- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Essejó: MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
Új hozzászólás Aktív témák
-
bzolika10
aktív tag
Sziasztok!
A qbittorrent missing file üzenettel fogad egy pár letöltött film esetében. Az elérési út helyes, nincs benne elírás. A szerveren van jellyfin is egy pár napja. Lehetséges hogy amiatt tűntek el a filmek?
-
bambano
titán
válasz
fonok87 #7342 üzenetére
mondok konkrét példát a saját ipon historymból:
2018. novemberében egy asus prine z370-a alaplap 60k alatt volt egy pár petákkal, egy i7-8700k 140k alatt egy hajszállal.
2019. márciusában egy asus p10s-m 64k volt, egy xeon e3-1240v6 105k.Ha megtoltam 15k-val az alaplap árát, akkor abból kifért a szerver alaplap meg az ikvm licensz. A xeon olcsóbb volt.
Ilyen anyagi körülmények között nyilván xeont vettem. sajnos ma már nincsenek ilyen anyagi körülmények.
-
fonok87
aktív tag
válasz
bambano #7339 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ
Így már nagyjából tudom hogyan válogassak. Aztán lehet optimalizálni, egyfelől hogy mennyit tudok/akarok rákölteni, másfelől hogy mennyi időt/melót spórolok meg egy megbízhatóbb vassal. 250k+ csak lapért kicsit sok egyelőre, de előbb-utóbb eljön az az idő, hogy majd többet is hajlandó leszek költeni, hogy maximálva legyen az elérhetőség, minimalizálva a downtime és időt se kelljen ráfordítani. Értem, hogy ha valami mission critical, akkor van egy technikai minimum ami alá nem kéne menni, de amikor a mostani szervert építettem, annyiért találtam pl. egy supermicro alaplapot, amennyiből az egészet kihoztam. -
kisskd
tag
válasz
bambano #7335 üzenetére
Szerintem (nagyon) nem beszélünk másról. Van jobb, drágábban, van közepesen jó, bonyolultabb, meg van a mezítlábas megoldás , amikor végső esetben be kell avatkozni fizikailag, ha már úgyis ott van a sarokban a gép (és ez van ahol elfogadható, nyilván sok helyen nem). Én is szeretem minél masszívabban megoldani az ilyen kérdéseket, nincs még piKVM sem, se más megoldás, de ha vascsere lesz, valószínű ez a kívánságlistára kerül. Viszont nem csak a licensszel olcsóbb, hanem nyilván bővíti+olcsósítja a kínálatot alaplap+kiegészítők frontján is, ha elég jó minőségi desktop alkatrészt venni.
Én sem a szeméttelepről guberálnám össze a 486-os alaplapokat, bár félve jegyzem meg, a (kismértékű extra redundanciát biztosítandó külön vasra rakott) éjszakai adatmentő szerver egy low-end desktop, Intel Celeron 430-as CPU-val ... igaz minőségi táp van mellette, napi 2 órát megy max, és ha letérdelne nincs kiesés + porosodik a raktár sarkában 2 komplett csere. A folyamatos üzemű vas 8 éve egy folyamatos üzemre tervezett Asus workstation (?) alaplap, előtte "nem alsópolcos", de tök átlagos desktop volt. 15 év alatt 1 már eredendően is régiből "guberált" alaplap halt meg a párhuzamosan használt 2-3 gépben összesen. Ami gond volt, ott sokkal többet nem remélnék egyszerű szerver vonalon sem. Volt táphalál, ami átjött a szünetmentesen, azt valszeg egy "minőségibb" sem bírta volna jobban, meg volt HDD halál, az sem lesz okosabb ebben a szegmensben szerver szinten sem, mint a használt WD Red, ha meg törik benne a tengely, akkor mind1. -
bambano
titán
válasz
fonok87 #7336 üzenetére
Attól félszerver egy alaplap, hogy vannak szerverre jellemző tulajdonságai, de nem mindenben az és nem ez a szokásos szerver formátumú.
Például az asus workstation alaplapjai, vagy voltak az asusnak szerverben használatos alaplapjai is, amik szabvány atx formátumúak és be tudtad tenni sima desktop házba.Például egy asus p10s-m sorozatba tartozó alaplap, alap xeon proci való bele, ecc ram, de nem szerver hálózati kártyája van. viszont fillérekért (legutóbb 10-11k között) lehetett bele ikvm licenszet venni és akkor távmenedzselhető. Belerakhatsz egy xeont, ami nagyjából a vele egy generációs i7-x700k proci. Ezeknek a lapoknak az ára kicsit elszállt mostanában...
Én sok ilyen gépet raktam össze. Az tény, hogy egy gagyi desktopnál drágább. Tehát ha valaki megkeresi a legalsó kategóriás chipsetet meg a biostar alaplapot, ahhoz képest ezek a gépek drágák. Viszont az is tény, hogy ezek a félszerver cuccok az azonos minőségi kategóriás cuccokhoz képest nem voltak nagyon sokkal drágábbak, nekem megérte a plusz költséget. Tehát egy asus p10s-m egy asus prime vagy css alaplapnál már viszonylag kevesebbel drágább. Anno a xeon e3-12xx sorozatú xeonok se voltak sokkal drágábbak, mint az azonos i7-x700k-k. Az egész gép nagyjából 50-70k körül volt drágább félszervernek, mint minőségi desktopnak, nekem annyit megért.
Most annyiból más a helyzet, hogy ezt a kategóriát az intel kicsit hanyagolja. Így low-end xeont nem találtam. Viszont van az asrocknak szerver részlege, az asrockrack, ők gyártanak szerver alaplapot. Például van asrock x570d4u-2l2t alaplap, amibe sima am4-es ryzen megy, de ecc ramot is rakhatsz bele, és van két gigás meg két 10 gigás ethernet kártyája. Mondjuk a 10 gigás ethernet minden alaplap árát nagyon csúnyán megdobja... Az árcédulától már lehet sírni, 250-270k, de a minőségi desktop alaplapok ára is durván elszállt mostanában... És ezen az alaplapon gyárilag van ikvm.
A legújabb asrockrack cuccokban van z690-es meg w680-as chipsettel szerelt alaplap, az előbbi sima, az utóbbi ecc ramot eszik, pcie 4.0 és 5.0-s verzió is van. Ilyenem még nincs, a többiből van itthon.
Szóval egy ilyen alaplapból már lehet építeni szerverre hasonlító gépet, ami nem szokott működni, az a dual táp. Vagy nem érhető el dual táp, vagy ha igen, az drága. Tudsz bele rakni rendes hűtést, ami nem zavarja ki a szomszédot a lakásából.
Nekem a gépeim jelentős része szerverteremben van. Nekem a teljesen távmenedzselhetőség elengedhetetlen. Nem mondhatom, hogy akkor most megáll a szolgáltatásod vagy munkád amíg kocsival oda nem érek.
-
fonok87
aktív tag
válasz
bambano #7335 üzenetére
Tudnál kicsit segíteni, mit kell érteni a félszerver alaplap alatt? Workstation lapok brand gépből, Supermicro alaplapok, vagy egyéb? Milyen keresőszavakkal találom meg amire gondolsz?
Amiért érdekes:
Jól elvagyok még a havertól szerzett desktop lappal, de egyrészt egyre több munka kerül a szerveremre (fontos file-ok és a rajzprogramom munkakönyvtára is itt van arra az esetre ha nem otthonról kell elérni egy projektet), másrészt a családi fotókat is ide mentjük.
Tudom, hogy egy asztali gép is elmegy akár évtizedekig, de nem akarom megvárni míg
Tényleges szervergép nem lenne rentábilis és az elhelyezés sem megoldható egyelőre (panel, nincs hely racknek, zaj is kritikus pont, a tároló közös, oda nem tehetem). Nem szeretném megvárni azt a pontot, hogy egy hardverhiba adatvesztést okoz, vagy mondjuk akkor pukkan el egy kondi az alaplapon, amikor dolgoznom kéne. Szóval időnként foglalkozom a kérdéssel, hogyan tudom költséghatékonyan megbízhatóbbá tenni (~ra cserélni) a rendszert. Offsite backup beállítása éppen folyamatban van (de az is desktop alkatrészekből, az volt kéznél). -
bambano
titán
egyrészt pikvm-et nem árulnak. pontosabban pi-t nem árulnak mostanában. másrészt ha több géped van, akkor gond lehet, hogy melyikre dugod.
el tudom fogadni, hogy egy rendes szerver formájú szerver nem minden cégnek optimum, de abban is biztos vagyok, hogy a desktop sem az. pláne a gagyi desktop. a minimum, ami alá, szerintem, nem lehet menni, az a félszerver alaplap. mostanában nem néztem, korábban több ilyet is vettem, ezekhez ilyen bruttó 10-11 ezer forint körül van az ikvm licensz, amit én meg szoktam venni, ennyiért aprópénz. -
amargo
addikt
Én amúgy cloud-ba hosztolok többnyire, aws és azure-ban és mind a kettővel nagyon pozitívak a tapasztalataim az árazásra nehéz mit írni, rengeteg konstrukció van. Nálam 1 napon belül mindent megoldottak eddig.
Továbbá otthonról is hosztolok, de ott leginkább csak hobby célból, éles rendszert (a saját kis céljaimon felül, amit sokan használnak) az általam vázolt problémák miatt én nem üzemeltetnék. Igaz alapjában véve egy hardware-es üzemeltetés az pont olyan, amit amúgy sem szeretnék.
-
kisskd
tag
válasz
bambano #7332 üzenetére
https://pikvm.org/, pl.?
Egyébiránt nem vitatom, hogy lehet jobbat, szebbet, okosabbat, meg 3-at földrajzilag redundánsan, meg stb., csak azt próbáltam jelezni, hogy van amikor nem ez az optimum. Ha ott van az iroda sarkában 15x gyakrabban lesz ISP/modem hiba, mint hogy SSH ne lenne jó net mellett. Ha meg kiszervezem low-budget VPS-re, vagy amire akarod, akkor jóval drágábban várhatom, hogy 3 nap múlva vki felveszi a telefont, ha bekövetkezik az a pont nagyritkán, amihez a távmenedzsment hiányzik. -
kisskd
tag
válasz
Rolcsi111 #7328 üzenetére
Én kicsit árnyalnám a képet, nagyon attól függ, mit akarsz, hogy akarsz, mi a cél, mi az erőforrás.
Nem reprezentatív mintám szerint 15 éve mennek PC alkatrészekből összerakott szerverek 7/24 az irodánkban, és nem volt ebből adódóan közel sem annyi kiesés, mint ISP hiba miatt, de még az átlag hazai kiszolgálású (KKV szintű) szolgáltatásoknál is jobban teljesít.
Nyilván ehhez kell több speciális körülmény:
- relatíve sok, és nagy e-mail postafiók kevés emberre (meg sok munkatársi hanyagság),
- relatíve (cégmérethez képest) sok tárolandó dokumentum (bár itt már utolért bőven a felhő), amit távolról is el kéne érni
- óriási jelentőségű rövid, rendszertelen csúcsidőszakok, amikor "mindenáron" el kell érnünk a fájlainkat (ekkor cserébe amit online kell forgalmazni, minimális, így egy mobilnet backup is elég, ha akár az asztalon összedrótozott HDD-ről, de megvannak a fájlok)
- lehetetlen helyekről jönnek/mennek mailek, amik mindenképp kellenek, nem működik, hogy "regisztráljon másik e-mail címet, ha rendelni akar a webshopból"
Ami tény, hogy elég sok a megoldandó feladat, és tapasztalataim szerint embert ebben a szegmensben nem fogsz találni. Vagy nem ért hozzá, vagy jó óradíjért megkér, hogy vegyél magadnak felhő fiókot, oszt jóazúgy, vagy sokkal nagyobb méretekhez szokott.
Meg kell nézni, mi a cél, és miből akarod elérni. Valszeg stabilabb lesz az XY multi üzleti felhőszolgáltatása pl. e-mailezni, és amíg szokásos méretű fiókjaid vannak, talán rentábilis is (ha óradíjon megy a konfig, amit nem fizettetnek veled erre is ki), de ebben az esetben pl. be lehet tudni, hogy ha vmi nem megy (mondjuk kiszedte az ügyfelet a spamszűrő, vagy épp az a ritka pillanat van, amikor megállt a rendszer), akkor nincs mentőöv, ez van, ehhez alkalmazkodunk. -
bambano
titán
válasz
persze, hogy van.
ez egy rossz ötlet.
az egyik gond, hogy mezei pc-ből nem csinálunk szervert komoly felhasználásra. arra a szerver való.
a másik, hogy lakossági előfizetésen nem futtathatsz szerver szolgáltatásokat. a biztonsági mentés talál kivétel lehet.a harmadik probléma, hogy ha te futtatod a dolgaikat, akkor az adat kikerül az ő fennhatóságuk alól, te hivatalosan adatfeldolgozóvá válsz, ahhoz pedig egy rakás papírmunkát el kell végezni, hogy ezt megtehesd.
főleg ez a papírmunka, ez undorító a történetben.
-
amargo
addikt
válasz
Én elsőnek megkérdezem mit csinálsz az alábbi esetekben:
- áramszünet
- ISP hiba
- hardware hiba
- szoftver hibaEgyáltalán tudni kellene, hogy mi az elvárás az ügyfél oldaláról, milyen rendelkezésre állásra van szükség.
Szerintem nagyon sokan hosztolunk otthonról dolgokat, viszont fentebbi esetekre tudni kell a választ.
-
Rolcsi111
csendes tag
Tudnátok nekem tanácsot adni hogy érdemes-e céges szervert futtatni helyben?
Az elképzelésem az hogy mezei PC alkatrészekből összeraknák egy gépet és onnan futtatnám a egy cégnek az adatbázisait, webszervert esetleg cloud backupot.
A net az 2000/1000 mbit természetesen Fix IP-vel.
Már van tapasztalatom jelenleg is VPS bérlünk amit én konfigoltam fel.
Valakinek van tapasztalata ilyesmivel?
Előre is köszönöm. -
yanpec
senior tag
Most már ok. Rosszul adtam meg az elérési utat.
-
yanpec
senior tag
Viszont felmerült egy újabb probléma. A pluginoknak, hogy tudok jogosultságot adni? Mert pl a qbitorrent-t ha feltelepítem nem tudja írni a megadott datasettet? (root alatt telepítem)
-
yanpec
senior tag
Úgy néz ki, hogy a S.M.A.R.T beállítás volt a ludat a HDD-l, ami az újraindulásokat generálta. Igaz nem értem miért, de mióta ki van kapcsolva minden ok.
-
yanpec
senior tag
Szasztok
Meg lehet nézni valahol TrueNas alatt a folyamatokat, mert nyugalmi állapotban valami használja a procit és írja a winyót? Proci: 25-57%, winyó:141Kbit-1,4Mbit.
Tiszta telepítés volt, Plex server és Qbitorrent van rajta.
Köszi előre is.
-
amargo
addikt
Sziasztok!
proxmox-al hosztolt windows-os VM-et miként élesztenétek fel kívülről úgy, hogy egy nem hozzáértő ember csinálná, szeretném a hálózatomat teljesen elrejteni előle. Miután a gép elindul VPN-en már rá tud csatlakozni. Viszont havonta kb 1-2x van szüksége erre a gépre azaz tökfeleslegesen menne.
Gondoltam arra is, hogy egy statikus oldalt kirakok (egy gomb lenne rajta kb) neki jelszóval védve, amin keresztül tudja elindítani a gépet (api-n keresztül, van rá python is meg mindenféle).
Vagy engedjem el és maradjon az, hogy szól/ír és én elindítom a gépet..
-
tormakri
csendes tag
Srácok.
ddr4 ECC rdimm memóriák müködnek b450 tomahawkban?
Tudom hogy ryzen támogat ECC-t de nem tudom ezt a félét is. -
válasz
racskobalazs #7314 üzenetére
Nem nehéz, OMV topicban segítenek
-
-
válasz
racskobalazs #7312 üzenetére
Erre tökéletes. OpenMediaVault vagy valami hasonló szoftver rá kész is vagy.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Építenék itthonra egy NAS-t, az alábbi alkatrészeim vannak itthon:
Intel Pentium G3420, mobo hozzá, 4GB ram, ház, táp.
Amit szeretnék:
2 hálókártya (1 alaplapi gigabites a switchel/routerrel összekötve, 1 2,5G-s közvetlen az asztali gépemmel összekötve), basic NAS fájltárolás, legalább 3x6TB vinyóval (3x6TB RAID 5, VAGY 4x6TB Raid 01 (vagy 10 sose tudom melyik melyik). Ezen kívül esetleg GIT szerver, PLEX és/vagy hasonló médiaszerver, de ez nagyon nem szempont.
Elég lehet rá a fentebb említett HW? Vagy erre már gyenge?
-
freddirty
senior tag
Sziasztok, bedobom ide is a köztudatba hogy más ne szívjon vele:
A proxmox default 3.15-ös kernelje nem igazán kompatibilis az Intel Celeron 5xxx 6xxx CPU-kkal. Nagyon furcsa amit produkál: random reboot vagy freeze, de csak 1-1 VM-en belül a proxmox maga stabilan áll. Általában ha nagyobb CPU terhelés volt a VM-en belül akkor jött elő. Sokáig teszteltem az én kütyümet (j6413), nem volt semmi baj, majd élesbe raktam az opnsense VM-et a routerem helyett és amikor húzósabb torrentezést toltam rá (1GBit sávszél + 500Gbyte-os cucc) akkor random rebootok jöttek néha. Egy másik guest VM-ben cpu stress tesztet futtatva az adott vm általában fél óra múlva lefagyott.
A proxmoxon a legutolsó 5.19.7-2-pve kernelre átállva minden hibajelenség eltűnt. (a kernel upgrade is jó kis szívás volt mert a PCI passthrough eltűnt, de ez már egy másik történet) -
fo_di
őstag
sziasztok, tudtok valami helyről, ahonnan black friday alkalmából akciósan lehetne venni 6-10TB körüli normális, új hard diszkeket? lehet sas vagy sata is
-
Gabesz87
veterán
Köszönöm a gyors válaszokat, akkor elengedem ezt a témát, és maradok a mostani konfignál. Az legalább egy csendes, hűvös ház, és tudom cserélni könnyen, amit kell.
-
válasz
Gabesz87 #7302 üzenetére
Szia!
Személyes saját vélemény: nem biztos, hogy megéri.1.: Szoftveres gondod van a leírásod szerint, tehát miért is akarnál akkor HW cserét csinálni? Önmagában az aligha oldja meg a szoftveres problémákat.
2.: Mindkét felhozott példa brand szerver, annak minden előnyével és hátrányával. A teljesség igénye nélkül: ezekben zömmel nem asztali gépekhez való alkatrészek vannak, egy zajos hűtőventi cseréje is simán torkolhat ebay vadászatba, ugyanez igaz tápegység vagy akár CPU hűtő csere esetén.
Így gyors Google keresésre az ML10 gen9 especiel szabvány 24 pines ATX tápcsatival és szabvány 4 pines házventi csatikkal bír, ami mondjuk jó hír. De alapból sem egy csendes az a szerver sem (ML310 Gen8 sem az), főleg egy épített géphez képest. Ahogy a fenti linken is látható, van értelme csendesebb táp / hűtőventi cserével foglalkozni, de innentől kezdve a low budget kategória bukik, hiszen annyival többet költhetsz eleve rá, és akkor kapsz egy annyival jobb hardware-t... De ha garázsban van, akkor zavarni nem fog.A kettő közül egyértelműen a Gen9-re lenne értelme váltanod, ha mindenképpen szeretnél, de kérdés, hogy valóban van-e értelme. A programlista alapján nekem overkillek egyébként ezek a procik, még akkor is, ha a Plex transcode-ot használod.
Ha csak kísérletezni szeretnél egy olcsó brand szerverrel, az más tészta...
-
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Év elején upgradeltem a PC-met, és a régi komponenseket felhasználva (i5-4570, Asus B85M-e lap, 4x4GB RAM, 120GB SSD + kiegészítve egy Kolink 400W Classic Power táppal és egy Thermaltake Core V21 házba téve) home servert csináltam a korábban erre a célra használt Pi3-at leváltva. OMV fut rajta, egy egy 4 és egy 2TB WD RED HDD van benne. Dockerben egyéb dolgok futnak: Qbittorrent, Radarr, Sonarr, Bazarr, Jackett, WireGuard és Plex szerver. HomeAssistantot pedig épp most tervezem majd feltenni, de azt valószínűleg KVM alatt, nem Dockerből. Az az igazság, hogy mióta lecseréltem a Pi-t (OMV5-öt), ezzel a szerverrel, OMV6-al folyton küzdök, mindig van valami gubanc, és fórumon próbálok utánaérdeklődni a megoldásnak, mert annyira nem vagyok otthon a szerver/Linux témában.
Ezért most érlelődik bennem a gondolat, hogy mégis eladom ezt a konfigot, és veszek valami kicsit újabb, stabilabb, megbízhatóbb, rendes szervert. Így jött képbe a ProLiant (igazából már előtte is nézegettem, csak mivel felszabadultak az asztalo gépem komponensei, adta magát, hogy minek vegyek mást, amikor fel tudom azokat használni). Használtan vennék, low budget kategóriában valami jót, így gyors nekifutásra 2-t találtam:
1. ML310 GEN8 V1: Xeon E3-1220 V2 CPU, 4x4GB ECC RAM
2. ML10 Gen9: Xeon E3-1225 V5, 8GB ECC DDR4Melyik lenne jobb választás a céljaimnak? FOgyasztás, zaj szempontjából is érdekelne a dolog, bár pont nem annyira fő szempont, mert egyrészt lent van a mostani is a garázsban, ill. napelem is van, szóval a fogyasztás futja.
Új hozzászólás Aktív témák
- Konteó topic
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- OTP Bank topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- One mobilszolgáltatások
- Autós topik
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest