Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• kisskd

tag

válasz bambano #7335 üzenetére

Szerintem (nagyon) nem beszélünk másról. Van jobb, drágábban, van közepesen jó, bonyolultabb, meg van a mezítlábas megoldás , amikor végső esetben be kell avatkozni fizikailag, ha már úgyis ott van a sarokban a gép (és ez van ahol elfogadható, nyilván sok helyen nem). Én is szeretem minél masszívabban megoldani az ilyen kérdéseket, nincs még piKVM sem, se más megoldás, de ha vascsere lesz, valószínű ez a kívánságlistára kerül. Viszont nem csak a licensszel olcsóbb, hanem nyilván bővíti+olcsósítja a kínálatot alaplap+kiegészítők frontján is, ha elég jó minőségi desktop alkatrészt venni.

Én sem a szeméttelepről guberálnám össze a 486-os alaplapokat, bár félve jegyzem meg, a (kismértékű extra redundanciát biztosítandó külön vasra rakott) éjszakai adatmentő szerver egy low-end desktop, Intel Celeron 430-as CPU-val ... igaz minőségi táp van mellette, napi 2 órát megy max, és ha letérdelne nincs kiesés + porosodik a raktár sarkában 2 komplett csere. A folyamatos üzemű vas 8 éve egy folyamatos üzemre tervezett Asus workstation (?) alaplap, előtte "nem alsópolcos", de tök átlagos desktop volt. 15 év alatt 1 már eredendően is régiből "guberált" alaplap halt meg a párhuzamosan használt 2-3 gépben összesen. Ami gond volt, ott sokkal többet nem remélnék egyszerű szerver vonalon sem. Volt táphalál, ami átjött a szünetmentesen, azt valszeg egy "minőségibb" sem bírta volna jobban, meg volt HDD halál, az sem lesz okosabb ebben a szegmensben szerver szinten sem, mint a használt WD Red, ha meg törik benne a tengely, akkor mind1.

• fonok87

aktív tag

válasz bambano #7335 üzenetére

Tudnál kicsit segíteni, mit kell érteni a félszerver alaplap alatt? Workstation lapok brand gépből, Supermicro alaplapok, vagy egyéb? Milyen keresőszavakkal találom meg amire gondolsz?
    Amiért érdekes:
    Jól elvagyok még a havertól szerzett desktop lappal, de egyrészt egyre több munka kerül a szerveremre (fontos file-ok és a rajzprogramom munkakönyvtára is itt van arra az esetre ha nem otthonról kell elérni egy projektet), másrészt a családi fotókat is ide mentjük.
    Tudom, hogy egy asztali gép is elmegy akár évtizedekig, de nem akarom megvárni míg
    Tényleges szervergép nem lenne rentábilis és az elhelyezés sem megoldható egyelőre (panel, nincs hely racknek, zaj is kritikus pont, a tároló közös, oda nem tehetem). Nem szeretném megvárni azt a pontot, hogy egy hardverhiba adatvesztést okoz, vagy mondjuk akkor pukkan el egy kondi az alaplapon, amikor dolgoznom kéne. Szóval időnként foglalkozom a kérdéssel, hogyan tudom költséghatékonyan megbízhatóbbá tenni (~ra cserélni) a rendszert. Offsite backup beállítása éppen folyamatban van (de az is desktop alkatrészekből, az volt kéznél).

Új hozzászólás Aktív témák