Új hozzászólás Aktív témák

• WestBam

Topikgazda

Egy kis teszt ha már így összegyűltünk, kivételesen ismét egy márkás lámpáról :DDD

Petzl Bindi
    Először is amit tudni kell róla, hogy tényleg nagyon pici és nagyon könnyű fejlámpa. Kisebb és könnyebb, mint a Nitecore NU25UL verziója, de a HA11-nél is kisebb és könnyebb. Szóval ez valóban egy extra UL fejlámpa, na de nézzük is meg mit tud ez a mérve 34,2 grammos menetkész tömegű apróság:
    Fénye kellemes átmenet a kisebb távolság és a szórt fény közt, értelemszerűen az apró reflektor miatt inkább szórt fényű, de fényáramához viszonyítva a fényereje is rendben van.
    A vetítési kép nagyon kellemes, nem tudok belekötni. Reflektoros fejlámpából ettől jobbat nehéz kihozni. Első nekifutásra meg is lepődtem, hogy ilyet tud egy ilyen pici lámpa.
    Mérve 205 lument tud a magas fokozatban, ergo nem hazudik a gyártó a fényáramot illetően.
    A 6 lumenes alacsony fokozatról indul mindig, ez tényleg csak sátorban, sötét szobában vagy asztalon használható, utcán botorkálni szerintem ez már csak sík, aszfaltos felületen elegendő maximum.
    Közepes fokozata már 100 lumen, ezzel bőven jó sétálni. Nem mértem ezt a fokozatot még le, de 90%, hogy ez is beejti a fényáramot.
    Magas fokozata tudja az ígért 200 lument, amit a jó vetítési kép miatt erőteljesebbnek érezhetünk első nekifutásra. Persze itt már a pici akku miatt van visszalépés, amit a grafikonon is láthattok az alábbi elosztásban: 2 perc után 180lm, 3 perc után 160lm, 5 perc után 145lm, 9 perc után 130 lumen, 18. percben pedig 116 lumen fényáramra lép vissza, amit később tart is egészen a 133. percig, mikor is lelép 106 lumenre, egy perccel később pedig 134 perc után lelép 4 lumen fényáramra, amit biztosan sokáig tart még, de én ezt már nem mértem le. Az ígért 2 órás futásideje megvan szabvány szerint, ez is jó pont.

Vörös fénye baromira gyenge, abszolút hihető az 1 lumen, gyakorlatilag éjjeli pisilés lakásban amire jó, esetleg vészjelzésre ha észreveszik.
    Menü: mindig alacsony fokozatról indul, amit a közepes és a magas követ, majd a 4. kattintásra kikapcsol. Ha egy fokozatban több, mint 5 másodpercig van a lámpa akkor kattintásra kikapcsol. A vörös fény ki és bekapcsolt állapotban is elérhető, de bekapcsolt állapotban csak fokozatválasztáskor, tehát 5 másodpercen belül elérhető a váltás hosszú gombnyomással és nyomva tartással. Megjegyzi, hogy a vörös vagy a fehér fény volt-e aktív utoljára és abban kapcsol be legközelebb. Gombzárás kb. 5 mp hosszú gomb nyomva tartással elérhető, oldani pedig kb. 2 mp-es nyomva tartással lehet.
    Kényelmes, mivel alig van tömege, pikk-pakk be lehet állítani a zsinóros fejpántot kényelmesre, zsebben könnyen elfér. Fejpántja csak tartókerettel együtt, kompletten cserélhető. Én itthon nem is találtam ilyen alkatrészt, de kb. 10-15 Eurós ára szerintem túlzás. (NU25 UL fejpánt házilag barkácsolható, de újonnan a gyári kb. 1300Ft).
    Töltése mikro-USB csatlakozón keresztül kivitelezhető, lassú is és a legnagyobb gondom, hogy semmi nem védi az elemektől a csatlakozót. Legalább egy ócska gumidugója lehetne. Ennek fényében az IPX4-es besorolás még kicsit optimistának is tűnik, bár a csatlakozó lefelé néz, talán belső vízhatlan, erre vonatkozó információt nem találtam. Én jobban szeretem a leggagyibb műanyag fedelet is, mert az is többet véd, mint a semmi.

Összességében pozitív meglepetés ez a modell. Már-már azt mondom, hogy érthető a népszerűsége is, hiszen egy szigetkört futni bőven megteszi ez is, maximális fényénél látni is lehet és azért a 2 óra alatt van némi fénye, amihez szépen adaptálódik a szem, bár a 200 lumen és a 18 perc utáni 106 lumen közt már látni lehet a különbséget, főleg a csökkent hatótávban.

Vetélytársának a Nitecore NU25UL-t tekinteném, ami ugyan magasabb fényáramon indít, de az is nagyjából 2 perc után lelép kb. 140 lumen fényáramra, utána pedig azt tartja atom stabilan valamivel több, mint 2 órán keresztül, majd még fél órán át van egy 50 lumen körüli "menj már haza vagy tölts fel" fénye, ahonnan szintén 5 lumen körüli tartalék fényre áll át. Cserébe a hatótávja szemre sokkal magasabb, ami visszalépést követően jön jól, és a TIR lencse miatt a szórt fény is sokkal kiegyensúlyozottabb, valamint szélesebben terített, mint a Bindinél. Mérete a Bindihez képest jelentősen nagyobb (persze még így is kompakt és kicsi), tömege kb. 12 grammal több, ami szerintem észrevétlen hordás közben. Külön előny, hogy váltani lehet a spot és a szórt fény közt, ami futásnál nem, de más tevékenységnél kifejezetten jól jöhet. Vörös fénye sokkal erőteljesebb simán lehet mellette sétálni is (persze odafigyelve). Árban a Bindi alapvetően drágább, amiért cserébe alacsonyabb tömeget és kisebb méretet ad picit nagyobb akkukapacitás mellet, amit sajnos az elavultabb műszaki tartalom nem tud hasznosítani, ezért hamarabb merül kevesebb fény mellett is.
    Vetélytársakról nem igazán tudok ebben az extrém UL kategóriában, külföldi fórumokon is kerestem, hogy van-e még valami ami szóba jöhet ha szempont a használható fény és az extra alacsony tömeg, de mindenhol ez a két modell van megemlítve, vagy a már nehezebb 3x AAA fejlámpák, ami szerintem már külön kategória.
    Az NU21 szintén UL kategóriába eső modell, alacsonyabb akkukapacitása és fényárama, valamint a csak együtt kapcsolható fényforrásai miatt én inkább az NU25-öt szoktam ajánlani.
    Viszonylag új visszatérő a régi NU25 frissített változata NU20 Classic néven 38 grammos tömeggel, azonban a tesztek alapján jobb választás az NU25 minden téren.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés