- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Narxis: Problémák, problémák, problémák
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsid
senior tag
válasz
jerry311 #4390 üzenetére
C kategóriától felfelé már máshogy működik, ott egy két oktató keményen leb@sz ha feleslegesen nyomkodod a kuplungot
. Ha jobban végiggondoljuk, akkor a kezdő vezetők 3/4-e azért csinál jogsit hogy legyen, vagy tök sötét a vezetéshez, az a fontos hogy mindenki megtanuljon biztonságosan megállni. ( késöbb majd megtanul motorfékezni, nem nyomkodni 2 percenként a kuplungot stb.. ).
-
ádyz
addikt
-
uborka3
tag
válasz
Vevőjelölt #4381 üzenetére
Sok ember ráér, csak azt nem értem, mi az hogy alapjároton megy a motor
Egyébként az elindulás az emelkedőn nem a kötelező feladatok része. -
Vevőjelölt
tag
Na, nekem ezeket kellett megcsinálni a rutinvizsgán:
A kötelező dolgok: az autó elindulás előtti ellenőrzése, aztán elindulás-haladás-célmegállás, elindulás-gyorsítás-megállás intenzív fékezéssel, hátramenet legalább 20 méteren egyenesen!!, szlalom menet előre -megközelítés, megállás-elindulás emelkedőn.
Ezek után még van négy feladat amiből egyet kiválasztottam, és azt kellett megcsinálni.A vészfékezés témához: ki az az ember aki vészfékezés közben még ráér arra is figyelni, hogy na mostmár alapjáraton megy a motor, mostmár akkor kinyomom a kuplungtot is?
-
trassher
addikt
Nekünk adott oktatóm egy papírt amin minden le volt írva. Van kötelező szóbeli cucc. Ott elmondod a gumik állapotát, világítás, belső kezelőszervek, index, fék, féklámpa. Ezen felül van még pár dolog úgy mint: elakadásjelző háromszög összerakása, kerékcsere folyamata, motorbén megmutatni mit hova és mikor kell öntened, ablakmosó működése, ellenőrzése.
Rutinon kötelező: elindulás, célmegállás, gyorsítás intenzív fékezéssel, szlalom, tolatás. Ezeket kell majd megcsinálnod mindenképp + 1 szöveges és +1 rutin rész. -
ádyz
addikt
Üdv.
Lelkes jogsi tanulóként kérdeném, hogy a rutinpályán a két kör alatt miket kell megcsinálni? Gondolom amiket órán veszek. A műszakira rutinon nem készítenek fel?
-
-
AMD Power
titán
Én szinte alig használom a motorféket. Max erős lejtökön ,hogy ne melegedjen túl a fék.
Tudom ,hogy ez nem jó de így érzem.
-
eastsider
nagyúr
válasz
concret_hp #4364 üzenetére
az gáz, h ilyeneket nekem nem mondott el egyik oktatóm sem?
-
törölt tag
Hello
mostanában volt valaki PÁV vizsgálaton a Vajdahunyad utcában?
-
válasz
fullextra #4342 üzenetére
Egyszer próbáld ki valami elhagyatott helyen:
- felgyorsítasz kb. 80-ra, majd a sebességek visszafelé kapcsolgatása mellett nyomd a féket, természetesen az egyes váltások között mindig felengedve a kuplungot
- illetőleg szintén 80-ról kinyomod a kuplungot és nyomod a féketÉrezni fogod, melyiknél nagyobb a fékhatás, előbbinél ugyanis a motorfék is besegít, másodiknál a féknek csak a saját képességeire kell támaszkodnia.
-
Senhi
aktív tag
Kicsit visszakanyarodva a témához:
Ma sikeres rutin vizsgát tettemNem volt nehéz szerencsére... vizsgáztató rendes volt. Lassan, de biztosan én is megleszek a jogsival
.
-
jerry311
nagyúr
válasz
fullextra #4355 üzenetére
A motor fordulatszámát csak akkor lassíthatod a fékkel, ha már az alapjárati fordulatszám alá esett. Vagy ha vészfékezés közben a gázt is nyomod, ami ugye elég buta ötlet meg hát nem is szoktak ilyet csinálni az emberek... Sőt egyes intelligens típusok egyáltalán nem adnak üzemanyagot a motornak, ha motorfék-üzemet észlel a fedélzeti számítógép. Ilyenkor egészen addig nulla a fogyasztás és a befecskendezett üzemanyag mértéke, amíg a motor az alapjáratig lelassul. Tehát még hatásosabb a motorfék.
Megjegyzem, városi 40-50-es, dugóban araszolós sebességnél, a motorfék nem segít semmit, mert kb. amikor beletaposott az ember a fékbe, már áll is a kerék vagy kattog az ABS. Ilyenkor nyilván kuplunggal együtt vészfékez az ember, mert különben már le is fulladt.
Tehát a motorfékes vészfékezés csak akkor alkalmazható, ha olyan sebességgel haladunk, ahol már nem fogja állóra a kerekeket a fék. Jellemzően lakott területen kívül, 70 km/h felett. -
fullextra
tag
válasz
jerry311 #4354 üzenetére
Érdekes elgondolás, és van benne igazság is!
Akkor azthiszem a következőt vonhatom le abból amit írtál:
Fék-Fék, motort nem hagyni lefulladni!De van itten valami:
[I]A motort mióta lassítja a fék?
[/I]
A motort azóta lassítja a fék, mióta az két(vagy négy stb...) kereken keresztül lendül mozgásba, Ha fékezed a kereket, azok áttételezve vannak az aggregáthoz, ezáltal lassítod a motor fordulatszámát. -
jerry311
nagyúr
válasz
fullextra #4345 üzenetére
A motort mióta lassítja a fék? Gondolkozz már kicsit, nem véletlen van a nyakadon az a fejnek nevezett izé.
Mire átteszed a lábad a fékre, már lassít a motorfék.Egészen addig lassít, míg az alapjárati fordulatszám által meghatározott sebesség alá nem lassul a gépjármű.
Motorfékes üzemben a fékrásegítő is hatásosabb. Az autók többségén ún. vákuumos fékrásegítő (szervó) berendezés üzemel. Motorfék esetén nagyobb mértékű a vákuum a szívócsonkoknál, így a fékezéshez kevesebb izomerő szükséges, mint alapjáraton (=kinyomott kuplung).
Az ABS nem segít jobban lassítani az autót, nem ezért találták ki. Az ABS szerepe, hogy engedje gurulni a kerekeket, így biztosítva az autó irányíthatóságát. Egy jó vezető ABS nélkül rövidebb úton áll meg, mint ABS-szel. A vezetők többsége viszont csak akkor jó sofőr ha haladni kell. Vészfékezéskor, mindegyik tapossa a féket. Ilyenkor jó az ABS, mert nem folyamatosan csúszik az autó, ezért jól reagál a kormány tekergetésre is.Mellesleg az emberek többsége nem nyomja eléggé a pedált vészfékezéskor, sőt kicsit feljebb engedi, ha kattog az ABS. Nem véletlen, hogy kb. az első próbatételek közt van a megfelelő vészfékezés megtanítása a vezetéstechnikai tréningeken. Amíg nem az ABS dolgozik, hanem a sofőr lába, addig végig megbukik a teszten a sofőr.
UI: a leáll a motor téma, csak a vészfékezés legvégén áll fenn, a legtöbb autó nem képes azonnal állóra fékezni a kerekeket. A kuplungot pedig akkor kell nyomni, amikor a fékezéssel mér leállítaná az ember a motort is. Gyakorolni kell, ennyi az egész. Aki időt szán rá, később sokat profitálhat belőle. Aki nem, az meg vészfékezzen kuplunggal.
-
fullextra
tag
válasz
uborka3 #4352 üzenetére
Sajnos az ima aligha segít ilyen helyzetben
Viszont most lelövöm a poént amit csak később szerettem volna:
Hosszú oldalakon keresztül tartó elemzést készítettünk, Hogyan kell Vészfékezni? Címmel.
Nagyon-nagyon sok dolgot vetettünk számításba, gyakorlatban és elméletben egyaránt megpróbáltunk választ kapni a kérdésre, de meggyőző eredmény nem született!Több érdekesség is volt pl.:
BMW (új)530d terhelten rövidebb a fékút 100kmh sebességről száraz aszfalton, mint terheletlenül.(automata)
Új Mitsubishi L200 fékútja vizes aszfalton, terhelten 130Kmh-ról, 170m-t(extrém hosszú) is meghaladja(kinyomott kuplunggal)Tehát minden autónál más más, eredmény volt, ígyhát nem lehet konkrétan kijelenteni ,hogy kinyomott kuplunggal érdemesebb vészfékezni.
Talán ez egy örök rejtély marad....
-
fullextra
tag
válasz
uborka3 #4348 üzenetére
Nem tudom szoktál-e régebbi útmutatókat olvasni?
Ott minden-minden pontról pontra le van írva.
Mégis mi lenne kivitelezhetetlen rajta, kuplung és fék!?
Illetve próbáltad-e már álló motornál tekerni a kormányt?
Mentél-e már úgy ,hogy vontattak(szerk: és a te motorod nem járt)? -
fullextra
tag
Próbálgattam már magánterületen
De ha két lábbal beletaposol a fékbe, akkor a kerekek megállnak és ha megállnak akkor a motor lefullad, ill. ha ABS-el szerelt autód van, akkor másodpercenként 40-szer fogja meg és engedi el a féket az elektronika (emiatt érzed úgy ,mint ha rázna.)
és ha leáll a motor, akkor elvész a fék- és kormány szervó, azaz Volvonál 6x erősebben kell taposni a pedált, hogy elérd u.azt a fékhatást, és lehet ,hogy az ABS elektronika sem működik, bár ez nálam amúgy sem működik úgyhogy nem tudhatom -
-
fullextra
tag
De akkor sajnos leáll a motor, és nincsen sem fékrásegítésed, sem kormányszervód.(tehát csökken az autó kezelhetősége)
Illetve a motorfék lassabban lassul ,mint maga a jármű, ezáltal a fékkel nem csak az autót kell lassítanod, hanem még a motort is, bár ez számításaink szerint 1-3 métert jelent.
Legalább is én így gondolom.Szerk: Bár erről nem tudok biztosat mondani, de lehet ,hogy leállított motornál az ABS sem működik.Tehát ,ha most rosszat mondtam ,akkor ne kövezzetek meg
-
fullextra
tag
up!
Ilyen elgondolkodtató téma lenne?
-
fullextra
tag
Mostanság nagyon sokat vitáztunk arról, hogyan jobb vészfékezni?
Kinyomott , vagy felengedett kuplunggal?!Én mindig is azt állítottam ,hogy kinyomott kuplunggal!
Érvek:
-Motorfék nem húz, kormány, és fékszervó csak járó motornál működik, illetve, ha elkerülted a veszélyt akkor egyből tovább tudsz menni.Ti miként gondoljátok?
-
hoby36
senior tag
Asszony nekiállt lerakni a jogsit.Nem tudjátok honnan lehet letölteni tesztet hozzá?
-
jerry311
nagyúr
válasz
EZoli752 #4331 üzenetére
Az "A1" az nem segédmotoros kerékpár kategória.
"A1" - 16 éves kortól, legfeljebb 125 cm3-es és legfeljebb 11kW teljesítményű motorkerékpár vezetésére jogosít.
eastsider
T - mezőgazdasági vontató 2 nehézpótkocsival. B jogsihoz is jár de csak korlátozással, ezért van a végén a 185-ös szám: mezőgazdasági vontató és könnyű pótkocsijának vezetésére jogosít. Tehát csak 1 pót és az is könnyebb mint 750 kg.
-
EZoli752
tag
Nekem holnap lesz 1hét hogy voltam az okmányirodában.
Nekem azt mondták 1.5 2hét
Még nincs meg a jogsim. -
eastsider
nagyúr
-
EZoli752
tag
M a kismotor mint Moped már minden ok!
Köszönöm szépen! -
eastsider
nagyúr
nah megvan minden, már "csak" azt kell megvárni, h megjöjjön, két hetet mondott a nő
-
EZoli752
tag
Sziasztok!
B jogsival lehet vezetni most segéd motorkerékpárt?
Köszönöm szépen a választ! -
Winner_hun
félisten
válasz
Winner_hun #4316 üzenetére
Illetve hülye vagyok, az a személyi meghosszabbításához kellett. Nem is helyben, hanem a szomszéd városban intéztem el a papírokat, mert oda nem kellett bejelentkezni, hanem sorszám alapján intézték az ügyet. Igen korán odamentünk, első is voltam, nem kellett sokat várni. Bár amikor kérdezték, hogy hol lakok, kiderült, hogy nem helyben, akkor mondta hogy be kell jelentkezni. Mondom telefonon ez nem így volt... aztán intézték a jogsimat.
-
trassher
addikt
válasz
eastsider #4313 üzenetére
Bizony hogy kell időpont. Ma mentem épp, nő mondja kell időpont. Akkor kérnék egyet. Erre a válasz: Hétfőn 8:20
. Lol mondom. Elmentem, telefon faternak, 5 perc múlva hív hogy mehetek be sorszám se kell. Onnan már ment egyszerűen a dolog. Csekk befizet, kép, papírmunka. Összesen 25-30 perc. Ha sorszámmal megy valaki akkor viszont horror.
-
mayerlaci
senior tag
válasz
Cassidey #4315 üzenetére
Hello.
Nem csak az elsősegély vizsgán kivánnak modosításokat végrehajtani.(PL: Jogsi elkezdés 18 év,2 évig csak ugy vezethetsz hogyha egy már x éve vizsgázott ember ül melletted,1.4-es kategoria felett nem vezethetsz 2 évig). Hogy ebböl mit is fognak bevezetni azt nem tudom.(Halkan jegyzem meg az 1. pontal egyet is értek) -
Cassidey
senior tag
En is nemreg kezdtem a jogsit, epp az elsosegely reszen jarok.
azt mondta a csaj aki tartja, h 1-2 even belul eu-s szabalyok miatt csak az elsosegely egy honapos tanfolyam lesz, es tenyleg megtanitjak mikor mit kell csinalni, berendezett baleseti helyszin meg ilyesmik.
es vmi muanyag babat kell ujraeleszteni, ami ossze van kotve egy geppel, es csak akkor mesz at ha a gep kiadja, h jo volt a szivpumpalas pl
szerintem azert ez ilyen hamar meg nem lesz Mo-n
-
eastsider
nagyúr
Amúgy okmányirodába nem kell időpotnot kérni ugye?
(nyitvatartás megvan) -
Hippo
aktív tag
Nah végre!.. Ma a postán kézbe vettem a jogosítványom, mennyire jó érzés!
.. hát még vezetni..
-
degu
senior tag
válasz
mayerlaci #4309 üzenetére
Nagyon komolyan gondolkodsz a dologrol! Nekem tetszett... a hsz-ed.
En viszont azon csodalkozom/ 30 eve vezetek/hogy csak ennyi baleset van!
Engem az pl.,ami kiakaszt,hogy a faszi,a robogon,macsosan,becsatolatlan bukosisakkal rodeozik!
Ez kb. olyan,mint lyukas kotonnal kozosulni... -
mayerlaci
senior tag
Hello.
Elméleti vizsga 16.75 év.
Elméleti tanfolyam elkezdése 16.5 év.
Rutin elkdezése 17 éves korod elött 2 hét.
Nem igazán érted a kérdésed de remélem segitettem.Amugy 4 honapja van jogsim és ahogy elnézem nem csodálom azt a rengeteg balesetet.Föleg a robogosokon lepödtem meg hogy mennyire szemtelenek tudnak lenni.Most nem a piros lámpára gondolok ( amikor elöre jönnek PL olaszba azt hiszem elöre is kell engedni) hanem az elözésekre mit bevállalnak... Szoval ovatosan és soha ne hallgass senki másra !
-
trassher
addikt
Holnap megyek az NKH-hoz. EÜ viszga igazolás, vizsgalap és személyi kell csak?
-
Manitou
veterán
Hamarosan én is csatlakozok a klubbhoz, "vén" fejjel belevágok a jogsi szerzésbe.
-
tothm
őstag
Sziasztok! Újra én
! Nah ezt nem értem!
előírt min. életkor 16,5 év
elméleti vizsgára bocsátás 16,75 év
gyakorlati vizsgára bocsátás 17 év
Az előírt min. életkor és az elméleti vizsgára bocsátás miben különbözik? Üdv: Máté -
trassher
addikt
válasz
concret_hp #4296 üzenetére
Csak azért ilyen kínszenvedés mert tudod hogy mehetnél de már csak egy papír hiányzik.
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban jogvédett szellemi termékeket (szkennelt szervízkönyv, stb.) megosztani szigorúan tilos!
Aki mégis megteszi, azt figyelmeztetés nélkül véglegesen kitiltjuk.
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Óvodások homokozója
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Politika
- Elektromos cigaretta 🔞
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest