Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- AuraSync kibeszélő topic
- Asszociációs játék. :)
- Egy korszak vége
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Szólánc.
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Amiga A500 - A régi barátnő
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
Új hozzászólás Aktív témák
-
tothjozsi96
addikt
válasz jézusom #33598 üzenetére
És mit érek el a kennellel?
Be se fog menni, meg a mi kutyánk olyan ha bezárod nyüszít, minden baja van.Amúgy van a melléképületben a régi tyúk ól, egy 15m2-es helység, ennek van egy kijárata amiből egy 80-100m2-es zárt udvarba tud kimenni.
Amikor rongált otthon voltunj, szóval nem értem miért lenne jó a kennel.
-
jézusom
addikt
válasz tothjozsi96 #33590 üzenetére
Kennelt kell építeni, a kicsi nekem is zárva van ha nem vagyok otthon mert szökik. Ha otthon vagyok nem megy ki, de gondolom te is tudnál olyankor figyelni, ha más nem kamerával.
-
hyggelig
senior tag
Kutyás topikban naná, hogy jöhet kutyás kép.
Nagyon édes!
-
tothjozsi96
addikt
Igen. Akitől hoztam a kutyát, ő mondta hogy ez egy nagyon jó alom volt.
Mikor odaértem már csak ő maradt meg egyedül, mondta hogy nem is érti hogy miért, mert ez a kutya volt termetre a legszebb az alomból. Azt mondta hogy ilyen igazi tenyeres-talpas kutya, nagyobb termetű volt mint a többiek.De tényleg, nagyon szép a formája, jó mély hangja van, mint egy igazi pásztor kutya.
-
Ispy
veterán
Igazi rosszcsont feje van.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
tothjozsi96
addikt
válasz notika77 #33581 üzenetére
Most utólag már úgy gondolom hogy nem szétharapta a szigetelést hanem ezt a körmével kaparta ki, sokkal jobban úgy tűnik hogy kikaparta.
Ez a kutyának bőven fejmagasság alatt van, tehát nem kellett ez miatt felugrania sehova sem.
Nem lehet hogy egér ment bele, alulról van fém vagy alumínium indító profil, azon nem megy át az egér.
Ahogy írtam is, tesóm mondta hogy amikor történt ez az eset aznap is egy órát játszott vele, de látod, mégis ez történt.
Azt olvastam hogy a kutya kaparhat hogyha valamiért szorong vagy stresszel, ez mennyire lehet igaz?
-
tothjozsi96
addikt
Köszönöm mindenkinek a válaszait!
Először is, szeretnék egy kicsit pontosítani.
Tegnap nagyon fos napom volt de még éjjel felhívtam a tesóm és lecsesztem hogy miért nem foglalkoznak a kutyával. Mondta hogy ő tegnap és tegnap előtt is egy órát játszott vele. Jó ideje rossz idő van, nem is nagyon lehet sétáltatni a kutyát ilyenkor, örülünk annak hogyha nem járja be az egész telket és nem lesz csupa víz, pulikutyánál ez elég problémás ha csurom víz, lassan szárad meg a bundája, ráadásul mi folyamatosan, naponta keféljük a bundáját.Tehát az utóbbi 3 napban széttépett naponta 1-1 szőnyeget, illetve tegnap a falat tette tönkre.
Ezt úgy hogy játszott vele a tesóm, tehát nem csak otthon ült a kutya. Persze, lehet hogy ez kevés, sőt biztos kevés, de szerintem másnál is van olyan hogy valaki éjjel dolgozik, valaki nappal, valaki iskolában van, tehát ha hazamegy az ember persze foglalkozik vele, de nincs arra lehetőség hogy egy félnapot vele legyünk. Imádjuk a kutyánkat, de ez a homlokzati szigetelés hogyha le lesz színezve 1,7 millió forintba áll meg nagyjából. Én nagyon szeretem a kutyát de nem tudnám egy életen keresztül azt nézni hogy szétharapdálja a házat mert unatkozik. Persze, ki lehet javítani azt is, csak ez nem olyan mint egy vakolt fal hogy visszavakolod és kigletteled. Nemesvakolatot nem lehet úgy javítani hogy az szép legyen és rengeteg pénzről van szó, mondom ezt úgy hogy 23 éves vagyok és a szüleim házát én tupírozom (anyagilag).A kiskutya nagyon eleven amivel nincs baj, elviselem hogy reggel 5-kor már ugatja a munkába menő embereket, illetve az iskolásokat. De amikor azt látom hogy délután 4 órakor vonulnak a kedves roma gyerekek akik leköpködik a kutyámat, hát, az nem gyenge.
Sok minden megfordult a fejemben, találtam az interneten olyan kérdést ahol egy 2 éves pulikutya akkor kezdett el mindent szétrágni, sajnos nekem ez nem fér bele hogy úgymond látatlanba ráköltök ennyi pénzt valamire és tönkreteszi mert unatkozik.
Gondolkodtam sok minden. Sokan ugye lekerítik az udvarukat és akkor hátul van a kutya. Szerintem ez nem egy jó megoldás. Viszont, szeretném azt elkerülni hogy a házzal tudjon érintkezni a kutya, illetve ne tudjon a ház elé se menni, ne tudja ugatni a munkába/iskolába menőket, ne köpje le a c*gány gyerek, stb.
Így néz ki a telkünk, kb 800m2, a határolóvonalakat nem húztam be de amúgy is tervbe volt hogy újra lesz építve a terasz. Ezért gondoltam hogy akkor lehetne úgy is csinálni hogy kerítéssel el lenne itt határolva a telek, mivel mi járkálunk az udvarban tehát ugyan úgy érintkeznénk a kutyával mint eddig, csak a kutya nem tudna a házhoz érni. De sokkal jobb volna így, nem ugrálná össze a falat, betudsz jönni a házba úgy hogyha csupa víz a kutya akkor nem ugrálja össze a ruhád, hogyha bárki jön addig nem kell megfogni hogy ne ugrálja össze. Szerintetek? Úgy is el lehetne keríteni hogy a melléképület végénél lenne a kerítés, csak akkor a kutya ott nem érintkezik a szüleimmel, csak akkor hogyha hátramennek foglalkozni vele, de így meg hogyha kitolja a biciklijét anyukám a melléképületből, akkor is már találkozik a kutyával, jobbnak gondolom így ahogy berajzoltam.
Vélemény?
Jobbat nem tudok, a kutyát meg nagyon szeretjük, nem válnánk el tőle ez miatt.Egy pár fotó a kutyusról, ha érdekel valakit,
[kép]
[kép]
[kép] -
szotyika77
aktív tag
válasz cappa72 #33586 üzenetére
Úh! A párnáról jut ezsembe, amíg a garázsban alud picikorában, és már feltudott állni kétlábra, megtalálta az asztalon lévő papírtörlőt, és cafatokra szedte.
+ Ispy.
Az is jó móka. A mostani etetőtálja pvc-hez hasonló műanyagból van, hát abba már levest nem tudok neki adni, annyi lyuk és törés van rajta, már majdnem megette azt is.
A PVC csöveket nálunk is imádta, amikor a kertet csináltuk a földre volt lefektetve vagy 5-8 db cső, kúszott mászott rajtuk, ott fetrengett. Sajnos csak videóm van róla, de a mai napig szeretjük visszanézni. -
hyggelig
senior tag
Mivel nekünk felnőtt kutyánk van, aki egész nap csak heverészni szeret, így rombolás még nem fogadott (le is kopogom) A legnagyobb bűne egy nagy adag kakikupac volt egyszer a nappali közepén, meg a párom vacsoráját távolította el egyszer pillanatok alatt az asztalról, míg visszament sóért a konyhába
-
Ispy
veterán
válasz szotyika77 #33585 üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy a bolti játékok 90%-a kb. 10 percig szokta bírni, nálunk a kedvenc a mindenféle csövek levágott darabjai. Esküszöm van itthon még maradék 110-es pvc cső, szétflexelem neki 10 centis darabokra és megvan a játék 10 évre.
Nejem leselejtezett lepedőkból szokott fonni neki kötelet, az is elég olcsó.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
nagyúr
válasz szotyika77 #33585 üzenetére
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
szotyika77
aktív tag
válasz tothjozsi96 #33580 üzenetére
Szia!
Nekünk egy 10 hónapos labradorunk van, aki ha unatkozik akkor bármire képes. Ezt egy hete csinálta: [kép]
Előző nap raktuk fel a kis szerszámosra a szigetelést, és másnap ez fogadott. Ott ahol levan tapaszolva, nem bántja, de a sima hungarocellt megeszi. Az udvar úgy nézett ki, mintha azon a részen havazott volna. Hiába sétálunk naponta 2x, és labdázunk-játszunk órákat, fáradhatatlan, olyan energia van benne, hogy pislogok.
Az is lehet hogy érez alatta valamilyen állatot, nem lehetetlen.
Amíg fiatal fog ilyeneket csinálni. Mi azzal védekezünk, hogy mindent amit szétrághat elrakunk előle. Lábtörlő, papucs, kalapács, ülőpárna nincs széthagyva, mert mindent megtalál. Manapság a kuglisfa a kedvence, azt szereti lehajazni.
És a miénk imádja még a növényekbe belenyomni az orrát, legyen az levendula, gaz, bármi.
Tesóm goldija egy tujafát rágott ketté amikor még kicsi volt, kb 10-12 hónapos lehetett mikor ez megtörtént. És emellett imádja kikaparni a növényeket.
Sok türelem kell hozzá, és foglalkozni kell vele, lefárasztani fizikailag és agyilag is. Ha foglalkoztok vele, nem fog unatkozni, nem rág szét dolgokat. Vagy adsz neki olyan tárgyakat amiket szétrághat, pl kalapács nyele, régi rossz cipő. Nekünk a boltból vett rágókáját 2 percig használja, utána megy és keresi a fadarabját.
Kitartást! -
mrmft
senior tag
válasz jézusom #33574 üzenetére
DM-ben megkerdeztem, csak neztek, hogy mit szeretnek.... Nincs.
Termeknevet mondj! Quebeck Quill-t taltam (de azt irja minden seta elott csepegtetni kell... Raadasul nyakorvre - ami nekunk nincs, fojto van rajta; vagy hamra, ruhara kerne - ami plane nincs) Panzi FitActive Spot O ezt talatam meg, anno amikor eloszor eltunt a Bio spotix vettem toluk hasonlot, hatastalan volt a franciahoz kepest. Nem szeretnek kintrol rendelgetni, tobb a posta mint a termek + el sem kuldik. Neospotixet akarnak adni, helyette de maig nem birtak megmondani milyen osszetevoi vannak.[ Szerkesztve ]
-
jézusom
addikt
-
Vesa
veterán
Jaja, klasszikus unalom. A kutya még gyerek, játékos...és még egy darabig az is lesz. Ha nincs lekötve, lefárasztva, akkor talál magának szórakozást...ami a mi szemszögünkből jellemzően károkozás.
notika77
Mondasz valamit, bár nem hinném, hogy egér. Lehetett valami olyan rovar ami hangot ad (kaparászik a szigetelésben). Ez is izgathatta annyira, hogy pont ott kezdte leszedni. Persze nem ismerjük az előzményt, ha pl, kiállt a falból a szálas anyag, vagy egy részen már le volt esve a vakolat, akkor az is elég.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
notika77
senior tag
1. Leírtad, unatkozik. Biztos nem vitaminhiány miatt rágta szét a szőnyegeket
2. Ehhez a roncsoláshoz két lábra kellett állnia? Mert akkor nem biztos, hogy sima unatkozás. Nem lehet, hogy egér ment a falba/szigetelésbe (ősz van vackolnak)? Nem úgy néz ki, mintha 1 harapás + húzás eredménye lenne. Ezen dolgozott, ami 2 lábra állva önmagában nem lehet annyira jó móka[ Szerkesztve ]
-
tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
Kérdésem volna.
Márciusban hoztunk el egy fajtiszta puli kutyát, nagyon eleven, egészséges, borzasztó szép.December 16-án született, holnap lesz 10 hónapos.
Mikor még kisebb volt, nagyon sokat harapdált. Erről viszont már leszokott.
Most egy 2-3 napja elkezdte azt hogy az ajtó előtti szőnyeget teljesen szétrágta, de teljesen.
Nem tudtuk hogy mi van mert úgy tudtuk a fogai már kijöttek.Anya vett még egy szőnyeget, azt még aznap tönkre tette de teljesen.
Most nincs szőnyeg, úgy gondolta hogy jó lesz a homlokzati szigetelést szétb*szni.Ugye olyan szokott lenni hogy a szigetelés sarkát megharapják, azt a mi kutyánk is megharapta egy helyen, de most sokkal komolyabbról van szó.
Ennyire sikerült beleharapni a szigetelésbe... [kép]
Még az a szerencse hogy nincs leszínezve a ház, de hát, eszméletlen.
Ez mi? Miért csinálja? És egyik napról a másikra?Kihez forduljak, vagy mitől van ez?
Szüleim meg a tesóm nem foglalkoznak eleget a kutyával, én sokat szoktam vele foglalkozni de már egy hónapja nem is voltam otthon, szóval ez biztos baj hogy tud unatkozni a kutya.De gondolom máshol se tudnak foglalkozni a kutyával napokig, akkor ott miért nem rág szét mindent?
Valaki esetleg tud erre valamit mondani nekem?
Hívjam az állatorvost?Köszi!
-
Ispy
veterán
Tiétek is szeret így aludni? Mindig így nyomja.
[kép]"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
mrmft
senior tag
válasz TheProb #33566 üzenetére
Nalunk is bent van a kutya. Ami fontos volt, ne hulljon a szore, es legyen kiallasa - torpe schanuzer lett a befuto. Mivel volt mar a csaladban es baratoknal is, tudtuk mire szamithatunk. Nem mi valasztottuk, a tenyesztot megkertuk, hogy a legnyugodtabb kolykot adja nekunk. Ez be is valt.
Normal energiaszintu a kutya, de igy is setal reggel minimum 2 orat kb. 5km, es este is kozel ennyit vagy tobbet. Mar 10 eves, most kezd kicsit lustulni, menni mar nem kell annyit vele, de a szaglaszassal meg mindig elbogarassza ezt az idot. Golden van a szomszedban, folyamatosan takaritanak, megis csupa szor minden.
Kerdes a topic tobbi lakojahoz:
Bio-spotix spot-ont szoktunk adni telre a kutyanak, a nyari nexgard spectra helyett, hogy pihentessuk kicsit a majat. Viszont itthon mar sehol sem tudom beszerezni. Tudtok mas muskatliolajos keszitmenyt ami jo? Vagy boltot ahol a fentit meg tudom venni? -
j.bravo
addikt
válasz TheProb #33563 üzenetére
A menhelyeken is csak emberek dolgoznak, akiknél néha elgurul a gyógyszer, ahogy írták már itt is többen.
Mi is belefutottunk egy ilyenbe pár éve, amikor a második kutyát kerestük. Sokoldalas google formot kellett kitölteni egy adott menhelynél egy olyan, fotón über-über cuki kutyával kapcsolatban, akit egyszer (vagy kétszer?) már visszavittek hozzájuk (nem emlékszem hogy megmondták volna konkrétan hogy miért). Legjobb tudásunk szerint kitöltöttük; szerintünk elég jó élete van nálunk a kutyáknak, de válaszra se méltattak, és máig nem tudom hogy melyik válasz lehetett "nem elég jó".
Elengedtük, de azért sokáig zavart a dolog; szerencsére pár héttel később egy másik menhely honlapján beleszerelmesedtünk egy másik kutyába. Itt sokkal életszerűbb volt, egy levélváltás illetve telefonos beszélgetés után találkoztunk az ideiglenes befogadóval, elmentünk közösen sétálni, láttuk hogy a két kutya jól kijön, ezt elmeséltük mi is ill. az ideiglenes is a menhelynek, pár napra rá kijött onnan egy ember és megnézte a leendő otthont illetve beszélgettünk személyesen, elégedett volt, mondta ha csak fele ilyen jó helye lenne minden örökbe adott kutyának, boldog lenne.Szóval ne törj le, az is lehet hogy csak az adott embernek rossz napja volt, de ha inkább velük már nem állnál szóba, kismillió másik menhely van ahol életszerű módon nézik meg alaposan, melyik kutya kihez kerül.
Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
hyggelig
senior tag
Számolj azzal, hogy több menhely (a sok csalódás, a sok visszavitt kutya stb) miatt egyre szigorúbb szabályokat állít fel a gazdijelöltekkel szemben.
Viszont egy csomó hely még szemét is. Roló örökbefogadása előtt érdeklődtünk pár kutyára. Volt, ahol agresszívan visszaírtak "Mit tudnál neki adni?!!?" Mire írtam, hogy szeretet, családot, akkor leírták, hogy babéziás. Mondtam, nem gond, jöhet. Semmi válasz.
Roló örökbefogadása után újra írtam nekik, hogy komolyan gondoltuk, de jött helyette egy másik, mire azt válaszolták, hogy bunkó vagyok. Na, mondom szép...
Másik kutyáról lemaradtunk, de úgy, hogy már azt mondták, a miénk, de közben kiderült, hogy más hamarabb jelentkezett rá.Végül elmentünk a nyíregyházi Állatbarát Alapítványhoz. Nekik is szigorú szabályaik vannak, de nem vernek át, válaszolnak a levelekre és nagyon kedvesek.
Ha leírják, hogy egy állatot nem adnak lakásba, akkor nem adják lakásba. Elvégre a kutya az ő felelősségük. Ha nem válna be, akkor muszáj visszavenniük az állatot, ezért igyekeznek kevesebbet kockáztatni.Roló csak lakásba jöhetett egyedüli kutyának, gyerek is kizáró ok volt (főleg a kicsi).
-
Siriusb
veterán
Év elején megtámadott minket egy udvarból kiszökött kutya. Azóta nem is nagyon jártunk arrafelé, de ma ott mentünk el. Közeledtünk a helyszín felé és a kutyám elkezdett furcsán viselkedni, nagyon próbálta felhívni a figyelmem valamire. 1-2 másodperc kellett, mire leesett, hogy a veszélyre figyelmeztet.
-
notika77
senior tag
Azért nem kell túlizgulni az első kutyát! Sokkal könnyebb életben tartani, mint egy gyereket és általában az első gyerek is felnő!
Foglalkozni kell vele. Sokat. Főleg kölyökkorában. Legjobb, ha mindig van vele valaki az első pár hónapban. Ez persze nehéz és sok (legtöbb?) esetben érthető okokból lehetetlen. Ilyenkor a kiskutya persze mindenféle "rossz" viselkedésformákat vehet fel (mindent is megrág, ugat, vonyít, piszkít), de ezeket sok esetben lefárasztással csökkenteni lehet. Jó esetben meg is lehet szüntetni vagy ha okos vagy és a kutya is partner, akár meg is lehet előzni.Én Bátorral (kb. 3 hónapos mentett, "szőke" labrador-németjuhász? kan) az első évben napi legalább 2,5 órát foglalkoztam (séta, labdázás, kutyázás, kiképzés) munka előtt és után. Panelben éltünk a VIII. kerületben. Hétvégente volt, hogy más kutyásokkal reggel elindultunk és estefelé értünk haza (pihenőkkel a parkokban, kutyasétáltatókban). De este ő még nem volt fáradt és megállt az ajtóban az esti séta miatt és bizony akkor mentem vele megint, ha esett, ha fújt nem számított.
A kiképzést komolyan vettem, mert úgy voltam vele inkább rászánom 2 (3) éves kora előtt azt a plusz időt, ami ahhoz szükséges, hogy utána ne legyen vele gond (és ráadásul ez minőségi együtt töltött idő, amikor csak mi vagyunk ). Pl. póráz nélkül sétáljon, akár szilveszter este is vagy el tudjam vinni a Margit hídra augusztus 20-án tűzijátékot nézni. Ha megijed valamitől akkor hozzám jöjjön, ne elfusson. Megvárjon a bolt előtt akár egy órán túl is, de ne engedje, hogy elvigyék és mégis lehessen simogatni, de ne egyen meg semmit, amit nem tőlem kap. A macskákat szerette kergetni, de csak ha engedtem akkor mehetett utánuk és akkor sem bántotta őket (ezt nem kellett tanítani). És persze a labdázás. Azt valahogy elrontottam, mert első nap csinálta, mint a kis angyal és utána hetekig nem és végül kb. 3 hónapba került mire fullos lett a labdakezelése .
Sok mindent elronthat az ember - mint a gyereknevelésben -, de ha nem hal bele, még ki lehet javítani.
Lakásban tartás témakörében írtam korábban is, hogy most vidéken élek. Azt látom, hogy sokkal inkább lennék pesti, lakásban nevelt kutya, mint vidéki kertes házban tartott ugatógép. Persze ez gazdától függő dolog, de szerintem Pesten lakásban átlagban sokkal jobban tartják a kutyát, sokkal inkább családtag, mint vidéken (ismétlem átlag). Pl. Az első hónapokban mikor látták, hogy a kutya póráz nélkül sétál a lábam mellett átmentek az utca túloldalára és onnan kiabáltak, hogy kössem meg, mert TV-s trükkfelvételnek gondolták, hogy léteznek jól nevelt kutyák. Őszintén rácsodálkoztak, mikor a kutya valamit "csodát" tett (ülve megvárt a bolt előtt, nem ugrott neki a kerítésnek, mikor a másik oldalán őrjöngött a "házőrző", nem szaladt világgá a kukáskocsi zajától, nem tépte le a kisgyerek kezét, ami kiabálva nekitámadt (meg akarta simogatni, de a gazdája még a gyerekét sem ismerte), nem tépte darabokra a kapun kiszökött tacsit, ami ugatta, a postás bejöhetett a kertbe, ha beengedtem, de ugatta ha magától nyitott be stb.). De annyira más világ ez a tiszaparti ~10 ezer fős kisváros, mint Pest, hogy a helyi TV riportere komolyan (!) műsort akart csinálni, mikor látta a szomszédja, hogy felszedem a kutyagumit egy kis zacsiba és viszem magammal (~2016). Ez tényleg megtörtént!ui.: családtagként tartás már fejlődés szerintem, de szerintem csak egy lépcső a tudatos és felelős kutyatartás felé
ui.2: Látom nem én válaszoltam a leggyorsabban. 1,5 óra egy hozzászólás megírásához nem rövid idő, még ha közben az ebéd is elkészült
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
Látom akkor nem csak számomra volt érthetetlen a dolog. Goldennél még csak-csak értem a nem való lakásba story-t, de ott se a kutya mérete, hanem az energiaszintje határol. Ráadásul egy keverék kis kölyökről mégis hogyan von le ilyen messzemenő következtetéseket? Pont mondtam muternak, hogy baszki nagyobb követelményeknek kell megfelenem egy kutya örökbefogadójaként, mint ha egy szarógép embergyereket akarnék magamhoz venni. Kicsit vicc kategória.
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Essejó
veterán
Ez akkora m@rhaság, hogy a nagy kutya nem való lakásba, nem is tudom ki az az elmeháborodott aki ezt kitalálta! A kutya falkában érzi jól magát. Ha ki van csukva a kertbe ahol mozoghat, attól nem érzi jól magát, főleg télen ha napjában 2-3x látja a gazdát. Míg bent a lakásban ott lehet a GAZDA mellett, de legalább is a közvetlen közelében. Világ életemben kertes házban laktam. Volt BullMasztifom, ami akárhogy nézem nem kicsi kutya. És igen jól elvolt a saját kanapéján. Simán magára hagyhattam akár félnapra is, nem tett kárt semmiben, még a vele bent levő macskákban sem.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Vesa
veterán
20kg nem való lakásba? Hacsak nem valami extrém pörgős alapfajtákból álló Cuve volt az a keverék, akkor netto hülyeség. Azért nem kéne túlzásokba esni, lassan ott tartanak egyesek, hogy lakásban csak csivavát meg tacskót lehet tartani. Ezzel szemben akár egy Dán Dog is tartható lakásban a hatalmas termete ellenére, mert minimális a mozgásigénye, azt pedig sétával ki lehet elégíteni. A másik szempont, hogy nem ugatós fajta, ami egy lakásban igen jól tud jönni ha nem akar az ember állandó háborút vívni a szomszédokkal.
A Shiba-inu minden, csak nem első kutyának való.
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
Pici update:
Kezdem picit tényleg parkolóra tenni a goldis vágyaim, mert a többségi vélemény az, hogy nem jó ötlet lakásba. (Főleg egy akkorába, mint ahol én lakok atm.)
Így jó pár örökbefogadós fb csoportra "feliratkoztam" és bújom őket, ha van egy kis szabad időm. Viszont az első negatív élmény már meg is volt. Kiraktak egy űber cuki kölyök keveréket. Kb azonnal jeleztem is, hogy érdeklődök a kis bukis iránt. Semmi válasz, majd később írtam újra. Aztán mondják, hogy már gazdijelöltes, mondom magamban: fasza... Aztán folytatja, hogy de nekem amúgy sem adták volna oda, mert hogy ő nagy kutya (20kg körül) lesz és nem való lakásba. Ezért ezt így az elején így kijelenteni nem erős picit? Mert a 20 kilós kutya, hol "nagy" ? Persze értem én, hogy ők is biztos helyre akarják adni, meg jót akarnak a kutyának, de akkor is. Aztán lehet csak azért érintett ilyen kellemetlenül, mert már rögtön az elsőnél így ki lettem zárva...Illetve tudtok esetleg olyan oldalt ajánlani, ahol részletes és hiteles leírást lehet találni az egyes fajtákról? Előbb például valahol azt írták a Shiba-ra, hogy első gazdisnak tökre ajánlott, meg, hogy kezesbárány. Ha nem olvastam volna utána sokat, akkor még el is hittem volna. Pedig szomorú, mert az általam favorizált fajták közül ő tűnne a leginkább (kis)lakás kompatibilisnek.
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
jézusom
addikt
Multkor valaki táptartót keresett. Most a fressnapfban a brit care mellé adnak Igaz nem olcsó, de jó a táptartó, nekem is ilyen van, csak egy régebbi akcióbül
-
Vesa
veterán
válasz hyggelig #33559 üzenetére
Ez nagyon igaz! A mostani Berni pl. a fajtajellemző szerint lusta mint a disznó, ezt ráadásul ismerettségi körben magam is tapasztaltam. Ehhez képest a miénk -főleg hidegben- pörög mint az isten nyila. Ilyet fogtunk ki. Előre nem lehet látni, fajtán belül is sok az eltérés a kutyák között.
-
hyggelig
senior tag
Van előnye is a mentett felnőtt kutyának.
A menhelyen már nagyjából ismerik, hogy milyen,mennyire nagy a mozgásigénye, mennyire romboló típus. Igy jobban tudod, hogy a te életviteledhez milyen kutya illik. A sérelmeit is ismerik, tudják, milyen környezetben érezné legjobban magát. Nem feltétlenül vannak lelki sebei sem egy mentett kutyusnak. Jó pár van, amelyik a sok sérelem ellenére továbbra is imádja az embereket és a többi állatot is.Ha ideiglenes befogadónál van, akkor valószínűleg szobatiszta is, így nem neked kell megtanítani neki, ami egy lakásban azért még macera is lehet.
-
jézusom
addikt
Szerintem fajtamentésnél ugyan úgy van kiskutya is amit kiraknak a parasztok. De tényleg nem félnék az idősebbtől se, csak ugye ott ugrik hogy te neveled fel. Mondjuk kőkemény bull tipust már neccesebb átnevelni, ha mondjuk tényleg olyan...
-
törölt tag
Nálunk a kétezer fős település fele idegbeteg. Tipikus paraszt, ordítozó, kapa a szájából kilóg kategória. Az urbanizálódás miatt félig parasztproli inkább.
Ritkán sétáltatom őket lakott területen emiatt, csak pár egérúton legfeljebb.Így már érthető, hogy én miért szerettem volna külterületre is költözni a fenébe, viszont a kutyáknak ott meg annyira kevés az inger, hogy nekik rossz, mindenképp a köztes megoldást kellett választani.
-
Vesa
veterán
válasz #89309696 #33555 üzenetére
Pár éve voltam egy hetet az Őrségben, egy kis faluban ahol 70ember lakik. Kerítések nincsenek. Volt egy kutya a háznál, én még olyat nem láttam. Egy elképesztően barátságos, de a külvilág történései felé teljesen érdektelen állat volt. Mint akit leszedáltak. A postás autóval járt, a kutya mellett 40centivel ment el, de az meg se rezzent, egyéb állatokra se reagált, pedig ott futkostak körülötte a tyúkok, mókusok. Minket idegenként nemhogy meg sem ugatott, de fel sem kelt a helyéről amikor 1 méterre elhaladtunk mellette. Nem volt öreg vagy beteg, kérdeztük a gazdát, azt mondta, itt mindenki ilyen nyugodt.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz notika77 #33552 üzenetére
Eleinte jobban szerettem volna külterületre költözni ahol nincs szomszéd és utca sem stb. mivel nekem az j9nne be legjobban, viszont ingerszegény lenne a környezet a kutyáknak, kvázi egész napos csendben, így végül jobban örülök annak ahol vagyok, közös kompromisszum gyanánt. Egy mellékutcában lakunk, minden nap itt mocorognak a nyugdíjasok, a pékautó, a fagyis, a tejes, a szódás, a gázos, a postás, a többműszakosok ha épp nappal itthon vannak. Folyamatosan van valami bizsergés amivel elvannak, de még nem annyira nyüzsög amit én utálnék és mindegyikőnknek jó.
Ilyesmi különbség van a panel/társasház/belváros nyüzsgéséből átmenni vidék/külvárosba. Bár rengeteget számít a környezet egyedisége is, ez csak általánosság, mindegyiknél vannak rossz és jó helyek.[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz notika77 #33552 üzenetére
Ez így biztos nem általános érvényű, mert attól függ, hol van az a vidék. Én a Dunakanyarban lakom, itt a Pilisi erdő, gyakorlatilag a lakóövezet is szinte erdős környezetben fekszik. Itt olyan, hogy nincs árnyék, ismeretlen fogalom és a mi településünkön kifejezetten jó a kutyás közösség. Modndjuk azért van nekünk is két kutya, mert így sokkal jobban elvannak nélkülünk is, hatalmasakat szoktak játszani együtt ha olyanjuk van.
Sok függ attól, hova költözik az ember...
TheProb
"Egy idősebb kutyát meg szerintem már nem nagyon fogok tudni nevelni, stb."Na ettől nem kell tartani. Szererncsére a kutya nem úgy van bedrótozva mint az ember. Bármikor tanítható és nevelhető. Ami egy befogadott kutyánál más lehet, az a korábbi élményei miatti jellemvonások. Ez sokszor semmiben nem nyilvánul meg, máskor kicsit félénkebbek (ha rossz élményei voltak az emberekkel), de még ez utóbbi esetben is "vissza lehet hozni", mert a kutya hamar megszokja az új gazdát, főleg, ha szeretettel vannak felé (sajnos még akkor is, ha nem, ezért van az, hogy a kutya még egy rossz gazdához is képes ragaszkodni)
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
válasz #89309696 #33551 üzenetére
Köszi a részletes és pozitív töltetű írást!
Az a helyzet, hogy átturva a netet, kb csak a "fancy"/sznob kennelek, tenyésztők oldalait találni meg. Akikről lerí, hogy iszonyat pénzeket fognak kérni a kicsikért. Olcsóbb kutyust még eddig nem is talált, illetve ott megint felmerül a kérdés, hogy lehet lutri lesz a genetikája. (Persze nyilván tudom, hogy a "híres" helyről kikerült kölykök se lehetnek mind 110%-ban egészségesek.)
Akkor már inkább lehet tényleg a fajtamentés felé tendálnék. Viszont így ritkán fogok szerintem kölyköt találni. Egy idősebb kutyát meg szerintem már nem nagyon fogok tudni nevelni, stb.Tegnap kíváncsiságból megkérdeztem egy mini Aussie tenyésztőt, hát ott is olyan árat (1500€) kaptam, hogy a szemem kigúvadt. És akkor még hozzá is teszi, hogy színhibás a kutyus, ezért adja hobby célra és ezért ennyi...
Nem akarok csapongani a fajták közt, de tegnap beléptem egy Border Collie és egy Dalmata fajtementős csoportba is. Miután eléggé lerombolta a goldis realitásom az említett tenyésztő. De ugye ez a 2 fajta szintén nem a tohonya, lusta típusok közé tartozik...
[ Szerkesztve ]
-
notika77
senior tag
válasz #89309696 #33551 üzenetére
Sokkal "boldogabb" volt a kutyám, amíg panelben éltünk! Sokkal ingergazdagabb volt a környezet, mint itt vidéken a kertes házban. A panelből napi legalább 2x 1 órát sétáltunk, kutyáztunk, labdáztunk. Elsétáltunk a Gellért-hegyre, Népligetbe, Városligetbe. Metróztunk a Népszigetre a homokos Duna partra. A Duna egyébként sokkal tisztább is, mint a Tisza. Itt vidéken nincs hová menni, nincsenek szocializált kutyák, emberek, arról nem is beszélve, hogy nyáron nincs árnyék az utakon, se fák, se elég magas házak. A kertben csak akkor maradt meg, amikor kizártam (nyáron), mert dolgozni voltam, de ha itthon voltam, jött be velem.
-
törölt tag
válasz TheProb #33537 üzenetére
Mindenképp maradj a goldennél, ha neked az kell. Egy samoyed totál más karakter, így ne keress kutyát ennyire két szélén, maradj a goldennél.
Azt a "tenyésztőt" meg messze kerüld el amelyik azonnal rávágja, hogy csak kertesbe adja. Mintha kertes házban nem lehetne rosszul tartani és tönkretenni...
Ráadásul pont a goldenre érvényes, hogy nagyobb foglalkozásigénye ellenére, ha ki van elégítve jól tartható panelban is. Ez egy hozó vadászkutya és játékos, intelligens is, úgyhogy a sétán kívül mindenképp le kell fárasztani mentálisan, játszani kell vele, trükköket tanítani, apportírozni, agility stb. ami ezekre a kutyákra érvényes.
Bele fogsz futni pár tenyésztőbe akik idióta elvárásokat támasztanak, ne keserítsen el hanem keress másikat. Viszont legyél is felkészülve a kutyára és a következő 12 évére.
Az árukat nagyban befolyásolja a szülők értéke, a tenyészet mérete, híressége, mennyi kiállításon voltak, az elvégzett szűrések, orvosi vizsgálatok száma, a tartás módja stb. Német árakat nem tudom, de itthon 150-200-250-300... és felfele. 100 körül a kisebb/olcsóbb tenyésztőtől származó első vagy másodgenerációs szülők kölykei vannak papírok nélkül, esetleg papírral ha foglalkoztak vele. Azt még nem nevezném szaporításnak, de tenyésztésnek se, viszont lehet köztük találni kiemelkedő példányokat is és általánosságba véve még jók szoktak lenni. Hozzáteszem, hogy nem kevésszer a tenyésztők egy része is ezen a szinten van.Jó a Fressnapf is, ott is kapni olcsóbb termékeket, de kétségtelen az a bolt a közép és felsőárazású cuccok gyűjtőhelye. Egy nyakörv és fix 120-180 centi közötti póráz kelleni fog. Két kisebb tál is amit felér és nem ül bele a vízbe, amit később lecserélsz a felnőtt méretre.
Hámot én csak akkor vennék, ha elérte a végleges méretét, mert drága a hám ahhoz, hogy kéthavonta a növő kölyökről félre legyen dobva.
Biztonságos kutyajáték mindenképp kell több is. Egy jó fekhely és egy pléd az autós vagy orvosi alkalmakhoz, nekem felfázott a hideg járólapon a dokinál. Ha egyedül autóztatod akkor kell szállítóbox is amíg kölyök.
Meg egy felsőkategóriás kölyöktáp amit legalább 6 hónapos koráig kapjon is. Ez kb. 3x12Kg lesz, nekem legalábbis ennyi fogy el eddig úgy néz ki. Ha felnőtt vissza lehet venni középkategóriára a felnőtt tápot, de kölyök és időskorban kell nekik a felsőkategória. Ha táppal fogsz etetni. Konzervből csak ízesítésnek, unaloműzőnek vegyél, mert azok másra nem jók, a felsőkategóriás se.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz jézusom #33549 üzenetére
Az ürülékevésről is írtak a könyvek, fel kell lapoznom. A malamut egyébként is hulladékevő fajta, mindent megeszik aminek kalóriatartalma van, mert így maradtak életben az eredeti élőhelyükön. A lehullott, megerjedt, megrohadt, penészes körtét is elrágcsálja és megeszi. Viszont azt szép nyugisan és ha rászólok ott is hagyja. Az ürülékevés viszont olyan neki, mint a heroin. Meg a táphabzsolás. Ha szeletelt almát adok neki azt szép nyugodtan eszegeti, nem habzsolja. A répát is lassan rágcsálja.
Annyira nem nagy gond ha ilyen marad, sokkal komolyabb bajok szoktak lenni ezekkel a fajtákkal, így is jó eredményeket elértem vele, de azért megpróbálom kijavítani belőle, ha tudom.Csonterősítőt, kalciumot nem ajánlotta egyik könyv se, mert az amúgy is kényes növekedésében rendellenes változásokat okozhat, a kiegyensúlyozott táplálást ajánlották, azért nem is akarok adni neki.
-
törölt tag
válasz jézusom #33547 üzenetére
Malamutos ismerősök szerint ez nyomelemhiány. Doki szerint nevelési gond.
Nem megeszi, hanem szabályosan ráugrik és felfalja, mint aki nem evett egy hete. Ez mondjuk szerintem nem nyomelemhiány, mert akkor lassan eszegetné, nevelésnek se mondanám, inkább pszichés.A Minera az nyomelemeket meg ásványi anyagokat tartalmaz, de majd fellapozom a malamutos könyveket, hogy pontosan mi az amiből nem kaphat sokat kölyökként, mert nem csak csonterősítőt nem szabad kapnia. Aztán teszek egy próbát.
Már kölyökkora óta csinálja, a nyomában vagyok és ahogy bekapná már Nemmel rá is szólok és ha nem segít akkor rácsapok. Ha rászóltam és otthagyta, nem kellett rácsapni akkor megdicsértem. Egyébként nincs vele más gond, jól tanul. Remélem csak nyomelemhiánya van, bár ez az eszetlen habzsolás nem arra utal.
Kölyökkora óta habzsol is, [link] így eszik/evett. Annyit sikerült elérnem, hogy fele ilyen gyorsan egye csak és ne verje ki a kezemből, de habzsol és rágni sem hajlandó. Csörögve csúszik le neki, mint a sóder. A másik kutyákét is felzabálta eleinte, de arról is sikerült leszoktatnom, már nem megy oda azokhoz. Viszont ez a két hiba megmaradt nála. Valamit a tenyésztője bszott el mikor etette őket kicsiként, mert csak a kajánál van vele gond, másban nincs...[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ha a 4 hónapos kutya állandóan macskaszart keres és meg is eszi ha nem figyelek, de megeszi a tyúkszart, galambszart, sünszart, alkoholista mocsok ember szarát is aki az útra nyomja, akkor milyen hiánya lehet? Kutyaszart nem eszik. Logikusan következtetve azért mert abba nincs semmi ami kell neki, elvégre kinyerte belőle emésztéskor. A többiben viszont van valami emésztetlen amit más állat hullajtott.
Azt mondták malamutnak nem lehet akármit adni, főleg olyanokat nem ami a csontnövekedésbe beleszól, csonterősítőket stb. A Béres Minera szerintetek jó lenne?
N&D puppy lamb blueberryt kap, szóval nem szar tápot, de valami nem oké. -
hyggelig
senior tag
válasz TheProb #33541 üzenetére
Azért egy menhely sem ad csak úgy, minden körülményt figyelmen kívül hagyva, kutyát ideiglenesbe.
Én is csak megerősíteni tudom a többieket. Menhelyről kutyát örökbefogadni csodálatos dolog.
Mielőtt vásárlásra adnád a fejed, menj ki egy menhelyre és csak nézz szét. Vigyél ki egy-két szimpatikus kutyust sétálni.Aztán a végén nehogy elrabolja valamelyik a szíved
-
Vesa
veterán
válasz TheProb #33541 üzenetére
Azért ebben lehet egyezkedni. Meg kell mondani, hogy csak úgy tudsz segíteni, ha választhatsz. Nincs tolongás segítőkben, ennyi kompromisszum bele kell férjen nekik. Ha meg nem, akkor menhely, és ott olyat választani ideiglenesre, aki hasonló a goldihoz. Ebben csak az a lényeg, hogy kipróbáld magad. Ha vállalni tudod, úgyis olyat veszel amilyet akarsz.
Micsurin
Ez így van, 2-3 hónap és megszereti az ember, ez benne van a pakliban. Azért sem mindegy, milyet visz haza ideiglenesre...Mert lehet, hogy ott is ragad![ Szerkesztve ]
-
Micsurin
nagyúr
Ismerősi körben ilyenkor (a tényleg kutyás családok/kutyaszeretők haverok közt) ilyenkor 100% az lesz a vége, hogy előre nem tervezett korú és fajtájú kutya lesz a család kedvence mert annyira megszeretik. 4/4 eddig az arány...
The Separatists have no regard for innocent life. They don't care who walks away from war and who doesn't. That's why we move on them now, Commander……and Wolfpack leads the hunt.
-
TheProb
veterán
-
Vesa
veterán
válasz TheProb #33539 üzenetére
Ennél nagyobb kutyákat is tartanak lakásban. Nyilván ideális az, ha egy ekkora kutya egész nap szaladgéálhat kedvére (illetve nem is elsősorban a mérete számít, hanem a habitusa, mennyire igényli a mozgást), de ezt ki lehet elégíteni rendszeres sétával és kutya sportokkal. Meggondolni azért kell, főleg első kutyánál, mert nem biztos, hogy a kezdeti lelkesedést követően ez mindenkinél működni tud hosszabb távon is. Ha már volt kutya és a gazda tudja magáról, hogy ez nem lesz gond, akkor skkal egyszerűbb a képlet.
Tehát önmagában azt nem jelenteném ki, hogy nem tartható lakásban, inkább fogalmazzunk úgy, hogy idő/energiaigényesebb a gazda részéről. Azt már valóban neked kell eldönteni, hogy ez mennyire vállalható részedről, és nem csak 1-2évig, hanem a kutya minimum öregkoráig, tehát 8-10 éven át!
Egyébként fontold meg pl. az ideiglenes befogadást mondjuk az említett oldalon lévő kutyák valamelyikével. Ezzel segítesz nekik is, közben pedig meg tudod nézni a gyakorlatban, hogy mi vár rád egy ilyen kutyával.
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
Számomra azért meglepő volt, mert egyik goldenes oldalon azt írták, hogy 200-250környéke a már olyan ár, amikor "minőségi" kutyát kapsz.
Őket ismerem, ők is scope-ban vannak.
Viszont tényleg most kicsit elbizonytalanodtam. Lehet tényleg más fajtában kéne gondolkozni. Bár ugye ki ezt, aki azt mondja, én meg találjam ki, hogy akkor mi a hasznos infó.
-
Vesa
veterán
válasz TheProb #33537 üzenetére
A tenyésztői árak ilyenek, kb. reális sajnos (illetve nem reális, de ez van). Nagyjából mindegy, milyen fajta, a fajtatiszta, törzskönyvezett, normális kennelből származó kutyákért minimum 1000Euro-t el szoktak kérin, innen csak felfelé van.
Fajtamentéssel foglalkozó oldalakat kéne keresni (esetedben ugye Goldit, hirtelen ezt találtam), szokott lenni FB oldal, ha rákeresel, biztos találsz. Ott felbukkanhatnak kicsapott vagy talált, de gazda nélküli kutyák.
Ha részben elengeded a fajtatiszta kérdést, akkor pedig ott a rengeteg menhely, ahol többezer kutya vár gazdára (azért írtam, hogy részben, mert menhelyen is előfordulnak fatatiszta kutyák, bár ezek természetesen esélyesen nem az 1500Euro-s kennelből érkeztek, jellemzően szaporítós kutyák amiket kidobott apuci, miután a rommá kényeztetett Pistike megunta, mint a kínai plüss maciját).[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
Előbb beszéltem az egyik tenyésztővel, korrekten elmondta, hogy ő csak kertesbe ad oda kutyát. Lakásba nem pártolja a dolgot, illetve én is kikértem a véleményét a témában. Nem egyszerű a szitu, de ő se erősített meg abban, hogy a golden lenne a jó választás lakásba.
Azért még lehet beszélek 1-2 kennellel, hogy nekik mi a véleményük. Egy biztos, hogy a saját vágyam egy golden iránt nem lesz nagyobb annál, mint hogy potenciálisan (lelki) beteg legyen tőle a kutya a lakásban.
u.i.: Azért azon picit kamilláztam, hogy 1300€-t mondott már az első tenyésztő is.Örökbefogadós kutyákat amúgy hol érdemes keresni? Hirtelen a tappancs.hu-n láttam egy kisebb-nagyobb adatbázist.
Samoyed és/vagy Aussie kapcsán van valakinek tapasztalata vagy véleménye esetleg? Ők már talán egy fokkal lakás kompatibilisek, nem?
[ Szerkesztve ]
-
jézusom
addikt
válasz TheProb #33530 üzenetére
Azért nekem is bejönnek a lakásba, a kicsi bent alszik éjjel, de nálam nem gáz. Azt tudni kell, hogy legalábbis nálam de a kicsinek hullik a szőre tavasztól egész nyáron, a nagynak nem, de ha az bejön néha, akkor fél kiló homokot seprek össze utána. Ha esetleg az eső miatt akar bejönni, akkor meg megrázza magát gondolhatod :D
-
Vesa
veterán
válasz TheProb #33532 üzenetére
Első kutyánk indult még lakásban, egy Cocker Spániel. Kiskutya (de nem zsebkutya, mint pl, a csivava), nem is éppen rövidszőrű. Nem volt vele gond, de esőben, télen utáltam a dolgot. Szerencsére a párom megoldotta. Aztán a házban már volt mindenféle, jelenleg egy Berni Pásztor és egy keverék kutya van.
De ismertem olyat is, aki Dog-ot tartott lakásban, szóval semmi sem lehetetlen.
-
hyggelig
senior tag
Nálunk egy rövid szőrű tacsimix van és amikor jött a nyári bunda, naponta porszívóztunk. Nagyon durva volt. Még dokihoz is elvittük, mert féltünk, hogy allergia.
Ugyanakkor szerencsénk van, mert nem nagy a mozgásigénye. Ha összeadjuk a három napi sétáját, olyan 1-1,5 órát van lent naponta. Futkározni nem nagyon szokott. Itthon meg fetreng, de még fent is szoktuk fárasztani egy kis tanulással.
Amúgy ahogy telik az idő én inkább egyre inkább le szeretem vinni a kutyát. A meló után jó egyet sétálni. A minap az ömlő esőben is simán levittem.
Oh, és ami nem hangzott el, de fontos. Ne csak a kutyának vásároljatok, hanem magatoknak is.
Egy jó túrabakancs, egy igazán vízhatlan kabát, ami alá elfér egy meleg polárpulcsi szerintem fontos.
Ha szar az idő sokkal elviselhetőbb levinni sétálni. -
j.bravo
addikt
Házban lakunk és mindkét kutya elég rövid szőrű, de így is van belőle mindenhol esőben a lábtörlés illetve szőrzettörlés se (mindig) könnyű.
Lakásba tuti rövid szőrűekben gondolkodnék.
Egy fórumtárs (bár ebbe a topikba mintha nem járna) második emeleten lakik, másfél szobás lakásban, egy whippettel (illetve feleséggel és most már pici gyerekkel). Nekik bejött a fajtaválasztás: a whippet (legalábbis az övék) amikor kell, akkor hihetetlen gyorsan fut, de ezt rövid ideig teszi, normál mennyiségi sétával boldog. Napközben pedig nem izgága, nyugodtan elvan. Méretre is már vállalható (nem zsebkutya).Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
TheProb
veterán
Ezt elhiszem és nyilván ezeket át kell gondolni.
Viszont az a gond, hogy a szokásos "lakáskutyákkal" személy szerint nem nagyon tudok azonosulni. Szóval valós alternatíva híján eddig mindig a goldennél lyukadtam ki.Te milyen fajtával voltál amúgy lakásban?
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz TheProb #33530 üzenetére
3 évig én is lakásban voltam a kutyával, de hidd el nem mindegy, hogy leszaladsz vele 5percre míg elintézi amit kell, vagy 1 óra séta/sport, heti minimum 4-5-ször
Aztán esélyesen nem fogod szeretni azt sem, amikor esős, havas, sáros, latyakos időben a hosszú szőrűvel felmész a lakásba! Az plusz 15perc mosdatás/takarítás a saját zuhanyzódban/kádadban. Nem elriasztani akarlak, sokkal inkább felkészíteni a gyakorlati oldalára! Feleségem simán csinálta, nekem nem volt hozzá türelmem. Már 30éve házban lakom, így már nem is kell, hogy legyen..A tudomány a valóság költészete!
-
TheProb
veterán
válasz jézusom #33529 üzenetére
és #33528) Vesa: Köszi, ezek hasznos infók.
Igazából minden kutyát le kell vinni, szóval ezt a részét általánosságban kell majd megamba nevelni. Muszáj lesz, mert nem vagyok pl. korán kelő típus.Egyébként alternatívának még felmerült a Corgi, de az Q drága. A shiba, az meg első kutyásnak kb felejtős, mert mindenhol azt olvastam róka, hogy iszonyat önfejű és öntörvényű. A samoyed, de ő meg pl iszonyat módon vedlik, bár gondolom sokkal jobban nem, mint egy goldi... Valamint újabban az aussie. Bár van egy tippem, hogy ők is rohadt drágák, illetve elég soknak "felemásak" a szemei, az nekem picit ilyesztő.
Persze tudom, hogy teljesen nem lehet kivédeni, hogy romboljon, de azért szeretném minimalizálni ennek lehetőségét. Főleg, hogy albérletben lakom. Erre amúgy vannak pratiktikák, hogy lehetőleg minél kisebb eséllyel okozzon kárt? Pl. a lefárasztáson vagy a szeparációs szorongás elviselésének belenevelésén túl? Esetleg olyan cuccokat venni és előhagyni, amiket inkább szétrághat, mint pl a kanapét?
-
jézusom
addikt
Ez így van. Plusz a kölyök rágni fog, akkor ha elpakol a gazdi mindent, meg akkor ha lefarasztja stb. A kiskutya rág mert egyrészt a fogai nőnek, másrészt meg úgy fedezi fel a világot!
8 hetes kora előtt semmi képp nem lehet elhozni. Ha valaki ettől fiatalabbat adna, tuti felejtő.
-
Vesa
veterán
válasz TheProb #33526 üzenetére
Azért írtam,hogy séta esetén nincs gond! Csak mivel írtad, hogy első kutya lesz, felmerült, hogy esetleg később alább hagyhat a lelkesedés (ez nem vád, éppen ellenkezőleg, a választásban segíthet), mert baromi fárasztó tud lenni állandóan levinni a kutyát éveken át.
Azt felejtsd el, hogy bármivel eléred, hogy ne szedjen szét semmit. Szét fog. Akkor is, ha suliba viszed majd egyszer. Amíg kölyök, rosszalkodik. Ezzel együtt kell élni, persze neveléssel rá lehet szoktatni az elvárt viselkedésre, de ez idő és sok-sok munka!
A konzerves tápok nem jók, maximum néha-néha kiegészítésként. Egyrészt, nem tudja rágni a kutya, cserébe csodásan lerakódik a fogain, tehát a fogaknak nem jó. Másrészt a tápértékük a béka hátsója alatt kettővel, 1-2 kivétellel a minőségük katasztrófa, összességében pedig jelentős mennyiségű vizet vásárolsz.
Majd jönnek a kollélgák és kifejtik neked, hogy milyen száraztápot vegyél, és javaslom, azt fogadd mg! (Fehér Farkas topiktárs például eléggé vágja a témát)A hám inkább kiskutyákra való, esetleg bizonyos munkakutyákra. Lényeges viszont, hogy fix méretű pórázt vegyél, tehát ne azt a flexibilis viccet, mert eleve a kutya mérete és ereje miatt ez utóbbi nem neki való, másrészt ha fegyelmezett kutyát szeretnél, akkor arra csak egy rendes fix és erős pórázzal lesz esélyed.
[ Szerkesztve ]
-
jézusom
addikt
válasz TheProb #33526 üzenetére
Mindenképp magas hús tartalmú táp a jó. A konzervekben leginkább víz van némi aszpikos cukorral... Igazából rá van írva, legyen benne zsír meg fehérje, de lehetőleg ne csirke, ne búza és ne hüvelyes. Ezt a nedves nem tudja
A hám goldin amúgy is nevetséges, de nem is lehet vele sétáltatni. Talán rendőr kutyára jó hogy rá lehet írni police A hám a kutya háta közepén csatlakozik, nem lehet vele úgy irányítani.
-
TheProb
veterán
Igen, én is ódzkodtam az elején az ötlettől, hogy goldit lakásba. De elvileg ha napi 1-1,5órát sétálsz, apportírozol vele, az már eléggé lefárasztja. Már csak azért is muszáj lesz, mert nem akarom, ha megenné a lakást.
Tápból csak a száraz az ajánlott? Ezek a nedves/konzervek nem jók? Egyik ismerősöm pl azért nem használja, mert finganak tőle a kutyák, mint a murányi ló. Van amúgy generikusan ajánlott táp vagy ez fajta és egyén függő, hogy kinél mi válik be?(#33525) jézusom: Pelenkázni csak a szobatisztaságra szoktatás idejéig akarok. Hámmal mi a baj?
-
jézusom
addikt
válasz TheProb #33523 üzenetére
Oké. Én a lakásos dologban nem tudok segíteni. Ott sajnos megy a fej vakarás, hogy pelenka vagy hanyszor kell kivinni. Én ezt meg úsztam. Amit kajának javaslok az is necces lakasban, mert a nyers hústól sokan féltik a konyhát inkább tápot vesznek... Pórazt meg nyakörvet vegyél, ne flexit, és ne hámot!
-
Vesa
veterán
válasz TheProb #33523 üzenetére
Lakásban egyszerűbb dolgod lesz, az más kérdés, hogy nagyobb(közepes) testű kutyának ez mennyire lesz jó. A Goldi eléggé energiaigényes fajta. Ha sokat viszed sétálni, akkor nem lesz gond, de ha kifulladna a lelkesedés 1-2 éven belül (nem ritka sajnos), akkor nem a legjobb választás a Golden lakásba.
Fekhely mindenképp kell, egy jó minőségű póráz (értsd: rendes, fix méretű bőr póráz), egyelőre a méretének megfelelő nyakörv (ezt a végleges méretéig cserélni kell majd), egy minőségi kullancs nyakörv, kajás/ivós tálak, játékok- Mivel hosszú szőrű fajta, kefe készlet is kell.És jó minőségű száraztáp!!! Ez nagyon fontos...
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
válasz jézusom #33522 üzenetére
Miből jött az le, hogy "spórolni akarok"? Ha azt akarnék, akkor nem tenyésztőtől szeretnék kutyát.
Lakásban lenne. Nincs semmi bajom a menhelyes és/vagy keverék kutyákkal, sőt. Csak évek óta bele vagyok buzulva a goldenekbe és szeretnék ezen a vonalon is maradni."Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
jézusom
addikt
válasz TheProb #33521 üzenetére
Nem itélem a goldit, de ha spórolni akarsz inkább a keverékeket javaslom. Persze ezt mondom mindig de nekem mind2 keverék és imádom őket. Legalább csak sétálj be egy menhelyre, és tájékozódj! Biztosan nem jössz ki rossz t apasztalatokkal.
Lakásban lenne a kutya, vagy kertesben? -
TheProb
veterán
Sziasztok!
Tudtok ajánlani Golden kennelt/tenyésztőt? Kifejezetten arany színű kiskutyát szeretnék és mindenképp igazolt helyről, elkerülvén, hogy később többet járjuk orvoshoz, mint apportírozni... Mert az se a kutyának, se nekem, se a pénztárcámnak nem lesz jó.
Az fura amúgy számomra, hogy 90%-ban krém színű kutyákat tenyésztenek a kennelek. Van ennek valami oka?Illetve teljesen friss kutyás lennék, így se tapasztalatom, se semmilyen felszerelésem nincs. Van ötletetek, hogy milyen boltból célszerű összeválogatni egy kezdő "kit"-et, ahol lehetőleg nem hagyom ott 3 havi fizetésem? Pl. gondolom fressnapf árai azért nem a legjobbak ár/érték arányban. Illetve arra is szívesen fogadnám az ötleteket, hogy miket érdemes megvenni egy initial bundle keretein belül. Pl. fekhely, hám, póráz, autós üléshuzat, etc.
[ Szerkesztve ]
-
hyggelig
senior tag
válasz j.bravo #33517 üzenetére
Igazából mindent beleszámoltunk, de a legdrágább a suli, ugyanis a viselkedésproblémái miatt (feszült séta közben és ha kutyát lát, húz, ugat, morog, de szerencsére nem agresszív) magánórákra járunk és mivel elég mély gyökerű lehet a problémája, ezért lassan is haladunk.
-
jézusom
addikt
Ez nagyon hosszú téma, egész topicot erdemelne a takarmányozas. Én alapból a drága tápokban is rengeteg hibát találok, de lehet csak az én hülyeségem. Az biztos hogy a táp ára nem egyenesen arányos a minőséggel. Viszont van egy minimum szint ahogy te is mondtad, matematikailag nem lehet x forint alatt jó tápot gyártani.
-
-
törölt tag
Ezért kell 4 kutyát tartani.
Kau nem jó gyerek mellé. Nem bántja őket, kifejezetten sokat lehet nyúzni és nem nagyon harapnak vissza. Ellenben ha valamit észlel akkor nem gondolkozik, mindent fellök és eltapos a fél mázsájával miközben rohan abba az irányba. A gyereket fellöki bolygó körüli pályára, ha útban van.
-
Vesa
veterán
válasz jézusom #33499 üzenetére
"Az biztos hogy a kutyának nem búzaliszttel kevert húslisztre van szüksége"
Persze, ezzzel egyetértek! Ugyanakkor miért van az, hogy a tenyésztett, halálra kényeztetett és a legjobb tápokkal etetett kutyákkal sokszor több baj van, mint a keverékekkel akiket mondjuk konyhai maradékon tartanak? Van alapja a táplálás/egészség összefüggésnek, de jelentősen túl van tolva ez is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz jézusom #33511 üzenetére
Átlag Morzsi, átlag háztartásban, aki csak azért van, mert a szockó időben azt nevelték, hogy a család a Kádár kocka, a 2-3 gyerek és a kutya, az mindent megkap az asztalról válogatás nélkül, legfeljebb lesz helyette másik. Úgyhogy vannak kutyák akik disznóként élnek, én ezt vettem az alsó szintnek a maradéketetésnél. A középszint már válogatja mit ehet meg a kutya, a felsőszint meg már eleve úgy főz magának is, hogy azt majdnem mind megehesse a kutya is.
Na mondjuk én nem ilyen vagyok, mert minden szart megeszek. Azt jobb, ha a kutyáim nem eszik meg.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz jézusom #33506 üzenetére
Én se sűrűn adok nekik, abból is csak alma és répa. A maradékát én eszem meg. Nem rossz amúgy a lereszelt alma és répa keverve, én megeszem szívesen.
Én se az egészségessége miatt adom, mert kételkedem benne hogy ez annyira fotnos lenne mint ahogy a kutyáskönyvek előadják, hanem mert feldobja olykor az unalmas tápot. Ez kétségtelen hátránya a tápnak akkor is ha plafon, hogy unalmassá válik. Kutyának mondjuk nincsenek akkora gasztronómiai elvárásai, de megunják. Azért eszi meg láthatóan mégis kedvesen mert életben szeretne maradni vagy verseng a többivel. -
törölt tag
válasz Dorian #33504 üzenetére
Nem ez volt a lényege. A tápot lenézni semmi értelme a károssága miatt, mert a konyhai maradék és a barf is ugyanúgy rendelkezik az előnytelen oldalával. Ez figyelmen kívül van hagyva. Pont ezért téves, hogy a táp rosszabb lenne (kivéve a legalját). Mindhárom vonalon lehet minőségi szinteket meghatározni, de nem egymással szembe. Semmivel nem lesz előrébb az akciós csirkefarhátas kutya csak mert az Barf etetés. A kiválasztott etetési mód inkább csak egyéni alkalmazkodás, kinek melyik célravezetőbb és jobb, a minőségi szint már azon belül van. A kiválogatott konyhai maradék, az alaposan összeállított barf vagy a drága táp.
Vagy az odadobott moslék, az épp akciós lejáró szavidős csirkeláb, meg az alsópolcos táp.[ Szerkesztve ]
-
hyggelig
senior tag
válasz Dorian #33504 üzenetére
Egyetértek.
Mi is figyelünk, hogy ne egyen meg minden szemetet, de ameddig így is egy vagyonba kerül a kutyatartás, addig azért nem esünk túlzásokba.Lassan 5 hónapja van velünk a 3-4 éves, hipermix, fekete kutyánk. Úgy, hogy semmilyen betegsége nincs és eddig nem is volt, kb 4-500ezer forintot költöttünk rá. Ha ehhez még a legdrágább ételt kapná... bele se merek gondolni
-
törölt tag
Nem tetszett nekik az éjjeli vihar, gondolom nem tudtak tőle pihenni, most meg vizes minden és fúj a szél. Eleve későn keltek, nem sok kedvvel voltak kint, sétálni nem akartak, odagyűltek az ajtóba és bejöttek alszanak azóta is.
-
Ispy
veterán
válasz #89309696 #33501 üzenetére
A kutyák sem egyformák, mint ahogy az emberek sem, van akinek többet dob a gép, van akinek kevesebbet. Persze ehhez még hozzájön az életmód, környezet, táplálkozás, genetika. Nekem csak keverékeim voltak, mindegyik 12-14 évig húzta.
-
törölt tag
válasz jézusom #33499 üzenetére
A konyhai koszt sem jó, ami tele van olyan dolgokkal amit a kutya meg se ehetne. A húsnyesedék eleve életképtelen állatokból, a permetezett zöldségek sem jók, hiába Barf. Ezek ugyanúgy nem segítik a hosszabb élettartamot a táppal szemben. Legfeljebb a 200 Ft/Kg árúakkal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Politika
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Futás, futópályák
- Eredeti játékok OFF topik
- World of Tanks - MMO
- Elemlámpa, zseblámpa
- Interactive Brokers társalgó
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest