Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#65000) Plasticbomb


Plasticbomb
addikt

Szervusztok.
Azt hiszem, egy kis segitsegre van szuksegem:

Konfig:
i5-5675c
XFX AMD RX 480 REF custom hutovel
16GB DDR3L 1866MHz
Asus Z97i-PLUS
2 Samsung 850 SSD (1 256GB Pro 1 500GB EVO)
1APPLE Hitachi 1TB 2.5 HDD
1 Hitachi 6TB NAS HDD

Harom napja feltettem az UBUNTU 18.04 LTS-t egy SSDre elszeparaltan a win nvme SSDtol (EFI, ROOT, SWAP, HOME mind erre megy, s errol is bootol az UBUNTU.).

Mivel a gepet legtobbet videozasra s olvasasra hasznalom, igy csak lassan kezdtem el belemelyedni, de ha jol ertem, jatekhoz ajanlott az amdgpu-pro driver, illetve a 4.20as kernel. Kernellel kezdtem, felment, utana kicsit szenvedtem az amdgpu-pro telepitesevel, aztan leesett, hogy egy eliras miatt nem megy. (terminal command $ elotte en meg copy paste tettem terminalba a parancsokat)
De: mivel az RX480amon egyedi hutes van, igy egyedi venti szabalyzasra van szukseg, mert ugyan eleg eros a hutes ahhoz, hogy a GPUt igy is 50 fok alatt tartsa gyakorlatilag alapon porgo ventikkel, de a VRM nem kene hogy felmenjen tojassuto tartomanyba, ehhez viszont kell egy kis plusz RPM (alap 700 RPM, amit el kene erjen ~1800 korul van, hogy a VRMre eleg huzat jusson). Hogy a fenebe tudom ezt beallitani?

masodik: a VLC-t, illetve mas alkalmazas ha kifagyasztja a gepet csont merervre, hogy tudom utana kideriteni, hogy mi a fene tortent? feltettem repobol, majd a 6 TB HDDrol akartam nezni valamit, es meg se mukkant, csak csontra fagyasztotta a gepet.

Illetve harmadreszt, Valve Protonhoz beallitasi segedlet, kulso nem steames alkalmazasokhoz? Star Citizen, WoWs SC Subnautica (ez steames, de valami nem kerek, hianyoznak texturak) es WoT erdekelne, ezek, amikkel jatszogatok amikor kedvem adodik.

Ohh, es egy olyan alkalmazast, mint a HWInfo tudtok Ubuntura? Mert amiket eddig talaltam elegge szegenyesek az en szememnek. a System Profiler/hwmon nem rossz, de nem Aida megfelelot keresek, csak HW monitorozasra erdekel. (CPU GPU foleg, de ott minden ertek kene, amit megszoktam..)

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.