Hirdetés
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Salex1
őstag
3528-as LED szalag kigyullad 5V-on? (kb.2m) Szándékosan a kisebb fényerő miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Zsoty
csendes tag
Sziasztok!
Tudom lehet a LED-es világítás lekapcsolás után már lejárt lemez, de azért felteszem kérdésem.
Tegnap Sógorom bekötötte a világítást a padlástérben (220-as LED). Na most a lépcső feljárón és a középső hejségben van váltó kapcsolású világítás. A lépcső világításnál vettük észre, hogy folyamatosan világít a ledes izzók. Három van sorba kötve. Eddig normál kapcsolóval lehetett lent kapcsolni. Tegnap bekötéskor már váltó kapcsolókra tettük. Ekkor kezdett az a jelenség, hogy világít továbra is, valamennyire. A középső hejségben más LED-es izzók vannak és ott nincs semmi féle gyenge fény sem. Ha a lépcsőfeljáró izzóját tettük a középső szobába akkor ott kezdett világítani , már felkapcsolás elött. Most megoldottuk, hogy ami világított azt egy másik sima kapcsolóra tettük. Világít, és ha lekapcsolom akkor el is alszik teljesen. Végül is most megoldódott. Na de elkeztem méregetni. A világítós lednél (három van sorba kötve) ha mindhárom benne volt akkor 17V-ot mértem. Egyet kivettem akkor már 22V-ot. Ha mindhármat kivettem akkor lett 0V. A másik leddel ez csak 3.4V mindhárom benne. Kettővel 3.7V let. Lementem és a lenti folyosón takarékos izzók vannak ugyan csak váltóra sorba kötve. Ott ha benne van az izzó akkor 3.4V. Ha kiveszem akkor 0V. És itt csak egyet vettem ki. Itt a váltókapcsoló és a LED-es izzó nem fér meg egymás melett? Nincs világítós kapcsoló a lakásban. 0,03A-s fi-relé van berakva. Minden minimális elektomos változásra reagál. Igaz a ledes izzók két kábelre vannak kötve. Lent a folyosón mindhárom fázis be van kötve, az izzókhoz.Nem vagyok vilanyszerelő. Bocs a nem szabványos kifelyezésekért.
Üdvözlettel Zsolt
-
szaszlaci
addikt
Vettem 5 méter szalagot 5730-akkal, nem került 1500 forintba. Ez 300 db LED, 5 Ft/db. Ha az ígérteket nézem, olcsóbb így 1 Watt is és 1 Lumen is, mint az egybe tokozott 10 – 100 Wattosaknál.
Meg ott egy csomó előny a szétszedhetőség és ragasztás miatt, leginkább talán a hűtés.
Az ellenállás rajtuk ugye előtét? Tehát javasolt kiiktatni.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
PHM
addikt
"Úgyhogy összesen csak egy 10 ohm-os van előtétnek meg egy 1,6 megás (utólag) a puffer kisütőjének. Bár gondolom a soros tekerccsel hanyagolható az előtét."
Inkább megfelelően méretezett soros ellenállást használok biztosítéknak.
(Léteznek speciális, ún. biztosíték ellenállások is.)
Ezek gyorsabban kiégnek, ha netán átüt az előtét kondenzátor.
Már jártam így egy 630 V-os fólia kondival...Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz szaszlaci #5381 üzenetére
Szerencsém volt, mert a 6,8 uF-os kondit egy tönkrement szünetmentes
tápból bontottam, gyakorlatilag ingyen. De ha találok jóféle fólia kondit,
azt mindig "megmentem", hátha szükség lesz rá.
Így aztán mindig akad a fiókomban megfelelő alkatrész.
Az 5730-as led 0,5 W-os, 150 mA a maximális árama, de lehet
jóval kisebb árammal is hajtani. Sőt, kell is, ha nincs rendes hűtése.
A 2835-ös led még új, ezért drágább a 3528-asnál, de jobb a hatásfoka.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz mclaren777 #5382 üzenetére
Személy szerint én Osram-ot preferálom, de LG, Samsung se rossz választás. Amire 3-5 év garanciát adnak az nem lehet rossz.
⭐ Stella
-
szaszlaci
addikt
Ha nem tévedek, akkor a betápra egy soros tekercset lehet tenni, ami tud javítani, "elkenni" egy kicsit. Értéket ne kérdezz, de kiindulva a passzív PFC-s tápokból, 20 Wattnál ez nem lesz egy túl drága és túl nagy tekercs. Persze ez messze nem tökéletes megoldás, viszont korlátozza a kapcsoláskor felvett áramot is, tehát csökkenthető az ellenállás előtét. Tulajdonképpen illene ezt alapértelmezésként beszerelni egy üvegcsöves biztosítékkal, meg egy hőbiztosítékkal.
■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
Sickboy25
addikt
válasz Dluinet #5254 üzenetére
Hali
Sikerult beszereznem egy altalad javasolt osram led superstar a ledes kapcsolok okazta villogas kikuszobolesere! Nos nalam az eredmeny az izzo nem villog viszont a kapcsoloban talalhato led az villog! Nalad is?
"Az élet olyan, mint az ásás. Néha hátráltat egy- két gyökér, de annak jól odab*szol ásóval, azt’ haladsz tovább!"X360 gamertag: sickboyhun
-
szaszlaci
addikt
Egy 5 Wattos lámpánál én nem nagyon izgulnék az előtét hatásfoka miatt, csak ha túlmelegszik.
Miért foglalkozol a teljesítménytényezővel? Az csak annyi, hogy a szinusz teljes idején fogyaszt-e, vagy egy rövidebb időben veszi-e fel a szükséges teljesítményt. Egy 2000 Wattos hőlégfúvónál ez baj, mert rángatja a hálózatot (meg több lesz a szolgáltató vesztesége a villanydróton), na de egy lámpánál.. Ez nem a hatásfok, az nálad elvileg 94 %.
Javítani azt hiszem, valahogy úgy lehet, hogy kapacitásnál az áram elkezd sietni a feszültséghez képest, akár 90 foknyit, azt pedig tekerccsel tudod kompenzálni, mivel ott épp fordított irányú ez az eltérés. De lehet, itt tök más miatt csökken a cos Fi.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
mzso
veterán
válasz #04230330 #5383 üzenetére
Mondjuk ez alapján nézhetsz olyat ami lumenben nagyobb.
Mondjuk a 15 Wattosnak már bőven hoznia kellett volna 1500 lumennel. Biztos 220-asat küldtek?
-
mzso
veterán
válasz szaszlaci #5381 üzenetére
Viszont nekem szimpatikus a te megoldásod mint minimális költségű nagy hatékonyságú megoldás.
Nekem egyébként kondenzátor előtétes van ez alapján: http://skory.gylcomp.hu/kapcs/led230vrol-szamitas.xls (innen)
Egy kis molyolás után úgy láttam, hogy a hatékonyságot a az előtét ellenállások és a kisítű ellenállások rontják a legjobban. Főleg kis teljesítmény esetén. Úgyhogy összesen csak egy 10 ohm-os van előtétnek meg egy 1,6 megás (utólag) a puffer kisütőjének. Bár gondolom a soros tekerccsel hanyagolható az előtét.
Arra kíváncsi vagyok egyébként, hogy hogyan lehetne javítani a teljesítmény tényezőn. (Ami elvileg 0,35) Ha jól tudom az ilyen kapacitív terhelést induktivitással lehet valahogy, csak nem tudom, hogy meg mekkorával.
Az 5630 elméletileg fél Watt ha teljesen meghajtod.
-
törölt tag
Sziasztok.
Rendeltem 2 darab E27 foglalatos 56 ledes kukorica izzót. [link]
100W os normál izzó helyére szántam, nem vált be. Van ennél erősebb ami kiválthatja a normál erős izzót?
Ez sima fehér fényű, nekem nem kell, ha valakit érdekel, 1000 Ft ért megválnék a kettőtől.
Üdv és köszi a segítséget.
-
mclaren777
senior tag
Sziasztok!
Melyek most az ajánlott E27-es foglalatú LED lámpák hagyományos 25 / 40 / 60 / 75 W-os izzók kiváltására?
25-40W olvasólámpa
fölötte mennyezetiPl. 4-10W-os Global márkájú termékek jónak számítanak 1000-1600 Ft-os áron? (SMD 2835)
És a Samsung?
[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
6.8 uF Tényleg nem nagy. Egyre jobban tetszik ez a megoldás, mert tény, hogy sokkal kevésbé van így behatárolva a kivitelezés.
"A saját két kis kezemmel forrasztottam be a ledeket"
Ja hogy ja. Eddig csak szalagban találtam, onnét gondoltam.
Most akkor hogy is van ez? 5630-ra azt olvastam itt, hogy nem 5630, hanem 5730, rosszabb fényporral. Valamint ez akkor 0.3 - vagy 0.5 Wattos? Vagy annyi, amennyin hajtom?Szó volt arról is, hogy esetleg a 2835 jobb választás. Ugyan olyan áron?
-
PHM
addikt
válasz szaszlaci #5378 üzenetére
1: Ha jól emlékszem, 6,8 uF-os az előtétkondi, az azértannyira nem nagy.
A pufferkondik 400 V-osak, problem solved.
De ki mondta, hogy led szalagot választottam?
A saját két kis kezemmel forrasztottam be a ledeket a szintén sk
készítésű nyák lapokba.
A megbízhatóság csupán helyes méretezés kérdése.
(Az ominózus armatúra amúgy számításaim szerint már túl van a 10000 üzemórán.
Bőven visszahozta a ráfordított költséget, beleértve a munkadíjamat is.)
A power ledekkel szvsz az a probléma, hogy nehéz megoldani a korrekt hűtésüket.(#5377) mzso: A fojtótekercs mehet a váltó- és az egyenáramú részbe is.
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
-
szaszlaci
addikt
(1. A kapacitív előtéttel nekem két bajom van: a jelentősebb, hogy ha nem tévedek, viszonylag jelentős értékű kondi kell az ilyen több tíz Wattokhoz. A másik, ha megszakad a LED, átszalad a feszültség és eldurran a pufferkondi.)
Viszont jó olvasni, hogy működnek ezek a megoldások.
Miért LED szalagot választottál, könnyebben megoldható a hűtése? Ahogy nézem, közel dupla ár ugyan annyi Lumen, összehasonlítva egy ilyen 10 – 100 Wattos nagydarab LED-el. Persze csak ha hihetünk az ígérteknek.Gépötty: miért hallgatna el a rendszer? Mármint persze, lehet meghibásodás, de látsz valami konkrét hibát?
Egyébként hibakeresés: elkezdem rövidre zárni a 10 Wattos LED tokokat, és amikor elkezd a többi világítani, akkor találtam meg a rosszat.weiss: le ne vezesd, látni se akarok ilyesmit!
Felesleges idevenni az ellenállást, mert onnét épp úgy vissza lehet helyettesíteni, hogy megint megkapd az egyszerűbb formát. Az elektronikában pedig mindig a legegyszerűbb megoldásra törekszünk, ugye. Vagyis "az van", amit a képen is látsz: feszültség és idő, szorzat, megint csak egyenes arány, meg kell egyezzen az a két zöld terület.
Vagy visszafele nézve az a fűtőérték pont annyi lesz mindkét esetben ugye, tehát a terület megint meg kell, hogy egyezzen, hisz adott idő alatt adott teljesítményt pazaroltunk el az ellenállás fűtésével, és még mindig él az U x I, ami márpedig egyenes arány.De ha szerinted nem így van, akkor milyen arányban van a felhajtogatott szinusz területe az effektív értékű egyenfesszel?
mzso: váltó, a konnektor felől, sorosan. Nem engedi, hogy csatlakoztatáskor (bekapcsoláskor) túl alacsony ellenállású legyen az egész a hálózat felé.
-
válasz szaszlaci #5366 üzenetére
Most az alsó képen mi van? Egyenirányított váltófeszültség? Egyébként miből gondolod, hogy ugyanakkora, mert ha akarod levezetem neked integrállal, hogy tévedsz. A P=U*I pedig minden, csak nem egyenes arányú összefüggés. Miért? Ezért: P=U*I=U*(U/R)=U^2 / R
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
Gépötty
senior tag
válasz szabifotos #5370 üzenetére
Érdemes ide is benézni, a szokásos kínai leárazás (amikor egy nagyobb, áthúzott számot írnak a szokásos ár fölé) nélkül is jó árak vannak, főleg több darabos rendelésnél: innen vettem 20W-osat, nincs nagy eltérés árban. Illetve a 30W-os drágább Alin, az 50-es meg eBayen.
(A hozzávaló driver innen jött, akkoriban ez a két hely tűnt ár/vélhető megbízhatóság alapján a legjobbnak)A sok led sorbakötésénél olyan gyakorlati tényezőket is figyelembe vettetek, mint például, ha valami miatt elhallgat az egész rendszer, akkor hogyan lehet megkeresni a hibát? Gondolok itt abszolút kézzelfogható dolgokra, mint az, hogy fel kell mászni a lámpákhoz, hozzá kell férni a csatlakozási pontokhoz, ahonnan egyáltalán mérni lehet bármit. Tipikus karácsonyfaizzós történetek jutottak eszembe, mikor többórás kínlódás után az ember egy összegubancolt dróthalmazt dob a kukába
Azt hitted felnőttél, közben csak a játékaid lettek drágábbak
-
PHM
addikt
válasz szaszlaci #5371 üzenetére
"Nocsak. A kipróbálás mit jelent, megnézted, vagy üzemelt legalább néhány tíz órát?"
Eddig összesen 3 változatot csináltam.
1: Egy 2x18W-os armatúra testébe építettem 4x45 db 5050-es ledet,
amelyeket kapacitív előtéten keresztül tápláltam meg.
Ez azt hiszem bő másfél éve üzemel hibátlanul, közel 24/7-ben.
2: Az említett 2x90 3528-as, szintén sk. átalakított armatúra,
ő is több, mint egy éve került a helyére.
3: A korábbi eredményeken felbuzdulva csináltam még 3 armatúrát,
ezekbe 2x94 3528-as, illetve az egyikbe 96 db 5050-es led került.
Ezek több, mint fél éve szolgálnak a konyhában kiegészítő világításként.
A 3528-as ledek 14-15, az 5050-esek tokonként kb 35 mA-rel vannak hajtva.
Azaz a névleges áramuk maximum 75%-ával.
Élettartam és melegedés szempontjából sem tapasztaltam negatívumot.
Áramgenerátort pedig lehet 4 alkatrészből is csinálni.
(A gond az volt, hogy a hűtőbordát nem tudtam beépíteni.)Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
-
PHM
addikt
"Ráadásul ez a megoldás elképzelhető, hogy használható a fáziskimetszéses, fényerőszabályozós kapcsolókkal, amiket izzókhoz terveztek."
Upsz, erre elfelejtettem reagálni korábban.
Nem nagyon fog működni. Részben a pufferkondi, részben a fázishasítós
fényerő szabályzókban lévő triakok tartóárama miatt.De a fojtótekercs valóban hasznos, lecsökkenti az induló áramlöketet.
A szilárdtest relé gyakorlatilag egy félvezetős nullaátmeneti kapcsoló.
Azaz a nullaátmenet közelében zár, de ugyanúgy problémás vele
kis terheléseket kapcsolni, mint a fázishasításos szabályzókkal.
Egyszóval ilyen felhasználásra nem igazán alkalmas.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
szaszlaci
addikt
Nocsak. A kipróbálás mit jelent, megnézted, vagy üzemelt legalább néhány tíz órát? Tapasztaltál olyat, ami aggodalomra adhat okot (az élettartamot illetően)?
Az áramgenerátor oké, de épp azt lenne jó elkerülni. Elvégre elég beteg egy dolog, hogy egy világításhoz ilyen bonyolult elektronika kelljen. Bármennyire is magától értetődő ez (egyelőre).mzso: több száz Volt ott, ahol a sok-sok sorbakapcsolt LED "pozitív" sarka van. A földelt bordához képest ez ennyi, és ki tudja, a LED a tokon belül mennyire jól van elszigetelve. Persze lehet védőföldes bordával (tehát nincs földelve, csak elszigetelve), ahogy fentebb a kolléga javasolta.
Megírom, milyen lett, de ez egyelőre terv, hogy kéne már egy ilyet. Most egy olyan 30 Wattos olvasólámpa-szerűséget tervezek, táppal.
A tekercs – ha nem tévedek – azért jó ide, mert a felmágnesezés bekövetkezte előtt igen nagy ellenállást képvisel, tehát nem azonnal durrantja rá a terhelést a hálózatra és az egyenirányítóra.
Igen, a termisztort jól tudod, bekapcsoláskor soros ellenállása van, majd az itt eső feszültségtől melegszik és közel rövidzárrá változik. Ilyet használnak kb. minden tápban, én is erre szavaznék, kiegészítve esetleg egy tekerccsel és/vagy egy ellenállással.
A sz.t. relé kapcsolható, mint egy relé, de félvezetőkből van, és akkor kezd vezetni, amikor a szinusz épp nulla Voltnál van. Szerintem jó dolog, de fájóan drága: ezres fölött vannak.LED-re kösz a tippet, nem is tudtam, hogy ezek ilyen megfizethetőek. Rendelek is egy próbát, hátha ezzel kulturáltabban megoldható.
Ha 240 Voltot mérsz a konnektorban, az egyenirányítás után 338 Volt lesz!
szabifotos: inkább az 50 W-os van jó áron, nem?
-
szabifotos
senior tag
válasz szaszlaci #5360 üzenetére
Alin akciós a 30W-os. Próbaként rendeltem egyet, de mint mondtam tápom még nincs. Úgyis csak akkor lesz aktuális ha bejön a jó idő. Remélem megérkezik..
-
mzso
veterán
válasz szaszlaci #5367 üzenetére
" ha egy 3.5 Voltos LED (mondjuk a hűtőbordához képest) több száz Voltot kap. Nehogy pár bekapcsolás után elpukkanjon az egyik."
Monjuk ezt nem értem, hogy honnan jönne a többszáz volt."Ráadásul ez a megoldás elképzelhető, hogy használható a fáziskimetszéses, fényerőszabályozós kapcsolókkal, amiket izzókhoz terveztek."
Na erre kíváncsi vagyok. Majd írd meg hogy működik."Esetleg egy soros tekercs, egy NTC termisztor, netán egy szilárdtest relé."
A tekercs hogy működik? Elnyeli az áram löketet? A termisztor ha jól emlékszem ahogy melegedik csökken az ellenállása (ki/be kapcsolgatás ellen nem véd), viszont a szilárdtest relé fogalmam sincs mit csinál."Ennél kisebb teljesítményű, hasonló feszültségű LED-et nem találtam ésszerű keretek között, hiszen itt kb. 100 mA folyik."
100 db 5630-ból 50W-ra jön ki 150mA-rel. Vagy 8mm-es strawhat amit szintén 0,5W-osnak hirdetnek, de az adatokból csak ~0,35 jön ki vagyis összesen 35W. Ezek úgy 1500Ft-ra jönnek ki 100 darabra. Mondjuk én úgy számoltam hogy 240 is szokott lenni a hálózati feszültség itt. Úgyhogy lehet hogy 90 valamennyi is elég -
PHM
addikt
válasz szaszlaci #5367 üzenetére
Működhet a dolog, én kipróbáltam, de:
- A bekapcsolási áramot mindenképp korlátozni kell.
Erre jó akár egy megfelelően méretezett ellenállás is.
- A ledeket nem érdemes a csúcsfeszültségre méretezni, mert vibrálhatnak.
Nálam 2x90 3528-as led van vegyes kapcsolásban, helyhiány miatt sima
ellenállásos áramkorlátozással, 20 uF kondival 30 mA-es áramra.
Ugyanez a kiépítés 2x94 leddel néha be-bevibrál.
Nagyobb áramoknál érdemes a ledekből olyan 300 V-nyit sorba kötni,
és aktív áramgenerátort használni.
Más:
"Ami engem aggaszt, hogy a LED-ek sosem teljesen egyformák, ezért némelyiken kicsit nagyobb feszültség fog esni, ezért ilyen sok darabnál túlterhelődhet az az egy."
Ettől ne tarts. Soros kapcsolásnál ez nem probléma.
Mivel a ledek nyitófeszültsége a hőmérséklet emelkedésének hatására csökken,
hamar be fog állni az egyensúly.
A hűtőbordát pedig ilyen felhasználásnál én szigetelten szerelném.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
szaszlaci
addikt
Elképzelhető, hogy ez így jó, ezt szeretném én is megtudni. Esetleg azért nem árthat valami előtét, legalább az egyenirányító védelmében egy lágyindítás, mert bekapcsolásnál nagyot terhelhet utána a puffer. (Esetleg egy soros tekercs, egy NTC termisztor, netán egy szilárdtest relé.) Meg egy olvadóbiztosíték, természetesen.
Ami engem aggaszt, hogy a LED-ek sosem teljesen egyformák, ezért némelyiken kicsit nagyobb feszültség fog esni, ezért ilyen sok darabnál túlterhelődhet az az egy. Aztán az is kérdés, hogy viseli, ha egy 3.5 Voltos LED (mondjuk a hűtőbordához képest) több száz Voltot kap. Nehogy pár bekapcsolás után elpukkanjon az egyik.Puffert nem tudom, nem kell olyan sok. Talán egy 100 – 300 uF jó lehet. Túl sok se célszerű. Ráadásul ez a megoldás elképzelhető, hogy használható a fáziskimetszéses, fényerőszabályozós kapcsolókkal, amiket izzókhoz terveztek.
Ennél kisebb teljesítményű, hasonló feszültségű LED-et nem találtam ésszerű keretek között, hiszen itt kb. 100 mA folyik.
-
szaszlaci
addikt
A két zöld terület pontosan megegyezik. P=U*I, tehát egyenes arányú összefüggés, nem pedig négyzetes, ezért az eloszlás nem befolyásolja, igaz a szokásos fűtőértékes megközelítésre is. Lehet úgy is magyarázni, csak szerintem kevésbé érthető, főleg, hogy a feszültségnek önmagában semmiféle teljesítményértéke nincs. A terület viszont értelmezhető másra is.
-
nagyúr
36 darab 5730-as simán hoz egy 60w-os izzót, kékesfehér színnel,
ha lakásba szeretnéd akkor 4000K alattiakat nézz, MO-n a 3000K körülieket preferálják az emberek.
kb 8W-os lehet és 720 lumen, az ott lévő adatoknak köze nincs a valósághoz
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
cotag
senior tag
Srácok ez megér ennyit?
Hagyományos izzóból ez mekkorát tud kiváltani?[link] -
válasz szaszlaci #5360 üzenetére
Mégegyszer nem. Rosszul magyarázod, így szemléletes sem lehet. Effektív érték
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
szaszlaci
addikt
Ezt próbáltam én is mondani: az effektív 230 V szinusz (abszolút) területe ugyan annyi lesz, mint a 230 Volt egyenfeszé; idő-fesz grafikonban ábrázolva. Szerintem így szemléletesebb és másra is értelmezhető.
szabifotos: ez jó hír, ezek szerint az áramot írták csak el. Így megcsinálható a 10 darab sorbakötése. 12 Voltos biztos van ebből a 10 Wattosból, ilyenem van, azon 11.5 Volt mellett folyik 950 mA, ha jól emlékszem.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
szaszlaci
addikt
Az effektív érték azt jelenti, hogy milyen egyen (jelen esetben feszültségnek) felel meg az a (jelenleg szinuszos) érték. Hogyha egymásra hajtogatod a szinuszt úgy, hogy egy hézagmentes téglalap legyen, akkor a teteje épp 230 Voltnál lesz. Pedig a szinusz csúcsa 324 Volt (U^), ezt nevezik csúcsértéknek.
A puffereléskor viszont a kondi kitölti a völgyeket, jó esetben egészen a csúcsig, ezért lesz az így kapott egyenfesz = U^-al.
Remélem, érthető.Salex1: nem olvastam vissza, nem tudom miről van szó, de a mechanikus óra a ténylegesen elfogyasztott teljesítményt méri, és azért is fizetsz. Ez a jó benne, az átfolyó áram forgatja azt az alumínium kereket, nem lehet (egykönnyen) átverni sem szándékosan, sem véletlenül.
-
mzso
veterán
"De attól még ki kell fizetnem az áramot, amit felvesz...csak a tényleges leadott teljesítménye lesz kevesebb."
Hát, amennyire én tudom nem. A tényleges leadott teljesítményt fizeted meg, ás azt "veszi fel" nem amit látsz. Amit látsz az meg egy nem valós érték, hogyha a műszer nem veszi figyelembe.
Ha jól tudom Magyarországon még nem mérik a teljesítmény tényezőt a szolgáltatók és nem számláznak plusszba érte. -
Salex1
őstag
válasz Dluinet #5347 üzenetére
De attól még ki kell fizetnem az áramot, amit felvesz...csak a tényleges leadott teljesítménye lesz kevesebb.
És most egy konkrét esetre nézve ez azt jelenti, hogy az 5W-osnak eladott, de ~12W-ot fogyasztó LED picit halványabban ég, mint a 9W-os kompakt (ami olcsóbb jóval). -
szaszlaci
addikt
válasz szabifotos #5349 üzenetére
Érdekes. 34/12=~3, tehát az harmad feszültség. Nekem a 11 Voltos 6 Volton éppen csak elkezd világítani pár kis pont a kilencből, ami a tokban van. Pedig az több, mint a fele feszültség. Akkor nálad se biztos, hogy minden oké. Nem nézted, mi a helyzet 30 V körül?
[ Szerkesztve ]
-
szabifotos
senior tag
válasz szaszlaci #5345 üzenetére
Én olyasmin agyalok hogy pl. Kerti világításnak sorbakötni néhányat a 20w-os verzióból, valami dobozba beletéve, bordával, egy 36v körüli táppal.
egyébként próbaképp vettem már ilyen 10w-osat. Nekem nem világított 12v-rol csak gyengén, szoval nekem a 34v-os verzió jutott
[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
Van egy tippem, hol van akkor a hiba. Ott, hogy ez valójában 10 – 12 Voltos.
11 Volt, 900 mA -> 9,9 W. Ilyen biztosan van, és úgy néz ki, ez is ilyen. A nagyobb testvérei a harmincvalahány voltosak.Viszont.. Ha az oldalán kivezetett csatlakozó el van vágva, akkor szinte biztos, hogy 3 darab 12 V / 300 mA-es LED lesz az eredmény, egy tokban. Szerintem ez vállalható munka.
Így ha kiszámolod (10x3x3), 90 darab pici LED lesz sorbakötve, ami kiadja a kb. 330 Voltos üzemi feszt. Kérdés, ez vajon mennyire egészséges?
A nagyobbakban (30 – 100 W) 9 darabos sorbakötött csoportok vannak, ott még nem hallottam, hogy gond lenne.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
Salex1
őstag
válasz szaszlaci #5345 üzenetére
nem próbáltam, de gondolkozok ilyesmin...
Ez nem egészen világos nekem, a linkedről vettem ezeket az adatokat:
Input voltage: 32-34V
Power: 10W
Input Current: 900MAEz hogy jön össze? 32 V /0,9 A = 35,5W akkor mi a 10W? Valami itt nem klappol.
MZSO: stabil feszültség, és labor műszerek. (Cos "Fi" nincs beleszámolva, de az elhanyagolható itt)
[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
Sziasztok!
Próbált már valaki olyat, hogy, vesz 10 darab ilyen LED-et (33 Volt / 10 Watt), majd sorbaköti őket?
Ezután eléjük egy egyenirányító és puffer, és mehetne is hálózatra.
(Van ilyenem, a 12 Voltos, szerintem szép fényük van és szemtelenül olcsóak.)■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
Salex1
őstag
Új mérés:
5W-os 5630-as LED - 12W áramfelvételSzerintem ezek a távolkeletiek, legyártanak egy LED-et és ugyanazt eladják 5, 7, 9W-osnak.
[ Szerkesztve ]
-
Salex1
őstag
válasz Gabonetta #5337 üzenetére
Nem tűnik rossznak, már ha megfelel a leírtaknak és tényleg tudja a ~1250Lument. Ja persze és tényleg 15W-ot fogyaszt...
Megmértünk pár Kínai és itthoni LED tényleges áramfelvételét:
20W-os Kínai LED bulb - 15,4W
5W-os Kínai candle Led - 8,1W
5W-os itthoni EGLO gy. SMD-s spot - 7,6W
1W régi fajta LED spot (amiben hagyományos LED-ek vannak) - 1,7WSajnos fénymérőm nincs
[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
Valaki erre?
Esetleg egy megbízható, és jó áron LED-szalagokat áruló webshopot tud valaki ajánlani?"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
daninet
veterán
válasz golya87 #5334 üzenetére
gondolom te is az ambilight dolgot csináltad akkor meg. Nekem is ez a project, viszont istenért nem tudom életre kelteni a ledeket. Bekötök mindent ahogy kell (GND és DATA az arduinoba) GND és +5V a tápra, rátöltök egy sima programot, hogy kapcsoljon be pirosra és semmi. A feszültséget ki tudom mérni a chip 4es és 8as lábánál, tehát valami baja a libraryvel (fastled) lehet, nem tudom. Nekem WS2811S chipjeim vannak, utánaolvastam ez valami 400Khz-es változat, nem 500-as, de a Fastled ezt is támogatja elvileg.
Szóval teljesen tanácstalan vagyok miért nem működik (vagy a ledekkel vagy az arduinoval basztak át a kínaiak ).Csak jó lenne pár tipp valami tapasztalt embertől mikkel lehetne kísérletezni.
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata WS2811-el és arduinoval?Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
KoVee84
senior tag
Ilyen cob ledes égőkről mi az véleményetek?
-
macilaci78
nagyúr
Sosem fognak igazán közel kerülni a hazánkban tapasztalható egyéb terhek miatt.
Ki lehet fogni akciókat, vagy nagy mennyiségre kedvezményt.(Mi az üzletben 55fm 5050/60 WW ledet és 15fm 5050/60 RGB ledet tettünk fel, és vagy 160-180db GU10-es spotot. Itt már az ár is, a mennyiség is eltért a polcon lévőtől és a fizetési kondíciók is másként alakultak. Nem érte volna meg a külföldi import, a szürkét meg el sem tudjuk költségelni.)
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
A 4 év gari azt jelenti, hogy a gyártó bízik a termékében és várhatóan a vásárlást követő 4 éven belül nem lesz vele probléma.
Ebay-en a 30-45 napos vásárlói védelem arra jó, ha silány, rossz, nem megfelelő terméket kapsz, akkor van lehetőséged korrigálásra, vagy pénzvisszafizetésre.Neked kell eldönteni, hogy az 2-3 $/€ felárat megéri-e az eladó saját termékébe vetett bizalma a 1,5 hónaptól 4 évig terjedő időszakban.
A kiterjesztett garancia ugyanez: a gyártó mondjuk 2 év rendes garit ad, mert a termékei meghibásodásának valószínűsége még a normál árba belefér. A további kiterjesztett gari már pénzes, az ebben az időszakban bekövetkező meghibásodások valószínűsége már csak a felárba fér bele.
Esetünkben fogd fel úgy, hogy a MOL-os felár a kiterjesztett gari ára. Megér-e Neked ennyit egy hosszabb gariidő, egy utolérhető, felelősségre vonható stabil eladó, egy bevizsgált, specifikációknak garantáltan megfelelő termék?
-
mzso
veterán
-
fraba
aktív tag
válasz macilaci78 #5325 üzenetére
Amúgy azt elfelejtettem mondani, hogy viszonylag nagyobb tételben lenne rá szükség (10 db), csillárba, lámpákba szánnám. Szóval szobavilágításra lenne használva, így olyan 50-70 W-nyi fényteljesítmény kéne/db ,gondolom
-
fraba
aktív tag
válasz macilaci78 #5325 üzenetére
nyilván nem volt még senkinek se 4 éve kipróbálni (tekintve, hogy a dolog igencsak aktuális), hogy szükség van-e arra a garanciára, DE....
a hozzáértőknek azért van/lehet némi fogalmuk arra nézve, hogy számít-e az a 4 év garancia vagy sem. gondolok itt pl. az égő kivitelezésére, az anyaghasználatra, a hőelvezetésre, az aktuális LED technológiákra ésatöbbi... szóval? -
macilaci78
nagyúr
-
fraba
aktív tag
Sziasztok!
LED-es nemtudommiamegfelelőnévamiértnemhámoztokmeg "izzót" szeretnék venni, E27-es foglalattal. Természetesen külföldről, itthon aranyárban vannak (de legalább kétszer annyiért árulják, már ha a LED szalagból indulok ki). Milyen ajánlott illetve ár/érték arány bajnok(ok) van(nak)? Mire kell figyelni a vásárláskor?
üdv.
-
törölt tag
válasz Gabonetta #5321 üzenetére
Jut eszembe UFO lámpa.
Kolléga említette a múltkor, hogy van kerek led panel kifejezetten ilyen lámpákhoz, a búra alá, foglalat helyett. Teljes búrafelületen csinál fényleadást, nem ördöglakat a szerelése sem...
Csak arra nem emlékszem, hogy hol látta. Valamelyik beszállítónknál szerintem. Vagy a Daniellában, vagy Anro-nál... De most így telefonról nem fogok rákeresni... -
nagyúr
válasz macilaci78 #5320 üzenetére
itt van róla minden dokumentum
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
Gabonetta
aktív tag
Ma átvettem a csomagot. A G9-essel mellélőttem, mert nem fér be a burájába, viszont baromi jó fénye van.
A körte jó lett, felfelé nem világít, így a plafon valamelyest "homályban" van, lefelé viszont szuper. UFO-ba, burába még nem tettem, a fél-UFO lámpába viszont szintén nagyon jó. Itt is picit homályosabb az előszobának az a része, amely irányba nem szórja a fényt, de mivel kettő van, nem zavaró.
[ Szerkesztve ]
-
-
Anubis_9
őstag
válasz macilaci78 #5315 üzenetére
Két helységbe kellene, amik egybe vannak nyitva. Egyik egy konyha, kb. 3x3m-es, a másik a nappali, ami kb. 5x4 m. 2 foglalat van a konyha felett, 3 a nappali felett.
Dluinet: sajnos nem a MOL-nál tankolok, de jó ajánlatnak tűnik.
"Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"
-
macilaci78
nagyúr
válasz Anubis_9 #5314 üzenetére
Legjobb ár/érték? Kiégettet ingyen?
Azt még tudni kéne, hogy mire akarjátok használni. Hány méterre és mekkora területet kéne bevilágítania?
Mi használunk a bemutatóteremben 38°-os, 60°-os, 90°-os, 120°-os spotokat, mind meleg fehér fényű.Pult felett például a 38°-osok többet érnek, mint a rendes mennyezeti világítás, kényelmesebb írni, világosabb van. De hátul a termékek felett már szórtabb 90°-osok, 120°-osok vannak.
[ Szerkesztve ]
-
Anubis_9
őstag
Sziasztok!
Most nincs időm visszaolvasni, de ami késik, nem múlik. A kérdésem: milyen meleg fehér GU10-es LED spot égőt ajánlanátok nekem, ami a legjobb ár/érték arányban? Jelenleg 35W-os hagyományos sport égők vannak, de lehet 50W-osak kellenének inkább. Karácsonyra lepném meg a barátnőmet velük. 5 db kellene. Ami még fontos, honnan ajánlott rendelni?
Előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
"Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"
-
Gabonetta
aktív tag
Köszi, de én 300 lumen fényáram körülieket néztem. A kialakítás miatt, vagy általában a LED miatt írtad ezt?
A kínaiakról sokszor hallani, hogy nem annyi a teljesítménye, mint amennyit leírnak. Illetve a teljesítménye lehet, hogy annyi, max. a hatásfoka ennyire rossz.
(#5304) macilaci78:
Akkor mégsem mindegy... Inkább felmászok este, és megnézem. Az létezik, hogy a mostani halogének egyenárammal mennek? (G4)
[ Szerkesztve ]
-
Salex1
őstag
válasz Gabonetta #5299 üzenetére
1. igen, DE a fénye nagyon kevés lesz, szóval max WC-be ajánlanám
Más:
Rendeltem egy 20W-os LED-et próbának. Nagyon elszomorodtam amikor betekertem. 20W azaz kb 2000lumen körül kellene világítania (100W-os normál izzó kb 1000-1200Lumen). Viszont jó, ha egy 60W-os hagyományos izzóval ér fel és a tényleges áramfelvétel alapján 15.4W-os. Talán a WC-be jó, de máshova nem. -
törölt tag
válasz macilaci78 #5304 üzenetére
Amiket eddig mi szereltünk AC ledeket DC tápra, ott mindegy volt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Futás, futópályák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Spórolós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest