- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jim-X
őstag
Sziasztok!
Meghallgattam a cuccost amit a múltkor írtam...nem voltam tőle hanyattesve
Viszont lehet kicsipénzért jóáron
el tudom hozni külön a Denon AVR-1912-est (nagyon tetszik, teszteket is nézegettem róla)
Ehhez kéne egy kis segítség, hogy szerintetek milyen dobozok passzolnának hozzá? Márka, méret stb.
Előre is köszi: Jim-X
-
Dorian
félisten
válasz
bajnokpityu #12197 üzenetére
Most csak tippelek, mert sosem tapiztam standby közben, de nem vettem észre, hogy olyankor meleg lenne. Majd estére úgy hagyom és reggel kiderül.
Mindenesetre a mikrofonos bemérést is ezután 1 óra járatás után ejtem meg.
-
törölt tag
-
Dorian
félisten
Érdekes dolgot vettem észre. Sztereó erősítőmmel szoktam zenét hallgatni, mivel eladtam, most jobb híján maradt a Denon2809. ~45 perc zenehallgatás után érezhetően jobb lett a hang. Ennyi bemelegedési ideje lenne?
Furcsállom. A sztereónak 20 perc volt, és nem volt ekkora diffi.
Majd legközelebb figyelek erre, mert egy tapasztalat nem tapasztalat. -
vaksi8
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom ez a megfelelő topik a kérdésemnek,de hátha tudtok segíteni.
Ismerősöm erősítőt keres amit laptoppal használna kinti kerti bulikon zenéhez,esetleg filmezéshez.Állítása szerint van a laptopon HDMI.
Milyet tudnátok ajánlani (ha van link meg köszönném) akár használtat 30-40 ezer-ig.
Köszi! -
Dorian
félisten
válasz
lemmy9 #12183 üzenetére
Amennyiben a rendszer többi része is képes erre. Nem specifikációban, hanem minőségileg. Amúgy egy jó DTS és a DTS HD közt messze nincs akkora különbség mint képileg egy SD és egy HD film között.
A hangfalak minősége talán meghatározóbb az erősítőénél. Ill. ilyen szinten a kábelezés sem mindegy.
-
lemmy9
őstag
Sziasztok!
A HD hangok csak 1.3 vagy 1.4 szabványú HDMI-n mennek át?
Ha veszek egy 1.2-es HDMI-s erősítőt, akkor ott vagyok ahol a part szakad? -
BBéci
legenda
válasz
PiciKenny #12173 üzenetére
Mindkettő annyira szerény képességű szett, hogy már annak is örülni kell, hogy egyáltalán megszólal. A 30 kHz-es felső határfrekvencia hatalmas lódítás, túlzás, az ötször drágábbak sem képesek olyasmire.
Amit nem tudsz kipróbálni, meghallgatni, azt nem szabad megvenni! -
Patice
nagyúr
Nem akarlak elkeseríteni, de ha a 60-at duplázod, akkor már lenne alternatíva használtan.
Nem lehetetlen 60-ból sem összeszedni, valami régebbi cuccot, de az sok kompromisszum lenne.
Sztereó felállás:
-
-
dudi6
senior tag
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Most vettem egy D6500-s 3D-s Tv-t és ehhez szeretnék valami házimozi rendszert. Egyáltalán nem értek hozzá ezért is jöttem ide. Olyan 50 körül szánnék rá. Annyit tudok, hogy egy optikai bemenet biztos kell a Tv miatt. Később lehet lenne egy Xbox is rákötve. Laptop is hozzá lenne néha kötve hdmi-n a tv-re, gondolom a tv optikain továbbítja majd a házimozi felé a jelet. Ezt néztem ki, jókat olvastam róla teszteken. 45 ezer Ft lenne most outletben. Nem kell szuper szett, csak ne a Tv hanszorói szóljanak amikor külső vinyóról nézem a full HD-s filmeket.Megvehetem vagy esetleg van jobb vétel? Köszönöm
-
PiciKenny
senior tag
Jó napot!
Nem tudok választani..
Ti melyikre voksoltok leginkább?
HP-650 vagy Kenwood KS-5200HT ?Mod: én valahogy a hp650 mellett ragadtam le
-
Tamoo
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
t-bali3 #12155 üzenetére
BBéci már leírta a választ. A legtöbb erősítőn van ilyen Pure/Direct mód, ekkor nem kerül konverzióra semmi.
Viszont, ha ezt a funkciót nem kapcsolod be (vagy nincs), akkor igen, átesik az analóg hang felesleges konverziókon, ami természetesen nem túl jó a végeredmény szempontjából.
Külső DAC inkább sztereó erősítő elé ajánlott.
-
Patice
nagyúr
válasz
#09634560 #12151 üzenetére
Akusztikus rövidzár csak szabad hangszóró esetében lép fel, ha nincs dobozba (vagy falba) építve, amikor a hangszóró eleje és hátulja egy légtérben van.
Ha erre gondoltál a nyitott verziónál, akkor jól tudod.
A túl sok csillapítóanyag sem jó. Teljesen elhangolhatja a dobozt és a hangzást is tönkre vághatja. A programok amikkel a doboz méretét számítják nem tömött dobozra számolnak, ill. nem tudom, hogy ilyen korrekciókat figyelembe tudnak-e venni (szerintem még nem, vagy csak a nagyon profik).
A töméssel tényleg lehet csökkenteni az állóhullámokat, rezonanciákat, dobozhangot, de ahogy az Üvgetrigirs első részében mondták: "csak módjával!"
Nem töméssel kell korrigálni a rossz dobozt, vagy a rossz hangszórót, max. segít az összképen, hangol egy kicsit.
Csillapítani is nyomásmaximum pontban érdemes, a hangszóró mögött közvetlenül, nem pedig a hátlapon, ahol nyomásminimum van (köszi shalafi,
)
-
bajnokpityu
félisten
válasz
#09634560 #12151 üzenetére
"Végtelenhez közelitő doboz lenne a legjobb, ebben jó a vatelin de nagyon nagy mennyiség is csak akkor csökkentené a kitérést, ha fizikailag hozzáérne."
Ez nem teljesen így van. hangszóró valamilyen közegben érzi jól magát, ahol alacsony a torzítása. Tervezési paraméter, mindegyikre más doboz az igaz.
Abban igazad van, hogy amig pici mennyiségű vatelint teszel be, attól virtuális doboztérfogat nő, de később nem, mert már útban van a levegő áramlásának. Azt a picit meg eddig általam szétszedett dobozokba beletették.
De ez csak én tapasztalatom, véleményem, valszeg nem igaz mindig.
-
-
törölt tag
válasz
Ed Parker #12149 üzenetére
Nem értem, miért mozogna alig??
A vatelin szerepe a csillapitás,főleg az állóhullámok terén, a belső felület megnövelése és a dobozhang eltüntetéséen játszik szerepet(nincs vagy kevés a visszaverődöt hang) de nem akadályozza meg semmilyen irányban a mebrán kitérését. Viszont valóban vesz el az eredeti hangból pár decibelt.
Patice: Igen, de amig nem jön létre akusztikus rövidzár addig nem csökken a kitérés.Ez tudomásom szerint csak nyitott verziónál lép fel. Vagy rosszul tudom? Végtelenhez közelitő doboz lenne a legjobb, ebben jó a vatelin de nagyon nagy mennyiség is csak akkor csökkentené a kitérést, ha fizikailag hozzáérne.csillapitani viszont akár jópár 10 decibelt is csillapithat, mivel nem lenne reflexió.
De kijavithatsz ha nem jól tudom. -
Patice
nagyúr
válasz
Ed Parker #12149 üzenetére
Ez így van.
Illetve a hangszóró adatlapján (Thiele/Small paraméterek) ilyenek vannak, hogy:
(szabadon mért) rezonancia frekvencia = Fs, hertzben megadva
Ekvivalens térfogat = Vas, literben megadva, ekkora doboz ajánlott
teljes jóság = Qts, ez csak egy arányszám mértékegység nélkül, a mély hang átvitellel kapcsolatos
mechanikus jóság = Qms, felfüggesztés keménysége, membrán tömege, csillapítottsága, mozgó tömeg által meghatározott mértékegység nélküli szám
elektromos jóság = Qes, mágneses tér nagysága a tekercsnél, a légrésben, tekercs által létrehozott erő nagysága által meghatározott mértékegység nélküli szám
Qts = Qms + Qes
a hangszóró engedékenysége = Cms, a felfüggesztés keménységére utal
mozgatott tömeg = Mms, a hangszóró mozgó tömege + az általa megmozgatott levegő tömege
sugárzó felület = Sd
maximális lineáris kitérés = Xmax
maximális mechanikus kitérés = Xmech
stb.
A Vas érték csak iránymutatás, hogy mekkora űrtartalmú doboz ajánlott az adott hangszóróhoz, ettől igen gyakran eltérnek, sokszor jóval kisebb dobozba kényszerítik a hangszórókat és játszanak a csillapító anyag mennyiségével, mert bizonyos mennyiségig a csillapító anyaggal bélelt dobozt a hangszóró "nagyobbnak látja", azaz úgy viselkedik benne, mintha eleve nagyobb dobozba rakták volna.
Ez összefüggésben van a légrugó hatással. Egy zárt dobozban például a levegő rugalmassága is "hozzáadódik" a hangszóró jóságához, azaz segíti a membránt a kitérés után visszaállni a kiindulási állapotba.
A klasszikus zárt doboz hangolása az ún. akusztikus felfüggesztés, amikor a hangdoboz (belső) térfogata Vas/3. Bővebb info.
-
Patice
nagyúr
válasz
#09634560 #12147 üzenetére
Ez most olyan volt mint a kötelező olvasmány és a rövidített változatokat tartalmazó kis könyvecske egymás mellett.
Aki akarja elolvassa először a rövidet, ha kíváncsi a részletekre, akkor elolvassa a könyvet.
Nem akarom fényezni magam, csak leírtam amit (szerintem) tudok. Hiba persze lehet benne, ill. jó pár eltérés biztosan előfordul a házimozi gépezetek nyáklapjain, ahhoz képest, amit leírtam.
-
Patice
nagyúr
Ha most házimozi erősítőről beszélünk, akkor kicsit bonyolultabb a helyzet.
Ha digitális jelet kap az általad említett bemeneteken, akkor az erősítő DSP chipje általában túlmintavételezéssel egy adott felbontásra konvertálja a digitális jelet (általában ez a modern erősítőknél 24bit/192 kHz, vagy még magasabb) és ez a jel megy a DAC chipekbe, amik átalakítják a digitális jelet analóg jelekké, ezután jöhet az erősítés (ha nem digitális maga az erősítő fokozat). A végső átalakítás előtt a DSP chip kiszámolja az összes extra dolgot a hangsávokra (EQ, késleltetések, fázisok, szintek, stb.).
Analóg jel esetén a házimozi erősítők először digitális jellé alakítják a jelet (A/D konverzió), és ezután jön megint a DSP chip, majd a kimeneti DAC-ok. Az A/D konverzió is adott mintavételezésű, olcsóbb esetekben ez 24bit/96 kHz, alsó középkategóriában gyakran már ez is 24/192.
Azaz, a házimozi erősítők DAC-ja mindig aktív.
Kiegészítésként még csak annyit, hogy sokszor (vagy inkább legtöbbször) nem csak egy DAC chip dolgozik ezekben a gépekben, hanem több 2 vagy 4 vagy akár kimeneti csatornánként egy.
-
Patice
nagyúr
válasz
bajnokpityu #12139 üzenetére
Egyet értek.
Hangfala válogatja, hogy melyiket mennyire érdemes kibélelni, vagy hogy hangfalon belül hova kerüljön a tömedék. Ha túltömjük ugye az sem jó.
A váltó tuning is lehet kétféle, ha úgy nézzük:
- vagy csak kicseréli az ember a váltó alkatrészeit azonos értékű, de jobb minőségű komponensekre (és nem a NYÁK-on vezeti az összekötéseket) - ez az egyszerűbb
- vagy belenyúl a váltóba és változtat az értékeken, változtat a keresztezési frekvencián, de ez már sokkal rizikósabb, vagy kísérletezés alapján ad jó eredményt, vagy mérés alapján készül - ez a bonyolultabb eset -
Patice
nagyúr
válasz
ginola #12137 üzenetére
Ugyan olyan belső kábelezés kérdéses tényleg, hogy minden hangfalba jó-e, de a kioperált vékonka kis madzagok helyett azért csak jobb.
A csillapító anyag szintetikus, az tuti. Azért kell ennyi, mert sokkal gyengébben csillapít, mint a természetes gyapjú. Viszont sokkal olcsóbb is.
-
KisTücsök
addikt
válasz
Dorian #12128 üzenetére
Hát CD lejátszóról is akarom majd hallgatni, igaz, még meg sincsen. Ha meglesz ez az erősítő, akkor már majd csak egy CD lejárszó kell (igazából konkrétan egy cambridge audio d500-ra várok, hátha...). De lehet akkor majd inkább egy Rotel-t választok.
Nah, mindegy. Megpróbálom megszerezni ezt az erősítőt, aztán majd meglátjuk. Csalódni biztosan nem fogok.
Köszönöm szépen a válaszokat!
-
gorbep
senior tag
válasz
KisTücsök #12123 üzenetére
feljebb szerkesztettem és itt a link:
[Rotel-935BX] -
Dorian
félisten
válasz
KisTücsök #12123 üzenetére
Tuningnak akkor van értelme, ha a többi komponens is elér egy szintet.
Denon 2809-nél amúgy én sokkal nagyobb javulást vettem észre külső DAC beiktatása, mint az erősítés sztereó erősítővel való megoldása után. Nálad nembiztos, hogy így lenne. Nálam valószínűleg azért, mert a 2809 jóval nagyobb kategóriás, mint a 16xx, így az erősítő-része sokkal komolyabb. Integrált DAC-ok közt meg valószínű nincs akkora különbség. -
KisTücsök
addikt
válasz
Dorian #12121 üzenetére
Jaa...
Nem. Igazából az a helyzet, hogy házimozira vagyok beállva (persze csak alap szinten), de a zene is elég fontos, ezért csak most megláttam ezt a Rotelt és árban egész jó, zenére meg csak jobb lenne, mint a mostani hm erősítő. No meg a Rotelt még úgy ahogy "ismerem" (=tudom, hogy nem szar), ezért bepróbálkoznék bele.
Erről a tuningolásról még nem nagyon hallottam, de hogyha ebből a kis 20 ezresből 200k-sat lehet csinálni (persze sarkaltan fogalmazva), akkor majd biztos bepróbálkoznék vele.
-
Dorian
félisten
válasz
KisTücsök #12118 üzenetére
Arra akartam célozni, hogy mennyit szánsz a dologra. A hirdetett Rotel 20ezerért sztem kevés az üdvösséghez, egy külső DAC ugyanennyit számít. Ill. ha erősítőre csak ennyi van, és nem moddoltatod akkor inkább mást választanék.
A mozierősítőbe épített DAC sokkal gyengébb minőségű, mint mondjuk egy külső 20ezres megoldás.
-
gorbep
senior tag
Nem a release-k között. hanem ha egy 1080p-s filmet 720 soron küldöm ki a PC-ről, vagy1080 soron. Lehet hogy van belső interpoláció.... Az 1080p mások szerint is láthatóan jobb. De még a 720p-s film is jobb ha 1080 sorosként küldöm ki!
Kistücsök: Én is ezt kérdeztem Bajnokpityu kollégától. akitől megtudtam (és azután utána is néztem
) hogy a 920 AX kisebb teljesítményű, és nem toroid a trafója. Van itt az aprón egy 93xBX, azé már toroid és csak egy 10-essel drágább.
-
KisTücsök
addikt
válasz
Dorian #12117 üzenetére
DAC? Az mi?
Bocs, de amatőr vagyok még a témában.
Mi a cél? Zenehallgatás. Vagy stílusra érted? a death metalon meg a gépzenén kívül gyakorlatilag minden.
Igazából ha zeneileg már jobb minőséget érek el, mint a mostani Denonnal (ami ugye nem is sztereó), akkor az már jó nekem.
Erre a tuningolásra meg majd visszatérek később.
-
Dorian
félisten
válasz
KisTücsök #12116 üzenetére
920 ax-et nem hallottam, csak 940bx, 840bx-et (ilyenjeim voltak), de nagy különbség nem hiszem, hogy van köztük. Összességében jobb zenére még a Denon2809-nél is, de originál állapotában vékony, mélyszegény. (fúvósok, vonósok jól állnak neki, dob nem igazán)
Megoldás a tuningoltatása, de ez 20-25ezres tétel, ezzel a 200ezres használt-árú sztereók közé emelkedik a Rotel.
Mi a cél? Ugye tudod, hogy a sztereókban nincs DAC, azt külön kell venni? Esetleg lehet a mozierősítő analóg kimenetére kötni amolyan félmegoldásként. -
KisTücsök
addikt
Halihó!
Azt szeretném kérdezni, hogy most van egy Denon AVR 1604-es HM erősítőm, természetesen zenére is ezt használom. Ha vennék egy Rotel RA-920AX sztereó erősítőt és zenére meg akkor ezt használnám, érezhető lenne a különbség?
-
zolaas
senior tag
Olvasgattam, aztán egyszer csak rábukkantam erre az oldalra. Azt hiszem elég beszédes, h miért is érdemes a hangszórókat átkábelezni, tuningoltatni.
-
Patice
nagyúr
válasz
Halfer #12106 üzenetére
Attól, hogy optikai kábellel összekötötted az erősítőt és a PC-t még nem fog azonnal szólni, mert a PC "nem tudja", hogy neki most az optikait kéne használnia.
Manuálisan be kell állítani, hogy mikor (mivel) használja a digit kimenetet.
Ha azt akarod, hogy az integrált hangkártya is szóljon (pl. kis PC hangszórók vannak a monitor mellett), akkor a filmet lejátszó programban kell átállítani csak, hogy alapértelmezett hangeszköze a digit kimenet legyen (legördülő menüben ott kell lennie, ha rendesen fel vannak rakva az alaplapi driverek).
Ha azt akarod, hogy minden hang az erősítőre menjen, akkor az operációs rendszer beállításai közt kell megadnod, hogy az elsődleges hangeszköz a digit kimenet legyen.
Ha ezek megvannak, akkor a lejátszóban szintén beállítandó, hogy a hangot változtatás, vagy dekódolás nélkül küldje ki az erősítőnek (bitstream v. passtrough), mert úgy jobb hangminőség érhető el, ha ezt az erősítő végzi és nem fogsz folyton hangproblémákba ütközni a gépeden.
(Ha a lejátszó programban nem tudod kiválasztani a digit kimenetet hangeszköznek, vagy nem tudja dekódolás nélkül kiküldeni a hangot, akkor válts lejátszó programot. Media Player Classic - Home Cinema például.)
-
törölt tag
-
Warter
addikt
Aki keres mélyhez jó teszt filmet, annak ajánlani tudom a War Horse című filmet. Van benne jó kis lovas roham, meg első világháborús ágyúzás-robbanás is.
-
Halfer
tag
Sziasztok! Adott egy Jamo 5.1 hangfalszett hozzákötve egy eltax erősítőhöz. A PC-vel szeretném összekötni az erősítőt. Egyelőre az alaplap és az erősítő közé kötöttem egy optikai kábelt. Mi kell ezen kívül? Alaplapomra itt látható, hogy mit lehet rákötni: link. Bízva abban, hogy megoldható ilyen kimenetekkel és nem kell venni külső hangkártyát, köszönöm előre is a válaszokat.
-
Gabee001
csendes tag
Sziasztok! A következő lenne a problémám. Van egy orion ht 550 típusú 5.1-es hangrendszerem. A bal oldali front sugárzóból csak sistergés hallatszik (vagy még az sem), néha sikerül normális hangot is produkálnia. Nem a hangfallal van a probléma, mert mondjuk ha a centert kötöm a bal oldali front csatlakozójába, akkor az ugyanezt csinálja. Ez az erősítőben valami érintkezési probléma lehet (ha megmozdítom van meglököm az erősítőt, megmozgatom a kábeleket, a sistergés tónusa változik). A rézdrót csatlakozóiról van szó. Kérdésem, hogy hogyan tudnám megoldani ezt a problémát? Köszi előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- 3D nyomtatás
- Fujifilm X
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Autós topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy ruhás topik
- Synology NAS
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
- Dell Latitude 5300 5310, 5400, 5410, 5420, 5430, 7480, 7490
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest