Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
-
LOGOUT
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#85578752
törölt tag
A dugattyú kattan ahogy távozik a főzőhengerből öblítéskor, az nem baj, azt jelzi hogy jó a tömítés. Amikor erősebb a nyomásfokozó, akkor kattan nagyot igazán, egész veszélyes hangja szokott lenni.
Igazán lehetne egy szelep ami főzés után kinyit, akkor nem kattanna, de lenne még egy hibalehetőség.
Az őrlőt sehogysenem kell zsírozni.
-
#49155328
törölt tag
Nem fogsz tudni mert nincs fehérje tartalma.
Finom is a kókuszos kávé, homemade kókusztejből!

A lidlis kókuszreszelék pont jó hozzá, mert 100% kókusz és nincs benne kén dioxid.100g kókusz reszeléket felöntöd 1liter forrásban lévő vízzel. Ezt állni hagyod 20percig, majd beletöltöd egy turmixgépbe és csapatod 5 percig.
Utána le kell szűrni.
Több szűrőn ami egyre finomabb, vagy egy textilen és a végén kicsavarod.
A visszamaradt reszelék mehet a süteménybe.Az elkészült ital tetején majd rengeteg kókusz zsír lesz ha állni hagyod. Le lehet szedni.
Mi viszont mindig összerázzuk fogyasztás előtt , így finomabb.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ilyen gépeknél a középállás elvileg a standard 7 gramm nagyjából, noha van egy önszabályzó folyamat is, amit azért befolyásol a bab minősége, illetve fizikai tulajdonságai az őrlőkésekkel való "birkózás" közben (olajtartalom, pirítottság, törékenység, ilyesmi), bizonyos mértékben még akkor is, ha a "kések rése" azonos.
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3669-3669.html
Régebbi Saeco konstrukciónál egy kis kamrába töltött az őrlő, amit telenyom, majd egy mikrokapcsolót elbillent, megáll, utána a kamra tartalmát egy elektromágnes lekattintja a főzőegységbe ("kattogós" gépek).
Ma már az őrlő fordulatait számolják és közvetlen a főzőegységbe hullik az őrlemény, többi a linken részletezve.
-
#85578752
törölt tag
Valószínűleg igen. Nálam csinál ilyet akkor is ha kezd elkoszolódni a főzőegység és elereszti a nyomást a pipacsőnél ahol a forró víz bemegy, vagy a főzőhenger és a dugattyú között ahol a nagy tömítőgyűrű van, bár elvileg azt nem kell zsírozni.
Mostanában nem csap alatt mosom el a főzőegységet hanem lágy vízzel, Brita kancsóból öntött vízzel mosom le a kevés zaccmaradékot és őrölt kávét ami hátulra kiszóródik. Jó annak, akinek van szűrt vizes csapja, pazarolhatja ilyenre.
Azért jó, mert a vízkő lerakódik a főzőegységen is és utána már könnyebben megtapad a zacc is, nagyobb a súrlódás, több a felület a baktériumoknak is, megjelenhet a mocsárszag. -
Dr. Szilikát
őstag
A kettő összefügg, de a gép darált mennyiséget változtatja. Ahogy az összefoglalóban is írják:
Jól beállított szemcseméret mellett könnyen szabályozhatjuk a kávé keserű-savanyú egyensúlyát rövidebb vagy hosszabb őrléshossz kiválasztásával, ezt általában kávéerősség, aroma beállításnak hívják automata gépeken és 1-5 kávészemmel jelölik. Kevesebb kávéval keserűbb, túlkivonatolt, több kávéval savanyúbb, alulkivonatolt kávét főzhetünk. A cél az egyensúly megtalálása, ami többek között kávéfüggő is.
Ez abból adódik gondolom, hogy fix tömegű őrleményt feltételezve eleinte savanyúbb lé folyik, utána válik keserűbbé. Ha túl sokáig folyatjuk, akkor pedig nem csak kivilágosodik a főzet, de állítólag nem kívánatos anyagok is oldódnak ki, ami rontja az élvezeti értéket.
De ha a logikát megfordítjuk, a vízmennyiséget tekintjük állandónak és azzal szemben a darált mennyiséget változtatjuk, akkor annyival eltolódik az ízhatás változása is.
Ezek a korszerűbb gépek egy öntanuló folyamatban az őrlemény összenyomásakor előálló motoráramot figyelik és abból következtet a bedarálni szükséges őrleményre, amit az őrlő fordulatainak számlálása alapján határoz meg:
-
-
Én minden évben egyszer (most szeptemberben fogom ötödszörre) beleöntöm a PicoBaristóba a CA6700-as 250 ml-es vízkőoldót, kipótolom vízzel, ahogy elő van írva, végig csinálom a procedúrát és semmi problémám sincs a géppel, vízkővel, most már több mint 4 éve. Természetesen, kizárólag csak szűrt vizet használok.
-
#85578752
törölt tag
Philipsnél is azt írja: Ürítse ki a víztartályt, és öntse bele a teljes flakon Philips vízkőmentesítő folyadékot. Adjon vizet a vízkőmentesítő folyadékhoz a víztartály Calc / Clean jelzéséig, majd tegye vissza a helyére.
Szóval keveri. Nem is tudom mennyi a mennyiség a jelzésig. Talán úgy 1,2 liter.
Philips 20% vs Denkmit 10%~15%~30% ajánlások, ha ugyanaz a kiinduló töménység.(Persze ki kéne vonni az 1,2-ből a 0.25-öt)
-
#85578752
törölt tag
A biztonsági kupakot csavaráskor nyomja le. A használat előtt olvassa el a háztartási gép használati útmutatóját. Amennyiben más ajánlás nincs:
Kávéfőző/kávéautomata: 50 ml (1 beosztás a flakon oldalán) vízkőoldót keverjen el 500 ml vízzel és öntse a készülékbe, majd kapcsolja be a kávéfőzőt és folyassa át. Végezetül öblítse át a készüléket kétszer tiszta vízzel. Erős vízkőlerakódás esetén növelje a vízkőoldó mennyiségét 75-150 ml-re (1,5-3 beosztás a flakon oldalán).
-
#85578752
törölt tag
-
#85578752
törölt tag
Az én értelmezésemben rövidebb espresso. Az espresso 25ml +/- 5 ml, a ristretto meg 15ml körül van, szóval egy dupla ristretto 30ml körül van, a profi kávésok legtöbbször 2:1 ristretto arányban főzik a kávét, ami nem a legoptimálisabb ha kiegyensúlyozott kávéról lenne szó, mindig alulextraktált, savanyú lesz.
-
arcsin
senior tag
Igen, mert a nagy része víz is

-
Szabikaa20
őstag
Szoktam venni a Lidl-ben mikor akcióban van a Segafredo.Nekem mondjuk bejön.Aztán a Lidls kávét szoktuk még venni a bordó zacskós Classico-t meg azthiszem a szürkét.Nekem izlik mindkettő.
gyvince: Nálam akkor volt vizes a zacc,mikor rossz volt a daráló és kevés darált kávét adagolt a présbe.Megjavitottam mostmár néha egészben kitudom venni a kávés zacc karikát.
Ezért eltudom képzelni,hogy vizes volt a kávé amit kiengedett ezért nem volt jó ize.Most ilyen kávét ittam ma....Ez most 120ml tejhab és 120ml kávé(nem presszó)
De egyébként reggelente mikor megyek munkába mindig úgy csinálom hogy 40ml tejhab és 80ml kávé...
Latte meg Cappucino-t nem nagyon szoktam csinálni.inkubator: Nekem a Siemens automatikusan tisztitja a tej rendszert kikapcsoláskor,abban az esetben,ha volt tejes kávé csinálva.A Xelsys azthiszem nem,ott külön kell manuálisan.
-
oszy
veterán
Mi a Lidlben 3x jártunk úgy. hogy sima dobozos tejet vettünk, de a lejárat előtt 3-5 nappal megromlott! Ezt már visszavittem, mert zavart. Visszavették azt az egyet és kész. Mondom kösz.
Azt mondta az üzletvezető, hogy higgyem el, még senki nem szólt. Gondolom miért. 200 Ft és leszarják. Mert engem sem érdekelt az elsőnél. -
arcsin
senior tag
Tej (51%)
Permeátum
Pálmaolaj
3,6% zsírtartalom.
Ha jól gondolom csak annyit tud, hogy 3,6%os zsírtartalmú sima UHT tej némi permeátummal(tejipari melléktermék)? Mindezt kedvező kb 300+ FT-os áron.Én a a reggeli müzlimet is 3,5%os ESL milfinával eszem...de lehet én vagyok a sznob 210 ftért tejet venni.
-
daver88
aktív tag
Szerintem jó, más fajta kivitelt én nem látok a philips oldalán sem.
-
viktorhu
veterán
Olyat irodai környezetben lehet jól megcsinálni. Senki nem tudja, hogy az aktuálisan kibontott tejet ki és mikor bontotta ki, de nyilván nem fogsz mindig újat bontani. Amikor még irodába jártam, sokszor jártunk így, hogy belekóstoltunk a poshadt tejbe. (Igen, ahhoz a kávéhoz kellett a tej, filteres főző volt téglás kávéval.)
-
#85578752
törölt tag
Ha a zaccpogácsa nem változott, akkor csak döglik a kávé. Régi őrlemény van a reggeli első kávéban. Plusz amíg tele van a kávétartály, kicsit nyom saját magán, amikor ürül, mintha kevesebb lenne az őrlemény. Emelj az aromán ha lehet még.
Más tippem nincs, még talán annyi, hogy sokat javít a reggeli első kávén ha előtte be van melegítve a rendszer egy őrölt módban üresen átfőzéssel. -
#85578752
törölt tag
Manuális gépen nem gond. Amúgy meg többen szokták meg automatákkal kapcsolatban a rétegzett cappuccinokat duplafalú pohárban.
Sokszor leírtam itt hogy latte arthoz finomabb gőzölt tej kell, amit manuális gőzcsővel lehet legkönnyebben előállítani, vagy a LatteCremás gépekkel. Bár lehet, hogy LatteGo kancsót is lehet tuningolni, kevesebb levegő beengedésével, végülis a LatteCrema is ezt csinálja a csappal. -
#85578752
törölt tag
Delonghiknál láttam olyat, hogy korrekt sorrendben főzik a lattét. Először kávét, aztán arra tejhabot. Ráadásul jó minőségű tejhabot, épp csak latte artot nem önt.
AttiMM - A kérdésben benne a válasz, ha microfoam kell, a LatteCrema jobb. Akármennyivel macerásabb is a karbantartása, egyébként nem túlzottan macerás mert átöblíti, be lehet rakni hűtőbe.
-
#85578752
törölt tag
Lehet, ha csökkented a vízhozamot, vagy fokozod a nyomást. Nem fogod szeretni.
Szét kell hozzá szedni a főzőegységet, erősebb rugót rakni a nyomásfokozóba, vagy barbár módra széthúzni, de azt csak akkor ha van tartalék. Én széthúztam plusz raktam még rá egy SBS nyomásfokozót is. És még ULKA pumpát is cseréltem, olyanra aminek kisebb a vízhozama, na ez hozta meg a várt eredményt, jobb lett. Van aminél lehet még szűkítőt berakni a víz útjába, az is csökkenti a vízhozamot. Sokat javítanak ezek a modok. Mellékhatásuk, hogy nem lesz elég az amúgy is EU-norma miatti kevésre szabott víz az öblítéshez. Így aztán üresben őrölt módban öblögetek még több vízzel és főkapcsolóval kapcsolom ki-be.
Mondtam hogy nem fogod szeretni.
És még van a filterpapír is ami lassít egy kicsikét és kiszűri a keserű összetevőket is. -
#85578752
törölt tag
Igen, nekem bevált.
Régi Xsmallnál volt olyan pont amikor viszont finomabbra véve a befulladás határán igazi presszót lehetett főzni, az olyankor egyáltalán nem keserű, de egy kicsivel is durvább őrlemény már borzalmas keserű löttyöt ad.
Olyan mintha két optimuma lenne egy őrleménynek automatán, de az elsőt nem lehet előcsalogatni gyenge őrlővel, külső őrlővel viszont működhet.
Amikor még volt Graef őrlőm, azzal őröltem presszó finomságúra és Jurával is, Philisszel is korrekt presszókat lehetett főzni, hosszú kávéra engedve, csak a lefőtt mennyiséget figyelve. A mennyiség adagoló nem működik ha kinyit az OPV - de ez egyik karosnál sem működött ahol volt ilyen, nem is értem minek rakják így bele ezt a funkciót, ha nem nyit az OPV, jó eséllyel nem elég a nyomás, ha nyit akkor mérni kéne a kifolyó víz mennyiségét is és kivonni az összesből, vagy az OPV után kéne rakni az áramlásmérőt...
Egyéb főzési módokkal még több optimum van, jó lenne ezeket mérni, bár eléggé 0-1 a dolog, vagy sikerül, vagy nem, bár presszónál sokkal keskenyebb a siker sávja.

-
#85578752
törölt tag
Finomabb gőzölt tejhabot lehet vele készíteni, amivel latte artot lehet önteni.
Alapvetően automatáknál először habosított tej kerül a jellemzően duplafalú üvegpohárba, majd ebbe főzik a kávét, így szép rétegzett ital készül. De hagyományos lattéhoz jobb lefőzni egy presszót majd ráönteni a tejet, ami nem fog menni ha túl buborékos a tej. -
#85578752
törölt tag
Hát, ami a markáns ízt illeti, sokat javít egy plusz nyomásfokozó.
Olyannyira, hogy most a Sage karossal csak szenvedés van. Pihent egy hónapot a dobozában, előjött a három csipogás hiba, szerintem vízkövesedés és/vagy levegős a rendszer. Az őrlő finomság beállítása leugrik 1-re 5-ről aztán vissza, lehet hogy korrózió okozta kontakthiba, mivel víz maradhatott a gépházban a pipacső repedése után. Nincs semmi nyílás ahol ki tudna száradni, nem hiszem hogy szervizben szárítgatták volna. Amiket meg főzök, hát... Borzasztó fanyar.
-
#85578752
törölt tag
-
#85578752
törölt tag
1:3 arány az őrlemény/főzet arány, 7 grammból kb. 21 g kávét főzök és ehhez gőzölök 150 ml tejet. Gyenge kis tejeskávé a szokásos cappucinokhoz képest, de így nem nyomja el az aromákat a tömény kávéíz, harmonizál a tejjel. Szoktam 1 decivel is, úgy persze töményebb, ritkábban 80 ml tejjel Libbey cortados pohárba.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ha nem növelnéd feleslegesen a villanyszámlád, a Chieftecnek van pár új ajánlata
- Spórolós topik
- Mobil flották
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- 5 kilowattos GPU-k előtt nyitná meg az utat az Intel
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Kivégezheti a kisebb VGA-gyártókat az NVIDIA döntése
- További aktív témák...
- IKEA GRUPPSPEL gamer forgószék, Gunnared fekete/szürke színben újszerű, garancia 2027 őszig
- Mio Star 8750B Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Új, felbontott iGET Homeguard 1080p IP66 biztonsági térfigyelő kamera - Közel 2 év magyar gari!
- Kuriózum: Ozark Trail (amerikai) fejlámpa 600 lumen
- Eladó WHIRLPOOL PACW29HP Hűtő-Fűtő Mobilklíma Fekete
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3957, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3822, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S24 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro Max / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / akku: 100%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi



Azért jó, mert a vízkő lerakódik a főzőegységen is és utána már könnyebben megtapad a zacc is, nagyobb a súrlódás, több a felület a baktériumoknak is, megjelenhet a mocsárszag.


