Hirdetés

2021. január 21., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#351) BITBOYS válasza tlac (#349) üzenetére


BITBOYS
addikt

Árammal nem igazán érdemes fűteni, a legjobb megoldás ha már nincs más lehetőség a hőpumpa. 1 kW áramból 3-4 kW fűtési energiát lehet előállítani.

https://hardverapro.hu/apro/xt60_csatlakozok_eladok_akku_ebike_eroller_dron_ve/hsz_1-50.html

(#352) tlac válasza Lizus2 (#350) üzenetére


tlac
nagyúr

kíváncsivá tettél, miért emellett döntöttél?

BITBOYS:

igen, a hőszivattyú elég jó találmány, bizonyos változatai ennél hatékonyabbak is, mint amit írtál

(#353) BITBOYS válasza tlac (#352) üzenetére


BITBOYS
addikt

Igen, másban nem is gondolkodnék.
Bár szerintem egy automata kazán a legjobb, hatalmas pufferrel.

https://hardverapro.hu/apro/xt60_csatlakozok_eladok_akku_ebike_eroller_dron_ve/hsz_1-50.html

(#354) Porcupain válasza Lizus2 (#344) üzenetére


Porcupain
aktív tag

Szia!

Nem akarok vitatkozni, csak szóltam, hogy az infrapanel és az infra fűfőfilm két külön technológia.
Te pedig a fűfőfilmről írtad, hogy occón szerezted be.

Én nem akarok szaunát csinálni, de 110Wattos már normál belmagasság esetén is kevés lehet. Ha pedig többet akarunk, akkor már sok helyet fog elfoglalni. A 220W/m teljesítményű pedig még ritka. Egyébként az infraszaunában se fűfőfilm van, ha nem infrapanel, csak ott nagyon sok.

Mint írtam padlófűtésre valóban jó a fűfőfilm. Ott elég is 40-50Cfok is. Mennyezet esetén viszont csak nagyon alacsonynál jó.

Valaki csak egy szobát akar fűteni kigészítsként ott kevés. Teljes lakásfűtésként pedig, már nagyos sok helyet fog elfoglalni.

Rengeted fórum és oldal van már a témában érdemes után nézni. Én is onnan tudok sok mindent.

"Az általad említett CALEO pedig egy fantázianév, gyártója pedig a Dél-Koreai DYMSCO cég, többek között." Hát én nem ezt írtam? :D

velem érdemes üzletelni: http://goo.gl/xqTM9

(#355) Porcupain válasza BITBOYS (#351) üzenetére


Porcupain
aktív tag

Ezzel csak a gond, hogy egy idő után más nem lesz. Sok panelház esetén sok választás nincs.

Egy keretes hát esetén valóban vannak jobb megoldások is.

velem érdemes üzletelni: http://goo.gl/xqTM9

(#356) Porcupain válasza Porcupain (#355) üzenetére


Porcupain
aktív tag

Bocs, kicsi gyorsan gépeltem. Szóval kertes házat akartam írni. :) Ott valóban több lehetőség van energiamegtakarítás terén.

A másik megoldás a hőszigetelés lenne. Sokan még ezzel sincsenek tisztában, hogy mennyire fontos. Megfelelő hőszigeteléssel bármilyen fűtés esetén lehet megtakarítást elérni.

velem érdemes üzletelni: http://goo.gl/xqTM9

(#357) Márton111


Márton111
aktív tag

Én prózaian gázkonvektorral fűtöttem - tavaly (4-ből 2 ment ) fűtött szobákban 22fok volt,napi 1000Ft-ra jött ki a gázszámlám egy konvektor max 3,5Kw-ot tud hőteljesítményben úgyhogy nem értem a 35KW falfűtés hova készül? Az abszolút 0 fokhoz a világűrbe? óránként 1500Ft... :N
Szóval a gázosok trükkösen adják elő a témát mert havi 30 helyett 15-öt kérnek, de nyáron is amikor egy molekula gázt se égetek el :) Elosztják fogyasztást 12 hónapra ,hogy ne legyen feltűnő, hogy milyen drága .Szóval én idén 2 napot fűtöttem , amikor úgy éreztem most muszáj kinn-10fok volt egy hétig akkor 2 napig bedurrantottam 15 fokra ,de utána már meleg volt kinn 0fok, és kikapcsoltam.
Viszont vettem egy csomó jégert és meleg ruhát 1-2 havi gáz árából :) és ez megmarad ,a gáz meg elég.
Az ablakokat ( a felét) leszigeteltem a többit meghagytam szellőzni a fürdőszobában meg meleg van az éjszakai áramos 120l-es hajdu éjszaka meleget csinál csukott ajtó esetén a hulladékhővel.(ezért jó a kis fürdőszoba)
Nem fáklyásmenet 10 és 14 fok közt változik a benti hőmérséklet, de az eszkimó igluban 0 foknál nincs melegebb mert különben elkezdene olvadozni, az eszkimók meg mezetelenül alusznak prémtakaró alatt
.És ők kb ugyanolyan adottságúak mint mi sok különbség nincs,csak technikásak, túlélésből. Ez tényleg olcsóbb :D És alternatív :)

Ha a lakás hőfokot csökkentitek csak akkor tudtok effektíve spórolni

mert a szuper kazán szuper fűtőrendszer szuper drága és mire behozná az árát cserélheted ,és addig is szervíz áram,és fennartási költsége van.
A hőszigetelés nagyon jó de ha nem most építkezel akkor ugyanolyan drága mint a szuper fűtésrendszerek.(az utólagos hőszigetelést le is kell védeni bevonat rétegekkel és ez sokba van, míg új háznál emiatt nem kell vakolni külön, a szigetelés alatt,csak a szigetelést.
Tulképen csak a szigetelés anyag és felszerelési ára játszik ami nem oly sok mint a külső védő héjréteg ára .

[ Szerkesztve ]

(#358) Porcupain válasza Márton111 (#357) üzenetére


Porcupain
aktív tag

Ez lenne a helyes hozzáállás. A fűtést már 1 fokkal alacsonyabbra tekerve is sokat lehet spórolni. Bizonyos esetekben még a gázfűtést is elég lehet. Vannak olyanok, mint pl Te is akik kevés fűtéssel is beérik. Ez lehet a ház adottsága is.

Infrapanel esetén épp ez lenne lényeg. Sok spórolási trükköt meg lehet vele csinálni.
Ha viszont falak kihűlnek akkor, fűtés esetén gyorsan megjelenik a penész. Erre még a helyes szellőztetés se lehet megoldás. Sok helyen olvastam már, hogy lecserélték az ablakokat, hőszigeteltre, és megjelent a penész.

Azért egy eszkimó hozzá van szokva a hideghez. Tény, hogy ember függő. Vannak fázósabbak és kevésbé fázósak. Mondjuk azt én se értem miért akar valaki télen is 25fokot egy lakásban.

Amúgy infrapanel esetén szerviz ktsg, ha van is akkor általában 10 évtől vannak a garanciák, és kijavítják. Üzlet függő, hogy hány évet adnak rá...

Az energiatakarékos beruházások/felújítások általában sokba kerülnek. Hőszigetelés és fűtés korszerűsítés esetén is lehet igényelni állami támogatást. Ami elég sokat jelent. Hőszigetelést és fűtést általában hosszútávra vesznek.

Néhány otthoni praktikával is sokat lehet spórolni, ami szinte semmibe se kerül. Nálunk még ez is új..:D

velem érdemes üzletelni: http://goo.gl/xqTM9

(#359) yOLORO válasza Márton111 (#357) üzenetére


yOLORO
csendes tag

:D Ez is lehet alternatíva :D

(#360) fm! válasza Lizus2 (#350) üzenetére


fm!
tag

Szia!

Már használod is az általad említett fűtést? Mi még mindig vacilálunk, hogy infrapanel vagy esetleg fűtőfilm a padlóba. Ha már használod, akkor nagyon kíváncsi lennék a tényleges teljesítményre ill. fogyasztási értékekre!

(#361) Lizus2 válasza fm! (#360) üzenetére


Lizus2
csendes tag

Szia!

A mai napon kaptam meg, még nincs tapasztalatom a fogyasztásban.
Ha ez mellett döntötök, lehet az egyik tekercset eladom. Dupla mennyiséget rendeltem, ez 80cm-es, tehát 1 tekercs 80m2 ami közel 100m2-es ház fűtésére elegendő.


(#362) yOLORO válasza Lizus2 (#361) üzenetére


yOLORO
csendes tag

Kíváncsian várom a tapasztalataidat.

Lizus:
Írtam emilt neked.

(#363) fm! válasza Lizus2 (#361) üzenetére


fm!
tag

Nagyon várom a tapasztalatokat, és akár még a másik tekercs is érdekelhet, ha tényleg eladásra kerül!

(#364) Porcupain válasza fm! (#363) üzenetére


Porcupain
aktív tag

Addig is keres rá arra, hogy padlófűtés. Sok leírást találsz róla.

velem érdemes üzletelni: http://goo.gl/xqTM9

(#368) Romvr


Romvr
őstag

Sziasztok!

Mostanában gondolkozom infrapaneles fűtés beszerelésében. Egy 10nm-es alapterületű, üres állapotában 23 légköbméteres szobát szeretnék villannyal fűteni. Se kémény, se gáz nincs bevezetve ezért marad az áram. A szoba roskadásig van pakolva bútorral, így az a 23 légköbméter simán feleződik (kb 15 lehet némi ráhagyással). A szobához 1db 2 szárnyú régimódi dupla ablak tartozik, illetve egy üvegezett ajtó, ami nem hőszigetelt, de van rá téve egy hőszigetelő réteg (ér amennyit ér).
Nos a kérdésem az volna hogy érdemes infrapanelt beszerezni ide? Sajnos a fűtőtestet csak falra, vagy mennyezetre lehetne beszerelni, mivel már egyszerűen nincs hely a padlón semminek ( :DDD ).
Illetve hogy hány darab, hány Wattost lenne érdemes venni, mert nem tudom hogy milyen hőérzetet ad egy ilyen cucc. Mert ha csak 10 fokot csinál de én jól érzem magam benne, az már jó. Illetve hogy télen a -25-ben mennyire képes ez "megtartani" a meleget a szobában? Tehát olyankor 0-24-ben kell járnia, vagy elég csak pár órát hagyni. A szoba hőtartó képessége amúgy meglepően jó (most is odakint van kb 10 fok, itt bent meg 25, nyitott ajtóval és egy függönnyel az ajtó előtt :D )
Csak azért érdeklődöm mert a másik lehetőség hogy átköltözöm a mellék épületből (ahol most vagyok) a főbe, de ott gázfűtés van és múlt télen is a gatyám rá ment (50-60k is volt a nagy hidegekben), mert régi gázkonvektoros a megoldás ami nagyon nem jó hatásfokkal megy (a konvektor közelében olvadnak a bútorok, a 18nm.es szoba másik felén meg fázom).
Szóval ha ebben a mellék épületben meg lehetne oldani Infrával a fűtést úgy hogy havi max 10-20 ezret fizetek pluszt az áramra, már össze teszem a kezem és földhöz verem a seggem örömömben. :DDD

Véleményekre vagyok kíváncsi (nem olvastam végig még mindent csak ezt az oldalt)

Üdv.

Romvr

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#369) Porcupain válasza Romvr (#368) üzenetére


Porcupain
aktív tag

Szia!
A 23 köbméterre olyan 800Wattra lesz szükség. Ha 2,6-2,8 méter belmagasságod van akkor két darab 400Wattos infrapanel megfelelő lesz. 0-24 órában működik a nagy hidegben max 8 órát. A termosztát ki-be kapcsolja a panelt a szobahőmérséklete alapján.

50-60 ezres gázszámla esetén valami nagyon nincs rendben. Egyszerűen rosszul szigetelt a helyiség. Ilyen esetben semmivel nem lehet gazdaságosan fűteni.
Nem ismerem a helyiség pontos adatait, de szerintem olcsóbban fogsz kijönni infrával. (rossz szigetelés esetén kb 20000-25000 ft között) Kedvezményes tarifa esetén még kevesebb lesz!

Azért kicsit nézz még utána a neten, hogy neked ez megfelel-e. Esetleg élőben is nézd meg valamelyik cégnél.

velem érdemes üzletelni: http://goo.gl/xqTM9

(#370) Romvr válasza Porcupain (#369) üzenetére


Romvr
őstag

Esetleg tudsz valami Infra-fűtéssel foglalkozó bemutatótermet Budapest-Gödöllő-Hatvan városokban? Szívesen kipróbálnám hogy milyen hatással is megy egy ilyen, csak sajnos nem találtam neten erre vonatkozó infókat. :(

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#371) Porcupain válasza Romvr (#370) üzenetére


Porcupain
aktív tag

Budapesten annyi infrapaneles cég van mint a szemét. Azt nem tudom, hogy hol vannak bemutatótermek. Google térképen van 4 is budapesten, amúgy több cég van.

velem érdemes üzletelni: http://goo.gl/xqTM9

(#372) Romvr válasza Porcupain (#371) üzenetére


Romvr
őstag

Ha veszek egy 300W-ost azt nehéz bekötni házilag? Mire kell odafigyelni? Illetve még kell valami extra hozzá? Mármint a termosztáton kívül. Csak próbának lenne véve.

Másik hogy meg lehet csinálni villásdugósra? Tehát hogy nem rögzített, hanem mobilizálható legyen, illetve áramtalanítható az egész helység áramtalanítása nélkül (illetve hogy rá lehessen dugni fogyasztásmérőre is).

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#373) Porcupain válasza Romvr (#372) üzenetére


Porcupain
aktív tag

Kb annyira nehéz, mint bekötni egy fali lámpát. Nincs semmi másra szükség. Veszel egy két eres dugvillás zsinórkapcsolót,amilyen la ámpákhoz is van, rákötöd és kész. Egy darabhoz nem feltétlenül kell termosztát, ha csak nem kis helyiségben használod. Hol akarod egyáltalán használni?

Ezeket olvasd el, és csak utána dönts a vásárlásról: http://infrafutes.lap.hu/cikkek_az_infrapanel_vilagabol/25349718

velem érdemes üzletelni: http://goo.gl/xqTM9

(#374) lazov válasza Antonio (#287) üzenetére


lazov
csendes tag

Szia Antonio, mik a tapasztalataid?...

(#375) vtechun


vtechun
veterán

Na, mik a tapasztalatok az infrapanellel?

(#376) lazov válasza vtechun (#375) üzenetére


lazov
csendes tag

Hali, úgy látom, hogy miután reklámozta a cége termékét, mindenki elhúzott innen...:D
Vagy miután megoldotta a maga gondját, elfeledkezett mindenki az egészről.
Egy darab választ nem kaptam senkitől én se, pedig próbáltam magánban is.

Lényeg a lényeg: nálam távhő van, más fűtési mód nincs, mint az áram, a lakásfelújítás olyan fázisban, hogy infrafilmezni már nem fogok (és kidobni az ablakon több száz rongyot, mert most szét kéne barmolni az egészet), úgyhogy infrapanel.
Én a meg nem nevezett beszállítótól vettem a paneljeimet (magánban megmondom, de ez nem a reklám helye).
Sikerült találnom egy helyet, ahol ilyen cuccokkal fűtenek, meg voltam bemutatóteremben, kértem árajánlatokat stb. Fél évem biztos ráment, mire rászántam magam.

Két szobát infrásítok: 22 és 15 m2, 260-as belmagasság, földszinti alagútzsalus betonház, új hat légkamrás ablakok, és ablak alatti falrész belső szigetelése folyamatban van (= az ablakos fal teljes szélessége értendő, mert az ablakaink faltól falig futnak, csak hogy az ablakcsere egy vagyonba kerülhessen - kurva kommunista anyját, aki ezeket a szovjet szar fos betonházakat kitalálta ide... de ez más kérdéskör. :-) ).
Naszóval, a 22-es szoba kap 4 db 350 W-os panelt, a kisebb pedig hármat ugyanabból. Mindkét szoba külön lesz termosztátozva.
Konyha csak 9 m2, időszakosan fűtve, oda egy ventilátoros, 2 kW-os AEG elektromos konvektor megy - gyorsan fűt, és ott ez a lényeg.
Egyelőre nem lesz éjszakai áram, ezt a szezont kísérleti alapon végigcsináljuk nappaliról (mivel a felújításra a gatyánk is ráment és idén már nem futja arra a laza 120 ezer Ft-os villanyóra-bővítésre).
Hétfőn szerelem a paneleket a plafonra egy mesterrel.
A megfigyeléseimet majd megosztom (szerelési tapasztalat, üzemeltetés költsége, hőérzet, hatásfok) - remélem, nem felejtem el, mint a többi infrás fórumtárs...:-)

(#377) vtechun válasza lazov (#376) üzenetére


vtechun
veterán

ok, várom a tapasztalatokat :)

(#378) karucz


karucz
csendes tag

Pár oldallal korábban már írtam részletesebben, több mint 10 éve fűtök infrapanellel, napi fogyasztási adataim vannak a kinti hőmérsékletet is naplózva.

Jópár baráttal, ismerőssel összehasonlítva az adatokat a lényeg :

- gázzal fűteni most még mindig kedvezőbb
- újépítésű ház esetén a befektetési költség fele/harmada a gázfűtésnek, számításaim szerint nálunk kb. 10 év alatt éri utól rezsi a gáz költségét
- a hidegburkolatos helységekben sem hideg a csempe a padlón. (persze össze sem lehet hasonlítani a padlófűtéssel, de papucs nélkül is jössz-mész)
- pontosan az infrapanel alatt ülni nem jó érzés. Ha szereltek, figyeljetek oda, hogy ne pont az íróasztal, vagy a kanapé felé kerüljön.

Két érdekesség :

- a #351-es hozzászólással szemben a hőszivattyú abszolut nem éri meg - átlag jól szigetelt családi ház nagyságrendben ! Egy barátom talajszondás hőszivattyút+napkollektort telepített, hasonló méretű és szigetelésű lakásba. Hasonló beltéri hőmérséklet mellett téli villanyszámlánk szinte ugyanaz. Nálam a komplett infrapanel költség 600e Ft volt, Nála a hőszivattyú + napkollektor + falfűtés + össz 6 milla ! (minden korrekt márkás cucc, hivatalos engedélyezett kúttal, számlásan munkadíjjal, áfa nélküli értékek). Még ha kedvezőbb is lenne a fűtése - legyen csak a harmada - akkor is >20 év a megtérülés. Ha addig nem romlik el, nem kell karbantartani, stb.

- pár hete vettem egy jobbfajta klímát, 4-es COP adatokkal. (természetesen figyelve, hogy ez a hőmérséklet csökkenése esetén -5 fokban is 3.7-et hoz). Két hétig 50%-os akció volt a készleten levő darabokra, így számításaim szerint 2 év alatt be kellene hoznia az árát (a szerelési költség a hosszú csövezés + cseppvízszivattyú miatt a klíma árának a fele volt).
Ez a lakás felét fűti, így infra fűtés 1-es COP számával szemben a 4-es érték most hatalmas megtakarítás kellene legyen, de sajnos ennyire nem jó a helyzet, kb 30% megtakarítást hoz.
Szerencsére elég halk a cucc - tudom van akit ez is zavar - de mi szeretjük. Ráadásul nyáron jól jön a hűtésben, és a parlagfű megszűrésében !

Összegzésül : mi jópár év tapasztalat után ma is az infrát választanánk, klima kiegészítessel.

(#379) karucz válasza lazov (#376) üzenetére


karucz
csendes tag

Két gondolat Lazov #376-os levelére.

Előfordulhat az az eset, hogy a téli hidegben egyszerre megy majd minden panel + a konyha fűtése : ez szumma 4,5 kw azaz 19 Amper. Ha mellette dolgozik egy porszívó és egy konyhai robotgép -ami egy karácsonyi készülődéskor simán becsúszik - az világítással együtt akár 34 Amper is lehet. Alapból egy panelban van ekkora teljesítmény ?

Ekkora teljesítmény mellett az éjszakai áram bekötése egy év alatt behozhatja az árát, a második évben már 120e megtakarítás.
A 120-ban nem tudom mi van benne, ha csak a hálózatfejlesztési hozzájárulás + az óra akkor még hozzá kell számolni a nem egészen szabályos áramváltó relé költségét is. Etéren javaslom már ne a relés megoldást válaszd, hanem az abszolut hangtalan és nullátmeneten kapcsoló szilárdtestes kivitelt. Ez kompletten kb 15e.
Olvastam, hogy idén eddig ért a takaró - ez így csak egy gondolat ... hogy legyen min vitázni majd a többieknek :)

(#380) lazov válasza karucz (#379) üzenetére


lazov
csendes tag

Ampergondokra nem számítok, mert a lakásban bent van 3x16 Amper (a villanytűzhely + sütő kombó miatt kell - tilos az épületben PB-gázt használni a pincehelyiség miatt, vezetékes gáz meg ugye nincs, ezért van az egész infraprojekt), szóval bírnia kell, bármi lesz is.

Kicsit elszontyolodtam a megjegyzésedtől, hogy a panelek ne kerüljenek munkaasztal széke fölé és kanapé fölé, mert mi pontosan oda raktuk.
Abban bízom, hogy mégse lesz zavaró, mert semmi kedvem szétszedetni az egészet, bár jobban végiggondolva a panel felfüggesztésének mechanikáját, egy közepesen béna lakatossal tudok csináltatni olyan függesztéket panelenként 10 cm2 bádogból, ami eltartja a panellapot és nem lefele sugároz merőlegesen, hanem bizonyos meghatározott szögben.
Szóval a sugarak irányán elvileg tudok változtatni, ha ez tényleg gond lenne.

Hol tartunk most: fent van a hét panel, sivatagi por borítja a lakást a betonfúrás miatt és sík ideg vagyok, mert nagyon lassan halad a szaki.
Az utóbbi két információ bár mellékes, azért örülök, hogy elsírhattam valakinek... :-)
Elvileg ma este már kész, de úgy vettem észre próbahasználatkor, hogy a panelek festése igen penetráns szagot áraszt, úgyhogy a következő napokban fel lesz tekerve a termosztát, ablak kinyit és hajrá, hogy a festék összetevői kilevegőzzenek, és persze a szobák is közben.

Eddig ennyi.

Idén meglátjuk, mennyit bukunk az éjszakai áram hiányán, és aszerint lesz sürgős vagy kevésbé sürgős a kiépítése jövőre.

(#381) yOLORO válasza lazov (#380) üzenetére


yOLORO
csendes tag

Én a háttérben mindig olvasom az új hozzászólásokat.

lazov: Sajnos az én személyes tapasztalatom, hogy a panelek erős festék szaga még 1 év után az őszi bekapcsoláskor érezhető volt. Ha vkinek van vmi ötlete hogy lehetne ezt megszüntetni, azt nagyon megköszönné.

(#382) karucz


karucz
csendes tag

Én szumma >30 panelt vettem részletekben több év alatt, de egyik szobában sem éreztünk sem első bekapcsoláskor, sem azt követő években festékszagot.

De lehet, hogy más márkát használnunk, én oziris paneleket raktam fel. (amikor kezdtem még csak ez volt)

(#383) vtechun válasza yOLORO (#381) üzenetére


vtechun
veterán

konvektor is hasonló, évek után is..

(#384) lazov válasza karucz (#382) üzenetére


lazov
csendes tag

Nos, a panelek festékszaga fél nap próbaüzem alatt kiment, egyet kivéve, de annak nem festék, hanem valami vizeletszaga volt - egy igen régi pincében volt az áru, amikor átvettem.
Leszereltem és ma visszavittem. Minden különösebb kötözködés nélkül kicserélték, korrektek voltak.
A hálóban négy napja használjuk a paneleket, a nappaliban most fogom elkezdeni, ha felszereltem a cseredarabot (próbaüzem megvolt két napig, de érezhető volt a 22 m2 miatt a négyből az egyik panel hiánya).
Most nekiállok a napi villanyóra-jegyzetelésnek, ha minden kész a rajtra.

(#385) zozzoo


zozzoo
csendes tag

Sziasztok!
Látom, nem túl népes a topik, de érdekelne, hogy pl.: ahogy írtátok, hogy a gáz még mindig jobban megéri, akkor miért jó az infra?
#378: Mit értesz az alatt, hogy nem jó érzés közvetlen alatta ülni? Néhány helyen pont azt írták, hogy úgy jobb.
Az árammal (éjszakai/nappali) nem lenne gond, valamint először csak a gázzel fűtetlen helyiségeket fűtenénk infrával. Szerintetek megérné később a gázzal fűtött helyeken is infrát használni? Bármilyen javaslatot/véleményt szívesen fogadok. :)

(#386) Porcupain válasza zozzoo (#385) üzenetére


Porcupain
aktív tag

http://infrafutes.lap.hu/

velem érdemes üzletelni: http://goo.gl/xqTM9

(#387) lazov válasza zozzoo (#385) üzenetére


lazov
csendes tag

Akkor jó az infra (például), ha olyan helyzetben vagy, hogy nem tudsz gázt telepíteni (panelház).
Nos, hogy jó vagy nem jó alatta, az valószínűleg egyéni fizikai komfortérzet kérdése - nálunk, mint írtam, munkaasztal széke fölé, kanapé és ágy fölé került.
Az ággyal érdemes vigyázni szerintem is: nagyon intenzíven érezhető a melege, úgyhogy éjszakára max 18 fokot állítok be, különben megőrülök a melegtől, ahogy felveszi a hőt az amúgy is nagyon meleg takaró, én meg égettre sülök alatta :-)
Munkaasztalnál és kanapénál most is ugyanígy csinálnám. Nem zavaró a melege, sőt ellenkezőleg, jólesik.
Igazából nem ad akkora hőlöketet, hogy az ember leizzadjon alatta (kivéve a takarós példát), úgyhogy engem nem zavar, se a páromat.

Releváns összevetést nem tudok produkálni, hogy mennyivel olcsóbb, mint a távhő, mert még nem volt olyan havi távhőelszámolás, ami a tavalyi téli csúcshónapokkal összemérhető lenne.
Kíváncsi vagyok, mennyi lesz.
Akárhogyan is: az infra olyan egyeneletes meleget ad le a helyiségekben, amit a távhő soha megközelíteni sem tudott.
Annyi azért még hozzátartozik az igazsághoz, hogy rájöttem, miszerint a 23 négyzetméteres szobába kevés az 1350 Watt (=4x 350 W-os panel). Nem bír 20 fok fölé fűteni, ha kint nagy hidegek vannak - de szerencsére nem vagyunk annyira fázósak. Ha lesz rá időm/pénzem tovább foglalkozni vele, felszerelek még egy panelt és ezzel szerintem meg is lesz oldva.

(#388) lazov válasza lazov (#387) üzenetére


lazov
csendes tag

Ezt elírtam, 1400 Wattot szerettem volna, nem 1350-et.

(#389) super!!!


super!!!
csendes tag

üdv.1000w os infrakonvektort szeretnék vásárolni 7m2 nyugiszobámba de csak az oldalfalra lehet felszerelni.így is széttáradnak a sugarak a szobában?van valakinek tapasztalata ilyen cuccal?előre is köszi

[ Szerkesztve ]

(#390) lazov válasza super!!! (#389) üzenetére


lazov
csendes tag

Attól is függ, milyenek a nyílászáróid és mekkora a belmagasságod.
Egyébként ha a belmagasság nagy, akkor alapból jobban jársz, ha a falra szereled - láttam már olyan pesti belvárosi kislakást (=kis alapterület, irdatlan belmagasság), ahol a falra szerelték a paneleket. Gondolom, a fűtési elv egy infrakonvektor esetében is hasonló...
Jó ablakok mellett akár 3-es belmagasságig is jó kellene, hogy legyen az 1000 W teljesítmény.
A sugarak szét fognak áradni így is.

(#391) super!!! válasza lazov (#390) üzenetére


super!!!
csendes tag

hello.köszi .220cm a belmagasság de valahol még szűkebb.modern fa nyílászároim vannak.ezt a modelt csak a falra lehet felszerelni máshová nem ajálják.kb 100cm re lesz tole a kanapé :F

(#392) lazov válasza super!!! (#391) üzenetére


lazov
csendes tag

Én nem tennék 1000 Wattot egy méterre egy kanapétól. Túl meleg lesz, meg fogsz sülni mellette.
Eleve az adatok szerint van 15,4 köbmétered. Egyes források a 30 W/köbméter arányt jelölik meg mint ideálist, ez szerintem inkább 30-40 W/köbméter (több kell, ha sok külső falad vagy rossz szigetelésed van).
ezek szerint 15,4*30=462 illetve 15,4*40=616 --> ezek alapján egy 600 W körüli teljesítményt leadó egység már kiszolgálna bőven.
De így sem ajánlanám az egy méteres szerelési távolságot.

(#393) super!!! válasza lazov (#392) üzenetére


super!!!
csendes tag

köszi.majd akkor messzebb szerelem fel.

(#394) anita.berki


anita.berki
újonc

Sziasztok!Olvastam a hozzászólásokat az infrapanel fűtéssel kapcsolatban, én is azon gondolkodom mivel más választásom nincs hogy árammal fogok fűteni.Csak annyit szeretnék kérni hogy a villany költségekről vki tudna bővebben irni!Nekem összesen a lakásban 1600w-os panel szükséges mert kicsi a lakás.Elöre is köszönöm

(#395) karucz válasza anita.berki (#394) üzenetére


karucz
csendes tag

Kedves Anita,

Csodákra ne számíts : mindenféle marketing anyagokkal szemben az elektromos fűtés üzemeltetése nem olcsó dolog, az alacsony beruházási költség és az egyszerű hőfok szabályzás kapcsán elérhető megtakarítás miatt van piaca.

A kérdésedre nem lehet válaszolni : túl sok az ismeretlen (Kb, mintha azt kérdeznénk mennyibe kerül most Miskolcról eljutni Debrecenbe. Vonat, Bringa, Autó, Teherautó ? Mind elvisz, de egész másba kerül)

Egy alapos energetikai számítás ma már jó közelítéssel meg tudja tervezni a várható költséged. Enélkül csak saccolni tudsz, mert nagyon sok mindentől függ :
- családi ház (ahol nincs közvetlen szomszéd), vagy sor/panelház (ahol fűt a szomszéd)?
- ha családi ház, akkor milyen a hőszigetelés ?
- milyen éghajlati viszonyok között laksz ? (más lesz Mátraházán és Szegeden)
- hány fokra szeretnéd fűteni amikor otthon vagy és ez kb hány óra ?
- lesz-e automatikus szabályzásod, ami takarékosan tud fűteni amikor nem vagy otthon ?
- rátudod-e kapcsolni éjszakai (vezérelt) áramra ?
- milyen a belmagasság ?

Viszonyításként : én valaha egy kb 40 m2-es, kb 2,2m belmagasságú kis házat fűtöttem 2100 wattal. Ez egy igen jó hőszigetelésű könnyűszerkezetes épület volt, közeli szomszédok nélkül (érte az északi hideg szél rendesen), a legdurvább kinti -25 fokban csak +20-at tudott hozni ennyi panel. Volt szabályzásom, relatív kevés időt töltöttem otthon, akkor viszont +22-re fűtöttem fel, mindezt Velence körül - így egy átlagos telet anno 100e Forintból úsztam meg. (ez azóta kb 120)

Könnyűszerkezetes házba mai fejjel továbbra is ezt szerelnék. De tennék mellé egy inverteres klímát, mert a hazai éghajlati viszonyok mellett a tél nagy részén azzal takarékosan tudsz fűteni.
Viszont rossz hőszigetelésű házba semmiféleképp nem javaslom : az egyik legdrágább üzemeltetés lesz.

És végül : nem tudom hogyan számoltátok ki az 1600 wattot, én saját tapasztalat alapján nagyon keveslem.

Remélem segített a válaszom. Javaslom olvass vissza akár 30-40 oldalt a topicban, mert nagyon sok hasznos információt találsz.

(#396) anita.berki válasza karucz (#395) üzenetére


anita.berki
újonc

Kedves Karucz!
Köszönöm válaszod, nagyon megnyugodtam a számításaidat illetően.
Mert nekem jóval kisebb lakást kell vele fűtenem.27nm a szigetelés most lesz megcsinálva egyik oldalon fűt a szomszéd ami nagy szerencse ezek szerint ja és az ablakok is újak lesznek.Ezért ajánlották az 1600w-os paneleket.Remélem hogy 20 foknál többet tudunk vele kifűteni úgy hogy nem lesz sok számla díj :N
Nagyon új még ez nekem, nagyon félek tőle eddig csak gázzal fűtöttünk és a panelek se olcsók.De tényleg megnyugodtam egy kicsit a számításokkal kapcsolatban.Köszönöm még egyszer!!!!!!

(#397) K.Gyula válasza anita.berki (#396) üzenetére


K.Gyula
újonc

Kedves Anita!

Amennyiben felkeres bennünket elérhetőségeink valamelyikén,nagyon szívesen adunk árajánlatot Önnek és tájékoztatjuk minden felmerülő kérdéssel kapcsolatban. Elektromos árammal fűteni valóban nem a legolcsóbb dolog,viszont egy fűtési rendszer nem csak üzemeltetési költségből áll,hanem kiépítésből és karbantartásból is. Saját referenciákkal rendelkezünk,nem külföldi oldalakról másolt képekkel büszkélkedünk.

www.infrafilm.hu

(#398) Elelmer


Elelmer
újonc

Üdvözlet Mindenkinek.Olvasgatom a hozzászólásokat.
Az biztos ,hogy az a legjobb amikor egy egység áramból három -négy egységet lehet kinyerni.
Csak az a bökkenő,hogy az előállítók is tudják ezt és eszméletlen árakat kérnek a hőszivattyúkért.
Én hallottam egy Zentai magán vállalkozóról aki kisüzemben lényegesen olcsóbban gyárt hőszivattyúkat,de nem tudok a nyomára akadni.
Valaki nem hallott erről vagy más gyártóról,

(#399) carr


carr
őstag

él még a topik? (visszataláló) :))

360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért. FC VEGA56/64 BLOKK ELADÓ!

(#400) pendre54


pendre54
őstag

Üdv!
Szóval nem azért írok, mert pont az enyém lesz a 400-adik hozzászólás, hanem azért, mert lenne néhány kérdésem az infrapanelokkal kapcsolatosan. Viszont nagy baj, hogy a topik teljesen kihalt, ezért kérném, hogy azok, akik régebben elég sűrün feljártak ide, és hasznos infókat osztottak meg, mint pl. Porcupain fórumtárs, azok adjanak már életjelet magukról ,hogy időnként figyelik ezt a fórumot, mert addig fölösleges kérdeznem, hogyha úgysem válaszol rá senki.

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.