet, amikor behal a boot folyamán az install.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Wiz Khalifa #29790 üzenetére
Ha más nem, akkor fakeCPUID-el igen.a hangra meg toleda alc clover patchet használhatsz.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
boomba335 #29757 üzenetére
tonymacx86 teljesen jó, mehet az unibeast elsőnek, aztán ahogy beletanulsz majd megcsinálod a magadét.
Egyszerűbb másik háttértárra (HDD/SSD) tenni, mint szenvedni első alkalommal a windows-macos dualboottal.
Vedd ki a GPU-t, amíg egyáltalán életet lehelsz a macOSbe, a GTR amúgy is egyedi kialakítás, lehet rengeteget fogsz szenvedni a framebufferrel, mire életet csikarsz bele (többek között ezért vettem végül referencia kialakitású GPU-t). Indításkor amúgy is csak az IGPvel kell majd bootolnod.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
itanczos #29519 üzenetére
Nem támogatott jobban, csak az nv bütyköl kextet hozzá, míg amd esetében az apple és az amd közösen hozza ki a kexteket, de apple csak pár általa hivatalosan bepakolt kártyához/gpu hoz rakja be a hardverazonosítót, a custom-máshonnan-pchez vásárolt kártyák egy része alapból megy, másik részénél meg csak be kell adni a hardverazonosítót a kextnek, nagyon elenyésző kis százalék van, ami nem megy így sem.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Riot Gin #29360 üzenetére
Próbáld meg ezt, én ezt használom: LINK
VMWArebe beadod, és ezen létrehozol unibeast-tel egy usb telepítőt.
Kelleni fog hozzá net, meg némi szabad hely, meg vmware a gazda oprendszeren, egy apple id, hogy letöltsd benne az apple store-ból a sierra telepitőt meg az unibeast multibeast párost. Meg egy PENDRIVE. -
Plasticbomb
addikt
Nem kell a cpusensor, csak a fakesmc. Azt meg a hwsensors binariesből másolod ki: legfrissebb
-
Plasticbomb
addikt
Nézd meg a config.plist-et, de lehet egyszerűbb lenne a pndriveról az efi-t áthúzni a hdd efi-jére, felülírva a hdd-n lévőt.
Kipróbálatlanod, hogy ha van másik üres pendriveod, akkor arra telepítsd fel a clovert osx alól, és próbáld meg indítani. Érdemes megnézni a géped/alaplapodhoz milyen dsdt stb kapcsolókat használtak mások, akiknek működő rendszere van, és azokat alkalmaznod.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
hemaka #29277 üzenetére
bootold be pendrive-al, majd töltsd le a cloverefibootot, és telepitsd fel az osx hddre.
-
Plasticbomb
addikt
Cloverből nvme ssd-ét nem fogsz bootoltatni, azt a bios/uefi boot folyamán kell választanod, ami esetedben F12. Állitasd át a Biosban/uefiben arra a bootsorrendet, amit többször indítasz, a másikat meg akkor indítod, amikor f12zöl (pl nálam alapból a win nvme ssdről bootol, amikor osx-ezni akarok, akkor uefi boot menüből indítom).
Akkuhibára keress rá tonymacx86.com-on, vagy insanelymac.com-on, háthamásnak is előfordult.
-
Plasticbomb
addikt
Lehet egyszerűbb lett volna egy el capitan vmware-en futó osx alól nekiállni, nekem is így van. Na most azon letöltöm a Sierra-t, majd tonymacx86-os unibeast+multibeast párossal létrehozok egy rendes telepitést, amin próbálkozom összerakni a rendes clean usb telepítőt (ami jelenleg minden alkalommal panic-ot kap, de addig próbálgatom, amíg végre menni fog rendesen...).
Más:
Az létezik, hogy nem kell semmi dsdt-ssdt patch/drop ahhoz, hogy hibamentesen fusson az osx? (Jelenleg arra gyanakszom, hogy adott patch/ek elrontanak valamit, ami már úgy van, ahogy az osx szeretné, és azon döglik le az egész.) -
Plasticbomb
addikt
Igazából azért zavaró, mert valamiért a config módosítását lehetővé tevő parancs vagy nem működik, vagy én nem vágom, hogy mit is kéne azzal tenni.. (command+c command+v a terminalba.., na de ezután nincs error, se megerősítés, hogy megtörtént, egyedül a clover magyaráz, hogy nem módosítható...)
Uefivel csináltam, unibeast-el gond nélkül fel is megy, most is felment sőt, elvileg minden megy is (nem néztem rá vasárnap délelőtt óta), de a natúr megoldás valamiért nem bootol. Van egy újabb sejtésem, miért, de nem volt kedvem azóta szenvedni vele, inkább játszottam egy kis wotot...
-
Plasticbomb
addikt
Megint elcsesztem egy napot a sierra-val. Volt egy működő el capitanom, haza is vágtam szépen. Először csak azzal kezdett el szórakozni, amivel a múltkor is szenvedtem: USB sleep wake units akármi. Szuper, az egyik configgal még ment rendesen, azzal bootoltam. Létrehozom sokadjára a sierra telepítőt, de már gőzöm sincs honnan, de mindig visszakerül a te configod, ami csak azért nem jó, mert nem én állítottam be, így nem tudom, mi mihez kapcsolódik konkrétan, amire nekem szűkségem van (ACPI patchek között például). HA meg sikerül ideiglenesen kiirtanom, akkor meg full üres configot pakolt be, sehol semmi be vagy kipipálva, nincs se oem drop, se pstate generálás, semmi boot arg, semmi... Ugyanezt játssza el unibeast usb készítésnél is.
Majd mikor végre bootol a telepitő, nem lát egy meghajtót sem, csak amit usb-n csatlakoztattam... Itt már begorcsolt a fejem, és windows alól legyalultam az el capitan telepitést... Most meg vissza az alap tételhez=vmwareAz összefoglaló meg idegesít. Legacy telepítés van benne leírva, ami szerint ha készítem a telepítőt, akkor mikor kiválasztom a telepítőt a boot listából, állandóan az uefibe lép be.
-
Plasticbomb
addikt
-
Plasticbomb
addikt
Azt hiszem terminal parancsokon keresztül vissza lehet pakolni, de nem emlékszem hol láttam.
Gabady, kérdezz rá a készítőnél, én amúgy is SPDIF-et használok, azon meg egyáltalán nincs OSX alól hangerő szabályozás. Ott is láttam valami hack-et, hogy legyen, de nem mentettem el... Windows alatt természetesen rendesen működik, nem kell a hangfal távirányítójáért nyúlkálnom...
-
Plasticbomb
addikt
A windows ssd efi partícióján jönnek létre az uj bejegyzések, ezért az is lehet, hogy a windows van megbolondulva, de nem tudom tesztelni.
Majd, most megint valami nem okés, fel akartam rakni a friss hardware monitort, és azóta csak telepítő segítségével tudom indítani az osx-et, a saját efijéről bootolva boot közben újraindul.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Gabady #29203 üzenetére
Nálam az időt állítgatja folyton, valamint meghülyíti a boot partíciót az NVMe SSD-n. De hogy hogy képes meghülyíteni, azt nem tudom, elvileg nem látja az NVMe SSD-t. Ma reggel már be sem tudott bootolni a gép, amíg fel volt dugva az OSX SSD... Rendet raktam, de két három újraindítás után megint létrehozott egy plusz bejegyzést... Majd valahol 10+ bejegyzés körül megint takaríthatom ki.
-
Plasticbomb
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- 0% THM 6 havi részlet, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Samsung Galaxy A80 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Utolsó 1 darab - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3279, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest