-
LOGOUT
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mgoogyi
senior tag
válasz
douggutaby #1849 üzenetére
Én hasonló ügyben túrtam az internetet és kérdezgettem fórumokon fellelhető szakikat és nagyjából erre jutottam:
Briggs-ből a 6-os széria az, amitől már várhatod a 10+ év tartósságot.
Az 5-ös széria az, ami kb minimum kell ahhoz, hogy az önjárást elbírja.
100k körül kb a McCulloch és a Makita tanyázik, amik elfogadható gépeknek számítanak és találsz is belőlük legalább 5-ös motorral szereltet.
Minél nagyobb motort veszel minél kisebb vágásszélesség mellé, annál szebben fog füvet vágni (és gyűjteni, ha fűgyűjtőset szeretnél).Ennél a gépnél alább nem adnám (ha gyűjtőset szeretnél): [mcculoch m51 140f]
(Én egy kisebb, ház körüli kertbe a 46-48 cm vágószélességet céloztam meg minimum 6-os briggs motorral. Ez már a 130k fölötti kategória.)
-
douggutaby
tag
Sziasztok!
Első fűnyírómat kell megvennem egy nagyobb területhez. kb 1500nm az egész telek, ezen van ház, betonos rész, akármi, de több mint 1000 marad, ami fű. Nem is igazán egyenletes a talaj. Amit már siekrült kiderítenem, hogy nekem benzines kell, önjárós, golyós csapággyal és hogy a briggs stratton motornál nem érdemes alább adni. Viszont ebből is rengeteg van és nekem mindegyik márka full ismeretlen. Árban felkészültem a 100 körülire, de nagyon örülnék ha ez alatt is kapnék tartós gépet.
Tudtok segíteni? -
T_Stark
őstag
Márkában mi a jó?
Al-Ko, Bosch, B&D, Gardena... Vagy kb mindegy ebben az árban? -
T_Stark
őstag
Sziasztok!
30K környékén keresek valami tartós, megbízható elektromos fűnyírót. Mit érdemes most venni? -
ZsoltG60
aktív tag
Üdv.Mivel a traktor topic elég halott így itt szeretnék segítséget kérni.
Adott egy fűnyíró traktor és a vágóasztalon lévő szíjfeszítőnek élég csapágyas hangja van. koyo 6203 rk zárt csapágy van bent ez cserélhető vagy egybe van a tárcsával ?Tárcsát amiket találtam abban mind bent van a csapágy. De olcsóbb lenne csak a csapágyakat cserélni, már ha ez lehetséges
-
mgoogyi
senior tag
Az alko fűnyírók állítólag (kertész fórumozók szerint) sokat romlottak minőségben a régi alkokhoz képest.
MTD szintén ilyesmi, hogy régen ajánlott volt, mostmár annak sincs kimondottan jóhíre.Persze ezek kertész vélemények, otthoni használatra ezek még lehetnek teljesen megfelelőek, mindenesetre én Briggs motorosat néznék, ahhoz van szervízháttér. Minél nagyobb motor adott vágásszélességhez, annál jobb.
-
VAgica
csendes tag
válasz
ANDROID??? #1835 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Ennyire nincs tapasztalat még az AlKo motorokkal?
Gondolom ebben az árkategóriában a thorx motoros MTD a felejtős kategória? Pl MTD 46https://www.arukereso.hu/funyiro-c4185/mtd/46-p273173361/
-
hacsa
tag
Önjáró fűnyíró javításában keresek valakit Debrecen környékéről. Az önjáró részt kellene javítani. Előre is köszönöm, ha ajánlani is tudtok valakit.
-
VAgica
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék egy 1000 nm telekre(amiből 500 nm a gyep) vásárolni egy fűnyírót, benzineset.
Szerintetek melyik a jobb választás?https://www.arukereso.hu/funyiro-c4185/al-ko/classic-4-66-p-a-p327186139/#velemenyek
vagy
https://www.arukereso.hu/funyiro-c4185/mcculloch/m46-125-p204593569/
Előre is köszönöm!
-
Espla
aktív tag
GARDENLINE
Elektromos fűnyíró 29 990 Ft• vágási szélesség: 43 cm
• nagy teljesítményű motor: 1 800 W
• 7-féle, központilag beállítható magasság 20 és 70 mm között
• biztonsági kengyelkapcsoló, amely elengedéskor leállítja a motort
• a tolókar dőlésszöge és magassága is állítható, valamint a tolókar a gyorsrögzítő csavarok kiengedésével lehajtható
• 60 literes fűgyűjtő tartály telítettségjelzéssel
• tömeg: 19 kg -
gabor9991
őstag
válasz
ANDROID??? #1820 üzenetére
Mivel a szerviz hétfő óta nem is válaszolt a telefonos/írásos-fényképes megkeresésemre, úgy döntöttem a még érvényes jótállás ellenére megcsináltatom a kerekeket magam
Ami ez után történt, ahhoz nem is akarok csak annyit hozzáfűzni, hogy nem a minösége az erössége ennek a fűnyírónak
Simán letört a menet a tengelyröl, mikor meghúztam.a csavart.Ha nem járt volna ez a gép hivatalos szervizben akkor már elgondolkodnék azon nem valami kínai hamisítványt vettem-e
-
betabeta1
újonc
Nézegette... De nem a Lidl-ben vettem meg a végén. Megnéztem a használati utsítást, és az van benne, hogy ha nem indul, akkor az lehet szénkefe hiba is.
Magyarul szénkefés motor van benne, és a szénkefe csere nem garanciális, mivel nem "hiba" a szó szoros értelmében.
Amúgy 3 év garancia van rá, ami nagyon sok. Szerintem a legtöbb fűnyíró nem is tart addig
. (lehet,h tévedek...) De nem végig cseregarancia, csak 30 napig, utána már javítják.
Végül vettem egy magyar GLM-43E-t ugyanannyiért, indukciós motorral. ("Gama Garden")
Ezt az utóbbit próbálta már valaki..(hosszabb használatra?)
-
gabor9991
őstag
Nekem is ilyen 40-es fúrt kutam van a kertben, egy ilyen szivattyút használok, 2700liter/óra a vízhozama 2bar nyomásnál,(bár ez biztos a kúttól is függ) önfelszívó, bírja a gázos vizet, szerintem ennyi pénzért nem rossz.
Kompletten házi vízműként is meg lehet venni, könnyen lehet javítani, bár nálam eddig egy csapágy csere volt csak, mert hangos lett, de ennyi belefér 3 vagy 4 év intenzív használat után. -
VIPowER
őstag
Sok ilyen kutat csináltunk régen, ha jól gondolom 40-es lesz az a cső, legalábbis mi csak azt tettünk be ilyen fajta kútba. Ilyen bekötőcső kell a szivattyúhoz : [link]. A kútnál az alsó cső a szivattyúé. Önfelszívós szivattyút vegyél. Ha minden megvan, és összeraktad, felpumpálod a kutat, feltöltöd a szivattyút (bár ha jó a kút magától is fel fog töltődni), ha már jön a víz a szivattyúház tetején, csatlakoztatod a slagot, és indíthatod is.
-
Espla
aktív tag
ha valakit érdekel:
GARDENLINE Benzines fűnyíró 79 990 Ft ALDIoff: Szegedi kút a neve, semmi gond vele
Pedrollo házi vízművet vegyél, jelleggörbét kell nézni, ha olcsó szivattyút veszel, akkor a rosszabb hatásfok árát a villanyon fizeted ki -
Egon
nagyúr
Hát igen. Futottam egy kört, és beírom tapasztalataim, mindenki okulására.
Kettő számot hívtam, két különböző, kútfúrással foglalkozó, kiguglizott céget. Az egyik nem vette fel, vissza se hívott. A másik - bár sejthette, hogy nem lesz üzlet - elég korrektül felvilágosított, jó hosszan beszélgettünk. Elmondása szerint az ilyen kutak, ami nálam is van, nem túl jók (ők nem is csinálnak ilyet). A két cső fél-egy méterrel a föld alatt jó eséllyel egy, ugyanilyen vékony csőben folytatódik. Ebből kifolyólag esélytelen csőszivattyút alkalmazni, mivel nem fér el a csőben. Marad a kerti szivattyú vagy házi vízmű. A kerületünkben ezen a részen már fúrtak kutat, és tapasztalataik szerint a felszín és a mintegy 20m mélyen kezdődő vízzáró réteg között van némi víz, ami egy lájtos kúthoz elég lehet (normál esetben 30-35m mély kutakat fúrnak errefelé). Mivel a kút felmérése 25K+ÁFA lenne, azt tanácsolta, hogy vegyek egy lájtos szivattyút (max. 3 m3/óra teljesítménnyel), és próbáljam ki. Ha annyit bír, akkor minden rendben, azzal ellocsolgatok (kisebb szivattyú esetében maradhat kiaknázatlan tartalék a kútban). Ennyi.
Ezek után nem tudom mit csináljak. A Lidl-es cucc másfélszer ekkora teljesítményű, az soknak tűnik. Azt nem tudom, hogy lehet-e állítani valami ezeken a szivattyúkon, vagy csak két állás van: megy (maximumon) vagy nem... -
Egon
nagyúr
Sajnos a helyzet bonyolult.
Megnéztem a kutat tüzetesebben, szét is szedtem , le is fotóztam.A kép alján látható vékonyabb csőre volt applikálva egy műanyag könyök, aminek a vége menetes, erre volt kötve az előző tulaj szivattyúja (vélhetőleg). A vastagabb cső a kézi pumpa csöve. Gondolom van egy szelep a kútban, ami csak felfelé engedi a vizet, visszafolyni nem (ezzel elkerülhető hogy szennyeződés jusson be a kútba). Emiatt ahogy látszik, a kútban magasan ott a víz. Viszont megmérni nem tudom a kút mélységét, mivel kb. bő fél méterrel a föld alatt "koppan" a házi mérő (egy nyolcas anyát kötöttem egy tízméteres madzagra).
Itt elég magas a talajvíz, nem gondolnám, hogy 7 méternél mélyebbről jön a víz. Gondolom ki kell hívnom valami szakit, aki felméri a kutat. Tartok attól is, hogy rossz hírt fog közölni: állítólag a fúrt kutak igen jelentős része elég kontár munka, és elvileg nem is lehetne használni, hanem újat kellene fúratni. -
gabor9991
őstag
Nyilván ez lenne a megoldás, csak ugye még garanciás, megvetettek velem vásárláskor +1 évet, így nem biztos, hogy ezt nekem kellene megcsinálnom.A kerekek lógására is van megoldás, persely lesz belerakva, abba 2 golyóscsapágy, na az soha nem megy tönkre.Meg is csinálják a tanulók a műhelyben, de azt is majd csak akkor ha már nem garanciás.
-
Tetv88
tag
A kaszaház problémára kisflex, drótkorong horganyüzem...
-
Archer
őstag
Ezekkel az önfelszívó szivattyúkkal a maximális elméleti szívómélység 10m, gyakorlatban 7-8m-nél többet nem tudnak. Mivel fúrt kutad van, könnyen meglehet, hogy ennél mélyebben van a víz, oda ezek a szivattyúk nem lesznek jók. Fúrt kútba csőszivattyút szokás tenni, vannak nagyon komoly darabok mindenféle védelmekkel, van amelyik a homokot is egész jól tolerálja (fúrt kutak nagy problémája). Persze egy minőségibb elég komoly pénzbe kerül de hosszú távon gondolkodva ilyenbe érdemes fektetni.
Önfelszívó szivattyúknál a szívó oldalt nem szabad szűkíteni, direkt ehhez való merevített oldalú tömlőt kell használni, a végén lábszeleppel, a filléres teszkós zöld slagok és társai nem jók erre a célra (másra sem nagyon...) mert egy nagyobb teljesítményű szivattyú "összeszívhatja" a hagyományos tömlőt. Nyomó oldalt se nagyon szűkítsük, ha nem muszáj.gabor9991: amit régebben írtam, az a vékony festékréteg amit ezekre a fém kaszaházakra fújnak (pláne az olcsóbb gépeknél), ennyit tud. Igazából az még nem nagy probléma, ha ez lekopik, csak nyírás után mindig mosd le a gép aljáról a földes-füves dzsuvát. Hogy van egy kis felületi rozsda, hát legyen, attól még nem fog az 10 évig sem elrohadni, csak mondom, a retket el kell róla távolítani, hogy a fém meg tudjon száradni. Alvázvédő szerintem nem célszerű, matt és rücskös felületű, inkább mégjobban rátapad a retek, minthogy taszítaná. Cserélgetheted a kaszaházakat de a többi festése sem lesz jobb. Vagy nem törődsz vele és mindig lemosod, vagy rászánod az időt/pénzt és egyszer becsületesen rendbe rakod (drótkefével vagy drótkoronggal amennyire lehet, fémtisztára csiszolni, utána rozsdamarózni/átalakítózni, egy réteg rozsdagátló alapozó meg egy vagy két réteg fényes zománc festék, valami jobb fajta, ecsettel kenve nem fújva, mert úgy vastagabb lesz a rétegvastagság.
-
gabor9991
őstag
válasz
ANDROID??? #1814 üzenetére
Írtam a szerviznek, kíváncsi leszek a válaszra.
-
gabesz761
újonc
válasz
ANDROID??? #1800 üzenetére
Ez legalább a szomszédban van, lehet, hogy ránézek. Bár nem áll össze a kép a hirdetésben, vadonatújnak hirdetett, két eltérő kategóriájú gép, egyforma, gyakorlatilag féláron. Fénykép alapján magánszemély garázsában.
OFF: megjött a gáz elszámoló számlám, projekt sajnos tolódik pár hetet. Hiába hideg tél volt.
ON: azért köszönöm a tippeket és a tanácsokat. -
ANDROID???
addikt
válasz
gabor9991 #1813 üzenetére
Szerviz, de az hogy van kis kilengése ok, de az én példányomon nincs ekkora kilengés és tuti régebbi mint a tiéd (a szezonban pedig úgy 1,5 hetente használva van, nem túl sima talajon). Lehet kicsit jobban kell rá figyelni a fordulásoknál stb. és meghálálja. Kérdezz rá a szerviznél, hogy lehet rá gar után csapágyas kerekeket tenni, és mennyi a beruházás a kerekekre.
-
gabor9991
őstag
válasz
ANDROID??? #1812 üzenetére
Gondoltam erre, meg is csinálnám viszont attól a kerekek még olyanok maradnak amilyenek.Azt hogy javítanád?
-
gabor9991
őstag
válasz
ANDROID??? #1810 üzenetére
Nem rudom mit csinálhatok rosszul, miután kicserélték tavaly a kaszaházat, le lett fújva alvázvédövel is pluszban, de most azzal együtt jön le a festék, ahogy a képen is látszik, nagy foltokban leválik ès alatta fényes a lemez nem rozsdás.Használat után kerti slaggal szoktam a belsejét kimosni.A kerekek pedig ennyit bírtak, sajnos nem csapágyazottak ugye.
-
gabor9991
őstag
Sziasztok van egy Mcculloch m46 125R gépem, volt már vele problémám bőven sajnos, írtam is itt ezzel kapcsolaban, de lassan lejár a 2 év garancia és van néhány hibája most is
A kaszaház egy éves, tavaly már volt cserélve, mert a másikat pár hónap után megette a rozsda, de most újra elég rosszul néz ki.
kaszaház 1A jobb oldali kerék tengelyét már egy évesen javították, de most újra lógnak, a bal oldali főleg, már majdnem a magasságállítóba is beleér.
kerék lógás 1
kerék lógás 2
Szóval azt kérdezném, hogy ezek ennyi használat után teljesen normális állapotnak tekinthetők, és én vagyok túl igényes, vagy inkább próbáljam meg megjavíttatni garanciában? -
MinionFlasH
senior tag
Bocsi elsiklottam afelett, hogy fúrt kutad van. Rákötheted az 1"után a 1/2" tömlőt, csak annyira leszűkíted a keresztmetszetet, hogy ezt a súrlódást a motornak kell "legyőznie" . Tehát ergo ő annak örülne, ha 1" a bejövő, és 1" os kimenőn tolhatja a vizet, az most más kérdés, hogy a 3/4-es tömlő tarol mindent amikor húzod, és eléggé megcombosodik az ember a hurcibálásnál, meg ne kerüljön az útjába egy paripalánta se
A kimenő ág a szivattyún felfelé áll, erre kell egy idom amire tehetsz akármilyen/akármekkora csatit amit szeretnél. Lehet ez műanyag, fém, réz amilyet találsz. Neked nem kell a fordulás mivel lent lesz egy aknában, ha jól értettem, nekem földfelszínen van, ezért "kell" a fordulás, mivel nagyon megtörne a tömlő különben.
Lényeg, hogy járj utána mert a kutadhoz kell venni a megfelelő szivattyút, rengeteg féle van.
Bocs a füvesemberektől, hogy szétoffoltuk a topikot.
-
Egon
nagyúr
válasz
MinionFlasH #1806 üzenetére
Köszi, sokat segítettél, de úgy látom ennek a témának jobban utána kell néznem. Pl. nekem egyáltalán nem tiszta, hogy miért ne köthetnék az egy colos csőre egy fél colos slagot. No meg azt sem igazán értem, hogy a mindkét oldalán menetes, 1 colos csőre milyen 90 fokos könyök kell (az is fém? menetes?).
Nekem mivel fúrt kút van, elég kicsi csövön jön a víz (kb. 8-10 cm lehet ránézésre). Ma megpróbálom lemérni, hogy milyen mély, és hogy mekkora a vízoszlop (no meg hogy hány méter mélyen kezdődik a víz).
Elvileg elég nedves a talaj: a közelben, cirka 150m-re van egy patak; a szomszéd szerint anno a '80-as években olyan nagy volt a talajvíz, hogy a vízaknájuk alján mindig állt a víz (de ilyen már vagy 20 éve nem volt). -
MinionFlasH
senior tag
Én se vagyok nagy spíler, de megpróbálom leírni. A mi kutunk betongyűrűs kb. 6 méter mély, kb. 1 méter átmérőjű, és 2.7méternél kezdődik a vízfelszín, ugye ez alá kell belógatni a gyárilag 7méteres szívócsövet ami 1" átmérőjű. Utána a kijövő oldalra(szivattyú után) kell hozzá 1" mindkét oldalán menetes vascső idom (fogalmam nincs mi a neve, barkácsáruházban kapható), és ugye egy legalább 90 fokos fordulás, vagy 180fokos, hogy a slag ne törjön meg.
Utána én rátettem egy 1/2 colos gyorscsatlakozót (ezt elvileg nem lenne szabad), de a villanymotorban van hővédelem, nekem egyszer nem kapcsolt ki, pedig nyáron volt amikor 1 órán keresztül folyamatosan locsoltunk.
Amit érdemes még tudnod talán, hogy ez egy viszonylag nagy teljesítményű szivattyú, szóval jó vízhozamnak kell legyen, de még ha ez stimmel is, akkor se szippanthatod ki az egészet, mivel utána hiába jó a hozama, a gyors, túl sok hozam, sok homokot is eredményez,és ez károsíthatja a kutad. Mérd meg a mélységét, átmérőjét, és a vízfelszín hány méteren kezdődik.
A gyári szívócsövön van egy egyszerű szűrő, és visszafolyásgátló, de a titka ne érjen le a kút aljáig, egyszer azért mert nem szippanthatod ki az egészet, a másik, hogy nem veri fel az ott lévő szutykot/iszapot/stb. a szivattyú.
Elvileg ez a gép ha jól emlékszem 7méter a szívóképessége, és 45méter az emelőmagassága, de az utóbbit függőlegesen értik, szóval elméletben közel vízszintesen nem fog "pisilni" egy 50 méteres slaggal se (idén megtoldom még egy 1/2"os 20 méteressel, de ezt a gyakorlatban nem próbáltam még, csak a 25méteres 3/4-el próbáltuk).
Ismétlem én is laikus vagyok, szóval saját felelősségre fogadd meg amiket leírtam!!!
-
Egon
nagyúr
válasz
MinionFlasH #1804 üzenetére
Köszi, örülök hogy valaki írt aki használ ilyet.
Viszont lenne néhány (lehet triviális) kérdésem, mivel teljesen h*lye vagyok ebben a témában. Nekünk fúrt kutunk van, aminek nem ismerem semmilyen paraméterét (nemrég vettük a házat, és az előző tulaj nem igazán volt a helyzet magaslatán a hasonló infók átadása terén - sem...). Tehát nem tudom, hogy milyen mélységből jön a víz, milyen magas a vízoszlop stb. Olvasgattam kicsit a témakörben, és itt-ott említettek kavicsszűrőt stb. Meg tudnád nekem írni az üzembe helyezés lépéseit, ha lehet részletesen? Gondolom van két csőcsatlakozási lehetőség a szivattyún: az egyiken szívja a másikot "tolja" a vizet (vagy rosszul gondolom?). Ezek szerint szívócsövet adnak hozzá. Slagot gondolom nekem kell venni. Ha jól láttam nekünk van egy akna is kialakítva, amibe be tudom tenni a szivattyút, de ezt még meg kell majd vizsgálnom.
Előre is köszi a választ! -
MinionFlasH
senior tag
Szia!
A lidls kerti szivattyút mi a tavaly megvettük, nagyon pöpec rengeteget használtuk, egy 25 méteres 3/4-es slag van rákötve de szép nyomással tolja. Annyi, hogy amit adnak hozzá szívócsövet annak a végére kötöttem egy vas nehezéket, mert annyira feltekerték gyárilag, hogy nem akart a vízfelszín alá menni. A használati azt írja csak a gépet töltsd fel első indításkor, de a szívócsövet is töltsd meg vízzel, mert a levegőt nem tudja felszívni.
Én ajánlanám, tényleg nyüstöltük rendesen (1600nm2).
Ja nyomáskapcsoló(lehet rosszul írom) nincs hozzá, tehát csak a kapcsolóval tudod "megengedni/elzárni" a vizet.
-
szimpli
csendes tag
Szevasztok én egy benzines fűkaszát szeretnék venni és ebben kérném a segítségeteket.
Egy 500 négyzetméteres telken kb 2-3 hetente lenne időm levágni a füvet, viszont 3-4 éven belül építkezek rá, szóval azután már nem nagyon fog kelleni maximum szegélynyírónak. Ezért gondolkozok valami olcsóbb kategórián ami ennyit kibír nem csak egy évet. Ti mit ajánlanátok kb 40 000ft körül? Én eddig az mtd bc 52 est nézegettem de itt a fórumon erről nem sok jót írtok. Kérdés hogy érdemes egy ilyet megpróbálni vagy ebben az árkategóriában van e olyan másik tipus ami nem olyan rosz?
A segítséget előre is köszönöm -
vizerg
csendes tag
Hát én megvettem. Hoztam egy hirtelen döntést, aztán majd meglátjuk hogy megbánom-e. A 3 év garancia mindenesetre egyelőre megnyugtató. Kipróbálni hétvégén fogom. Egyébként a lidl-be csak a készlet erejéig van, és nálunk amikor bent voltam tegnap kora délután összesen 2 darab volt kirakva. Nem tudom hogy bent a raktárban volt-e még, de csak korlátozott készletet kaptak az áruházak. Ha megvennéd nem árt sietni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Ülőgarnitúra 3-2
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Bomba ár! HP ProBook 6560B - i5-2GEN I 8GB I 480GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest