- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Noss, nem látja.
Viszont annyi változás van, hogy a gépem mégiscsak tud bootolni USB-C-ről. Azért gondoltam, hogy nem tud, mert ha rebootolok, akkor nem látja az SSD-t, de ilyen esetben a rádugott egér sem világít, csak a Grub után kezd világítani.
Ha kikapcsolom a gépet, majd újra elindítom, akkor végig világít az egér, és látja az USB-s ssd-t is. Kipróbáltam egy USB hubbal is, ennek a LED-je is megerősítette a fenti szabályt.
Szóval problem solved. -
Szó igaz értelmében nem látja hanem lwemez s azon beül partíció azonosító, jellemzően uuid alapján hívja meg.
Mint amikor te nem tudod hogy a kövezkező utca az ahová mennél de a navid tudja és szól hogy most fordulj jobbra.
Erre írtam ha uefi szinten mountolt a c port, akkor oké, ha nem akkor meg az előző példánál maradva te ugyan befordulsz jobbra csak nincs ott utca.
Hogy ez a folyamat honnan indul, a beépített lemezről, hálózatból, pendrájvról vagy agy másik univerzumból, az tökmindegy.
UEfI-t tudom csak, MBR nekem nem megy.
Egy UEFI rendszerindítás folyamata:
a UEFI egy komplett mini oprendszer ami tud terminálszerű felületen korlátozott parancsokat végrehajtani csak ezt a funkcióját halandó addig nem látja míg ki nem lép az EFI shellbe, de ez most nem lényeg.
Indul a gép, háttérbe lefut a POST és a uefi belemászik abba a lemezbe amit beállítotál, vagy jellemzőan az F11 választómenüvel meg lehet hívni.
Itt kilistázza az EFI könyvtárban található oprendszereket. Ha 1 van akor indítja.
Példánál maradva, itt az Ubuntumat fogja. Indul a grubx64.efi futtatható, gépi kód szerűség ami már maga a grub.
Ez átadja az Ubuntu könyvtában található paraméterek (grub.cfg) szerint a boot folyamatot, pl. nálam erre az UUID-re:search.fs_uuid 9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30 root hd2,gpt2
set prefix=($root)'/boot/grub'
configfile $prefix/grub.cfg
Ez már maga az Ubuntu partíció. Ott a folyamat a továbbiakban a /boot/grub/grub-cfg szerint megy tovább, betölt a kernel, inicializálja az induló ramdiszket (initrd) és elindul az OS.menuentry 'Ubuntu' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os
$menuentry_id_option 'gnulinux-simple-9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30' {
recordfail
savedefault
load_video
gfxmode
insmod part_gpt
--fs-uuid --set=root
--hint-bios=hd0,gpt4
--hint-efi=hd0,gpt4
--hint-baremetal=ahci0,gpt4 9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30
search --no-floppy --fs-uuid --set=root
/boot/vmlinuz-4.15.0-219-generic
/boot/initrd.img-4.15.0-219-generic
(Windows dettó csak ő a BCD-be paraméterezett opciókkal indul de a lényeg kb. ugyanez)
Mint írtam, a folyamat mindgy honnan indul.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Diabetes - Cukorbetegség
- NBA és kosárlabda topic
- Fujifilm X
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Házimozi haladó szinten
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged