Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog (1)

válasz Kence Fice #85267 üzenetére

Nem tudom, hol kéne kezdeni...

"A másik oldal az a merev, szemellenzős linux szemlélet, hogy "mi vagyunk az isten, de a sok kétlábon járó birka csak win-t lát maga előtt", miközben a linux-osok nagy része évtizedek óta nem hajlandó értelmesen gondolkodni."

Valójában nincs linuxos, aki ezt gondolná, ráadásul plusz ők azok, akik a programfejlesztések során ténylegesen használják is a fejüket - funkcionálisak a linuxos programok, nem a csillivilli a lényeg, ahogy más is leírta: KISS - keep it simple and stupid. Tudjon 1 v. 2 funkciót, de azt jól.

"Egyetlen példa a lentebb linkelt manjaro weboldal, alig van rajta valami információ, az is csak angolul, mert, ugye, az istenek csak angolt ismernek, mindenki más csak birka."

Javíts ki, ha tévedek, de úgy rémlik, hogy az első magas szintű programozási nyelveket, operációs rendszereket angol nyelven fejlesztették ki - ezért lett az informatika nyelve az angol. Hadakozhatsz ellene, de ez nem fog megváltozni - tán a legjobb megoldás úszni az árral és azt a néhány kifejezést megtanulni, vagy használni vmilyen fordító engine-t.

"Igen, a legkönnyebb mindig másokat szapulni, hogy mindenki más milyen hülye és nem arra figyelni, hogy az adott célt kellene a legjobban megvalósítani, és a rengeteg különböző programozó meg "fejlesztő" egyetlen, jó programot valósítana meg, amihez utána mellékesen csinálhatnának rengeteg csicsát értve a színek, képek, betűk, hangok kavalkádját. Nem, büszkék arra, hogy a gombhoz varrják a kabátot, a fő cél az, hogy adott betűtípus és háttérkép legyen, az, hogy a program funkcionálisan nem jó, a menüje érthetetlen, az nem érdekli őket."

Az elejét nem minősíteném, a folytatása az, amit én is szóvá tettem: egy Windows-os program futtatásának a legegyszerűbb módja Windows-on futtatni - ez az adott cél legjobb megvalósítása. Linux a daily driverem? Igen. Használok Windows-t? Igen, arra, amire való: játékra.

"Illetve, talán azért is, mert a szemléletük eleve rossz, a linuxosok a win-t tekintik legyőzendőnek, pedig, ha jól tudom, az még mindig csak egy tákolmány, a macintosh "valahogy működjön" koppintása."

Itt egy mondaton belül sikerült annyi marhaságot összehordani, hogy hűha.
    Mi, linuxosok nem tekintjük a Windows-t legyőzendőnek. Egyrészt a piac bepozicionálta a Windows helyét, másrészt miért tekintenénk ellenfélnek egy sokkal rosszabb rendszert? Architekturálisan sokat fejlődött, sok jó dolgot átvett a Linuxból, meg sokat nem, GUI szinten meg a Mac OS-t majmolná, de ahhoz sem ér fel.

Egy kis Linux történelem: egy finn egyetemista írta a legelső Linux kernelt magának, hogy jobban ki tudja használni a saját hardverét - Unix klón, de semmi több. Semmi köze a Mac OS-hez, ami egy Unix-származék.

"Jobb lenne egy mac-hez hasonló szemléletet felvállalni, és minőségi fejlesztést végezni és a kismillió sok hasonló program készítőjének megmondani, hogy egyetlen, de jó program írására fókuszáljanak és tanuljanak meg csoportban dolgozni valódi együttműködéssel."

Tényleg sajnálom a fogalmazást, de ez még nagyobb ökörség, mint az előbbi.
    Mindenki olyan programot fejleszt, amilyet akar - ha a tízmilliomodik IrfanView klónt, akkor azt, ha valami teljesen újat, akkor meg azt. Egyetlen program soha nem lesz jó, mert annyira komplex lenne a kódbázis, hogy mindig lesz benne valami baki.

"...valamiért nem képesek/hajlandóak csoportba szerveződve komplex megoldást elérni..."

Ez mondjuk egy open source alkalmazás/OS fejlesztésénél éppenséggel nem igaz. Eleve nem egy ember fejleszti sem a Linuxot, sem az elérhető alkalmazásokat, az ő közreműködésük nélkül nem létezne a Linux - vagy éppen nem javították volna a ShellShock hibát, ami megint csak az open source valódi erejét mutatta.

"Ugyanezt láttam sikeres amerikai és más linuxos cégeknél is, egy célra fókuszáltak, és egy idő után a siker hatására bebetonozták magukat, csak a bevételeikre fókuszáltak, de annyira, hogy utána már csak követelőztek a rendszerfejlesztők felé, de nem adtak vissza semmit, talán egy-egy drivert írtak, amire nekik szükségük volt. Sok kiskirályt látok, és talán ezért nincs meg az áttörés."

Nem nagyon értem, milyen áttörésről beszélsz, de egyrészt a for profit cégek elsődleges célja nem a jótékonykodás, hanem a profittermelés, másrészt - mint említettem - nincs szükség áttörésre: a jelenlegi webes világban a webszerverek nagy része Linuxon fut, ha Windows a base OS, akkor igen gyakran Apache a webszerver IIS helyett; a szuperszámítógépeken nincs Windows; a telefonodon, a routereden, a switcheden, az okostévéden, meg bármilyen okosbizbaszodon Linux fut.

Hova kéne áttörni?

Mindezt úgy írom, hogy nekem is megvolt a distrohopperkedés, én is hackeltem erre-arra a saját rendszereimet korábban - ma meg felrakom, működik, nem akar okosabb lenni nálam, csinálja, amit parancsolok. Minden tevékenységemet Linux alatt végzem, a játékot kivéve - a mindenbe értsd bele a videoszerkesztést, programfejlesztést, hackelést, filmnézést, zenehallgatást, blogolást, kutyafülét.

• hcl

titán

LOGOUT blog (1)

"A másik oldal az a merev, szemellenzős linux szemlélet, hogy "mi vagyunk az isten, de a sok kétlábon járó birka csak win-t lát maga előtt", "
    Itt azért ezt nem tapasztaltad asszem.

"pedig, ha jól tudom, az még mindig csak egy tákolmány, a macintosh "valahogy működjön" koppintása."
    Nagyon nem.

"Jobb lenne egy mac-hez hasonló szemléletet felvállalni, és minőségi fejlesztést végezni és a kismillió sok hasonló program készítőjének megmondani, hogy"
    Alapvetően az összes Unix alapú dolog filozófiája a "keep it simple and stupid" ;) Sok kicsi, de jól megírt progi együttműködése.
    Minőségi? A legtöbb normálisan karbantartott Linux kód teljesen rendben van, csak nem olyan csillivilli a GUI.

@Warton : Nekem is egy T430 a legújabb gépem, nem új, amit mondasz. Viszont 4GB RAM mellett igencsak jó spórolni a RAM-mal.

"A teljesítménybeli különbség pusztán az asztali környezetek között érzetre: elhanyagolható."
    Csak az nem, hogy ugyan elfut a környezet jól, de hogy a 4GB-ból leeszik 300 vagy 500-at, az nem mindegy :)

@cigam : Kérdés még az, amikor Windowson válik valami használhatatlanná... Mármint support over, stb. :)
    De jelen esetben a kérdező 1db IRfant akart volna használni + egy TC-t ami simán megy Wine-al, ezen felesleges vitázni. Ha a usernek az kell, használja azt.

• cigam

titán

Bocs, hogy nem olvasok vissza, de ha annyira ragaszkodsz a Windows-os programjaidhoz, miért akarsz Linux-ot használni?

miközben a linux-osok nagy része évtizedek óta nem hajlandó értelmesen gondolkodni.
    Ezt akár meg is fordíthatjuk. Miért nem vagy hajlandó tanulni? Megismerni a Linux működését, szétnézni a programok között? Eddig hány natív programot próbáltál ki?

Vagyis az nem képnézegető, vagy képszerkesztő, hanem "képszkennelő és méretre szerkesztő" a számomra legfontosabb funkciója, és ilyen programot évtizedek óta nem találtam.
    Talán mert rosszul keresel. GIMP-el beszkenneled, megszerkeszted, elmented. Persze ehhez is tanulni kellene ... Nem mellesleg miért akkora gond hogy a szkenneléshez A programot használod, a kiigazítását meg B programmal végzed el?

a linux-osok nagy része évtizedek óta nem hajlandó értelmesen gondolkodni.
    Azon nem gondoltál, hogy te nem vagy hajlandó értelmesen gondolkodni?

Azt már csak lábjegyzetben teszem közzé, hogy linux alatt is kismillió program létezik, amelyek ugyan annak az egy programnak a másolatai vagy különböző változatai, többnyire a legfontosabb a háttérszín, meg betűtípus számukra.

Ne keverd a szezont a fazonnal. Azok nem programok, hanem distribúciók. Persze fenntartom a tévedés jogát, hiszen évtizedek óta nem vagyok hajlandó értelmesen gondolkodni.

Rimuru
    Már hogyne lehetne? Ott a WSL!

• Warton

őstag

sh4d0w kolléga a kapuk őrzője és nem enged be senkit, sőt, aki gyüttmentként megpróbál a kapu közelébe kerülni azt is elzavarja. Ő a tiszta linuxos hagyományok védelmezője, mélységesen lenéz bennünket, akik ingyen windowsként tekintünk a Linuxra és mindenféle windowsos programmal szennyezzük a gépeinket. Amúgy megbánva bűnöm bocsánatért esedezve a Linux istenhez: csupán egy kósza ötlettől vezérelve, infernális nosztalgikus élmények kedvéért telepítettem a winampot! A saját védelmemre még annyit szeretnék elmondani, hogy az én gépem nem dualbootos. :DD

Abban mondjuk van igazsága, hogy nem szabad a windowsos programokhoz görcsösen ragaszkodni, mert mindenre van használható linuxos alternatíva.

A weboldal angol, aki nem tud angolul az a mai világban nehezen boldogul, mindenki másnak ott a google translate. :U Amúgy youtube-on több videó is van linux disztrók telepítéséről magyar nyelven is.

• tordaitibi

veterán

Sok igazsag van benne de teged szerintem meg fognak itt enni kenyerrel es kovaszos uborkaval :) :K
    Ezeken en mar tulvagyok, csak neha fejtegetem a mondandomat, es akkor is nagyon szep kontosbe bujtatva. :)

Új hozzászólás Aktív témák