Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#29251) Dorian válasza Oppenheimer (#29245) üzenetére


Dorian
félisten

"akár további 50-100 évig"
Szóval ebből az 50 a biztosabb. Ill. Ott az a hatás amit írtam, ha már az első pár életveszélyes lesz, onnantól az összes egy kalap kutyakakit fog érni a piacon, hiába semmi baja.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#29252) Oppenheimer válasza Dorian (#29251) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nekem úgy tűnik a szakértői véleményekből hogy inkább több mint kevesebb. Inkább az ő véleményükre hagyatkoznék mint random fórumarcokéra. :D

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#29253) Dorian válasza Oppenheimer (#29252) üzenetére


Dorian
félisten

Hajrá! 100 év múlva megbeszéljük.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#29258) Qtya123 válasza pit stop (#29246) üzenetére


Qtya123
őstag

Én úgy gondolom, hogy amikor azzal lesz probléma, hogy a panellakások elkezdenek veszélyessé válni, addigra házakból (az ezer éves tégla lakásokból meg pláne) is lesz egy rakattal, amely a panellel egyidős, sőt még idősebb lesz és veszélyessé válnak.
Iszonyat mennyiségű gányolt és korszerűtlen öreg családi ház van, azokra ugyanez a sors vár. Sokan ezeket a lefingott kádárkockákat ugyanúgy életük munkájával veszik meg és ugyanúgy meg lesznek lőve, mikor omlik rájuk a tető és cseréltetni kellene, de nem tudják, mert nem tudnak 10 millát rálocsolni.

És igen, panelban sokan élnek, de korszerűtlen és öreg házban még többen, ha országosan nézzük. Szóval ha gáz lesz, akkor nem gondolom, hogy úgy lesz probléma, mint ahogy itt le van festve, hogy húúúú a panelok szétestek, a többiek meg élnek nyugalomban.

De elég megnézni a belvárosi régi tégla lakásokat is. Eleve már most 100 évesek és ezerszer korszerűtlenebb dohos, ólomcsőves gányok és még állnak, lakják őket. Mire a panel kuka, azokkal ugyanúgy gond lesz és lakhatatlanná válnak, mire a panelok is azzá válnak. Szóval ilyen analógia mentén 50 év múlva minden kuka, minden összeomlik és azok vannak csak biztonságban, akik mostani új házakban, lakásokban élnek. Hány százaléka ez a lakosságnak?

Panel tartósságához még laikus véleményem, hogy elég jó fokmérő az is, hogy pl megnézel egy Pripjatyot, ahol 38 éve magára van hagyva minden. A családi házak közül sok már szó szerint a földbe mállott, a panelok meg kiherélve, nyílászárók nélkül ugyanúgy ott állnak.

Az elmúlt 20 évben eddig 3 panelt 1 csúsztatott zsalus és 4 tégla lakást birtokoltunk/birtoklunk/éltünk-éljük a feleségemmel.
A téglák közül 3 esetében a lépcsőház, de főként az alagsor ezerszer gatyább állapotban volt, mint a paneloknál. Ezen 3 tégla a 60-as évek közepén épült. Messze több gond volt a gépészettel is. Rendszeresek voltak az alagsorban az eldurrant víz/szennyvízcsövek. Az egyiknél pont most február elején telefonáltunk be a lakszövnek, hogy megint csorog a szennylé az alagsorban. Szinte már rendszeres. Volt eldurrant vízcső a konyhában a falban, beázás a külső fal felől, beázás a WC-nél fentről.

Paneloknál vagy mákunk volt, vagy jobbak, de ott egy alkalommal volt egy szivárgás a strangnál, meg egy másiknál az erkély ázott le, de azért mert a felettünk lévő megmókolta.

[ Szerkesztve ]

(#29260) Dorian válasza Qtya123 (#29258) üzenetére


Dorian
félisten

Félreértitek. Minden ingatlan tönkremegy a panel és a tégla is. Már önmagában ez is óriási probléma lesz pár evtized múlva a jelenlegi megújulási ráta mellett.
A panel csak annyiban problémásabb, h egyszerre épültek nagy tömegben, így tönkremenni is nagyjából egyszerre fognak hatalmas tömegben. Ill. amit írtam:
Tégla épületből van ezer féle, a panel egy kifejezett típus. Ha elkezdenek tönkretenni, hirtelen elértèktelenedik az is aminek kutya baja.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#29262) Qtya123 válasza Dorian (#29260) üzenetére


Qtya123
őstag

De kádárkockából is van iszonyat mennyiség országszerte, amelyek kb +-10 éven belül épültek és ott is gond lesz.

Látva milyen mániák tudnak kialakulni és sokszor mennyire erős a saját ingatlan utáni vágy, én ebben az elértéktelenedik minden, mert vannak, amelyek tönkremennek nem hiszek.
Olyan, de tényleg olyan gatya állapotú házakat vesznek tömegével és ölik bele előre anyagilag 20-30 évüket+a korlátlan költést a csináljuk meg apránként aztán 15 év múlta talán nagyjából jó is lesz mentalitással, hogy csak na.
Sokakat semmi nem érdekel. Boldogan taligázzák ki a salakbeton aljzatot, meg legyintenek rá a falakban, vagy épp fedik le félkész megoldásokkal a hibákat, vagy költöznek olyan helyekre, ahol annyi a közmű, hogy bent van az áram.

De olyat is ismerek, aki a 2. és 12. kerületen kívül mindenki proli mentalitással beválaszt az ezer éves ólomcsöves lakásba, minthogy venne ugyanannyiért máshol egy jobbat és legyintve az ólomcsőre annyit mond, hogy á nincs azzal baj.

[ Szerkesztve ]

(#29264) attiati válasza Oppenheimer (#29252) üzenetére


attiati
veterán

a cikk óta vonj le 12 évet ;]

[ Szerkesztve ]

(#29277) Tapsi


Tapsi
addikt

Na, akkor most, hogy mindenki kicigányozta magát, jöhet valami releváns infó is.

Épületek bontása: engedély nélkül végezhető a legtöbb esetben (kivétel műemlék, ikres/soros beépítés). Ha mindent letakarítasz a telekről, akkor nem kell földmérő sem, csak bejelented a helyi építési hatóságnál, ők kiállítják róla a bizonyítványt. Utána beballagsz a földhivatalba, és várod a határozatot.

(#29278) koxx


koxx
MODERÁTOR

Urak, ugye nem kell mondanom, hogy a cigányozós putrizós szálat ne vigyétek tovább, aki ennek ellenére folytatja számoljon a következményekkel.

(#29279) axioma válasza Tapsi (#29277) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ez jo info, lehet kelleni fog. De akkor ezt me'g erdemes az elozo tulaj alatt megle'pni valami jogi formulaval, es akkor illetekmentes [vagy mi a kedvezmeny beepitesre] lesz a vasarlas is? [Bar ha meg ugyis lesz szembeallithato, akkor lehet jobb lakashitellel venni ha jol sejtem h telekre olyat nem adnak... csak lakashitelnel meg kerdes a bonthatosag; eh de bonya.]
Gondolom bontani azert szakember kell - arrol van a'rad?

[ Szerkesztve ]

(#29280) Tapsi válasza axioma (#29279) üzenetére


Tapsi
addikt

Ez csak előszerződéssel megy, a végleges adásvételibe már üres, beépítetlen területnek kell kerülnie.

Illetékmentesség akkor jár, ha 4 éven belül beépíted. Telekre is adnak hitelt gond nélkül, de csak akkor, ha üres, beépítetlen terület. Ha van rajta gazdasági épület, és a földhivatalban is ilyen néven fut, akkor előbb bontás. Pont ezt futjuk most.

A bontást mi megcsináltuk a haverokkal, mert csak egy faház volt rajta. A hulladék elszállítása 250 ezer, plusz az alap feltörés és konténer még egyszer ennyi. Ha melósokkal csináltattam volna, akkor szerintem 1 milla lett volna. Kb 20 nm épület.

(#29281) axioma válasza Tapsi (#29280) üzenetére


axioma
Topikgazda

Koszi.
Telek hitel: adnak, csak felteszem nem lakashitel kondiciokkal, mig a lakohazas telket meg igen. Csak ott a valtozasi tilalom kavarhat be [gondolom ha fedezetkent bevonja nem tudja telekkent figyelembe venni].
20nm fahaz az valoban mas, teglaepulet 60-80m2 sot nem ritkan mellekepulet amik nalam felmerulnek lehetosegkent az tuti alsohangon 3-5M. Lehet mashol kell majd kompromisszumra jutni...

(#29282) Tapsi válasza axioma (#29281) üzenetére


Tapsi
addikt

Elvileg a kondik ugyanazok teleknél, mint lakáshitelnél.

Igen, egy nagyobb családi ház bontása zsebbe nyúlós.

(#29283) axioma válasza Tapsi (#29282) üzenetére


axioma
Topikgazda

Koszi, akkor erdemes elore bont(tat)ni. Regen mintha nem igy lett volna.
Mondjuk eleve nem ott kell kezdeni, hanem az onkorinal, hogy mit engednek felhuzni ra. En azt hittem, hogy ertem az ep.szabalyzatok nyelvezetet - de a gumiszabalyokkal pl. szomszedokhoz igazodas nem egyseges esetben az nem fog menni konzultacio nelkul...

(#29284) attila199207


attila199207
tag

Sziasztok , hitel + kp-val vesszük a házunkat, 90%-ig kifizetjük őket (kp + hitel), ügyvéd stb. Kérdés hogy az utolsó 10%-t is tudja a bank finanszirozni vagy azt csak én tudom? Nem szívesen fizetnem ki mind a 100%-t úgy hogy vagyunk még az ingatlanban.

(#29285) dellfanboy válasza attila199207 (#29284) üzenetére


dellfanboy
senior tag

hát mennyi lóvét kértél a banktól? az belefér a 100ba? am ha az ingatlan 100 egység, még számolhatsz ügyvédi ktg-el is... meg asszem talán a nav-nak is perkálhatsz

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#29286) dptrsk válasza attila199207 (#29284) üzenetére


dptrsk
addikt

Ha a ház 100 egység és 90 egységet fizettek kp, akkor az utolsó 10 egység lesz a banki hitel.

A bank mindig akkor utal, ha leigazoltátok, hogy minden saját erőt kifizettetek. (Bank az utolsó)

Az adásvételiben pedig benne szokott lenni, hogy az utolsó (esetedben banki hitel) utalásától 24 óra(vagy amennyiben megállapodtok) a kulcsok és a (kiürített) ingatlan átadása.

(#29287) attila199207 válasza dellfanboy (#29285) üzenetére


attila199207
tag

Konkrét számokkal: 20 milliót kell adnunk, annyi hitel van rajta, következő 40 millió lenne a banki hitel, ezzel megvan a 90%, innentől kb 60 nap a kiköltözés, én a maradék ~ 6 milliót is hitelből szeretném, azaz minden erre szánt pénzt az elején beleadnék (20 millió maradna felújítani + tartalék képzés. Kérdés lehet e kérni a bankot hogy a hitel részét ne egyben fizesse ki hanem 2 részletben. Jó lenne nem 10%-t hagyni motivációnak a mielöbbi kiköltözésre. Többi dologgal tisztában vagyunk, egyébköltségek stb.

[ Szerkesztve ]

(#29288) Madwe válasza attila199207 (#29284) üzenetére


Madwe
nagyúr

Nem igazán értem a kérdést, nincs meg a 100% pénz hitellel sem? Miért maradt 10% hiány a végén? A birtokbavételt csak már 100% kifizetett ingatlan után kezdheted meg - sőt, a 100% kifizetés után pár hétig jellemzően még várhat az előző tulaj az átadással.
Ha meglévő ingatlant vennél akkor lásd felettem levő hozzászólások.
ha új építésűt akkor az adott ingatlannak lesznek mérföldkövei, amiket teljesítve utal a bank. De ott is ő utal utoljára.

szerk: most olvasom a 29287et: nem, a bank csak egyszer fog utalni s az összes fennmaradó részt. Úgy egyetlen egy bank se fog neked utalni hogy nem lesz meg vele a 100% rendezettség, elég sok visszaélés lehetne ebből…

[ Szerkesztve ]

(#29289) Madwe válasza attila199207 (#29287) üzenetére


Madwe
nagyúr

A mielöbbi kiköltözésre: szerződésben lefektetitek, hogy mennyi idejük van a vétálár teljes kifizetése után kiköltözni. Onnantól megállapíthattok kötbért, ha mégsem tennék - jellemzően az eladónak is kell a teljes összeg, hogy továbbköltözhessen. Ha nem akkor lehet rugalmasabban fogalmazni a szerződést.

(#29290) dptrsk válasza attila199207 (#29287) üzenetére


dptrsk
addikt

Tehát, ha jól értem: 66M a vételár, 20 M önrész és 46M hitelt szeretnél a megvételhez.

A fenti esetben a fizetési ütemezés valahogy így nézhet ki:
1. Szerződés aláíráskor foglaló(jellemzően 10%) 6,6M önrész
2. Valamikor, akár szerződés aláíráskor 13,4M önrész

Időben itt intéződik a megvett ingatlan régi hitelének tulajdoni lapról lekerülése és a 46M hitelhez szükséges értékbecslés/hitelbírálat stb.

3. Pozitív bírálat esetén szerződéskötés és amint rendben van a tulajdoni lap is, banki hitel utalás az eladónak

A bank nem fogja megbontani nektek az utalást, a teljes hitelt 1 összegben utolsó vételárrészként utalja.

Amit te szeretnél az úgy lehetséges, hogy kevesebb hitelt veszel fel, (annyit ami az utolsó részlet legyen), s azt akkor utalja a bank, amikor minden folyamat végigért(nekünk a hitel dokumentumok aláírásánál megkérdezték, hogy egyből vagy később szeretnénk, hogy utalják).

Nem teljesen világos, hogy ez egy megkötött vagy megkötendő szerződés.
Ha még nincs megkötve az ügyvéddel és eladóval egyeztesd ezeket…
+legyen az adásvételiben határidő mindenre
+legyen kötbér a késő teljesítésre(nem kell túlozni, de fedezze a késlekedésből eredő költségeket, pl szállás/raktár bérlés, ha nektek is ki kell költözni), (akár neked is kellhet kötbért fizetned, ha nem utalsz időben, így ezek a határidők legyenek kellően lazák, ha pl. banki hiánypótlás miatt valami csúszik!)

Nálunk a banki hitel folyósítása után 72 óra volt a birtokba adásra(nem lakott ingatlan)

[ Szerkesztve ]

(#29291) sakal83 válasza attila199207 (#29284) üzenetére


sakal83
addikt

Ha az a cel, hogy biztositsd a birtokbaadast, akkor beszelj ugyveddel, es az ugyvedi letet lesz a megoldas

(#29292) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok!

Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy Falusi CSOK és CSOK+ együttesen felvehető-e családi ház építésre?

Már 30-40%-os készültségen vagyunk hitel nélkül, de nem szeretnék kipucolni magam alól, ezért ebben az irányban indulnék meg.

Köszi :)

(#29293) goodboy007 válasza dptrsk (#29290) üzenetére


goodboy007
senior tag

Értékbecslést nem is csinál a bank szerződés aláírása előtt? Vagy ha igen, akkor az mennyi ideig érvényes?

"propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007

(#29294) Drizzt


Drizzt
nagyúr

(#29295) dnelb válasza Drizzt (#29294) üzenetére


dnelb
veterán

Az egész ingatlan.com átlag négyzetméter ára egy nagy kamu. A legtöbb lakásnál(300at megnéztem legalább mindnél igy volt) ahol van erkény, a tulaj úgy adja meg az alapterületet, hogy beleszámolja az erkély területének a felét. Az ingatlan.com meg ehhez a már alapból megnövelt területhez még1x hozzáadja az erkély felét, és úgy számolja az átlagárat.. Torz az egész.

[ Szerkesztve ]

(#29296) Oppenheimer válasza dnelb (#29295) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Ez tökmindegy a változások vizsgálata szempontjából.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#29297) dptrsk válasza goodboy007 (#29293) üzenetére


dptrsk
addikt

Az értékbecslés: a hiteligénylés benyújtása után pár nappal keres az értékbecslő, hogy mikor nézheti meg, s hova kell utalnod a díjat. (Ez a 2-3 pont közötti idősávban van a leírásomban)

Általában az értékbecslés az adott hiteligényléshez kapcsolódik.(ahány bank annyi eltérő partner és elvárás)

(#29298) lm83


lm83
őstag

Sziasztok.

Kis tájékoztatást kérnék.
Kb innentől úgy a következő 2 hónapban kellene egy lakást vásárolnom kb. a semmiből.
Ez így kivitelezhető, szerintetek?
A helyzetünk:
Csok+ hitelt vennék fel a 3. születendő gyerekre, aki májusban várható. Ezért a szűk határidő. Illetve majd áprilistól tudunk csak hitelt felvenni, mert december legvégén kaptuk meg a babavárót, amit ugye 3 hónap után lehet 100% önerőnek beszámítani.
Plusz a fizetéseink is mostanában tisztázódtak le, így eddig a bankba se tudtunk igazán érdeklődni.
Szóval így kellene venni egy min 60nm-es lakást kb 60 millióból a környéken (Bp. Déli-pu. tágabb körzetében).
Ingatlan nézéssel ott tartok, hogy kb tavaly év vége óta nézem a szóba jöhető lakásokat. Van pár amiket úgy fél éve minimum árulnak. Azokat néznénk meg áprilisig, aztán amelyiket majd tudjuk megvesszük.

(#29299) attila199207 válasza dptrsk (#29290) üzenetére


attila199207
tag

Köszönöm, most már minden tiszta!

(#29300) Madwe válasza lm83 (#29298) üzenetére


Madwe
nagyúr

Azt nem tudom hogy elég e a csoknál ha az igénylés pillanatában “igértek” gyereket, vagy a folyósítást nézik e.
Ha elég az igénylésnél akkor kis esélye lehet annak, hogy áprilisban elindítjátok a folyamatokat, de ehhez azért nem ártana még március vége előtt megtalálni a lakást. Ha az utalás számít akkor gyakorlatilag esélytelen, mert 2-3 hét minimum lesz az utalás, de elötte kell még értékbecslés, közjegyző, bankos dolgok, na :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.