Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#62470) Cifu


Cifu
nagyúr

@ubyegon2: Köszi, kipróbáltam, működik, legalábbis a pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY gnome-commander hatására elindult a Gnome Commander rendszergazdai jogosultságokkal.

@CPT.Pirk: A probléma azzal van, hogy hozzászoktál valamihez, ami sosem volt biztonságos, csak kényelmes de most kivették.
...
Egyéb okod pedig nem igazán van rá, hogy rootként indíts egy fájlkezelőt vagy bármi mást, ha a könyvtáraid jogosultságai nincsenek összekutyulva.

Köszi, akkor viszont oldják meg, hogy egy Kubuntu alatt az Ark képes legyen alapértelmezésben megnyitni egy átkozott RAR fájlt. Mert valami fájl hiányzott a boldogulásához (gondolom third-party probléma), én meg ott állok a csodás szituációban, hogy egy RAR fájl megnyitása problémát okoz. Apt-get remove Ark -> apt-get install Ark, ugyan az. Sebaj, google skill, meg is találtam egy fórumbejegyzést az Ubuntu fórumán, hogy hát ja, van ilyen, szerencsére a rarlab honlapjáról letölthető a tömörített mappa, amiben minden szükséges fájl benne van - és másoljuk ezt a /usr/bin mappába.

Aha. Ja, azt nem lehet, mert ugye az /usr/bin szigorúan root:root.

Megoldottam, sudo gnome-commander, 'oszt csupasz fenékkel és lengő tekével rohanunk előre, mert a Linux miközben egyorrú user-friendly, közben egy aknamező ilyen problémák miatt. Egy hétköznapi user egy ilyen problémát vajon hogy oldana meg? Nem arrafelé kéne menni, hogy a felhasználónak meg se kelljen nyitnia a konzolt? Mert itt konkrétan így hirtelen ötletem sincs, mihez kezdjek, találtam parancsoros p7zip-et, de az se ment volna egyszerűen. Már az is átfutott az agyamon, hogy feltelepítek a KVM-en egy virtuális gépre egy Windows-t, és 7-Zippel szépen kitömörítem a fájlt... :DDD

Szóval szépen hangzik, hogy nincs okod rá, de, sajnos folyton lesz okod... :(

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.