- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
szpigi73
csendes tag
válasz
Gyöször #1184 üzenetére
Ez érdekes, kipróbálom majd, de arra határozottan emlékszem, hogy MMA és MIG módban is ugyanazon számtartományban tudom állítani az A skálát (kb 30-186-ig) és a számok növekedésével nő az ív erőssége is úgy, hogy a V potit nem piszkálom.
Én úgy tudtam, hogy amperrel hegesztünk, azt állítjuk és ez a gép az amperhez állítja automatikusan a huzal előtolást egy gyári érték szerint, ami vagy jó a magamfajta amatőrnek, vagy nem. A feszültséggel csak a beégési mélységet szabályozza a gép. Ismétlem: tudomásom szerint. -
kunberci
senior tag
válasz
szpigi73 #1195 üzenetére
1194-re reagálva:
Hegesztésnél még mindig a schuko aljzat, dugó a leggyengébb láncszem. Van olyan hegesztőgép, ahol nem is szerelnek gyárilag dugvillát a hegesztő gépre. Olyat teszel, amit szeretnél. 230V-nál is jobb lenne az ipari csatlakozás. Csak ugye ezt nem tudod bedugni pl: a szomszédnál. [link] -
kunberci
senior tag
Amennyiben 5 eres kábelből van a hosszabbítód, ahol van nulla vezető, földelő vezető, és a három fázisnak vezetéke, arról a hosszabbítóról, a hosszabbító végén le tudod venni az egyik fázist (230 V). Kétszeri átalakítás felesleges, és balesetveszélyes is. Esetleg használj ilyen aljzatot: [link]
Ez meg qurva drága. Az én megoldásom sokkal olcsóbb. -
Gyöször
senior tag
válasz
szpigi73 #1188 üzenetére
Nekem mondták, hogy 6os dróttal álljak ki az órától a garázsig. De az olyan vastag kezelhetetlen büröm, hogy maradt a 4es. Szerencsére bevált.
Ja, hogy 15méter a messzebbítőd? Direkt ezért csináltam csak kb 3-4 méter kanócból, hogy ne akarjak a szomszédban hegeszteni. Ezt mindig könnyen letekerem, nem marad felcsévélve. És egy röfi van rajta. Bár elég ritka szitu, hogy egyik kezemmel hegesztek másikkal meg nagyolok utánam a nagyflexxel :-)))
Forrasztott csati nem jó, érvéghüvelyezz! -
kunberci
senior tag
3x2,5 mm2 kábelből érdemes készítened. MT kábel, ha több pénzed van, akkor gumikábel. Én MT kábelből szoktam csinálni. Ennél vastagabb szerintem nem kell.
Mivel nálam van 3 fázis, én a hegesztéshez 3 fázisú hosszabbítót használok, ez van különböző hosszúságokban (5x2,5mm2) MT kábelből. Ehhez a hosszabbítóhoz készítettem egy kis átalakító kábelt is. Így veszem le a 230 V-ot. Az a tapasztalatom, hogy a 230V-os konnektoroknál szokott inkább probléma lenni, ott szokott "megfüstölődni" az érintkezés.
[kép] Én így hosszabbítok. A lengő aljzat legyen iparibb kivitelű. -
szpigi73
csendes tag
Az én véleményem az, hogy legalább 2,5mm² keresztmetszet ajánlott, főleg ilyen távolságon.
A gyári szerelt hosszabbítók elég drágák ebben a méretben, de sajátkezűleg is kivitelezhető, max hajlékonyságban lesz különbség.
500ft m-e a kábelnek, 1000-1500ft a két dugasz a végére. Én kettes dugaljt vettem rá, így rugalmasabb a felhasználása. -
szpigi73
csendes tag
válasz
Gyöször #1185 üzenetére
Pont az ilyen feszültségesés kiküszöbölésére én is hasonlóan készítettem a hálózatot, mint a tied, csak nálam pár méterrel távolabb van a betáptól a garázs. Hosszabbítót én csináltam 3x2,5-ös, 15m hosszú, sodrott MT-kábelből, forrasztott csatlakozással, nem hinném, hogy baj lenne vele, de sztem 15m-en már érezhető pici fesz. esés. Kicsit luxusnak éreztem volna, ha 4-es, vagy 6-os vezetékből csinálok "messzebbítőt" a hegesztőmnek
Egyébként sokszor megcseszheti az ember, ha elővigyázatos akarna lenni ilyen téren, amikor az utcában ő van a legtávolabb a lakossági elosztótrafótól. -
Gyöször
senior tag
válasz
szpigi73 #1183 üzenetére
Ha a palack valami magyar meglévő vagy már megszünt, beolvadt cég terméke, akkor nincs baj. Pld messer, siad, linde, én aga palackot cseréltem, azt vette a linde. Nekem azt mondták, hogy ne legyen rajta kínai írásjel. Lefényképeztem a palackot és megmutattam a cseretelepesnek. Rácsapott egyből, hogy KELL! Le volt járva a hitelesítése is régen, de erre is kérdezz rá a telepen, mielőtt megveszed. Valaki biztos átveszi, ha nem az első majd a második. De mindenképp kérdezz rá, csúnyákat befürödtek vele haverok, hogy 1965ben lejárt palackokat vettek 7 dbot, rossz helyre vitték. Volt egy lejárt 20 kg co2 boldogan becserélte corgonra a legjözelebbi telep. Amit unokatesóm adott számot az az ember vette át a régi palackjait, az valami +60 ezret mondott a corgon cserére, mint amennyiért elintéztem. Én csak a töltetet fizettem.
-
Gyöször
senior tag
válasz
szpigi73 #1182 üzenetére
Általában mindig egy kb 3 méter 2,5mm2 hosszabbítóról hegesztek, mert az ő kábelét nem szoktam letekerni a kocsiról az egyszerűség kedvéért. B20 3fázis van a garázsban, az órától 5x4mm2 vezetéken kiállva a garázs kismegszakítójáig. Onnan max 7-8 méter 2,5mm2 a falban a konnektorig.
Legelőször a szomszéd jött át felrakni a garázsajtót a trafójával, megjegyezte, hogy van áram dögivel, nem kínlódik a trafó, tekerte lefele.
Most meg volt egy kis betonozás, ment két keverő, meg nagyflexxel vágdostak, a kőműves jött oda hozzám, hogy van áram a garázsba rendesen, mert figyelte, hogy a két keverőjének szép hangja van nem szenvednek, aztán rápróbálta még a 2000Wos flexet, azt se vette észre a hálózat.
Majd megnézem, ma vagy a jövő héten lesz hegeszteni valóm rendesen. Kipróbálom a hosszabbítója nélkül.Azt gondolom, hogy ezek az inverteres hegesztők az elégtelen, aulméretezett villanyhálózat miatt szoktak tönkremenni.
-
Gyöször
senior tag
válasz
szpigi73 #1181 üzenetére
Nem jó, már írtam, hogy mig módban az áramerősség helyett az a poti a huzalelőtolást állítja. Ha emeled a feszt akkor növelni kell a huzalelőtolást. (Nem csökkenteni azt a potit mert Amper van ráírva, az Ampert a feszültséggel állítod.)
A kettőt szinkronban kell tartani, de anyagvastagság függő, van hogy a feszültségen kell növelni, a dróton nem.
Az akkor Amper ha Mma módban, elektródázol. -
szpigi73
csendes tag
A palack kérdésre visszatérve, egyenlőre nem tudom még, meddig fogom használni a gépet, lehet, hogy a most megvett 5kg-os porbelest se fogom végig elhasználni, így egyenlőre feleslegesnek tartom megvenni, bár csábít a szebb és problémamentesebb varrat lehetősége.
Azt hol látom a palackon (ha vennék majd), hogy nem gagyi kínai-e, hanem hivatalos eredeti nyomáspróbázott darab? Illetve, ha lejárt a palack szavatossági idelye, azt is kicserélik nekem Siófokon? Egyszóval mire figyeljek vásárláskor? -
szpigi73
csendes tag
Az eddigi tapasztalatom az, hogy a hegesztőgép észreveszi, ha közvetlen konnektorba van csatlakoztatva, vagy hosszabbítóba, (hiába 3x2,5mm²-es). Hosszabbítónál emelnem kell kb 10%-ot az áramerősségen, hogy ugyanúgy hegesszen, mint konnektorról.
Tapasztaltatok már ti is ilyet?
Illetve jobb a beégés minősége is, ha a munkadarab elő van melegítve kicsit a levarrás előtt (pár rövidebb "pöttyöléssel"). -
szpigi73
csendes tag
válasz
Gyöször #1177 üzenetére
Mihez képest sok a feszültség? 17- től 19.5V-ig próbálgattam, de már 17,5-nél érezhetően (látványosan) kisebb volt a beégés mértéke. Lehet, hogy a fesz. csökkentésével arányosan emelnem kellett volna az áramerősségen?
Élesben már nem szeretek kisérletezgetni, örülök, ha sikerül valahogy a hegesztés, de legközelebb keresek rá alkalmat, mert azért szeretnék még ezt-azt megtapasztalni. -
Gyöször
senior tag
Nem olyan xar az a porbeles, én nem szoktam erőltetni, de ha előkerül, hogy célszerű lenne akkor nem rettenek meg tőle.
Megtisztítottam neked a varatot, így mást mutat esetleg?
Nehezebb vele berakni valami rést, kb annyira mint elektródával. De ha össze kell ragasztani valami értékelhető anyagvastagságú dolgokat akkor jól használható. -
Gyöször
senior tag
Találtam a zacc közt két valami lemez darabot, vagy másfeles vagy kettes nem mértem a kettő egyforma vastag, vékony csík meg a nagyobb is. Kicsit hibádzik a dolog mert nem figyeltem, hogy a nagyobbon festés próba volt a hátoldalon.
Rácsíptem 6os betonacél darabot 1es dróttal mert az volt befűzve co2vel meg corgonnal is rendesen átfújatva a gépen. Addig állítgattam rajta, de nem sokat foglalkoztam a legjobb beállítás megtalálásával. Utána átfűztem porbelesre ami telwin 0,9. Erről azt kell tudni, hogy péntek este esőben hegesztettem kint, a gépre dobtam egy fólia darabot ami takarta a kocsit is, de a telwinen látszottak esőcseppek, meg amúgy is kb 3 éve fel van bontva és be van dobva a gép alá a kocsira.
Semmi baja, tök jó volt hegeszteni vele. Sztem nem fröcsög. Szpigi nem túl sok volt a feszültség???
Itt vannak a művészi aktok
Gondolom a porbelest könnyű kitalálni melyik volt, de vajon melyik lehet a corgonnal ill melyik co2vel?
-
kunberci
senior tag
válasz
Gyöször #1175 üzenetére
Szerintem azt érdemes a legjobban. Szállíthatóság, mozgathatóság miatt is. Nekem ez a véleményem. Nagyobb palackot nem is vennék.
Nálunk a 10kg-os CO-2 7 eFt 5000-5500 liter gáz.
A 4,7m3-es corgon 12 eFt 4700 liter gáz.
Kb: gáztöltetre ugyanott vagy. A corgon is elég lehet 2-3 évig. 3 évre levetítve 5 eFt a különbség. -
Gyöször
senior tag
válasz
kunberci #1174 üzenetére
Kis corgont nem tudom mennyire érdemes venni. Azért a CO² sem sokkal rosszabb, viszont (szerintem illetve mifelénk) jelentősen olcsóbb. És a heghuzal is töredéke. A kisebb palackkal meg jobb közlekedni. Hobbi szinten néha hegesztve 7100 Ft a 10 kg töltet az akár 2-3 évig is kibírhatja, ha nem jön közbe egy nagyobb meló. Tény, hogy jobban fröcsköl mint corgonnal(mert ha jól beállítok mindent meg ügyesen sikerül akkor corgonnal 2 szikra alig száll el) , de lényegesen kevesebbet mint porbelessel.
Meg ezért mondtam, hogy nem veszélyes szélben sem, kicsit több kell, de ezeknek a mifajta pisztolyoknak gyárilag 14es a fúvókája, ez jól odafújja ahová kell. De vettem hozzá 12eset meg 18asat, még nem próbáltam ki. Szomszédnak a nagy trafós gépén van vagy 20as ha nem nagyobb gázterelő, ő látványosan jobban szenved a szélben mint én. Gyakorlatilag a "miféle" kis gépek kis pisztolyai nem allergiásak erre. -
kunberci
senior tag
válasz
szpigi73 #1170 üzenetére
Nyugodj meg, mindegyik porbeles huzal porozni, és fröcskölni fog, ha csak ez lesz a probléma, akkor nincs probléma. Nem akarsz sok fröcskölést, akkor veszel egy corgon palackot. Nem olyan sokkal több, mint a CO-2 palack. Jó helyen lakunk. Siófokon bérleti szerződés nélkül is tudod cseréltetni a palackokat.
-
szpigi73
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, aki foglalkozott az ügyemmel.
Úgy néz ki, hogy nem voltam elég körültekintő a készülék üzembehelyezésénél, ugyanis egészen idáig 0.8-as sima görgővel használtam a recézett 0.9-es helyett. Holnap letesztelem, remélem megoldódik a huzalrángatózás.
A fröcskölést ugyanúgy csinálja Telwin porbeles huzallal is, de majd kipróbálom még alkalom adtán Esab-bal.
Sztem együtt lehet élni ezzel a fröcsköléses dologgal, a nagyja lejön drótkefével, utána kis legyezőkorong, aztán kész is .
Lehet, hogy csak magamat nyugtatom, valójában nem tudom mennyire normális ez a porbeles helyzet, de ha másnál is így van, akkor örülök. -
athomi
veterán
válasz
dellfanboy #1166 üzenetére
Létezik, hogy csak alu van benne, réz nincs?
-
Gyöször
senior tag
válasz
kunberci #1161 üzenetére
Előbb jutott eszembe, gondoltam megosztom de már írtad. Lehet túl szorosra van tekerve a görgő előfeszítése, ellapul a drót és a tojás alakú heghuzal már szeret elakadni a spirálban.
Én is 0,9es porbelessel szoktam játszadozni, ha úgy hozza a helyzet, 1es düznivel. 1 kilonyit már elkabaréztam. Meg letekertem a géppel 20kg sima céó drótot 0,8ast, ezefelül kb 2 kg 0,6ost meg mindjárt lefogy az 5 kilós 1es drótom, de egyszer nem fordult olyan, hogy a düznibe belesül (????) a heghuzal. Komolyabb munkák előtt kitisztítom a pisztolyt, meg a gázterelőt és befújom iweldes letapadásgátlóval. Ennyi a karbantartás.
-
kunberci
senior tag
válasz
szpigi73 #1160 üzenetére
A porbeleshez recés görgő kell, nem a sima V görgő, ami a normál huzalhoz. Aluhoz meg U görgő, és ehhez kell a huzalvezető spirált teflonosra cserélni. Tehát porbeleshez recés görgő, és nem kell szorosra tekerni a görgőnél lévő leszorító csavart. A porbelesnél biztosan nem kell huzalvezető spirált cserélni. Azért is lökdösheti a huzalt, ha nem tiszta a felület, vagy van egy rossz csatlakozás. (Rozsdás a felület, nem érintkezik jól a testkábel, van egy laza csatlakozás).
Ez nem Iweldhez való, de ilyen recés görgő kellene: [link] -
szpigi73
csendes tag
válasz
Gyöször #1159 üzenetére
Sztem tudja a 0.9-et, de most hogy gondolkozok, van hozzá mellékelve egy másik, tartalék görgő. Elképzelhető, hogy gyárilag 0.8-ra van hangolva és 0.9-re görgőt kell cserélni? Megnézem van-e valami ráírva a tartalékra. Egyébként 0.8-as fúvóka volt benne és azzal is vitte a 0.9-es porbelest, míg bele nem sült, aztán gondoltam azért sült bele, mert kicsi a méret. Kicseréltem 1.0-esre, jobb a helyzet, de még mindig előfordul besülés. Nem tudom a spirál milyen méretű, hányas huzalt képes fogadni, a pisztolyra mig 15 van írva.
Az a szomorú, hogy amikor megvettem, semmit nem mondtak az üzletben, mire figyeljek a különböző huzalok használatánál, mi a gyári alap fogadóképesség, hogyan bővíthető, stb. Úgy gondoltam, alapban 0.8-1.0-ig nem lesz gond, mást meg úgysem fogok használni, de ez a teória eleve a fúvókaméreteknél megdőlt. -
Gyöször
senior tag
válasz
szpigi73 #1158 üzenetére
Ha visszatologatja a pisztolyt akkor sok drótot adagol, nem tudja leolvasztani azon a feszültségen.
Az Amper tekerő mig állásban a huzalelőtolást állítja a gépeden. Milyen gép ez a 185? Nem csak 0,8as drótot tud az fogadni? Milyen spirál van a mig kábelben? Sztem nekem a 215ös tud csak 1eset. Lehet a spirálban akadozik a 0,9es nem a fúvókában.Tegnap meg csütörtökön egyébként elég viharos szélben szitáló esőben hefteltem az udvaron céóval, a hajam leázott a pics@ba, de a varrat még mindig tart
Vettem egy iweldes hegesztő kesztűt, kicsi szélárnyékot adtam neki tenyérrel nem túl közelről, meg 8 helyett 10 liter per percre feltekertem a szódát 0,8as dróthoz. Jó volt. Ja megtámadott 3 lódarázs alkonyat után. Nemtom ezek nem szeretik a sok ultra ibolyát? Biztos Fradista darazsak voltak ... -
szpigi73
csendes tag
válasz
szpigi73 #1157 üzenetére
Köszi a videót, szerintem már láttam, de nem annyira megy az angol, hogy minden szavát értsem, de a bemutatás sokat segít. Érdekes, hogy nálam ugyanolyan körülménynél egyszer így hegeszt a gép, egyszer úgy. Sokszor hallom a hangján, hogy valami nem stimmel. Pulzálni is szokott az ív és sokszor érzem, hogy lökdösi a kezemet a pisztoly, mert nem egyenletesen adagolja a gép a huzalt. Lehet, hogy a pillanatnyi áramátadóba való besülések okozzák?
-
törölt tag
válasz
szpigi73 #1148 üzenetére
Nem tudom mennyire megy az angol, de belinkelem:
Tech Tips: Self-Shielded Flux Cored Arc Welding (FCAW-S) Troubleshooting:
Túl alacsony huzalsebesség
Túl magas huzalsebességTúl lassú hegesztési sebesség
Túl gyors hegesztési sebességTúl rövid áramátadó-munkadarab távolság
Túl hosszú áramátadó-munkadarab távolság
(helyes hossz porbelesnél 12-16 mm)Az önvédő porbelesnél húzni kell a pisztolyt, nem tolni
-
szpigi73
csendes tag
Köszönöm a válaszokat és a linkeket. Fehérvári vagyok, nincs messze Siófok.
Iweld huzalt használok 1kg-osat, de most rendeltem egy 5kg-os ugyanolyat.
Javarészt kint kell hegesztenem az udvaron és úgy olvastam, hogy a CO²-val hegesztésnek nem egészséges, ha van légmozgás, mert elfújja a védőgázt a felületről. Kicsit drága a porbeles, tudom, de szabadabb mozgást ad, mint a CO² és jobb varratot csinálok vele, mint pálcával. Egyenlőre ez a középút, de még meggondolom az esetleges váltást. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Spórolós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Subaru topik
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- LEGO klub
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Riasztó topik
- Elindult a Marathon zárt alfa tesztje
- Retro teló rajongók OFF topicja
- További aktív témák...
- Fotó állvány eladó
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Csere-Beszámítás! XFX Quicksilver Magnetic Air RX 9070 XT 16GB GDDR6 Videokártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest