Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
PTomi92
aktív tag
Sziasztok!
Radeon 9600as videókártyához szeretnék egy halk hűtőventillátort venni, eddig egy just cooler FC 100as volt benne ami elég hangos és kezd elromlani.A sz.gép nincs nagyon megterhelve főleg netezés és torrentre van használva (másra már nem is jó)
Tudtok ajánlani valamit? passzív hűtőt érdemes venni? nem szeretnék az egészre túl sokat költeni de nem igazán tudom milyen árban vannak ezek. -
patyik75
tag
sziasztok !
Keresek 12cm-es 800 rpm-es ventit,a lényeg hogy teljesen hangtalan legyen!
-
polarx
tag
Sziasztok!
Észre vettem a minap, hogy a házamban levő coolink swif2 1201 es hűtő az 1200as fordulatszám helyett csak 800 as fordulaton működik. Az alaplapra van rákötve, konfigom a nevem alatt részletesen. Ez mitől lehet?
zé
-
Henk
veterán
-
-
Norberto89
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Tegnapelőtt 5-6 órán keresztül olvasgattam itt a hozzászólásokat, pár tesztet is végigolvastam (Henk tesztjét is, nagyon tetszett), de aztán mégiscsak úgy döntöttem, inkább megkérdezem a tapasztaltabbaktól, hogy hova, milyen ventik kellenének a házamba. Kicsit részletesebben leírom a dolgokat (ill. kérdéseimet) a pontosabb válaszok reményében.
Alaphőmérsékletek: CPU: 35-38C, MB: 38-40C, VGA GPU: 55-59C, HDD: 40C
Tunning nélkül kaptam ezeket az értékeket, terhelésnél a proci max. 51-52, de a VGA felmegy akár 72 fokosra is. Nem tudom ezek, illetve a fenti értékek mennyire térnek el a normálistól, de pl. a VGA nekem gyanús... gigabyte nvidia 9400gt 1GB, aktív hűtés, nem valami extra cucc ez a kártya, de amíg nem lesz lecserélve, nem szeretném tönkrevágni.
Kis tunning be van tervezve proci (2,80 GHzről kb. 3,20 - 3,40 GHzig) és ramok (2x2GB DDR2 800MHz-től felfelé a procival párhuzamosan) terén, szóval ezt valamennyire figyelembe kellene venni.Szóval amit sikerült kibogarásznom az itt olvasottakból, az az, hogy kb. így kellene működnie a szellőzésnek a gépemben:
1.
Először is a kérdésem az lenne (nem nagyon vagyok otthon a témában), hogy mi alapján határozzák meg a ventilátor nagyságát (8cm,12cm, stb.)? A keret egyik szélétől a másikig mért, vagy a függesztőcsavarok közötti távolság alapján? Én lemértem a gépem hátsó részén lévő nyílást, ezt kaptam:
2.
Szóval úgy gondoltam, kellene ide egy venti(bentről kifújná a meleg levegőt):
és egy ide(kintről beszívná a hideg levegőt):Én szívem szerint raknék az elöl lévő venti fölé is egyet függőlegesen (ami szintén beszívná kintről a hideget), ide: , csak nem tudom ennek a függesztését hogy oldjam meg... ötlet?
És nem tudom, mennyire megvalósítható, de tennék egyet az oldallap alsó rácsára is, ami befújna vagy kiszívna a VGA alól (legelső kép, gép bal alsó sarka), mivel az melegszik a legjobban... Ez is megoldható valahogy? Gyorskötöző?Az első két venti mindenképpen kellene, nem gond, ha mondjuk 3000 Ft felettiek egyenként, minőség és hűtés fontosabb. A méretüket sajnos nem tudom(remélem, a kép alapján ti fogjátok tudni), azt is rátok bízom, hogy mekkora legyen a légszállítása és rpmje (nem nagyon értek hozzá), lényeg, hogy megfelelő hűtést biztosítsanak, a hangjuk pedig jó lenne, ha 15-17dB (max.19) alatt maradna. Olvastam, hogy a Scythe-t dicsértétek, meg Noctua-t is (bár ott valami nem stimmelt a légszállítással), meg Coolink is most nagyon jónak számít. Na tényleg nem tudom, melyik lenne számomra a legjobb, ezért kérem a tanácsaitokat.
Hogy szükségem lenne-e másik (két?) ventire is (mégegy fentre, esetleg az oldalrácsra is), azt is rátok bízom, gondolom elég lenne, ha ezek már kisebbek, ill. alacsonyabb rpm-mel rendelkezők lennének,nem?
3.
A szabályozással kapcsolatban megint csak bajban vagyok. Alaplapom: , ill és a hozzá tartozó
Szerintem a hátsó, fenti ventilátor állandóan mehetne, az elülső alsó pedig jó lenne, ha szabályozható lenne, esetleg ha ez sem, akkor mondjuk az elülső felsőhöz jó lenne a szabályozás. Vagy ha lehetne negyedik venti az oldalfalra, akkor arra... Szerintetek?
4.
Másik dolog, hogy ugye a három pines alaplapi csatlakozókra szúrt ventikről csak infó jön vissza, szabályozni így nem lehet őket,ugye? Vagy bizonyos alaplapoknál mégis lehet? Potit (egyelőre) nem akarok használni, ellenállásokat pedig egyáltalán nem szeretnék használni.
Elég, ha a nem szabályozandó ventit a CHA_FAN-ra vagy a PWR_FAN-ra kötöm? Ilyenkor (ha három tűvel kapcsolódik az alaplaphoz) egy venti a gép bekapcsolásától kezdve maxon pörög, vagy azért szabályozódik valahogy a venti fordulatszáma? Mondjuk lassul-e magától, ha kevesebb hűtésre van szükség?5.
Ha a CPU_FAN 4 csatos pinjére szeretnék kötni egy ventit a proci venti mellé szabályozás céljából, akkor ugye kell az a 4 pines Y alakú elosztó kábel? Nah ha most egyiken egy venti, a másikon pedig a proci venti van, a gép attól még megkülönbözteti őket monitorozásban, ill. szabályozásban? Mondjuk ha egy Speedfannal most a prociventit tudom lassítani, akkor ha lesz egy Y kábel másik végén egy venti, azt külön fogom tudni szabályozni, vagy az párhuzamosan fog a procival szabályozódni?
6.
Nem tudja valaki véletlenül, mire jó a chassis intrusion connector? (lapomon is van egy, 3 tű jön ki belőle, az első és második között van egy lyuk (mintha egy tű befogadására lenne kialakítva, ill. alapból van egy jumper a második és harmadik tűn...).
Azt hiszem, kimerítettem minden kérdést. Tényleg ne haragudjatok a gagyi, hosszú kérdések miatt, de nem szeretnék ráfázni, egyszer már sikerült, mert nem kérdeztem, így hát biztosra akarok menni...És hát hol máshol kérdezzek, ha nem itt...
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat.Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
Norberto89
csendes tag
Ahogy látom, másodszorra sem sikerült megoldanom a képek beillesztését (hiába, korán van még), és többször nem engedi szerkeszteni sem ...megpróbálom máshogy:
Tehát:
,,Szóval amit sikerült kibogarásznom az itt olvasottakból, az az, hogy kb. így kellene működnie a szellőzésnek a gépemben,, : [link]
1.
Én lemértem a gépem hátsó részén lévő nyílást, ezt kaptam: [link]
2.
Szóval úgy gondoltam, kellene ide egy venti(bentről kifújná a meleg levegőt): [link]
és egy ide(kintről beszívná a hideg levegőt): [link]Én szívem szerint raknék az elöl lévő venti fölé is egyet függőlegesen (ami szintén beszívná kintről a hideget), ide: [link]
És nem tudom, mennyire megvalósítható, de tennék egyet az oldallap alsó rácsára is [link]
3.
A szabályozással kapcsolatban megint csak bajban vagyok. Alaplapom: ... ill. [link] és a hozzá tartozó: [link]
-
Henk
veterán
válasz Norberto89 #4410 üzenetére
Olyan hosszú volt a hsz, hogy elvesztem benne.
Először is írd meg milyen típusú házad van és kitalálom mekkora ventik mennek bele. Előre és hátra elég a 2 venti ahogy kitaláltad. Oldallapra felesleges csak rezegni fog és nem biztos, hogy javít bármit is. Cpu hűtő marad a régi? A vga-ról egy képet még tehetnél fel. Ha Y elosztóval 2 ventit kötsz egy csatira kkor csak az egyik fordulatát tudja monitorozni a szabályzásuk pedig egyformán fog történni. Persze az eltérő ventik miatt különböző fordulaton fognak menni. Ha a lapod tudja szabályozni a 3 tűs ventiket vagy te speedfan-nal akkor nem fog full fordulaton menni, egyéb esetben igen. -
Norberto89
csendes tag
Köszi, hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Valóban kicsit hosszúra sikerült a hozzászólás
A ház típusa: M-TECH M03 [link]
Belülről: [link]
A VGA-ról egyelőre belinkelek egy nagyított képet (koleszban lakom, egyelőre csak én vagyok ébren, még nem nagyon tudok fényképezni ) [link] és itt a piros kábel felett található a VGA, a ventilátor lefelé néz, alulról nézve ezt lehetne látni: [link]
Köszi a segítséget. Ha szerinted elég csak két venti, akkor lehet az áruk 3000 Ft felett, lényeg, hogy mozgassák át a levegőt rendesen, és ne legyenek olyan 15-17 dB-nél hangosabbak.
Köszi szépen a segítséget.
-
Norberto89
csendes tag
válasz Norberto89 #4412 üzenetére
Procihűtő pedig egyelőre marad a régi, 2,80 GHz-ről 3,10 GHz-re történő tuningnál feszemelés nélkül hosszabb terhelés mellett sem emelkedett 51-52 fok fölé a gyári hűtővel.
Esetleg kipróbálom még a 3,2-3,3 GHz-re emelést, az fölé semmiképpen nem megyek a gyári hűtővel. -
-
MattX
tag
Hali!
Tudom sokadik kérdés lesz, viszont nehéz a döntés! Megérkezett a TRUE, kellene rá egy venti! Nos olyan venti kell amiből később az egész házba veszek 4-t!
Ez teccene a design alapján viszont félek hogy hatékony és halk-e!
Henk úr mit tegyek? -
D®. GeNy@
aktív tag
Megérkezett végre valahára a Scythe Kaze Server Black 5.25"!
Első benyomások fotókkal : Scythe Kaze ServerHenk-nek köszönet a segítségért és a választás megkönnyítéséért...
[ Szerkesztve ]
Mitsubishi Evo IX FQ-360 vs Subaru Impreza 06' WRX STi
-
Henk
veterán
válasz Norberto89 #4421 üzenetére
Hát nem találtam sehol a házadról olyan leírást amiből kiderülne, hogy mekkora ventik vannak benne de a méréseid alapján azt mondanám, hogy 92mm-es. A ventik méretét a szemközti oldalak távolsága határozza meg. Azt azért mérd le, hogy előre is akkora megy e mint hátra. Nem tudom a 3 tűs csatikon megy e a szabályzás mert ez laponként eltérő lehet de ezek közül jó lehet valamelyik, esetleg Scythe s-flex 9cm-es vagy Noctua NF-B9. Mondjuk elötte jó lenne kideríteni, hogy megy e a szabályzás mert az alapján lehetne eldönteni mekkora fordulatú legyen. A vga meg ezzel a 2 tűs csatival szerintem mindig full fordulaton megy így ezen javítani nem tudsz esetleg amennyit a házhűtők segítenek majd.
MattX: nem ismerem ezt a ventit csak az elődjét ami ugyan nem volt a leghalkabb de azért az árért mindenképpen jó vétel. Azt hallottam róla, hogy az új jobban sikerült bár ezt megerősíteni nem tudom. Viszont én is kíváncsi lennék rá.
Zsole84: bár nem tudom honnan vettem, hogy neked 12-es venti kell.
-
Geree
senior tag
valaki 80x80x20-as venti? még mindig senki?
a friend in need is a friend indeed
-
törölt tag
[noctua nf-r8]
KB.:1000-1300-as tartományban nagyon hosszú élettartam kicsi zaj.[silent eagle]
ezeket meg nagyon őrült csendmániások tápjába raktam 5V-ra -
MattX
tag
A Sharkoon az minőségibb mint az Arctic Cooling?
-
Norberto89
csendes tag
Köszi a segítséget Henk!
Coolink mellett döntöttem, hátra 92-es, előre 80-as.
Az elöl lévőnek nagyobb légszállításúnak kellene, hogy legyen, mint a hátsó,vagy fordítva? Esetleg kb. egyformának kellene lenniük? Az rpm-nek meg kellene egyeznie? Vagy ezek nem lényeges dolgok?
Az alaplapom valószínűleg nem tudja kezelni a 3 tűs csatival rendelkező ventiket, viszont lehet, hogy a négy tűs coolink mellett döntök a teljesítménye miatt. Lehet valamilyen átalakítóval négy tűs csatiból három tűset varázsolni?
Köszi szépen! -
Henk
veterán
válasz Norberto89 #4436 üzenetére
Hallottam már olyat, hogy a befújó ventiknek nagyobb teljesítményűnek kell lennie de szerintem ha egyformák akkor sincs semmi gond. Ha nem egyforma méretűek akkor ne a fordulatuk hanem a légszállításuk alapján hasonlítsd össze őket. Van 4-->3 pin átalakító de felesleges mert a lap 3 tűs csatijára is rá tudod dugni a 4-es csatit. A pwm-nek valóban nagyobb a légszállítása mert nagyobb fordulatra képes de ha nem fogod valahogy szabályozni akkor full-on fog pörögni és lesz hangja.
-
Norberto89
csendes tag
Úgy gondoltam, hogy egy 5,25" helyre behelyezhető ventiszabályozóhoz kötném őket, később ha házcsere (gépcsere lesz), akkor sem fog rosszul jönni egy ilyen... ebből milyet tudnál ajánlani? Ilyen szabályozóra is rálehet pwm-es ventit kötni 4-->3 átalakító nélkül?
Amíg nincs ilyen szabályozóm, beszereznék a pwm-es ventihez egy ilyet: [link]
Erről mi a véleményed? Megbízható, használható?[ Szerkesztve ]
-
Henk
veterán
válasz Norberto89 #4438 üzenetére
Szabályzó hasznos dolog, a legtöbbre a 4 tűs venti is rádugható. Ha nem akarsz sokat költeni rá és nem kell, hogy kijelzős legyen akkor a Scythe kaze Q jó választás. (az apróban is láttam egyet a napokban) Mondjuk ez 3,5"-os helyre szerelhető de ez is tud 4 ventit szabályozni. Az 5,25"-ös szabályzók már drágábbak főleg ha kijelzős is. Azzal a potival is tudod addig használni de csak egyet tudsz vele vezérelni, ha teszel rá egy elosztót akkor akár 2-t is.
-
Henk
veterán
válasz Norberto89 #4440 üzenetére
Igen a szabályzó a tápról van megtáplálva. A potit a lapra tudod dugni mert alapvetően olyan csati van rajt, persze átalakítóval ez is megoldható de ez + költség. A lapról is simán működik.
-
törölt tag
üdv!
az ac tényleg verhetetlen ár/érték arányban. de ahol tényleg nagyon csendes működés kellett oda nem tudtam beépíteni mert 1-2 nap üzem után (nagyon lecsökkentett fordulatszám mellett is, hogy ne keletkezzen szélzaj) előjött belőle egyfajta berregés, motorhangvga silencer sorozat, rendszerhűtők, cpu hűtők. kb.:5-6 féle terméket kipróbáltam és az összes ventilátor a kukában végezte...
ezeket a sharkoon silent eagle-je nem produkálta, ezért mertem beépíteni...
ami még eddig bejött tartósság és motorzaj terén az a noctua nf-b9 persze ez is olyan 7-800rpm körül.
-
plaschil
aktív tag
Üdv Néktek!
Nekem van egy Asus P5K lapom, és rá van dugva 2db 9cm-es venti. Hogyan tudnám beállítani ezeket a ventiket, hogy ne forogjon itt nekem 1700-on, mert most jelenleg annyin megy, és a BIOS-ban ha minden igaz, ez a Silent mode. Nekem elég lenne egy 800-1000 körüli fordulatszám. Megoldható ez valahogy?
Creative G500 vezérlő panelt keresek// Hol vagy helyileg? - A kisszobába. // Szilvásbuktát, mert azt szeretem!
-
RIOSE
csendes tag
Sziasztok.
Ezidáig nem foglalkoztam moddinggal, ezért nem értek hozzá.
Olyan kérdésem van, hogy a ventire szoktak valami rácsot vagy szűrőt tenni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Külpolitika
- Gamepad
- Asszociációs játék. :)
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Mazda topik
- Félórányi kulisszák mögötti videón a South of Midnight
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Lexus, Toyota topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Corsair Icue Link QX120 RGB Ventillátor szett Starter Kit.
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- Minőségi ARGB ventik és modding nagy választékban most szuper akciós áron!
- NZXT Hue 2 RGB Lighting Kit + NZXT Aer RGB 2 140mm + NZXT Aer RGB 2 120mm
- 2db Noctua NF-A14 PWM ventilátor 140mm
- 40x40mm-es 12v ventilátort keresek
- Be quiet! Pure Wings 140 MM es rendszerhűtők eladók!!!
- Új 6db LIAN LI UNI FAN SL-INF 120 RGB VENTILÁTOR FEKETE (UF-SLIN120-1B)
- Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Triple Pack Black FAN + Lightning Node Core bontatlan ALZA garanciális
- Cooler Master COSMOS C700M-ből kiszerelt 0 új perces ventik 4 db
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest