Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#40702) Boyrob


Boyrob
csendes tag

Sziasztok.

Most regisztráltam a fórumra, volt egy kis problémám a Windowsal, igazából az én hibám is volt mert nem megfelelően védtem - tároltam a fájlaimat és beszedtem egy CriptoWall vírust ami szerintem a létező legszemetebb dolog. Aki nem ismeri annak röviden annyit hogy a fájlokat kódolja és válságdíjat kér cserébe a visszakódolásért ez 500 USD volt ami nagyon sok pénz, ráadásul bizonytalanra kifizetni. A lényeg hogy sok éves családi fotó gyűjteménytől kezdve AutoCad munkákon át nagyon sok fontos dolgom odaveszett és nem is lehet visszakódolni válságdíj kifizetése nélkül.
Van mostmár egy külső 1TB HDD is erre a célra, bár most nem tudok nagyon rá mit tenni :(

A gépem harweréről csatolok egy képet és 2x4Gb memória van benne ami az eszközkezelőben nem látszik.
Én még anno C64-el kezdtem igaz csak játékra :B azután Amigám is volt és végül PC-re váltottam, még DOS-ban is gépelgettem a 486 gépen bár nem nagyon szerettem, aztán a Win95-től kezdve szinte az összes Windows verziot használtam már, szóval ehez vagyok szokva teljesen és nem is csak az emailjeim tudom megnyitni hanem némi gépészeléssel is elboldogulok ha úgy adódik!

Melyik disztribúciot lenne érdemes erre a gépre telepíteni?

A Linuxon a vírus óta gondolkoztam, mert ugye ezt halllani hogy a Linux stabil - a Linuxon nemigen van vírus - védettebb rendszer a Windowsnál emiatt megfelelő lehetne számomra.
Speciális programokat nem sokat használok, amiket mégis azt tudnám Wine alatt futtattni vagy esetleg egy VirtualBox-ban telepitenék egy Windowst is.

Óvatos duhaj lévén előkotortam a "régi" laptopom amit már egy ideje nem használok!
Egy AMD Athlon 64 3000+ processzor, 2x256Mb Ram, 60Gb Hdd, Ati Radeon 9700 VGA a konfig.
Volt rajta alapban egy Windows XP ami használhatóan működik rajta.
Zorin OS 9 CORE 64bit lett rá telepítve, átméreteztem a particiot, a Windowsnak meghagytam 20Gb-ot a többi 40Gb pedig a Linuxé lett.
Telepítés meg is történt semmi probléma nem adódott közben, működik a rendszer!
De az 512Mb Ram igen kevésnek bizonyult, szinte használhatatlanul lassú, swap megy mindig, a rendszerfigyelőben látom is hogy a memória szinte teljesen foglalt...
Rendeltem most bele 2x1GB Ramot, azután ismét nekiállok tesztelni.

Első benyomásra egyébként kellemes kinézet, átlátható, beállításokat is megtalálni viszonylag egyszerűen.
A szoftvershopból is egyszerűnek tűnik a telepítés, viszont ami számomra nem világos és érthetetlen hogy egy letölött szoftver csomag telepítését miért így kell megoldani?
Mondom ezt full kezdőként, mikor a Linuxra áttérésre buzdítanak pl a Windows XP-ről, de ez szerintem az egyik legfőbb oka a dolognak, sokaktól olvastam hogy nem boldogulnak a telepítéssel ami ugye Windows alatt egy Enter vagy egy dupla katt és fut a telepítő amiben azután a további részleteket meg tudom adni.
Ez a módszer szerintem teljesen korrekt és egyszerű, én értem hogy a Linuxot használó tapaszatltabb felhasználoknak ez nem okoz gondot, nade egy kezdőnek nem egyértelmű hogy Terminálba gépellje a sudot és paramétereit, ez így első ránézésre eléggé nem tetsző dolog.
Jóllehet nem bonyolult a dolog ha az ember megértené a parancs lényegét és paraméterezését, de odáig már sokan nem jutnak el szerintem.
A meghajtók kezelését sem tudom hogyan működik, úgy értem a Windows telepítéskor egy álltalános videó - alaplapi - hangkártya drivert rak fel amit azután célszerű lecserélni a gyártó álltal kiadottra.
Linuxnál is így működik ez vagy itt nincs szükség ezekre?
Illetve ha a nyomtatómhoz nem találok meghajtót, ráadásul egy kombinált nyomtató - szkenner gépről van szó akkor hogy tudom feléleszteni? (Lexmark 2300)

Minden esetre a Ramok megérkezése után folytatom az ismerkedést vele, de bármi tippet ötletet esetleg leírást az alap tudnivalókról szívesen fogadnék!

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.