Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1676) Dißnäëß válasza ozzy711 (#1674) üzenetére


Dißnäëß
veterán

az alapvető kérdés szerintem ez, a nyugalmi áram felvétel

Szerintem is. Egy olyan - nevezzük "normál" méretűnek - kondi/kondiblokk, amit töltögetnek szerencsétlen diódák a csúcsokban de már ürülnek is ki a túloldalt egy nagyobb áramfelvétel miatt, olyanok, mint a vödör, amibe egy másik vödörrel merem bele a vizet, miközben az alján egy nagy lyuk tátong. "A" osztálynál a nagy nyugalmi áram miatt nagy a lyuk a vödör fenekén, ergo hatalmas kád kell fölé (vödör helyett), hogy ott érdemben legyen "csillapítása"-simítása a "víztömegnek", vagy más szóval: a vízfelszín magasságában a létező legkisebb delta legyen a beöntések között (míg nem ömlik bele). Ergo feszingadozás..

AB osztály kisebb lyuk, elég egy dézsa és csak max kakaónál nyitogatja kintebb a lyukat számottevően. :)

D osztály picike lyuk, ő csak akkor nyitogatja ki a lyukat (a zene függvényében) , amikor azt kívánja a bejövő jel (hiszen marha hatékony).

Én hiszem azt is, amit kolléga állított előttünk, hogy nem feltétlen kell nagy kondiblokk, ha utána stabi van, a kérdés, a stabi mit bír el, illetve ha túl pici a kondiblokk, akkor A osztály kevésbé (de ő is már, hiszen nonstop kiüríti azt), de AB osztály és D osztály pláne, akkorákat ránthat a kondi után is még az összes ott lévő komponensen, hogy a stabi hiába fogja meg amit meg kell, a rángatásnak is van egy üteme, frekvenciája (nyilván terhelésfüggően változó) és ezeknek ezáltal gerjesztett felharmonikusai (amit meg utána lehet még szűrni, stb, vagy tojni bele). Én emiatt tartom fontosnak az arányok érzését, hogy

1. milyen teljesítményű fogyasztót kell viszonylag egyenletes fesszel kiszolgálnia egy kondiblokknak (ha stabi kerül mögé, értelemszerűen azt is méretezni nem csak feszre, áramra is).

2. mekkora áramot fog és milyen jelleggel felvenni belőle a fogyasztó, ezt logikailag fejben szétbontom mindig több komponensre, mennyi lesz a várható állandó átfolyó áram, illetve mennyi lesz a maximum áram és az mennyi ideig tarthat.. alpesi hegycsúcsok, vagy tibeti fennsíkok várhatók.

Ennek megfelelően méretezem a blokkot, hogy a stabinak minél kevesebbet kelljen korrigálnia már, akkor is, ha amúgy simán beleférne neki specifikációk alapján.

Meg ugye az sem mindegy, mi történik, amikor a kondiblokk mélyebbre ürülget - megintcsak a használat ismeretében kell tervezni. Nem csak beesik a fesz a stabi minimum inputja alá (persze ezekben is van eltérés), de fel is jön a brumm ezzel párhuzamosan, ami a végén a hangszórókon jön át.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.