- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Dany007: Kiakasztó frissítések
- ldave: New Game Blitz - 2025
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
Új hozzászólás Aktív témák
-
-NoVa-
veterán
-
WiZARD
addikt
válasz
Bujdy81 #91484 üzenetére
játékelmélet
Ahol megint a kormány nyer, mert úgyse fognak összefogni az emberek, úgyis sokan aláírják.
Ahogy az ápolókkal nem tüntettek a tanárok vagy orvosok, a tanárokkal nem fogtak össze a nővérek, a rendvédelmisek, a vendéglátósok, stb meg velük se a többi...
Mindenki lesz@rja a másikat és csak akkor fáj neki, ha őt érinti, aztán belenyugszik és ha kap egy zsák krumplit akkor megint mosolyogva szavaz ezekre.Fater mondta hogy náluk a fiatal orvosok nem akarják aláírni, inkább elmennek, vagy csak félállásban maradnak, mert ők nem kapnának annyit. Aztán hogy mi lesz 5-10 év múlva, amikor a mostani "öregek" nyugdíjba mennek, az úgyse számít ma.
-
Jahno
veterán
válasz
qnadam #91494 üzenetére
TV mögé egyszerű is meg nem is vinni az optikát, erősen gondolkoztam, hogy oda berakom az összes vackot, de azt nem győzném fekete szixalaggal. Végén még logikus lesz, koaxot sem kell oda-vissza utaztatni, UTP is kettő menne a TV felé/TVtől, bár mögé egy mini switch még elfér, szigorúan lámpák nélkül. És akkor csak egy szál UTP menne az erkélyajtó előtt vagy felett. Anyagot már gyűjtöm hozzá :-P
-
digi topikban is nyomják, hogy hát csak csinálni kell egy kis polcot az ont-nek, és akkor milyen jó lesz. persze hogy jó lesz, olyan magasra már nehezen tudok felhányni... ha jönnek átépíteni a hálót, nagyon remélem, hogy a bejárat és konyhaszekrény közti utp helyére be lehet majd húzni az üveget, ellenkező esetben az ont elhelyezését sajnos lakáson kívül kell megoldanom.
-
Jahno
veterán
válasz
-NoVa- #91487 üzenetére
Néha megnyomom a free filesyncet. Végre laptopon is lett mentés, 2 lapos kifér 1 terás vincsire. Viszont fotók nagy részét 2x2 tera külsőn hordozom, régi LR meg rinyál, ha valami katalógust hálózatról nyitnék meg. Nagy a baj. Év vége felé szerintem előfizetek az LR/PSre, nincs mese.
-
Jahno
veterán
válasz
qnadam #91490 üzenetére
Most ha jön a Digi üveg, akkor ember már kinézte, hogy a modem izé GPON elférne a bejárati ajtó felett, oda beesik az üveg, ott a koax, van villany, kész. Most az egész vackot átrántanám a kisszoba hátsó sarkába, mert azt babrálom a legkevésbé, mostani szerver + NAS meg éppen nem túl optimálisan foglal egy polcot. Onnan a sarokból akkor mehet UTP a médialejátszónak és a TVnek is. Elméletben nem zűrös, gyakorlatilag fél nap simán rá fog menni, de még márciusban megoldom.
-
én fordítva indultam, először egy g7 microserveren ment a freenas, aztán amikor abból nagyon elegem lett, akkor egy g8 microserverre pórias windows került (aminek azért vannak elég nagy előnyei). aztán vettem egy full alap qnap nast, amiből most már valószínűleg eggyel vagy kettővel nagyobbat választanék (mert a mostani pl torrentezni nem lenne túl erős, igaz azt másik gép intézi), de alapvetően ez csak így megy. meg amikor egy áramszünet meg nemtommi után nem értem el a cuccaimat, akkor volt online segítség, és megoldották.
az eszköz pedig a konyha szekrény tetején lakik, ahol van neki gigabit, és ott nem zavar senkit a három nyolcterás wd red hangja,
-
Samott
addikt
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
-NoVa- #91483 üzenetére
Nekem a NAS a klozetban volt, hogy ott nyugodtan zajoljon. Aztán, amikor megállt a Microserver több alkalommal, jó eséllyel a táp miatt, akkor kikapcsoltam. Azóta nincsen NAS, csak egy WD My Book Live a klotyóban a gigabites kábel végén. Lassan kéne venni egy másikat és tükrözni. És ennyi...
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #91481 üzenetére
Mutogatják, tavasszal az olaszok is próbálkoztak vele, de akadt n+1 cikk, kép, esettanulmány, kisfilm, bármi.
Volt fórumos ismerős aki félig leszedálva lógott a csövön egy jó ideig és nem is emlékezett rá, hogy váltottunk pár mondatot. Utána mesélte csak el, hogy Ő azt hitte tudatánál van, de igazából nem volt és hetekig meg sem tudott mozdulni, csak néha nyomkodta a telefonját, leste sarokban a pókot és többször elszámolt végtelenig. Néha ránézett az ápoló, vagy fordítottak rajt egyet, azt egy idő után jobban várta, mint a karácsonyt. Én annyit tudtam, hogy kórházban van, de kb. jól van, utána meg mondta, hogy kicsit fuldoklott, kapott egy injekciót aztán ilyen félálom-szerű állapot lett a következő pár hétre.
Az, hogy elsötétül a dolog és egyszer csak felébredsz az lehet nem annyira durva, mint végigélni minden. Aztán a jó ég tudja, nem szeretném kipróbálni.
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
Samott #91476 üzenetére
Sajnos az indítás sem volt az igazi. Eleve nem lehet csak az orvosokat "rendbe tenni". Szakszemélyzet, ápolók, kisegítők nélkül megáll az EÜ. Egyre több orvos vállalja ezt fel nyiltan is, képviselve valamennyire a szakszemélyzetet is.
Aztán persze a gyenge kezdés után erős visszaesés jött...
-
npera
addikt
válasz
Samott #91469 üzenetére
Ja, tuning az nálam kábé kizárva. Még rettentő régen próbáltam Quake 3 timedemo 1 számokat nézni, amikor talán P3 700 (vagy valami hasonló) procit húztam fel talán 900 körülre. Gyári hűtés, semmi feszültség emelés, csak szorzót piszkáltam bioszban. És gyorsabb lett. De aztán visszaraktam alapra és jó.
Ott próbálkoztam, hogy levettem a ventit a prociról és passzív hűtés. Jóval csendesebb lett és talán 5 fokkal lett melegebb, mert eleve oda fújt a táp ventije talán. Aztán visszaraktam, hogy nehogy megfőzzem véletlenül.
Most jutottem eszembe, hogy a NAS lehetne a gardróbban is akár. Ha oda felhúzok CAT6 drautot, akkor egy polcon fenn el tud zötyögni, ott minimális esély van rá, hogy a gyerekek lökdösik a polcot. Hmmmm...
-
Jahno
veterán
válasz
Samott #91476 üzenetére
És ez a pakolászás is érdekes, más hasonló szituban már tapasztaltam, de úgy látszik nem tanultak belőle. Azért akkori tájékoztatókra most érdekes visszaemlékezni, hogy tervek, jövőkép, csiribiri. És még el sem helyezkedtem de már gyökeresen változott a terv és nem csak a pakolászással, de rögtön munkakörrel, beosztással mindennel együtt.
-
Samott
addikt
-
Jahno
veterán
Leslie szedi a D vitamint és elvileg erős az immunrendszere. Vagy csak azt hiszi...
Akadt ismerős akinek az oltás után volt némi mellékhatás, de ott is abban maradt magával, hogy 2 nap fejfájás vagy izomfájdalom még sokkal jobban tervezhetőbb és kibírható, mint amivel egy covidos feldőlés jár.
És még mindig van sok ismerős aki beteget sem látott, vagy magyarázza, hogy csak műhiszti, ez csak egy influenza, én kemény vagyok majd eldöntöm, satöbbi.
-
Sipi-
őstag
Nem akarnék meghalni még!
Leslinek különösen ajánlanám. Érdemes végignézni szerintem. -
Jahno
veterán
válasz
Samott #91465 üzenetére
Naja, nyilatkoznak, hogy most jönnek a legnehezebb hetek, aztán meg... Amúgy nem tudom. EÜs ismerősöktől sorban jönnek a posztok, elég szép nyomást is kapnak, ráadásul befenyítették, hogy megszűnik a munkaviszony de kb. végkielégítés sem jár, mert csak... Záporoznak a dühös kommentek, mennek a leköszönések, többi ismerős meg Euróval csábítana mindenkit bezzegnémetbe és hasonló helyekre.
Kormánynak tapsoló haverom szerint meg hülye mindenki, hogy itt elégedetlenkednek, mikor végre rendbetették az EÜ-t és ezzel a lépéssel is milyen jó irányba halad minden.
Nem tudom mi a jobb, ha sokan állnak fel akkor mi fogunk még jobban szopni, ha viszonylag kevesen akkor meg ismét az jön le belőle, hogy minden a legnagyobb rendben. Bár itt akármiből is kihozzál, hogy minden a legnagyobb rendben
Meglátjuk, ahol haver ápoló pld. azon az osztályon komplett baleseti vagy intenzív osztályból több, mint 1 műszaknyi ember mínusszal indult, így kíváncsian várom a mai napi megoldást, mert elvileg már nincs munkaszerződésük vagy mi. No nem mintha eddig elegen lettek volna és olyan lazán ment minden. Ráadásul összejárós bulik sincsenek, senkit nem tudok normálisan kifaggatni, hogy vattafakk.
-
Samott
addikt
válasz
zetor2000 #91459 üzenetére
Nekem ket WD reddel volt dolgom, a 3TB-os kifejezetten halk, de a 8TB-ost siman hallom a hangtompito tokbol is. Az a leghangosabb dolog a gepemben.
-
npera
addikt
válasz
hobizoli #91464 üzenetére
Igen, nézem azt is, hogy az alaplapon mennyire prominensek a bordák, hogy azokat érje a légáramlat a házventikről érkezve. Az a ház amit nézek nem túl nagy, szerintem a két első 92 mm-es házventi fúj rendesen az alaplapra is. Nem egy gigantikus toronyról van szó, Fractal Design Node ház.
-
npera
addikt
válasz
zetor2000 #91459 üzenetére
Köszi! Nézem erősen a Red Pro és a Seagate hasonló modelljét. Még azt is ki kell derítsem, hogy ha a 8T közelében mozgok (6 és 10), akkor hogy szór az ára és milyen a hangja. Arra emlékszem, hogy bizonyos méreteknél ugrik a tányérok száma és az hat a hangra, de fogalmam sincs melyik hol lép fokozatot.
-
Samott
addikt
Ez is jol lett idozitve. -
hobizoli
nagyúr
-
zetor2000
őstag
Csomó PC tápban és szerverben láttam a logójukat, ha sokan tőlük vesznek ventit, akkor nem lehet az olyan rossz. Igaz, szerverben nem feltétlen a csend a fő szempont, de ha fordulaton is megy (mert ilyen 4-5 centis a venti az 1U szerverben), akkor a 3-5 év garancia 0-24 üzem mellett valami tartósságot is feltételez. Szóval hangos és tartós ventiket tuti tudnak csinálni. Szerintem halkat is.
Csak fel kell ütni a katalógust, és kikeresni a czikkszámot. -
zetor2000
őstag
Én ezeket a WD Redeket csak javasolni tudom, de nem kezeskedem érte. Ilyen halk surrogás van, de szerintem ez nem a merevlemezek, hanem a venti hangja, ami a Qnapban van. Azt egy Atom hajtja, de az passzív hűtésű. Ilyen seek, meg trackelést nem hallottam tőlük, pedig nincsenek messze. Mondhatni, néma kussban vannak.
-
npera
addikt
A zaj egy igen komplikált dolog, mert az alap hangja egy dolog, de a seek kerregés és az olvas/ír random nyekergetés a kirívó úgyis. Az indítás hangja felőlem lehet gázturbina indulás is, mert csak áramszünetkor indul vagy ha SW-update van.
A sebesség annyiban mindegy, ha kábé hozza a gigabites tempót kábelen. Amikor a videós és képes foldert backupolja, akkor ne végtelenségig tartson. De nem kell magas sebesség ezen túl.
Most néztem, hogy ha átvezetem a nappali parkettája és a hall kövezete közötti szintkülönbséget áthídaló kis élvédő alatt a kábelt, akkor kábé nyertem is. Akkor a nappali sarkából végig élvédő mellett vezetve a kábelt fel tudok menni a lépcsőház sarkában gyakorlatilag a póksarkomhoz. Akkor a kábel közvetlenül a routerből mehet a gépembe. Meg a NAS-ba is, ha felrakom a póksarokba.
Szóval szerintem a telefonkábeles csatornával nem szopatom magam tovább, mert úgy nézem, hogy lemegy a földszintre alapvetően és az emeleten nem tudok eljutni a csövön keresztül a ház hosszanti irányában haladva.
-
zetor2000
őstag
Nem nagyon van merevlemez gyártó... kábé 3ról tudok:
WD,
Seagate,
Toshiba.
A többi az SSD-t gyárt, beolvadt. Ilyenek, mint Conner, Maxtor, Quantum, IBM, Micropolis, Samsung évek - évtizedek óta nincsenek. Szűkül a piac.
Ráadásul a merevlemezek csak egy szegmenst fednek le gazdaságosan, ami ~20TBnál véget ér. Alulról a kapacitás/ár miatt SSD, ezek felett meg szintén SSD... Szóval jelenleg 1-2TB...20TB az, ahol a merevlemez árban jó. -
Grillo
őstag
Mehe. Nekem úgy indult a napom, hogy az Erzsébethídon történt 4es koccanás miatt kialakult őrületen vágtam épp keresztül a Daróci-Vár útvonalon (álltam a dugóban), amikor hívott a telephely felújítást tervező gépész, hogy akkor ott van a kípu előtt és vár. Úgyhogy visszatörtem félútról, tisztáztuk, hogy nem én vagyok a hülye, és tényleg a holnap reggelt beszéltük meg, de nem nagyon zavartatta magát. Mindegy, megtörtént a második olyan drónozás idén, amit német autópályán, nem dohányzó, nyugdíjas orvosházaspár követett el. Ilyen szép villámvédelemről készült fotókat még soha nem láttam, bár mivel csak valami szükség microSD volt nálam, meg a P4 is kissé lemerült volt, így volt izgalom is azért.
Aztán amikor felértem a várba, akkor hívott egy készenlétis a Karmelitából, hogy akkor a levelezésében mit is kéne beállítani. Mikor kiderült, hogy egyrészt régész vagyok, másrészt nem a mi végünk az IT hátterük, akkor udvariasan elköszöntünk. Pedig faszán az én számomat és nevemet kapta meg, hogy megoldom. Lehet kéne magánvállalkozás lassan, igény úgy tűnik lenne.
-
zetor2000
őstag
Céges i5-3550et ~8-10 éve visz egy Noctua NH-12U vagy mi a rettenet, passzívan. Olyan, mint amit linkeltél, 1x 12 centis venti lenne rajta, ha nem loptam volna el, mert az jó idehaza is. A másik, amit opcionálisan rá lehetne tenni, az a házhűtő.
Perfect match.
AMD Athlon A64 X2-3200+ omat egy Scythe Ninja B vitt vagy 5 évig, utána eladtam a lapot. A hűtő egy intel Core2Quad 9550et vitt később, de lappal, cpuval együtt elment. A Ninja B egy kevéssé lamellázott, nagy hűtőborda, effektív passzív üzemre tervezve. Az is rendesen ment, néha portalanítani kell.
Az itteni masina, egy i5-4440es procival, Noctua NH-12U hűtéssel, de ezen aktív a 12es venti. Ezt nem loptam el.
Ja, ezek ilyen csendes vackok. Talán egy halkabbatt használtam, az egy Papst 8412-NGMLV volt, innen Monorról, vagy Vecsésről, vagy hol készülnek... 4es út visz arra, egyszercsak balra nagy felirat, hogy EBM-Papst Hungary. Ott vette haver szomszédja, mert neki volt cége, és akkor vehetett közvetlen a "gyárból". Na, az 12dB zajszinttel odatette magát. Közelhajolva előbb kapta el a hajad, mint hogy hallottad volna. Sajna az csak 8 centis, és eladogattam.
Kunsztokat, hogy PWM, meg ilyen bzuiságokat nem tudott, csak forgott.
Van még egy jó ventilátor család, de saját tapasztalatom még nincs vele, ez a Noctua Industrial. Ez végre (!) fekete... mondjuk engem nem zavart sose, hogy ilyen tejeskávébarna, nem nézem a gépet, hanem használom. Szóval ezek is hosszú üzemre vannak berendezve.
Ha komolyan kell rendes venti, akkor jó lehet még a Nidec, meg az Adda / Delta. Csak ezek európai elérhetőségei végfelhasználónak lehet, hogy körülményes. -
Jahno
veterán
válasz
Grillo #91443 üzenetére
Én pénteken rossz telszámot hívtam fel és simán leegyeztettem az időpontot, hogy megyek a cuccért :-D Aztán mikor odaértem akkor más vette fel, én hülyének néztem Ő meg zaklatónak
Nem is volt teljesen konstruktív, hogy milyen számot hívhattam. Szerencsére volt név a kapucsengőn és visszakapoztam, júzer meg akkor jött ki a kapun, mikor csengettem de szerencsére megtaláltuk egymást. Mert ugye nem hívtam, hogy érkezem és biztos átvertem, akkor elmegy otthonról
De minden jó lett.
Probléma az volt, hogy Ctrl+c kivágással valahogy hozzákerült még pár számjegy.
-
blueboi69
őstag
#drone
nova, npera, sikerült bindolni a saját távomat nova kék kvadjához és úgy tűnik sikerült elsőre jól beállítani az arm-diasrm kapcsolót.
Fúdejó vagyok.
Holnaptól már a saját távommal repülök és áttérek a 3S akksikra -
Grillo
őstag
válasz
zetor2000 #91417 üzenetére
Ja, mondtam a néninek napközben, hogy hívjon munkaidő után.
Aztán tényleg hívott, elmondta, hogy népbetegség a rossz tartás, stb, és hogy fáj-e a hátam meg a végtagjaim.
Mondtam, hogy nem. Megköszönte a választ, és elköszönt.Szerintem egyébként apámat akarta elérni, csak nem sikerült.
-
Sipi-
őstag
Most már jöhetne végre egy pár hetes sulilezárás. Nagyobbik gyereknek csütörtökön járt le a karanténja. Aki miatt volt, annak a két padtársának pozitív lett a tesztje, utána egy másik gyerek szüleinek is.
-
npera
addikt
Jut eszembe, tegnap bringaszerelés közben találtam pár jó nótát. Az egyik teljesen nyugodt drájving mjuzik is lehet.....
-
npera
addikt
Érdekes, erről sem (nem IS) tudtam. A WD megvette a HGST-t és az az enterprise vonaluk
-
Jahno
veterán
-
npera
addikt
Én eredetileg USB-ről terveztem bútolni. Van olyan pici USB, ami 3-as, de nem lóg ki nagyon. Simán lehet bedugva hátul is. A tápkábel eleve jobban kilóg hátra, tutira nem ütközik bele semmibe.
Biztonság kedvéért tudok másolni imidzset, hogy legyen backup, aztán kábé kész is vagyunk. Ha jól értem nem írogat rajta menet közben, csak bebútol róla, aztán nem használja.
Én is azért néztem a Microserver árakat, mert régen Leslie és te is nagyon dícsérted. De ennek a mostaninak már húzós ára van. Amikor kábé 300 SEK különbség volt az én listám és a Microserver között, akkor majdnem a padlóig esett az állam. Azt vártam, hogy érezhetően olcsóbb lesz, de nem.
-
npera
addikt
válasz
zetor2000 #91421 üzenetére
Köszi, kábé ilyesmi vonalon gondolkodom én is.
Most egy Fractal Design Define R5 házam van, még 2017-ben vettem. A benne levő ventik elképesztően csöndesek. Lehet, hogy a Noctua még csendesebb, de ezek is szinte hangtalanul futnak kábé 300/min fordulaton.
Ahogy nézem a Node házban (ez is Fractal Design) nincs olyan csatorna, ami elválasztja a tápot a ház többi részétől, de van benne 3 db dupla 3,5" tartó. Ezekre szépen el lehet osztani a 4 diszket, aztán 2 db venti átfúj rajtuk hátrafelé. Hátul meg van egy kihúzó venti.
Front fan
2x 92 mm Silent Series R2 hydraulic bearing fans @ 1300 RPM (compatible with 80 mm fans) – includedRear fan
1x 140 mm Silent Series R2 hydraulic bearing fan, 1,000 RPM speed (compatible with 120 mm fans) – includedAzt nézem, hogy egy elég nagy hűtőt teszek bele, akkor arra lehet nem is kell venti, mert az első két venti tolja rá a levegőt, a hátsó nagy meg húzza ki a meleget hátra.
Ez pont 165 mm magas, ami a ház leírása szerint a max hűtő magasság. Ezért lehet egy fokkal kisebb is elég oda, hogy legyen felette rés.
-
Jahno
veterán
Nem mertek 5:30-hoz odatekerni:
-
Jahno
veterán
"A cél az lenne, hogy 4-diszkes SW-RAID lehessen, "
És nem győzöm hangsúlyozni, hogy erről is legyen mentés. Bár nekem 3 lemezes a raidem és HW-féle (:-
Most ilyen sorrendek vannak a nem létező Ekcelemben, hogy valami közepes Fuji váz, Pana G9, occsó Canon tele, de lehet Fuji 50-230 lészen. Aztán ha megnövök és úgy adja ki, akkor sokára A7-III. Előbb az APSC-t meg a többit fejleszteném fel obikkal, hogy aztán legyen min túllépni
-
Jahno
veterán
De minek boot SSD? Előző cuccban is volt belül olyan USB csati, amibe egész méretű pent bele lehetett állítani. Nem ír az arra semmit, és ha fél perc alatt bootol be, nem 10 másodperc alatt, akkor mi van? Pen meg lehet van is, de 32 gigás is bőven elég, az filléres cucc a közértből. Mondjuk sokat nem spórol, de 19 küvecs alá megy vele :-P
Ellenben most meglestem a Microserver árakat, azon meglepődtem. Nem is tudom mi lesz, ha enyém megkotlik
Valahova kisebb torony nem fér el?
Minnyá megötletelem rendesen.
-
npera
addikt
Hát, hogy megéri-e arra egyből van válaszom: nem.
A mostani 2011. novembere óta megy és bár lehetne bővíteni 2 diszkkel (4-et nem merek rakni bele a HW RAID miatt), de nem tudom meddig megy még el. Nincs leterhelve, de mégiscsak 7/24 2011 tele óta.
A cél az lenne, hogy 4-diszkes SW-RAID lehessen, amin családi cuccok figyelnek. Képek, videók, doksik. Meg mesék, pár olyan film ami nem könnyen lehúzható és szentimentális értéke van (lásd Sok Hűhó Semmiért még jó magyar szinkronnal, hasonlók). Egy csomó hobbi RC videó, meg zenék...
Ha már építek valamit, akkor legalább 6-terás diszkeket tennék bele, de ha megnézem az ár/teljesítmény törésvonalat, akkor típustól függően vannak jóval nagyobb diszkek is. Még ezt sem nyomoztam ki rendesen.
A terv az lenne, hogy viszonylag csendes cucc készüljön. Magas átmérőjű, de alacsony fordulatszámú ventikkel, akár passzív procihűtővel. A diszkekből sem szervertermes hangerő a cél, hanem valami nem túl süvítős.
Mivel pár évre előre terveztem, ezért arra felkészültem, hogy nem lesz olcsó.
-
zetor2000
őstag
válasz
qnadam #91418 üzenetére
Árban nincs sok difi... és akkor nem lóg ki semmi a gépből. Ráadásul eladáskor lehet szívni a fogad, hogy "nabazzeg, az rajtamaradt"
És azért ha kell mégis rá valami app, akkor a pöttöm SSD mint a villám...
Én eleve késztermékben gondolkodnék, mert az kábé annyi, hogy bedugod a lemezeket, megnyomod a play gombot, és kész. 5 perc konfig. 2 Qnap terméknél megtapasztaltam, hogy milyen, nem vennék már ilyen DIY PC-t NASnak, mert ezek a SoHo termékek annyi tapasztalattal rendelkeznek, hogy én nem fogom összelegózni. Olyanokat is tud, amik nekem nem kellenek, másoknak ezek biztos kapóra jönnek (web szerver, levelző szerver, nvr funkciók (ez néha hasznos), otthon automatizálás (ez nem hivatalos) ). Forrasztani se szeretek, pedig tudok.
npera meg szeret keccsölni ilyenekkel. Forrasztani is szeret. -
zetor2000
őstag
Alaplap és CPU igazság szerint megállt ~8 éve, kiemelkedő előrelépés akkor van, ha mély az a zseb, amiből költesz rá. Értsd: érezhető teljesítmény különbséget CPU családok közt nem találni. Ami van, az meg jelentős felárat igényel.
Régen én ilyen PC bzui voltam, majdnem mindig a legutolsó (legújabb) hardvereim voltak, a jó értelemben,, de most is azok vannak, csak a másik végleten (relatív régiek)... ehhez az is hozzá tartozik, hogy van egy lakáshitelem, meg egy kicsit fura a szitu, amiben élek. Emiatt nem lehetett minden zsebpénzt elégetni egy PCre, ami "csak" szórakozásra van - kellett hitelre is, meg megélhetésre is pénz. Szóval most egy 4. gen i5 van ebben a gépben, és a legjobb gépben sincs, csak 6. gen, ami idehaza van. Az egy Xiaomi laptop, megszólalásig olyan, mint egy Apple MacBook, csak Mi logó van rajta. És nem használom...
Szóval, jelenleg intel fronton a 11. generáció jelenik meg nemsokára, AMD fronton meg a 4. gen. Ryzen sorozat. Szaklapok, meg tesztelők szerint most ebben van a vitamin, de az intel meg cserébe olcsóbb lett...
Intel fronton asztali vonalon van alsó belépő-közepes, ez a "Pentium" vonal. Régebben volt Atom és Celeron, mellé a Pentium, de ebből a két alsó annyira gyík, hogy kikopott. A Pentium lett a legalja, utána a közép...közép...középfelső az i3...i5...i7 vonal, a teteje az i9, és hogy érdekesség is legyen, az asztali munkaállomásoknál is megjelent a Xeon. Ez rétegtermék, Bobán kívül szerintem ember nem használja, mert drága.
AMD nél meg van a belépő alatti "Athlon" vonal, utána rendre az R3...R5...R7 vonal, ami felett van az R9 sorozat, és itt is, hogy érdekes legyen, bejött a Threadripper, ami elég drága, de az asztali Xeonoknál jóval erősebb CPU. Ilyet megint csak kevesen használnak, mert árban nem túl barátságos.
Ha most kéne nulláról építeni gépet énnekem, fognám a fejem, mit vegyek... VGA nincs, ami van, az olyan, hogy nem kell. Mi árban jó, az teljesítményben nem kielégítő, ami jó teljesítményben, az meg vagy nincs, vagy nagyon drága.
Ha mégis épített NAS-t szeretnék, és erre kéne pénzt égetnem, akkor vennék valami olyat, ami "költséghatékony"'. Mivel elsősorban állományok tárolása a cél, a CPU nem kell, hogy valami pfú, de izmos legyen. Egy alsó-közép szerintem bőven megteszi. Számolnia nem kell.
Boot meghajtónak egy fain SSD, mert nem szeret senki várni a rendszerre, míg észhez tér. Az valami olyan, hogy pci express 3-4. gen, ár-érték bajnok. Itt kellhet review-kat nézni. 256GB általában elég, ez bőven beesik a megfizethető kategóriába.
Memória - mivel neked fontos a ZFS, aminek 32GB kell- valami value ram, legolcsóbb.
Alaplap olyan, amin van az SSDhez, és a merevlemezekhez is kellő mennyiségű csati. Extrát nem kell tudnia -szerintem- azt oldja meg a zfs rendszer. LANból legyen legalább 1 Gbit ethernet port. Legyen rajta olyan monitor kimenet, amilyen monitort rá tudsz most kötni, meg esetleg egy újabb generációs valami. (HDMI csatinál, DP portnál ez lényegtelen, visszafelé kompatibilis lesz). USB 3 alap, de ezt nem spórolják le. Ha tud kezelni 32 gigánál több ramot, az eladáskor jól fog jönni. (4 memória foglalat)
Hűtés: nekem ne legyen egy gyengénél is vackabb CPU-n venti, ami hangos, és takaríthatom félévente. .. Egy extra házhűtő viszont nem árt, a merevlemezek néha melegednek. Ez legyen nagy, alacsony fordulatú, mert az halk. Lehetőleg ne NoName, hanem inkább egy márkás, megbízható darab, nem cseréli ezt az ember hetente.
Ház: ez totál ízlés dolga, férjen bele mindenki kényelmesen.
Táp: egy kellő teljesítményű - mondjuk félpasszív akárivel én kiegyeznék. Ez olyan, hogy amikor nem kell, akkor nem kavar a ventilátor benne, hanem leáll, ha meg kell a teljesítmény, mert mégis valami megindította, akkor bekapcsol egy időre.
Merevlemez: ez kapacitásfüggő, jelenleg 1-6 tera közt megfizethető a kapacitás, de ilyen NAS dolgoknál 4 vagy több lemez beszerzése válik szükségessé, szóval itt erőst pénztárcafüggő a dolog. A NAS funkcióra általában már vannak meghajtók, a gyártók erre specializálták a modelljeiket. Ezek mellett van még néhol (3 gyártó maradt...) "enterprise" széria, ez is bevállalható, de azért ezeket nem 24/7re tervezték. -
zetor2000
őstag
válasz
Grillo #91407 üzenetére
Onnan - a tartásjavítóból - engem is. Válaszoltam a kérdésre, és amennyire lehet, udvariasan megkértem, hogy az életbe többet ne hívjon. Szegény asszony a vonal túloldalán... megállt benne az ütő, nem erre számított, hogy egy pasas az anyjába küldi, szinte szó szerint. Aztán lejött, hogy neki ez a munkája, szegény csak azt végzi, és kicsit visszább vettem. Úgyhohgy remélem, hogy később ŐK nem fognak hívni.
-
npera
addikt
Közben találtam egy filtert a svéd keresőben, ahol NAS-optimált diszkeket lehet keresni. Azt hiszem el kell kezdjek rivjút nézni erről is....
-
npera
addikt
Találtam Socket 1200 Pentium procit, amiben van integrált grafika. Ezzel jóval közelebb kerültem a Microserver beépített procijához.
A lista így is szoros, mert a Microserver esetén is "kell" egy boot SSD, amiből a 256-os a legolcsóbb elérhető. Ha kell hozzá egy extra SATA-kártya is, akkor azt is hozzászámítom, bár az már csak aprólék.
-
npera
addikt
Gen 10 Plus valami Pentium procival és 8 giga rammal a legegyszerűbb. Utána mindenféle Xeon jön, ami gondolom csak több áramot eszik.
A proci egy 2-magos történet valami 3,8 Ghz-en. G5420 a kódja.
Ahogy nézem RAM-ból ECC-s kell bele. Az kábé dupla annyiba kerül, mint a sima DDR4.Az eddigi NAS-listám a feleslegesen erős procival és túlságosan gaming alaplappal kábé 20346 SEK.
Ha a Microservert teszem bele ECC-s rammal, akkor 20131 SEK.Azt hittem több ezerrel alatta lesz a Microserver, most igazából meglepődtem...
-
Jahno
veterán
válasz
eattila #91408 üzenetére
Cégesre jött néha spam SMS, bár egyik az szerintem még az elődöm feliratkozása. Egyelőre az nem sok vizet zavart. Postafiókom át kellene pakolni másik szerverre, de háááááát "maaaaaajd". Ott elözönlött minden is. Már szoptam be valós levelet, mert értelmes levelet spamnak jelöl, amúgy ma számoltam, hogy akadt nap mikor 1-1 valós levélre 50-200 spam is esett. Sosem lesz vége, túlélésre kell gyúrni.
-
Jahno
veterán
Bammeg, ezer éve nem volt ilyen, most délután meg már az 5. hívást kapom, hogy how are you sir, aztán tőzsde, nagy lóvé, befektetés, bitcoinbiznisz... Van akit egy mondattal le lehet rázni, de fakk.
-
npera
addikt
válasz
Samott #91399 üzenetére
Aha! Szóval az az. Oké, ezt is tudom akkor
Körülnézek még, olyan lap teljesen elég, amibe belemegy egy racionálisan gyenge proci, rá egy hatalmas hűtő lassan forgó ventivel, meg van 4 db SATA és akkor 1-2 ilyen M.2 és meg is érkeztünk.
Nem kell semmiféle gaming vagy RGB vagy hasonló. Gigabites LAN legyen még.
-
npera
addikt
válasz
zetor2000 #91400 üzenetére
Igen, a proci és az alaplap területén halvány lila gőzöm sincs mi a mai valóság.
Arra is gondoltam, hogy ha veszek egy LGA1151-es Mini ITX lapot, akkor a mostani desktop procimat bele tudom tenni, ami egy Core i5 7400. Meg kellene nézni, hogy az 1151-es foglalatba belemegy-e egy jobb (rendes 4-magos) i5, mert akkor a mostani desktop proci mehet a NAS-ba, a desktopba meg veszek egy jobb i5-öt.
Van ilyen: Intel Core i5 9400F 2,9GHz Socket 1151-2
Ez belemegy egy ilyen lapba?
Intel® Socket 1151for 7th/6th Generation Core™ i7/Core™ i5/Core™ i3/Pentium®/Celeron® Processors
Ahogy nézem nem jó....
What is the difference between LGA 1151 and LGA 1151 2?LGA 1151 (100/200 series) is used for 7th and previous generations Intel CPUs. LGA 1151-2 (300 series) is used for 8th and 9th generation Intel CPUs. Even though 300 series motherboards have the same pin counts, they don't actually have the same pin layouts at all, so, they are incompatible.
Akkor marad a mostani, aztán valami i3 is elég lesz a NAS-ba.
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- sziku69: Szólánc.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Robogó, kismotor
- Gitáros topic
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 10100F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Samsung S23 Ultra 8/256GB Jótállás: 2027.02.16.-ig
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!