- Fórumok
- Technika, hobbi, otthon
- LED világítás a lakásban
- (kiemelt téma)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geller72: Az MS Seed szervert üzemeltet a gépeden és lehet hogy nem is tudsz róla?
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
-
14800 - 14701
22427 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 15901 15900 - 15801 15800 - 15701 15700 - 15601 15600 - 15501 15500 - 15401 15400 - 15301 15300 - 15201 15200 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:37 Téma összefoglaló
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pjen
félisten
-
macilaci78
nagyúr
-
Kolondrum
félisten
-
fesii
aktív tag
Nem hülyeség minden kamionban van 12voltos illetve 24voltos szivargyújtó is.
Hát nem tudom a biztosítéktáblán 20A-os a szivargyujtó. Általában megy hűtő laptop gps az összes lámpát is felkapcsolhatom akkor is jó pár órán keresztül nem szívja le az akksit.
két 12v 150-200ah-es akksi van a vasakban.
Köszönöm nektek a segítséget -
pjen
félisten
-
fesii
aktív tag
-
mzso
veterán
-
pjen
félisten
-
fesii
aktív tag
Sziasztok
Érdeklődni szeretnék kamionba szeretnék 5m-es RGB led szalagot. Valahogy megoldható, hogy szivargyújtóról működjön? -
macilaci78
nagyúr
Igen, jól gondolod. L a fázis, N a nulla, föld a földelés. -V a fekete 12 V, +V a piros 12 V.
A potméter a kimenő feszt állítja 12 V körül. (Tán 11-13 V közt?) Én munkahelyen (6 trafó, 60-65 méter szalag) letekertem 11,5 V-ra, azóta se trafó, se ledszalag nem égett ki, ennek már 1,5 éve. Ezzel együtt persze kicsivel kisebb a fényereje, de amúgy is csak éjszakai világítás az üzletben. -
Met
nagyúr
Optonica AC6121 bekötése hogy van?
Így vannak a jelölésekL N Földelés -V +V
AC___________ADJól gondolom hogy az L-N a bemenő és a +/-V a kimenő? A főd meg főd.
Amit kötöttem már be tápot az egyértelmű volt mert IN OUT jelölés volt rajta.
Meg van rajta egy potméter, azzal a fényerőt lehet állítani? -
PHM
addikt
-
mzso
veterán
-
ANOka
őstag
-
Met
nagyúr
Gyors kérdés.
Anro-tól rendeltem ma délelőtt ledet+profilt+tápot.
Írtak az előbb hogy feladták és várható kézbesítés holnap, mivel MPL-el küldik nem nagyon hiszek benne.
Gondoltam ha ma rendelem, ma esetleg holnap feladják és jövőhéten ér ide (Bp.), viszont holnap nem nagyon vagyunk otthon napközben.
Azért kérdezem itt mert innen gondolom többen rendeltek már tőlük, mi a tapasztalat? -
PHM
addikt
Más márkából már többet is szétszedtem.
Nem ördöngösség, a búra többnyire szilikonnal van beragasztva,
viszonylag kis erőfeszítéssel leszedhető.
Így könnyen hozzáférhetsz a ledekhez.
A meghajtóhoz viszont van, hogy csak roncsolással tudsz hozzáférni.
Ez a 10+ W-os lámpákra igaz, ott a műanyag házban fém
serleg van, amin csak egy lyuk van a vezetékeknek. -
albiosz
őstag
-
mzso
veterán
Szedett már szét valaki elhullott V-TAC fényforrást javítás céljából?
(Azon gondolkozom megpróbálkozom vele mivel többe kerülne visszaküldeni, simlisedni azzal hogy máshová viszem vissza egy másik ilyen típusú fényforrás helyet meg nem akarok, főleg, hogy nem teljesen ugyanolyan a felirat rajtuk.)Van valami jó módja a szétszedésnek minimális károkozással? Konkrétan 17W-os V-TAC-ról lenne
-
mzso
veterán
-
macilaci78
nagyúr
Nekem is összeakad az LG TV-vel az IR vezérlő, pedig külön helyiségben van. Mivel a szalag egy előre beállított programmal van csak használva, így a vezérlő szemét becsuktam. Igen, az infrás távirányítóhoz optikai rálátás kell. Ha nem sűrűn váltogatod a led üzemmódjait, egyszerűen dugd el a vezérlő érzékelőjét!

Példa egy RF vezérlőre. USB, 5V, rádiós, 24, 44 gombos verzió is van, RGB, 3×2A. -
Mike88
senior tag
Nagyjából semmit. Távolabb helyezed a vezérlőt vagy veszel egy rádióst. Létezik, persze! [link] [link]
Érdekességképen én is ezzel a problémával küzdöttem egy ideig egy, Kínából rendelt RGB szalagnál, aztán 1 év után elromlott a vezérlő. Kinézetre, látszólag teljesen ugyanolyan vezérlőt rendeltem ezt követően (már nem emlékszem honnan), és semmivel "nem akad össze". -
Kernel
nagyúr
Ezt én is csak úgy tudtam megoldani régebben, amikor még külön DVB-T box volt a TV-hez és volt egy zavaró átfedés a kettő között, hogy a TV infravevője elé tettem egy optikai akadályt.
Általában csak a boxot kellett vezérelni, tehát az ment közvetlenül.
Ha pedig mégis a TV-t, akkor a távszabályzót kicsit magasabbra kellett emelni, hogy az akadály mögé világítson. Kezdetlegessége ellenére használható volt a rendszer akkoriban.
-
ANOka
őstag
Felragasztottam a TV hátuljára egy ilyen 5050-es RGB LED szalagot.
Az a gondom, hogy a hozzá kapott távirányító illetve az utólag rendelt 44 gombos verzió is "összeakad" a TV (LG 43LH630V) és/vagy a műholdas DIGI távirányítójával: ezeken a távirányítókon történő egyes gombnyomásokra a LED vevője is reagál. Pl. statikus színről átmegy FADE üzemmódba.Mit lehet ez ellen tenni?
Tud valaki ajánlani ezek helyett bevált vezérlőt/távirányítót? Létezik IR helyett RF-es változat? (Ebből ajánlott típus?)Előre is köszönöm a segítséget!

-
albiosz
őstag
-
Gabonetta
aktív tag
-
hm15
senior tag
Kösz, rendelek akkor belőle.
-
macilaci78
nagyúr
-
hm15
senior tag
Van 2 méternyi 5050 RGB 60SMD/M LED szalagom, mellé egy DC12V RGB IR Remote Controller 24 Keys LED Driver Dimmer.
Ezt szeretném táplálni adapterről, erről a V-TAC VT-3238 led tápegység 30W 12V DC 2,5A IP44 megtehetem, vagy van egyéb tippetek hasonló árban? Ennél olcsóbb kínai adaptereket biztonsági okokból hanyagolnám.
-
Met
nagyúr
Ugye jól gondolom hogy a méterre kapható szalagoknál megadott teljesítmény szerint kell tápot választani?
pl. 7.2 Watt/méter, kell 2 méter az 14.4W, ettől nagyobb teljesítményű táp kell. -
macilaci78
nagyúr
-
mzso
veterán
Három vezetékből, hogy lesz maradék négy?

Az hogy dereng a fázisceruza az nem jelenti azt hogy egyébként áram is folyik (a ceruza nélkül), tudomásom szerint.Igazából nem értek hozzá, de úgy tudom, hogy egy váltókapcsoló csak annyit csinál, hogy egy áramkört nyit, egy másikat meg zár amikor kapcsolod.
-
Gabonetta
aktív tag
-
macilaci78
nagyúr
-
macilaci78
nagyúr
-
mzso
veterán
"Egyik tipikus példa az alternatív kapcsoló"
Ez micsoda? Gondolom nem váltókapcsoló, mert az nem fogyaszt
-
mzso
veterán
-
egykori
őstag
-
Gabonetta
aktív tag
Igen, erre a kettőre gondoltam. A tápegységtől kb. két méter távolságra tudom ráilleszteni a szalagokat. Ilyen hosszra a 0,75 mm2 átmérőjű vezeték elégséges?
-
Kernel
nagyúr
-
macilaci78
nagyúr
Havi szinten lehet, hogy egy doboz gyufa árát is eléri abban az esetben, ha a villanyóra egyáltalán mérni képes.
Vannak olyan pici fogyasztások, amik a villanyóra mérési tartományán kívül állnak. Egyik tipikus példa az alternatív kapcsoló és a lekapcsolt villany esetén is világító fázisceruza. -
macilaci78
nagyúr
-
Gabonetta
aktív tag
Köszönöm a választ! Átgondoltam, meg tudom oldani mindkét végéről, sőt inkább két külön darabban oldom meg, már csak egy kicsi és esztétikus elosztó kell hozzá.
-
egykori
őstag
Nagyon köszönöm a szakszerű segítségedet, válaszodat. Annyit azért megkérdeznék még, hogy az a bizonyos rejtett vagy lopakodó áramfogyasztás mégis kb. milyen nagyságrendet képvisel?
(Két helyen használunk jelenleg ilyen izzót, mert azelőtt számtalanszor égve maradt a lámpa ezekben a helységekben - sokszor hosszú órákon keresztül.) -
macilaci78
nagyúr
Célszerű lenne. De ha meg tudod oldani, hogy nagyjából középen tápláld be, az is jó lehet egyetlen betáplálási pontként.
A lényeg az, hogy a vezetőn (kábel, szalag) átfolyó Amper ne legyen túl nagy. Adott szalagnál ez a szalag hosszával arányos. 1 méteren 14,4 W 12 V mellett 1,2 A/méter. A 3 méteren az 3,6 A, ha csak az egyik végén táplálod meg. Ha mindkét végén, vagy pont középen, akkor csak 1,8 A jut a szalagra. (Előbbi esetben a vezetékre is, utóbbi esetben mind a 3,6 A azon az egy szem vezetéken megy keresztül.) -
Gabonetta
aktív tag
-
Kernel
nagyúr
E27 PIR is felismerhető a jellegzetes Fresnel lencséről.
Ezekben egy áramgenerátoros driver szokott lenni, aminek terhelés nélkül (amikor lekapcsolódnak benne a LED-ek) felszalad a feszültsége egy végértékre, miután az áramgenerátorok így működnek.
Áramfelvétel ilyenkor jelentéktelen, mint a driver melegedése is. A kettő mindig közvetlen kapcsolatban áll, a rejtett fogyasztók hőt termelnek, azt kell megfizetni a villanyszámlában. Ez legfeljebb akkor lehet megtévesztő, amikor a termelt hőmennyiség nagyobb felületen úgy eloszlik / elvezetődik, hogy nem annyira feltűnő a "lopakodó energia".
Ciripelés is lehetséges, ami nem hiba, de azt sem zárja ki, hogy valamikor elpukkan, bármi más okból. Arra kicsi az esély, hogy tüzet okozzon, még ha olvashattunk is rémtörténetet ezzel kapcsolatban.
De az más konstrukció volt, és még úgysem okozott tüzet, csak felfúvódott és a túlnyomástól eldurrant benne egy kondenzátor, aminek a tokja kilőtt a lámpából.
Ez történik, amikor egy lámpáról azt hiszi a tervezője, hogy abban soha nem fog megszakadni egy LED-sem, soha nem fog emiatt felszaladni a feszültség a szűrőkondin, ezért kisebb határértékűt épít be, mert az 2 kínai fillérrel olcsóbb.
-
Tod_5
csendes tag
Este összeszereltem a cuccost. Működik. Aluprofilba raktam a szalagokat opál burával. A két darab 70 centis kézmeleg. Ez oké.
Viszont a 280 centis melegszik az elején, 47°C-t mértem. Ez normális?
Főleg úgy, hogy profilban van, a levegő is körbejárja, ugyanis kis távtartókkal van felrakva a szekrényre. -
egykori
őstag
-
mzso
veterán
-
egykori
őstag
Kedves Szakik,
Itthon a gardropban Lidl mozgásérzékelős ledizzót használok. A napokban lettem figyelmes arra, hogy amikor nem világított, egész halk ciripelő, zúgó hangot hallat. Azt szeretném megtudni, hogy ez hiba? Valamint az is érdekelne, hogy amikor nem világít, az izzóban lévő elektronika fogyaszt-e áramot. (Lehet, hogy ez láma kérdés volt, elnézést!)
Köszönöm. -
macilaci78
nagyúr
-
Clever0
senior tag
-
Doki16
addikt
-
Tod_5
csendes tag
-
Kernel
nagyúr
-
Tod_5
csendes tag
Nincs rajta 5v ág. Próbaképp ráraktam a szalagot, 12.11v volt atomstabilan. Igazából működött rendesen, de leginkább az érdekelne, hogy akkor tartós használatra maradhat így?
-
Kernel
nagyúr
Feltételeztem, hogy a 12 V-os izzót egy 12 V-os akkura köti. De ha nem úgy lenne, beleírtam a hozzászólásba kétszer is, amire vagy tiltakozott volna, vagy át lehet számolni, igény szerint.
Egyébként az sem teljesen egyértelmű, hogy az autósizzóknál (újabb életszerű feltételezés) hány V-ra értelmezik az 5 W-ot, mert ha pont 12 V-ra, akkor a járművek szokásos 13,8-14,4 V generátorfeszültsége mellett már nagyobb teljesítményt ad le. Nem mértem még soha.
Meg az akku kapacitása sem pont annyi, tehát ez úgyis csak közelítő számítás.
(#14741) Tod_5
Csak amit a műterhelésről írtam nemrég:
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_14720-14720.html
-
Tod_5
csendes tag
Üdv!
Négy méter LED szalagot szeretnék meghajtani PC tápról (pár adat róla: csak 12 volt ág van, 240 watt, Lenovo gépből kiszedve). Van valami buktatója a dolognak, valamire kell kifejezetten figyelnem?
-
macilaci78
nagyúr
-
stilo18
addikt
-
Kernel
nagyúr
-
stilo18
addikt
Sziasztok.
Olyan kérdésem lenne, hogy egy 1.2 ah akkumulátor meddig tudna működtetni egy 12V-os 5W-os izzót?
Rendezvényre szeretnénk megoldani ilyen hordozható formában, dekorációnak.
-
v_viktor
csendes tag
-
macilaci78
nagyúr
Hozzám ez van közel, bútorvilágításra tapsoltam el pártízezret az elmúlt fél évben. Íróasztalba, előszobaszekrénybe épített világítás, bemart profilok 3 méteres szálban is, erős ledek, mikrokapcsolók, tápegységek. Minden hülyeséget megkaptam időre.
Azon agyalok, hogy ha tönkremegy a jelenlegi bútorvilágító, akkor a szekrény aljára marok profilnak helyet. Szerencsére mindkét falon két elemből áll a szekrény, az elemek találkozását is be tudom marni és ott fel tud menni a kábel, a tetején meg megkapja a tápot. Majd kap egy-egy zsinórkapcsolót.Én is meleg fehéret használok, megtanulod, milyen színű a jóféle kaja, alapanyag és tudsz dolgozni a fénynél.
Nem a legolcsóbb boltot linkeltem, de hozzám ez van közel, céghez is innen rendeltem cuccot, ha valami gariidőn belül tönkre megy, nem lesz fáradtság kicserélni.
-
Met
nagyúr
Sajnos meleg fehér kell, barátnőm nem bírja a hideg fényt...
Anro-n, leddiszkont-on kívül melyik boltok ajánlottak (ha van ilyen). Leddiszkontba csak egy hónap múlva lesz táp.
Lehet Árpád híd környéki bolt is. -
mzso
veterán
Én nem szarakodnék. Megoldanám valami ilyesmi kialkításúval:

Pl:
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/8498http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/14167
-
macilaci78
nagyúr
A fényerő melegedéssel jár, kell az aluprofil. Használhatsz egyszerű L-profilt is, az olcsóbb, de akkor szilikonos ledszalagot érdemes választani, mert vízálló, könnyebben takarítod, illetve a fröccsenő víz nem okoz zárlatot.
Vannak 12 V DC spotok, ha nem is GU 10 foglalattal. Bútorvilágítók is vannak, amik mennek 12 V-ról.
5050, 2835, 5630, ezeknek van jó fénye.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a legélhetőbb fény a konyhapulton a hideg fehér, csak a hús színét kell megszokni, megtanulni. Nekem túl hideg, én a konyhában 4000 K lámpát és halogén fénycsövet használok. (Fénycső volt korábbról és amíg működik, nem cserélem le.)
-
macilaci78
nagyúr
-
Elemental
addikt
-
pjen
félisten
-
Met
nagyúr
-
mzso
veterán
Én nem pazarolnám olyanra az energiáimat aki a saját maga által linkelt termékek listázott adatait lusta elolvasni. Ráadásul még bele is köt a kapott válaszba, meg gúnyolódik rajta, természetesen 100%-ig tévesen.
-
Kernel
nagyúr
Mivel a nagyobb teljesítményű tápnak valamivel nagyobb a nyugalmi fogyasztása (melegedése), illetve összeadódik, a hatásfok kicsit rosszabbra jön ki, ha relatív kisebb a terhelés, de nem vészes elvileg.
Működés szempontjából mindegy, egy ilyen tápnak terhelés nélkül is be kell állnia stabil 12 V-ra.
-
rossitibi
tag
-
Kernel
nagyúr
-
rossitibi
tag
-
pjen
félisten
-
Met
nagyúr
Sziasztok!
Konyhapult világítást tervezek, 2 méter, meleg fehér. Nem kell távirányítani és színt váltani.
Aluprofil használata még mindig javasolt? (hőelvezetés a nagyobb élettartam miatt) Takargatni nem kell mert lesz keret a szekrény alján.
Melyik SMD javasolt? Milyen táp?
Esetleg van olyan GU10-es spot amit a led tápjáról is meg tudnék hajtani? Üvegajtós felső szekrénybe gondoltam, inkább csak hangulatvilágításnak.
Itthonról rendelném (anro, leddiszkont) vagy esetleg ha van bolt az Árpád híd pesti oldala közelében akkor onnan (ha nem sokkal drágább). -
Kernel
nagyúr
-
rossitibi
tag
-
Kernel
nagyúr
A PWM-dimmer okozza valószínűleg, noha van olyan tápegység is, ami csökkenő terhelésre így reagál, de ez nem arra utal.
Max. fényerőn nincs PWM-csökkentés, lényegében direktben kapcsolódik a tápra a LED-szalag. Ahogy leszabályozod, úgy kezdi szaggatni, bár ennek 20 kHz feletti frekvenciája egyébként nem hallható, vagy ezt azok tudnák megmondani, akik használnak ilyet, hogy milyen frekvencián dolgozik.
Vagy az is lehet, hogy a tápegység nem jól reagálja le ezt a szaggatott terhelést, nem jó a kimeneti szűrése. Másik táppal is ki kellene próbálni.
-
rossitibi
tag
-
Kernel
nagyúr
De milyen trafót kötöttél rá, szintén azt a halogén előtétet?
A LED-szalagok PWM-dimmerrel működnek, ami a tápáramot megszaggatja, amikor leszabályzod:
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_13518-13518.html
-
rossitibi
tag
Szóval van egy csillár ahol 5x5watt lenne (25w). Van egy lámpa 2x6watt (12).Aztán 2x9Watt..(18w)
Aztán lenne még valami.Vettem egy RGB led szalagot,ha csak tiszta színek világítanak akkor minden ok,de ha távirányítóval elkezdem keverni,vagy a fényerőt levenni,akkor a trafó elkezd sípolni,elég bántó hangon. Ez normális? -
Jamby18
senior tag
-
Doki16
addikt
-
Jamby18
senior tag
-
Doki16
addikt
A kettő összefügg teljes mértékben. P=U*i. Jelen esetben 12V*2A=24W. Így jön ki belőle. Csak azért írják rá a gyártok, hogy hiánytalanul minden adat rajta legyen. Mennyi darab és milyen fogyasztású spothoz kell neked táp? Az nem elég, hogy ne lépje túl. Érdemes tartani egy 20% min tartalékot. De minél több annál jobb

-
rossitibi
tag
-
Doki16
addikt
Kernel tökéletesen leírta mi a gond. Én azt a tápot nem venném meg amit mutattál. Nem tudom hány spothoz kell, de ha mondjuk 4 db 4w-oshoz ami 16W ideálisan akkor még elég lehet. Innen érdemes nézelődni a fém házas "ipari" tápegységek között. Kintről okosba, ebayen vagy alin is lehet ilyeneket találni.
-
rossitibi
tag

Szia! Nekem is ez a történet. Kicseréltem gu4es 35w-os halogéneket ledesre.Ha az összes foglalatba ledet rakok akkor szinte nem is világít,viszont ha visszateszek egy halogént akkor a ledesnél jön vissza a fényerő,de csak halványan Ahol csak egy izzó van,ott felkapcsolásnál pillanatra jó a fénye,de aztán elhalványul. Ac/Dc 12 volt van ráírva.5w-os izzókat vettem.Talán a halogén trafók nem jók a ledhez?Na mire beraktam a képet,meg is lett a válasz

Ezt a trafót hozza írja hozzá:
Szerintetek? -
macilaci78
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
Többször is szerepelt ilyen probléma a topikban, többször is megírtam, hogy a halogénizzókhoz kitalált elektronikus trafó egy külön állatfaj, amire nem úgy kell tekinteni, mint egy "normális" tápegységre. Legutóbb itt:
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_14593-14593.html
Hasonló félreértés, amikor a triac-dimmerek LED-kompatibilitását is pusztán a teljesítményhatárokra gondolják leegyszerűsíteni, de ezt is nemrég vázoltam, hogy kicsit összetettebb kérdés:
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_14691-14691.html
-
Doki16
addikt
A táp min részét nem is néztem, tényleg az is lehet gond neki.
Nyugodtan ki kell próbálni PC táppal ha azzal is vibrál akkor sajnos maga led áramköre a vacak.Nekem is van ilyen a lakásban. Az elöző tulaj telepakolta a plafont GU10 Led spotokkal. De ilyen jó 60-70 darabbal. Vibrálnak mint a veszedelem. Nincs annyi pénz a világon, hogy én mindet kicseréljem
Behúztam egy E27-es foglalatot abba egy 15W-os Philips és ki is van váltva a nappaliban jó 25 spot led. 
-
pjen
félisten
Csak simán elolvastam.

-
macilaci78
nagyúr
Viszont ha a led valóban tud AC és DC 12 V-ról is üzemelni, akkor az AC 12 V nem lehet oka a vibrálásnak.
Szerintem próbálja ki a PC tápról. Illetve nem látom elolvasni a ledek fogyasztását, de tippre 4 W a típusszámból kiindulva. A tápra viszont min 30 - max 105 W van írva. A 16 W-nyi led kb fele a szükséges minimumnak. Próbaképpen az egyik helyére visszarakva az egyik halogént vibrál-e?
-
macilaci78
nagyúr
Nem szakértő vagyok, hanem topikgazda. Nem a topik szakterületének mély ismerete a feladatom, hanem a topik helyes használatának elősegítése.
Linkelted a halogént, ahol írnak egy 35°-os sugárzási szöget. Majd linkelted az egyik és a másik kinézett ledet, melyekre 120°-os sugárzási szöget írnak.
Ha engem kérdezel, ezek nem váltják ki a halogénedet, mert a halogén 300 lumen fényáramához képest a ledek 350 lumen és 575 lumen fényárama sokkal nagyobb területre oszlik meg a nagyobb sugárzási szög miatt, így egységnyi felületre kevesebb lumen jut. Vagy a lument növeled akár nagyobb teljesítményű fényforrásokkal, akár nagyobb darabszámmal, vagy a sugárzási szöget csökkented.
A tapasztalat az, hogy bármilyen konkrét terméket is linkelünk a kérdezőnek, az valamilyen sebből vérzik: túl drága, túl sokára jön meg, nem érvényesíthető a garancia, nem tetszik a színe a terméknek, vagy a kibocsátott fényének, stb. Külön nehezíti a dolgunkat, ha a kérdező nem érti az általa feltett kérdést és/vagy a rá kapott választ.

pjen: micsoda szakértő vagy te is.

-
Doki16
addikt
Azért vibrál mert 12 Volt váltóáram jön ki belőle. Vegyél egy másik 12 voltos tápegységet hozzájuk. Egy ilyen 40 wattosnak bőven elégnek kell lennie 4 db ledes spot kiszolgálásához.
Vagy van még egy alternatíva. Lehet kapni olyan spotokat is amik egyen és váltóármaról is üzemelnek.Most látom ezek is ilyenek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
14800 - 14701
22427 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 15901 15900 - 15801 15800 - 15701 15700 - 15601 15600 - 15501 15500 - 15401 15400 - 15301 15300 - 15201 15200 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Technika, hobbi, otthon
- LED világítás a lakásban
- (kiemelt téma)
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Saeco Intelia Evo Black I Gőzölőkar I Szervizelve I Garancia I Számla I Beszámítás
- Honda HRG 466 s önjáró fűnyíró
- Keresem a V-TAC SKU 7921 csillár mennyezeti ventilátort, tartalmazza a 4db E27 lámpa foglalatot.
- Roborock Q5 PRO robotporszivó (garis)
- Dualtron Popular dual motor 14Ah, szervizelt, +új gumi
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- Lenovo L14 Ryzen 5 4500U Refurbished - Garancia!
- 227 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
- Lenovo X13 i5-10310 16Gb ram 512Gb Nvme, érintőkijelző, számla, gar
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Starlight-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4676, 100% AKKSI
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest