Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sidorovich

senior tag

Sziasztok!

Operációs rendszerek beadandómmal elakadtam, egy kis segítségre/tanácsra lenne szükségem. :)
    Nem tudtam melyik topicba írjak mert több témához is kapcsolódik, de Linux is van benne és az a gyenge pontom egyelőre, remélem nem leszek off topic.
    A feladat: virtuális gépeken egy Windows Server 2008 R2 és egy Ubuntu 12.04 LTS hálózatba kapcsolása, a szerveren az Active Directory, DHCP, DNS, FTP, stb. szolgáltatások biztosítása.

Ameddig eljutottam:
    A virtualizáláshoz VMware Playert használok, a 2 gép egy LAN-szegmensbe van kapcsolva. Szerver és Ubuntu frissen felrakva (itt készítettem róluk másolatot, ide vissza tudok térni ha valamit nagyon elrontanék).

Szerveren:
    A szolgáltatások beállítva, DNS felrakva, statikus IP a szervernek 192.168.1.1, AD beállítva (domain: opre.hu), DHCP szórja az IP-ket a jelentkezőknek 192.168.1.100-199 tartományban. Szerintem minden klappol. Ubuntu meg is kapja a 100-as IP-t kezdésnek, tudják pingelni egymást oda-vissza.

Ubuntu:
    Kis utánajárással rájöttem, hogy az Ubuntu AD-hez kapcsolódásához a LikeWise nevű programra van szükségem, fel is raktam a parancssoros verziót, pontosan így:
    sudo apt-get install likewise-open5 , utána sudo reboot
    Visszatéréskor: sudo domainjoin-cli join opre.hu administrator (szerveren még nem hoztam létre usereket és csoportokat)
    Megkapom a SUCCESS visszajelzést, ismét reboot.
    Még néhány fájlt módosítottam egy netes videó alapján:
    sudo nano /etc/samba/lwiauthd.conf :
    -> winbind use default domain = yes
    sudo reboot
    sudo nano /etc/sudoers
    -> %opre\administrator ALL=(ALL) ALL
    sudo nano /etc/lightdm/lightdm.conf
    -> greeter-show-manual-login=true

Végül az utolsó újraindítás, login képernyőn a szerver felhasználójával (administrator) és jelszavával be tudtam jelentkezni. A hosszú bevezető után íme a kérdéseim, amiken fennakadtam:
    Hogyan tovább? A feladatomban csoportokat és abba usereket kell létrehozni, a csoportok közös megosztást használnak. Ezt hogy oldom meg, hogy ha egy AD-s felhasználó bejelentkezik ubuntun, akkor a saját mappája egy hálózaton megosztott mappa legyen amit loginkor automatikusan csatol?
    Hogy lehet azt megoldani, hogy az Ubuntu login screen ne jegyezze meg a felhasználókat, mindig be kelljen írni?
    Segítségeteket előre is köszönöm, új vagyok a linux világában de tetszik a dolog. :))

Új hozzászólás Aktív témák