- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
fonok87 #7336 üzenetére
Attól félszerver egy alaplap, hogy vannak szerverre jellemző tulajdonságai, de nem mindenben az és nem ez a szokásos szerver formátumú.
Például az asus workstation alaplapjai, vagy voltak az asusnak szerverben használatos alaplapjai is, amik szabvány atx formátumúak és be tudtad tenni sima desktop házba.Például egy asus p10s-m sorozatba tartozó alaplap, alap xeon proci való bele, ecc ram, de nem szerver hálózati kártyája van. viszont fillérekért (legutóbb 10-11k között) lehetett bele ikvm licenszet venni és akkor távmenedzselhető. Belerakhatsz egy xeont, ami nagyjából a vele egy generációs i7-x700k proci. Ezeknek a lapoknak az ára kicsit elszállt mostanában...
Én sok ilyen gépet raktam össze. Az tény, hogy egy gagyi desktopnál drágább. Tehát ha valaki megkeresi a legalsó kategóriás chipsetet meg a biostar alaplapot, ahhoz képest ezek a gépek drágák. Viszont az is tény, hogy ezek a félszerver cuccok az azonos minőségi kategóriás cuccokhoz képest nem voltak nagyon sokkal drágábbak, nekem megérte a plusz költséget. Tehát egy asus p10s-m egy asus prime vagy css alaplapnál már viszonylag kevesebbel drágább. Anno a xeon e3-12xx sorozatú xeonok se voltak sokkal drágábbak, mint az azonos i7-x700k-k. Az egész gép nagyjából 50-70k körül volt drágább félszervernek, mint minőségi desktopnak, nekem annyit megért.
Most annyiból más a helyzet, hogy ezt a kategóriát az intel kicsit hanyagolja. Így low-end xeont nem találtam. Viszont van az asrocknak szerver részlege, az asrockrack, ők gyártanak szerver alaplapot. Például van asrock x570d4u-2l2t alaplap, amibe sima am4-es ryzen megy, de ecc ramot is rakhatsz bele, és van két gigás meg két 10 gigás ethernet kártyája. Mondjuk a 10 gigás ethernet minden alaplap árát nagyon csúnyán megdobja... Az árcédulától már lehet sírni, 250-270k, de a minőségi desktop alaplapok ára is durván elszállt mostanában... És ezen az alaplapon gyárilag van ikvm.
A legújabb asrockrack cuccokban van z690-es meg w680-as chipsettel szerelt alaplap, az előbbi sima, az utóbbi ecc ramot eszik, pcie 4.0 és 5.0-s verzió is van. Ilyenem még nincs, a többiből van itthon.
Szóval egy ilyen alaplapból már lehet építeni szerverre hasonlító gépet, ami nem szokott működni, az a dual táp. Vagy nem érhető el dual táp, vagy ha igen, az drága. Tudsz bele rakni rendes hűtést, ami nem zavarja ki a szomszédot a lakásából.
Nekem a gépeim jelentős része szerverteremben van. Nekem a teljesen távmenedzselhetőség elengedhetetlen. Nem mondhatom, hogy akkor most megáll a szolgáltatásod vagy munkád amíg kocsival oda nem érek.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei MediaPad T5 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest