- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
makos0078
tag
10-20-nál biztos többet ér, ne add el gombokért.
FB marketplace-en, Jófogáson, stb. nézz körül, hogy mennyiért hirdetnek ilyesmiket.
A palackok tekintetében ugyanúgy nézz körül. Ha a nyomáspróbájuk még érvényes (beleütve és/vagy címke), akkor többet érnek. Ha lejárt, akkor sem eldobósak, csak feláras a töltés/csere. Hogy mennyi maradt a palackban, azt a reduktor megmondja.
Azt neked kell eldöntened, hogy vársz-e olyan vevőre, aki egyben vinné. Mert valószínűleg ki akarják majd próbálni. Én pl. sokat kerestem corgon palackot, és sok embernek írtam, aki komplett árulta géppel együtt. Nem nagyon akarta senki külön eladni a palackot.
Apropó, esetleg nem corgon palackok azok? C18, Ar+CO2, ... -
Gabail
csendes tag
válasz
dellfanboy #1898 üzenetére
Köszi! Nekem ez is segítség. Fogalmam sincs mennyit ér, csak nem szeretném tudatlanul elherdálni az öregem örökségét.
-
Gabail
csendes tag
Sziasztok! Tudnátok segíteni közelítő árat mondani egy argon gázos hegeszőre? Eladnám, de fogalmam sincs mi lehet a reális értéke. Akik eddig kérték, nevetségesnek tűnő pár tízezret ajánlottak érte. Annyit látok rajta, hogy VISZÉK V-250 a típusa. Van hozzá nagyobb és kisebb argon palack, a kicsi üres, és egy plusz tekercs huzal. Mutatok róla képet és az adatlapját.
-
makos0078
tag
válasz
gyuribácsi88 #1895 üzenetére
Elvileg lehet, pl. ESAB, Lincoln, stb., ezek talán itthon is kaphatóak, de sokkal drágábbak, és kilós tekercs se biztos, hogy van, ha olyat keresel.
YT videókat nézve azért még kipróbálnék párat, Yeswelder, INE, de ezeket nem éri meg a világ végéről megrendelni.
Ja, már annyira nem próbálnék semmilyet, most fogok átállni CO2-re.
Van 2 db bontatlan 1 kilós iWeld huzalom, ha már így szóba került.
Kicsit lejjebb lapozva dobtam be képeket, hogy mit tudtam összehozni vele. Vagy keress a YT-n Hyundai MIG-161-re, és nézd meg a próbálkozásaimat. 4-5. résztől már volt némi gyakorlatom.
(Más huzalt én nem is próbáltam egyébként, csak az iWeldet.) -
Porbeles huzalból van jobb mint az iweld-é?
-
berzs
friss újonc
Sziasztok!
Segítségetekre lenne szükségem, ill a tapasztalataitokra. Szeretnék "CO" gépet venni, de nem tudom milyet. Általában 2-3-4 mm es szénacél anyagokkal dolgozom és ehhez keresek védőgázas fogyóelektrodás gépet, de elvesztem a neten, rengeteg a kínálat. Valami kisipari gépre gondoltam.
Kinek milyen tapasztalata van? -
makos0078
tag
Korróziót nem láttam, nem is különösebben figyeltem. Valószínű, hogy csak néhány minimális pörsenés volt rajta, lehet, hogy a zokni le is húzta.
Ha venni akarsz belőle, ne várj sokat. Kicsit beszélgettünk a boltban az eladókkal, és panaszkodtak, hogy botrányosan megemelte a beszállító az árát. Ha jól emlékszem, azt mondták, hogy drágább lenne, mint a neves huzalok, ezért valószínűleg nem is fognak többet rendelni, ha kifogyott a készletük.
Az áttekeréssel kapcsolatban ki is találtam, hogy a kis dobot meg fogom támogatni legközelebb két oldalról 1-1 vastagabb tárcsával, hogy ne tudjon szétfeszülni. Utólag értem, hogy miért nyelte ott a széleken annyira a huzalt. Remélem, nem fog szorulni, amikor majd tekeredik le.
Mellesleg 1,3-1,4 kg lett a tekercs a kis dobon...
A gépbe is be kellett tennem a dob alá a tengelyre egy alátétet (egy "papír" tömítőgyűrűt találtam), hogy ne a dob szétfeszült külső pereme feküdjön fel. De a féket (szárnyas anyát) így meg már alig lehet rátekerni úgy, hogy ne fogja a dobot nagyon. Kb. másfél fordulat, és kész. Ott majd még bűvészkedek valamit szerintem, minimum egy kis teflonos kenőanyagot kenek a dob alá az alátétemre. Ha a második áttekerés jobban sikerül, az sincs kizárva, hogy ezt az első próbálkozást áttekerem újra.
Nekem úgy tűnik, egyébként, hogy kell az a minimum 40-50 cm a két dob között, hogy terelni lehessen a huzalt közben.
Ja, és az egészhez jól jönne egy fordulatszám korlátozós gép, legközelebb valószínűleg előveszem hozzá a drótos fúrógépemet.
Az elején egyébként az első sor olyan szép szabályosan indult, hogy nem akartam hinni a szememnek.
Amit még nem írtam, hogy a kis dob tengelyét festőszalaggal vastagítottam meg a megfelelő átmérőre, az az a sárga cucc a képeken.
Nah, mostmár tényleg jöhet a tavasz, már csak rá kell cuppantanom a gázcsövet a gépre, és használatra kész. Át is kapcsoltam CO2 módba. -
st6969
őstag
válasz
makos0078 #1887 üzenetére
Ezt a huzalt tekercselted át? Mi a helyzet a korrózióval? Csak a tekercs külsején volt ezek szerint?
Nekem ez a művelet még hátravan. Az 1kg-s tekercsből van még valamennyi, de azt gyakorlásra fogom elhasználni, utána veszek 5kg-sat. Csak közbe jött egy másik projekt is (panellakást kell felújítani). Én is építeni fogok egy áttekercselő szerkezetet (talán deszkákból, a két tekercset tartó oldalfalakat egy közös alapra, szintén menetes száras tengellyel, hogy tudjam szabályozni a feszességet.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy teljesít majd nálad ez a huzal, még mindig jó áron van -
makos0078
tag
válasz
makos0078 #1886 üzenetére
Huzaláttekerés v0.89b
Ma megküzdöttem az első adag áttekeréssel 5 -> 1 kg dobra.
Amit találtam a garázsban, abból oldottam meg. 😀
A képeken talán minden látszik. A nagy tekercs egy állított műanyag ládába került, stílszerűen a kis Hyundai géppel lesúlyozva. Ez jó volt, nem csúszott el a gres lapon. A "féket" úgy állítottam be a dobozok aljánál az anyák meghúzásával, hogy az 5 kilós gurigát jól meglendítve egy negyed fordulat után megálljon. Használat közben a tengely állt, a dobozok a nagy alátéttel és a huzaldobbal együtt forogtak. Ez mondhatni tökéletesre sikerült.
A(z üres) kis dob szintén egy menetes szár tengelyt kapott, anyákkal ráhúzatva. Ennek első ötletként akartam építeni valami léc vázat, hogy az is egy stabil "ojjektum" legyen, és akkor csak oda kellett volna tenni a behajtót a tengely végére. De még ma végezni akartam, a gyerekért meg nemsokára menni kellett az oviba... úgyhogy csak befogtam a tokmányba, hogy majd ezt én kézben megoldom. Odakuporodtam az "adagoló" ládika elé, és elkezdtem áttekerni. (Ja, egy zoknival markoltam, meg vezettem a huzalt.) Kurva gyorsan rájöttem, hogy ez így fárasztó lesz, és még sehol se tartottam, amikor már görcsbe állt az alkarom. Egy kézben tartani az egészet az egyre nehezebb gurigával + játszani a fordulatszámmal... elmondtam néhány QA-át. Többször meg kellett állnom, amivel még annyira nem is volt gond, de arra nagyon figyelni kellett, hogy VÉGIG FESZES MARADJON a huzal a két tekercs között.
Na, aztán már majdnem végeztem, amikor persze megbillent a gép a kezemben, aminek örömére egy pillanatra tövig nyomtam a gázt a behajtón. A következő pillanatban meg ott volt 3 leugrott menet a nagy tekercsen, meg 10 a kicsin. 5 perc szentségelés jött, mire valahogy megoldottam, hogy ne ugorjon le még több, meg folytatni is tudtam. Ott lett némi göröngy a huzalon, majd hegesztés közben lehet hogy lesz meglepi.
Szóval ilyen baromságot ne csináljon senki, hogy nincs rögzítve a fogadó dob...
Jah, a vége kicsit túlszaladt, úgyhogy nem tudtam elfűzni a huzal végét a gyári lyukba, ki kellett csípnem egy darabot a dob széléből.
Én még azt hittem, hogy a porbeles huzal merev.....
Újabb meglepi, amikor tenném el a frissen tekert dobot: nem fér be a kartondobozába. Ööö... Kissé szétfeszült... Tököm, akkor beteszem a gépbe, hogy egyáltalán befér-e. Befért, de dobtam egy alátétet alá távtartónak, hogy ne lazuljon fel a fék, ha lefogy a huzal, és visszaalakul a dob. -
makos0078
tag
Na igen, én is a jó időre várok...
Elvileg lógatva kell. De lehet, hogy ebben már nincs benne a felszálló cső. Többször megszisszentettem, és nem "hó" jött belőle. Lehet, hogy már megbütykölték korábban a palackot, ki tudja. Egy gyártelep szerűség volt korábban a hely, a mostani tulajok ott találták.
Akinek esetleg érdekes, most is vannak 2 kilós CO2 tűzoltók a Marketplace-en. Csak a Dávid Joseph nevű figurát érdemes elkerülni, eddig 3-szor kérdeztem rá, és 3-szor adta elő a mesét, hogy jaj, közben drágább lett, mint a hirdetés.
Ezt a képet a neten találtam, mondjuk az én régimhez nem lenne jó, nincs szeleppel egybeépített akasztója, mint az újabbaknak.
-
makos0078
tag
Na, mi az, senki nem villogtat? 😀
Viszonylag sok (céges) ismerősöm van, az egyik helyen csak úgy megkérdeztem, hogy van-e "tüzes" ismerős, aki tudna régi, CO2-s oltót... aztán előszedték ezt a "lomok" közül, hogy vihetem, nekik nem kell semmire.
Mérleg szerint csak 0,75 kg gáz maradt benne, de gyakorlásra pont jó lesz.
-
makos0078
tag
válasz
gyuribácsi88 #1882 üzenetére
Mivel megszűnt az adagolás, valószínűleg kicsit visszaégett, és belesült a huzal az áramátadóba. Nekem is volt ilyen. Ha nem akar megindulni, akkor lehet fogóval oda-vissza mozgatni, forgatni, végső esetben kitekerni az áramátadót, és abból kioperálni. Utána ellenőrizni kell, hogy szabadon csúszik-e az áramátadóban a huzal, egyszer elég sokáig szivattam magam, mert nem néztem meg. A huzal meg akadozva jött a gépből. Egy darab huzalt húzogattam benne, amíg végül kitisztult.
-
-
Gyöször
senior tag
válasz
gyuribácsi88 #1877 üzenetére
A pisztolynál megfogod és kihúzod. Ahogy előttem írta Ákos, ki kell húzni, nem olyan mint a ragasztópisztoly, hogy az újjal tolod a régi végét.
Az a 2-3 méter eldobós. -
makos0078
tag
válasz
gyuribácsi88 #1877 üzenetére
A kifogyott huzalt ki kell húzni a munkakábelből pl. egy fogóval. A huzalvezető spirál nagyobb átmérőjű a huzalnál. Ugyan nem próbáltam, de szinte biztos, hogy nem tudja rendesen kitolni a régit.
-
makos0078
tag
válasz
Manimaci #1876 üzenetére
Szinergikus a gép, azaz az előtolás (áramerősség) szabályzó klasszikus módon működik. A beállított értékhez tartozó ideális feszültséget meg a gép állítja be automatikusan. Ezt lehet korrigálni a V szabályzóval. Tehát az elvileg maradhat mindig 0 állásban, +/- irányban korrigálható vele a beolvadás. Mint ennek a videónak a végén.
Kezelési útmutató -
válasz
Manimaci #1876 üzenetére
Sziasztok, nekem is porbeles géppel kapcsolatos a kérdésem. Ha elfogyott a huzal, akkor a következő huzalt, rögtön rá (utána) kell tolni, vagy az előzőt valahogy ki kell húzni a munkakábelből?
Manimaci; ezeknél a gépeknél az amper tekerő állítja a huzal előtolást is, a Volt állítóval pedig a varrat beégést tudod szabályozni.
-
Manimaci
tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, mert a gyártó használati útmutatás gyanánt egy bekapcsolási, összeszerelési leírást adott a dobozban csak.
Nos a gép egy Iweld multiflux 153 synergic nogas porbeles hegesztő. [link]
A következő kérdésem lenne: ezen a gépen két tekerő van, egy Amper és egy Volt, de utobbi csak -5, 0, +5 skálával rendelkezik. Ezt én nem igazán tudom hova tenni. Eddig csak olyan géppel dolgoztam, ahol az áramerősség mellett a huzalelőtolás mértékét lehetett állítani. Itt ez a Volt tekerentjű nem tudom mi célt szolgál, mert tuti nem az előtolás sebességét, azt leteszteltem. Aki esetleg ért ehhez a géphez, kérem segítsen.
Köszönöm! -
makos0078
tag
Na igen, csak azt nem értem. 😁
De azért ennek a srácnak a videóit meg szoktam nézni, fantasztikus felvételek. Pl. 12:50-től. -
-
makos0078
tag
Újabb remek tanulós videó: https://youtu.be/nF1T8GOBIpw
-
sarkanyolo2
őstag
Sziasztok!
Az itt lévő gépekre egy nagyságrendbeli használt árat tudnátok kérlek modani? Nagy segítség lenne.
-
makos0078
tag
Én is szemre raktam. Most néztem, hogy kb. 35 mm lehet a szélességük, azt kellett szemre, párhuzamosan elhelyeznem a 40 mm széles zártszelvényen.
Az első képre ha ránagyítasz, látod, hogy még nincsenek odahegesztve.
A kaput felbakoltam a kívánt végleges magasságba, majd úgy jelöltem be az U-bigyók függőleges helyét, hogy koppra lenyomtam őket, mintha húzná lefelé a kapu súlya.
Elég nagy forgáspontokat vettem, többek között azért, hogy jól ki lehessen tekerni őket, és maradjon bőven hely ahhoz, hogy derékszögnél kicsit jobban nyithatóak legyenek a szárnyak.
Elég nagy holtjátéka van mindennek. Ha nincs súly a cuccon, akkor így kitekerve több mint fél centit lehet függőlegesen mozgatni a kapuszárny felőli bucit, amin átmegy a "tengely".
Ennél a kapunál nagyon ki voltam centizve, mert a kapu felé lejt a garázsbejáró (durván) és az utca felőli bejáró (kevésbé) is. Ezért ez kifelé nyílik. Becsukva alul 5 cm rés van, kinyitva kb. 1,5 a sarkánál. Ez volt a cél, sikerült szerencsére.
A fotó nem adja vissza jól, de az állítható menetes szár kissé lóg is a súly alatt. Szerintem ez így van kitalálva, hogy ilyenkor fixálja magát, mivel kontra anya sincs. Nincs is ekkora villáskulcsom, a kaput megemelve, kézzel pörgetve állítottam be őket.
(Nem, ebből így nem tudnék megélni. Nem tudod, mennyi időt csesztem el rá. 😀) -
st6969
őstag
válasz
makos0078 #1868 üzenetére
Szerintem ebből meg lehetne élni, gratula
"fel kéne hegeszteni a forgáspontok U vasait a kész műre"
Én csináltam egy kis kerti kaput, hogy a kutyust szükség esetén hátra tudjuk csukni (a kerítés elem készen vett Praktikeres cucc, én csak a 40x20-as zártszelvény keretet csináltam neki, meg alul-felül a "csíkot"). És hát elérkeztem oda, hogy fel kellene hegeszteni azokat a forgáspontokat. Nem tudtam rájönni, hogy hogy is kellene szakszerűen csinálni azt a részt, amikor a kapukerethez hegesztem az U alakú elemet (amin ugye függőlegesen átmegy a forgástengely). Ha ugyanis az nem tökéletesen függőben van (ráadásul mindkettő), akkor nyitáskor a kapuszárny emelkedik vagy süllyed. Annyira kicsi az az elem, meg nehezen tehető oda a vízimérték, hogy én kvázi "szemre". Erre a célra jó, de nagykapunál már nem biztos. Te hogy csináltad ezt a részt, hogy függő legyen?
-
makos0078
tag
válasz
Gyöször #1865 üzenetére
A torzulás témához, hogy egy kezdő (én) mit tapasztalt, hátha segítség valakinek.
Szóval, az alany életem művének egy része, az egyik utcafronti kétszárnyú kapu.
Egy szárny kb. 140x125 cm.
Felépítés: körben a keret és belül a "+" merevítő 40x40x2 zártszelvény, a "lécek" meg 40x3 laposvasak.Elkezdem összeállítani a külső keretet, 45 fokos vágások, csillió ellenőrzés után minden összeheftelve, aztán a 4x4 varrat a sarkokon (MMA-val pöttyözve minden), külön YT videókat néztem a javasolt sorrendről a minimális torzulás érdekében.
Mondanom se kell, a cucc nem volt lefogatva, két kisebb zártszelvény asztalra volt feltéve, azon dolgoztam.
Végzek a hegesztésekkel, aztán tenném bele középre a korábban már méretre vágott függőleges merevítőt, ami egy folytonos szál. Aztán nem fér bele. Hm. De valami 3-4 mm-rel nagyobb. Elmértem volna? 3-szor egymás után??
Belenézek oldalról a keretem széleibe, és lám, banán lett az összes, befelé hasasak. Anyád. Bazz...
Belefeszegettem a (jó) méretre vágott függőleges merevítőt, meglepően könnyen ment. Ráálltam a keret aljára, a tetejét kézzel felfelé húzva belejátszottam, aztán a helyére kopácsoltam.
Belenézek megint az alsó-felső oldalba, és ezt látom: a saroktól indulva olyan 10-20 cm-en látszik, hogy 90 foknál kisebb lett a sarok, de utána már szép egyenes a következő sarok környékéig, ott megint egy kis hupli.
Ok, akkor ez ilyen lesz, szemből nem látszik.
Behegesztem a függőleges merevítőmet, majd megint sasolok. Bazz, most már ott középen is behúzta, újabb hupli. Nézem hosszú vízmértékkel, 1+ mm-t ott is berántotta. Ááá, akkor a másik oldal meg biztos kifelé lett púpos, ezt máshogy nem lehet (jó vicc). Fszt. Azt is behúzta. Magyarul a kb. 120 cm hosszú merevítőm kb. 3 mm-rel "rövidebb lett".
Nah, utána a többi keretet úgy csináltam, hogy azt a függő merevítőt 3 mm-rel hosszabbra vágtam. Alig tudtam belecincálni a helyére, de úgy ott középen már nem nagyon lett huplim. Később a vízszintes merevítőket (két részből állnak) is mindig arányosan nagyobbakra vágtam.A következő szopóág a laposvas "lécek" behegesztése volt.
A "huplis" keret miatt szinte mindegyiket egyéni méretre kellett vágnom, de ezt most hagyjuk is. :))))))))))
Na, ezt most hogy a túróba csináljam, ugyebár ezek is húzni fognak.
Bepöttyöztem őket a helyükre, amihez mellesleg csináltam egy ötletes szerszámot.
Agyalok, hogy mi lenne a jó sorrend, aztán az egyik "ablakban" úgy döntöttem valamiért, hogy legyen először az egyik középső, aztán onnan megyek kifelé.
Csinálom, kész van az a szekció, nézzük a végeredményt. Ugyebár 2 oldalon van hegesztve az összes "léc" vége.
Hát, mondhatni hogy ívbe hajlott mind, valamelyik nagyon, a többi még jobban. 70 cm hosszon 1 cm púp, meg ilyenek.
K. A.
Nincs mit tenni, jöhet a kalapács. Oh, egész jól megy ez, bár rendesen csépelni kellett. Na, most mondják a városi népek, hogy szar a porbeles hegesztés (ezeket már azzal csináltam), ha nem törik el, akkor nincs igazuk.
Természetesen nem volt igazuk, a hegesztések kitartottak, és szemre egész jóra ki tudtam kalapálni mindent.
Visszatérve a sorrendre, fszság volt a középsőt először behegeszteni, mert a mellette lévők annyit húztak a szerkezeten, hogy az végképp túl hosszú maradt. Úgyhogy az egyik kapun van egy "léc", amin gitározni lehet. Mindegy, csak én tudok róla.
Apropó, az egyik helyen, ahol pont a zártszelvény gyári hegesztésének vonalában voltak a "léceim" végei, ott egy olyan 50 centi hosszon szépen szétreccsent a zártszelvény. Győztem végigpöttyözni, meg síkba csiszolni utána.Elérkeztünk a végső melóhoz, fel kéne hegeszteni a forgáspontok U vasait a kész műre.
Kapuszárnyak gondosan odatámasztva, minden százszor lemérve és ellenőrizve, a két szárny alul-felül vonalba állítva.
Ütköző egyik szárnyon sincs, nekem nem tetszik, persze így nagyobb szopás szokás szerint.
OK, hát az egyiknél csak úgy adta ki, hogy az U vasat (kb. 30 mm széles, a zártszelvény meg 40) középről ki kellett tolnom a szélére, sebaj, ki fogja nézni.
Csillió utóellenőrzés, majd felhegesztem az U vasakat.
Fogytam közben 5 kilót, mert 5 mm anyagot kellett a 2 mm-hez (amit sose próbáltam előtte), de elkészült.
Lelkesen felakasztom a szárnyakat a helyükre, aztán nézem: alul vonalban vannak, felül meg van pár mm eltérés.
K. A.
Mi a fszt csináljak???
Gondoltam egyet, odatámasztottam alul az acélbetétes csizmával, és elkezdtem felül magam felé rángatni a szárnyat. Bazz, túlhúztam egy centit, úgyhogy mehettem át a túloldalra :))))))))))))
Nah, a másik kapunál már nem precízkedtem ennyire, tudván, hogy ilyen könnyű "állítani" a szárnyakon.Ez már nem annyira a hegesztés téma, de a másik nagykapunál felraktam az egyik (első) lefestett szárnyat, alul rászerelve a retesz, ami térkőbe fúrt lyukban rögzíti.
Feleségem nem volt itthon, gondoltam, majd meglepi lesz, ha hazaér, hogy ez akkor már itt marad az örökkévalóságnak.
Aha.
Hallom, hogy megjött, és tolat be az utcáról, aztán durr-csatt-csörömp.
Ezt nem hiszem el.
Amíg ki nem szakadtak a retesz önmetsző csavarjai, addig volt ideje görbülni a lenti saroknak, főleg a függőleges részének.
Na, ezzel később az lett, hogy lefektettem a járdára a 4 sarkát felbakolva, aztán addig tapostam/ugráltam rajta, amíg kiegyenesedett. 5 perc se volt az egész.
A csavarok helyén visszakalapáltam a kifordult anyagot, aztán kétszer körbepötyögtettem, és már mehetett is bele az önmetsző megint.
Az egyik 45 fokos hegesztésem meg a külső sarok elrepedt, erre nem voltam annyira büszke, nem olvadtak át rendesen ezek szerint. Újracsináltam őket, és kész.
A festékről később kiderült, hogy egy hulladék (2 hét után is puha volt), úgyhogy azt úgyis le kellett túrnom róla. -
válasz
Gyöször #1865 üzenetére
"Meg a kész szerkentyűket mikor elhúzza a francba a hegesztés."
Én ha "tökéletes" derékszögre törekszem például egy kapunál akkor összeállítom kiátlózom sarkokat összeheftelem ráellenőrzök és ha minden frankó az összes sarokra átlósan ráheftelek egy-egy zártszelvény darabot. Úgy már bátran készre lehet hegeszteni a sarkokat nem tudja elhúzni a hegesztés. Levágom a segédanyagot lecsiszolom a nyomát és boldogság van. Fel lehet csavarozni szögbe állított sarokvasakat is valami táblás faanyagra sablonnak és arra rászorítózni a hegesztendő anyagot, az is tök jól működik ott se nagyon megy el a szög. Idei barkács tervem 50x50 szögvasból összedobni négy ilyet, ez kicsi nem kell kerülgetni a garázsban. Ha beválik (magyarán nem baszarintom el) és pontos lesz átlózni sem kell többet. Az is nyűg egyedül.
-
-
Gyöször
senior tag
Az enyém az aljánál szokott egy olyan nagy sorját hagyni amihez kell a kisflex.
De jó buli, a fémek urának érzi magát az ember vele, nem? :-)
Lidiben vettem digit szögmérőt, ha valami furcsa szög kell azzal szoktam vagy 10 percig állítgatni. 45nek meg 30 foknak iskolai vonalzó, vagy lidiben volt ilyen 45-90 fokra jó valami derékszög szerű. Ha odafigyelve beállítod a szöget, meg nagyon figyelsz, hogy az anyag se lógjon le semerre, pont merőlegesen menjen rá a korong, akkor jó lesz az. Meg majd a hosszokkal játszás, mérőszalaggal számolgatás, hogy a 45fok hegyétől ennyi... Jó. Rá kell érezni, mire kijön a matek. Nameg a görbe zártszelvények amikor belenézel hosszában és ... vúdeszar. 3as falúakat olajemelővel szoktam egyengetni. Meg a kész szerkentyűket mikor elhúzza a francba a hegesztés.. majd erre is rá kell még éreznem. -
Gyöször
senior tag
Múltkor leberheltünk egy fűnyíróról 4 (műanyag) kereket az állító kis vassaival. 2000 Ft kért érte. Sosem tudom meg mit mennyiért ad csak mond egy számot. Néha vannak jó zártszelvény darabok. Néha. Múltkor volt egy fürdőkádban számolatlan sok csatornavas. Teljesen újak voltak, jó masszív darabok, csak nem voltak sose lefestve és megrohadtak. A csatornát tartó lemezek se voltak még sosem meghajtva, csak némelyiken a dobáláskor. Rápörögtem, hogy odaviszek egy talicskányit megméretni, aztán találtam valami izgalmasabbat. Itthon jutott eszembe, hogy a csatornavas meg ottmaradt. De aztán megnyugtattam magam, hogy drágábban adta volna mint a festett újat a boltban.
-
st6969
őstag
válasz
makos0078 #1854 üzenetére
Kipróbáltam, kicsit paráztam, hogy mi lesz (kóválygó tárcsa, kismegszakító le, gagyi, lassú vágás, meg még egyebek, amilyen szerencsém van minden eszközzel mostanában...), de aztán vigyorra fordult a szám
Nem üt a tárcsa, pillanatok alatt átvágja, igaz nyomtam neki (mondjuk nem vadul, csak úgy közepesen), mondjuk szórja fémport rendesen.
A vágás nyilván sorjás, "elkeni" az anyagot, de kézi reszelővel egész könnyen sorjázható. Így néz ki kis reszelés után:
A gyári 45°-os beállításnál vágtam, hát a derékszögtől messze van, mint Makó Jeruzsálemtől. Igaz, nem tettem a képre a derékszöget, de kb. 2mm-s rés van, ha derékszögbe állítom (ez egy 40x20-as zártszelvény). Ez azért lehetne pontosabb...ezen majd állítok.
Visszafordítva:
-
-
Gyöször
senior tag
A gyorsdarabolót a B20aim se bírják, sőt az éjszakaim B25ös
, hát voltam olyan csúnya, hogy azon is megpróbáltam, azok is megkapaszkodnak neki. Így kapnia kellett egy lágyindítót egy relével. Picit felfut a lágyindító akkor már forog a tárcsa, akkor a relével rádurrantom a fázist telibe, hogy ne fűtsem a drága lágyindítót. Különben el se tudnám indítani. Mikor én vettem akkor valami dewalt volt lágyindítós 120ért. Ez meg ugye 41 volt. valami 1-2 ezerért vateráztam egy 10 amperos lágyindítót, a 16osat előttem csapta le valaki.
Ezt a cókmókot külön dobozban kapta meg a gari végett. A saját kapcsolója meg nyert egy kötegelőt, amit vész esetén le tudok lökni róla. Persze ha van ilyesmire mód
Majd meg akarom csinálni mostmár, hogy egy 4 eres kábelre kicserélem a sajátját és akkor a gombbal vezérlem a kis dobozomban az okosságot, mert bele nem fér a gépbe.Na mindegy ezen volt egy gyári makita korong azzal még a saját "asztalába" is sikerült belevágni mert elgörbült a korong oldalra kifelé. Elhajintottam róla, SWATY COMET a nyerő! Rendeltem a géppel zákányéktól, ők ajánlották. Bettetem valamit a kosárba, és felhívtak, hogy lakatosoktől tudják, hogy az szar (amit plusszba beraktam) és mondták adnak valamit ami príma és még olcsóbb is (volt akkor) A swaty viszi, sokkal gyorsabban vág, gyárinál 1 mmel szélesebb a csere korong! mittom én hogy 2,5el adták ez meg 3,5. Nem eddződik be előtte az anyag, annál gyorsabban levágja.
A gyári korong megfogta a motort bakki, ezt meg úgy nyomom ahogy a csövön kifér. Ez is a lényeg. Nem szabad vele finomkodni nyomni kell lefelé mint bolond a kertajtót. Mert különben ez előtt is bekeményedik az anyag. Nálunk a vastelepen a tulaj néni nagyon kicsi alacsony hölgy. Úgy lövi ketté a vasat a régi 2,2es makitájával, hogy csak lestem én meg genyóztam itthon az új géppel. Nem tudtam mi a baj.. korong csere. -
Gyöször
senior tag
Pedig erre írni akartam el is kezdtem de valami miatt a telóban maradt, nem nyomtam elküldésre ezekszerint, bocsi!
Van kettő is? Nem pont odavalósi vagyok. Sajnos akkor megyek ha doktorhoz kell, szerencsére nincs gáz, meg ugye addig amíg be nem zárják a kórházat. Kunszent után lakok, a 4vagy 5 betűs faluban, ahogy vesszük
Én a nagytőkei úton szoktam betámadni a városba, ott a Szentes táblánál van egy telep én azt ismerem. Évek óta oda benézek. Másik telep is van? -
makos0078
tag
Ha van időd meg üzemanyagod arra, hogy esetleg koppra mész, mert valami selejtet akarnak adni, akkor hajrá. Én a vastelepen is kiszedettem 2 szálat a kupacomból, mert görbe volt. Néztek rám szépen a rokik, hogy nincs otthon egy kalapácsom? Mondtam, hogy több is, csak más célokra. Pofákat vágtak, aztán kicserélték. Arra sem tenném fel az életemet, hogy a 2 mm falvastagság az nem 1,75 volt-e inkább. Update: itt volt 10 lépésre egy próba darab: egyik oldalán 2 réteg Hammerite, reve mindkét oldalán lemaratva savban. Így 1,8 mm. (A facért ilyen a szemem. 😀 A 3 mm laposvas stimmel, ugyanaz csak 2 oldalon festve: 3,2 mm.
-
makos0078
tag
Próbáld ki minél előbb. Én anno az OBI-ban vettem valamit, aztán aznap gyors teszt. A gyári tárcsa akkora fos volt, hogy bármilyen lassan vágtam vele, kékre égette a vasat, és elkente a vágásnál. A 2 mm vastag anyagnál 5+ mm lett a vágott felület. Ok, szar a tárcsa, esetleg veszek rá másikat. De már akkor az is feltűnt, hogy úgy lötyögött a szorító az alaplemezen, hogy a vágott anyag "előre gurult", amikor elkezdtem vágni. Nézzük a 45 fokot (igazából arra vettem). Sarokcsiszolóval a hátam mögött, csukott szemmel és fél kézzel pontosabbat vágtam volna. Másnap vissza a feladóhoz, kérdezték, mit írjanak a jegyzőkönyvre. Mondtam, hogy két szó elég lesz: ipari hulladék. Szó nélkül visszaadták az árát.
Aztán összeraktam mind a 9 kerítés elemet kézzel jelölve és vágva. A pontos jelölés a nehéz eleinte, amikor körbeér az ember, aztán 1(-2) mm eltérés van. Eleinte precízen összecsiszoltam az illesztéseket, amikor raktam össze egy keretet. Aztán rájöttem, hogy 1-1,5 mm hézag se túl nagy baj, be tudom rakni hegesztéssel. Utána már csak arra koncentráltam, hogy lehetőleg 1 mm alatt maradjak a hézagokkal, meg a külső sarkok tényleg passzosak legyenek, azokat a legkönnyebb átégetni.
Remélem, neked jó lesz a géped. Az enyém valami olcsó szar volt. Uh, most nézem, azt se adják már ingyen. Lehet, hogy csak nekem nem volt vele szerencsém, egy Einhell TC-MC 355 volt az, ráadásul jó netes véleményekkel. -
makos0078
tag
válasz
makos0078 #1847 üzenetére
Uh, meg a zártszelvény profilja is bezavarhat.
Zöldfülűként végignéztem, ahogy 2 feléből (azonos méretűből) szolgálnak ki a vastelepen. Gondoltam, festék alá mindegy. Otthon kipakolás után látom, hogy az egyiknek egyforma (szögletes) a 4 sarka, a másiknak 2 egymás melletti durván lekerekített. Utána órákat matekoltam, hogy hogyan állítsam össze a kerítés elemeket, hogy ne legyen feltűnő. -
st6969
őstag
válasz
Gyöször #1848 üzenetére
Szinte biztos, hogy jobb a tiéd. Én a lágyindítás miatt választottam ezt (16-os biztosítékom van), rengeteget kerestem, de nem találtam, melyik fórumban ajánlotta ezt valaki (sajnos ő sem saját tapasztalatból, csak a paraméterek alapján...). Én 50-ért vettem, de még nem próbáltam ki. Össz-vissz 1db videó van erről a típusról a youtube-on, ott egy lengyel fószer próbálgatja, vegyes tapasztalatokkal (fordítás nem elérhető), a 45°-os gérvágással van baja, pontatlan, aztán kicseréli a tárcsát egy Bosch-ra, az nem üt, és jó lesz a gérvágás is.
Az asztallal kapcsolatban viszont igazad lehet...bár 6m-es szálat nem valószínű, hogy vágok vele, mivel olyan hosszút el sem tudok hozni. Minimum kettébe kell vágatnom. Viszont mindenképpen szükségem lenne valamire, amin kint tudok dolgozni, és gondoltam, akkor már adja magát, hogy rátegyem a darabolót is. A koszolás miatt gondoltam valami "dobozt" építeni mögé, hogy felfogja a szikrát. De akkor ezt a koncepciót így átgondolom..."mifelénk nem kapni ilyen 35ös meg 45ös meg ilyeneket,"
Szerintem ez a "mifelénk" ugyanaz a település leszNem véletlenül kérdeztem tőled itt ezt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Apple Watch S9 45mm Cellular acél GOLD okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
- Samsung S24 8/128GB, Kártyafüggetlen, Újszerű állapot, Garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest