Hirdetés
- Mindent a StreamSharkról!
- Tökéletes töketlenség
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Szólánc.
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Jéghorgászat
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz macilaci78 #13799 üzenetére
Ez talán jobb link: [link] (közvetlen az oldalukra visz)
⭐ Stella
-
macilaci78
nagyúr
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Kront
tag
sziasztok!
milyen jó minőségű (megbízható, nem villogó) GU 10-es spotot ajánlanátok? melyik gyártónál érdemes nézelődni? (esetleg típus)
- maximum 4 watt, de inkább 3
- széles sugárzási szög (120 fok)
- 2700-3000K körül
- dimmelni nem akarom
- ár különösebben nem számít[ Szerkesztve ]
-
Ferike81
senior tag
Van egy srác aki foglalkozik ilyesmivel, bár nem tudom, hogy ébresztőnek használható. Kim Dzsongun asszem a nickneve, és olyan fénye van a kütyünek működés közben mint egy atomvillanás. De azt olvastam róla, hogy nincs túl jó hatással az egészségre a használata. Maradandó génmódosulásokat is okozhat. De lehet ez csak mendemonda. Gugli a barátod, olvass utána!
Nem mindegy, hogy egy okos hülyéskedik, vagy egy H.Ü.L.Y.E. okoskodik.
-
worxland
addikt
válasz macilaci78 #13795 üzenetére
Vacak, még a nyári időszámítást se tudja, felhős/ködös időben nem leolvasható.
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
mzso
veterán
Helló ébresztőfénnyel, fénnyel ébresztő órával (vagy akármi is a szokványos neve) volt már itt valakinek dolga valakinek? Van ami olcsó és jó (türhető) is?
-
Kernel
nagyúr
Márciusban rendelt mozgásérzékelős lámpa két villanás után elsötétült:
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_12776-12776.html
Ahogy sejtettem, kiégett benne egy LED, illetve utána a párhuzamos társa is, mivel ekkor már egy LED-re dupla áram jutott.
Ezt a párhuzamos tagot átforrasztva rövidre zártam, működik. Nem sokáig volt rossz, 10 percig sem bírtam ki, hogy ne keressem meg a hibáját.
Mivel ennél áramgenerátor stabilizálja az áramot, a többi soros tagon így is ugyanannyi áram folyik, vagyis nem lesz bajuk. Csak 14 helyett 12 LED világít (nem feltűnő) meg a hőtermelés is annyival kevesebb. De ha rendelek hozzá 5730-as LED-et, ki is cserélhetem.
Ha ennél a lámpánál is csökkentettem volna a LED-áramot, akkor elvileg tovább tart, de nem akartam visszavenni a fényét.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
tthom
senior tag
Sziasztok!
Próbáltam utánaolvasni a topikban, de nem találtam egyértelmű választ..
Meg tudná nekem erősíteni valaki, hogy a PHILIPS led e14 izzók, normál, nem dimmelhető változatban tutira nem vibrálnak kamerán nézve keresztül sem?
/ mielőtt, igen, voltak olyan égőim, ami szabad szemmel nem vibrált, mégis fura érzés volt melletük tartózkodni, ezért keresek rendeset /Köszönöm előre is,
Tomka -
athomi
veterán
Halihó!
18 nm-es szobámban volt egy 3 ágú mennyezeti lámpám benne 3 db E14-es 6W-os led izzóval. Kiszámoltam, hogy ez a 3db led összesen 1200 lm-ent tudott együttesen. Kevésnek éreztem a fényét, ezért úgy döntöttem lecserélem.
Választottam egy ilyen 6 ágú lámpát, amit sajnos halogén izzókkal adnak, de úgy gondoltam lecserélem majd led-esekre. Kiszámoltam, hogy az ebben lévő 6 db G9-es izzó (6*488lm) jelenleg 2928 lm-ent adnak együttesen. Csakhogy ezt felszerelve egyáltalán nem érzékelem, ugyanolyan kevésnek érzem a fényét, mint az előzőnek. Mivel led-ből sem találnék bele erősebb izzókat, sőt inkább gyengébbeket, így úgy gondolom visszaküldöm a lámpát, mert nem jutottam vele előrébb.
Mi lehet az oka, hogy nem erősebb a fénye az új mennyezeti lámpámnak, amikor több mint 2x-esét tudja lm-ben?
athomi
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz Kernel #13784 üzenetére
De lehet, hogy inkább (#13780) Jama85-nek kellene címeznem:
Érzek egy kis zavart az erőben. Jama85 azt írta, hogy "7020 50cm led, aluprofilban", erre rákeresve én ezt a kivezetéssel csak egyik végén rendelkező világítótestet találtam, ami önmagában 12 V-os, nem fűzhető (legalábbis én nem látom, hogy az volna), legfeljebb több másik ilyennel párhuzamosan kapcsolható. Ha így van, akkor nem értem, miért volna melegebb az első a többinél.
Ha viszont valóban LED-szalagról beszélünk, amiből több szegmens (sorba fűzve) párhuzamosan van kapcsolva egymással, úgy valóban előfordulhat, hogy a táphoz közelebb eső melegebb, mint a többi, hiszen annak rézfóliából kialakított "gerincén" nagyobb áram halad át, mint a távolabb lévőkén. Ebben az esetben valóban a szakaszonkénti és/vagy a kétirányú betáplálás volna ildomos.
A kérdés már csak az, hogy pontosan miről is van szó.
(#13784) Kernel
Osztom a nézeteidet, de én épp ezért használom a LED-szalagok sorba kötése helyett a sorba fűzését, hiszen az valójában egy párhuzamos kapcsolás. A "LED-égővel" én már megbarátkoztam, de mondhatnék helyette LED-körtét vagy LED-villanykörtét is, talán az is egyértelműbb, mint ha annyit mondanék, LED-világítótest.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Attix70 #13783 üzenetére
Vastagabb vezeték önmagában nem küszöböli ki azt a problémát, hogy a szalag elején azon a vékony rézfólián folyik a teljes áram, ami tovább haladva egyre csökken. A rézfólia ellenállásán eső feszültség miatt persze a végére a fényerő is csökkenhet.
Legalább a másik végén is rá kellene táplálni egy vastag vezetékkel, vagy szakaszosan, ha szükséges.
LED-ek soros kötéséről így valóban nem lehet beszélni, mivel hármasával vannak sorba, plusz egy ellenállás, a soros tagok pedig párhuzamosítva kapják a 12 V-ot.
"Sorba kötött ledszalagdarabok" annyiból jobban elfogadható, hogy úgyis értjük / sejtjük, miről van szó. Ilyenen még én is át tudok siklani. A topikban LED-izzó emlegetése sokkal inkább abszurd.
Ha egyszer nincs benne izzószál, akkor nincs miről beszélni. De nekem vannak ilyen furcsaságaim, azt sem tudom elfogadni, hogy egy ilyen lámpa világítás helyett égne (hiszen nem lángol, nem gázégő, nem gyertya stb.) vagy amikor magyarosan kockatápnak nevezik a téglatápot, amit pedig az angolok is téglának mondanak (brick). Ha egyszer az. De van még pár hasonló.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Attix70
aktív tag
válasz Jama85 #13780 üzenetére
Szia,
Soros kapcsolásnál az áram egyforma, melegedés egyforma lenne. Ilyenkor a szalagok feszültségei összeadódnak (48V-os táp kellene).
Az esetedbe párhuzamos kötés lehet (tápból indulva 60W 5A, gondolom 12V-os) és a vezeték keresztmetszete kicsi lehet amivel a szalagokat a tápra kötötted (vastagabb vezeték kellene).
Üdv,Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
cinemazealot
addikt
válasz macilaci78 #13781 üzenetére
"...nagyobb ellenállás esik rajtuk"
Úgy érted, nagyobb áram folyik át rajtuk?
-
macilaci78
nagyúr
-
Jama85
tag
Sziasztok
Adott 4 db 7020 50cm led, aluprofilban.
és egy 60w 5a táp.
A ledek sorba vannak kötve, és az a problémám hogy a táphoz eső első ledszalad iszonyatosan meleg, az utolsó pedig éppen hogy meleg.
Mi lehet a baj? adjak nekik külön betápot? -
_stick_
őstag
Sziasztok!
Hirtelenjében nem tudtam, hogy melyik topikba menjek a kérdésemmel, itt már többször is kaptam segítséget, meg talán itt érinti legjobban a témát.
Fiamnak szeretnénk venni egy plazma gömböt, első nekifutásra a leginkább ez a kettő típus található meg: globo és valueline. Utóbbi kétszer akkor átmérőjű, mint a másik. Működését ez befolyásolja? Van esetleg tapasztalatotok ilyen lámpával? -
pjen
félisten
válasz kissgéza76 #13772 üzenetére
Azt írja,masszív ütés,por és víz álló kivitel,biztonsági üveggel.Egyébként a WEB árúházak 80% a ilyen.Ezen az árszinten nincsen garancia.
-
kissgéza76
újonc
a földkábel csak a tömszelencéig megy, azaz földeletlen, az elektronika szigetelése belül 1 réteg cellux, ip védettség nuku.. stb. Az ilyen cégek egy évig vannak, majd következő évben egy másikkal nyomják tovább a szemetet. Garancia, felelősségvállalás ugrott. A hatóság lassú. A tudatlan vevők pénztárcája és élete veszélyben. Ennyi csupán.
-
macilaci78
nagyúr
válasz kissgéza76 #13769 üzenetére
Lehet, úgy érti, hogy 200 W hagyományos izzó fényerejével rendelkező refi, vagy 200 W r7s foglalatúval megegyező refi. Persze, ez így még hatásvadász, félrevezető és tényleg lehet szar is.
-
pjen
félisten
válasz kissgéza76 #13769 üzenetére
A 200W lehet túlzás,a papír sok mindent elbír,de mért életveszélyes ipari szemét?
-
kissgéza76
újonc
Sziasztok!
A napi szórakoztató rovatba illene ezt a "200W-os reflektor"
Ami nem szórakoztató, hogy csupa ilyen életveszélyes ipari szemetet árunak. A "tettes" pedig a vardex invest kft.
-
mzso
veterán
válasz Attix70 #13767 üzenetére
Ami az igényeidhez a legközelebb van az a 8W-os filament. Sajnos annál nagyobb dimmelhetőről én nem tudok. De azt is nagyítóval kell kereseni. (V-TAC-ból pl csak 2200K-s van 3-4000-ért...)
Pl ez az Osram LED hozza a 1050lm-t: https://lumenet.hu/osram-parathom-advanced-led-cl-a-75-85w-827-e27-fr
Talán ez a legértelmesebb, árban kevésbé horribilis. És az 1055lm az ugyanannyi mint a 12W-os szokványos LED-esnél. (legalább is amit én találtam/néztem.)[ Szerkesztve ]
-
Attix70
aktív tag
Sziasztok,
Tudtok-e ajánlani olyan dimmerelhető LED e27 fényforrást ajánlani ami oldal iránltéryba is jól világít ?
Kültéri lámpába kellene, a V-TAC féle 12 W-osnak magas a feje és pont a lámpa tetejébe világít ahonnan alig jön ki fény (már krómsprével is lefestettem a tetejét belülről de így is csak lefelé veri vissza).
10W körüli már elég lenne tzermészetes fehérbe.Üdv,
[ Szerkesztve ]
Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
mzso
veterán
Ilyesmiket lehet kapni:
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/14972De vannak rövidebbek is. És mivel sorolhatóak mondjuk sorolhatsz három 57 centiset, vagy két 87 centiset, vagy többet.
-
macilaci78
nagyúr
Ezeket általában 5 méteres tekercsben árulják, vagy vágott áron jó drágán.
12 V-oshoz kell tápegység, a 230 V-os meg általában méterenként vágható.Ha a zongorát használni is akarod, nem fogja befolyásolni a hangzását a ledszalag, annak rögzítése, esetleges fém profil? Esetleg vedd fontolóra a falmosó lámpákat. Ez a zongorától külön egység is lehet a zongora mögé rakva.
Arra mindenképp számíts, hogy a súrló fény kiemeli a falhibákat, hepehupákat.
-
mufi
senior tag
Sziasztok,
hol lehet a neten rendelni LED szalagot, zongora mögé szeretném valahogy felragasztani, mintegy ambient megvilágítást. Nem értek az elektronikához így igazából annak örülnék a legjobban, ha tudnátok ajánlani ilyen pl. 150 cm hosszú, konnektorba dugós megoldást.
Előre is köszönöm.https://www.instagram.com/the_parfumeour/profilecard/?igsh=MXVibW0wb29vb2x6ZQ==
-
macilaci78
nagyúr
válasz Meghivott #13762 üzenetére
A TV-vel szemben lévő kanapé mellett, szinte hozzáér. Kb 3,5 méter a távolság.
A TV felfúrva a falra, a káva alja 130 centire a földtől, a VESA-konzol lefelé megdöntve, így a kanapén fekve épp merőleges a kép a szemtengelyre, ülve meg kicsit felülről nézzük.
-
Meghivott
addikt
Köszönöm a válaszokat!
Esetleg még annyi, hogy az állólámpa hol van a tvhez viszonyítva?[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz Meghivott #13757 üzenetére
Ezek szerint van 3 sorod és az a kérdés, hogy a középsőt melyik szélsőhöz csapják? Gondolom, a kapcsoló feletti dobozban WAGO-val akarják ezt megoldani. Javaslom, a középső sor fázisát, esetleg nulláját hozasd le a dobozból a kapcsolóhoz és majd ki tudod tesztelni.
A nálunk lévő megoldás azért szimpatikus nekem, mert semmi sem kap direkt fényt a fehér mennyezetet kivéve. Vagyis sem engem nem világít meg a lámpa, sem a TV-t.
Nem tudok okosat mondani, ez annyira egyén- és helyszínfüggő.
-
-igu-
addikt
válasz Meghivott #13759 üzenetére
OK.
Az én megoldásom megint nem lesz mérvadó, de leírom: narancssárga ledsor mennyezet alatt körben (21m), felfelé világít, lehet mozogni meg molyolni a szobában a fényénél. Mindketten szemüvegesek vagyunk, ha csak a TV, vagy TV melletti fényforrás világít, akkor becsillan a szemüveg lencséje.A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
Meghivott
addikt
Gyakorlatilag szinte teljesen bent van minden, de most még talán lehet változtatni a kötéseken. Eredeti terv az volt hogy tv fölötti sor külön világít de aztán véletlenül nem így lett kötve. Kérdés arra irányul hogy még érdemes e variálni. A próbára egyéb okok miatt nem volt lehetőség.
Fényforrások még lógnak, kötések hozzáférhetőek, tv nincs jelen.[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
válasz Meghivott #13757 üzenetére
Várjál, mert most kicsit lemaradtam. Azt mondod, hogy a fényforrások bent vannak, a kötések, kapcsolók megvannak, minden működik, tehát nem most kell kitalálni a melyik kapcsoló/melyik led történést.
Miért nem próbálod ki, hogy melyik lámpa jó neked tévézéshez?[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
Meghivott
addikt
válasz macilaci78 #13756 üzenetére
Logikus, csak a helyzet, hogy 3(sor)x5(soronként) spot és két lehetőség van
- vagy a tv fölötti sor kapcsolódik külön (szoba közepe és kanapé fölött egyben)
- vagy a kanapé fölötti sor külön (szoba közepe és tv fölötti egyben).
Nyilván van még egy alternatív megoldás is, amikor minden spot le és sarki állólámpa fel -
macilaci78
nagyúr
válasz Meghivott #13755 üzenetére
Nálam az vált be, hogy egy általános, homogén megvilágítás van a nappaliban kis fényerővel: egy állólámpa a mennyezetet világítja meg 10 w leddel. Nem zavaró a fényerőssége, sem az iránya, közlekedni, molyolni is elég, de TV sem csillan be. Párom közben szeret keresztrejtvényt is fejteni, így az állólámpa olvasólámpáját használja, ha igényli.
Ilyen megfontolásból én inkább a sarkokban világítanék 1-1 spottal, vagy inkább az átlók mentén befelé haladva egy spotnyit.
[m×n]-es mátrix esetén a(2,2), a(2,n-1), a(m-1, 2), a(m-1,n-1) spotokat, így a fal sem lesz fényfoltos.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Meghivott
addikt
Üdv, nappaliban több sorban vannak elosztva a mennyezeti spotok.
Kérdés, hogy tvzésnél hogyan praktikusabb, a tv fölötti spot sor égjen vagy a kanapé fölött?
Köszi -
-
mgergo76
tag
válasz gregus021 #13704 üzenetére
Eddig minden led szalagomat az ebay-ről szereztem be és semmi gondom nem volt velük. A rajtuk lévő ragasztó anyag nem minden esetben hibátlan, de egy kis TESA 2 oldalú ragasztóval ez is orvosolható.
A fényerőszabályozást ILYENEKKEL tudod megoldani. Nálunk távirányítós megoldás van a teraszon és a konyhában is.
A megfelelő teljesítményű tápegység kiválasztására is figyelj oda!
[ Szerkesztve ]
Üdv: Gergő
-
Peetta14
tag
válasz macilaci78 #13750 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat. Szalagból van kifejezetten ajánlott típus? Amelyik pl vágható mèretre?
-
macilaci78
nagyúr
válasz csemberlen #13746 üzenetére
Az feltűnt,. hogy az Aldis mérete is kb 4× akkora, mint az IKEA-snak? A nagyobb panel természetesen nagyobb fényt tud.
Az viszont tény, hogy kb 15% felár ellenében hoz kb 4-5× nagyobb fényerőt az Aldis.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz Peetta14 #13741 üzenetére
A szükséges fényerőtől ez többet fog adni, de rá se ránts! Beraksz a táp mögé egy ledvezérlőt, a kívánt fényerőnek megfelelően leszabályozod és úgy is hagyod. Nem kell távirányítós vezérlőnek lennie, egy ezres körül már vannak.
Érdemes úgy beállítani, hogy éjszaka vaksötétben se legyen zavaró.Én nem szórakoznék a 45°-os profillal. Kényelmetlen is lenne a korlát alatti elhelyezés miatt rámarkolni. Úgyis van ezeknek egy 120°-os sugárzási szögük, ebből a lépcső felé jut 60°, ami 95 cm magasan elhelyezve bőven bevilágítja a lépcsőfokokat, a másik fele meg a falról visszaverődik.
-
őstag
Köszi, megnézem
-
pjen
félisten
Itt már van értelme a fényerő szabályozásnak.
-
Peetta14
tag
válasz macilaci78 #13735 üzenetére
Szia,
Ezt neztem ki. Nem szukseges, hogy kiverje a szemunket a feny. 95 cm magas a korlat, aminek az aljara tennek egy 45fokban dontott alusint, es opal bura mogott a szalag, igy megvilagitva a lepcsot. De a szukseges fenyerovel gondban vagyok.
https://www.ledaruhaz.hu/led-szalagok-80/led-szalag-cri-80-cri-90-2835-5050-2216-100/cri-90-4000k-termeszetes-feher-smd-led-szalag-2216-led-12v-belteri-60-led-m-420lm-4-8-w-5w-2-ev-garancia-5165 -
mzso
veterán
válasz macilaci78 #13731 üzenetére
"szűkebb spektrumú fényegek"
Fényegek? Mi az a fényég?
Szórványosan felhozol valami chemtrail szintű maszlagot "valahonnan". Talán nem kéne.
A led fénye is fény. A spektruma természetesen ugyanúgy lefedi a látható tartományt mint bármi más, különben nem lenne fehér. Egy kisebb csúcs szokott lenni a foszfort megvilágító kék LED hullámhosszának tartományában. De ez sem jelent semmit. (meg kb sokkal jobb is mint a fénycső)
-
macilaci78
nagyúr
válasz Peetta14 #13734 üzenetére
Nem tudjuk megmondani.
A ledszalag fogyasztása függ egyrészt a használt leddiódák típusától és azok darabszámától. A 2216 azt jelenti, hogy a dióda 2,2 mm × 1,6 mm méretű, eddig ennyit tudunk.
Példa kedvéért egy 5050/60 ledszalag azt jelenti, hogy a dióda 5,0 mm × 5,0 mm méretű és 60 db van egy méteren.Megfordítva a dolgot: 25 W-os a tápegységed, ebben benne kell lennie 20% ráhagyásnak. Tehát effektíven 20,8 W-os fogyasztót köthetsz rá. 4 méteres a szalagban gondolkozol, vagyis 20,8 W / 4 m = 5,2 W/m az az egység, amit ez a tápegység ledszalagból még üzemszerűen, hosszú távon elbír.
Itt azt írják, hogy egy 2216/180 ledszalag 12 W/m értékkel bír. Némi fejszámolás után kijön, hogy ez bő duplája a tápegység által megadottnak és ettől kisebb fogyasztásút ezen az oldalon nem látok.
Az ilyen nagy fogyasztású szalagokat már illik több ponton betáplálni, mert a saját belső ellenállása okán egyrészt jól látható különbség van fényerőben a szalag két végén, másrészt a szalag jobban melegszik, és ennek a technikának a magas üzemi hőmérséklet a legnagyobb ellensége.
Van valami különös indokod, hogy 2216-ot választod?
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
macilaci78
nagyúr
válasz Red_Bull #13730 üzenetére
Munkahelyemen van egy folyosó, ahol 2700 K és 6500 K váltja egymást. Maga a fény nem zavaró, de a lámpatesten látható fényforrás színe nekem nem jön be.
Viszont valahol olvastam, hogy nem túl egészséges a ledekre jellemző szűkebb spektrumú fényegek, én otthon helyiségenként variálom a 2700K-t és 4500K-t.
[ Szerkesztve ]
-
Red_Bull
aktív tag
Üdv
Mennyire szokás eltérő színhőmérsékletű led lámpákat egy helységen belül használni? Van a plafonon két db 4500k körlámpa,(kékkel jelöltem) ez így kicsit gyenge és hideg színű is nekem, úgyhogy vennék még kettő meleg fényűt(pirossal jelöltem) szélre, valahogy így:
Ez így ok, nem lesz furcsa a fény?[ Szerkesztve ]
-
Ferike81
senior tag
Nem vibrál. Egyedül a szilikonos G9-ből van olyan ami vibrál, és az is alternatív kapcsolásnál. Azt is egy videófelvételen vettem észre. De valószínűnek tartom, hogy amiatt van mert az egy külön rendelésből van, nem hiszem, hogy az alternatív kapcsolás a zizis.
-
Ferike81
senior tag
válasz Doki16 #13726 üzenetére
Tudod az, hogy szép is legyen, jó is legyen, és olcsó is legyen olyan megoldást ritka találni. Általában csak két szempont stimmel a háromból. Nekem is megvolt a ledszalag, de inkább ezt vettem meg, mert árban nem rossz, a fénye pedig nagyon jó. A szalag azóta még nincs beépítve, de már megvan a helye. De nézz szét, hátha találsz valami jó megoldást.
-
Doki16
addikt
válasz Ferike81 #13724 üzenetére
Nekem lényegében minden megvan hozzá, csak a profil már a kérdéses. Abból lenne jó valami költséghatékony megoldás. Gondolok itt olyanra, hogy nem speciel led szalaghoz való alusin, de pont tökéletes hozzá és fele annyiba kerül
A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.
-
Peetta14
tag
Sziasztok!
Olvasgatom bőszen a fórumot, de mivel távol ál még tőlem a téma, így kérném a megerősítést, vagy tanácsadást tőletek.
Felújítás közben vagyunk, és kellenének lassan a lámpák.
Van egy lépcsőnk, melynek a kapaszkodójának az aljára tennék ledszalagot, így megvilágítva a lépcsőt, mindezt 2 mozgásérzékelővel vezérelve.
A kapaszkodó 3,3m hosszú és egyenes. Nem fogunk olvasni mellette, és lenne fővilágítás is mellé, így inkább csak éjszakai vezető lenne, ha valaki botorkálna a szintek között.
Az egészet egy villanyszerelő kötné be, én csak vinném az alapanyagokat.Bevásárló lista:
2216 ledszalag 4m
alu sarokprofil 4m
lezáró, szatén előlap
LED tápegység Mean Well APV-25-12 12VDC 25WKérdéseim:
Megfelelne a választott szalag?
Jó a tápegység?
Bármi, amit kihagytam, nem gondoltam rá?Köszönöm
-
Doki16
addikt
Opálosításra megvan a megoldásom. Sima átlátszó plexit ha finom csiszolópapírral átdörzsölöd akkor tök jó homályos átlátszatlan plexit kapsz
Az érdekelne, hogy ti mibe szoktátok beleragasztani a ledszalagokat. Kellene vagy 5-6 méter sín és a méterenkénti 1000 ft-os ára elég húzós.A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.
-
mzso
veterán
válasz Doki16 #13715 üzenetére
"van valami házi olcsó praktika erre?"
Sajnos én nem tudok róla. Korábban érdeklődtem ilyenek iránt. Nem találtam beszerzési lehetőséget homályos/opál (vagy akár átlátszó) csövekre.
Egyetlen ötletem az az hogy homályosító sprével befújod egy IP66-os szalag felületét (gondolom minél többször annál szórtabb lesz). Bár ez is csak elméleti, mert nem próbáltam, csak gondolkodtam rajta.
De ha már csupasz szalagod van (és mindenképp ezt akarod használni) ez sem megoldás...
Lehangoló, hogy csak ugyanazok a kicsit sem hatékony az ellenállással fűtő ledszalagok vannak mindenhol sehol egy ahol csak ledekkel van belőve 12V-ra mint merev led csíkok. A másik meg a 220V-os brutál-vibrálós LED szalagok. Úgyhogy inkább lemondtam az egészről
[ Szerkesztve ]
-
Doki16
addikt
Nekem fontos, hogy a sok pontszerű fényt egy opálos plexi szépen eloszlassa ezért nem jó a sima felragasztom verzió. Nagyon zavaró tud lenni számomra az amikor mondjuk 10 árnyéka van a kezemnek. Szerintem jobb a szemnek egy homogén fény.
[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
válasz Doki16 #13715 üzenetére
Én egyszerű vagyok, kültéri, időjárásálló szalagot vettem, ami eleve egy átlátszó műanyag "csőben" fut végig, és pillanatragasztóval tettem fel (nem melegszik számottevően, mielőtt kérdeznétek). 220V-os, trafó nélküli verzió, méterenként lehet vágni. A 3m-es szalag csatlakozóval együtt volt 8.5 EUR.
[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
Doki16
addikt
Sziasztok!
Konyhapulthoz akarok led világítást. Már minden led szalag tápegység megvan hozzá ami kell. Az érdekelne, hogy tudtok-e valami jó rögzítési módot. Milyen sínt érdemes használni ami nem drága és tudok elé rakni valami opálos szerű plexit. Ti milyen megoldásokat használtatok, van valami házi olcsó praktika erre? Elég húzós ára van az anro oldalon lévő aluprofiloknak és ezért keresnék valami olcsóbb megoldást
Előre is köszönöm a választ
-
BigBlackDog
veterán
válasz BigBlackDog #13711 üzenetére
Na végül sikerült, bár kicsit szenvedés volt. Volt olyan foglalat, amiben működött mindenféle berhelés nélkül, viszont egy-két lámpatest foglalata meg igényelte a cinpúpot és még állítani kellett az érzékelő lamellákon is. Köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
Ferike81
senior tag
Nekem olyan helyre kellett tennem, ahol nem lehet belenyúlni (páraelszívó), így faragtam a foglalatból. Még így megfaragva sem lehet hozzáérni fém részhez kézzel, viszont ez nem igazán szabályos. Sajnos másképp nem lehetett megoldani. Vagyis vettem egy olyan foglalatot amibe belement, és azon pont ekkora volt a szigetelő rész, mint amire lefaragtam. Így az megmaradt.
-
nagyúr
forsztóónnal csináltam rá egy púpot
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
Ferike81
senior tag
válasz BigBlackDog #13707 üzenetére
Szinte biztos, hogy nem ér bele az fázis fülbe, azért nem világít. Nekem is volt ilyen kínai ledekkel. Főleg az E14.es foglalatoknál.
-
macilaci78
nagyúr
válasz BigBlackDog #13707 üzenetére
Én se hiszem, hogy számítana egy váltóáramú lámpánál a polaritás.
-
pjen
félisten
válasz BigBlackDog #13703 üzenetére
Nézd meg a led nyaka nem e fekszik fel a foglalat peremén,esetleg le lehet reszelni.Én jártam így pár lámpánál.Esetleg a foglalat aljába egy vastagabb alátát?A pötty cin,jó ötlet
[ Szerkesztve ]
-
BigBlackDog
veterán
válasz macilaci78 #13705 üzenetére
Na, ezt megnézem, mintha csak egyfajta dugvilla állással próbáltam volna. De eddig nekem úgy tűnt, hogy inkább az izzó vége nem ér a foglalat aljába rendesen. Ahol működött, ott is kicsit feljebb kellett állítanom a foglalatban lévő rézlamellát.
Nem pont ilyen az izzó, de talán ezen a képen jól látszik, hogy az alján lévő érintkező nem annyira domború, mint egy hagyományos izzónál, hanem relatív sík. Ami még eszembe jutott, hogy esetleg egy pötty cint ráteszek az aljára, ami azért valószínűleg segítene, ha tényleg csak a kialakítása okozza a problémát.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz BigBlackDog #13703 üzenetére
Arra tudok gondolni, hogy a fázisra kényes, ami váltóáramnál mókás feltételezés. Konnektorba dugós lámpában a dugvilla mindkét állásában világít?
-
gregus021
tag
Üdv!
Tanácsot szeretnék kérni! Ennek a polcnak a hátuljára szeretnék LED szalagot rögzíteni, hogy nagyjábol bevilágatsa mögötte a falat hangulatvilágításként, illetve a polcok tartalmát is. Mellékeltem egy képet, ahol nagyjából látszik mi az elképzelés, így úgy néz ki maximum öt méter LED szalagra, 3 sarokelemre, egy T elemre és egy négyirányú elosztóra lenne szükség, és egy 3 méter hosszú vezetékhez a táphoz. Kivitelezéshez az eBay-en is kapható, néhány ledenként szétvágható szalagokkal szemezgettem, de nem tudom melyik megbízható, honnan érdemes vásárolni, így ebben szeretnék segítséget kérni. Plusz előny lenne, ha megoldható lenne a fényerő állítása is.
Előre is köszönöm![ Szerkesztve ]
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Nemrég megérkezett a ledes, E27-es izzóm Kínából. Viszont becsavarva nem akar világítani néhány foglalatban. Úgy tűnik, mintha nem érintkezne rendesen. A foglalat alján már kicsit feljebb állítottam a réz lamellát, de egyelőre nem akar megmukkanni. Más lámpatestben kipróbáltam, működik rendesen.
Esetleg van valami tipp, ötlet, hogy hogyan lehetne működésre bírni a kényesebb foglalatban is?
-
Skynet258
veterán
válasz Skynet258 #13630 üzenetére
Na túl vagyok a projekten, cirka 45k volt a 20 LED izzó és a két fényerőszabályzó. Minden simán ment, tök jó fényük van ezeknek - hidegebb mint a halogén volt, de kellemesebb a szemnek, pont ilyet kerestem.
Elégedett vagyok, jöhet a villanyszámla csökkenés (az anrodiszlec kalkulátora szerint 1 év alatt behozza az árát a teljes pakk, ami nem rossz).Köszi minden kinek aki segített, következik majd a konyha, de ott tutira van transzformátor, csak majd meg kell néznem azt kell-e cserélni vagy mi a pálya.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- SSD kibeszélő
- Építő/felújító topik
- Mindent a StreamSharkról!
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Amazon Prime Video
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Autós topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest