Hirdetés

2020. augusztus 5., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#401) karucz válasza pendre54 (#400) üzenetére


karucz
(csendes tag)

Amennyiben infrapanellel kapcsolatban gyakorlati kérdésed van kérdezz, segítünk.

(#402) pendre54 válasza karucz (#401) üzenetére


pendre54
(őstag)

Üdv! Köszi, hogy jelentkeztél, a következők érdekelnének. Két szoba fűtését szeretném majd megoldani mennyezetre szerelhető infrapanelekkel, ezzel gyakorlatilag megtudnám szüntetni a gázfelhasználást a lakásban. Vezérelt áram van a lakásban, melegvíz előállítás villanybojlerrel, sütés-főzés villanytűzhellyel. Egy olyan társasházi lakásban lakok, ami a hatvanas évek elején épült kis méretű tömör téglából, a falvastagság 40 cm. Erre most kerül fel kívülről, egy 10 cm vastag Nikecelles hőszigetelő réteg. A lakás első emeleti, tehát alulról és felülről is van lakás. A nyílászárók 7 éve lettek kicserélve műanyagra, viszont eléggé közepes minőségűek.( 3 légkamrások, az üvegek 1,4 UG értékűek.)
A hálószoba 15,3 m2-es keleti-déli tájolású, egy ablak van rajta ami keletre néz, a másik külső fal déli fekvésű. A nappali 17,5 m2-es déli-nyugati tájolás. Egy erkélyajtó és két ablak van rajta, ezek nyugatra néznek, a másik külső fal déli fekvésű. A szobák belmagassága 2,8 m. Az eddigi gázfűtésnél télen kb. 18-20 fok elég volt nekünk a szobákban, éjszaka 15-16 fok.
Az eddig közölt paraméterek alapján az érdekelne, hogy kb. ugyanezeket a hőmérsékleteket tartva, szobánként saccperkb. mennyi watt kellene a fűtéhez. Még annyit, hogy olvasgatva különböző véleményeket, úgy gondolnám, hogy 400 wattos panelnél nagyobb teljesítményűeket nem szívesen raknék a fejem fölé, inkább a panelok darabszáma legyen több.
Arra vonatkozólag lehet-e valami adatot kapni, hogy pl. egy olyan téli napon amikor éjszaka mínusz 6-8 C fok van, és napközben is fagypont alatt van a hőmérséklet, akkor 24 órából hány órát működnek a panelok, hogy tartani tudják ezt a 18 fok körüli hőmérsékletet.
Előre is köszi a segítséget.

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#403) karucz válasza pendre54 (#402) üzenetére


karucz
(csendes tag)

Én könnyűszerkezetes házban élek, tehát nem biztos, hogy jó a referencia, illetve fogyasztási adatokat is erre vonatkozóan tudok adni.

Én 2 illetve 3 db 250-es infrapanelt tennék.

Viszonyításként egy kelet/dél fekvésű 20 nm2-es gyerekszobát 3 db 250-es panellel fűtünk, kb 9 nm2 üveg felület mellett. Ezzel ekkora szobák esetén a kinti -25 esetén is tudjuk a benti +25-öt tartani, úgy, hogy mindez vidéki kertesház, nem szélvédett helyen.
.
Tapasztalataim alapján fontos az elhelyezés, ne kerüljön közvetlen a fejed felé panel -> engem konkrétan zavar amikor pont a fejem felett fűt a panel. (2,5-ös belmagasság mellett)

Fogyasztásra az én adataim nem feltétlenül lesznek relevánsak Nálad, de kerestem Neked olyan napi kw adatokat, amikor ilyen külső hőmérséklet volt (2012.02.14) Arányosítva a 30 m2-re 11,2kw volt a napi fogyasztás. Egyébként 2011-12 telén nem nagyon voltak ilyen kemény napok, ne rettentsen el ez a szám. Én egy komplett telet jellemzően 1.000 Ft/nm2 villanyszámlával úszok meg, de várhatóan Te az alacsonyabb hőmérséklet és a szomszédok miatt kevesebből fogsz kijönni.

Mindezek mellett elgondolkoznék a helyedben egy energiatakarékos klíma beszerelésével. Mi a nyári meleg miatt szereltük fel, de télen -10ig sokszor használjuk fűtésre. Ha nem tervezed alul, akkor alacsony légkeringetéssel fog dolgozni, azaz meg sem fogod hallani a hangját és nem is érzed a légmozgást.
November körül jó áron lehet hozzájutni 4-es COP-s darabokhoz :) Ugyan nagyobb befektetés, de nyáron is jól jön. Szerencsénkre egyre melegebbek a telek így tavaly szinte végig olyan kinti hőmérséklet volt amikor még optimálisan tudott dolgozni a gép.

[ Szerkesztve ]

(#404) evrogaben


evrogaben
(csendes tag)

Üdv!

Nemrég építkeztünk és infrapanelekkel oldottuk meg a ház teljes fűtését.
Sokan írtátok, hogy nem célszerű villannyal fűteni, de esetünkben nem volt sok választás, mert külterületi telekről lévén szó, nem megoldott a gázszolgáltatás.
11db 300, illetve 11db 400W-os panellel van felszerelve a lakás.
Nagyon pozitívak az eddigi tapasztalatok, a meleg érzet amit nyújt mesés, csak ajánlani tudom!
[Ezek a panelek vannak nekünk]

(#405) pendre54 válasza evrogaben (#404) üzenetére


pendre54
(őstag)

Üdv!
Köszi az infókat, de azért engem még érdekelne egy-két dolog. Első olvasatra elég brutálisnak tűnik ez a 22 db panel, a maga közel 8 KW-os fogyasztásával, de nem tudom, hogy hány darab helyiség, és hány négyzetméter van fűtve. Egy 200 négyzetméteres lakóház esetén, már nyilván más a leányzó fekvése.
Két hozzászólással feljebb írtam, hogy én egy viszonylag jól szigetelt 15,3 m2-es, és egy 17,5 m2-es szobák fűtését szeretném megoldani infrával. Ezért kérdezném, ha esetleg vannak ekkora, vagy közel hasonló méretű szobák, ott hány darab panellal, és milyen teljesítményűvel fűtötök.
Esetleg, van-e adatod arra vonatkozólag, hogy egy olyan átlagos téli napon, amikor nem emelkedik a hőmérséklet fagypont fölé, és mondjuk hétvége van, amikor egész nap otthon vagytok, hány órát fűtenek a panelok, és milyen hőmérsékletre vannak beállítva?
Egyébként bármilyen más infót -ha van időd leírni- szívesen vennék.

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#406) evrogaben válasza pendre54 (#405) üzenetére


evrogaben
(csendes tag)

Szia!
Ha minden panel megy egyszerre akkor elvileg 7,7kW. De mi az eladó tanácsára úgy kötöttük be, hogy nem termosztát vezérli hanem dupla kapcsoló van minden szobában. Tehát mondjuk a 13 m2-es szobában van 3db 400wattos, ami úgy van kötve hogy 2db az egyik billenő kapcsolóra és 1db a másik kapcsolóra. Átmeneti időszakban csak az egyik kapcsolót kapcsoljuk fel. Nagy hidegben megy az összes. Mivel emeletes ház, a fenti szinten lévő panelek csak ritkán mennek. Ha itt van anyós. :)
Hőfokot nem tudok mondani, de nem fáztunk télen. Szinte mindig csak ott mentek a panelek ahol épp tartózkodtunk. Ja és van egy 2 éves kisgyerek. Átlagos szigetelés mellett. A központi fűtés kb. 2milla lett volna ez a rendszer meg volt 800 ezer körül. Tehát a különbözetből évekig elfűtök.
A működési idő változó. Van, hogy csak napi 2-3 óra, de hétvégén 8-10 óra is lehet. Viszont nem megy minden panel egyszerre csak ahol tartózkodunk.
A kisebb szobádba 3db 400-as és 1db 300-as panelt javasolnék. A nagyobb szobádba 3db 400-as és 1db 500-as panelt tennék.

(#407) pendre54 válasza evrogaben (#406) üzenetére


pendre54
(őstag)

Köszi az infókat!

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#408) Alukard


Alukard
(senior tag)

Sziasztok!

Én most gondolkodom infrapanelek felszerelésén, ezért vázolnám először a helyzetet és utána kérném ki a véleményeket...

A szóban forgó lakás egy az 50-es évek végén épült, első emeleti tiszti lakás, a maga 40 cm-es külső, belső 10 cm-es tégla falaival és ~3,5 m -es belmagasságával... Az egész lakás alapterülete egy horror 56 m2, ebből 2x~20m2 a 2 szoba.

Az egyik szobában a konvektor feladni látszik a küzdelmet, tavaly is hiába ment már, meleget nem igazán adott, és szinten tartásra is eléggé kevés volt. Fölmerült a lehetősége, hogy infrapanelra cseréljük a gázkonvektort, de akkor lehidaltam amikor megállapították, hogy a szobába szükséges fűtés teljesítmény az 2100 W.

Szerintetek a jelenlegi helyzetek mellett melyik érné meg jobban? Konvektor csere (szaki van együtt max 100-ból megvan)? Vagy rakjak fel panelokat amiből legalább 3 kell a szobába ha 650-eseket veszek (~150 termosztátal együtt)?

https://blackfyre.ninja

(#409) pendre54 válasza Alukard (#408) üzenetére


pendre54
(őstag)

Üdv!
Amennyiben az előző néhány hozzászólást elolvastad, közte az enyémet is, akkor láthattad, hogy én is csak a tapogatózás szintjén vagyok infrapanel ügyben. Viszont már elég sok infót összegyűjtöttem a neten, illetve beszéltem egy villanyszerelésel foglalkozó kft. ügyvezetőjével is, így nagyjából már képben vagyok.
Visszatérve a Te problédmára, az általad vázolt helyzetben, én mindenképpen megtartanám a konvektoros fűtést. Ahogy írtad is, a konvektor cseréje kb. 50 e ft-al eleve olcsóbb. Ami nálad a fő probléma, hogy nagy a belmagasság, és ezért is jött ki a 2100 W-os teljesítmény szükséglet. A megoldás az lehetne, hogy a gipszkartonnal kialakítani álmennyezetet kb. 2,7-es belmagasságra, csak hát ez megint plussz költség.
Szóval, ha más egyéb szempont nem játszik, akkor szerintem maradj a gázkonvektor mellett.

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#410) Tibology


Tibology
(csendes tag)

Üdv!

szeretném ha gépezés közben oldalról kapnám a fütést. mit gondoltok erröl jó ötlet? mennyi wattal kell számolnom hogy jó legyen? én egy olyan 200 wattos infrafilmre gondoltam. most olvasom csak mi a különbség az infrafilm és az infrapanel között? csak a watt/m2 nem?

(#411) klujo válasza Tibology (#410) üzenetére


klujo
(csendes tag)

Üdv!
Jó ötlet, én használom. 1 éve rendeltem egy rakjad össze készletet, kompletten, 1m-es fólia, 50cm széles, 200W-os. 4cm-es hőtükrös szigetelés van mögötte. Fakeret van hozzá, hordozható, helyezhető bárhová. Akkor 12e volt az ára, ma a film ára a duplája, ahogy nézegetem, ez a készlet már nincs kínálatban. De van hasonló, keress rá, 4-5e-től.
A panel sokkal profibb, de méregdrága (nekem). Én is napi 6-8 órát ülök a gép előtt, a lábam elé a falnak támasztva, kissé döntve vált be legjobban. Próbával megérzed, Neked hol a legjobb elhelyezni.
A film élettani hatása ugyanaz, mint a panelé, nekem bejött. A felületi hőmérséklete alacsonyabb a filmnek, elég közel is lehet, nem mondanám szépnek, de az ára miatt elviselem. Ha nem akarod kapcsolgatni, Q3-as termosztáttal vezérelheted. Kb. 5 perc alatt érezhető a sugárzása hidegindítástól.

lujó

(#412) asha07lcc válasza Alukard (#408) üzenetére


asha07lcc
(tag)

A konvektor jobb megoldás, de van vízteres konvektor is a Mika sorozat amivel radiátoros fűtés is megoldható. A költsége az üzemeltetésnek az infránál sokkal olcsóbb. Vagy 3,5 kw inverteres GREE Cozy all dc klíma már 137000 FT-tól vani a 2,1 kw-ot mindíg le tudja adni telepítése 35-50E FT H tarifával(igaz a kilépítés és az igénylés 25-100e FT) már a gázfűtés 3/4-e költségben. Vagy kb azzal azonos nappali áramon.
Hátránya a mozgó levegő előnye a beruházásnak a nyári hűtéi lehetőség mindenképp.

(#413) asha07lcc válasza asha07lcc (#412) üzenetére


asha07lcc
(tag)

Sőt van Mika vízteres konvektor HMV előállítással is.

(#414) asha07lcc válasza asha07lcc (#413) üzenetére


asha07lcc
(tag)

Hahó:) Itt a fűtésidény és senki?

(#415) Mentolka


Mentolka
(senior tag)

Hello,
Engem ezek után még mindig az üzemeltetési költségek érdekelnek, mert neekm nem derült ki a leírtak alapján, hogy mennyi a költsége egy hónapra mondjuk egy 400W panelnek?

Nekem is van egy rész a kecóban(konyhasarok), ahová nem tudnám egyszerűen odavezetni a központi fűtés csöveket, és radiátort sem tudnék a falra tenni, ezért gondoltam infrapanelre. DE, ha megeszi a gatyámat is a villanyszámla, akkor inkább felveszek két zoknit.

(#416) asha07lcc válasza Mentolka (#415) üzenetére


asha07lcc
(tag)

ha foolyamatos üzemben megy a 400w akkor 49 FT/kwh-val számolva 49x0,4 azaz 20 FT/óra. 10 óra üzem 1 nap 30 nap 300 óra üzem 6000 FT.

(#417) Mentolka válasza asha07lcc (#416) üzenetére


Mentolka
(senior tag)

Tehát, ha egy 400W panel havonta minden nap 10 órát megy (gondolom, mivel ez nem fűtés, hanem mikro, ezért nem kell folyton járatni), az 6000HUF összeget jelent.
Namost, az ajánlás alapján egy (standard 4m*4m) 16nm szoba ellátásához négy ilyen panelt ajánlanak, az annyi, mint 24000 HUF/hó/szoba. Rengeteg!

(#418) asha07lcc válasza Mentolka (#417) üzenetére


asha07lcc
(tag)

Jól számoltál. Ezért is jobb a hőszivattyús fútés bár hátránya a klímának jelen esetben a kültéri elhelyezhetősége és esetleges vízelvezetése valamint az, hogy a nbeltéri légszállításának van hangja ami esetleg zavar valakit.
Viszont 150K-ért(+ szerelés) kb 190K együtt már kapsz egy minőségi japán gépet .

Magyarázat max teljesítmény és ventifordulat : amikor kinn -15C fokvan és benn 20C a gép ennyit tud.
Mivel inverteres vezérlésű, ezért kisebb hőigény esetén szabályozza a teljesítményt és javul még a táblázathoz képest a hatásfoka.. ezt pillanatnyi COP-nak nevezzük.
COP: Coefficient of Productivity Ezt úgy számítják ki, hogy a készülék által leadott energia értékét elosztják a felvett energia értékével. Minél magasabb a COP, annál takarékosabb a klíma, annál alacsonyabb a fogyasztása - jóval kisebb a rezsiköltsége, és környezetvédelmi szempontból is hatékonyabb. A COP jellemzően 3-5 között változik, tehát gyakorlatilag a jelenleg használatos készülékekkel pl 1 kW villamos energiából 3-5 kW hőenergiát tudunk elvonni a szobából a nyári időszakban, illetve a hűtőkörfolyamatot megfordítva biztosítani a fűtési szezonban. Ez a hőmérséklet fgüggvénye és a termodinamika fizikai törvényei határolják be.
Közepes venti fordulaton szinte minden igényt kielégít.
Nem mellesleg nyáron kb 150-300W elektromos teljesítménnyel szinte hangtalanul hűt is eközben kalorikus treljesítménye(hűtőteljesítménye) 500-2000W.
Csoda nincs a környezet hőenergiáját használja minden ilyen szerkezet.
A még megvehető árú gépek közül talán az egyik legjobb a képen látható ASYG07LECA vagy General néven az ASHG07LECA modell. még -15C-fokban is le tud adni 2,14 kw fűtőteljesítményt ekkor a tényleges elektromos fogyasztása 1,03kw azaz a COP kb 2,07.... ez is pont fele az infrapanelnek a legnagyobb hidegben.

Részterhelésen mondjuk -5C külső hőm esetén benn 20C 2,79kw-ot fűt 1,1 kw elektromos telkűjesítményt eszik. Mivel a hatásfoka ilyenkor nő ha 2 kw-ot ad le kb 0.7kw az elektromos fogyasztás.... azaz az 1/3 mint az infráé-
10C fokos temperálásra is állítható vagy 16-30C közti fűtésre. Szinte tizedfokra tartja.

A gyakorlat azt mutatja az elektromos panelhez képest az 1/3 az átlagos energiafelhasználása.

200k beruházás kb 10-12 éves életciklus fűtés hűtés kb 1/3-1/6 de a legnagyobb hidegben is 1/2 energiafelhasználással.
max 80000 FT/ szoba de a gyakorlat 3-5000 FT-ot mutat.
Azaz 1 infrapanel üzemeltetési költsége kb nem 4 db-é.... igaz többe kerül.
Elektromos telj felvétele 150w-1200w között folymatosan változik az igény szerint. Ha kinn 0 fok van 350w körül fogyszt és szépen nyomja a meleget.... saját mérés-.

És hűt is.
Meg japán és a valóságban nagyon csendes.

[ Szerkesztve ]

(#419) asha07lcc válasza asha07lcc (#418) üzenetére


asha07lcc
(tag)

Még egy apróság: ehhez H tarifa igényelhető országosan ami jelenlkeg kb 28 FT/kwh. Így már kb 1/4-1/6 a tényleges üzemköltség azaz a klíma ára- az infrapanel ára osztva az energiafelhasználás költségeivel igen jó eredményt ad. 2 év alatt kb teljesen megtérül . Utána meg ...

[ Szerkesztve ]

(#420) karucz válasza asha07lcc (#419) üzenetére


karucz
(csendes tag)

Amit írtok, az az elmélet.

Mi kb 15 éve élünk infrapanel fűtéssel + két inverteres klímánk is van : 3.5 és 4.2 COP értékekkel : külön mérőórára kapcsolva, így napi szinten tudom mindkét rendszer energia felhasználását.
Többször is nekifutottam egy egyszerű tesztnek : két kb ugyanolyan hőmérsékletű őszi napot választva egyik nap a klímákkal fűtöm a házat a másik nap infra panelekkel pont ugyanolyan hőfokra.
Számomra is megdöbbentő az eredmény : semmivel nem fogyaszt kevesebbet a klíma mint az infra fűtés.

Ugyanezt erősíti meg az is, hogy a barátom talajszondás ( COP >5 !) hőszivattyúval felépített házában semmivel nem kevesebb az energia fogyasztás mint nálunk.

Olvassatok vissza egy bő évnyi bejegyzést e témában, többen részletesen írtunk arról hol érdemes és hol nem az infrapaneles fűtés. Én nem vagyok fanatikus híve, anno ezt választottam - nekünk bejött.

A #416-os bejegyzés számolása is csak elméletben jó. Egy 160+40m2-es (igaz energiatakarékos könnyűszerkezetes) családi ház komplett téli fűtése éves szinten 200e Ft alatt jön ki úgy, hogy 21 m északi front van amelyet nem takar szomszéd és keményen éri az északi hideg szél. Egy átlagos kisvárosi helyen, szomszédokkal körbevéve két emeletre megosztva hiszem, hogy 150e alatt jönne ki egy tél fűtése.

A "H" tarifát pedig szintén csak papíron van értelme választani, nem véletlenül nem terjedt el itthon. Több barátomnak van hőszivattyúja (levegős és talajszondás is) kis számolás után egyikük sem választotta.

(#421) asha07lcc válasza karucz (#420) üzenetére


asha07lcc
(tag)

Szerintem meg erős csúsztatás amit írtál. Városi lakásban az energiavámpírkodás azaz a szomszédos fűtött lakások nagyban módosíthatják ez eredményt.
Ugyanezen logikával pl aki egy tömb közepén él az 5. emeleten és csak egy kis utcafront van a lakjásán az is szigetelve pl be sem fűt , mindíg 20c fok közelében van a lakás hőm.

A mérésed a filtráció miatt nem elfogadható, mert csak abban az esetben lenne precíz, ha 1 évben infrával és 1 évben(de legalább 1 hónapon keresztül) klímával fűtenél. Akkor is az időjárási adatokkal legalább egy winwattal vegy egyéb hőszükséglet számító progival is ellenőrizni kellene.

Ha van szabvány mérőhelyed ( pl van vezérelt áramod)a H tarifa rendeletben rögzített(Magyar Közlöny 172. szám) termék nem tagadhatják meg. Az, hogy valaki nem veszi igénybe igen sok oka lehet. Pl cxsak kiegészítő fűtésnél és már nem szabványos mérőhely esetén a megtérülése a mérőhely kiépítésnek(50-150e FT kb) nem biztzos, hogy jó. Viszont ahol több milliós talajszondás vagy levegős rendszer van ott egy kicsit hnehezen értelmezhető a beruházás 3-5%-át kitevő H tarifa(vagy geo) miért nem kerül bekötésre ami azonnali 33%-os megtakarítás üzemeltetésben.
a 3,5 és 4,2 COP nem mond semmit illetve keveset ez a 7C külső 20C belső hőm-re érvényes viszonyszám mert a külső hőmérséklethez és a belső hőmérséklethez mért COP a léényeges ahol igen nagy eltgérés mutatkozik a klímák esetében. Ha van pontos márka,. típusod az többet mond.

De akkor is nehezen hihető ha valami mondjuk 1 kwh elektromos energiából 4 kwh hőenergiát állít elő az miért fűtene azonos hatásfokkal és bekerüléssel, mint az ami 1 kwh energiából 1 kwh hőenergiát állít elő?

Sajnos az a helyzet a fizika törvényei makacsok.

A hőérzet egy másik dolog a sugárzó illetve a közvetítőközeges fűtés eltérő az emberi érzékelés szempontjából.

[ Szerkesztve ]

(#422) karucz válasza asha07lcc (#421) üzenetére


karucz
(csendes tag)

Kedves asha07lcc !

"Szerintem meg erős csúsztatás amit írtál."
Én nem szeretnélek megbántani azzal, hogy elméletekről írsz nulla gyakorlati tapasztalattal. Klímával fűtesz otthon ? Vetted a fáradtságot és visszaolvastál pár évet ezen a fórumon ? Felépítettél már egy családi házat, fizetted a fűtési költségeit ?
Vagy csak beszélsz "üresen" arról, amit fizika órán tanítottak Neked az iskolában.

Én nem sértettelek meg azzal, hogy komolytalannak tartom a véleményed - tegyük hozzá magam is így gondoltam pár éve. Én leírtam a tapasztalataimat azért, hátha másnak is segítségül szolgálnak majd egy döntésben. Ezek tények, azt is leírtam, hogy ha valaki érdemi döntés előtt áll szívesen segítek, eljöhet hozzánk megmutatom, nézze meg, érezze. A fűtés elektromos fogyasztását évek óta napi szinten mérem, ugyanúgy ahogy a hőszivattyús házat építő barátaim.

Részemről azért voltam tagja e fórumnak, hogy gyakorlati tapasztalatokkal segítsem azok döntését, akik infrapanelen gondolkodnak. Ha átolvasod amit írtam, senkit nem szerettem volna erre rábeszélni, ráerőltetni. Jópár ember írt privátban, volt aki eljött, megnézte. Volt aki az infrát választotta, de volt akit én beszéltem le erről, mert a lakása adottsága alapján nem érte meg és pont a klímával járt jobban.

E fórum gyakorlatilag kihalt és én sem bosszantom magam tovább a témát offoló bejegyzések olvasásával.

(#423) asha07lcc válasza karucz (#422) üzenetére


asha07lcc
(tag)

Mellélőttél:) ...

10 éve klímával fűtők. családi házam van ... és sok embernek segítettem is abban hogy azzal fűtsön, méghozzá nem is egynek van elektromos kazánja, infrapanelos rendszere vegyestüzelésű kazánja, gázkonvektora sőt még kondenzációs kazánja is. Városban, vidéken egyaránt.

Ezek olyan helyek ahol készséggel a mért adatokat is megosztják azzal akit érdekel.
Azaz nem csak a saját hanem vagy 30-40 ember tapasztalata is megvan minimum.
Márkákban sem egységes a kép. Toshiba, Changhong, Midea , Fujitsu Mitsubishi, Gree, Hitachi, Samsung stb. Nem a márka hanem az a lényeges technikailag feleljen meg. Itt is van ami jobb a többinél de az összes jobb az 1COP infrafűtésnél.
De: Van az infrának illetve elektromos fűtésnek is létjiogoisultsága: ott ahol olcsón kis helyen jobban kell sugárzó hő, pl fürdőszoba. Vagy kiegészítő fűtésnek a klama mellé ha nagyon alacsony hőmérsékleten már esetleg (-20C körül) nem tudja leadni a kívánt teljesítményt.

Esetleg ha teljesen zajtalan fűtés kell akkor is szóba jöhet az infra.

Ha energiatakarékkos fűtés kell akkor viszont nem jöhet szóba igazán.

nem csak a fizikaórán hanem a saját szememmel több száz helyen láttam már nemcsak az elméletet hanem a gyakorlatot is.

És a fizika makacs dolog. Mérésre számolásra elvi gyakorlati összefüggésekre épít.

Én sem sértésnek gondoltam, de aki klímában, jobb hatásfokban, vagy hőszivattyúban gondolkodik 6-10 címet tudok adni ahol meggyőződhet a dologról, közte olyan helyeket is ahol ez elektromos fűtést váltott ki.
És évek óta működik mért adatokkal.
Mondjuk szerintem nem offoló a dolog hiszen aziránt érdeklődnek itt nagy ritkán, hogy mi az ami a gázt kiválthatja (vagy lehetőségük sincs rá )és automatizáltan fűt. Nyilván az elektromos fűtés is eleget tesz ennek csak nem mindegy milyen eredeménnyel befektetéssel és üzemeltetési költséggel. ha 2 év alkatt megtérül egy klíma ára az elektromos fűtéshez viszonyítva és még 6-10 évig megy akkor nem kétséges egy kis számolást követően(amibe a szervízt/karbantartást bele kell venni) melyik a gazdaságosabb.

Persze lehet szubjektív vagyok. Azaz szerintem mi a jobb azt írtam le:)

Nézz be ide és itt is próbéáld elmagyarázni az energiatakarékos 1 COP-T:)

http://itcafe.hu/tema/milyen_legkondit_a_lakasba/friss.html

[ Szerkesztve ]

(#424) Magyarfarkas


Magyarfarkas
(tag)

Sziasztok!

Szükségem lenne pár információra és lehet van itt valaki aki tud segíteni!
Van egy lakásom,minden szoba hőtárolós kályhával rendelkezik(aeg 5,4,4,3kw)
Hogy kezeljem őket gazdaságosan?Másmilyen főtésre nincs lehetőség

Köszönöm a segítséget

(#425) asha07lcc válasza Magyarfarkas (#424) üzenetére


asha07lcc
(tag)

A hőtárolós kályha alapból vezérelt árammel megy. Takarékoskodni nem nagyon tudsz , mert 1 kw elektromos teljesítmény 1 kw hőenergiává alakul át.2,5-4x nagyobb a költség mint gázzal vagy egyéb hőszivattyús elvem menő géppel (-33% a vezérelt áramra így 1,8-3,2x-ese "csak" a többletköltség).
Minden tisztán elektromos fűtésre igaz a dolog, tehát az infrapanel is ilyen.

Vezérléssel valamennyit tudsz spórolni egy programozhqató szobatermosztáttal be lehet állítani mikor nem menjen vagy alacsonyabb hőmérsékleten menjen a fűtés.

Azért a spórolás nem lesz egetrengető mértékű.

http://www.computherm.hu/index.php?inc=product&ref=5

pl ez is jó.

(#426) asha07lcc válasza karucz (#422) üzenetére


asha07lcc
(tag)

Hát....

(#427) elszabi


elszabi
(tag)

28 m2-es lakás. A kemény felújítása 3 éve 750 000-be fájt volna (kb. 50-55 m bélelése vmi szomszédos tűzfal miatt), így maradt a villany. Hőtárolós kályha. (5kw. Stiebel Eltron ETS 500) , ami túl nagy ide, de vissza van véve. Fszobában kiegészítő gyorsfűtő (2kw. Stiebel Eltron CK 20S), ami csak télen zuhany élőtt-után megy. Melegvíz egy 100l-es boylerről (AEG EWH 100)

És a költségek, átalányt nézve:

Vezérelt (hőtárolós+boyler): 3800 Ft/hó, 161kwh
Nappali (fszobai és minden más): 4400 Ft/hó, 115kwh

Nyílászárók újak, fszt-i belvárosi lakás. Jellemzően 22 fokra fűtve.

Szóval kis lakásban, jó szigetelés mellett a villannyal fűtés nem vészes. Persze csak akkor, ha a gáz ki van lőve. Én pl. eredetileg cirkot akartam, de a keményesek azt sem merték biztosra mondani, h kiviszi az 50+ m-t. Így nem kockáztattam. Végül is elégedett vagyok.

Infra: tervben felmerült, de a hőtárolós a vezérelt miatt jobban megérte. Így rövid matek után elvetettem.

(#428) asha07lcc válasza elszabi (#427) üzenetére


asha07lcc
(tag)

kb a harmada ha klíma fűt igaz a beruházás kb 350k

(#429) elszabi válasza asha07lcc (#428) üzenetére


elszabi
(tag)

linkelhetnél egy számlakivonatot...

(#430) asha07lcc válasza elszabi (#429) üzenetére


asha07lcc
(tag)

Kiét?

Ezt nézegesd:

A hőszivattyú elv ... Ja nyáron ez hűt is.

[link]

[link]

[ Szerkesztve ]

(#431) elszabi válasza asha07lcc (#430) üzenetére


elszabi
(tag)

Mivel könyvelő is lennék, mondjuk azt, hogy az hiszem el, amit kiszámlázva látok. Szóval, ha vki csak ezzel fűt és dob ide egy éves elszámoló kivonatot, akkor megköszönöm. Sajnos az általad linkelt táblázat nekem nem sokat mond. Kész számokkal "dolgozom". :)

(#432) asha07lcc válasza elszabi (#431) üzenetére


asha07lcc
(tag)

Itt nincsenek kész számok a fizika makacs dolog vannak állandók de azok időben térben egymás mellé rakhatóak. Könyvelőként nem tudom ez hogy értelmezhető.
Arról nem beszélve a korrekt összehasonlítás teljesen azonos körülmények közt lenne azaz ha ugyanabban a lakásban lenne ilyen berendezés. Hiszen a lényege pont a szabályozhatósága.

Itt azért olvashatsz mért adatokat. A beszkenneolt villanyszámlát viszont te sem produkáltad de szerettél volna látni mástól...

[link]

(#433) mutyi


mutyi
(senior tag)

Sziasztok!

Szeretnék kiegészítő fűtésnek, napi 2-3 órára mindössze egy hordozhatós infrapaneles készüléket, ami ad egy kis meleget.

Két készüléket néztem ki. Az egyik a Tesy 201.1, ami egy mica paneles infrakészülék 1000/2000 W-os teljesítménnyel. A másik meg egy falipanel BVF NG 400, ilyen van a barátoméknak és lábat is lehet venni hozzá,tehát valahol ez is mobil, ez 400W-os, de azt mondja ez elég egy hálószobába, tv nézéshez pl.
Szóval egy 20 nm-es helyiségben lenne,nem az a célom,hogy nagy meleget csináljak,csak ha épp ott vagyok,akkor 2-3 órát legyen komfort érzet.

Melyik ajánjátok? A Tesy olcsóbb,csak nem tudom, hogy van-e értelme 1000W/2000W-nak, az óránként akkor 40 Ft.
A kérdésem még az, hogy ha jól gondolom,akkor itt nincs olyan,mint egy klímánál, hogy hiába 1000W, mert nem folyamatosan veszi fel a maximális teljesítményt, hanem csak egy részét?

(#434) v_viktor válasza mutyi (#433) üzenetére


v_viktor
(csendes tag)

Ha rám hallgatsz, akkor kerámiaszemcsés infrapanelt veszel magadnak.
Ezek nem olyanok mint a klíma, folyamatosan felveszik a max teljesítményt.

(#435) asha07lcc válasza mutyi (#433) üzenetére


asha07lcc
(tag)

Almát a körtével... a klíma teljesen más levegő-levegő hőszivattyú 1/2-1/5 áramfelhasználással azonos kalorikus teljesítménnyel mint az infrapanel bármelyeik típusa. Igaz hátránya is van.

(#436) mutyi


mutyi
(senior tag)

Köszönöm mind a kettőtök válaszát, lassan képben leszek.
Még egy kérdés. A barátom mediterrán országban lakik, ahol nagyon rossz a lakás szigetelése, gyak nincs és télen klímával fűtenek,de nem inverteres,csak sima on/off. de így is fáznak,mert folyamatosan el is szökik a meleg akkora rések vannak.
Nekik inkább javasolt egy inverteres klíma vagy a meglévő klíma mellé egy infrás hordozható panel,hogy ahol épp tartózkodnak,ott legyen egy kis komfort érzetük?

(#437) v_viktor válasza mutyi (#436) üzenetére


v_viktor
(csendes tag)

Először is csináljanak szigetelést, mert fűthet bármivel nem fog használni.
Aztán vegyenek infrapanelt és vihetik lakáson belül.
Például egy 500 wattos 10-15 négyzetmétert kifűt átmeneti időszakban(tavasz-ősz.)

(#438) asha07lcc válasza v_viktor (#437) üzenetére


asha07lcc
(tag)

Szigetelés jól záró ajtók és akkor egy takarékos jó inverteres klíma esetleg ami 500-3000 w közt szabályozza a teljesítményt (amennyi kell és nagyon takarékosan adott esetben az infrapanel fogyasztásának az 1/5-éből megoldja)és 500w fűtőteljesítményt 120-150W elektromos teljesítménnyel állít elő. Kiegészítésként a fürdőbe egy infra vagy hasonló viszont jó lehet. A klíma nyáron hűt is erre az infrapanel nem képes:) Mint láthattuk az idei nyáron az infrapanel nem sokat hűtött 40 fokban ;]

Jelenleg a jó minőségű és takarékos levegő-levegő hőszivattyú egy jkedvezményes H tarifával(23 FT/kwh kb) igen olcsó fűtési megoldás a gáznál kb 10-30%-al az infránál adott esetben 60-70%-al is kisebb lehet az üzemeltetési költség.

Cserébe van hátránya is a légmozgás, kültéri fagyott csurgalékvíz nagyobb bekerülési költség a szervízek miatt drágább fenntartás( kb 10 év alatt 100000 FT) továbbá a legújabb hatóságosdi miatt is lehet fennakadás de az nem jelentős. DE: nyáron hűt is!!!!! Gondolom ezt az idei nyár után nem kell hangsúlyozni annyira.

[ Szerkesztve ]

(#439) mutyi válasza v_viktor (#437) üzenetére


mutyi
(senior tag)

Na végül most vettem akciósan egy 1000W-os hordozható infrapanelt.
Bedugtam elsőre és ahogy elkezdett melegedni fél perc után nagyon halványan látszódott ilyen füst jellegű. Ez normális? A szaga is olyan volt mint amikor bekapcsolunk egy hajszárítót pl és van egyfajta tekercs szaga.

(#440) asha07lcc válasza mutyi (#439) üzenetére


asha07lcc
(tag)

nem jó jel.

(#441) v_viktor válasza mutyi (#439) üzenetére


v_viktor
(csendes tag)

Mennyire volt akciós? Boltban vetted? :)
Amit én használok annak is először kicsit "új" szaga volt, aztán elmúlt.

(#442) mutyi válasza v_viktor (#441) üzenetére


mutyi
(senior tag)

Nagyon jó áron vettem.
Mindenhol 38 000 Ft-ért árulják,az Emagban megvettem 14990-ért :)

Még azóta nem dugtam be, majd holnap, remélem nem gyújtom fel a házat. :)

(#443) asha07lcc válasza mutyi (#442) üzenetére


asha07lcc
(tag)

(#444) v_viktor válasza mutyi (#442) üzenetére


v_viktor
(csendes tag)

Ha ilyen helyen vetted, ne csodálkozz, hogy füstöl...

(#445) Chibass


Chibass
(tag)

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata CALEO rendszerekkel kapcsolatban? Mi most építkezünk 90 m2 kétszintes ház, földszinten padlófűtés, emeleten menyezeti lenne, fürdőszobákban (1-1 szintenként) mind a kettő + elektromos törölköző szárító. (elvileg A+ energiabesorolás a cél).

A földszinti és emeleti teherhordó falak 30 cm vastag vázkerámia falazó elemekből készülnek (pl.: POROTHERM 30 N+F). Műanyag szerkezetű, 6 légkamrás hőszigetelt üvegezésű nyílászárók (k<1,1W/m2 K).
A talajjal érintkező földszinti padlóba 10 cm vastag EPS-hőszigetelés (λ=0,04 W/mK), a homlokzatokra a vékonyvakolat alá 10 cm vastag grafitos EPS-hőszigetelés (λ=0,034 W/mK), a lábazatokra 8 cm XPS-hőszigetelés (λ=0,035 W/mK), az emelet feletti padlásfödémbe 20 cm vastag ásványgyapot hőszigetelés (λ=0,036 W/mK) kerül.

A lényeg, hogy idegenkedünk tőle, ugyanakkor tetszik is. A kivitelező nagyon nyomatja, meg hogy drága a gáz bekötés, kezdeti beruházás stb.stb. Persze mindenki azt mondja ez a jövő, de nem találok túl sok tapasztalatot róla, a forgalmazó oldala meg nyilván ígérhet amit csak akar.

Köszi szépen előre is!

[ Szerkesztve ]

Aki nappal is legény, az éjjel nem volt ott!

(#446) v_viktor válasza Chibass (#445) üzenetére


v_viktor
(csendes tag)

Ezt nemrég találtam ,olvasd el. Röviden annyit, hogy az infrafilm valójában nem is infra fűtés.
cikk

(#447) Chibass válasza v_viktor (#446) üzenetére


Chibass
(tag)

Köszönöm a cikket, elolvastam! Igazság szerint én is tsiztában voltam vele, hogy a kettő nem ugyanaz, ugyanakkor jó lenne a fűtőfilmekkel kapcsolatos tényleges és egyszeri felhasználói tapasztalatokról olvasni valahol, csak nem nagyon találok erre példát sajnos. A forgalmazói oldal meg nyilván agyba-főbe dícséri a technikát. Valaki?

Aki nappal is legény, az éjjel nem volt ott!

(#448) asha07lcc válasza Chibass (#445) üzenetére


asha07lcc
(tag)

mennyibe kerül illetve a fogyasztás is lényeges. Egy letekert padló vagy fal illetve eegyéb felületfűtés meghajtva hőszivattyúval esetleg jobb klímás fűtés és mindezek kedvezményes H vagy Geo áramtarifával leheet hosszú távon jobb megoldásnak látszanak. Főleg, hogy megújuló energiának számít adott esetben talán egyszer támogatják is. Ha radiátoros vagy fancoil a hőleadó akkor viszont max 45C fokos vízre szabad méretezni a hőszivattyú esetén vagyis nagyobbak kellenek.

Kérdés az Infrafilmes fűtés mennyibe kerül beruházásként(pl a Daewoo egész jó és olcsó) illetve az üzemeltetés ami igen lényeges. Annyit tudok ahol nyers 1:1 energaátalakítás van ott azért villannyal még jól szigetelt házban is harapós számlák vannak. Van olyan aki klyímára tért át(AQV12KBBN Samsung) a villanykazán helyett 4 szintes szigeteletlen épület 40 nm lakás nincs H tarifa és 38000 heelyett most mindennel együtt 15000 a havi számla. 3 éve van fenn a gép tehát van bőven tapasztalat. takarékoskodott 26x23000 FT-ot ami 828000FT a projekt pedig 280000 FT volt mindennel együtt. H tarifa lehetetlen a ház miatt. Ha lenne kb 30%-al lenne kevesebb a számla kb 11000 FT lenne...

Ha szükséges tudunk segíteni tervezői szinten is aki átnézi a már kész terveket és megújulóban hőszivattyűban nagy gyakorlattal bír. Utána jöhet szerintem a gyakorlati megoldás.
Ha erre sajnálod esetleg a pénz t akkor is gondold át jól.
Egyébként nem az infra vagy a hatékonytalan sima villanyf(infra stb) fűtésé a jövő hanem amegújuló energiához segédenergiaként felhasznált elektromos energiáé. Meg az előéállítéásé pl napelem de az most kezdetben egy építkezésnél sok.

Ha gázod nem lesz a használati melegvizet is megtermeli a hőszivattyú 1/3-1/6 áron mintha elektromos fűtőszál állítaná elő. Ugyanez igaz a fűtésre is ráadásul az egyik szinteden már van felülertfűtés. Mégeegy szinrter kell tenni osztó gyűjtő és egy levegő-víz hőszivattyú(igaz a jobbak, Toshiba Estia Fujitsu Waterstage Hitachi aquafree, Daikin Altherma LG TehermaV Gree Versati stb azaz az ismert klímagyártók modelljei 1 milla körül vannak. De többet nincs ellenőrizgetés mint a földgáz esezén és azzal egyenértékű hőforrások olcsóbb üzemmel.

[ Szerkesztve ]

(#449) asha07lcc válasza asha07lcc (#448) üzenetére


asha07lcc
(tag)

Fürdőbe pl érdemes kiegészítésnek tenni így nem kell a hőszivattyú előremenő hőmérsékletét emelni ami pazarlás lenne.

[ Szerkesztve ]

(#450) kinnkong


kinnkong
(csendes tag)

olvasom a topicot (nem rendszeresen, ezért), zavar,hogy nem tudom, hogy melyik hsz mikor született

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.