Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5150) oxide83


oxide83
aktív tag

Sziasztok!

Vásároltam egy Axagon ADSA-ST USB 3.0 DUÁL HDD dokkolót és az a gondom vele, hogy a 4TB-os Wester Digital HDD egyik particíóját nem ismeri fel. Korábban két partíciót csináltam rajta mert a régebbi televíziók csak így ismerték fel, van egy régebbi mobile rack-em, azon könnyen felismeri mindkét partíciót.

Esetleg van-e megoldás arra hogy a dokkoló mindkét partíciót kezelni tudja vagy az Axagon ADSA-ST winchesterenként csak egy partíciót tud kezelni?

(#5151) King Unique válasza oxide83 (#5150) üzenetére


King Unique
titán

Nyilván tud kezelni több partíciót is, ez nem is lehet kérdés. Valamint a gyártó weboldala alapján a > 2 TB HDD-ket is támogatja, tehát az is rendben van. Az viszont nem derült ki, hogy a HDD hol (SATA / USB) lett inicializálva és particionálva, illetve GPT séma szerint, vagy netán másik USB-s külső házban / dokkolóban MBR-re, ami USB-n AF 512e helyett 4Kn szektorméretet használ. Aztán az szintén nem ismert, hogy pontosan mit mutat az adott OS lemezkezelő alkalmazása. Ha az utóbbi Windows (?), akkor a lemezkezelőt kellene megnyitni, ahol jó esetben csak meghajtóbetűjelet kell hozzárendelni a partícióhoz.

[ Szerkesztve ]

(#5152) oxide83 válasza King Unique (#5151) üzenetére


oxide83
aktív tag

Szia!

Köszönöm a válaszod viszont láthatóan neked sokkal nagyobb az ismereted ebben a témában mert kb fogalmam sincs arról amiket írtál :). Viszont engedd meg hogy leírjam a tapasztalataim hátha tudsz segíteni. Igen utánanéztem, hogy ez a dokkoló tud kezelni több partíciót is és felismer 2TB-nál nagyobb HDD-ket, épp ezért vettem meg. Aztán itthon jött a hidegzuhany hogy bizony itt gondok lesznek. Van egy 2TB-os HDD-m is amit még ma a tesztelgetés során felismert a windows 7 de most már azt sem kezeli, fogalmam sincs mi történhetett néhány óra alatt. Mind a 2TB-os és a 4TB-os HDD-t évekkel ezelőtt windows7 alatt partícionáltam külső USB-s LC Power mobile rack segítségével de az egyik bedöglött ezért vettem a dokkolót. Jelenleg ha az okos TV-hez csatlakoztatom a dokkolót akkor az látja és kezelni tudja a 2 TB-os HDD-t de a 4TB-os HDD egyik partícióját sem látja a kettő közül, a régi LC POWER mobile rack eszközök szépen felismerték mindkét HDD-t. A PC-re telepített Windows 7 kapcsán ha rákötöm a dokkolót jelenleg a 4 TB-os HDD egyik partícióját látja csak illetve a 2TB-os HDD-t nem tudja kezelni délután óta, a sajátgépre kattintva helyi lemezként felismeri de nem tudja kezelni, nincs tartalom rákattintva a partícióra.
Remélem tudtam további adatokkal szolgálni, perpillanat ott tartok hogy ez a dokkoló egy nagy csalódás, 10 éves külső mobile rack-ekkel nem volt semmi gondom amíg tönkre nem ment az egyik, hiba nélkül kezelték a 2 TB-os és a 4TB-os HDD-ket okostévéken és PC-n is. Ez A 2019-es dokkoló meg csak szívat, lehet élek is a 14 napos elállási lehetőséggel ha te nem tudsz segíteni :(.

[ Szerkesztve ]

(#5153) oxide83 válasza King Unique (#5151) üzenetére


oxide83
aktív tag

A lenti képen láthatod a lemezkezelőm, a dokkolóba van helyezve mind a kettő HDD.

A H meghajtó a 4 TB-os HDD egyik partíciója, szépen felismeri a dokkoló. A fekete színnel jelölt, nem lefoglalt, 1678,02 GB tárhely pedig a 4TB-os HDD nem látható másik partícióját jelöli. A tulajdonságokra kattintva a partíció stílusa GUID partíciós tábla (GPT).
A K meghajtó a 2 TB-os HDD-t jelzi, amelyet nem tudok megnyitni a windows 7-ben délután óta.

[ Szerkesztve ]

(#5154) oxide83 válasza King Unique (#5151) üzenetére


oxide83
aktív tag

A K meghajtó, azaz a 2 TB-os HDD partíció stílusa pedig fő rendszertöltő rekord (MBR), lemezkezelőben megtudom nézni a tulajdonságait, de a sajátgépben nem nyitható meg így jelenleg nem tudom használni ezt a HDD-t.

Megnéztem másik USB kábellel, nem az okozza a gondot, nyílván próbáltam úgy hogy csak az egyik HDD-t rakom be a dokkolóba de úgysincs változás, részemről nincs több ötletem, ez a dokkoló kb egy kidobott pénz eddig.

[ Szerkesztve ]

(#5155) King Unique válasza oxide83 (#5153) üzenetére


King Unique
titán

Mivel az NTFS fájlrendszerű partíciók helyett nem lefoglalt terület és RAW kötet jelenik meg, ezért nem meglepő, ha nem lehet normál módon (fájlkezelőben) hozzáférni a tartalmukhoz. A 4 TB-os HDD (lemez 1) a lemezkezelő szerint látszólag úgy néz ki, mintha MBR lenne, annál nem használható a 2 TB feletti lemezterület. De ha tényleg GPT, az más, akkor valószínűleg az alább részletezett dolog lehet a probléma oka.

"Mind a 2TB-os és a 4TB-os HDD-t évekkel ezelőtt windows7 alatt partícionáltam külső USB-s LC Power mobile rack segítségével"

Az alap, hogy lehetőleg mindig abban a külső házban, dokkolóban legyen inicializálva és particionálva a HDD, amelyikben aztán használva lesz. Ha SATA-n a gépbe téve, vagy USB-n egy másik külső házban, dokkolóban történik, akkor viszont bizonyos esetekben előfordulhat, hogy utána egy következő USB-s tárolóeszközbe áthelyezve egyáltalán nem, vagy csak részben lehet hozzáférni a lemez tartalmához. Erről pl. ebben a hozzászólásban összegezve van néhány információ. Ha a 4 TB-os HDD-t visszahelyezve az LC-Power külső házba, majd ugyanazon géphez és operációs rendszerhez csatlakoztatva mind a 2 partíció gond nélkül megjelenik és hozzáférhető a tartalmuk, akkor esélyes, hogy esetedben is ez lehet a gond. A 2 TB-osnál a RAW viszont lehet adatkapcsolati, illetve fizikai csatlakozási (érintkezési) probléma, de akár az OS lemezkezelési hibája miatt is. Ezért ilyenkor célszerű a HDD csatlakozását ellenőrizni a dokkoló foglalatában, valamint az USB-kábelt is, továbbá célszerű lehetőség szerint másik gépen, másik operációs rendszerrel is kipróbálni.

"Jelenleg ha az okos TV-hez csatlakoztatom a dokkolót akkor az látja és kezelni tudja a 2 TB-os HDD-t de a 4TB-os HDD egyik partícióját sem látja a kettő közül"

Ez nem meglepő, ha a tévé nem tudja kezelni USB-n a 2 TB feletti, illetve a GPT partíciós séma szerinti lemezeket. Ellenben mivel a másik HDD csak 2 TB-os és MBR séma szerinti, ezért azt nyilván kezeli.

[ Szerkesztve ]

(#5156) oxide83 válasza King Unique (#5155) üzenetére


oxide83
aktív tag

Ezek szerint újra kellene formáznom a HDD-ket és újra kellene partícionálnom, hogy tudjam használni megfelelően a dokkolót. Mindkettő HDD teli van így ezt buktam :D. A 2 TB-osnál nem tudom mi a gond, az LC Power külső mobile rack-be vagy az új dokkolóba helyezve is felismeri az okostévém...és lejátsza a rajta lévő dolgokat, viszont sajnos sem a windows 10-es laptopom sem a windows 7-es PC-m nem tudja kezelni tegnap óta. Érdekes...mintha a dokkoló valamit bekavart volna szoftveresen vagy nem tudom...találkoztál már ilyennel hogy okos tv lejátsza de windows már nem :)? Szerinted hogy tudom újra működésre bírni a 2TB-os HDD-t windows alatt?

[ Szerkesztve ]

(#5157) King Unique válasza oxide83 (#5156) üzenetére


King Unique
titán

Ha az a helyzet, amiről az előző válaszban volt szó, akkor igen, újra kellene inicializálni és particionálni a 4 TB-os HDD-t az új dokkolóba téve. Viszont ez eleve destruktív művelet és a lemezen lévő adatok törlésével jár! Vagyis előtte azokat értelemszerűen le kellene menteni. Ha ez jelenleg nem oldható meg, akkor meg értelemszerűen visszarakod az LC-Power külső házba és úgy használod tovább. Mármint ha a merevlemez teljes tartalmának az elérése a cél és nem a mostani állapot az új dokkolónál.

Annak, hogy Windowson az NTFS fájlrendszerű partícióból RAW lett, több oka is lehet. Például fizikai csatlakozási probléma, illetve adatkapcsolati hiba, a szoftveres leválasztás hiánya stb. Viszont ha tartósan RAW lett a kötet, újracsatlakoztatás és másik gépen, másik Windows-verzióval történő kipróbálás után is, akkor azzal rendszerint nem nagyon lehet mit kezdeni. Meg RAW esetében Windowson a lemezellenőrzés, vagyis a CHKDSK sem használható. Max. esetleg egy másik topik hozzászólásának végén említetteket lehet megpróbálni saját felelősségre, aztán vagy / vagy. Másik megoldás pedig a partíció szimpla újraformázása, vagy törlése, újbóli létrehozása és utána történő formázása. Viszont ez utóbbi módszer megint destruktív, azaz az adatok törlésével jár!
Az okostévé meg valószínűleg azért kezeli, mert azokon rendszerint Linux-alapú / Unix-szerű operációs rendszerek szoktak futni, amelyek bizonyos esetekben (nem mindig) képesek felcsatolni a Windowson RAW-ként megjelenő NTFS-kötetet és hozzáférni a tartalmához.

[ Szerkesztve ]

(#5158) oxide83 válasza King Unique (#5157) üzenetére


oxide83
aktív tag

Köszi, talán egyszer megpróbálom az általad javasolt linkeken lévő szoftverekkel, programokkal helyreállítani a HDD-t és ha nem sikerül így jártam :). Egyenlőre nem nyúlok hozzá, hiszen a HDD teli van és az okos tévém felismeri. A tervem pedig befuccsolt, hogy egy dokkolóval kezeljem a 4TB-os és a 2TB-os HDD-t de legalább a dokkoló most kezeli a 2TB-ot az LC POWER pedig a 4TB-ot, öröm az ürömben VAGY szerencse a szerencsétlenségben aka blessing in disguise :-).

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.