Hirdetés
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Öregszem
- Szólánc.
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT.hu
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeriko2
tag
válasz Gépötty #4791 üzenetére
Szia! Ezekben nincs színszűrő, fix hullámhosszon világítanak (elvileg). A foltosodás annak tudható be, hogy ott sokkal intenzívebb a fény, mivel ebben sem egy nagy led van, hanem több, csak közösítve vannak ebben a sárga fluorescensz valamiben. Ahol fényesebb foltokat látsz, ott vannak a bevezetések.
Ha a lencsét valahogy közelebb tudnád tenni a ledhez, nem fókuszálná ennyire a fényt. Illetve szerintem ezeknél a típusoknál ki is lehet venni, próbáld letekerni a lencse körül található gyűrűt, mint egy anyát.
-
Karex
senior tag
válasz Gépötty #4870 üzenetére
Dobok az előbbiekhez egy ilyet, és akkor megvan a vezeték is bőven:
szerelőszettMozgásérzékelő nekem túl 'fancy'
De amúgy a szerszámok és egyebek adottak, azért nem teljesen 0-ról kezdek majd bele.
-
spidersoft
senior tag
válasz Gépötty #4884 üzenetére
Ha valami nagy pufferkondit teszel rá, akkor vélhetőleg bármit állítasz "full hangerőn" fog pucsítani.
Ennek oka az, hogy a LED-ek kis fényerőn is 12V-ot kapnak, csak nem folyamatosan, hanem megszaggatva, négyszögjel képében. Ha ennek elég nagy a frekije, akkor nem szabadna látnod, hogy villog. Viszont ezek a megszaggatások folyton feltöltik a közbeiktatott kondit, és amikor a kisebb fényerőt előállító 0V-os igen rövid szünetek vannak, akkor a kondiból dolgozik a LED. Ha ennyire villog, akkor vélhetőleg nem hardver PWM-et kap, hanem valami olcsóbb proci van benne és megírták (ezek szerint bénán ) a megszaggatást. A leírásod alapján arra gyanakszok, hogy nem azonos freki melletti kitöltési tényező állítással érték el a teljesítményszabályozást (egy négyszög teljeshullám hossza mindig ugyanaz, csak a magas-alacsony szint aránya változik, pl. 2ms 12V -- 8ms 0V (20% kitöltés), vagy 6,5ms 12V -- 3,5ms 0V (ami 65% kitöltés) -- itt a teljes hullám 10ms, azaz 100Hz-en fog villogni (ami a periférikus mezőben még elég jól érzékelhető)). Sokkal inkább valami olyasmi lehet, hogy pl. fix 5ms-ig kapja a 12V-ot, és attól függően, hogy mennyire tetted a fényerőt, magas fényerőnél kevesebb, alacsonyabbnál több lehet a 0V-os szint ideje.
-
spidersoft
senior tag
válasz Gépötty #4908 üzenetére
xylacc írta, hogy üvegre vannak felvíve a LED chipek, innentől fogva a házilagos forrasztás eleve kérdéses... persze lehet, hogy menne, fene tudja 1W/4cm, azaz 25W/m. LED "szalagnak" kicsit durva lenne -- nyilván árban is, de vélhetőleg fényerőben is
Most, hogy jobban meg nézem, a körtében sorosan van kötve 2-2db. Darabjának kell kb. =75-85V, hogy névleges áramon üzemeljen (legalábbis az a típus, amivel kiismerkedtem ilyen). Ha ~85V-ról már szeretnék, hogy menjen, akkor kell valami feltranszformálás, vagy step up... vélhetőleg spéci elektronikája van, nem a szokásos áramgenerátor, vagy a ~85V (kb. =120V) kamu (vagy nem fog névleges fénnyel menni ~85V-ról).
-
őstag
válasz Gépötty #4967 üzenetére
Én anno energiatakarékossal kezdtem, de annyi hibájuk volt, hogy egy időre visszatértem a régi technológiához. Nálam a főbb problémák a bemelegedési idő, vibrálás, nem helyes színhőmérséklet (nem tudom jól fogalmazom-e meg) voltak. Pedig drága izzókat vettem.
Nem vásároltam egy ledet sem Kínából, hanem kb. fél-háromnegyed év alatt szedtem össze lassacskán, kivárva a lehetőséget. Leggyakrabban a Lidl ás Aldi ledes izzói vannak itthon. Német gyártmány, nagyrészt helyes amit ráírnak, bírják a gyűrödést. A legerősebbek közülük 1200 lumenesek, sok 1080 lumenes, szerintem kicsit alá van lőve, ezeket az értékeket biztos hozza. Darabjuk 3-4000 forint volt. Mindegyiket úgy vettem, hogy az akció napján vettem egyet, hazahoztam, kipróbáltam, ha jó volt akkor mentem vissza a többiért. A Landlite az tényleg nagy szemét, én is megszívtam párszor vele, de még aznap visszavittem az árát meg levásároltam. A tescoban egyébként nem sikerült semmilyen ledből jót venni...
Van ahol a teljes lámpa cserélve lett, korábban írtam a Metroban vásárolt mennyezeti lámpáimról, amik bejöttek, a mai napig kaphatók. Hiba nélkül működnek. Van onnan pár égőm is, azok is megfelelőek.
A megvásárolt égők mellé szakboltban vettem tápot, meg ami kell, pl. a konyha felső peremvilágításhoz, magam cseréltam le a régi 12 voltos halogént ledesre. Akkor még azt sem tudtam, hogy nem ugyanaz a 12 voltos táp kell hozzá, hanem másik, egy napig ment a régivel de megúszta mind a 7 égő Aldis égők, azóta bízom pl. azokban.
Átgondolva, hogy mi kell nem kell annyi átalakítás, most már megoldható leddel majdnem minden. Nekem mondjuk szerencsém volt, mert sok lámpa van minden szobában, nem 1-1 darab, de egy gipszkarton lappal a plafonon szinte mindent meg tudsz oldani.
Szóval szerintem továbbra is megéri. A feleségem érzékeny volt az energiatakarékosra valószínű, mert azóta az mondja nem fáj a feje. Amit olvastam erről, hogy a vibrálása okozhat ilyet egyeseknél.
[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
válasz Gépötty #4986 üzenetére
Hűha...
Akkor azért ezt így tényleg át kéne gondolni...Tehát azt mondjátok, hogy ha a sima mezei 5050-esből álló ledszalagot fentről, szögben a fal felé irányítom akkor az abszolút nem lesz jó.
Azt a részt értem, hogy a rücskökön árnyékot vet. Bár erre eddig nem gondoltam.
@macilaci78:
Természetesen nem falsíkban gondoltam elhelyezni, hanem pár centivel - 10-15cm-el kijjebb. És onnan fordulna belefél a fal irányába.
De most elbizonytalanodtam.
@xylacc:
Nem kell, hogy az egész falat bevilágítsa. Legalábbis nem feltétlenül. Elég ha csak a feléig leér de addig ugye szórva a fényt. : )
A sima tévék mögött is megcsinálják ezt. Nem is tudom mi a neve. Mint mondjuk itt.
Na én valami olyasmit szeretnék csak teljes falszélességben, fentről lefelé..
De akkor lehet nem a ledszalag erre a megfelelő... Persze azért számít a fogyasztás is, meg az összköltség, meg hogy minél kisebb méret legyen.. el lehessen úgymond dugni. De a fal egyenetlenségre se gondoltam...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Gépötty #5077 üzenetére
két problémás dolog van, a ledeknek nem kéne villogniuk
vagy a ledeket cseréli vagy a vezetéketA ledek elektronikáját otthon javítani nem kezdő dolog.
De ha nem megy át a vezetéken annyi áram és feszültség, hogy meghajtsa rendesen, akkor nem sok mindent tehet."Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
PHM
addikt
válasz Gépötty #5082 üzenetére
A 230V-os hálózatra akasztott AC kondinak nincs sok értelme.
Ki kellene próbálni egy olyan ledes lámpát, aminek a névleges
feszültsége 100-240V. Ezekben kapcsoló üzemű előtét van,
kevésbé érzékenyek a feszültség esésre.
Alternatív megoldás még a 12V-os led lámpák használata,
szintén kapcsoló üzemű tápegységgel.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Fikasz
tag
válasz Gépötty #5082 üzenetére
A kondira én is gondoltam, bár még nem láttam ilyen megoldást. Amúgy nem vagyok villanyász, viszont műszerész ismerősöm van. Egyenlőre átmeneti megoldás, most húztam egy direkt kábelt (hosszabítót) a nagy háztól és arra dugtam a fűtést. Így már természetesen nem vibrál a led. Ettől függetlenül hetente csak 2-3 órát töltök a faházban, tehát nem létfontosságú a dolog. Szégyen, de nincs a háznál hagyományos izzó, hogy esetleg avval is kipróbáljam. Az összes fényforrásunk led.
-
nagyúr
válasz Gépötty #5088 üzenetére
én alumínium profilt használok, ez hűti is
alumínium profilt kicsivel hosszabbra vágom, mint a led szalagot, felragasztom a szalagot a profilra, úgy hogy a hosszabb profil két végén legyen hely, itt átfúrom a profilt, majd ezen a lyukon keresztül csavarral rögzítem
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
őstag
válasz Gépötty #5088 üzenetére
Van olyan kétoldalú ragasztó, amivel simán felrakod és nem jön le. Sajnos nem tudom a márkáját, mert már régen vettem, de olyan erős, hogy a kezemről alig tudom leszedni. Vastagabb kültérit keress.
Közben lehet eszembe jutott: Tesa. Zöld színű egyébként. Maga a ragasztóanyag vastag, nem olyan, mint ami a ledeken van. Ezzel kiküszöbölöd a lambéria egyenetlenségeit.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Gépötty #5080 üzenetére
Vannak szilikon rögzítőfülek.
Alusín
Keresel egy kárpitost, az ő tűzőgépe 1cm mélyre belövi a tűzőkapcsot. A fontos, hogy a led felszínére tegyél egy vasat (vajazó kés lapja pl), hogy a belőtt tűzőkapocs meg ne sértse a ledszalagot. Ez utóbbi lesz eltávolítható a legkevesebb hulladékkal és nyommal.
Vannak tuti fix ragasztók, pl SikaBond-T2.[ Szerkesztve ]
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Gépötty
senior tag
válasz Gépötty #5096 üzenetére
Amúgy van erre egy nagyon jó csavarbolt, ahol engednek játszani. Először kicsit furcsán néztek, mikor a 'mit keresek' kérdésre azt válaszoltam, hogy amint meglátom tudni fogom, de megszokták. Igazából ott még azokra a probémákra is van megoldás, amik addig még nem is jutottak eszembe, viszont kicsit félek bemenni, mert az általában elég sokba kerül kifelé jövet
Azt hitted felnőttél, közben csak a játékaid lettek drágábbak
-
Atomgeszi
veterán
-
Atomgeszi
veterán
válasz Gépötty #5102 üzenetére
Elfogadom a véleményedet, Te így gondolod. Én meg úgy, hogy mindenki elkezdi valahol.
Szerintem a szakácsok sőt egyik szakmabeli sem úgy jött ki az anyjából, esetleg hagyta el a gimnáziumot vagy a 10. osztályt, hogy nem kell iskolába járnia ahhoz, hogy továbbtanuljon.
Ezek szerint aki nem biztos valamiben, és megmeri kérdezni a nála tapasztaltabbat akkor az az utcára se lépjen, mert nem volt még kint, és nem tudja mi várja kint?
És szerintem egy kérdésből Te nem tudod eldönteni, hogy nekem hol vannak a képességeim, és határaim. Én fejlődni akarok, fejlődés tanulás nélkül nincs.
PeaceEladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
macilaci78
nagyúr
válasz Gépötty #5162 üzenetére
Még mi sem értünk a végére. A bemutatóterem nagy része kazettás álmennyezet, és elszórva egy-egy kazettában vannak a spotok, mélynyomók - egy 4 évvel ezelőtti berendezésnek megfelelően elrendezve.
Na, a kazettákat még át fogjuk helyezni a jelenlegi berendezésnek megfelelően az új 5050/60 WW ledszalagok és ledpanelek felhelyezésekor.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
DrDante666
tag
válasz Gépötty #5173 üzenetére
Köszi a tippet, ez jó ötlet, csak azt kellene még kitalálni, hogy lenne célszerű úgy átvágni a vezetősávot (akár úgy, hogy a panel egyben maradjon, akár a panellel együtt) anélkül, hogy a vágás széle rövidre zárná magával a panellel (ami gondolom a hűtés miatt alumínium ugye). Szerintem az a fehér lakkszerű réteg sem adja majd magát könnyen, hogy ráforrasszak a sávra, majd valami oldószerrel megvizsgálom.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz Gépötty #5251 üzenetére
- lehet venni olyat, ami nem ad ki ilyen hangot. Ezt szerettem volna.
Nem fogok belenyúlni, jelenlegi tudásomon ez már túlmutat. Ezért is vettem fel az eladóval a kapcsolatot, hogy orvosolja a gondomat. Vagy pénz vissza, vagy új termék lesz a vége. Csak sajnálom, hogy így járt.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Sickboy25
addikt
válasz Gépötty #5258 üzenetére
Nem gondolnám, hogy az az egyszerűbb, hiszen ez így lett megtervezve és ilyet szeretnénk használni egy-két helyiségben... Egy izzót könnyebben beszerelek, minthogy kicserélem a ledes kapcsolóimat...
Dluinet: igen ennyi lenne az egész, ha nem ilyet akartunk volna az elejétől
[ Szerkesztve ]
"Az élet olyan, mint az ásás. Néha hátráltat egy- két gyökér, de annak jól odab*szol ásóval, azt’ haladsz tovább!"X360 gamertag: sickboyhun
-
szaszlaci
addikt
válasz Gépötty #5460 üzenetére
Nem füstöl el a PC táp, van benne védelem és lekapcsol. Az USB is lekapcsol túlterhelésnél és kijön az óra mellett egy figyelmeztető szövegbuborék. Mondjuk ez utóbbit én se ajánlanám, mert gyenge, de a PC tápos meghajtás működik, ha nem akar külön tápot.
■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
szaszlaci
addikt
válasz Gépötty #5470 üzenetére
Nem egyszerűbb három darabnyi különálló szalaggal megoldani? Vagy így olcsóbb lenne?
Ha minden igaz, az is működne, hogy fogsz egy vibrálós kis dimert. Aztán teszel utána egy fojtótekercset és egy pufferkondit, hogy ne vibráljon. Ez ugyan nem két kapcsoló, de még mindig nem drága.
■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest