- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- hdanesz: 50. Debrecen Nagydíj - nemzetközi salakmotorverseny - életemben másodjára
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
pf-prg
csendes tag
Hello!
Módosítsd az LWDISPLAY rendszerváltozót, parancssorból, vagy a Formátum -> Vonalvastagság menüponttal megjeleníthető dialógusablakban a "Megjelenítési lépték beállítása" címkéjű vezérlőelemmel.
Ha a vonalminta elemeinek arányán akarsz módosítani, a vonalmintát definiáló fájlt kell szerkeszteni. Az alapértelmezett vonalminták az acad.lin fájlban találhatóak.
Speciális karaktereket Unicode karakterláncokkal adhatsz meg. A kettes kitevőt például a \U+00B2
karaktersorozattal.
Nézd meg a BSZÖVEG parancs súgójában a "Szimbólumok és különleges karakterek" linket. -
kriszpontaz
veterán
A vonalláncot kijelölöd -> tulajdonságok (CTRL+1) -> legalul vonaltípusok létrehozása -> BE -ekkor folyamatos vonaltípust kapsz, mindegy hány töréspont van benne.
Ha még nem vonallánc a sok vonalszakasz, akkor VLEDIT - [Több] (T betű) paranccsal kijelölöd mindet és egyesíted (E).
-
nand
csendes tag
üdv,
egyenletest vonalstílust szeretnék polyline-ra tenni.
hosszú szakaszok vannak egyben, nem külön szegmensek, de sok a töréspont. ezeknél a töréspontoknál már nem egyenletes vonalstílus, a szaggatott vonal szaggatása nem lesz egyenletes, a másik helyen nem teszi rá a bumszlikat, amiket kevesebb törésponttal rendelkező szakaszon igen.
azt tudom, h a 0.0-án kell lennie a vonalnak, csak akkor van vonalsítus.
a szaggatott vonalat legrosszabb esetben kis szakaszokra bontom és végre egyenletes lesz, de...
a bumszlikat is rá tudom rakni kézzel, de... -
konyi79
addikt
Hali!
Kis segítség kellene, kezdő rajzolónak. Ha leraktam előre definiált blokkokat, (lámpák, kb 200 db) és utána van-e valahogy lehetőség utólag csoportosan szerkeszteni őket? történt esetemben ugyanis a blokk rajza, és a hozzá tartozó attribútumok külön rétegre kerültek. Az ha kijelölök egyet, és elindítom blokkszerkesztővel, még azt se módosítja amiről indítottam, csak az alapblokkot. Egyesével tudom csak az attribútum tulajdonságait módosítani, de ezt el szeretném kerülni.
Köszi!Update:
A másik gondom, hogyan lehet fóliákat egyesíteni? minden más műveletet látok, de ezt nem... -
Kloden
senior tag
Sziasztok, nincs nagyon időm most utánanézni, de ha valaki megírja a választ, azt megköszönném.
Vonalvastagság: VVAST bekapcsolva, de a vékonyabb vonalak ugyan olyanok mint a kicsit vastagabbak. Csak 0.3-tól látszik vastagabbnak, a 0.05-ös és a 0.2-es ugyan olyan. Ezen lehet segíteni? Vagy nyomtatásnál majd látszódni fog?
Szaggatott vonal: hogyan lehet változtatni a rés-szakasz arányát? Azt tudom, hogy lehet, de nem találom, anno régen még tudtam...
Szöveg: hogyan lehet m2-nél a 2-est kicsinyíteni és megemelni egy kicsit, magyarán négyzet jelként kiíratni. Egyelőre favágó módszerrel csinálom, külön szövegként írom ki, de hátha meg lehet egyben is...
-
andreijj
tag
Úgy tűnik h a named view létrehozása, majd a layout-ba a megadása részben működő megoldás lehet.
-
andreijj
tag
Sziasztok!
Hogyan lehet nyomtatási sablonba (*.dwt) fix méretarányt, és nyomtatási területet definiálni, és elmenteni?
A cél az lenne, hogy ha a papírtérben a sablont betölti, akkor az "ráálljon" a megadott méretarányra, és sarokkoordinátákra (de az is jó, ha a középpont koordinátáját kell definiálni, mert ugyanaz a végeredmény. A legszebb az lenne, ha ezt paraméterből tudnám irányítani. Tehát ha a a dwt-ben megad egy paraméter, mondjuk attribútum definíciót, akkor a nyomtatási terület beállítódik. Meg lehet ezt oldani valahogy?Kösz
-
sekli
addikt
Sziasztok!
Van egy köröm amihez húztam egy pontból egy érintőt. Azt meg lehet oldani, hogy úgy mozgassam a kört, hogy az előbbi egyenesem egyik végpontja marad érintő, míg a másik a helyén marad?
előre is köszi a segítséget!
-
pf-prg
csendes tag
válasz
dudu5130 #2486 üzenetére
Hello!
Sokáig abban a tévhitben éltem, hogy az R2006 verziót nem lehet telepíteni WIN7 alá.
Két hete újra kellett telepíteni a gépemet, és újra megpróbáltam. Mind a telepítés, mind a futtatás ment, csak megfelelő jogosultságokkal kellett elvégezni.
A telepítőkészletet felmásoltam winchesterre, és a setup.exe -nek az összes felhasználóra nézve rendszergazdai futtatási jogokat állítottam be. A telepítés után az AutoCAD -et indító ikon beállításaiban is ugyanezt tettem.Gondolom, ennek R2007 verzió esetén is működnie kellene.
-
dudu5130
őstag
Üdv!
Nekem olyan problémám lenne, hogy a 2007es autocadet nem akarja elindítani a Win 7. Valaki tudna javasolni valamit?
-
bero105
csendes tag
Azt nem tudom, hogy a laptopon milyen az oprendszer. De az Autocad az 32 bites. Szerintem a windows 8 is 32 bites de ez nem biztos gyári telepítés . Hol tudom ezt ellenőrízni?
-
bero105
csendes tag
Sziasztok. A problémám a következő . A laptomom windows 8 operációs rendszer van hogyan tudom rá telepíteni az autocad 2010 verziót mert azt írja ki hogy erre az operációs rendszerre nem telepíthető.
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
kriszpontaz #2478 üzenetére
Köszönöm, ez bőven jó lesz.
-
r3dsnake
nagyúr
Sziasztok!
Ez itt valószínűleg kicsit off, de hátha tudtok segíteni. Olyan vektorgrafikus programot keresek, ami ingyenes, szabadon felhasználható a vele készült munka, de azért ne legyen teljesen gagyi. Olyasmire gondolok, mint képszerkesztésnél a Gimp, mint PS alternatíva.
Köszi!
-
kriszpontaz
veterán
válasz
stupid user #2475 üzenetére
A tört kijelölve majd jobb gombbal kattintva a megjelenítési tulajdonságai alatt lehet állítani.
-
stupid user
tag
válasz
kriszpontaz #2474 üzenetére
Valamit biztos nem jól csinálok, de mindig tört lesz belőle.
Közben bemásoltam jpg-ként, így megoldódott a probléma, de érdekelne, hogy lehet "csalás" nélkül megoldani
-
kriszpontaz
veterán
válasz
stupid user #2472 üzenetére
Úgy kell beírnod mint egy törtet.
pl: Q/1,85
Ezt, ha az Autostack be van kapcsolva, automatikusan átalakítja tört alakká, és a tört alak tulajdonságai alatt be lehet állítani hogy jelenjen meg.
-
kriszpontaz
veterán
válasz
stupid user #2472 üzenetére
-
stupid user
tag
Sziasztok,
hogy lehet multiline text-ben alsó indexbe, vagy felső indexbe rakni betűket?
Egy képlete szeretnék megjeleníteni a szövegben és nem bírtam rájönni hogy lehetne beírni: Q az 1,85.-enElőre is köszönöm a segítséget
-
-
kelkaresz
csendes tag
48A4
4887
4886
485DIlyen és ehhez hasonló azonosítónak nevezett karaktersorozatokat is kiír a táblázatba, ezzel lehetne visszairányban azonosítani a vonalat?
Megpróbálom presszionálni a készítőt egy kicsit, hogy írja hozzá ezt, hogy oda-vissza tudjon működni az adatáramlás...
-
Malanrion
tag
válasz
kelkaresz #2463 üzenetére
Az autoCAD civil az adatbázissal van inkább barátságba, ott változtathatod a dolgokat, és egy udb fájl lesz ami fontos, azt ne töröld ki. De az, hogy meg is változtassa a magasságokat azt nem tudom. Térkép digitalizálásnál használtam az accest, ott pedig hivatkozásként, de az előttem szóló kolégával értenék egyet.. nem nagy a valószínűsége, hogy sikerülhet.
-
pf-prg
csendes tag
válasz
kelkaresz #2463 üzenetére
Hello!
Ha az adott program nem tud fordított irányban is kommunikálni az AutoCAD-el, akkor az így feltöltött Excel táblázatból valószínűleg sehogyan, mert még ha lenne is olyan másik program amely képes lenne valami ilyesmire, az már nem tudná az Excel táblázat sorait összeazonosítani a nekik megfelelő DWG -béli rajzelemekkel. Nem tűnik valószínűnek, hogy a táblázatba a rajzelemek DWG -béli egyedi azonosítóit (hexadecimális formátumú számok) is ki lehet íratni a programoddal.
-
kelkaresz
csendes tag
válasz
Malanrion #2461 üzenetére
köszi, ez lesz az igazi megoldás.
stupid user: ennél addig ok, hogy kiválasztom a vonalakat, de pl a 7-ből valamiért csak 5-öt jelölt meg....
nem értem a másik 2-t miért hagyta ki vajonViszont lenne még egy kérdésem.
Van egy dvb fájlom amit ha betöltök és kiteszem menübe, sok mindenre jó.
A lényeg, hogy a rajz objektumok különböző tulajdonságait viszi ki egy excel fájlba.A kérdés az lenne, ha az excel fájlban valamelyik értéket megváltoztatom, mondjuk egy jó adag vonallánc magasságát (z vagy szint), akkor azt hogyan lehetne visszajuttatni a dwg-be?
Köszi
-
kelkaresz
csendes tag
Sziasztok!
Van egy dwg állományom, amiben van 500 vonallánc és 7 vonal.
A 7 vonalat kéne megkeresnem és vonalláncá alakítani.
Remélem nem a tű a szénakazalban esete forog fenn és egyesével manuálisan kell megkeresnem a vonalakat....Van erre valami egyszerű és gyors megoldás? Azaz, hogy pl a nem vonalláncokat emelje ki valamilyen színnel vagy nem is tudom.....
Köszi
-
kriszpontaz
veterán
válasz
Daniel Alves #2458 üzenetére
Szívesen.
-
Daniel Alves
őstag
válasz
kriszpontaz #2457 üzenetére
Köszi a tanácsot
-
kriszpontaz
veterán
válasz
Daniel Alves #2456 üzenetére
Könyvből semmi értelme, (nehézkes és lassú) főleg ha utána tanfolyamra mész. Egyszerűbb ha egy jártasabb ember megmutatja neked az alapokat, ami max 2 nap alatt megvan.
Debrecenben a Cad+Inform Kft.-nél kellene érdeklődni mikor indul és mennyiben kerül az alap Autocad tanfolyam. -
Daniel Alves
őstag
Sziasztok!
Egy teljesen kezdő emberkének mit tudtok ajánlani? Hogyan kezdjem el az AutoCAD tanulását?
Amit én gondoltam ,hogy könyvekből az alapokat megtanulnám utána pedig egy tanfolyamra beíratkoznék.Apropó: Hajdú Bihar megyében pontosabban Debrecenben valaki jártas? Sajnos nem nagyon találtam AutoCAD tanfolyamokat...
Előre is köszönöm a segítséget
Illetve milyen könyvvel kezdhetném el a tanulást?
-
N_A_S
veterán
Utána olvastam a dolgoknak és ár érték arányban egyáltalán nem ajánlott a Quadro az új 6-os szériás GTX-ekhez nézve. Külföldi fórumokon is azt írják hogy gyorsabban renderel egy 680 mint egy Quadro 2000 mondjuk (azért ezt hozom fel példának mert kb ez van van a 680 egy árban).
Összeírtam 2 gépet, kíváncsi lennék a véleményetekre:
INTEL Core i7-3770K 3.50GHz 1155 BOX
ASUS P8Z77-V
CORSAIR 16GB Vengeance LP DDR3 1600MHz KIT
SAMSUNG 120GB SATA3 SSD 2,5" MZ-7TD120KW
SEAGATE 1000GB 7200rpm 32MB SATA2 ST1000DM005
ASUS GTX680-DC2-2GD5 GTX680 2GB GDDR5 PCIE
CORSAIR Enthusiast Series TX650W v2
CORSAIR Carbide Series 500R FeketeINTEL Core i7-3930K 3.20GHz 2011 BOX
ASUS P9X79
CORSAIR 32GB Vengeance LP DDR3 1600MHz QUAD KIT
SAMSUNG 500GB SATA3 SSD 2,5" MZ-7TD500KW
SEAGATE 1000GB 7200rpm 32MB SATA2 ST1000DM005 ( x2 @RAID 0/1 )
ASUS GTX680-DC2-2GD5 GTX680 2GB GDDR5 PCIE
CORSAIR Enthusiast Series TX850W v2
CORSAIR Carbide Series 500R Fekete -
N_A_S
veterán
Sziasztok!
Azzal a kéréssel fordultak hozzám hogy AutoCAD-re és Invetor programra építsek egy gépet. 3D autótervezéshez kellene egy készülő autómodellhez amibe elképzelhető hogy akár 3000db alkatrész is kerülne amennyiben erre a program képes, ezt kellene egyszerre megmozgatnia a gépnek.
Kezdésnek gondoltam egy 3770K-t, 16-32GB rammal. A VGA-val viszont bajban vagyok.
Érdemes professzionális kártyában gondolkodni (pl Quadro 2000) vagy elég egy mezei csúcskártya (GTX680 / 7970)?
-
kriszpontaz
veterán
válasz
germinator66 #2448 üzenetére
Hali!
Amennyiben nem dolgozol nagy állományokkal (térképi állomány, stb.) akkor tök felesleges, főleg ha csak 2D-ben fogod használni. Arra elég egy HD4000 is. Amennyiben gondolsz a jövőre is, akkor olyat keresel, amiben legalább egy GT630M nVidia vagy egy A10M AMD van. -
germinator66
aktív tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy mekkora VGA-t érdemes a program alá pakolni? Értem ez alatt, hogy a legújabb IB-s notikban található HD4000 elég neki, vagy érdemesebb valami integrált VGA-s veriót vadászni? Illetve gondolom min i5-ös CPU-val érdemes nézelődni?
-
kriszpontaz
veterán
válasz
nosz14.barta #2444 üzenetére
Ezt komolyan ide írtad be? "-.-
-
pschio
őstag
válasz
nosz14.barta #2444 üzenetére
Kihajolsz a kombájn ablakán a kameráddal.
-
nosz14.barta
csendes tag
Sziasztok!
Hogy lehet videózni a farming simulator 2013-ba?
-
tknof1871
őstag
Üdv! Ha van egy 3D modellezéssel létrehozott tárgy, akkor hogyan lehet eljutni odáig, hogy PDF fájlba teszek egy axonometrikus rajzot róla? Most mindegy, hogy izometrikus vagy dimetrikus vagy frontális. Tehát amelyik egyszerűbb az érdekel.
Ilyenkor lehet méretvonalat létrehozni? Arra gondolok, hogy az x és z tengelyek irányában mekkora a tárgy illetve a tárgy egyes részeinek a mérete az látszik az axonometrikus ábrázoláson. De lehet az y és z tengelyek irányában is.
2012-esben. Kezdő vagyok a programban. -
oxox
addikt
Ave
sorry, hogy ide is felteszem az alábbi kérdésem, de itt vannak specifikus emberkék akik tuti guruk a témához.
"Megkértek, hogy nézzek itt utána, hogy az egy konkrét gép mennyiért jönne ki.
autocad, flight simulator, solit edge-re lesz hasznalva (hobbi szinten)
i5 3550
Gigabyte GA-H77 D3H
2x4GB Kingston HyperX Genesis 1600Mhz
Gigabyte GH-N650OC-2GB (szerintem ez nem az ideális választás)
Chieftec 500W smart táp
1TB seagate 7200rpb/64MB
Therlmatake VM550 ház
64GB samsung MZ-7PC064B SSD
pl nézzétek meg, hogy ez a fenti dolgokra alkalmas-e, ill. mit mire lenne érdemes cserélni.
200k-t szánnak rár /30k-s win7-el számolva/
thx
oxox " -
Kloden
senior tag
válasz
stupid user #2440 üzenetére
Köszi, ezzel nem volt gond, viszont közben meg is van a bibi, az a retek koordináta szívatott mint már oly sokszor, azt kellett arrébb pakolgatni, és így már szépen besraffoza.
-
Kloden
senior tag
válasz
stupid user #2438 üzenetére
Oook, de hogyan? Épp ez lenne a kérdés.
Szétbontottam felületekre a testet, így már ki lehet jelölni a kérdéses metszeti felületeket sraffozásra, ki si jelölöm de ugye nem jeleníti meg, vagy nem is engedi megcsinálni, lényeg, hogy nem ok. Hogy kéne? -
Kloden
senior tag
Az megoldható, hogy a képen ahol metszve van a tárgy, ott sraffozás legyen?
-
Kloden
senior tag
válasz
kriszpontaz #2435 üzenetére
Ok, köszi!
-
Kloden
senior tag
Sziasztok, Acad 2012-es verziót gyakorlom, egy gyors kérdésem lenne: felületi érdesség jelet hogyan lehet kitenni?
-
Nisida
aktív tag
válasz
Malanrion #2429 üzenetére
Hello!
Ez a hiba általános a magyar a2007-esnél
nálam is ideget ölt párszor
A megoldás nálam a fólia vagy layer parancs beírása volt kézzel és nem menüs választás , ha ez nem jön be akkor egy régebbi a hiba elötti file verzió megnyitása az elözöben lírtak szerint kézzel való fólia meghívás.
Nem "fixált" hiba - értem ezalatt , nem tudom mi a kiváltó oka, nekem volt , hogy 2 évig semmi aztán 3 hónapig hetene egyszer - van rá peccs a autodesknél de azzal is elöjőtt
valószínű a törés egyik mellék következménye vagy alap autocad programozási hiba.
Ja igen 2401 és 2402 -es postra:
Nem azt kapod amit a kérdező akkar , öneki egy földhivatali ingatlan nyilvántartási térképe van amit DAT szabványból konvertáltak dxf-be és gondolom azok a földrészletek kellenek kiemelve határvonalal amik Legelő és Rét művelési ágba vannak sorolva. Amit ti írtok a filter parancs nem fogja kiemelni az adatokat mivel a text obijektum és a határ vonal semmilyen logikai vagy fizikai összekötettésben sincs egymással.
Amit ő szeretne talán ArcGis tudná megcsinálni. -
Malanrion
tag
Sziasztok!
A következő problémám lenne ACAD 2007-et használok és a mai nap reggelétől ezt csinálja, ha a fóliakezelőre akarok menni:[link]
valakinek, lenne valami ötlete? Előre is köszönöm! -
mdraco
őstag
Köszönöm a válaszokat!
-
stupid user
tag
köszi,
sajnos az LT-ben nincs expressz menü, de utánaolvastam gugliban és ott találtam olyat, ahol a tűrés megadására szolgáló mezőt használják ilyesmire, mert azt automatikusan tudja keretezni és ha 0,01 re vesszük a nyíl méretét, akkor sima szövegnek látszik.
Ez viszont csak korlátozott hosszúságú szöveget tartalmazhat. -
pf-prg
csendes tag
Hello!
Használd a _chprop (TVÁLT) parancsot.
Ha mégis AutoLisp kell, akkor az alábbi lisp függvény mintájára lehet megoldani:
; A vastagit függvény az ujvastagsag paraméterben kapja meg a kívánt vastagságot.
; Példa: (vastagit 100)
(defun vastagit (ujvastagsag / halmaz q elem eleml)
; A felhasználó által kiválasztott rajzelemek közül az alábbi OR (vagy) szűrő
; feltételben felsorolt rajzelemtípusúak lesznek feldolgozva.
; Ha a felhasználó nem választ ki megfelelő rajzelemet, a végrehajtás végetér.
(if
(setq halmaz
(ssget
'(
(-4 . "<OR")
(0 . "LINE")
(0 . "POLYLINE")
(0 . "LWPOLYLINE")
(0 . "ARC")
(0 . "CIRCLE")
(0 . "ELLIPSE")
(0 . "SPLINE")
(-4 . "OR>")
)
)
)
(progn
(setq q -1)
(while (setq q (1+ q) elem (ssname halmaz q))
(setq eleml (entget elem))
(if (assoc 370 eleml)
(entmod (subst (cons 370 ujvastagsag) (assoc 370 eleml) eleml))
(entmod (append eleml (list (cons 370 ujvastagsag))))
)
)
)
)
(princ)
) -
pf-prg
csendes tag
válasz
stupid user #2422 üzenetére
Hello!
Ezt szövegstílussal tudomásom szerint nem lehet megoldani.
Az Expess Tools tartalmaz számodra talán alkalmas funkciót a TEXT rajzelemek keretezésére.
Express menü >> Text >> Enclose Text wiht Object -
stupid user
tag
Sziasztok,
azt tudja esetleg valamelyikőtök, hogyan lehetne létrehozni olyan betűstílust, ami automatikusan keretet rak a szöveg köré?
Előre is köszönöm a segítséget
-
kriszpontaz
veterán
Google: autolisp line width
Civil3D/MAP parancsként:
mapclean
Itt be tudod állítani hogy alakítson át mindent vonallánccá (kör, ív, vonal...stb)
Majd újra futtatva egyesíteni tudja.A vledit parancsnál a futtatás után a T (Több) gomb benyomására mindent kiválasztasz amit egyesíteni akarsz, majd E (egyesít) és megadod a keresési távolságot (nem illeszkedő vonalak egyesítéséhez) milliméterben.
Harmadik mezei módszer, kijelölsz mindent és beállítod a globális szélességet.
-
mdraco
őstag
válasz
nemisfontos #2418 üzenetére
De a parancs hogy működik?
Pl. adott egy elem, ami lehet egyenes, kör, arc vagy polyline.
(setq elem (entlast))
(command "pedit"...itt hogy van? Próbáltam már join-nal stb. -
mdraco
őstag
Sziasztok,
Van valakinek ötlete hogy lehetne autolisp-ben megírni hogy az autocadben található elemeket, egyenest, arc-ot, köröket megvastagítja?
Azzal próbálkozok hogy az egyeneseket hogy lehetne polyline-ná alakítani s onnan width-vel tudnám vastagítani.
Köszönöm! -
Utopista
tag
-
darvak
senior tag
válasz
kriszpontaz #2414 üzenetére
Hello!
Driver nem lehet, mert a gépben 2 HDD, egyiken a frissített, másikon vinyón a régi rendszer. Utóbbin tökéletesen működik, pedig több éves minden rajta.
-
darvak
senior tag
Hello!
Adott 2 xp rendszer, az egyik naprakész frissítésekkel, a másik inkább csak back up, ha valami gond lenne az előzővel (ez frissítve sincs)
Autocad 2007 a naprakész rendszeren most nem indul el, pedig 4-5 hónappal ezelőtt még problémamentesen működött.
Most próbaképp telepítettem a régebbi rendszerre, ott hiba nélkül m1.
Vagy 4-5 ször próbáltam az újabb xp-re felhúzni, fel is települ, csak nem akar elindulni, kifagy az indításnál (100%cpu, elkezdi a menüket betölteni, de megakad).
Próbáltam úgy telepíteni, h semmi vírusírtó ne menjen, vagy minden regisztrációs kulcsot törölve az uninstall során, próbáltam ugyanazokkal a háttérben futó szolgáltatások mellett futtatni, win installert is frissítettem, de semmi haszna, kompatibilitási módban sem indult.
Valaki nem tapasztalt valami hasonlót eddig???
-
pf-prg
csendes tag
válasz
zserbox #2411 üzenetére
Hello!
Töltsd be az alábbi AutoLisp parancsfüggvényt:
(defun c:dump ( / elem obj qwer)
(if (setq elem (entsel "\nVálassz rajzelemet: "))
(setq
elem (car elem)
obj (vlax-ename->vla-object elem)
qwer (vlax-dump-object obj T)
qwer (vlax-release-object obj)
)
)
(princ)
)Parancs: dump
Válassz rajzelemet: Kiválasztod a szilárdtestetA szöveges ablakban megjelennek a szilárdtest tulajdonságai. a Volume (RO) = kezdetű sorban találod a térfogatot.
-
zserbox
őstag
hali!
van egy metszetem egy forgástestről.
ezt hogy tudnám 3D-sé alakítani(azaz megforgatni a forgástengelye körül?)
térfogat számításhoz kéne.
2010-es autoCAD
esetleg solid edge-be be lehet valahogy importálni 2D-s rajzot a vázlat rajzoláshoz? -
mdk01
addikt
Köszönöm mindenkinek kipróbálom őket.
-
nemisfontos
csendes tag
-
kriszpontaz
veterán
A papírtér nézetablakba kattintva:
Z tengely forgatása (FKR menüsoron van, X tengely vízszintes állását adod meg), majd Nézet menü - 3D nézetek - FKR aktuális, és betekeri a rajzot a megfelelő irányba.
Utána a léptéket ellenőrizni, mert automatikusan zoom-terjedelem parancs fut le.
-
pschio
őstag
Magyarul nem tudom hogy van. És abban sem vagyok biztos hogy acad2004 tudja egyáltalán. "mvsetup" -al lehet forgatni a papírtérben a nézetet.
Dupla katt bele nézetablakba. Beírod, hogy mvsetup. Enter. Aztán a kis menüben "align" aztán "rotate view". Adsz neki egy bázispont. Mind1 hol. Majd utólag megigazítod. Beírod a szöget. Pl ha a szelvényed 60 fokkal van elforgatva amire rá akarod forgatni a papírteret, akkor -60 -at írsz be. Aztán enter és el is van forgatva.
-
Amit én szoktam:
dupla-katt a nézet ablakba (modelltérben leszel, (*) csak úgy szabadulsz vissza papírtérbe, ha a nézetablakon kívül duplán klikkelsz, vagy a "PTÉR", "_.PSPACE" parancs)
Mikor bent vagy állítasz egy FKR-t (_UCS), majd _PLAN parancs és kiválastzod, hogy "forgatás az aktuális FKR-hez" vagy valami hasonló (2 enter ha jól emlékszem mert ez az alapértelmezett).
Visszatérés a papírtérbe a korábban leírtak szerint (*). Ilyenkor még érdemes ellenőrizni a nézetablak léptékét mert a zoom-oláskor 100-ból 99x úgy is véletlenül elállítod a méretarányt! -
Gyufaaa
veterán
válasz
GrooveHero #2401 üzenetére
Nekem is ít. Nem értem. Pedig egyszerűbb itt leírni a dolgot.
-
mdk01
addikt
Na ha már benézte megkérdezem hogy van egy olyan lehetőség papírtérben hogy egy nézetablakban lévő rajzot ellehet forgatni.
Addig jutottam hogy az egyik rendszerváltozóban kell a 0 helyett 1-et megadni és akkor külön lehet forgatni, de acad2004-ben nem találtam ilyet és mivel angol parancsot találta(ha az egyáltalán az volt) az nem működik a magyar verzióban.Szóval mindegy is hogy én mit találtam meg mire jutottam a lényeg, hogy egy nézetablakban szeretnék elforgatni egy rajzot.
Köszönöm
-
pschio
őstag
válasz
GrooveHero #2401 üzenetére
Nekem is írt a srác emailt. De akkor legyen itt is a válasz
:
hi!
A kérdésedet feltehetted volna nyugodtan a fórumban is. Ott is szoktam válaszolni. Vagy ha nem én, akkor más.
Természetesen meg tudod tenni:
Autocad 101: A neked való parancs jelen esetben a filter.
A parancs kiadása után "add selected object"-t.
Rákattintasz arra a rajzobjektumra amit szűrni szeretnél, jelen esetben arra a szövegre amiből az R vagy L betűsöket akarod kiszűrni. Nem baj ha olyanra kattintasz amiben nincs R vagy L.
Kattintás után a rákattintott objektum összes tulajdonságát kilistázza neked a filter ablakban.
Ezek közül neked szelektálnod kell. A Delete gombbal kell törölnöd a nem kívántakat.
Neked 2 tulajdonságot kell megtartanod: A "Layer" nevűt és a "Text value" nevűt.
Az utóbbit editálnod kell az "Edit item" gombbal, hogy csak az R betűsöket szűrje. A "Text value-nek ennek kell lennie: *r*
Utána "Apply" Aztán mielőtt bármit leütnél vagy nyomnál, beírod hogy "all" és ütsz 2 entert egymás után. Ekkor kijelöli az összes "r" betűset. Az exportáláshoz ezeket az elemeket most a rajzon belül egy üres helyre, ahol nincs semmilyen más objektum lemásolod.
Ezután jön az export. XLS-be fogja megcsinálni.
"Tools" menü azon belül "Data extraction" Neked újat kell most csinálni. Ezért csak egy "Next"-et nyomsz. Ell kell menteni az új exportálást beírsz valami nevet. Mind1 mit.
Itt most benyomod, hogy "select objects in the current drawing". Felszabadul a jobbra vele egy sorban lévő kis gomb. Azzal kijelölöd azokat az elemeket amiket az előbb az üres helyre másoltál. Ha kijelölted mindet, akkor "next" a 6-os lapig (asszem 4x nyomod meg a nextet addig az ablakik mikor is be lehet pipálni, hogy "Output data to external file". Ekkor feldob egy default nevet. Ezt fogadd el vagy írd át, ahogy tetszik. Ide fogja menteni. Megint Next. Aztán Finish. Nyisd meg az excel file-od és abban már azt csinálsz az exportált adatokkal amit csak akarsz. Ott lesznek az utcanevek is.
Értelemszerűen ezt még egyszer az L betűsökre is. Leírva lehet bonyolultnak tűnik. Hidd el nem az. 2-3x megcsinálod és az egész nem tart tovább 30 másodpercnél.
üdv: pschio
-
GrooveHero
addikt
Sziasztok. AutoCAD kérdéssel fordultak hozzám, de mivel nem vagyok szaki, ezért úgy gondoltam, hogy felteszem a kérdést itt, hátha tudtok segíteni. Előre is köszi.
"Van nekem egy térképem .dxf -ben. Telkek vannak rajta megrajzolva, mindenféle információkkal.
Alapvetően engem a telekhatárok érdekelnek, és az abban lévő text , azaz szöveges információ. A telekhatárok sajnos 2 layer-en lettek berajzolva, vagyis így teljes a térkép. A szöveg a telekhatárokon belül van írva. A kérdésem az lenne, hogy valahogy ki tudom-e listázni , vagyis inkább kiemelni az egész térképen azon telkeket (vonalakkal körülvett területeket) amelyben vagy az R vagy az L betű szerepel?"
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL Thunderbolt TB16 dokkoló
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B365M i5 9600KF 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700XT 8GB Zalman N5 FSP 700W
- Samsung Galaxy A32 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest