- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
lúzer
veterán
válasz
procikereső #1196 üzenetére
első körben google: autolisp
van érdekes dolog is -
lúzer
veterán
válasz
stupid user #1197 üzenetére
1. igen, ficsőr
2. rajzolj méterben
vagy parancssorba:(defun C:nm() (/ (getvar "area") 1000000))
ezután bármikor beütöd: NM és négyzetméterben kiadja az utolsó mérés eredményét ha mm-ben rajzolsz
3. ehhez pl lisp kódot kell írni
-
stupid user
tag
Sziasztok,
évek óta használok AutoCAD-et mégis van pár apróság, amire nem tudok megoldást, ezért fordultam most hozzátok.
1) bizonyos parancsoknál (pl.: stretch) ablakkal jelölöm ki az érintett rajz elemeket, ha azonban az ablak befejezéséhez zoomolok, akkor csak azokat a rajz elemeket jelöli ki, melyek látszanak az aktuális képernyőn emiatt az ablak "elején" lévő elemek nem lesznek jelölve. Ez gyárilag ilyen vagy lehet esetleg változtatni rajta?
2) hogy elehetne át állítani a felület (area) parancsot, hogy ne mm-ben, hanem mondjuk m2-ben adja ki a végeredményt?
3) gyakran előfordul a munkám során, hogy meg kell sorszámoznom bizonyos rajzi elemeket pl.: van R típusból 35 db ezt az egyes rajz elemek mellett R1 .....R35 szöveg darabkákkal szoktam megoldani. Tudna esetleg segíteni valaki, hogyan lehetne olyan attríbutumot, vagy blokkot csinálni, amiben van egy fix rész (R) és egy szám, mai minden egyes másolásnál eggyel növekszik? -
procikereső
csendes tag
Üdv minden fórumhasználónak! Én ismét nem hozzászólni szeretnék, csak némi segítségre lenne szükségem. Tud valaki segíteni abban, hogy hol találok leírásokat az autocad-ben használható makrók írásáról + autolisp-ről? Magyarul lenne jó, de lehet, hogy segítség lenne angol oldal is.
-
Spidee
senior tag
Sziasztok!
WSCAD-ből kéne nekem egy kis segítség, nem találtam ilyen fórumtémát azért ide írok, hátha ért itt valaki hozzá
Úszómedencét(vízforgatás, víztisztításhoz kellő anyagok bejuttatása a vízbe, stb), kéne vele terveznem.
Nincs valakinek valami jó anyaga hozzá?
-
kraftxld
félisten
Na.. nézegettem kicsit a 2k9-es CAD-et... hát először elhagyta jópár cifra szó a számat
(office 2k7-es menürendszer, FEHÉR - kiöszi a szemem - háttér) de már sikerült visszaállítani a rendes kinézetbe. Autocad classic menü, fekete háttér.
Valamint egy kérdés. Nincs valakinek elektromos oszlop sablonjai? 1-2 betongyámos fa, áttört gerincű beton, acéloszlop stb.
Vagy valakinek pár EOV-s alaptérkép településekről?
Lehetne csereberélni.
-
hdcsaba87
aktív tag
Sziasztok, autocad 2007-et használok, de valamiért 2D ónál amikor a fekete háttérre rajzolok akkor minimálisan szaggat az egér.
Mi lehet az oka?
(notebookon használom, de nem integrált videokártya van benne) -
Cyrin
addikt
Valaki tudja, hogy lehet egy autocad rajzból JPG-t csinálni?
-
_stick_
őstag
-
fwgoze
aktív tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy x3100-as integrált videókártyával (+2G Rammal, +egy erős kétmagos procival, de nyílván a vga a leggyengébb lánszem, ezért az érdekelne... )elmegy normálisan az Autocad 2008-as? (Akinek kéne főleg 2D-s dolgokat futtat rajta, nem igazán dolgozik 3D-ben..)
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Cyrin
addikt
Mindíg mondtam, hogy az Autocad nagyon jól kitalált rendszer, logikusan kezelhető, de annyira teljeskörű beállítási lehetőségek vannak, hogy ettől bonyolult.
-
Cyrin
addikt
hű, ez nem tudom mi volt, de eredménye semmi
, illetve ez:
Command: _circle Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan tan
radius)]:
Specify radius of circle or [Diameter]:
Command: (command "_-bhatch" "_s" "_l" "" "_p" "solid" "")
_-bhatch
Current hatch pattern: ANGLE
Specify internal point or [Properties/Select objects/draW boundary/remove
Boundaries/Advanced/DRaw order/Origin]: _s
Select objects: _l 1 found
Select objects:
Current hatch pattern: ANGLE
Boundaries/Advanced/DRaw order/Origin]: _p
Enter a pattern name or [?/Solid/User defined] <ANGLE>: solid
Current hatch pattern: SOLID
Boundaries/Advanced/DRaw order/Origin]:
Command: nil -
Cyrin
addikt
De van párbeszédablak, ott választom ki a területet. Próbáltam már zárt objektummal is, ott se csinálja meg. Na mindegy, valami jól elállítódott, de megvagyok nélküle, csak zavart.
A méretezés viszont sikerült, mindent be tudtam állítani, ebben fejlődött, mert régen nem volt preview ablak, amin látszott hogy ha átírok valamit, akkor mi változik.
-
Cyrin
addikt
Márpedig akkor hülye, mert nem ír ki semmit:
Command: _bhatch
Pick internal point or [Select objects/remove Boundaries]: Selecting
everything...
Selecting everything visible...
Analyzing the selected data...
Analyzing internal islands...
Pick internal point or [Select objects/remove Boundaries]:
Command:Ennyi.
Kijelöli az alakzatot, de nem sraffozza be. Ha nagyobbat választok akkor sem csinál semmit, tehát nem vonalsűrűség.
És ezután ha próbálnám kijelölni a sraffozatlan terület sraffozását akkor nem is talál semmit.
-
madster
tag
még valalmi ötlet, valaki? most mit tegyek?
-
madster
tag
Üdv!
Következő a problémám: Autocad 2008at szeretnék telepíteni, de a telepítés közben ezt a hibaüzenetet kapom:
[link]Ha rámegyek az msmxml6.msi-re azt írja, hogy "a rendszergazda letiltotta a termék telepítését."
Eddig minden más gépre telepítve működött... Ötlet?
-
Cyrin
addikt
Lenne egy kérdésem a hozzáértőkhöz:
Régen kb 10-12 éve használtam az Autocad-et a főiskolán rajzolásra, és diplomamunka készítésre régi R12- R13 verziókat. Azóta viszont nem.
Most elő kellett vennem, megrajzoltam a leendő lakásunk alaprajzát. Ez már a 2007-es verzió, Vista alatt használom, bár nem arra készült, működik.
Minden kész, előjött kb. a régi tudás, de az anyagjelöléssel gondok vannak (ez régen se ment neki valami fényesen, úgylátszik nem sokat fejlődött).
Szóval a Hatch. Megcsináltam vele egy-két anyagjelölést, majd valamit félrenyomtam, és azóta az istennek nem anyagjelöl semmit. Kijelöli a területet, de nem sraffozza be.
Valami ötlet esetleg?A méretezés-métervonalak még ezután jönnek, régen azokkal szívtam a legtöbbet, már előre félek tőle
-
lúzer
veterán
Itt van egy egyszerű, sajna egyféle mintára cserél
csinálj a pat fájlba egy ALTERNATIV nevű sraffmintát, azzal a mintával amit látni akarszezt a kódot egy lsp kiterjesztésű fájlba, _appload, töltsd be
parancs: srcsere
nyugodtan jelöld ki az egész rajzot, vagy amit akarsz, csak a sraffot veszi figyelembe
utána már klattyinthatsz a sraffon és megjelenik az alternatív mintanem tudom, jól működik-e építész szutykon, amennyire ki tudtam próbálni, úgy jó (egyedi sraff pat-ba, utána töröltem, és ezután ugye hibát jelez)
(defun c:srcsere()
(setq tmp (ssget "_I" '((0 . "HATCH")) ) )
(if (= tmp nil)(setq tmp (ssget '((0 . "HATCH")) ) ))
(setq tmpdb (sslength tmp))
(setq INDULO tmpdb)
(REPEAT tmpdb
(setq INDULO (1- INDULO))
(setq rajzelem (ssname tmp INDULO))
(setq lista (entget rajzelem ))
(setq lista (subst (cons 2 "ALTERNATIV")(assoc 2 lista) lista))
(entmod lista)
)(princ)
) -
_stick_
őstag
#1133-ra valaki?
-
petkow
tag
bármi ilyennek nagyon örülnék
az a nagy gáz, hogy az archicadből exportált fileok teli vannak custom sraff mintákkal, és persze a nevük is custom, pl "VASBETON"... ezek ugye nincsenek pat fileba, ennek ellenére megjelenik valami mintázat (nem is értem, hogy ilyenkor hol tárolja a patternt, benne van a dwg-ben?)
aztán persze bármi módosítást szeretnék, pl. léptéket változtatni vagy csak egyszerüen kicserélni a mintát egy beépítettre akkor elkezd bombázni a zseniális hibaüzenetekkel: túl sűrű minta, érvénytelen bemenet, hiba a sraffozási minta file beolvasása során, bizonytalan kimenet
eddig csak úgy sikerült ezt megoldanom hogy a pat fileban copy pastel megdupláztam egy már létező pattern definíciót, és azt átneveztem arra ami a rajzba van
ez nagyon szar ostoba dolog hogy csak így lehet, főleg hogy állandóan más a neve ezeknek a custom patterneknek, és folyton takarítanom meg újraírnom kell a pat filet -
petkow
tag
köszi, ezzel sokat léptem most előbbre
az express toolst sose raktam fel, mert nem hittem hogy haszna is van neki, de ezekszerint buta voltam
eléggé furcsa dolog hogy az autodesk mellékel a telepítőkhöz egy 3rd party scriptpakkot már évek óta, amit persze nem honosít meg nem támogat hivatalosan
azthinné az ember hogyha azok a scriptek hasznosak, akkor a logika szabályai szerint szépen beleimplementálják előbb utóbb az alapprogramba... de persze nem -
petkow
tag
azthiszem itt szakszerűen blokk referenciának nevezik, azaz a blokk definicióból származtatott aktuálisan megjelenő objektumok a rajzon (aminek van poziciója, léptéke, fóliája, elforgatása, attribútuma)
3D grafikai alkalmazásokban nevezik instancenak egy adott itemből származtatott objetumokat, klónokat, tömbhalmazok elemeit stb.
-
petkow
tag
én kezdeném azzal hogy gyűlölöm az acadot. Sok felesleges munkát csinál az embernek, jól megnehezíti a hatékony munkát de sajnos ez az iprai standard, ezt kell használni
ami pedig kérdésem lenne, hogy nem tud valaki igazán jó kiegészítő modulokat, pl blokk kezelőket ahol egy rakás blokkal lehet műveleteket csinálni, pl átnevezni, instancokat kicserélni más blokkdefinícióra, egy rakás instancot különböző blokkdef ekkel egybeolvasztani egy blokkdefbe, tömegesen resetelni a blokkdef színeket layerre, attributomos blokkokat szétrobbantani, hogy az attributum aktuális értéke robbanjon ki
kéne valami sraffminta menedzser is, ami a rajzban levő és a pat fileban nem létező mintákat tudja kezelni (mert a f*sz kivan hogy ez a ... nem képes kezelni a sraffokat egy olyan rajzban amiben custom minták vannak, és nincs MANUÁLISAN HOZZÁÍRVA a pat filehoz!)elképesztő többletmunkám van amikor egy építész által archicadből exportált acad filet kell tisztítanom és feldolgoznom... tiszta pokol amit az a rohadt archicad exportál, összevissza rak layereket és mindent blokkokba rendez, de úgy hogy mindennek saját blokkdefiníciója van, akkor a buzi custom sraffminták, meg a blokkos attribútomos helyiségpecsétek megint atomszarok és órákat kell dolgoznom hogy újraírjam őket
-
_stick_
őstag
Üdv!
Autocad Mechanical-t használok és bizonyos idő után (fél óra-1 óra) előjön egy olyan hiba, hogy csak többszöri kattintással tudok módosítani, pl méretet, vagy szöveget.
Kis idő után már így sem jó, mert be se jön a méret-ablak, vagy a szövegmmódosítás, akárhányszor kattintok.Vagy ha objektum tulajdonságokra megyek akkor az egész ablak üres, nem módosíthatok semmit.
Restart megszokta oldani a problémát, de elég idegesítő, mert naponta 3-4x el kell ezt játszanom. 2005 és 2006-al próbálkoztam mindkettőnél ugyanezt tapasztaltam.
Tapasztalt már valaki ilyet? -
Kraptor
őstag
DWG True View 2008-ban nyitnék meg egy hyperlinket ami rajzba van beágyazva de mindig felugrik egy Office figyelmeztetés. Ezt, hogy lövöm le? Officetopikba is megkérdeztem.
-
kraftxld
félisten
Na, csak van 2009
-
lúzer
veterán
válasz
autosportos #1125 üzenetére
azért dolgozz elhanyagolhatóan vékony lapokkal
sokat nem számít -
autosportos
csendes tag
Ijjjjj, ez akkor egy picit összetettebb, pláne ha a házikó belső és külső falát is más-más képpel kell renderelni (pl. kívülre nem rakhatok tapétát, belülre meg muskátlit, meg ilyesmi...)
Végülis jó ötlet, csak a méreteknél számításba kell venni a differenciát, ami tkp. nem nehezíti meg a munkát, inkább csak a belefektetett időt növeli!
-
lúzer
veterán
válasz
autosportos #1122 üzenetére
nem, én csalok
ilyenkor a fő téglatestre ráteszek egy másikat
pl. ház 3x3x3 kocka téglával borítva
és frontfal ablakkal, stb. 3x3x0,001 lap és rárakni stb. -
lúzer
veterán
válasz
autosportos #1122 üzenetére
ok.
-
autosportos
csendes tag
Köszönöm szépen, sikerült!
Ha nem probléma, lenne egy következő kérdésem is!
Adott egy téglatest, ugye hat oldallappal, lehet-e renderelni kimondottan csak egy felületet a téglatesten? Illetve egy téglatest hat oldallapjához hozzárenderelhető-e hat különböző kép? (tehát minden oldalra egy bitmap)
-
kraftxld
félisten
Tudja valaki, hogy pontosan mikor fog megjelenni az Autocad 2009? Meg milyen újítások lesznek benne?
-
lúzer
veterán
válasz
autosportos #1118 üzenetére
-
autosportos
csendes tag
válasz
autosportos #1117 üzenetére
Jó, ezt sikerült megoldanom végre: Felülettérkép helyett Szín/mintázat-nál kell beállítani a bitképet. Persze, hogy akkor jön össze a dolog, amikor már beírtam.
No ennél a megoldásnál viszont az a hiba adódik, hogy habár a falnyílás mérete 1x2, a bitképé pedig 300x600, a képet úgy rakja rá a felületre, hogy tkp. 1/3-ad képrésszel lejjebb van csúszva, tehát az ajtó alsó 1/3 része a felület felső részén helyezkedik el. Próbálgatom állítani az anyag módosításánál, de sehogy sem akar összejönni. Van erre esetleg valami konstans érték?
-
autosportos
csendes tag
Sziasztok!
Nem rég kezdtem el az AutoCAD szoftverrel megismerkedni, ám a renderelés számomra egy picit kínai. Pontosabban jegyezve, ha egy tárgynak (legyen ez egy téglatest) adok egy felületképet bmp-ből (8 bites, ami 256 szín), akkor rendereléskor 1 bites képnek veszi, ami nagyon csúnya (ugyebár mindössze 8 színt ábrázol), főképp épületek felületein nagyon csúnyán hat. Lehet valahol konfigolni, hogy rendereléskor mekkora színmélységgel adja vissza felületek képminőségeit? Esetleg valamit a képekkel kéne még működnöm? Mondom, mindössze 8 bites színmélységben mentettem az ajtó képét, és most utólag próbálkoztam BMP után JPG-ből, TGA-ból, GIF-ből, de semmi. Ugyanaz az eredmény!!! Mi lehet a probléma?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Mellékletek:
- [ajtó képe (bmp-ből jpg-be konv.)]
- [screenshot AutoCAD-ből] -
lúzer
veterán
-
törölt tag
Tudtok ajánlani valami jó kis könyvet, amiből egyedül meg lehet tanulni minnél jobban használni a fenn nevezett programot?
-
Kraptor
őstag
Sima Autocad 2007 és 2008 megy Vista 32-biten. 2007 hibát dob ki de megy, mondjuk macera vele dolgozni. 2008 64-bit Vista 64-biten megy szépen.
Egy kis érdekesség:
Civil 3D-re terveztük, hogy átállunk 64 bites Vistával de cumi van, mert Civil 3D nem támogatja 64-bitet...ez egy kicsit fura, sőt még 2009 se támogatja de legalább az hivatalosan is elindúl 64-biten 32-bit módban, míg 2008 csak hackel megy... -
kraftxld
félisten
válasz
Winner_hun #1100 üzenetére
Kijelölöd a nézetablakokat lent a füleknél, jobb gomb rá, és publish, aztán kidobja mindet a beállított nyomtatón.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Battlefield 6 - Digitális játékkulcs
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 11 Pro Max 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3261, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy Tab A9+ 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- BESZÁMÍTÁS! Apple Pro Display XDR 32 6K Nanotexturált üveg monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest