Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#72235) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Sziasztok, Ti mivel virtualizáltok és mennyire hatékonynak tartjátok ?

Debil 10 testing-en élek jó ideje, SSD-n virtualizálva QEMU/KVM módon, Virtual Machine Manager-el adminolva őket. Bevált, de a sebességgel nem vagyok elégedett (de ez lehet normális).

Általánosságban mekkora overhead-et jelent egy Hypervisor a guest vCPU-k és a fizikai magok között ?

Cégben VMWare-es nagyvállalati környezetben ezt olyan 5% köré saccoljuk. Nálam meg itthon nekem néha olyannak tűnik, mintha egy 50% lenne, eléggé nagyonlomha minden Linuxos VM-em (a W10 sem pattog mint állat).. hozzá kell tenni, grafikus felületekről beszélek, tehát amikor kipróbálok egy Live ISO-t, tökmindegy, mit, vagy készre telepítek egy XFCE-t, KDE-t, akármit, nem egy rakéta úgy sem, hogy 3-4 magot adok neki.

Az összes CPU feature aktiválva (Ryzen5 3600), vtx/vtd AMD megfelelői, swap-ok offon host-on is, guest-ekben is, RAM-ot adok nekik 4 Gigát, SSD alattuk a host-on, .. OK, hogy VGA nincs agyongyorsítva (host: GeForce710) de kicsit lomha a betöltés, az élet a guest-eken.

Ami még feltűnt, hogy mindeközben (töltés közben pl, boot, ilyesmi), se a host CPU nem megy púpon, se a guest CPU. Hanem csak úgy közepesen elvannak, mintha őrült futás helyett (amit várnék tőlük) csak úgy kényelmesen fagyizva sétálgatnának az utcán, "ráérünk" alapon.

Ez normális ? A vas nem rossz szerintem, a proci alatt azért van még jó maréknyi, ennél sokkal többe kerülő Xeon meg egyéb, szóval nem gondolom indokoltnak a lassúságot - vagy nem szoktam meg a dolgot, 1 hónapja játszok csak ezzel.

Esetleg parancssoros cpu teljesítmény mérő (1 szál, több szál) tudtok mondani ? Amolyan gyors valamit, ami megkergeti a CPU-t és akkor mérnék host-ra is egy nyerset, illetve mondjuk egy 4 vCPU-s VM-en is, aztán meglátjuk. Lehet a CPU-val agyonemulált VGA fogja, a grafikus környezet, ki tudja, csak hangosan agyalok.

(Nem szeretnék VMWare-re váltani, ragaszkodom a Debian host-hoz, de ahogy neten olvasom, mások elégedetten használják, Proxmox is pl. erre épül).

Lehet csak szoknom kell ...

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.