Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz fonok87 #7336 üzenetére

Attól félszerver egy alaplap, hogy vannak szerverre jellemző tulajdonságai, de nem mindenben az és nem ez a szokásos szerver formátumú.
    Például az asus workstation alaplapjai, vagy voltak az asusnak szerverben használatos alaplapjai is, amik szabvány atx formátumúak és be tudtad tenni sima desktop házba.

Például egy asus p10s-m sorozatba tartozó alaplap, alap xeon proci való bele, ecc ram, de nem szerver hálózati kártyája van. viszont fillérekért (legutóbb 10-11k között) lehetett bele ikvm licenszet venni és akkor távmenedzselhető. Belerakhatsz egy xeont, ami nagyjából a vele egy generációs i7-x700k proci. Ezeknek a lapoknak az ára kicsit elszállt mostanában...

Én sok ilyen gépet raktam össze. Az tény, hogy egy gagyi desktopnál drágább. Tehát ha valaki megkeresi a legalsó kategóriás chipsetet meg a biostar alaplapot, ahhoz képest ezek a gépek drágák. Viszont az is tény, hogy ezek a félszerver cuccok az azonos minőségi kategóriás cuccokhoz képest nem voltak nagyon sokkal drágábbak, nekem megérte a plusz költséget. Tehát egy asus p10s-m egy asus prime vagy css alaplapnál már viszonylag kevesebbel drágább. Anno a xeon e3-12xx sorozatú xeonok se voltak sokkal drágábbak, mint az azonos i7-x700k-k. Az egész gép nagyjából 50-70k körül volt drágább félszervernek, mint minőségi desktopnak, nekem annyit megért.

Most annyiból más a helyzet, hogy ezt a kategóriát az intel kicsit hanyagolja. Így low-end xeont nem találtam. Viszont van az asrocknak szerver részlege, az asrockrack, ők gyártanak szerver alaplapot. Például van asrock x570d4u-2l2t alaplap, amibe sima am4-es ryzen megy, de ecc ramot is rakhatsz bele, és van két gigás meg két 10 gigás ethernet kártyája. Mondjuk a 10 gigás ethernet minden alaplap árát nagyon csúnyán megdobja... Az árcédulától már lehet sírni, 250-270k, de a minőségi desktop alaplapok ára is durván elszállt mostanában... És ezen az alaplapon gyárilag van ikvm.

A legújabb asrockrack cuccokban van z690-es meg w680-as chipsettel szerelt alaplap, az előbbi sima, az utóbbi ecc ramot eszik, pcie 4.0 és 5.0-s verzió is van. Ilyenem még nincs, a többiből van itthon.

Szóval egy ilyen alaplapból már lehet építeni szerverre hasonlító gépet, ami nem szokott működni, az a dual táp. Vagy nem érhető el dual táp, vagy ha igen, az drága. Tudsz bele rakni rendes hűtést, ami nem zavarja ki a szomszédot a lakásából.

Nekem a gépeim jelentős része szerverteremben van. Nekem a teljesen távmenedzselhetőség elengedhetetlen. Nem mondhatom, hogy akkor most megáll a szolgáltatásod vagy munkád amíg kocsival oda nem érek.

• ivana

Ármester

válasz fonok87 #7336 üzenetére

Igazából a lényeg, hogy ECC ram legyen. Azon kívül sokkal többet nem kapsz egy szervertől SOHO környezetben.

Új hozzászólás Aktív témák