Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZolkoW
őstag
a grafikon ezt mutatja mindenesetre... ez 6V körül alakul ki, szóval gondolom két sorbakötött LEDet ("fél" ledet?) jelent. egy akksiról viszont vagy step-up konverter kell a 6 volthoz, vagy két akksi.
És párhuzamosan kötve a két felét (3V) 2A-rel ugyanez, a saját kis pici agyammal gondolkodva.
a 6V-os kötésben 1A folyik mindkét fél leden, ugyanehhez a párhuzamos kötésben összesen 2 A kell. -
ZolkoW
őstag
válasz
ZolkoW #25445 üzenetére
rákerestem a képre, ha jól értem, ez olyan LED, illetve hűtőcsillag, ami engedi, hogy a a két felét egymással sorba kösd, így már van értelme a 6+ voltos feszültségnek, mert amúgy tudtommal az összes kék és fehér LED durván 3 V körüli nyitófeszültségű. nem olvastam bővebben utána, hogy a konkrét cucc pontosan micsoda.
-
ZolkoW
őstag
ilyen nagy áramú ledekkel igazából nincs tapasztalatom,de az 5v fölötti értékek elég gyanúsak,mintha mondjuk két cérnavékony és hosszú vezeték táplálta volna a ledet, miközben a (2 vezetékes) tápegység kijelzőjéről olvasta volna le a feszültséget,ahelyett,hogy közvetlenül a leden méri. ezzel együtt is adott áramhoz adott lumenérték tartozik, a feszültség meg kialakul.
-
Sziasztok!
Lehet én is beruházok egy Klarus G30-ra, viszont ZozzV6 kolléga írta, hogy a panasonic védett akku épp, hogy belefért, ezért méretben kisebbet szeretnék venni.
A Samsung 26FM ha jól tudom kisebb, ez szerintem jó lenne hozzá.
Samsung 28A, Ez vajon jó lenne?
Vagy maradjak a a védett 26FM-nél?Esetleg kupon létezik akkuhoz?
-
-
ZozzV6
senior tag
válasz
hpsafl #25441 üzenetére
Természetesen énbis abban hiszek amit magam mérek, vagy még abba se de nem árt az óvatosság.
Elment a klarus és a piros S2+ így maradt s2+- ba való triplázós cuccom, de megjött az Eagle Eye X6 host amibe megy végül egy 32mm-es tripla XP-L ledes noctigon Ledil Cute SS tripla lencsével és a szokásos A17DD driverrel. Valahol 3000 lumeb körül lesz és kisebb mint egy C8. A hűtésről egy kb 7mm vastag 32mm átmérőjű vörösréz korong gondoskodik a noctigon alatt. -
hpsafl
tag
G@ben: feltettem a képeket
ZozzV6: Nekem 4,16V-on állt meg most, úgy hogy egy 4,15V-os akkut tettem bele, hogy kipróbáljam tényleg túltölt-e. A BLF-et nem akarom leszólni, de mióta a TM16GT-nél valaki odaírta, hogy az nem is 252kcd, csak kb a fele, és mindezt arra alapozva, hogy mit lát, majd a többiek mentek utána, és mindenki azt hitte, hogy a kanyarban sincs a fényerő a gyári értékhez képest, aztán valaki megmérte, és mégis hasonló értéket kapott, mint amit a gyártó megadott. Ezek után már kicsit fentartásokkal vártam a lámpát, és amikor megjött, akkor én is rájöttem, hogy nincs azzal semmi gond, szóval azóta inkább csak abban hiszek, amit én mérek vagy tapasztalok, vagy olyan felhasználók írnak, akikben megbízok. Ettől függetlenül megvan az esélye, hogy tényleg túltölt, ezért most egész nap egy 4,35V-os LG lesz benne, és tölteni fogom.
zzz03: ment a privát, ne itt offoljunk
ZolkoW: A PWM embernek van akinek zavarja a szemét, és van akinek nem. Engem például nem zavar. Ha nem PWM-es, akkor ott semmi vibrálás nincs, hanem
G@ben: a 3 parabola a lumen értéket adja meg adott áramerősség mellett, a másik 3 függvény meg azt, hogy ezt mekkora feszültségen teszi. Mivel teljesítmény = feszültség x áramerősség (P=UxI), így elméletben egy XHP70 meghajtásához ha egy akkut használsz, akkor nagyobb lesz a felvett áramerősség. A kettes szorzó nem teljesen igaz, mert az áramgenerátor sajnos nem 100%-os hatásfokú, így vannak veszteségek is. Egy XHP70-et érdemes minimum két 18650-esről hajtani, még egy XHP50/MT-G2 hajtható egy akkuról is, de sokkal kisebb lesz a teljesítmény, hogy az üzemidő még vállalható maradjon.
Hatékonyság: minél több áramból lesz fény, annál hatékonyabb, a LED, de sajnos nincs 100%-os hatékonyságú LED, így hő is keletkezik. PL az XP-L és a Nichia LED kb ugyan akkora fényt ad, de a Nichia sokkal több áramot vesz fel, ráadásul kicsit kevesebb fényt is ad, így az több hőt termel.
Feszültségről annyit, hogy minél nagyobb a fesz, annál többa ampert tudsz átpumpálni a LED-en, pl egy 4,2V-os akku kevesebb áramot adott a lednek dd esetén, mint egy 4,35V-os. -
Vagany
őstag
-
zoli03
őstag
válasz
ZolkoW #25431 üzenetére
Köszi, nem is gondoltam volna, hogy itthon is ennyi félét kapni. Amúgy 99%, hogy ez van benne, méretre és formára egyezik. Bár mindegy, mert a NYÁK-ot, amin a kapcsoló volt, már nem is találom
(meg csak kicsit szétbarmolva jött szét, a Skilhuntot legalább szét lehet szedni rendesen). Most az a tervem, hogy az UF-H6 driverét átrakom a H02-be. Sokat nem keresgéltem eddig, de nem találtam olyan drivert, ami mikrokapcsolóhoz való.
-
Vagany
őstag
válasz
Silent77 #25434 üzenetére
Köszi, akkor várok még kicsit. Trackingem van nekem is, de arra ezt írja:
"Tracking information is temporarily unavailable.
You could track your order here while it is in Origin Country"
Itt a "here"-nél a chinapost keresőjét hozza be, de ez neklem nagyon kínai, próbáltam a számot beírni, de eredménytelenül. A számot egyik általam ismert tracking oldal sem látja. -
G@ben
addikt
Valaki felvilágosítana technikailag, hogy ebben az ábrában mi mit jelent? Kezdek elveszni a csekély elektromos képzettségemmel.
Ugye van egy pl 18650-es akksi, ami 3-4,2V között működik. Lead valamennyi áramot, amennyit a driver kíván, illetve max annyit, amennyit le tud adni. Vannak ledek, amik 3V-on működnek, vannak, amik 6-12V-on, pl az XHP70. A 3V-osnak 1 akksit adnék, a 6V-osnak 2-t, mint pl a Nitecore EC4S. Az ábrán ha megnézzük mondjuk az XHP70-est, akkor azt látjuk, hogy 1A-nél 6V mellett kb 1000 lument ad. Viszont ugyanezt a ledet használják egy akksiról is, ami nem ad 6V-ot, ilyenkor az áramerősséget nyomják meg, hogy ugyanolyan nagy fényt érjenek el? Lehet azt mondani, hogy az 1A 6V mellett ugyanazt tudja, mint a 2A 3V mellett? Ha igen, akkor kb ugyanannyira melegszenek is, nem?
De azt nem értem még az ábrában, hogy a feszültség miért változik így? Az nem statikus, illetve nem csak az akksi merülésével kéne változnia?
Elnézést, ha nagy hülyeségeket kérdezek, de anno nem tanítottak ilyeneket fizikán. -
Vagany
őstag
Innen rendeltem egy LiitoKala Lii500 töltőt még április 27-én.[link]
Sajna azóta sem kaptam meg. Meddig kell/lehet/érdemes várni az ali-nál? Most azt írja: "Buyer Protection time remaining: 21 days 19 hours 31 minutes"
"Open dispute" vagy csak írjak az eladónak, vagy még várjak vagy 10 napot? -
ZolkoW
őstag
-
-
ZolkoW
őstag
válasz
zoli03 #25421 üzenetére
szép kilátások :-/ (most rendeltem H02-t)
a tact kapcsolót is lehet cserélni, attól nem félnék, de ha jól emlékszem, a Nitecore-ban tartósabb fajta csupafém van.
a driver dolog ijesztőbb , de legrosszabb esetben alkatrészenként cserélem, vagy mittudomén...nem tudom, mennyire kapni ezeket külön.hpsafl: köszi a tesztet, kérdés: a PWM-et gyakran emlegetitek, erre miért tértek ki?
zavaró a szemnek, vagy más miatt? illetve amikor "nem PWM-es" valami, de mégis van szabályzás, akkor nem csak magasabb frekin PWM-ezik? (azt értem, hogy turbó módban odakapcsolja a teljes tápot, és kész) -
ZozzV6
senior tag
Hát ő izé... Ja. 3.45V volt az akkuban és egy telivel megjavult de attól még hogy két lámpában is így működik de semmilyen más típusban, nem én még mindig inkább hibának nevezném a jelenséget nem tulajdonságnak...
A Nitenumen teszthez picit hozzáfűzném hogy többen jelezték BLF-en hogy túltölti az akkukat. 4.23-4.3V közötti értékeket mértek. Ettől még jópofa lámpa. Én első pár töltésbél óvatos lennék vele bár alapból nem szeretek lámpában tölteni mert ha valami gebasz van külön töltőben max tűz lesz, de az erős jól tömített lámpatestben ha az akku biztonsági szelepe ki is engedi a gázokat nincs hova menni a nyomásnak És lesz egy szép csőbomba belőle. Nem akarok ilyennek a közelébe lenni. Persze alap lenne a jó akku de sose lehet tudni. -
-
zoli03
őstag
Van egy UltraFire UF-H6 fejlámpám, amiben meghalt a mikrokapcsoló (39 USD volt). Aztán kipróbáltam pár olcsóbbat, egyik se felelt meg. Utána vettem egy Skilhunt H02-t (49 USD volt), ebben a driver halt meg. Jópárszor leesett, egyszer leszakadt egy tekercs a driverről, az vissza lett forrasztva, utána tökéletesen működött hónapokig, majd egyszer csak nem kapcsolt be, de ekkor nem esett le, semmi nem történt vele (megjegyzem bírnia kéne az eséseket is, 1,5 métert írnak rá, magasabbról nem esett le).
Létezik olyan normális minőségű fejlámpa, ami szerelhető? Arra gondolok, hogy lehetőleg nem mikrokapcsoló van benne, és lehet benne drivert cserélni. Nem akarok megint 50 dollárt kiadni egy 1-2 évig működő fejlámpáért, amibe lehetetlen alkatrészt szerezni, ha valami gond van vele.
-
hpsafl
tag
Nitenumen NE01 teszt
Tulajdonságok:
LED: Cree XM-L2 U3
Fényáram: 1000 lumen
Fényerősség: 13500 candela
Fej átmérője: 31,8 mm
Markolat átmérője: 25 mm
Hossz: 107,2 mm
Súly (akkuk nélkül): 87 grammElőnyök:
- Beépített töltő
- Sok kiegészítő
- Erős csíptető
- Jól tömített mini USB csatlakozó
- Sorozatszám
- Könnyen, és gyorsan elérhető stroboszkópHátrányok:
- A Turbó fokozat kivételével minden fokozat PWM-es
- Nincs módmemóriaCsomagolás:
A lámpa egy fekete színű kartondobozban érkezik, amin fel van tüntetve a maximális fényáram, üzemidő, bevilágított távolság, vízállóság, és ütésállóság.
A doboz belsejében egy műanyagban van a lámpa, és a kiegészítők. Kiegészítőnek kapunk egy szilikon O gyűrűt, gyöngyvászon tokot, csíptetőt, puha tapintású csuklópántot, mini USB kábelt, és egy tartalék gumiborítást az USB csatlakozóra.
Kicsomagoló videó.Host:
Maga a lámpa formája hasonlít a Nitecore MH20-ra.
A fejben a sima üveg mögött az SMO reflektor alján egy XM-L2 U3 LED van, tökéletesen középen.
A fejen van kétoldalt pár bemarás hűtőborda gyanánt, valamint itt helyezkedik el a kapcsoló is. A kapcsoló fekete gumiborítását egy piros alumínium gyűrű tartja a helyén.
A borítás alatt egy kék és egy piros LED van. Maga a kapcsoló be van süllyesztve, így a sérülésektől védve van, de teljes sötétségben kicsit nehéz megtalálni, hogy hol is van a kapcsoló.
A fej alján van egy hatszögletű rész, ez biztosítja, hogy ne guruljon el, ha nincs rajta a klipsz.
A másik oldalon az USB töltő csatlakozója található, amit egy vastag gumilap takar el. Ez a gumi fedőlap megfelelően szorosan illeszkedik. Gyorsan ki lehet nyitni, de visszatenni kicsit tovább tart, viszont ez azt jelenti, hogy rendesen tömít.
A markolaton egy enyhe recézés van, és két lapolás, itt az egyikre a gyártó, és a típus neve került,
a másikra pedig a gyártó weboldala, és a sorozatszám.
Szerencsére a lámpához van mellékelve csíptető is, ami a lámpa markolatára kell feltenni, és ha egyszer felpattintottuk, akkor stabilan fogja a lámpát, és a zsebet is, ugyanakkor a zsebet csak a megfelelő erővel fogja, nem tépi amikor kiveszem a lámpát. (Számomra egy jó klipsz nagy pluszt jelent, ezért is látható majdnem az összes képen.)
Mind a két menet trapéz alakú, és mind a kettő eloxálva van, így a lámpa mindkét végén lockolható.
A tailcap egy kicsit érdesebb recézést kapott, mint a markolat, és öt darab fűrészfog szerűen elhelyezkedő lapolást is kapott.
A tailcapbe lehet befűzni a csuklószíjat is.
A tailcap vége sík, a lámpa megáll gyertyaként.
Védett akkuval semmi gond nincs, de védelem nélküli lapos fejű (flat top) akkut nem fogad a lámpa, csak ha teszek egy mágnest a pozitív pólusra.
Ilyenkor viszont a rugó nem eléggé feszíti az akkut, és ha a tailcap-pel lefelé az asztalhoz kocogtatom, akkor megszűnik egy pillanatra a kontakt, és egy pillanatra a lámpa kialszik, de ugyan abba a módba tér vissza. Kipróbáltam, és kerékpár kormányon az oldalirányú ütések nem okoznak ilyen gondot, még lépcsőn lefelé sem
Mindenkinek ajánlom a védett akkukat ehhez a lámpához, de ha valaki mégis ragaszkodik a védelem nélküli akkuhoz, annak vagy mágnest kell az akkura tenni, vagy hegyes végű (button top) akkut kell használnia.
Összehasonlítás más lámpákkal:
KeepPower 14500, Sony VTC4 18650, Manker T01, Sipik SK68, Nitenumen NE01, Sunwayman C22C, Convoy S2, Olight M23User Interface:
A lámpában nincs módmemória, csak 5 folyamatos, és két villogó mód.
Ha kikapcsolt állapotban röviden nyomom meg a gombot, akkor alacsony módba lép, és rövid gombnyomásokkal tudok eljutni a turbó módig, vagy dupla gombnyomásra bármelyik fokozatból rögtön a turbó módba lép. Kikapcsolni turbó módban egy rövid gombnyomással, vagy bármelyik módban hosszú gombnyomással lehet.
Van két rejtett mód is, amit úgy tudunk elérni, hogy kikapcsolt állapotban hosszan nyomjuk meg a gombot. Ilyenkor egy fix frekvenciájú stroboszkópot kapcsol be, valamint rövid gombnyomással SOS is kapcsolható, és még egy rövid gombnyomással tudjuk kikapcsolni. A folyamatos és villogó módok között nincs átjárás.
Az oldalsó kapcsoló alatti LED akkor világít, ha a lámpát lockolás után élesítem, ilyenkor öt másodpercig világít kéken, majd kialszik, vagy ha épp világítok a kapcsoló alatti LED. Ilyenkor kéken világít, vagy ha merül az akku, akkor pirosra vált. Én 3,15V-nál vettem észre, hogy pirosra váltott.
Töltés közben 1,5 másodpercenként villan egyet pirosan, ha minden rendben, és négyet villan pirosan, ha valami rendelleneset érzékel, és ilyenkor a töltés is leáll. A töltőáram amit a tailcapnél mértem 0,6A-volt. Ha teljesen feltölt, akkor kéken világít, bár a leírásban zöld szerepel. Teljes töltés esetén 4,16 voltot mértem az akkun kis pihenő után, ami tökéletes érték.
Töltés közben nem engedi az elektronika a lámpát bekapcsolni, de szerintem erre nincs is szükség.
Használati utasítás.Fénye:
Fénye hidegfehér, és öt folyamatos, és két villogó móddal rendelkezik. A turbó mód nem PWM-es, de a többi igen. A lámpa mindig alacsony módban kezd, ami nem kimondottan moonlight, annál kicsit több, körülbelül 10 lumen lehet.
Fényerő táblázat (Sony VTC4-el tesztelve):
Összehasonlítva más lámpákkal:Összegzés:
Összességében ez a lámpa jó alternatívája lehet a Convoy S2 vagy S2+ lámpának.
Ezt a lámpát azoknak ajánlom elsősorban, akik nem akarnak külön töltővel bíbelődni, csak simán rádugják egy telefontöltőre, és nincs vele probléma. Ebből adódóan például autós EDC lámpának tökéletes lehet, mert nem kell felvinni a lakásba, csak simán szivargyújtóról tölthető.
Ajándékozni is jobb egy ilyen lámpát meg egy 18650-es akkut, mint egy egész szettet, mert az esetek nagy részében ha valaki ajándékba kap egy lámpát az nem akar külön töltővel foglalkozni, hanem a legegyszerűbb megoldást szeretné.További képek.
A lámpát a GearBest adta a teszthez. -
elszabi
tag
Egy kis segítséget kérnék. Van egy Solarstorm T3-as lámpám a fasttech.com-ról. A lámpa a leírás szerint 230-1400-2700 lument tudna. Na most amikor állítom a fokozatokat, akkor az első kettővel nincs gond. Max fokozaton viszont mintha még a közepes alá is menne egy kicsivel. Ellenben a színhőmérséklete megváltozik: picit melegebbek lesznek a színek. Próbáltam másik aksikkal is, de semmi változás. Viszonylag új szerzemény amúgy. Gyári hibás lehet? Ampert egyelőre még nem volt időm kimérni.
-
ZozzV6
senior tag
A sunwayman C22C-ből eltűnt a turbó mód pár nap alatt
Mikor megjött kb 1 napig volt és rendesen éreztem is a meleget és 2.8A volt a turbó mód áramfelvétele. Jelenleg a turbó alacsonyabb mint a high. Turbó 1,1A és a high 1,25A most. Ez így csalódás sajnos
Dobtam egy ticketet a gearbestnek. Kíváncsi vagyok mivel állnak elő. -
Liitokala Lii - 500 működik Power bank-ként?
Kihúztam a konnektorból a töltőt és elfelejtettem visszadugni. Amikor pedig ráraktam töltőre egy akkut,csak egy USB ikon világított,arra gondolok,hogy ilyenkor képes USB-ről is működtetni más eszközöket.
-
WestBam
Topikgazda
válasz
lkristóf #25413 üzenetére
Ha szerencséd van akkor két hét és csönget. Ha nincs akkor kétszer csenget
jozsi252Érdekes amit linkeltél lámpa de ezzel a led elrendezéssel szerintem túl sok lenne a szórt fény, kevés a távolság amit bevilágít. Pipa alakú lámpában nem gondolkoztál? Trustfire Z1-el már szemezek egy ideje, azt is illő lenne már beszereznem de most is más van porondon. Valaki írta, hogy van neki és nem rossz. Ezt is lehet övre fűzni de méginkább a felső zsebébe tenni, így csalizásnál pl. pont jó helyre világítana. Mondjuk nem vagyok nagy horgász, az utolsó dobásom volt már vagy 15 éve.
-
jozsi252
veterán
válasz
WestBam #25409 üzenetére
Ja ez nem nekem lesz hanem ismerősnek. Csak mondta hogy nézzek már neki horgászathoz egy kis kézilámpát, aztán ezt ajánlottam neki. Csak nem értettem hogy miért nem V2-1A led szerepel BG-s linken a lámpánál, de csak el van írva.
Én közelre a BLF A6 lámpát használom, teljesen meg vagyok vele elégedve. Távolabbra meg ott a TK75.Xtar-nak jött ki egy nagyon pöpec kis övre csíptethető lámpája. Moon RC2 18650-es aksi, 120 lumen, nem rossz. Már csak egy jó ár kellene.
Pfú én meg most szemezek az Acebeam K70 lámpával. Kellene egy pöpec kis thrower a TK75 2015 mellé, de valahogy csak a K70 okozna amolyan instant get érzést. Legalábbis az M3XS-UT illetve a dedómolt X60 után, kisebb kandelával rendelkező lámpát nem tudnék elképzelni.
-
-
WestBam
Topikgazda
válasz
lkristóf #25403 üzenetére
Jól válogattál, a töltő is jó és mindkét akku minőségi cucc, nyilván a pana az nagyobb kapacitású, én speciel a samsungokat használom pár éve, eddig egyiknek sem volt semmi baja. Válaszd a pénztárcádnak és ízlésednek megfelelőt, nem tudsz hibázni velük!
Nem tudom mennyire félsz a gearbesttől de ott most a banggood áron pl. 4 akkut kapsz ugyan abból a kettő helyett, mert akciós: ncr18650B -
lkristóf
senior tag
válasz
WestBam #25344 üzenetére
Jó lett a cikk, annyira, hogy szinte kedvet kaptam egy kéknek a megrendeléséhez. Ugyebár kellene hozzá akku meg töltő. Töltőből ezt néztem ki: LiitoKala Lii-100, jókat hallatom róla, viszont akkuból nem tudom mi az ajánlott. samsung és panasonic közt nagy a különbség? Mit ajánlotok? Köszi szépen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- LEGO klub
- Assetto Corsa EVO
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Formula-1
- Milyen videókártyát?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Mobil flották
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- BIOS frissítés
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Tuningold PC-det most! Szupergyors G.SKILL RAM AKCIÓ Kèszleten!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest