Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rap, Hip-hop 90'
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz
ABnormal #3456 üzenetére
Már nem vállalok ilyet, de úgy 200 körül van az ára. Ez egy egészséges középút, de semmi extra.
Erősen részletfüggő dolog ez. Csak a fogantyúk, vasalások között lehet pluszminusz 50 ezer Ft különbség.Tulajdonképpen egy bútorgyártó üzem szinte a feléért kínál hasonlót, úgyhogy csak annak éri meg rendelni kispályástól, aki ragaszkodik a részletekhez.
-
thyeby
őstag
-
L.Szilárd
csendes tag
válasz
ABnormal #3456 üzenetére
Üdv!
Úgy látom én leszek az első ajánlat tévő. :-) Gyors számolásom alapján olyan 150-200 Ft + szállítási (ha szükséges, távolság függő) költséggel tudnám megoldani. Ez az ár teljesen készre szerelt állapotott tükrőzi. Az ár a front résztől függ, milyen színt, vagy milyen frontot szeretnél? Részleteket, privátban megbeszélhetjük. A reglapomon van telefonszám is.
Csáó!
-
ABnormal
őstag
Hali,Ti mennyiért készítenétek egy ilyen szerkénysort? 4méter széles és 2.3méter magas 60centi mély. 18-as bútorlap,1mm abs élzárás. a korpusz legyen a legolcsóbb korpuszfehér a front meg valami átlagos...
Kíváncsian várom a válaszokatlehetőleg szakemberektől,csavarozásos összeépítés nem játszik most!
-
mdk01
addikt
válasz
kalman7 #3452 üzenetére
Igen Magyar származású.
Mikor idehaza volt pár éve vki elkapta egy riportra és onnan tudom.Az FF csapozásnál mindent tip-top-ra kell vágni nem lehet sehol alávágni mert vagy kívül vagy belül látszik az alávágásod. Amit írsz az egyetlen hely ahol lehet csalni mikor kiböki vésővel a vonalhoz két oldalról de ott is az első szempont az hogy ne szakadjon ki a másik oldalon a fa.Viszont ha már két oldalról böki akkor érzéssel 1-2 tizedet alábök persze hogy ne középen feküdjön fel a csap.
Ha már elég sokat csinál az ember érzésre lehet tudni hogy a résfognál vagy a csapfognál a vonal melyik felén(vagy a vonalon) kell fűrészelni ahhoz hogy ne kelljen vésővel bökdösni. Mint szokták mondani minden csak gyakorlás kérdése.
Nekem úgy tanították hogy a résfogat kell először megcsinálni majd azt rajzolod át hogy kialakítsd a csapot. Frank Klausz is így csinálja tehát a miért-en sokat nem érdemes gondolkodni.
Nekem így fejbe nem jut eszembe semmi.
Viszont ha nagyon kíváncsi vagy a miért-re sztem próbáld meg megcsinálni fordítva és valószínű pillanatok alatt kiderül a titok.Üdv.
-
kalman7
csendes tag
Longeye! Kiemeled valami színezéssel a gravírozott nevet?
A citling szerintem a leghasznosabb szerszám a műhelyben. Olyasmi anyagból van, mint a fűrészed ott a munkapadodon, de azért egy kicsit mégis más, a célnak jobban megfelel.
A csúnya gépi gyalulást úgy lehet valóban síkra hozni a citlinggel, hogy gyakorlatilag a mérete nem változik, csak a huplikat metszi le a felületről. Amint eléred a völgyek alját, meg is állsz. Ha komoly élet csinálsz neki, akkor már úgy lehet vele forgácsolni, hogy méretet is vigyen mondjuk 1mm-ig. Nagy felületeket, pl asztallap is meg lehet dolgozni, mert meghajlik a lap és így nem fognak látszani a húzások szélei. A meghajlás miatt íves felületeken is jól boldogul. Nem poroz, a forgácsa elég nagy ahhoz hogy ne szálljon a levegőben. A gépekhez hasonlítva a rezgő és a szalagcsiszoló közt lehet hatékonyságban. Nemrég szedtem le a ceruza jelöléseket a szekrényről ezzel. Rezgőcsiszolóval tovább tartott volna, a szalagcsiszoló meg _szerintem_ elvitte volna a méretet.
Gyantás vagy olajos anyagot jobb citlingezni mint csiszolni. A konyhapultunkat szoktam ezzel tisztítani. Mivel az olajos, csiszolópapírral semeddig nem jutok. Párszor meg kell élezni de az csak kb 20 mp, ha csak finom élet csinálok. Ha jól rádurvázok, akkor viszont egész nap kitart, csak akkor agresszívebben visz, jobban kell figyelni. Aztán az első lakkréteg után is jobb egy acéllappal levágni a szálakat, mint egy csomó csiszoló anyagot elhasználni, meg telecsiszolni a levegőt műgyantával.
Ha a két összecsapozott anyag nincs szintben, vagy kilóg a tipli, nagyon ügyesen lemetszi a kilógást. Szinte nem is érzékeny a szálirányra. Ha a gyalu már szaggat, ezt még lehet a rossz irányban használni. Csomókon is gyönyörűen dolgozik. Bütün is használom, a keresztvágás hibáját ezzel javítom ki.
Én csak az egyik élét használom, így a másik mindig kéznél van egy egyenesélnek, meg egy kis derékszögnek. Leeseik, nem törik el, nem csorbul ki. Pesten vett a haverom 3-400 forintért, én Sopronban 200-ért. Van egy cserélhető pengés fűrészem. A fogai gagyik, viszont a penge fonákját megélezem mintha citling lenne, és akkor van egy 25 centis pengém, amit még jobban meg is tudok hajlítani. Szuper gömbölyítéseket csinál.
Péntekig tudnám dicsérgetni.youtube-on a keresőbe: card scraper
Mdk01! Frank Klausz magyar származású?
A kézi ff készítésénél az a nagy titok, hogy hol lehet csalni. Ha mindent merőlegesen tudsz vágni, akkor oké összeáll a csapolás. De én úgy látom a videókon, hogy azért 1-2 helyen szépen alávágnak, hogy a látható felületen pontos legyen az illeszkedés, befele az anyagban meg biztos ne legyen ütközés. Úgy sejtem, hogy ahol bütüre kerül a ragasztó, az úgyse fog, azt lehet alávágni. Meg ilyesmi... Csodálom, hogy a fűrésszel végleges méretet vágnak. Én mindig utána javítottam vésővel. Azt is fontos lenne eldönteni, hogy a csapfogat vagy a résfogat érdemes először kivágni. Próbadarabokat kéne csinálni... -
mdk01
addikt
Az alapozó egy fajta impregnáló is és segít megvédeni a fát a gombáktól pl.
Ettől független nekem azért a felülete gombásodik innentől fogva nem tudom mi az igazság.
Meg hát az alapozó csinál egy fajta szálmegkötést is a felületen amire jobban tapad a lazúr.Nem tudom mi az igazsága próbáld ki Thyeby aztán számolj be róla, mert azért minden szakmába vannak trükkök ami ellentmond a mérnököknek.
-
thyeby
őstag
válasz
Dízeles #3449 üzenetére
Ahham, ja!
Tök olyan!
De tekintve, h környékbéli, és én évente néhányszor megfordulok arra, nem fogok spórolni az idővel, hogy sajátszeműleg megtekintsem azokat a referenciamunkákat. Megmondom őszintén, hitetlenül forgattam ezen a fejemet, aztán azt mondta egy hang, amit a tulajdon vállalkozásom alapkövei közé építettem:
Tibi, nyitott légy mindenre! Hát ha mindenre nem is, mert szellemidézésre, jóslásra, asztaltáncoltatásra úrigellerkanalakra nem vagyok nyitott, ez viszont a határt súrolja. Egy megtekintést mindenképpen megér.
(Bár valószínűbbnek tartom, h fél év múlva arról fogok beszámolni itt a fórumon, h stüszivadász humbukk asztalos ez, mint kolompárorbán.) -
thyeby
őstag
Nna, ma olyat hallottam, hogy még csak nna!
Egy környékbéli srác - aki elég befutott asztalos - a következőképpen kezeli kültérre a fát:
Se alapozó, se lenolaj. Alapozó helyett a lazúrt nagyon felhígítja. Szárad. Csiszol. Lazúrt vékonyan festékszór. Szárad. Csiszol. Fedőrétegbe icipici lakkot kever. Szárad. Kész. A referenciamunkái időtállóak és szépek.
Magyarázata: Külhonban dolgozott sokat. Festékkaparás benzinlámpával. Ahol vastag a festék, felhólyagzik, kaparni se kell, lejön. Ahol viszont vékony, odaég, a fa is megpörkölődik, de a festék marad. Na, így kell festeni! Hogy a benzinlámpa ne hozza le.És nagyon elgondolkodtatott. Ha igazat beszél, hát jól elszakadt a gyakorlattól. Használta a tapasztalatát, jól megfigyelt, használta az eszét és újat hozott.
Volt egy esete, amikor a megrendelő a fogyasztóvédelemhez fordult, mondván, hogy nem azt kapta, amit kifizetett. Fogyasztóvédelem kivizsgált, és nem hogy elmarasztalt volna, elismerő szakvéleményt adott.Nna, erre varrjon gombot egy szakember!
-
thyeby
őstag
válasz
Longeye #3442 üzenetére
Ja! Ugyanazt tudom mondani, mint mdk01:
A lakkot kültéren elhagyom, mert a legjobb lakk is egyszer (max 4-6 év) elöregszik. Pattogzani, hólyagosodni kezd, repedezik. Innentől kezdve nem hogy védene, hanem árt. Szépen odakonzerválja a beszivárgó vizet, az meg aztán erózió a javából.
És lakkot lecsiszolni valahonnan, hát hamarabb elkészítem újból a faszerkezetet inkább.
Amikor elkészül egy lakkozott felület bárhol, akkor gyönyörű. Beltéren tartós is, ám kültéren a szépség már két év múlva odavész, öt év múlva pedig egyenesen ronda és kártékony. -
mdk01
addikt
thyeby:
[I]1 - Hányas papírral borzoljam fel az ajtót?
2 - a boltozatra (amin már szintén van lazúr, de csak át akarom újabb réteggel fedni) rákenjek-e alapozót a jobb tapadás érdekében, vagy ne?[/I]Én olyan 180 körüli papírral csiszolnám meg.
Az enél finomabb nem sokat visz a dúrvább meg kikoptatja a megkévő lazúrt.
Alapozót én sem kenném rá mert az egy hígabb történet ami azért olyan amilyen hogy beszívja a fa jó mélyre és úgy szilárduljon meg...sztem. Ennek ellenére após ellen cselekedni veszélyes de ha már ezen túl vagytok akkor nyugodtan hagyd el az alapozót
[I]
nem tudod véletlenül a 8-as tipli teherbírását?[/I]Azért kérded hogy mert kiváncsi vagy mennyit az összeállított bír a szekrény sarka?
Ha igen akkor nem a tipli szakítószilárdság a lényeg hanem hogy a bútorlap mennyit bír. Előbb szakad szét a lam. bútorlap és még a fenyő tömör fa ,18-as MDF is lapjára mint hogy a 40mm tipli eltörne. Kiváncsi volnék de sztem még egy tölgyfa is előbb szakad szét lapjára mint a tipli.Ez SkUp-béli faminta, vagy importáltál valahonnan?
SU alap textúra.
Próbálkoztam saját textúra készítésével is de nem bírta a gép rendesen forgatni a nagy felbontású képet és elkezdtem butítani. Majdnem annyira vissza kellett butítanom hogy jó legyen mint az alap textúra.
Nem adtam még fel de sztem nem nagyon fogom eröltetni a saját textúrát.Talán majd renderelt kép alá mert az állókép.[I]Olvastam egy riportot egy Amerikába szakadt hazánkfiáról, aki odakint befutott asztalos lett. [/I]
Rákérdezhetek?
Frank Klausz
Láttam én is régen azt a videót de azt csapozó keretes fűrésszel csinálta. Úgy még nekem is menne talán 2perc alatt ha összekapom magam. Na jó 4perc alatt biztos.Dízeles:
A bejárati ajtóból ki kell szedni a szigetelő gumikat!Ehhez csak annyit ha nem a csapos szigetelőgumi van az ajtóba hanem a manapság divatos öntapadós akkor annál arra kell figyelni hogy nincs az az öntapadós szigetelőgumi a földön ami a lazúrfestékkel kezelt felületre rátapad.
Kalman7:
Oké kilehet marni a közepét egyenes maróval csak azért hogy a gagyi fecskefark alaku marót eltudjuk tolni egyből, de ez a marókés ,forgatós sablonna,l xarakodós megoldás nekem nem jön be, még 5 fióknál sem. Hamarabb megcsinálom kézzel mint kitalálom hogyan lehet jól megeoldani. HA 50 fiókot kellene csinálnom valszeg vennék egy minőségi marókést és 20-30k-ért egy sablont a késhez, de ez utóbbit lehet lekoppintanám. Nem tudom ezen még nem gondolkodtam.
Egyébként ha már feldobtuk ezt a témát nem írnám le a technikát mert mint írtad a varázsszó a youtube és a dovetail.Íme két videó:
Ez a videó a Frank Klausz féle cinkelés(fecske fark alakú csapozás) meg ahogy én is tanultam.Ez pedig az ahogy ajánlom hogy mindenki megtanulja mert jóval gyorsabb a vésegetős megoldásnál. Sok időt lehet spórolni a lombfűrész használatával.
Egyszerűbb megnézni a videót mint hogy írogassak, de ha kérdés van persze válaszolok.
Thyeby:
Nemtuggya vki, h jó széles öntapadós tépőzárra hol lehet szert tenni itt az univerzum epszilon környezetében?A megoldás a csiszoló box-ra való öntapadós csiszpapír.
Jól tapad, jó minőségű vászon alapú és olyan 45 Ft körül van darabja amiből ki lehet vagdosni a géped talpára való papírt, lyukacsostól mindenestől.
Járj után talán jó lesz az én deltámra jó.
Jah bocs most olvasom hogy neked a tépőzárral van bajod. Azért értettem félre mert eszembe nem jut hogyan lehet azt hazavágni. Egyébként ettől független a fent írtaknak érdemes utána járni mert a csisz.papír sem olcsó a deltákra.Takee27:
Elképzelhető hogy rosszul is tároltad, de lehet alapból megvoltak csavarodva a szálai.
Viszont mivel az összes elvetemedett én az elsőre tippelnék.
Annyit tudsz tenni hogy ott ahol a legjobban meg van görbülve a deszka ott kettécsapod és könnyebben tudod tárolni addig amíg nem kell csinálnod vmi olyan remekművet amihez rövid deszkák kellenek.Longeye:
A bütü az a fának az a része, ahol keresztbe el van vágva a fa? Bocsánat, de nem tudom.
Meg mi az a citling?
Igen az a bütü(hírni) ami a deszka vége(kettévágod) a sok apró lyukkal/ponttal/évgyűrű ívével.
Citlinget más néven színlő pengének hívják. 1500Ft/db.Egy kb 120x70x1.5mm-es acéllap aminek a rövidebbik élét köszörűgéppel szokták úgy megélezni mint a vésőt. Ezt pl. a élfólia szintbe tisztításnál használják leginkább. A két hosszú élére pedig köszörű kővel(manapság divatos a fémreszelő használata)csinálnak sorját amit egyszer lelapítanak egy acélrúddal(pl. jó hozzá egy elkopott vasreszelő is) majd ugyan ezzel az acélrúddal felhúzzák ismét az élre ezáltal képződik egy eléggé éles (és ha jól csinálják tartós) él amivel úgy mond citlingelni szokták a fát. Régi felületkezelő(lakk/lazúr/polítúr) anyagok eltávolítására használják például leginkább. -
Dízeles
aktív tag
A festék az apró egyenetlenségekbe ragad.Ezért csiszoljuk.A régi festést is meg kell csiszolni tehát lesz nyers felület.Én nem alapoznám.Hagynám teljesen megszáradni az első réteget és finom papírral ismét át csiszantanám.
Ha após megveszi hát kend rá.De pár év múlva ismét festeni kell így is úgy is. -
Longeye
tag
válasz
kalman7 #3434 üzenetére
Hát...az az igazság, hogy eredetileg a besüllyesztést ki akartam vésni, de kb a 25%-ánál feladtam és felsőmaróval csináltam, meg Dremel-el kiigazítottam a hajlatokban.
Nem értem miért mondod, hogy bátor dolog, mert nem olyan nagy szám, persze ezt is el lehet rontani
Az oldalán a behajlást, ami az előlap vonalát követi, előbb kivéstem, majd csiszolóval elegyengettem. -
Longeye
tag
Köszönöm mindenkinek a dícsérő szavakat, de majd makrózok ki néhány dolgot, ami nem tetszik, mert valóban, így távolról nekem is tetszik, csak én tudom hol kell nézni
Valóban, emlékszem, már volt szó faápolásról a fórumon, vissza fogom keresni, mert emlékeim szerint alaposan körüljártátok a témát.
Vastaglazurban én is csak Sadolint használok, eddig nekem más nem jött be és most már nem is igazán akarok mással próbálkozni.
A bütü az a fának az a része, ahol keresztbe el van vágva a fa? Bocsánat, de nem tudom.
Meg mi az a citling?No, most nem felejtettem el lefényképezni, ezért megmutatom nektek az én nagy műhelytitkomat
:
Ezt még azelőtt készítettem, mielőtt kiokítottatok volna a "csapolás művészetéről", mert már nagyon untam, hogy mindig mind a két oldalt ki kell méricskélni és gondoltam így legalább az egyiket nem kell. Csak ráteszem a polcnak szánt deszka végére és fúrok 99%-ban merőlegesen.
Ez persze Nektek nem felene meg, mert kb. 100 fúrás után lehet újat készíteni (gondolom) mert kikopik, de szerintem én egész életemben nem fogok 100 polcot csinálni. Nekem betart életem végéig (no, azért azt remélem mégse).
A "készülék" másik hibája, hogy csak 18 mm-es lapokhoz jó, mert a horony benne ilyen széles.Felületkezeléshez:
Bentre csináltam korlátot, meg párkányt az ablakokhoz. Lekentem diófa színű lazurral, nagyon vékonyan, majd két réteg Sadolin parkettalakkot kentem rá. Minden réteg után fonoman megcsiszoltam a visszahajló szálakat (na vajon ezt is kitől tanultam) és gyönyörű lett. A lakk selyemfényű és a tapintása is nagyon kellemes. csaknem, mint az igazi fának. Erről is itt van néhány kép:
és a lakk:
A párkányról sajnos nem sikerült a kép, mert nem volt elég fény este és csak vakuval tudtam leképezni a fényt, úgy meg nem az igazi.
No, jó hétvégét mindenkinek!
-
thyeby
őstag
válasz
takee27 #3440 üzenetére
"Ki lehet hozni belőle még valamit?"
Ami egyenes belefér - ha belenézel az élébe - azt még ki lehet gyalulni belőle. (Apró fogásmélységekkel!) Használható rövidebbnek, ha az erős görbületnél elvágod, és visszagyalulod. A teknőst pedig léceknek lehet felszecskázni. Ami csavarodott is teknős is és görbül is, abból már nem lesz bídermájer.
"Ez természetes, vagy én nem tároltam jól?"
So-so.
Alapvetően természetes, de lehet helytelen tárolás is az oka.
Ha egy gyönyörű, de vizes fát a műhelyben a radiátor közelében a falnak dűtve tárolsz, az deszkának görbe lesz, szánkótalpnak meg túl egyenes.
Általában bajban van a tárolással az, aki kis mennyiségű fát kényszerül tárolni. Mert szellőző rakatban (szellőzőlécek közé rakva úgy, h minden irányból akadálymentesen járja a levegő - szellőzőlécek pont egymás felett, és a végekhez közel téve a szélsőket), magosra máglyázva (magyarul lesúlyozva) szakszerű tárolni a fát - kiváltképp, ha még vizes. Bizonyos százalék így is csavarodni, vetemedni fog, csak nem olyan erősen, mint ha nem kap súlyt. Ezért mondja a szakma, hogy légszáraz anyaggal dolgozz.
Aztán feldolgozás közben ismét sokat tud még vetemedni. Van, h egy nyílegyenes deszkát középen hosszára kettészelsz, és az egyik fele emerre, a másik fele amarra kajlul menten. Ez a fa belső feszültségéből adódik. Jellegzetesen akkor fordul elő, ha vaseret vágsz el.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Adatgyűjtő gumik miatt korlátozhatják a Pirellit
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Bestbuy játékok
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Tudományos Pandémia Klub
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A04 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy J6 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest