- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2025
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Winner_hun
félisten
-
Winner_hun
félisten
Jött válasz bőven
Mezei júzernek ha ott van a bekötési rajz és az alapján van megcsinálva helyesen, de úgy elfüstöl akkor reklamálhatok, hogy rossz volt a segédlet vagy nincs értelme? -
Winner_hun
félisten
Kocsiba raknék 3 méter ledszalagot. Ha világít és akkor van indítás, lehet nem tenne jót neki a feszültség megugrása. Hogy, mit csináljak hogy 12 voltnál ne kapjon több feszültséget az egész?
-
Winner_hun
félisten
-
Winner_hun
félisten
-
Winner_hun
félisten
Melyiket érdemesebb megvenni?
AKKUTÖLTŐ CERUZA AKKUKKAL UFC-5 LCD-S
MIKROPROCESSZOROS GYORSTÖLTŐ UFC-8
Nincs szükségem a 8-as töltésre, viszont az kíméletesebben tölti az akkukat.
-
Winner_hun
félisten
Kéne nekem valami akkulemerítő szerkezet, összebarkácsolnám ha tudnám, hogy milyen ellenállás is kell hozzá. Ceruzaakkukról lenne szó.
-
Winner_hun
félisten
Kocsiba való működéshez ennek kell valami ellenállás?
-
Winner_hun
félisten
-
Winner_hun
félisten
Üdv!
Ha nyákot akarok maratni, akkor ha a folyadékot egy vastagabb falu műanyag tálkába teszem, akkor annak a falát nemfogja kimarni vagy hasonló? Régebben láttam videót, akkor műanyag tálban volt szerintem. Arra gondoltam, hogy én is ilyen tálkában csinálom meg, ez mennyire megvalósítható, vagy milyen tálkában marassam a nyákot?
THX!a nyákra alkoholos filccel próbálkozom majd meg, ezt menyire marná meg?
Na ez öcsém volt, az én nevemmel vandálkodick
[Szerkesztve]
-
Winner_hun
félisten
Ezek alapján [link] 100-120 ohmos ellenállást kell vennem. Namost megnéztem a Lomex árlistáját ([link]) ami számomra igen összevisszakusza, de ez van. Namost. Gondoltam holnap járok arra és bevásárolok, csak előtte tájékozódok az árakról. Namost már az árlista háát hogy is mondjam
Szóval kinéztem ezeket:
FÉMRÉTEG ELLENĆLLĆS 100R . 0.4 W 1 % MF0204 (YAG) 50PPM E-24
FÉMRÉTEG ELLENĆLLĆS 100R . 0.6 W 1 % MF0207 (YAG) 50PPM E24
FÉMRÉTEG ELLENĆLLĆS 100R . 30 W 1 % MP930-100-1 (CAD) 80PPM NON-IND TO-220
FÉMRÉTEG ELLENĆLLĆS 100R. . 0.25 W 0.5 % MFR25S (YAG) 25PPM
FÉMRÉTEG ELLENĆLLĆS 102R . 0.6 W 1 % MF0207 (YAG) 50PPM
FÉMRÉTEG ELLENĆLLĆS 105R . 0.6 W 1 % MF0207 (YAG) 50PPM
FÉMRÉTEG ELLENĆLLĆS 107R . 0.6 W 1 % MF0207 (YAG) 50PPM
FÉMRÉTEG ELLENĆLLĆS 110R . 0.4 W 1 % MF0204 (YAG) 50PPM E-24
FÉMRÉTEG ELLENĆLLĆS 110R . 0.6 W 1 % MF0207 (YAG) 50PPM E24
FÉMRÉTEG ELLENĆLLĆS 113R . 0.6 W 1 % MF0207 (YAG) 50PPM
FÉMRÉTEG ELLENĆLLĆS 114R . 0.6 W 0.1 % MBB-0207 (BEY) 50PPM
FÉMRÉTEG ELLENĆLLĆS 115R . 0.6 W 1 % MF0207 (YAG) 50PPM
FÉMRÉTEG ELLENĆLLĆS 118R . 0.6 W 1 % MF0207 (YAG) 50PPM
FÉMRÉTEG ELLENĆLLĆS 120R . 0.4 W 1 % MF0204 (YAG) 50PPM E-24
FÉMRÉTEG ELLENĆLLĆS 120R . 0.6 W 1 % MF0207 (YAG) 50PPM E24
na itt a kérdésem az lenne, hogy az R, pl 120R, az az ellenállás? Vagyis az ohm akar lenni? A másik az, hogy van belőle 0,4 és 0,6 wattos is, melyik kéne nekem?
[Szerkesztve] -
Winner_hun
félisten
Az nem inkább 9.1kΩ-os?
De, elnéztem a progban a vesszőt és a pontot összekevertem
De mégis hol kéne 3,176V -ot kapnod, a leden? És hogy jött ki?
Igen ott, ha tegyük fel tényleg 91ohmos én nem kiloohmos az ellenállás
Talán sikerült megmérned (?), hogy egy ellenálláson nem esik feszültség, ha nem folyik rajta áram. A műszer (feszültségmérő) felé legalábbis nem nagyon szokott.
ezek szerint nem
Kutya legyek ha értem, mit terheltél mivel és hogy hol mértél
Naszóval. A multiméter pozitív felére ráforrasztottam az ellenállás, amt bedugtam a táp 5V-os ágába. Az ellenállással nem a feszültség fog csökkenni? Nem arra való?
Tudom, hogy nem kell kiszámolni, ez csak úgy jöttDe ha minél nagyobb ellenállást teszek be, akkor annál kisebb fesz lesz a LED-en nem?
-
Winner_hun
félisten
Eme hozzászólás alapján számolgattam: [link]
Úgy gondolom, hogy kék illetve fehér led kap 3,1 voltot, az még elmegy ez alapján: [link]
Így kijött, hogy 95 ohmos ellenállás kell (fehér, zöld, fekete, arany)
Elkezdtem itthon keresgélni, 91,2 ohmosat találtam (fehér, barna, vörös, arany)
Ezzel, ha a táp 5V-os ágán pontosan 5V-ot ad le, akkor ha mindent jól számoltam akkot 3,176 voltot kéne, hogy kapjak. Úgy mértem, hogy a multiméter pozitív mérőrészére ráforrasztottam az ellenállás, azt dugtam 5V-ra (megmértem utána és 5,06V jött ki rajta) A multiméternek viszont valahogy sokkal több feszt mutatott, pontosan 4,60V-ot. Vagyis az ellenállással ''csak'' 0,46V-ot esett a feszültség.
Namost az lenne a kérdésem, hogy ez esetleg azért lehet, mert nincs eléggé leterhelve a táp 5V-os ága? Mert előbb inkább próbálkozok, minthogy megvegyem a párszáz darab ellenállást meg led-et aztán elcseszem az egészet. Remélem érthetően írtam le, ennél érthetőbben nem tudom leírni -
Winner_hun
félisten
Köszönöm,
majd alkotok
-
-
Winner_hun
félisten
-
Winner_hun
félisten
100mA=1A?
(a soros áramkorlátozó ellenállás persze ekkor is kell) hupsz ezt nem értem
Akkor ha csak a tegyük fel fehéret szeretném berakni, akkor mindegyik elé kell egy ellenállás, de a tápon nem kell pluszban leterhelni.
Ha alacsonyabb nyitófeszű LED-et tennék be, akkor azokból 1 vezetékre lehet 2t is tenni és azok elé is kell egy ellenállás.
Így van vagy még mindig nem értem? -
Winner_hun
félisten
Fehéret szeretnék és Batman2 írta, hogy kell. Ja és a kb 110 az a max, amikor az összes megy, de olyan is lehet, hogy csak 15-20 db menne.
Viszont kéne piros verzióra is egy bekötés, hogy úgy mi legyen, lehet lesz az is. Vagyis fehért mellette kék azt szeretném. Ha azokat ugyan úgy kell bekötni, akkor ok, ha a pirosat máshogy, akkor hogy?
remélem érted, én asszem nem vágom, hogy mit akarok -
Winner_hun
félisten
Én majd ne legyek elfelejtve
köszi
-
Winner_hun
félisten
Mennyi esélyem van arra, hogy kb 110 SMD LED-et a pc tápjáról tápláljak, hogy világítsanak is? Vagy hogy tudnám ezt megoldani?
-
Winner_hun
félisten
-
Winner_hun
félisten
ne felejtsetek el
-
Winner_hun
félisten
válasz
Winner_hun #2439 üzenetére
akkor van vmi ami jó lenne?
-
Winner_hun
félisten
Honnan derítsem ki, hogy mennyi feszt kaphatnak? Nem ugyanazok a LED-ek? Mármint ha van pl egy 3 mm-es kék LED-em, akkor egy kék smd LED-nek is ugyan azok a paraméterei vagy micsodái csak kisebb. Vagy nem? Mer fingom sincs, hogy mennyi feszt kaphatnak. Általánosíts, hogy mik a tapasztalatok és akkor annyit kapnak
De ne égjenek szét.
Mint anno a gép elejére kellett a kapcsolás, ahol a 12 volt bejött, ott volt egy ellenállás, utána 4 LED sorbakötve meg tranzisztorok meg mittomén. Szal érted -
Winner_hun
félisten
Látoöm elég bonyolultat kérdeztem
-
Winner_hun
félisten
Az lenne a kérdésem, hogy ha a szímítógéptáp 5 Voltjára rákötök párhuzamosan 8 LED-et smd-t, remélem nincs különbség csak a méretben, én legalább is így tom, akkor a ledek elé milyen ellenállást tegyek be, hogy azok ne égjenek szét? Lesz külön 8 fehér meg 8 kék meg 8 piros. Részletek majd később
Ha az 5 Voltról egyből az ellenállásba megy az áram és onnan ágazik szét az jó megoldás lenne vagy ágaztassam az 5 Voltot darabokra és akkor mindegyik LED elé tegyek be ellenállást?
-
Winner_hun
félisten
válasz
Winner_hun #1960 üzenetére
-
Winner_hun
félisten
válasz
Batman2 #1954 üzenetére
értem
Akkor már csak az a kérdésem, hgoy a kondikat hogy kössem be? sorosan vagy párhuzamosan? És merthogy nemvan itthon biztosíték, anélkül használhatom, max zárlatnál tönkremegy a cumó, ugye?
Ha ezt a két biztosítékot rakom be, akkor a '' egy jelentősebb hűtőborda is kell rá''-t helyettesítheti a CD-ROM háza? elég az neki, vagy kell nagyobb hőelvezetés? -
Winner_hun
félisten
válasz
Batman2 #1942 üzenetére
öööö izé, bocsi, a rajzot a nagy sietségben sikerült rosszul lerajzolnom
Amit meg rajzoltál azt eddig nem is láttam
A jó képekkel felül lettek írva a rosszak
Véletlen raktem bele, mert kereszteződés, na akkor mondom oda is kell egy ilyen kis fekete kocka. Ezt benéztem
sry
Nem direkt volt
A feszültségekkel kapcsolatban meg annyit, hgoy a 7805-ös fesszabályzóval fog működni a dolog, ez biztos. A kocsi indulásnál több feszt generál, ezért kell ez, mégha kevesebb kraftot is fog kapni a CD-ROM, az sem baj, mert elég nekiAmúgy a rajzok helyesek, az összes kütyü is rajta, csak annyi a kérdés, hgoy az #1938-ban jó-e, amit leírtam
Jameg annyi, hgoy akkro a 6ohm/10 wattal micsináljak? Mert nem volt olyan ellenállás. Rakjam be a másik kettőt sorosan és úgy jó lesz? -
Winner_hun
félisten
Kocsiba akarok CD-ROM-ot beépíteni
A fesszabályzókból biztos, hgoy az kell, ami a rajzon van, egy újságból van a rajz, megcsinálták, műkdik
Csak azt nem tom, hgoy hogy kéne bekötni
Akkor amit írtál, így kössem be?:
1-A
2-B
3-C
4-D
5-E
6-F
Azt nem tom, hogy a cdlejáccó hánymennyi amperrel műxik, hogy az 1-1,5ampert megeszi-eSzerinted?
meg persze azt a keresztezést sem ártana hanyagolni, amely az ellenállás-GND ''csomópontban'' van, és ebben a formában totál rövidrezárja a bemenetet.. -
Winner_hun
félisten
válasz
Winner_hun #1933 üzenetére
Na ja, ami kimaradt
Szóval a 6 óm/10 vattos ellenállás nem volt, kaptam helyette egy 5w 6ohm és egy 5w 4ohm-os ellenállsát. Ezeket berakjam mind a kettőt? vagy csak az egyiket? -
Winner_hun
félisten
Na a kérdésem az lenne, hgoy az 1-es képen lévő pirossal bekarikázott bizotosítékról hogyan tudjam, hgoy milyen kel?
Másik: A számokat a betűkkel valaki plíz párosítsa össze, mert nem értek hozzá2-3 kép
-
Winner_hun
félisten
Hmm egy egyszerű mezei multiméterrel gondolom nem tom kimérni, hgoy mennyi milliampert ad a teló, ugye?
köv mod? folyamatosan csinálomvízhűtést akarok még a szünetbe, meglátom, hgoy lesz-e rá időm
meg még a kábelrövidítések meg billentyűzetet is kell csinálni meg az egéren is van még mit alakítani, csak az idő a kevés
-
Winner_hun
félisten
Fényerővel nem tököltem, amikor csak kék volt, akkor gyengének tűnt a kék, ezért kicseréltem fehérre, ami nagyon jó
Kékből kell vennem magasfényűt és akkor minden ok lesz
A billentyűzetre elég, ott nem élvezhetetlen, de a kijelzőn az voltBár szvsz nem is jó a kék szín, mert az lcd kijelző ugyebár fekete és a kontraszt miatt nem is jó hozzá a sötétkék, sokkal jobb a fehér
-
Winner_hun
félisten
Helpet nekem gáz van
Szóval telefonból kiforrasztottam a ződ smd ledet, beraktam kéket, fehéret de egyik sem világít2,22 volton nem világítanak ezek a ledek?
-
Winner_hun
félisten
Itt van nekem ez a két kép, az első az eredeti én rajzoltam paintben
a másodikon meg van,
amiről nem tom, hgoy micsoda. Ez a kapcsolás kocsiba megy majd, bele akarok rakni egy cd lejátszót.
Namsot az a kérdésem, hgoy a teljesítménytranzisztorokat hgoyan kell bekötniKb annyit értek hozzá,
hogy vanA dióda bekötése meglesz.
Jaigen, ami még kéne, hgoy a pirossal bekarikázott izé az micsodaNincs róla semmi sem írva, csak le
van rajzolva.
[Szerkesztve] -
Winner_hun
félisten
Naszóval googlén semmi használhatót nem találtam, hiába voltak szép diagrammok meg színes irkálmányok. Csak ezt az egy képet, amit 2x-eztem
Na az első kép az eredeti, a második meg átszámszerkesztett. Az első npn, a második pnp.
Az a kérdésem, ghoy az npn-nél és a pnp-nél a C-t és az E-t hova kell bekötni. A B az a bázis, az a középső.
A Q2N3906-nál a B megy az R3-hoz, melyik szám megy az 5Volt-hoz?
A Q2N3904-nél a B megy az R1-hez, melyik megy a ledekhez? Ha tudnám, melyik a kollektor, nem kérdeznék, de nem értek hozzáMég
És még egy kérdés:
a kapcsolási rajzon, amit adtál, az alaplapi áramkörnél a HDD LED+ továbbmegy az R3 ellenálláshoz. A HDD LED- belemegy a LED negatív részéhez. Namost annak nem kéne még elágaznia mondjuk az R2 ellenállás utához? Vagyis nem kéne azzal összekötni?
Előre is kösz a válaszokat -
Winner_hun
félisten
A tranzisztort hogy kell bekötni ennek a rajznak a segítségével? Mert nemnagyon vágom az iyleneket, hogy hogy mit. Az a helyzet, hgoy a 3 lábnál nemtudom, hgoy melyiket forrasszam az árramforráshoz, melyiket az alap ledhez és melyik a továbbítás, ami akkor működik, ha a középsőbe jut impulzus.
Naszóval: a tranzisztornak 3 lába van. Ha digitális multimétert csipogó üzemmódba helyezem ez az, amikor ha a + és a - összeér, vagyis van kapcsolat, akkor visítna szóval van a tranyónak 2 lába, ahol ez a folyamat végbemegy, a középső és az egyik szélső lába. Namármost ahol a középső és a szélső között van kapcsolat, ott a szélsőt hova forrasszam? Ahol bejön az 5 volt, vagy pont a másik irányba
sry a hülye megfogalmazásért, fáradt vok, így sikerült -
Winner_hun
félisten
válasz
Winner_hun #1177 üzenetére
up And vegyél fel plíz
Új hozzászólás Aktív témák
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- One mobilszolgáltatások
- Call of Duty: United Offensive
- Linux kezdőknek
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OLED TV topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Dell OptiPlex 3000 Micro!
- Eladó GAMER Konfig I9-12900K 32GB DDR5 1TB SSD RTX3080 10GB!
- Eladó GAMER konfig! I5-13400F 512B SSD 16GB DDR5 RX6700XT 12GB!
- Xiaomi Poco F7 Ultra 256GB/12GB RAM Black, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- Xiaomi Poco F7 Ultra 256GB/12GB RAM Black, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN I3 NEO A-Data 650W