Hirdetés
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csapos2
addikt
Hát igen....sajnos kell kb.10 perc, mire teljes fényében tündököl a lámpa. Mondjuk még nem is ment 1 óránál többet, összesen. Remélem igazad lesz és még szebb lesz az időtől.
Nomeg a tükörtől, ugyanis ismét nincs bent. Szereztem tükrös saválló lemezt, ki fogom próbálni, mint foncsort. -
j.bravo
addikt
Ezen a linken (a tiédet linkelem újra, kényelem végett) [link] szerintem nem elsősorban a lencse, hanem a lámpa (és a tükör) vízszintes helyett függőleges elhelyezése miatt javult a sarkok fényereje. A topikban, ahonnan a kép való, van egy kép a tükörről és a lámpáról, ha megnézed, egyértelmű lesz a dolog.
csapos:
írsz egy pontos típust a fotógépedről? az exif-ben 3-at is felsorol, ha tudom melyik megnézem mit tehetünk az ügy érdekében.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Az első két kép, naturban van, a következő háromnál szoftveresen állítgattam a színeket, a fényt, kontraszot...stb. Nem igazán lett jó, de ilyen is volt. Ezután betettem a tükröt sokat javított, de leginkább egy világos folt lett a kép közepén. Egy jóval nagyobb tükröt kell szereznem.
j.bravo: Álványon van a gép, önkioldóval, de ez akkor is egy egyszerű masina.
Nincs lehetőség ilyeneket állítgatni. azon a beállításon van, amivel kint, napsütésben is szoktam fotózni. -
csapos2
addikt
Beszélnek benne a kondenz lencse, a tükör szerepéről, elhelyezéséről. Leginkább ezek optimális elhelyezése érdekelne, mire kell figyelni. De szerintem, ha tudni is szeretnéd mit, miért csinálsz érdemes végigolvasni. Nem azonalra kérem, amikor neked megfelel.

Előre is köszönöm. -
j.bravo
addikt
Na ez az

Nem csak a lámpát kell kicserélni hanem az egész megvilágító egységet, plusz újradobozolni a cumót.
Ha kicsit nagyobb de rövid ívű (azaz kb pontszerű) fémhalogén lámpát talál az ember, akkor kis szerencsével a lencséket már nem kell kicserélni, csak a lámpa mögötti tükröt (ha van) - de ugye így is több helyen bukhat a dolog. -
j.bravo
addikt
Én úgy látom, ezen a képen a lámpából összetartó nyaláb jön ki, illetve a szélén egy halvány széttartó. Gondolom van előtte egy gyűjtőlencse és mellette szökik a fény

Az összetartó nyaláb középtájról kicsit jobbra sűrűsödik egy pontba, és a jobb oldali tükörre már széttartó nyaláb érkezik, amit jóóól párhuzamosít (a kis csavarral állíthatod, mennyire legyen homorú a tükör, azaz kvázi a gyutávját).
Ez a párhuzamos nyaláb megy vissza balra, és ahogy a lámpából kijövő fénnyel egymásra vetül, úgy lesz olyan szép fényes
Szerintem.
CommanDOS:
A baj a lámpa nélküli vagy döglöttlámpás gyári projektorral hogy az ő megvilágító rendszere egy marha spéci és marha kicsi lámpára van kitalálva (ezek általában UHP, Ultra High Pressure fémhalogén kisülőlámpák). Na meg persze a lámpa meghajtó elektronikája...
Persze nyilván ezt is meg lehetne trükközni - alapvetően nem kizárt hogy sikerülhet egy döglöttlámpás gyári projektorból működő projektort varázsolni, de több mint valószínű hogy a gyári dobozt ki kell majd bővítened jócskán.
A linkelt lámpád pedig külsőre úgy néz ki mint csaposé, mert hasonló búrában van, de ez csak ''sima'' izzólámpa, aminek a gáztöltésébe némi halogént (általában jódot) tesznek, ami lehetővé teszi hogy magasabb hőmérsékleten izzítsd a wolframot, és az ettől ne fogyjon el gyorsabban (sőt). Azaz kicsit fehérebb a fénye a hagyományos izzólámpánál, kicsit több lumen jön ki ugyanannyi wattból, és kicsit tovább is bírja a lámpa.
csapos lámpája, és a projektorokban használt lámpák viszont nem izzó, hanem kisülőlámpák (más szóval ívlámpák). Sokkal több lumen jön ki ugyanannyi wattból, sokkal tovább tart, ellenben nem lehet simán rádugni a kettőhúszra hanem kell neki működtető áramkör, illetve drágább is.
Fényerőigény:
Igen, függ a vetítendő kép méretétől is - na meg attól is, mire használod a projektort. Házimozira, ahova ugye elsötétített szobába ülsz be, nem kell akkora fényerő, mint ha egy világos tárgyalóban akarnál excel grafikonokat meg powerpoint diákat mutogatni
Persze azért kell fényerő nem kevés. Jópárezer lumen kell a bemenő oldalon mert minden egyes optikai elemen elveszik egy kicsi, ahogy Before is írta.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Arra a lencsére gondoltam én is, amit közvetlen a lámpa elé szoktak tenni. De, én kísérletezgettem az itthon lévő lencsékkel, és hiába tologattam előre hátra a fényt, hiába növeltem a távolságokat, nem lett jobb.
A lényeg ez volt, a fresnelt beállítottam egy fiksz pontra a fal előtt, mögé tettem a fényforrást ( esetemben gyergyát
) megkerestem azt a pontot, amikor a falra vetülő fényfolt nagyjából megegyezik a fresnel méretéve. Oda tettem a gyergyát, mert ugye az a fókuszpontja a fresnelnek. Mögé tertva a tükröt, addig mozgattam, míg a falon lévő fényfoltra egy másik fényfolt került, de már sokkal világosabb lett. Így megtaláltam a tökör megfelelő helyét is. Bevettem a kísérletbe a kondenz lencsét is, az addigi fényfolt nagyon-nagyon picivel lett világosabb - szinte, semmivel sem - viszont a szögletes fényfolt körre változott. Ezért nem látom értelmét szenvedni vele.
Vagy valamit rosszul csinálok/gondolok?
j.bravo: A párhuzamos fényt a fresnel is elő tudja állítani, és mivel ő is gyűjtő lencse, mit több, elméletileg síkdomború, azaz plánkonvex, így meg is van erre a szerepre az ''ember''.
De, mint írtad is, neki is a pontszerű fény a legideálisabb.
Mi az igazság, vagy odaát van?
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Valóban, legtöbbször igen. Amennyiben sima, úgynevezett lágyüvegből (avagy magnézia-üvegből) van a külső búra (mint az ablaküveg), az elnyeli az UV sugárzás túlnyomó részét - ezért is nem túl gyakori hogy ablak mögött lebarnul valaki

Az UV lámpák épp a fenti jelenség miatt ún. keményüvegből készülnek, ami már átengedi az UV-t.
Mindezen felül persze még némely gyártó tesz egy spéci bevonatot a lámpára, hogy tényleg ne jöjjön ki semmi UV.
csapos:
A te Tungsram lámpádon ilyen szerintem nincs, de majd utánanézünk ha emlékeztetsz
. Mindenesetre valami ügyes módon ki kéne próbálni mennyi UV éri az lcd-t.
Ha jó erre a célre egy ilyen kis papír izé, amit fotós UV szűrőhöz adtak, és egy pötty bekékül ha sok az UV (világos vagy sötétkék, UV mennyiségtől függően), akkor egy olyat küldök szívesen (kettő van, nekem egy is elég).
Ha nincs baj, akkor az UV nem kell bonyolítani a fény útját - ugyanakkor az lcd-t tényleg nem árt ha óvod a túlmelegedéstől.
A fresneled műanyag vagy üveg?
Before: üvegből kismillió fajta van, meg egy sima ablaküvegnél a lexán lehet hogy 3x több fényt átenged, de akkor ezt kb. úgy kell elképzelni, hogy az ablaküveg átengedi a fény 97%-t, a lexán meg 99%-ot
Szerintem. De a tévedés jogát, mint mindig, fenntartom 
-
csapos2
addikt
Rosco-ékat megtaláltam én is, de sajnos nyelvi tudatlanságom miatt, csak a nyálamat csorgattam. A másik link az egy olyan lehet, mint az olvasnivalódban volt, igaz? Bár abból sem sokat értek a méreteken kívül.

Mivel ma vasárnap van, nem sokra jutottam, de azért barkácsoltam egy lemezkét a menüsornak:![[kép] [kép]](http://img380.imageshack.us/img380/6371/p1030133jp0.th.jpg)
![[kép] [kép]](http://img380.imageshack.us/img380/5656/p1030134te9.th.jpg)
[link] [link] -
csapos2
addikt
Igazad van. Akkor még egy kérdés, hol lehet venni lexan lapot Mo.-n? Mert ha egyharmad annyi fényt nyel el, mint az üveg, érdemes lesz elgondolkodnom rajta, ugyanis, most egy üveglap és az LCD panel közé van beszorítva a polárfólia, amit utólag pótoltam.
Jut eszembe, a polárfólián - amit vettél - van valami ragasztó réteg? Hogyan lehet rögzíteni?
#421: [link] Olvasni nem olvastam, mert nem tudom, de a képeken láttam, és azért fogtam arra a sikertelenségemet.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Nos, akkor ezen még elgondolkozok.

Ezt a lexan lapot nem igazán értem. Rákerestem, oké, hogy tiszta, meg ütésálló, meg UV szűrő, de mennyibe is kerül egy megfelelő méretű darab belőle? Esetemben 44X30,5 cm.
Árat nem nagyon találtam.
A másik dolog, ha beteszi a lámpa és a fresnel közé - ha jól értem, oda akarja - akkor nem fogja megtörni a fényt?
Köszönöm a segítséget.
-
csapos2
addikt
Nos, akkor itt az ideje, hogy megkérjelek az általad felajánlott dologra.

Itt ez a [link], ebből van a kép, amit linkeltem a hotmirror-ról. Kérlek szépen, olvasgasd át, és ha találsz valamit, légyszíves írd meg ide. Remélem választ találunk a hotmirror kérdésre benne.
Előre is köszönöm.
Egyébként kaptál egy privátot.
-
csapos2
addikt
Ebből mennyi volt a polárfólia? Mert többet is találtam és nem tudom, melyiket vetted.
És mire is kell neked az?
A furnérlemezzel többen is riogattak már, meg fogom tekinteni mielőtt megveszem, az is lehet, hogy 12-es forgácslap lesz.
A lámpa meleg, de közel sem annyira, mint gondoltam a fényerőből, nem melegebb szerintem, mint egy 500W-os sima halogén. A fénye viszont töbszöröse annak. Természetesen hűtöm ventivel, már csak az élettartam miatt is.
Hőpajzsot - ha a hotmirror-ra gondolsz - nem használok. nagyon szeretnék, de még nem találtam beszerzési helyet.
A tükör egy régi könyvvetítőből van, amiből a tripletem is való.
[Szerkesztve] -
commanDOS
senior tag
Reklám táblákhoz főleg fehér színű PVC síklemezt használnak. Rengeteg méretben és vastagságban létezik, van fényes felületű és habosított (ez kissé matt és érdesebb).
a felülete a gyártási eljárás miatt kellően sima, jól tisztítható.
Viszont ha jól tudom elég borsos ára van. főleg ahhoz képest, hogy nagy mennyiségben állítják elő és maga az előállítása sem drága. Dolgoztam nyáron egy ilyen üzemben (BC)
Ha jóltudom műanyag raktáráruházakban meg talán tüzépeken is kapni. -
csapos2
addikt
Pontosan melyik fresneleket vetted meg? Mennyi volt a vége mindennel együtt, és mennyi idő volt az átfutás a rendeléstől a szállításig?

Jelenlegi állás szerint, a bútorokhoz használt hátlapot fogom alkalmazi vászonként. természetesen merevítéssel. Gyári mérete 280cm X 207cm. Ebből majd lehet lefaragni, a végleges képmérethez. az ára 4000-4500HUF.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3588, 100% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation VR2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nuki Smart Lock Ultra okoszár
- Xiaomi 14T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Nomeg a tükörtől, ugyanis ismét nincs bent. Szereztem tükrös saválló lemezt, ki fogom próbálni, mint foncsort.

![[kép] [kép]](http://img143.imageshack.us/img143/5627/fizf0607wg3.th.jpg)
![[kép] [kép]](http://img244.imageshack.us/img244/192/fizf0305ad9.th.jpg)