- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- weiss: Pant* rant
- PICO PSU kérdések
- droidic: A Coffee Lake titkos nyolcmagos processzora – CC150
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ooszi
senior tag
válasz
CPT.Pirk #42379 üzenetére
Szia te milyen rendszert használsz, emiatt nem akkarok lemondani a Linuxrol, de néha szeretek játszani, emiatt nem akarok gepet cserélni vagy új gépet összerakni. A Win-Foson minde játék megy, ezért nem hinem, hogy a géppel lenne gond. A lefagyas konkrétan azt jelenti, hogy reset gomb, nem reagál semmire, ha nem fagy ki akkor laggol mint állat. Este hazamegyek ki próbálom a játékot amit írtál.
-
ooszi
senior tag
-
ooszi
senior tag
válasz
CPT.Pirk #42319 üzenetére
szia először is köszönöm segítségedet, de mint full hülye user vagyok, ezért nekem egy kicsit káosz amit írsz.
Ha egy kicsit szájbarágósan meg tennéd, akkor azt meg köszönném.1 tb: 5gb swap - 5gb /var - a maradék EXT4 és ha jól értem /mnt írjak a csatoláshoz?
2 tb csak egy partíció ext4 egybe és ehhez is /mnt írjak a csatoláshoz? -
zonopon
újonc
válasz
CPT.Pirk #42162 üzenetére
glxinfo:
..
direct rendering: Yes
server glx version string: 1.4
...
...Mint 17.2-t Pendrive-ról nem tudtam futtatni ezen a gépen (másik gépen igen), az indítási választás után (Cinamon, Compatible mode, Integrity teszt) sötét képernyő maradt "végtelenül".
17.1-et PENről "Compatible" módban futtatva legalább előjött a "failed to start X server" hiba,
amin a neten való kutatás eredményeképpen tovább tudtam lendülni.Install és reboot után jött a "No Bootable Device Found" hiba, amire szintén megtaláltam a megoldást.
Végül maradt ez a video driver -szerű probléma, erre nem találtam eredményes megoldást.
sudo apt-get update és ...upgrade futtatva.
-
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #42060 üzenetére
Próbáltam még régebben virtuális gépen LXDE felülettel Debiant, de annyira nem tetszett, mármint a felület.
Az egy dolog, hogy a menüstruktúra itt-ott hasonló, de aki XP-hez hasonló rendszerre vágyik, annak úgyis maga a kinézet, ikonok stb. fog számítani. És abban egyértelműen jobb a fentebb is linkelt alternatíva. -
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #42058 üzenetére
Áh
Aki eleve XP-hez szokva, annak inkább, egy a fentebb említett klón megteszi, netán XP skin, vagy amit nemrég a kínaiak csináltak. De pl. egy Lubuntu gyári mivoltában engem nagyon nem emlékeztet XP-re és a start menüjét is kifejezetten rühellem. Egy rövid ideig volt fent, de annyi épp elég is volt belőle. -
ooszi
senior tag
válasz
CPT.Pirk #42023 üzenetére
SZia
Ubuntu 14.04.3 LTS 64Bit találtam vagyis töltök le, annyira nem vészes a felülete, megszokható szerintem.
Tudnál nekem abba segíteni, hogy a 30GB ssd hogy formázzam meg, vagy a gép ahogy adja úgy hagyjam?
Lesz még mellé 2db 2TB wd vinyó, ilyen hogy plex, letöltő kliens, frankón mükxik rajta?Előre is köszike válaszod.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #42008 üzenetére
CPT.Pirk Köszönöm válaszodat.
A dvd lemezt néróval írtam ki iso-kép hozzáadásával és látszólag minden rendben ment.
Próbáltam letölteni újra az ISO-t többször is mert én is sérült letöltésre gyanakodtam.
A lemezírást idáig csak saját adatmentésemre használtam 1x-er, a lemezt lezárást gondolom néró automatikusan csinálja.
A linuxmint-17.2-cinnamon-32bit.iso-t újraírható DVD-lemezre írtam ki és nem bootol.
A DVD-lemezt teszteltem az előbb mit írhat-rá rosszul a néró nem tudom.(#42009) hcl Nem tudom mit csinálok rosszul?
Ha lehetne, kérnék konkrét linket is.
-
olivera88
veterán
válasz
CPT.Pirk #41862 üzenetére
Igazad volt, működik idézőjellel, ha szóközt eltüntetem akkor nem kell idézőjel. Köszi.
Spammer Systemd vel akarom ütemezni a bash script futattását, az meg lefutattja a python scriptet. Eredetileg systemd vel akartam futtatni az egészet amit Colomb fórumtárs írt, de az ExecStart=elérési út/python fájl neve, nem tudja értelmezni a python scriptet. Hogy miért azt nem tudom.
-
olivera88
veterán
-
kkdesign
senior tag
-
kkdesign
senior tag
válasz
CPT.Pirk #41808 üzenetére
Értem, rendicsek.
Még annyi kérdésem lenne most egyelőre, hogy ha Windowsban beállítgattam a progiban az ssd dolgait, akkor most linuxon kellene valamit állítanom neki? bármiféle ssd beállítást? ha igen akkor hogyan, hol?
(Most feltette sikeresen, grubban is benn a windows is.(egy kérdés, melyikről kell indítsam a windowst? 2-t sorol fel, a rendszer szamara fenntartottat, és a teljes ntfs-t is) azért kérdezem mert majd arra akarom az alapértelmezett oprendszert rakni a grubban, de ez majd a délután szénája lenne
-
kkdesign
senior tag
-
MurdR
veterán
válasz
CPT.Pirk #41774 üzenetére
Skypeot nem használnék, meg szinte a böngészőn kívül semmit.
A puppyt azt a 390X-en próbáltam, de nem találtam olyan menüpontot hogy telepítés, liveban meg eléggé olyan volt, mint egy lassított felvételAzért is kérdeztem ezt a pendriveos dolgot, mert nem vagyok benne biztos hogy boot opcióként ezek a p3 környékű notik felajánlják az USB bootot. (A lili USB tiszta sor.)
Viszont van valami alkalmazás, amit ha Win alól telepít az ember fia egy ilyen régi gépre, az megváltoztatja az OS választó képernyőt, és betesz egy olyan lehetőséget, hogy boot from USB. (Holnap kitalálom melyik volt ez, ha nem jut eszedbe).Partíciók:
7GB WinXP, 5GB Linux, 10GB a mentéseknek.
Kell még egy plussz partíció? Basszus valami RAM-mal összefüggő kell, de nem ju eszembe...vagy az csak az Ubuntu alá kell?
-
-
kkdesign
senior tag
válasz
CPT.Pirk #41552 üzenetére
Az /etc/fstab fájl oldaláról is megpróbáltak segíteni, hogy abban egy hosszú uuid van, és azt device szerinti leírásra cseréltették velem.
UUID=bd1b74f1-ef3b-4e1d-91dc-8b8717243d46 / ext4 errors=remount-ro 0 1
helyett erre:
/dev/sdb6 / ext4 errors=remount-ro 0 1de ígyis ugyanezt az ID-t írta ki hibának és grub rescue jött fel. Szóval befejeztem egy időre, jó lesz az virtualban is
-
törölt tag
-
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #41414 üzenetére
Egy példát mondanék ha lehet most jutót az eszembe csak : Linuxmint-17.2-cinnamon-32bit.iso-ját DVD-re írnám-ki akkor lenne esélyem disztrót is telepiteni?
A kérdésem ha buta elnézésedet kérem.(#41415) King Unique USB 2.0-át használok, gépem biztosan jól működik.
A gépem tud USB-ről bootolni 100%-ra mondom. -
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #41403 üzenetére
Értem aszt hiszem amit mondasz, Rufuszt 1.4.12 és YUMI-2.0.0.0 verzió akkor felejtsem el.
A disztrók ISO-i miben térnek-el?
Mi okozhatja aszt hogy nálam nem butool pendriveról egyik disztró ISO-ja sem?
A lényeg én csináltam magamnak régebben egy win-ISO-t hogy wint-pendriveról tudjak telepíteni ha szükséges lenne és működik. -
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #41403 üzenetére
Igen, az jó program, én is használom. Viszont az is "elcseszi" a partíciót, hogy utána a Windows nem ismeri fel és 3rd party partícionáló / diskpart programmal kell törölni, majd újrapartícionálni. Igaz, nem akkora probléma.
De a Rufus ilyen téren jobb, azt elég utána csak törölni / formázni. igaz van pár olyan disztró, amit csak előbbi program tudott kiírni.(#41402) Sub-ZeRo: "Ha usb 3-ba dugtad a pent, az usb2-be dugd be. 3-ról nem boot-ol."
Ez is inkább gép és vsz BIOS/ UEFI beállítások függvénye. Én pl. simán tudok 3.0 portról is telepíteni, sőt 3.0 portról 3.0 pendrive/ külső HDD + OS kombót is futtatni.
De valóban a 2.0 az általánosan ajánlott."Windows alatt nem tudtam törölni a pendrive 2 partícióját!!!!!!"
Diskpart (clean), vagy egy külső partícionáló program simán megcsinálja.
-
-
beloadjoker
őstag
válasz
CPT.Pirk #41122 üzenetére
Köszi a beállítást még nem találtam meg vagy rosszat állítok nemtudom :/
_Dumber_
dpkg-reconfigure ntp
update-rc.d: warning: start and stop actions are no longer supported; falling back to defaults
insserv: warning: current start runlevel(s) (empty) of script `ntp' overrides LSB defaults (2 3 4 5).
insserv: warning: current stop runlevel(s) (2 3 4 5) of script `ntp' overrides LSB defaults (empty).Lathronos
köszi még meg kell találnom a menüpontot
ubyegon2
Végülis az Orage preferencesben találtam meg az időzónákat
Az időzónát beállítottam Budapestre de
az ég világon semmi nem változott terminalban date parancsra rosszat ír, és persze jobb felül a dátum
mellett is rossz az óra... újraindítom hátha...
és igen, az idő még mindig rossz
Hol a ****** tudom beállítani az időt? -
Ezkijez
csendes tag
-
válasz
CPT.Pirk #41103 üzenetére
"ahol megtalálhatnám a hiba forrását, azonban én ebből nem sokat értek, még abszolút kezdőnek számítok. Ezen probléma megoldásával kapcsolatban várnám a javaslatokat."
Ebből nekem az jön le, hogy megnézheti és még mindig ugyanott van, ahol addig!
Írhattad volna azt is, hogy másolja be pastebin-re és tegye be ide azt a xorg logot, ami abban az időben keletkezett. Ennek a helye a /var/log mappa és legalul találhatóak.
nekem például 3 van:
-
Lathronos
őstag
válasz
CPT.Pirk #41056 üzenetére
Vannak akik nem vigyáznak ennyire a laptopjukra.
(#41053) ubyegon2 OSX-en virtualboxban Ubuntu ThinkPad-en(OSX-et nem is lehet telepíteni rá, még hackintosh-t sem). Valakinek nagyon elgurult a gyógyszere
-
válasz
CPT.Pirk #41052 üzenetére
Ha kibírt két telepítést, akkor már majdnem megérte, azért nyugodtan maradhatott volna a nagyszülék gépében, de tudom, miért szedted ki.
Egész jókat írnak arról a TP-ről, főleg ha valami fix helyre teszed, különben folyamatosan csavargathatod a kijelzőt, hogy láss valamit. Állítólag ez az egy gyengéje van.
Kíváncsi vagyok, mit telepítesz az új szerzeményre!
-
Sonja
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #41037 üzenetére
Ext4 írás van Win alatt is a Paragon ExtFS programmal.
-
qwertly
addikt
válasz
CPT.Pirk #40890 üzenetére
Köszi a választ
de akkor szerinted melyik alkalmas arra,hogy eltudjam kerülni az ilyen baleseteket?És a lubuntúnál van kisebb erőforrás igényű teljes asztali op rendeszer a linux alatt?Amit minimális linux tudással is tudnám használni?
Szia!colomb2 nem tudom valahogy a tálcát zárolni ne tudják módositani?
-
qwertly
addikt
válasz
CPT.Pirk #40886 üzenetére
Szia!
A kép ez és azt szeretném elsőnek is,hogy a start menü és a tálca vissza kerüljön mert a képen látod,hogy sikerült mint korlátozzon felhasználó letörölnömA másik kérdésem pedig ezt miképpen tudnám mint rendszergazda korlátozni,hogy akárki letöltöljön egy ilyen fontos komponenst.És max videót nézzen doksit szerkesszen és esetleg hatért cseréljen.
-
válasz
CPT.Pirk #40827 üzenetére
Hát őőőő izé....
Oké, a 10%-át értem.
PPA. Azt sem tudom mi az, vagy lehet, csak még nem hallottam hogy az a neve.Amúgy mindennapos használatra kellene, gyorsan felálljon a rendszer, film, zene, letöltés, egy kis steam stb. Audigy 4-em van, az mintha nem lenne az igazi mint alatt. Tudsz róla valamit?
Amúgy nekem is a mint a szimpatikus mert igen hajaz a windows-ra. Egész jól elvoltam a terminállal. Sokat keresgéltem, amit szerettem volna beállítani, de meglettek a dolgok. -
MKLS
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #40720 üzenetére
Neem, 2 gép (laptop) + 2 Windows Phone, minden wifiről ment, tegnap még minden jó volt, ma meg csak a W10-es laposon van net, a többin nincs. LAN kábelem most nincs itthon szóval nem tudom kipróbálni. Amit lev258 írt alattad az nem működik.
Azért furcsa a dolog, mert bármit csinálok, csak ezen a gépen van internet, ha sehol sem lenne akkor azt mondanám megdöglött a router, megpróbánám csak modemről, ha az sem jó akkor szolgáltató, de így, hogy 4-ből 1 eszköz megy tökéletesen ez nekem így érdekes.
-
törölt tag
-
bkpijoter
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #40458 üzenetére
Kiadtam a parancsokat, de ezek nekem kínaiul vannak
lspci:
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Root Complex
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Kabini [Radeon HD 8330]
00:01.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Kabini HDMI/DP Audio
00:02.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Function 0
00:02.1 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Functions 5:1
00:02.2 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Functions 5:1
00:02.3 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Functions 5:1
00:02.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Functions 5:1
00:02.5 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Functions 5:1
00:10.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB XHCI Controller (rev 01)
00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SATA Controller [AHCI mode] (rev 40)
00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB OHCI Controller (rev 39)
00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB EHCI Controller (rev 39)
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB OHCI Controller (rev 39)
00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH USB EHCI Controller (rev 39)
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SMBus Controller (rev 3a)
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH Azalia Controller (rev 02)
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH LPC Bridge (rev 11)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Function 0
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Function 1
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Function 2
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Function 3
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Function 4
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 16h Processor Function 5
02:00.0 SATA controller: ASMedia Technology Inc. ASM1062 Serial ATA Controller (rev 02)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)
04:00.0 USB controller: Etron Technology, Inc. EJ188/EJ198 USB 3.0 Host Controllerlsmod | grep snd:
snd_hwdep 13189 0
snd_pcm 68352 0
snd_page_alloc 13052 1 snd_pcm
snd_timer 22725 1 snd_pcm
snd 57358 3 snd_timer,snd_pcm,snd_hwdep
soundcore 13065 1 sndaplay -l:
aplay: device_list:268: no soundcards found...
cat /proc/asound/cards:
--- no soundcards ---
cat /proc/asound/modules:
Ennek a parancsnak nem volt semmi kimenete.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kerékpársportok
- Milyen autót vegyek?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Magisk
- reMarkable - paper tablet
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fogyjunk le!
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Fókusz, tér, élmény Dell U2913WM Ultrawide monitor
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Eladó karcmentes állapotban levő Xiaomi 14T 12/256GB / 12 hónap jótállás
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest