- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
Új hozzászólás Aktív témák
-
RastaKillah
újonc
válasz
Gonosz15 #494 üzenetére
Bár gondolom már történt valami a picivel, valamint egyáltalán nem vagyok szakember, de szívesen ötletelek:
úgy látom a képeken, hogy az gomba. Ha nincs gomba ölő szered, dohányt vagy fokhagymát ajánlok ellene, mint házi módszer. Nézz utána neten, hogyan készítsd, de tudtommal a dohányt csak kiáztatod, ahogy a fokhagymát is, miután szétpréselted, illetve apróra vagy vékonyra szelted. Az oldatot sprayvel permetezd, vagy kesztyűvel fröcsköld rá, akár elkenve ott, ahol megszaladt. Kiáztatott dohányt a nikotin miatt semmiképp nem ajánlom csupasz bőrre, oldott állapotban magas koncentráció jöhet létre.Több helyen is láttam itt a fehér foltos leveleket, legtöbb esetben ez az ásványi sók kiülésének jele a leveleken. Ha kapott megfelelő tápot a picike, érdemes desztillált vízzel locsolni egy jó darabig, figyelve, hogy táp hiány ne lépjen fel, mert a deszt víz old a legjobban, ki mos mindent. Esetleg érdemes a leveleit óvatosan lefürdetni, vagy néha azt is deszt vízzel lefújni.
-
Pá
addikt
Sziasztok!
Pár hónapja vettem egy bonsait fácskát. Nem sokkal később ledobta az összes levelét és tele lett "pókhálóval" mintha tetves lenne, már kb csak 1 kóró maradt belőle.
Akkor olyan minden mindegy alapon kiszedtem a földből és zuhany alatt fogkefével teljesen lecsutakoltam, majd új földbe és cserébe ültettem. Sajnos csak sima virágföld volt itthon.
Szépen el is kezdett egy csomó szép új zöld hajtást hozni, de az új ágacskáiról folyamatosan rohadnak le a levelek, ahogy a fotón is látszik. Most "pókhálót" nem látok, de az új virágföld felszíne azonnal ilyen zuzmós lett, nem tudom ez számít-e valamit.
Kép alapján tudnátok segíteni mi a baja, vagy mit kell csináljak vele? -
Vigneau
félisten
válasz
ChrystianHUN #487 üzenetére
Szia!
Van esély rá. Tedd az ablakba vagy közel hozzá. Érje némi napocska - lehetőleg a délutáni órákban - és pár héten belül megjelenhetnek a levélkezdemények. Addig pedig csak óvatosan a locsolással.
-
ChrystianHUN
csendes tag
Sziasztok!
Van egy ficus bonsai facskank. Sajnos elrontottuk mert a klima szereles utan abban a szobabam maradt es szerintem megfazott. Jelenleg az osszes leveket ledobta. Kapott egy friss bonsai foldes atultetest es bonsai tapoldatot. Mit gondoltok magahoz fog tudni terni? -
Nori:)
újonc
Mikor megvettem jól megöntöztem, nagyon könnyű volt. Megszívta magát vízzel rendesen. Átültettem szám viragofoldbe, ahogy írod. De nem mertem meglocsolni, nehogy kirohadjon. Mikor locsoljam meg?
A gyökereket nem kellett megvágni szerintem, igaz volt barnás színű része is, de abból fakadnak ki feher gyokerhajtasok. Köszönöm a valaszod! Nagy segítség egy kezdő amatőrnek! -
Vigneau
félisten
Igazán nincs mit Nori!
Sokan esküsznek a bekevert bonsai földre, ami valóban jó, hiszen a PH értéke miatt segít sanyargatni és pici méreten tartani a növényt. De meg fogsz lepődni, én szimpla általános virágföldet használok. Lehet, néha nagyobbak az új hajtások, de így még nem igazán halt ki egy növényem sem, ellentétben a klasszik bonsai földdel.
-
Vigneau
félisten
Szia!
Ez egy kezdeti keltető edény, ami növendékfának való és amúgy sem valami szép. Egy picivel nagyobb és egyben csinibb kerámiacserépbe raknám át, valamint a már elhalt gyökerektől szabadítanám meg. Majd 1-2 év fejlődés után újra ültetném (földfrissítéssel). Szerencsére ez egy igen toleráns fajta, jól bírja a klímánkat.
Vigi
-
Nori:)
újonc
Sziasztok! Ma vettem egy ficus bonsait, szeretném kérdezni, hogy nem-e kell átültetni?! Elég kicsinek látom a cserepet a növényhez képest. Ha át kell, akkor mekkora cserépbe ültessem? Gyökeret kell metszeni? Majd 12 cm átmérőjű cserépben van. Előre is nagyon szépen köszönöm Sziasztok! Ma vettem egy ficus bonsait, szeretném kérdezni, hogy nem-e kell átültetni?! Elég kicsinek látom a cserepet a növényhez képest. Ha át kell, akkor mekkora cserépbe ültessem? Gyökeret kell metszeni? Majd 12 cm átmérőjű cserépben van. Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
További szép napot mindenkinek!
Üdv -
g.viktor93
csendes újonc
Sziasztok!
Bonsai tartásról már olvasgattam pár dolgot, tudok ezt-azt van is pár bonsaiom amit itt-ott vásároltam. Most egy építkezésről sikerült megmentenem egy 30 centis szép formájú juhart. Olvasgattam a saját bonsai nevelésről is de konkrét dolgot nem találtam:
Mitől nem fog nőni a törzse?
Azt tudom, hogy most fiatalon ki kell ültetni pár évig. Mivel már a magassága akár végleges magasság is lehet. mit kell tennem (most a kezdetek kezdetén), hogy a törzse ne legyen magasabb?Köszönöm a válaszokat.
-
Dudika80
újonc
Kedves Bonsai megszállottak, kedves ismeretlen bonsai kedvelők! Szeretném kérni segítségeteket, kérlek adjatok tanácsot, segítséget az alábbiakhoz:Válaszotokat, segítségeteket előre is megköszönöm!
- Kérdezem, meglévő bonsaimnak hogyan lesznek picikék a levelei?
- Kaptam két magról vetett, kb. 20 cm-es tölgy "fácskát". Szeretnék belőle egy bonsait kialakítani. Át kellene ültetni, mert csak egy kis föld labdávala a kerti földdel fel lett véve és két cserépbe bele lett téve. Kérdéseim:
- milyen földbe ültessem (olvastam, hogy agyagos föld kell, azt lehet kapni?)- mekkora cserépbe ültessem, hosszú gyökerei vannak, azokat körbe tekerem a cserépbe? Agyag granulátum kell-e, hova cserép aljába, belülre, vagy a cserép alá? Már most meg kell drótoznom, hogy tudjam alakítani? Milyen öntözést igényel? Van erkélyünk, ahol nyáron 50 fok is van, vagy függő folyosó (huzatos) reggel 9 óráig süt oda a nap. hol lenne jó helye? -
-
modflow
veterán
Úgy látom elég kihalt ez a topik....
Van esetleg máshol kicsit jobban pörgő topik? -
tPedro_
őstag
Sajnos segíteni nem tudok, de nálam ugyanezt csinálta. Onnantól kezdve, hogy megvettem az IKEA-ban, napi szinten dobott le 3-5 levelet.
Aztán szüleimhez került, hátha ott jobban szereti a klímát, de továbbra is potyogtak a levelei, pedig teljesen más környezet, mint ahol én lakom.
Mikor legutóbb néztem, már egy nagy levele se volt meg, csak amiket újonnan hozott, de azok is lepotyognak, amikor még csak kb 1.5 cm-esek és világoszöldek.
-
-
Vigneau
félisten
Nos, valóban kb. ez a helyes leírás a metszésre. De én azt az elvet vallom, hogy szemre kell kihozni azt a formát, amit szeretnél. Általában először az aránytalanul nagy leveleket és túlhajtásokat távolítom el. Utána pedig megnézem, mi az, ami még nem illik a kívánt forma összképéhez. Bár az is igaz, én a magam szórakoztatására tartom ezeket a kis fákat, nem kiállításra szánom.
-
Szia!
Ez valóban lehetséges, mert metszés után vettem észre.
Ha már metszés: van arról valami jó anyag, hogyan érdemes nekiállni? Fogalmam sincs igazából. Azt olvastam, hogy 8 levélpáron túl érdemes metszeni, de azért ennél egyértelműbb leírás kéne.golya85: Van még néhány ilyen levél, majd figyelem.
-
-
golya85
csendes tag
Sziasztok!
Egy ideje már gondolkodok bonsai-on, van is már két kiszemeltem. Mit ajánlanátok első fának egy kezdőnek: Borágófa(Carmona microphylla), vagy Kínai szil(Ulmus parvifolia)?
Családi házban lenne, teraszon is tudnám tartani nyáron, ha igényli. Télen pedig szoba(max 20-22 fok, egy nyitott akvárum is van, talán nem olyan száraz levegő).Köszönöm előre is!
-
Espla
aktív tag
-
tPedro_
őstag
Szia!
Az kimaradt, hogy a vasarlas mar tobb honapja volt, gondolom az akklimatizalodas ennyi ido alatt mar vegbe ment.
A radiator az ablaknal van, a noveny viszont onnan kb 1.5 meterre, egy asztalon, a szoba kozepen.
Huzat nem eri. Az asztal miatt maceras lenne a spricceles, de beszerzek ala egy nagyobb talat akkor, amibe nem er bele a noveny, viszont allhat benne a viz. Ez talan segit a paratartalmon. -
fravik
tag
Szia! A helye okés, a ginseng szereti a sok fényt. Sajnos hatalmas a környezetváltozás (fény, hőmérséklet, páratartalom), ami kb automatikusan ilyen reakciót vált ki a növényekből.
Ne keseredj el, csinálj mindent úgy, ahogy olvastad/tudod (a locsolás is rendben van így) és várd meg, hogy akklimatizálódjon a megrászkódtatás után.
Kérdés még... az ablak közelsége azt jelenti, hogy a radiátor is ott van? Mert akkor sürgősen tedd át máshova, a radiátor olyan a téli időszakban a fának, mintha tábortüzet gyújtottál volna mellette. Ezen kívül nem érte huzat ugye? A szellőztetést nem bírja, ha közvetlenül a huzatban van.
A páratartalom lehet még a szűk keresztmetszet, próbáld meg valamilyen szórófejes spriccelővel naponta 2-3x fújd le vízzel, hogy kicsit növeld a páratartalmat körülötte... a panel kb 25-35%-os páratartalma nagyon kevés nekik, legalább 60-70% lenne optimális. Egyébként az embernek is -
tPedro_
őstag
Sziasztok!
Van egy IKEA-ban vásárolt Ficus Microcarpa Ginseng növényem.
Amióta hazahoztam, folyamatosan hullajtja a levelei, lombkoronája kb a felére csökkent. Naponta 1-2 levélről van szó, van hogy többről is.
Ezek a lehulló levelek nem száradnak el, látszólag semmi bajuk nincsen, szép zöldek. (Kb hetente van 1-2 elszáradt, összepöndörödött levél is.)Panelban, ablaktól kb 1,5m távolságra van. Hetente egyszer kap vizet úgy, hogy a kaspóból kivéve a műanyag cserepet vízzel teli tálba állítom és addig hagyom benne, amíg még szív fel vizet.
Mit csinálok rosszul? A túl sok vagy a túl kevés öntözéstől hullhat a levele? Esetleg mástól?
Ma pl ezt vettem észre, hogy egy friss, apró, kb fél-egy centis ép levelet is ledobott.
Köszönöm előre is.
Üdv. -
bfgace
csendes tag
Üdvözlet!
Két Bonsai-al rendelkezek, egy Kínai Szíllel, és egy Ficus Ginsenggel. Mindkettőt bevásárlóközpontban vettem. A Szílt az egyik Obiban azt hiszem. Pontosan nem tudom, hogy hol, lehet, hogy az Alföldön, de az is lehet, hogy Kaposvár/Pécs/Bonyhád környékén. A Ficus Ginsenget pedig a Lidl-ben, Dombóváron. Nézett is egyet a kasszás, meg úgy alles zusammen mindenki.Kínai Szíl 2005.02.28-án vásárolt, Obiban.
Ficus Ginseng 2005.08.06-án vásárolt, Lidlben.Képek:
Kínai Szíl
~ 2005.03.12-én fotózott kép
~ 2005.04.18-án fotózott kép
~ 2005.04.18-án fotózott képGinseng
2005.08.06-án fotózott kép
- | | - Együtt a két BonsaiFriss mai képek (2016.02.14)
Ginseng földje
Ginseng levelei
Ginseng
Szíl
Szíl fásodott szára
Szíl törzse
Szíl földje
Szíl 2- A hozzászólásom tapasztalatokat ad, és kérdéseket tesz fel -
A Szíl bonsaiom nálam van a vásárlás óta 2 hét híján 1 éve.
A Ginseng nálam van a vásárlás óta 7 hónap és ~9 napja.Tapasztalataim
A Hirthbonsai oldal mindkét fajtáról ad némi eligazodást az oldalukon, hogy hogyan kell őket gondozni. Leírják azt is, hogy mindkettő szívós. Konkrétan fogalmazva: a Szíl nagy túlélő, a Ginseng pedig igénytelen, és nehezen szárad ki. Nos mindkettőt igazolni tudom a saját tapasztalataim alapján is.Kezdetben a Szíl a szobámban volt egy jó darabig. 1-2 naponta ha nem locsoltam, akkor hullottak a levelei, de rendesen. Forgattam is, hogy más szögből érje a fény, illetve kezdetben kizárólag lágy vizet próbáltam neki adni. Néha megforraltam és hagytam lehűlni, néha csak hagytam a csapvizet pár napig állni. És ugyan csak az is igaz, hogy a téli időszakban hihetetlen hosszúra tudtak nőni a szárai, ami jelentősen vett az energiájából vissza. Egy idő után lekerült a konyhába. Ott már sokkal jobban érezte magát, nem igényelte a napi öntözést. Azóta lett van a szobám helyett, és gyakran csak hetente locsolgatom, gyakran elfeledkezek róla. A földje száradni szokott, de viszonylag nehezen válik teljesen fehérré. Amikor ez megtörténik, már kezdődnek nála a problémák. Hullik a levele, besárgulnak, elfonnyadnak, érintésre leesnek. Nyáron kint is hagytam a teraszon, sajnos délig jelentősen erős napfényt kellett kiálljon, és gyakran teljesen fel is forrósodott az asztal, amin állt, pedig a teraszon áll ez az asztal, és mégis... Ennek ellenére a levelei nem égtek meg sosem. A Ginseng is bírta mindezt. A biztonság kedvéért inkább visszavittem az ablakpárkányra. A Ginsenget sokkal tovább kint hagytam, szinte egész nyáron kint volt, majd télre be lett hozva a képeken is jól látszó helyre. Az ablaktól úgy 1 méterre lehet, és messze van a radiátortól is, huzatot sem kaphat. Előtte pedig a Szíl foglal helyet, átkerült télről, az ablakpárkányról a Ginseng elé. Nem szerettem volna, hogy huzatot kapjon, illetve télen volt egy nagyobb incidens, és azt hittem, hogy nem fogja túlélni. A levelei elfonnyadtak, feltételezem, hogy a radiátor miatt, mivel éppen a párkány alatt helyezkedik el, és felfelé áramlik a meleg levegő. Az elején még tele volt a lombkoronája levelekkel, aztán fokozatosan hullásba kezdtek, illetve egy része, mint írtam, lekókadva megfonnyadt. Végül az egész teljesen kopasszá változott. Gondoltam, hogy ez a téllel jár együtt, de nagyon féltem tőle, hogy meghalt. Locsolva lett, aztán egyszer csak újra kihajtott. Hihetetlen gyorsan. Most ismét szép, és erősnek néz ki. Nem gyakran locsolom, a levelei egyáltalán nem hullanak, és nem sárgulnak, nem barnulnak, és foltok sincsenek rajta. Egyébként voltak vele gondok az 1 éve alatt - gyakran sárgultak a levelei, volt 1-1 foltos is, illetve gyakran hullott a levele. Amióta lent tartom, nincs vele semmi gond. Viszont a földjén elkezdett megjelenni valami fehér dolog. Arra gondolok, hogy lehet, hogy a Ginsengtől kaphatta el, mivel jelentősen közel vannak egymáshoz. Illetve gyakori az is, hogy a talaja zöldes. Bár az is lehet, hogy a víz miatt van, már rengeteg ideje lusta vagyok állott vagy forralt vizet adni neki, a csapról kapja a vizet, langyosat.
A Ginsenggel az idő alatt semmi probléma nem volt. A leveleit úgy hullatja, hogy csak azt veszem észre, hogy a földjén barna színű leveleket lehullatta. Egyes 1-1 levelei sárgásak, barnásak, de nem gyakori. Amióta megvan nem metszettem egyszer sem. Már ideje lenne. Nagyon keveset nőttek a levelei. A földje viszont jelentősen fehér. Illetve attól tartok, hogy nem megfelelő a tálja. Egyrészt, mert kerek, másrészt pedig nem lehet leszedni róla a tálat, illetve eleve az egész növény a kék tálján kívül egy sima műanyag tartóban van, mint általában a virágok nagyja...
Szóval mindkettő szívós, a Szílnek voltak gondjai, de túlélte. Mégis azt olvastam akár a Hirth-en akár máshol, hogy lehet, hogy csak 1-2 hétig bírják, jobb esetben pár évig... Az enyémek már megütik lassan az egy évet, és jól vannak. Nem is értem ezt a kijelentést, hiszen amíg idáig eljut a növény legalább 5-7 évet növesztik, és hogy lehet az, hogy az ő kezük között sem halnak meg? Akkor a vevő kezei között miért is halnának meg? Vagy az a helyzet, hogy ezek a Bonsai-ok szívósabbak a többieknél?
Vásárláskor ezeket néztem:
Semmi különlegeset nem néztem, kizárólag alapvető dolgokat. Megnéztem a törzs állapotát. Olyat választottam, ami nagyobb méretű volt, illetve szép nagy volt a lombkoronája. Néztem a leveleinek a minőségét is, és próbáltam olyat venni, ami lehetőleg nem beteg... És jelenleg itt tartok.Rengeteg kérdésem lenne úgy egyébként, és remélem, hogy tudtok segíteni.
Kérdéseim:
- Ténylegesen szükség van a lágyított vízre, az állott vízre? Mivel én már majdhogynem egy éve sima csapvizet adok nekik, és nincs bajuk.
- A képeken látható fehér cucc a földjükön mitől lehet?
- Át kell-e ültetni őket egy másik tálba vagy sem? Nem merem kiemelni a földből, hátha megsérül a növény... szóval nem akarom megnézni a gyökerét.
- Eddig még ennyi idő alatt nem kaptak tápoldatot, de vettem nekik Bonsai folyékony tápoldatot. A Szílt úgy vettem, hogy eleve kapott kis fehér golyó alakú tápszert... azok már jelentősen eltűntek a földjéből. A Ginsengnek nem volt semmi ilyesmije a földjében. Idén már szükséges tápoldatozni, jól hiszem?
- Esetleg betegek a levelei? Valaki lát valamit rajtuk?
- Mire figyeljek oda? Hogyan tudnám megoldani, hogy még sokáig életben maradjanak?Egy kicsit kiégtem a Bonsai ügyben. Legalább is új vizekre szeretnék evezni. Szeretnék új Bonsait, és szeretnék vele többet foglalkozni.
- Mégis hogyan szerezhetek a szabadból Bonsai fát? Ennek mi a pontos menete? Írtak már ezt is meg azt is a neten, illetve könyvekbe, de mégis hogy néz ez ki? Hip-hop kimegyek a közeli erdőbe, feltérképezem, keresek kisméretű fákat, és kiszedem valahogy? Esetleg megnézem valami növényhatározóban, hogy milyen fát találtam, és megnéztem, hogy lehet e ebből Bonsait gyártani, és akkor ennyi az egész?
- Hogyan készíthetek Bonsainak földet? Mert megvenni nem szeretném, elég drágák az egyéni kevert földek... Milyen erdőbe kell kimenni értük, meg ennek mi a menete?
- Hogyan tanulhatnám meg, hogy profibbá válhassak ezen a területen?
- A kialakított stílusú fákat ugye már nem lehet tovább alakítani? Ezeket már nem tudom alakítani, amikkel rendelkezem?
- Hogyan érhetem el azt, hogy még jobban növekedjenek? Az idő alatt a Szíl törzse talán egy picit vastagodott, de más semmi.
- Hogyan dugványozzak? A Szíl most azért néz ki ilyen gyatrán, mert most jött helyre a téli kopaszságából, és szeretnék dugványozni. Milyen földbe? Ilyen földet hol tudok szerezni?
- Mi a helyzet azzal, ha van egy hosszú fás rész, amin már nem nő levél és új hajtás, hanem a végén kezd kinőni, és marha hosszú nyúlvány lesz az egész? Gondolom nem vághatom csak úgy le, mert a fás részen már nem nő semmi... Szerintem ronda. Lásd a képeknél. Ezzel mit lehet kezdeni?
- Nincs esetleg valami tanfolyam, ami rendesen lépésről lépésre bemutatna mindent, hogy hogyan lehet a szabadból szerezni Bonsait, mire kell odafigyelni vásárláskor... És nem, nem csak minimális 1-1 oldalas leírást adnak, mint a könyvek, hanem mindent elmondanak, leírnak?...Most így első szusszra ennyi... Várom a válaszokat. Köszönöm szépen.
-
orion1025
őstag
Ha annyi szegény növénynek, akkor látni fogod a jeleit (szottyadás, puhulás, száradás, esetleg a föld penészesedni kezd). Mindenképp várj vele pár hetet, ha addig nem ad életjelet, akkor már nem menthető sajnos. Ezután végső próbának még csipegetheted a vastagabb ágait, hogy lásd elszáradt-e belül, vagy még zöldes-sárgás esetleg.
-
N.Ferry
senior tag
válasz
orion1025 #447 üzenetére
A milyen növényre nem tudok válaszolni, max képed csinálni.
Úgy 2-3 hetes, és általános tápoldatot kapott tőlem, akitől kaptam az nem tudom milyen tápkockát rakott bele, de gondolom általánost ő is.
A levélhullás meg elég gyorsan olyan 3 max. 4 nap alatt végbementMinden más növényem ami abban a szobában van szép, semmi bajuk, szóval csak a táptúladagolásra tudok gyanakodni, és köszönöm is a tanácsot gyorsan átültettem, meg megmetszettem kicsit a gyökerét..
Remélem észhez tér..
-
orion1025
őstag
Ez így elég kevés infó. Milyen növény, mikor lett vásárolva, milyen tápoldat, a levélhullás mikor kezdődött és milyen gyorsan ment végbe? Könnyen elképzelhető a túladagolás, elég könnyen meg lehet mérgezni a legtöbb növényt, pláne azt, amelyik kicsit le van gyengülve. Azt azért tudni kell, hogy a növényeknél van egy kis eltolódási idő a behatás miértje, és annak kimutatás között. Mindenképpen gyors átültetést tudnék javasolni, egy kevéske gyökér metszéssel karöltve, illetve igyekezném megóvni a növényt az átültetés közbeni sérülésektől, hogy azzal se legyen pluszban sokkolva.
-
N.Ferry
senior tag
Sziasztok!
Gyors segítség kellene..
Van egy pici Bonsai fám, mikor megkaptam szép volt sok-sok levéllel, épp virágzott.
Sajnos adtam neki tápoldatot( vízben kevertet), és locsolás után 1-2 nappal mondta csak az illető akitől kaptam, hogy rakott be neki tápkockát...
Sajnos mostanra elhullott szinte az összes levél róla...
Az lenne a kérdésem, hogy ez lehet a túltápolástól vagy valami más baja van?
Ilyenkor még van esély újra kihajtásra, vagy kuka szegény fa? -
Gaborka30
aktív tag
Ez itt a reklám helye:
a Szent István krt. 6. alatti Bonsai szalonban jan. 18 és 19-én minden bonsai 50% kerdvezménnyel...Bonsai Pavilon
Budapest, XIII. Szent István körút 6. (Jászai Mari térnél)
Nyitva: H - P: 10-től 19.30-ig
Szo: 10-től 18 óráig. -
orion1025
őstag
Az átültetéshez persze illik jó minőségű földet használni, de az nem olcsó, illetve a talaj nem csak ebből épül fel. Elég sok helyen kapható az Agro nevezetű bonsai föld, ez egy fokkal jobb, mint a többi kapható talaj.
Igazából én a bolti földet igyekszem elkerülni, de ha muszáj, akkor kaktusz-és bonsai földet keverek, illetve rakok bele egy kis tőzegmohát, abból is csak a pici darabokat. A tál legaljára, jó vízelvezetésű nagyon apró kavicsot illik rakni, pár mm vastagon, így ebben a rétegben biztosan nem tud megrekedni a víz. Persze ez csak egy fapados bonsai ültetőközeg, de a bolti zacskósnál jobb. Tápoldatozni én az átültetés után 2-3 héttel kezdek minden növényemnél, addigra kicsit észhez térnek. Ha nekiálltál tápozni, onnantól kezdve hetente-kéthetente mindig kell, mert szintén meg tudnak zuhanni a növények.
Átültetéskor minden elhalt, illetve nagyon barna gyökeret le kell vagdosni, a gyökérzet harmadát el kell távolítani. A tál vízelvezető lyukához érdemes valami hálót ragasztani, hogy ne tudd kimosni a földet.
-
Pá
addikt
válasz
orion1025 #438 üzenetére
Köszönöm a részletes tanácsot.
Szeptember végén vettem őket, egyszerre 4 félét. A másik kettő jól érzi magát, ezekkel volt gond.
Sajnos nem sokat értek hozzájuk, úgy voltam vele, hogy megveszem őket aztán majd belejövök.Kb 4 naponta locsolom őket egy bő deci vízzel.
Hétvégén átültetem az első fát. Valamire kell figyelni ennek kapcsán? Spéci föld ilyesmi?
A másik fát meg akkor visszanyesem, jó lenne ha még menthető lenne, már lemondtam róla igazából. Bár öntöztem továbbra is, hátha lesz valami.
-
orion1025
őstag
Első fához:
Milyen ütemben van locsolva? A túlöntözés jele is lehet, én is jártam már így, igaz kényesebb növényeknél, azok is hasonló tüneteket produkálnak. A másik fontos kérdés az, hogy mikor lett vásárolva? Ha fogpiszkálót böksz a földjébe, ~1-2 percig benne hagyod, majd kihúzod, látni fogod, hogy megközelítőleg milyen nedves a talaj alsóbb része. Gyökérrothadás jele is lehet, ez esetben komplett átültetés segíthet, de a helyedben mindenképpen megnézném, mi is a helyzet gyökér fronton. Amit még megnézhetsz az az, hogy egy vastagabb ágat levágva, milyen a szerkezete. Ha látod, hogy kicsit plöttyedt, akkor érdemes lejjebb is megvágni.
Második fa:
Egyik növény sem tolerálja jól, a szárazon hagyást, pláne az ilyen kevés földben lévők nem. A helyedben kicsit visszavágnám ( 2cm maximum ), illetve normál ütemben öntözném. Ha egy hét után sem látszik eredmény, akkor egy drasztikusabb vágással próbálkoznék, mivel a levelek elszáradása is energiát von el a növénytől, ilyenkor célszerű a nagy százalékos kopasztás.
-
Pá
addikt
Sziasztok!
Van pár bonsai fám és az egyikkel van valami... Két fő ága van, az egyik mintha elhalt volna, teljesen kifakultak a levelek és olyan élettelennek tűnnek (bár nem száradtak ki). A másik ág eközben szép üde zöld, sőt még új hajtásokt is hoz. Mi lehet a gond? Teszek be 1-2 képet, hátha úgy könnyebb segíteni.
Sajnos a mobilomon nem annyira jönnek ki a színárnyalatok közötti különbségek. Élőben sokkal kontrasztosabb a két oldal, de azért talán a lényeg látszik.Bal oldalon a problémás rész
Van egy másik fám is. Sajnos karácsonykor 8 napra elutaztunk így egyedül hagytam őket ennyi időre és attól megmakkant. Gondolom kiszáradt, a levelek elég szárazak és felpondörödtek, illetve ezek is teljesen kifakultak. Ugyanakkor nem hullanak le vagy sárgulnak meg vagy ilyesmi. Csak mintha kómába esett volna a fa kb.
Ez még vajon menthető valahogy, vagy esélytelen? -
orion1025
őstag
válasz
concret_hp #435 üzenetére
Nem túl igényes jószág, illetve nem sok törődést kíván, így remélhetőleg sok örömöt lelsz benne, amikor kicsit igazgatsz majd a formáján. Tápozás ügyileg viszont várj vele egy kicsit, ki tudja, hogy eddig mit és mennyit kapott, majd a saját, megszokott ütemedben adagold neki a továbbiakban.
-
concret_hp
addikt
válasz
orion1025 #434 üzenetére
azért remélem nem sikerül húsvétra kidögleszteni
azt írták, hogy viszonylag "igénytelen" ezért aggódom picit, bár azt mindenhol írták, hogy klímaváltozás után 2-3 héttel levelet hullajt.
nem tettem ki levegőre, a nappaliban van, viszonylag stabil hőmérséklet és nem kap sok fényt (bár ez télen gondolom nem nagyon lenne lehetséges amúgy sem) -
orion1025
őstag
válasz
concret_hp #432 üzenetére
Ez így kicsit le van sarkítva, de ha optimális számáta minden, akkor minimális lesz a további levélhullás. Azt sem szabad elfelejteni, hogy megviseli a klímaváltozás, mint minden más növényt, tehát ennek is betudható lehet. Személyes véleményem szerint nem éri meg ezzel a fajjal bajlódni, szépet sosem lehet belőle összehozni, kezdésnek persze oké, de hamar meg lehet unni.
-
Zotya21
senior tag
válasz
concret_hp #432 üzenetére
én ezért nem szoktam a ficusomat kitenni még nyárra se a levegőre mert egyből dobál
akkoris dobál ha túlöntözöd, akkor is ha hideget kap hirtelen
hát a régi levelek helyén nemfog sztem új nőni max ha majd egyszer ha már jól érzi magát és megerősödött levélmetszel
aztán akkor kihajt lejjebbről is mint most -
orion1025
őstag
válasz
concret_hp #430 üzenetére
Normális, természetesen abban az esetben, ha rendszeresen van öntözve, és nincs huzatban. mellesleg a Ficus folyamatosan cserélgeti a leveleit, tehát elhanyagolható ez a levélszám.
-
concret_hp
addikt
vettem bnőmnek egy ficus ginseng-et rá van írva a kis cetlijére, hogy a költöztetés után 2-3 héttel ledobálhat jelentős mennyiségű levelet, na ez úgy tolja, hogy ma éjjel ledobot tkb. 20-30 levelet, meg korábban még ennyit kb. de közben meg növeszti az újakat... 3 hete van meg kb. ez így normális?
-
orion1025
őstag
A ficus érzékeny a huzatra, tehát ez is probléma lehet, szereti dobálni a leveleit ilyenkor. Azt sem szabad elfelejteni, hogy "lombhullató", tehát napi rendszerességgel vedlik. Hőfok optimális neki, viszont a páratartalom már nem, érdemes lenne naponta többször spriccelni, bár ezt egyébként is illik megtenni, lágy vízzel, hogy ne legyen vízköves a levélzet. Öntözni elég 4-5-6 naponta, a földjén látszik úgy is, ha kívánja a vizet, illetve illik jól kicsöpögtetni a tálkájából. Próbálkozhatsz azzal is, hogy vizes tálkát raksz alá, hogy fel tudja szívni talajon keresztül a nedvességet.
-
_seth_
veterán
Mit lehet tenni a Ficus Ginseng levélhullása ellen?
Körülmények: 24-25 fokos lakás, 1 méterre van az ablaktól, ha messzebb rakom is elöbb elhalványul a levele majd sárgul és leesik, nem 1-2 hanem több is. 45% páratartalom.Hogyan érdemes öntözni?
-
Timoboy
tag
Sziasztok!
Növényes akváriumom "újra telepítése" van folyamatban. Első sorban még gyűjtögetés van...
Az új arculatba tervezem, hogy a fák formáját kb. három darab 10-15 cm hosszúságú bonsai fa adná.
Ehhez kérném a segítségeteket. Biztosan akad köztetek olyan, akinek valamilyen oknál fogva esetleg elszáradt, vagy nem maradt meg eme csodálatos növény.
Kérném, aki már nem boldogul vele, illetve akinek van olyan elszáradt (10-15 cm hosszú) bonsai fája, ne dobja ki!!!! Újra életre kelhetne nálam, egy szép növényes akváriumban.
Természetesen még fizetnék is érte!Előre is köszönöm!
(Ha van köztetek, aki tudna ilyet, kérem, hogy privát üzenetben válaszoljon!!!)
Üdv, Tomi
-
Zedroxine
tag
Sziasztok!
Én is az újdonsült és lelkes bonsai amatőrök klubbját erősítem immáron
Nagyon nézegettem már a bonsaiokat, és ma belefutottam egy pár Ficusba a Tacskóban, Ez az egyed tűnt a legegészségesebbnek. Itt egy album (6 kép) róla: [link]
Némi segítséget kérek. A földje elég puhának tűnik,de nincs az a tipikus föld érzése. Átültetés gyanús? Ha igen a kérdés mikor? Valamint abban kérnék némi helpet, hogy attól az egy szem satnya hajtástót amit le is fényképeztem szabadítsam meg most? Vagy várjak még vele? Egyátalán úgymond alakítás szempontjából "piszkáljam meg" vagy várjak vele tavaszig? Valamint ihlet nélkül állok, hogy milyen stílusú fácskát lehetne belőle varázsolni, szóval 1-2 alakulgató fácskát megnéznék a tieitekből is ^^. Tervezek még egy Kínai szilt is beszerezni de az szerintem csak tavasszal lép életbe.
Bonsai eszközök hiányában ilyen kicsi fácskánál használhatóak/helyettesíthetőek-e a spéci eszközök? Vagy intézzem minél hamarabb a "Starter toolkit-et?"
A segítséget előre is köszönöm
-
Sequadon
tag
-
Vigneau
félisten
Talajcserével inkább megvárnám március végét. Most kezdődik a vegetatív időszak, könnyen megadhatjuk nekik a kegyelemdöfést egy idő előtti átültetéssel.
Hiába, én már pár bonsai-t áttessékeltem a másvilágra. Viszont a Ficus Benjamina és Ginseng igen jól bírja, a Retusa kevésbé, de akad nálam már túlélő példány belőle is.
-
Zotya21
senior tag
hát nekem retusám még nem volt, csak sima nem tom ilyenem van amit mindenhol árulnak szobanövénynek , talán benjamina
de én azt tavaly télen mivel meguntam hogy fel van nyúlva fogtam kiszedtem levágtam a törzsét kb 10 centire meg átültettem é kihajtott kb 20 helyen tavasszal
-
markyy
újonc
szia
próbáltam lyukakat csinálni benne..annyira már talán nem is durva a penészedés. A mohát már régebben leszedtem róla pont amiatt, mert nem akartam, hogy pangjon benne a víz. Megpróbálom még jobban elnyújtani a locsolást és megvárom, hogy jobban kiszáradjon. Leveleit nem mondanám, hogy sárgulna, de peregnek mostanában de gondolom az ősz miatt is. A hullás mellett sok új levél és hajtás is jön. Várok egy kicsit és meglátom mi lesz. Ha nem változik cserélhetek most talajt? -
Zotya21
senior tag
szia
szerintem nem elég vízáteresztő a földje aztán pang bent a nedvesség és megtelepedett rajt valami
próbálnék bele mondjuk óvatosan lukakat bökni és homokot rakni bele hogy jobb legyen a víz elvezetése, meg csak akkor öntözném ha már kicsit megszáradt földjeaztán ha utána is penészes megpróbálnám kicserélni az egész földjét és lemosni a gyökereit, bár nem tudom milyen fajta e, bírná e ezt ősszel
amúgy ficus retusa ?
jah visszaolvasva az
levele nem sárgul ?
elrohadt volna rajt a moha ? -
Zotya21
senior tag
szia
hát iylenem még sose volt de metszeni szerintem bármikor lehet amikor úgy érzed hogy kicsúszik a kezeid közül annyira megindult
én minden fámat felülről öntözöm eddig szerették én idén rászoktam a marhatrágyára, azt teszek a föld tetejére havonta kicsit aztán majd víz leviszi
de nemtudom a te fád mit bír
de én nagyonsokáig nem trágyáztam csak évente átültettem őket igaz minden évbe így kicsit visszaestek de hát ez van
hát ha megnézed mennyi fényt igényel akkor ki kell rakni olyan helyre
én úg vettem észre kint a levelei is szebbek a fáimnakde pl a sima ficus amit mindenhol árulnak az meg nem szereti ha kiteszem
-
nauro
aktív tag
Sziasztok.
Még télen kaptam egy Serissa címkés bonsait, ami sajnos elfagyott. Viszont a törzse mellett kinőtt egy új hajtás, amit most már fél éve nevelgetek. Kérdésem az lenne, mikor érdemes őt metszeni, valamint ilyen fiatalon hogyan érdemes öntözni, tápanyagozni? Azt olvastam már, hogy egy éves kora után érdemes kirakni szabad levegőre a gyorsabb növekedés érdekében.
Kép a jelenlegi formájáról
Köszönöm a tippeket -
flegga92
senior tag
Nekem kint van és én szinte mindig áztatom. A nagy kánikulába reggel beáztattam estére már teljesen száraz volt így ment bele megint. A tápanyag kimosódástól azért nem tartok, mert mindig ugyan abban a vödör vízben van áztatva, így egy idő után a kimosott tápanyag visszakerül. Illetve ez a vödör vizet mindig az akváriumból pótlom ezt nagyon szeretik a növények. Bármit meglocsolok ezzel szárnyra kap
-
markyy
újonc
-
Zotya21
senior tag
retusát nekem is be kellene szereznem mert szép léggyökereket tud növeszteni
nekem ilyen sima van amit mindenfelé árulnak talán benjamina
de ha úgy viselkedik mint a retusa akkor tényleg ne legyen túl nedves mert egyből sárgulni meg potyogni kezd a levele
az áztatós dolog sokak szerint nem túl jó ötlet én még nem tapasztaltam mer mindig felülről öntözöm a fáimat
szerintem amúgy ez simán megvan 10 éves
ha tudsz spanyolul XD bár nem hiném, magyarországon nem túl elterjedt nyelv
(én se tudok inkább csak nézni szoktam)
akkor youtubeon van egy david cortizas nevű emberke az nagy fikuszos
asszem kiriyu-t is rak az akadamába hogy savanyúbb legyenén mnodjuk még sose vettem akadamát mert nincs lyan értékes fám hogy érdemes legyen venni neki
-
Vigneau
félisten
Szia!
A speciális bonsai földet használom már egy ideje, nekem bevált.
Arra figyelj ennél a fajtánál, hogy a vízadagolás ne legyen túl intenzív. Egyet sajnos már nem tudtam megmenteni emiatt. Valamint a túl erős napfényt sem igazán kedveli...
Tápozni ilyenkor 2x egy hónapban kell, ha jön a vegetálás, akkor pedig 1x havonta.
Vigi
-
markyy
újonc
Sziasztok!
1 hete szülinapomra kaptam egy bonsai fát. Megállapításom szerint egy fikusz retusa, de lehet tévedek. Kicsit alakítgattam rajta, hogy számomra tetszetősebb legyen.Tettem rá mohát is, hogy szebb legyen és csináltam alá egy kavicságyat a pára miatt,de kezdő bonsai tulajdonos vagyok szóval szeretnék kérni pár tanácsot, hogy gondozzam ezt a fajtát mire figyeljek, esetleg mit alakítsak rajta stb. Szeretném majd átültetni is, de megvárom vele a tavaszt. Jelenleg nem akadamába van ültetve és én is valami speciális bonsai földet vettem hozzá. Szerintetek az is jó? Vettem hozzá tápoldatot is (Garri bonsai tápoldat) remélem az jó lesz. Várom a tanácsokat -
Pá
addikt
köszi szépen.
nekem elsősorban azok a fajták tetszenek, amiknek pici levelei vannak, de abból minél több.sajnos úgy látom pont azok a macerásabbak...
3 lehetséges helyszín van a lakásomban, egyik sem túl ideális. (mind a 3 helyre szeretnék tenni valamilyen növényt, csak próbálnám megtalálni hova melyik lenne ideális)
1. Polc az ablak mellett. Mivel ugyanazon a falon van, mint az ablak, így közvetlen napsütést sosem kapna, csak szórt fényt és abból sem olyan nagyon sokat, mivel inkább a sarokban van az egész. Ráadásul a polc alatt 20 centivel ott a fűtőtest, ami télen problémákat okozhat.
2. Az ablak másik oldalán ugyanilyen polc. Itt sokkal több a fény, (napi 2-3 óra direkt napfény is) és nincs alatta fűtőtest.
3. Az ablakkal szemben a szoba másik oldalán (kb 5 méterre). Egy beépített szekrényben lenne kb 40x40x40cm-es boxban, aminek csak az eleje nyitott. Szóval természetes fény nincs sok. De a box tetjében van egy spotlámpa, azzal tudom világítani naponta pár órát, ha szükséges.
-
Vigneau
félisten
Ficus Ginseng, Ficus Benjamina és a Porcsinfa elég igénytelen. A középsőt pl. könnyű saját magadnak is prebonsaiként nevelgetni. Némi kihívást jelent a Sagarethia, de ha elkapja a fonalat, akkor viszonylag jól bírja, csak víz kell neki.
Tapasztalataim szerint kerülni kell a Zelkovát és Borsfát - legalábbis nálam, panelban kifingottak.
-
Zotya21
senior tag
szia hát jó hogy van iylen de nem nagyon ír ide senki
nem tudom panelben még sose laktam de talán a ficus fajták kibírják nagy
a ficus retusát érdemes venni annak szép léggyökerei lesznek egy idő utánmást nem nagyon tudok
talán még a szobapuspáng se azom még nem volt soha
nehéz olyat találni ami kibírja egész évben ottbent
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- FUTURA digital VDT-433 videó lakáskészülék
- FUTURA digital VDT-17S videó lakáskészülék
- FUTURA digital VDT-607C/S2 kaputábla
- Legrand 077404 Program Mosaic 4x2P+F DLP aljzat, sínezett, rugós, fehér Összesen 3db van belőle
- Legrand 077402 Program Mosaic 2x2P+F DLP aljzat, sínezett, rugós, fehér Összesen 10db van belőle
- Phone 14 128GB Független! Hibátlan állapot! 6 Hó Jótállás! Akku: 86%
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest