Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #37520 üzenetére
Amit linkeltem, ott fel van sorolva néhány szempont: Benefits of using sudo
(#37524) CPT.Pirk
sudo adduser ggy sudo
mármint rootként: adduser ggy sudo
merthogy pont az a probléma, hogy nem tud sudo-t használni
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
ux1
addikt
válasz Apollyon #37605 üzenetére
Pl. netről a felhasználónevedet nehezebb kitalálni mint root+jelszavak próbálgatásával.
Amúgy meg otthoni gépre is a saját nevemen lépek be. Majd a sudo kicsit megkönnyítve nekem nem kér jelszót, sőt az apt és a synaptics se, igaz ez a két utóbbi a polkit beállítása után érvényes.
Csak ennyi kell a /etc/sudoers -be.
Iscariah ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL
Így bármikor kiadhatod sudo -i vagy sudo -s és máris root jogot szereztél.
Tudom te valószínűleg az UAC-ot is kiiktatod a Win-ben.Fő a biztonság
-=[ 乂丨卂ㄖ爪丨 ]=-= [ 卩ㄖ匚ㄖ 千1 ]=-
-
ux1
addikt
válasz Apollyon #37609 üzenetére
"A neten fellelhető írások 99%-ában annyi a jogosultság állítás, hogy add your user to the sudoers group azt pá."
Na látod ebben igazad van, pedig a sudo 1000x többet tud mint az UAC, kitűnően hangolható userekre, csoportokra, nem beszélve a logolásról.
Szvsz édes-mindegy hogy su - vagy sudo -i a terminálban kiadandó parancs a root megszerzéséhez. Engem egyáltalán nem zavar se laposon, se asztalin a sudo léte. Szervereken meg egyenesen jó ha van.
-=[ 乂丨卂ㄖ爪丨 ]=-= [ 卩ㄖ匚ㄖ 千1 ]=-
-
gery2123
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #37764 üzenetére
Igen. Ezek az apróbb hibák olyan neves disztróknál sem ritkák, mint pl. a Debian. Emiatt vagyok én is a híve az 1 disztró 1 DE dolognak.
whbear: ez kicsit csúsztatás. Az nLite csinált szemetet, ha kézzel csináltad a dolgokat, akkor a végeredmény is jó lett. Na de ez nem ide tartozik.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
herdsman12
őstag
válasz Apollyon #37773 üzenetére
Igen megnyitás rendben, sikeresen lementettem mindent róla, de törölni semmit nem tudok, fat32.
Másik telefonba tenném, ezért törölném, de inkább formáznám. Törlést nem enged Jessie, formázásról fogalmam sincs. Win-ról megoldanám, de az meg lefagy a kártyától, úgy, hogy csak erőszakkal tudom kikapcsolni.
Ez a root PCManFM megnyitás nem megy, nem vagyok sudoers képes.
Root terminal meg ezt mutatja, ha próbálok törölni:root@eee901:/media/ggy/6261-0905# rm -rf Music
rm: ”Music/08 - Highway To Hell (1979)/01 - Highway to Hell.mp3” nem törölhető: Írásvédett fájlrendszerEz lenne a jó megoldás, mindenkinek, minden jog, hogy tudjam törölni:
root@eee901:/media/ggy/6261-0905# chmod a+rwx
-
rii
nagyúr
válasz Apollyon #37907 üzenetére
jaja .... hallottam már a Gentoo-ról ... bob.xzr is ajánlotta a arch-ot, de szeretnék arra alapozni, amit kicsit ismerek már .... ezért gondoltam volna a Debian-ra .....
gondolom mind a gentoo, mind az arch, és mind a debian 3 különféle szemlélettel rendelkezik ....
piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
rii
nagyúr
válasz Apollyon #37916 üzenetére
(#37916) Iscariah:
akkor innen a bold-ozottat kell letöltenem?A small installation image: can be downloaded quickly and should be recorded onto a removable disk. To use this, you will need a machine with an Internet connection.
64-bit PC netinst iso 32-bit PC netinst isoA larger complete installation image: contains more packages, making it easier to install machines without an Internet connection.
64-bit PC torrents (DVD) 32-bit PC torrents (DVD)
64-bit PC torrents (CD) 32-bit PC torrents (CD)" .... Egyébként a legújabb Debiant már kb gyerekjáték beállítani a korábbi kiadásokhoz képest. .... "
dselect még a régi?(#37915) camillus:
" .... Valamilyen szinten, minden disztró kókányolt. Talán az a legjobb, ha nem forkolt. ... "
elnézést, ha hülyeséget kérdezek, de mi az a forkolt? .-)(#37914)gery2123:
okaly!
köszönöm![ Szerkesztve ]
-
Freel
tag
-
rii
nagyúr
válasz Apollyon #37920 üzenetére
nekem nincs bajom a terminal-lal, parancssorral ... inkább a telepítőnél érzem feleslegesnek a graf. felületet ...
régen nekem úgy ment a debian install, hogy végigszenvedtem a dselect-et .... (a xwindow system-et is be kellett jelölni persze, akinek kellett ... mert rendszergazdai szinten sem kell a graf. felület ... mindek mennek fel default ) ,,,, be kellett lőni a hangot ... vga-t, xconfigure, hálókártyát ... majd kernelfordítás ...szóval jobban örülnék, ha látnám, hogy mi történik, nem csak az, hogy ottvan a rendszer, és kész ...
mi a hátránya (biztonság, driver-ek ... ?), ha régebbi Debian-t tennék fel?
-
rii
nagyúr
válasz Apollyon #37932 üzenetére
nem is kell már kernelt fordítani?
akkor sem volt muszáj ... volt az alap kernel, ami felment installkor, csak -úgy tudom - jobb ha az adott gép HW-re lesz lefordítva a kernel, hatékonyabb működést eredményez ... meg volt amit belefordítottunk a kernelbe, volt amit mdulként töltöttünk be, nem a kernelbőlpiros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #37947 üzenetére
Lehet nem tud több ablakos működést a Thunar.
Amúgy talán felzabálta a memóriát maga alatt, és nincs beállítva swap partíció. Az meg tudja ölni a GUI-s dolgokat.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
rii
nagyúr
válasz Apollyon #37947 üzenetére
a bittorrentben így nézem meg, hogy mi jött le, és egy show destination folder-t nyomok ... és lusta voltam mindig bezárogatni őket ... .-)
más esetben persze mc használnék ... de itt más-más szempont szerint szoktam sorrendezni a listát ...
-
Aflamin
tag
válasz Apollyon #37942 üzenetére
Nos,simán telepítettem a Debian 8.1 1cd-s Xfce verzióját. Az egész lemezt használtam (160GB Sata3).Kiderült,hogy E6300 proci van benne.Felismert minden komponenst!
Skype elsőre felment,mükszik a VX-700 camera is.
Köszi a segítséget!(sokkal gyorsabb mint az XP)
[ Szerkesztve ]
-
Sonja
nagyúr
válasz Apollyon #41429 üzenetére
Akkor ez így jó?
(parted) print
Model: ATA WDC WD10EZEX-60M (scsi)
/dev/sdc lemez: 1000GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/4096B
Partíciós tábla: msdos
Szám Kezdet Vég Méret Típus Fájlrendszer Zászlók
1 1049kB 1000GB 1000GB primary ext4Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #42529 üzenetére
Nem is használta a dd-t, ezeket a figyelmeztetéseket a unetbootin lökte.
(#42526) agy73p: 1 sor az egész, már nagyon sokszor volt téma itt, lásd: [link]
szerk: amúgy ezek csak figyelmeztetések, nem hiszem, hogy foglalkozni kellene vele, nem ettől nem működik az írt cucc.[ Szerkesztve ]
-
herdsman12
őstag
-
agy73p
senior tag
-
daddy9
tag
-
törölt tag
válasz Apollyon #42554 üzenetére
Nem gondoltam, hogy a wikije frissebb lesz, mint az openbox.org.
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #42629 üzenetére
Stylish addonnal bármelyik böngészővel megoldható (már amelyikhez van Stylish persze ). De a linken lévő mindenhol átszínezi az input és textarea elemeket. Ha ez a cél, akkor oké, ha csak a PH-n lévő szövegdobozt akarjuk átszínezni, akkor finomítani kell rajta kicsit.
(#42626) rii: a rendszer témáknak nincs köze a weboldalak html elemeihez. De az előttem javasolt módon átszínezhető vagy az általam javasolt Stylish-sal is. Egyébként a teljes weboldalakat át lehet szabni, lásd pl. ezt: [link] (már rég csináltam, nem tartom karban, de még ki lehet próbálni Stylish addonnal, ha érdekel).
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #42633 üzenetére
Hm, lehet, hogy valami bug vagy más kód (is) kell neki, akkor passzolom, kipróbálni nem tudom. Na mindegy. userContent.css egyszerűbb persze, ha csak ennyi miatt kell, akkor valóban felesleges a plusz addon. De mint írtad is, ez Firefox-only.
A teljesítményt szerencsére nem fogja vissza (vagy legalábbis nem érzékelhetően), illetve annyi az előnye, hogy real-time érvénybe lépnek a módosítások, szemben a userContent fájllal, amihez újra kell indítani a böngészőt egy-egy módosítás után. Nálam meg át van szabva egy csomó cucc, a komplett Firefox is, ehhez pedig szükség volt, hogy real-time lássam a dolgokat.
-
psg5
veterán
válasz Apollyon #42651 üzenetére
Jaj félreértettél, de egyértelműen rosszul is fogalmaztam! Nem annak örölünk, hogy a linux-tól szabadulunk meg hanem a régi gépektől! Az újakon még nem is tudjuk mi lesz! Elnézést a téves fogalmazásért, de szerkeszteni már nem tudtam
(megj: otthoni laptopon egy Ubuntut használok én is)[ Szerkesztve ]
F.K.T.
-
psg5
veterán
válasz Apollyon #42653 üzenetére
Húha lehet nagyon rosszul fogalmaztam, megpróbálom újra:
Új gépeket kapunk, a régiek elvileg máshova kerülnek felhasználásra, de megkértek minket, hogy mindne saját dolgot tüntessünk el róla. Nincsenek titkos dolgok (rendszergazda nélkül amúgy sem tudunk sok mindent csinálni a gépeken.) de pl azt sem tudjuk, hogy az ideiglenes fájlokat honnan töröljük vagy utoljára megnyitott dokumentumok listáját stb[ Szerkesztve ]
F.K.T.
-
agy73p
senior tag
válasz Apollyon #42673 üzenetére
Ti miért nem szeretitek az rpm alapú disztrókat?
Ezen a kezdő fórumon főleg a Mint/Ubuntu/Debian és az Arch/Manjaro vonal megy inkább. Legtöbben ahhoz értetek, azon szocializálódtatok. Gondolom, anno sokkal gyengébben muzsikált a Fedora / Arch, mint a Debian/Gentoo nem? Slackware-t nem is nagyon hallottam itt tőletek. Mindig az jut eszembe, hogy az olyan lehet, mint zenében a Metál. Debian a klasszikus zene, Arch a David Bowie, Ubuntu a popzene, Red Hat forkok meg Rythm and Blues .... vagy ki-hogy érzi
[ Szerkesztve ]
-
Wiz Khalifa
veterán
válasz Apollyon #42721 üzenetére
Értem. Igazából azért gondoltam hogy kipróbálom rajta mert a Win7 az eléggé eszi a procit.
Amúgy ezt az ntfs-3g-t a store-ból tudom leszedni?
colomb2:
Az NTFS azért kell mert ha netán egyszer Win-t rakok fel vagy olyan gépben használnám tovább nem tudnák 3TB-os adatot lementeni csak emiatt.Amúgy milyen jó alternatívát tudsz ami minimalista?
[ Szerkesztve ]
Smoke some weed nigga!
-
nagyúr
válasz Apollyon #43955 üzenetére
● Link gyűjtemény a Linuxszal ismerkedőknek
A Debianos linked nem jó, beírnám ide, de nem tudom pontosan melyikre gondolsz.
Na jó aki LFS-t használ annak lehet picit primitív.
Ezt a mondatát nem nagyon értettem én sem, hogy illeszkedik a topikba egy kezdő kérdései között, azt se értem, mire gondol az alatt, hogy a Debian primitív az LFS-hez képest. Fórumtársunk vagy nagyon profi vagy a nagy fa és a fejsze esete lesz.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Apollyon #43959 üzenetére
Ez már jó, ismerem ezeket, le is töltöttem, jóhavan alapon.
Ellenben Carasc0 fórumtársunk a könyv alapúakat részesíti előnyben. Ezért akar a Debian 2-vel kezdeni kizárólag konzolon. Igazi abszolút kezdő meló lesz.(#43960) berus.berus Szerintem teljesen igazad van az Ubival, de az egy napig tartó telepítés még elmegy, de ha csak egy katyvazt csinál ez alatt, nem működő rendszert! az a méreg
(#43962) Iscariah Ja, sorry, így már tényleg könyv, ha kinyomtattad.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
válasz Apollyon #43973 üzenetére
Én egy 2008-as könyvről tudok csak: Az Ubuntu világa.
A Fullcircle is elektronikus kiadás. Papír alapon friss, aktualizált anyag tudtommal nincs.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
nagyúr
válasz Apollyon #43971 üzenetére
A debianban többtízezer csomag van, ott csak megtalálja a user, ami neki kell.
No, ezért meg azért sem ajánlom soha abszolút kezdőknek, mert képtelenek még azt is megállapítani milyen és melyik disztrót töltsék le, aztán jön az, hogy miként telepítsen valamit, ami épp nincs mondjuk a Jessie alap repoban. Tegye fel ideiglenesen a sid repot a sources list-ba, majd kommentelje ki vagy .deb változatot telepítse? Menne ez, ha kapja folyamatosan a segítséget. No, de akkor miért ne ajánlanánk az abszolút kezdőnek olyan disztrót, amit feltelepít és minden megvan, amire szüksége van. Azzal megismeri a Linuxot és később áttérhet Debianra.
Mikor megjelent a Jessie, egyből felraktam és jó néhány gubanc mellett hangot képtelen voltam varázsolni rá, csak a Debian topikban kapott segítséggel, úgy sem volt egyszerű! Viszont ekkor már nem voltam abszolút kezdő a 1,5 évemmel.
Aki már eljut odáig hogy debianozik és tényleg bele is vág, azt nem az idegen nyelv hiánya fogja visszatartani.
Ez igaz és az is, hogy ha valaki tanulni szeretné a Linuxot abszolút kezdőként, annak nyugodtabban ajánlanék Debiant, mint aki csak Win helyett akarja egyszerű otthoni átlag használatra. Utóbbiak 1000%, hogy jobban járnak a Mint/Ubuntuval.
(#43967) Lathronos Azért talán ennyire nincsenek kevesen Linuxosok/Debianosok. Az a 10 millió meg már inkább 9.
Itt is elég sok Linuxos könyv van, innen van Linux Mint System Administrator's Beginner's Guide is, ami 2012-es kiadás
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Tim82
félisten
válasz Apollyon #45674 üzenetére
+ lev258:
Még sosem találkoztam azzal, hogy a sudo bármit is tönkrevágott volna ilyen szituban, de lehet, hogy ez annak köszönhető, hogy CentOS 7-en ebből sosem volt probléma. Más Linuxot meg nem nagyon használok és bőven kezdő felhasználó vagyok én is.
Köszönöm a helyesbítést.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
King Unique
titán
válasz Apollyon #47293 üzenetére
Micsoda leosztás, SSD-re a Linux, HDD-re a Windows. Emlékszem még korábban mindenki azt kántálta, hogy előbbi alá nem kell ám SSD.
Amúgy, ha UEFI-s gép, akkor az meg tudja szívatni az embert...én is nemrég szépen jártam egy laptopnál [link] + a többi. Win10 alatt dual-boot esetén még a fast startup = gyors rendszerindítás kikapcsolása ajánlott, amit ezen cikk is említ.
Na persze nálad 2 külön lemez, vsz jobb gép, így talán nagyobb szerencséd lesz.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest